BEG airport status
Srpsko Ministarstvo odbrane i USAF prikazali svoja dva generala na godišnjicu obaranja aviona F-16: „Kako sam brlijantno presreo Nevu“ "Jedan sam od onih pilota čiji brojevi poletanja i sletanja nisu isti". Dejvid Goldfejn se danas priseća svog obaranja

Srpsko Ministarstvo odbrane i USAF prikazali svoja dva generala na godišnjicu obaranja aviona F-16: „Kako sam brlijantno presreo Nevu“

Ministarstvo odbrane Srbije i Ratno vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država obeležili su danas dvadeset i prvu godišnjicu obaranja USAF-ovog borbenog aviona F-16CG iznad Srbije 1999. godine tako što su javnosti, u istom danu i sa jedva 30 minuta razlike, prikazali svoja dva generala. Brigadnog generala (tada potporučnika) Tiosava Jankovića, čoveka koji je, oko 2 časa izjutra 2. maja, nedaleko od Šapca nišanio generala koji ima tri zvezdice više (tada potpukovnika) Dejvida Goldfejna, danas komandanta Ratnog vazduhoplovstva Amerike.

Janković je danas „prvi raketaš“ Srbije. Komandant 250. raketne brigade koja je na godišnjicu obaranja (prilikom predstavljanja svojih novih raketnih sistema Pancir S1) saopštila odluku da se 2. raketni divizion u Jakovu, novi vlasnik Pancira, preimenuje u deaktivirani 3. raketni divizion – onaj koji je, prema ratnom dnevniku te jedinice, oborio avione F-117A, F-16CG i B-2A. Time je ispravljena istorijska nepravda brisanja imena jedinog raketnog diviziona iz rata 1999. godine koji (od 8 diviziona koliko ih je bilo) niti jednom nije bio pogođen od strane 23 protivradarske rakete koje su destvovale po njemu.

Brigadni general Tiosav Janković je te ključne večeri 1999. godine znao da razlikuje mamce od pravih odraza USAF-ove borbene grupe što je i dovelo do Goldfejnovog obaranja / Foto: Ministarstvo odbrane

Nakon objavljivanja izveštaja za medije srpskog Ministarstva odbrane o današnjem događaju u Jakovu, Ratno vazduhoplovstvo SAD-a objavilo je 30 minuta kasnije na zvaničnom Tviter nalogu Dejvida Goldfejna (iako je u pitanju lični nalog on se vodi od strane njegovog kabineta) njegovu poruku zahvalnosti posadama koje su ga spasile na današnji dan pre dvadeset i jednu godinu. Goldfejn se tom prilikom šali da je „na brilijantan način uspeo da presretne raketu“ i pominje nekoliko CSAR jedinica USAF-a koje su, poletevši iz Tuzle, helikopterima uspeli da ga izvuku dva sata nakon obaranja.

Poslednji referentan intervju Goldfejna o njegovom obaranju objavljen je 19. juna prošle godine. U njemu on sa poštovanjem priča o pripadnicima ratnog vazduhoplovstva SR Jugoslavije iako i dalje pominje dve, odavno već ispravljene, zablude. Prva je da ga je oborio „isti Srbin koji je oborio F-117A“ misleći na Zoltana Danija. Međutim, zasluge za sva obaranja idu celokupnoj borbenoj posluzi diviziona (tema oko koje je bilo dosta i javnog sporenja njegovih pripadnika). Druga zabluda je da je Zoltan Dani „modifikovao“ Nevine rakete koje su oborile njegov F-16CG. Nikakve modifikacije nije bilo, F-117A i F-16CG su se videli na osmatračkim radarima i može se reći da su rutinski oboreni.

Srbija više nema problem sa tradicijom. Janković poklanja predsedniku Srbije maketu F-117A sa originalnim delom ovog oborenog aviona koji se danas čuva u Muzeju vazduhoplovstva / Foto: Ministarstvo odbrane

Drugi ugao Goldfrejnove „wild weasel“ misije ispričao je pre tri godine pukovnik u penziji Boško Dotlić čije je predavanje o ovom obaranju Tango Six integralno snimio.

Dejvid Goldfrejn odlazi u penziju sledećeg meseca. Na mestu komandanta USAF-a zameniće ga prvi afro-amerikanac na ovoj poziciji u istoriji vida general Čarls Braun.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Ja

Najverovatije je doslo do kvara na motoru po svemu sudeci.

Odgovori
Dr

Imao bliski susret sa pticama…

А

@Jale Заглавила се Нева у турбину. Дешава се.

ma

Može li mala pomoć oko obaranja B2?

Odgovori
Ve

Moze, nije oboren, propaganda…

sc

Ako nije oboren, možeš li reći sta su onda Hrvati gasili na obližnjoj teritoriji sa vatrogascima i zašto je zabranjen tamo pristup dok se sve nije očistilo?!

Fi

Razmisli malo scoute, da su Hrvati stvarno gasili oboren avion i da pristup nije bio dopušten, novinari bi sigurno objavili mnogo više o tome nego što ti „znaš“…

Ni

Sve čestitke generale Jankoviću. Apsolutno sam za očuvanje tradicija. Mirno nebo i još nove tehnike.

Odgovori
ni

Oboren B2?

Odgovori
De

Da li je oboren , ili ipak nije, saznacemo za nekih 30-ak godina kad Ameri otvore dosiee. Ali da je u almanahu Americke vojske za 1998-u bio B-2 zvani Duh Misurija a da ga u sledecem nije bilo nesto govori. Takodje se pominje i neko silno odvozenje zemlje, iz Spacvanske sume, do neke dubine, i to je bilo, kao sto je na vratima komandne kabine stajao (a valjda i danas stoji) nacrtana silueta B-2, pored silueta F16 i F117. A sta su gadjali tog 21.05.1999.-e u 10 minuta iza ponoci ostaje da cekam da neko nekad objavi iz Amerike jer su nasi o tome rekli sve!

Fr

Nikakvo obaranje B2 ne postoji niti je neki avion pao u Spacvansku sumu. Vojska Srbije je oborila 3 aviona 1999.g., milijardu puta pomenuti F117, ovaj F16 i vlastiti MiG 29.

Fr

Ovdje je spirit of missouri uslikan 2007 na aeromitingu

https://www.airliners.net/photo/USA—Air/Northrop-Grumman-B-2A/1283296

С

@Frane
Та ,,фотографија“ више личи на 3д рендер,него на праву фотографију.А као друго, чак и да је то стварно фотографија,где се виде ознаке да је то баш тај?

Pe

RV i PVO VJ su postavljeni pred nemoguc zadatak od strane politickog rezima, koji je u svojoj totalnoj gluposti verovao da moze da vodi grubu igru sa najjacim zemljama sveta,a istovremeno ne ulaze u armiju.
Pogodak 2 aviona od 40000 borbenih letova je potpuni nebitan, u vojnom smislu, uspeh nase RV i PVO je na nivou statisticke greske.
NATO je imao celo vremo totalnu kontrolu naseg vazdusnog prostranstva, i da nije predato Kosovo, nasi vojnici bi bilo unistavani jedan po jedan dejstvima A-10 i B-52,a Srbija sravnjena sa zemljom.
Nismo imali mogucnost da to sprecimo.B-2 je koriscen van NATO-a, direktno iz Americke baze, kako ne bi bilo greske u centru Beograda.
Prica o obaranju B-2 pod nazivom „Spirit of Missouri“ je odavno opovrgnuta.Odakle su nasi videli natpis?Ili im je neko iz Americke baze javio kako se zove taj avion?
To je sve iz radionice propagande VJ, kao i onih oborenih 100+ aviona NATO.

Fr

Na istom mjestu gdje se vidi i dokaz da je oboren. Fozografija je sa aeromitinga.

Dr

@Petrovic Dusan
U svemu se slazem sa Vama. Na zalost verovali ili ne, i dalje postoje pojedinci koji misle da smo pobedili NATO.

Pe

@Dragan Marinkovic iskreno ne razumem zbog cega se pravi „herojska pobeda“ od ponizavajuceg poraza Srbije, koju je vodilo politicko rukovodstvo kasnije osudjeno za najteze privredne i ratne zlocine.

VJ je 1999 imala izuzetno slab rezultat: nijedan neprijateljski vojnik nije ni ranjen, oboreno je svega 2 aviona u 40000 NATO letova nad teritorijom VJ, i predato je Kosovo Albancima, u diplomatskoj formuli koja ne znaci nista .
Najgore od svega – Srbija se nasla na suprotnoj strani od zemalja sa kojima smo uvek delili iste vrednosti, i u prvom, i u drugom svetskom ratu.
Umesto da zaboravimo ovu ociglednu gresku, izmisljamo da smo ucinili herojsko delo…cak se nastavljaju ribolovacke price o rusenju aviona B-2.

De

@frane
@Petrovic Dusan
Ajmo redom:
Ne tvrdim da je pogodjen B-2. Postoji dnevnik gadjanja Treceg diviziona u kom stoji da su ispalili 2 rakete, na uoceni cilj, 21.05.1999. u 00.10 sati. Sta je taj cilj, i da li ga je uopste bilo , nemam pojma.
U „Department of Defense Appropriations for 1998“ u 20 -om poglavlju, „Strategic nuclear forces“ na strani 209. stoji sledece“ https://prnt.sc/sa8kfi
Dakle oni predvidjaju da poslednji B-2 uvode u naoruzanje tek 2000-te!
Medjutim postoji almanah iz maja 1998 sa sledecim stanjem
https://prnt.sc/sa8mfc
Dakle u septembru 1997-e imali su aktivnih 20 komada B-2
A ovo je iz maja 1999-e a odnosi se na septembar 1998-e
https://prnt.sc/sa8p7k
Znaci 30.09.1998. oni u naoruzanju imaju aktivnih 21 komad B-2.
E sad kako oni imase 21 komad u septembru 1998-e kad je taj dvadeset i prvi trebao da stigne tek 2000 FY (fiskalna godina)?
A onda ima i ova slicica
https://prnt.sc/sa8ub4
E sad ako oni kazu da im je unisteno 3 aviona onda su unistena NAJMANJE 3! A posto kazu da su nama slupali 120 tenkova i 121 aviion sto ih ne pokazase.

Pe

@ Dejanera Budite ozbiljni, VJ a ni JNA nije nikada imala rakete dometa visina na kojima leti B-2.
Osim toga,B-2 je stealth letelica, i sanse da se pogodi su prakticno nula.
Jeste da je od stotine i stotine letova F-117 nad SRJ jedan bio pogodjen kao kombinacija greske Amerikanaca i spretnosti nase posade.
Ali B-2 je neoporedivo savremeniji od F-117 i leti mnogo vise od F-117.
Ne postoji nikakav dokaz o obaranju ovog aviona, niti je u svetu avijacije ikada diskutovano na ovu temu.
Almanasi i ostali linkovi nisu nikakav dokaz, ne treba biti decije naivan.

De

@Petrovic Dusan
A da prestanes da lupas gluposti i da jednostavno odes na Wikipediju ili na zvanican sajt Northrop Grumman i vidis podatke za B-2? Kazes da:“ VJ a ni JNA nije nikada imala rakete dometa visina na kojima leti B-2.“?!
E pa ovako kazu podatci: B-2 leti na maksimalnoj visini (plafon leta) od 50000 stopa ili ti ga prevedeno na metricke mere na 15200 metara. Maksimalna brzina je 0,95 Mahovog broja ili ti 1010 km/h na visini od 40000 stopa. Sam avion je ogroman!
Duzina : 21 metar
Raspon krila: 52,4 metra
Visina: 5,16 metara
Povrsina krila: 478m2
Maksimalna tezina:170600 kg
F117:
Duzina:20,09 metara
Raspon krila: 13,21metar
Visina:3,78 metara
Povrsina krila: 72m2
Maksimalna tezina:23817kg
Plafon leta:45000 stopa ili 14000metara
Dakle sam B2 je veci preko 6,6 puta u odnosu na F117 po povrsini krila a maksimalna tezina mu je vise nego 10 puta veca. Dakle ako su videli F117 mogli su i B2. A da li su mogli da ga pogode odnosno da li su mogli da dobace do visine na kojoj MAKSIMALONO leti B2?
Treci raketni divizion koristio je Isayev S-125M „Neva“ (NATO name SA-3 „Goa“). Raketni sistem PVO S-125M „neva“ namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na malim i srednjim visinama i uništavanje ciljeva na zemlji i vodi koji se mogu radarski osmatrati.
Raketnim sistemom „neva“ moguće je uništavati ciljeve u odlasku i dolasku na daljini do 25 km i na visini do 18 km. Maksimalna brzina rakete je oko 700 m/s.
Dakle mogli su da dobace. I ne samo da dobace nego da mu daju jos i 3 kilometra fore!
I jos da dodam sledece: Kad se udje na Wikipediju na engleskom i tamo upise F117 negde na sredini stranice ima deo gde pise : Combat loss
A na dnu tog pasusa stoji ovo:Some American sources state that a second F-117A was damaged during the same campaign, allegedly on 30 April 1999;[62] the aircraft returned to base, but it supposedly never flew again.[63][64]
A kad se klikne na ovaj broj (62) na dnu stranice gde se nalaze reference izadje sledeci tekst:
A U.S. F-117 Stealth fighter reportedly was damaged by a Yugoslav surface-to-air missile over Serbia last Friday, but managed to return safely to its base in Germany.
A pod brojem (63) pise sledece:
Riccioni, Col. Everest E. „Description of our Failing Defence Acquisition System.“ Project on government oversight, 8 March 2005. Quote: „This event, which occurred during the Kosovo conflict on 27 March, was a major blow to the US Air Force. The aircraft was special: an F-117 Nighthawk stealth bomber that should have been all but invisible to the Serbian air defences. And this certainly wasn’t a fluke—a few nights later, Serb missiles damaged a second F-117.“
Ja o tome toliko a ti nastavi kako mislis i kako ti volja

Ma

>> @Dragan Marinkovic iskreno ne razumem zbog cega se pravi „herojska pobeda“ od ponizavajuceg poraza Srbije

Zato sto tako treba precedniku i patrijotama i da se taj sukob ni posle 20 godina ne bi zavrsio jer sto on duze traje to je toj ekipi jednostavnije da vlada…

Si

@ Petrovic Dusan Zarekao sam se da neću odgovarati na provokacije PD ali rečenice tipa „B2 nije oboren jer on ne može biti oboren“ su na nivou izjave da Titanik nije potonuo jer svi znaju da je Titanik nepotopiv. Sa ostalim čitaocima portala mogu samo da se podelim informacijama od učesnika događaja koji mi je i poklonio delić F117. B2 je gađan te noći sa dve rakete u uslovima velikog ometanja. Bio je u pratnji čak četiri F16 za elektronsko ometanje što je , paradoksalno, pomoglo da se smanji područje potrage. Bio je vidljiv na radaru i tada a i tokom prethode akcije. Teorija da je radar modifikovan (smanjena radna frekvencija) često je odbacivana jer je to jako teško i po rečima samog proizvođača. Ja bih samo pozdravio ljude sa Instituta za fiziku i zahvalio im se na štap-kanap srpskoj inventivnosti u tom a i nekim drugim slučajevima „budženja“ za vreme rata. Avion je pogođen najmanje sa jednom raketom i napustio je naš vazdušni prostor. O Spačvanskoj šumi mogu da pričaju samo Hrvati jer mi tamo nismo imali pristup. To je priča otprilike godinu dana nakon događaja. Pri kasnijem susretu sa mojim poznanikom saznao sam da su američki obaveštajci bili u prijateljskoj poseti i da je na osnovu veoma stručnih pitanja koja su im postavljana oko događaja te noći sada 100% siguran da je B2 pogođen i onesposobljen.
Što se tiče gluposti sa helikopterima za izvlačenje oborenih pilota postojala je IZRIČITA naredba da se na helikoptere ne dejstvuje, da se piloti ne traže i da to radi samo mala grupa naših specijalaca. Pravilno je procenjeno da eventualni sukob raketaša (koji su uglavnom inžinjeri elektrotehnike) i rezrevista vojne policije koji su ih uglavnom obezbeđivali sa marinskim fokama nije toga vredan. To jedino niko nije objanio bosancima koji su lokator oborenog pilota postavili u neku vrtaču što je u prvom pokušaju spašavanja rezultiralo oštećenim helikopterom i ranjenim marincima.

Fr

Dejanera,

Ako je pisanje tog almanaha dokaz otiđite onda i sad na taj almanah i pogledajte šta piše koliko B2 ima na stanju.

Fr

Neznam ni tko piše taj almanah. Možda je neki avion servisiran pa nije bio na stanju ili tko zna šta je u pitanju. Zar ne mislite da bi bilo malo priglupo da Amerikanci žele da sakriju gubitak aviona poput B2 i onda to objave u nekakvom almanahu dostupnom svakom živome, a na koji se vi pozivate kao dokaz. Ona zadnja sličica neznam ni odakle je ali sam siguran da nije zvanični dokument USAF-a. Djeluje kao Wikipedija

Pe

@Dejanera Moete mene licno vredjati koliko hocete, ipak, B-2 nije oboren, niti je VJ imala tehnicke resure ili mogucnosti za tako nesto.
Dokazi“ obaranja B-2 su:
-usmene izjave pripadnika VJ
-pozivanje na nezvanicne almanahe koje objavljuju privatne novinarske kuce u Americi.
Izvinite, ovo naprosto nije uverljiv dokaz, posebno kada su ima u vidu katastrofalna neefikasnost PVO SRJ tokom svih 80 dana rata, kada nisu mogli da obezbede sigurnost naseg neba ni na jednom kvadratnom metru teritorije SRJ.

De

@Frane
Trenutno pise da je 20 aviona B-2 u operativnoj upotrebi. Takodje ja niti tvrdim da je oboren niti kazem da nije ali sam podelio njihov dokument u kom pise da 21-i B-2 treba da udje u upotrebu tek 2000FY a u almanahu operativnih aviona na dan 30.09.1998. vec bilo 21 operativnih. Dakle gde je onda taj koji je trebalo da bude zavrsen 2000-e.
https://www.airforcemag.com/magazine/almanac/
Tu izaberete godinu i onda redom sta vas zanima.
Na dnu naslovne strane pise ovo:
Air Force Magazine is the official publication of the Air Force Association, 1501 Lee Highway, Arlington, Va., 22209-1198. Copyright 2020.

Mi

@Petrović Dušan

Ljudi vam lepo napišu činjenice zašto Neva može da obori B-2 a vi ponavljate kako to ne može?
Posle ćete da pišete opet kako nikad niste izjavili netačne informacije i kako niko nikad nije povrgnuo vaše komentare :-)
Zašto je toliko teško priznati tamo gde ste u krivu? Možda ste upravu da nije oboren ali niste upravu da nije milo mogućnosti.
To što neki veruju da je B-2 pogodjen a neki ne veruju, ne menja činjenicu da Neva može da ga obori! Sve ostalo bez dokaza je diskusija ali ne mora da bude prepucavanje u krug.

Be

1 je okinuo na Guamu

ma

Možda je pogođen ali nije pao. Spačvanska šuma se nalazi neposredno u blizini gp Batrovci i pretpostavljam da je u tom momentu na gp bilo pripadnika vojske i policije. Pad tolike grdosije ne bi mogao da prođe nezapaženo.

Fr

Dejanera

Dakle naveli ste i sami da piše da ih ima 20 kom. Napravljen je 21 ukupno. Jedan je doživio nesreću na Guamu oo čemu mislim da ima i snimak nesreće na youtube. Dakle nije nikad niti jedan oboren.

Fr

Inaće onaj file snimak sa Wikipedije što ste poslali stoji 3 jet figter. Dakle lovca, što B2 nije. Na srpskoj wikipediji opet stoji 2 oborena i navedeno F117 i F16.
Zašto piše da će 2000 biti još jedan neznam. Ako je logika da nadoknade navodno oboreni 99′ istom logikom bi trebalo da nadoknade i ovaj izgubljen u nesreći na Guamu. Što opet nije učinjeno jer ih i dalje ima 20 kom.

De

@Frane
Taj sto je tresnuo na Guam je pao 8 godina posle prestanka proizvodnje. Predpostavljam da je komplikovano ponovo pokrenuti proizvodnju kada se jednom prekine. Ali ja postavljam prosto pitanje i moracu izgleda opet:
Ako su u septembru 1998-e imali 21 avion u operativnoj upotrebi pod koji broj onda dolazi onaj koji je trebao da bude zavrsen, i predat na upotrebu, 2000 FY?
Sto se tice slicice sa vikipedije pise : 3 jet fighters. Ali kako B-2 nije lovac tako nije ni F-117.

Be

21 proizveden
1 strmopizdio na Guamu
20 u sluzbi

Gdje nepoznanica?

Fr

Onda nije ni F16 jet figter. I ja sam postavio pitanje na koji niste dali odgovor vec ste presutjeli. Morat cu ponoviti. Zasto bi Amerikanci krili obaranje B2 i onda podatke prikazali u nekakvom almanahu dostupnom svakom?? Nema logike. Dejanera, vjerujte u sto hocete. Dokaza nikakvog uvjerljivog nema tako da ako je vama tako lakse slobodno..

Be

Dejanera,
Taj 21. sto te buni je prototip koji je naknadno doveden na standard serijski proizvedenih.

Ukupno ih je proizvedeno 21
1 prototip i 20 serijskih.

Sad jasnije?

nn

„Прије 21 годину, једне мајске ноћи са пуним мјесецом и без облака, постао сам један од оних пилота чији се број полетања не слаже са бројем слијетања. Наравно, ријеч је о томе да сам са својим авионом бриљантно пресерео ракету.“. Још ће ми злотвор постати симпатичан.

Odgovori
ko

Шта је амер тражимо ,то је амер добио.

Odgovori
Fr

Kosovo?

Bo

Čudo od čoveka, obara nevidljive avione a ne vidi helikoptere…

Odgovori
Dr

Oktud znate da helikopteri nisu vidjeni?
Nije vam palo na pamet da su helikopteri namerno propusteni da pokupe pilota i da se vrate.
Stavite prst na celo i zapitajte se sta bi bilo da smo im poskidali helikoptere i poubijali ih, a moglo je vrlo lako. Da li bi agresor tek tako presao preko toga ili bi isti dan zasuo kasetnom municijom centar nekog grada ili vise njih, a znamo da nisu prezali ni od toga.
Na kraju krajeva u ratu je ljudski pustiti da neprijatelj izvuce svoje ranjenike zaglavljene na nicijoj zemlji, kao i pilota oborenog aviona koji vise nije bio nikakva pretnja po nas.

Č

45.0585852
19.0017859
I pored toga što je ta prostorija pod hitno pošumljena, bez obzira što je iz godine u godinu vegetacija sve bujnija, konture zmaja su i dalje uočljive. Živela propaganda.

Pe

@ Drina
VJ nije imala pojma gde su ti helikopteri jer pri svakom ukljucenju nasih radara, ljudi u toj zastareloj sovjetskoj radarskoj stanici su postajali kamikaze i mete.
Mislite da su helikopteri usli u prostor SRJ nenaoruzani i bez pratnje?Imali su takvu pratnju, da bi taj, ko bi pokusao da ih napadne izvukao deblju kraj. Eto zbog cega su ih pustili, sila boga ne moli.

ID

@bolesnik
Imam kolekciju delova tog F16. Zašto nisu oborili helikoptere?
Evo, da ti ja pokušam objasniti. Po tog pilota je krenula grupacija od oko 100(stotinu) vazduhoplova raznih,vrsta, tipova i namena. Lično poznajem jedinog čoveka koji je pucao na te helikoptere iz svoje puške. I to nije vojnik, već policajac. Slučajno je izvukao živu glavu. Prosto je nadmoć dušmana bila tolika da je bilo čisto samoubistvo dejstvovati po njima. Odluka vrha je bila da se piloti ne traze. Verovatno zbog mogućih gubitaka i rizika od taktike spržene zemlje od strane NATO. Tada je oboren komadant vinga što je bio prst u oko i to naoružan u polasku u akciju.
Potpuno drugo pitanje je bilo ratovanje sa NATO i nemogućnost da se neprijatelju nanese ozbiljniji gubitak. To ludilo u glvama je druga stvar. Ja ne mislim da je PVO bila beskorisna. Prvo, nisu sprženi kao Iračani 1991 za dva dana. koristili su iskustva VRS iz 1995. Ono što je bitno dok god je postojao operativan PVO sistem neprijatelj nije ulazio sa helikopterima i niskoletećim avionima(osim A10 na Kosovu i to ne uvek). Pogledaj Ruse u Siriji gde nisu imali PVO. Jako retko su silazili sa velikih visina. Time je ZNAČAJNO smanjen broj gubitaka naše vojske. Pored toga, dok je postojala ikakva naznaka postojanja lovačke avojacije leteli su sa 30% tereta bombi,koje bi bacili na nas, zamenjenog raketama vazduh vazduh, da mogu da se brane od lovaca. E, zato nisu statistička greška. Pored svih gluposti komande i besmisla ratovanja protiv NATO oni su uradili šta su mogli. Nisu imali promil šanse da pobede, ali sačuvali su mnogo glava. Nisu mogli obarati ne znam šta, ali su toliku silu držali na odstojanju. I pogođen je jedan A10 i jedan Sea Harrier, koji je istog dana kada i F16 pao u Jadran.
Time bih odgovorio i ovima što pitaju kakva je to obrana, valjda vam je sada jasnije.

Am

Čika Paja, hm, Lipovac, malo na zapad, parking, pa na sever, tu?

Pih, gledam na karti, nije baš da nešto vidim?

Nj

Koliko je preleta izvrseno, koliko je bomba baceno? Trebalo bi se ozbiljno zapitati kakva je to obrana bila, a ne slaviti zbog dva oborena aviona od desetaka tisuca preleta. To sto su samo dva aviona oborena je razlog za brigu, a ne za slavlje. Btw. „nevidljivi avion“ ne znaci da ga radar ne vidi nego ga vidi slabije.. ako radar ima domet 100km, vidi ga primjerice tek na 10, odnosno prekasno… Ne ocekuje se da je takav avion neoboriv, vec se ocekuje da ce biti visestruko manja sansa za obranje.. A ako vrsis tisuce preleta, u jednom mora biti oboren.

Odgovori
AL

Samo sto ga je Neva videla na 40km i oborila komotno na 20km sto je neki maks praktican domet tog sistema. Da je imala domet od 100km, oborila bi ga na 60 bez problema kao i svaki drugi avion i nije vrsio „tisucu preleta“ kako kaze americka propaganda, kad je to bilo prve nedelje bombardovanja.

Mi smo se suprotstavili imperiji po ko zna koji put u nasoj istoriji. Nesto sto vasa istorija ne poznaje.
Iluzorno je ocekivati pobedu, ali smo na kraju dobili ono sto smo nudili pre rata, a manje od onoga sto je trazeno s njihove strane i nije niko kapitulirao, nego je potpisan mirovni sporazum. To je veliko dostigunce za ovako malu zemlju protiv u tom trenutku najvece sile na planeti.

Bilo bi najbolje da se to uopste nije ni desilo naravno, ali mali ne mogu da biraju da li ce ratovati ili nece kad se stvar vec otkotrlja, mogu samo veliki.

Pe

@ Njofra Vj nije imala nikakve sanse protiv ujedinjenih snaga 20 najjacih zemalja sveta.
Naravno da rusenje F-117A nije nikako uticalo na ishod rata, cak je vise nego prihvatljiv gubitak za NATO, buduci koliko puta su F-117 leteli nas SRJ i koliko bombi bacili do kraja bombardovanja.
Ipak, to rusenje je neki mali prkos, koji ima znacaj za ljude odavde, vise emotivni.Kao i dokaz da i Amerika moze da pogresi, a inventivno koriscenje i zastarelog oruzja moze da donese pobedu u toj konkretnoj bitci.

Ma

>> Mi smo se suprotstavili imperiji po ko zna koji put u nasoj istoriji.

Smanjuj ribu odose deca… ako mi se ovo objavi posto je veliki patriotski cenzor ovde izuzetno aktivan…

д

A ako vrsis tisuce preleta, u jednom mora biti oboren. Па што га не оборише у Ираку тамо је вршио више хиљада прелета. То је доказ да много тога зависи од људи који рукују оруђем.

AL

@Mayer
Ja bi najvise voleo da smo mi kao Jugoslavija usli u NATO jos 50ih, ali sta je tu je. Neko je morao po svaku cenu da ostane na vlasti i koristio hladni rat da zonglira celu drzavu izmedju dva nuklearno naoruzana bloka. Cenu smo platili 90ih.

No, kada se penzionisu stari politicari u SAD i ovde, doci ce i neke promene. Do tada, guramo kako moramo.

Fr

AL-41F118:29, 03. maj. 2020.
Samo sto ga je Neva videla na 40km i oborila komotno na 20km sto je neki maks praktican domet tog sistema. Da je imala domet od 100km, oborila bi ga na 60 bez problema kao i svaki drugi avion i nije vrsio „tisucu preleta“ kako kaze americka propaganda, kad je to bilo prve nedelje bombardovanja.

Kakve veze koje nedelje je bilo kad su i u nedeljama kasnije nastavili prelete bez smetnje. Obaranje vlastitog MiG 29 pokazuje stvarno stanje rasula i panike.

AL

@Frane
Ima veze jer se objasnjenje propagadnih kanala SAD bazira na tome kako je F-117 „leteo 1000 puta istom rutom, pa su mu napravili zasedu“, a nije jer se to desilo u prvim danima rata i uocen je kao i svaki drugi avion.

Jedino sta je nase posade sprecavalo da ih obaraju u velikom broju su SEAD dejstva, prvestveno raketom HARM, zbog koje su nisanski radari radili samo u intervalima od po 10s, a ne stelt ili nesto drugo.

Mig-29 je pogodjen jer Jugoslavija nije imala interalan IFF za PVO i LA poput zemalja Varsavskog pakta ili NATO. Nema ga ni Srbija danas, a ni HR, nema veze sa „rasulom“.
To je jedan od razloga, izmedju ostalog, zasto Sirijci ne lete nista osim CAS mislija sa jako malim brojem aviona trenutno jer PVO nema pojma da li to sto leti je rusko, njihovo, tursko, izraelsko itd.

Dr

@AL-41F1

Tri F-117 pogodjena su iznad SRJ.
Evo clanka iz americke stampe od 6. maja 1999. o ostecenju jos jednog F-117 iznad SRJ. https://imgur.com/a/Jb3f4FU
Clanak je iz digitalne arhive ACJ dnevnih novina iz Atalante.
Jos jedan F-117 pogodjen je 1.4.1999. On je tesko ostecen sleteo na aerodrom Pleso kod Zagreba.
Tu vest objavili su i hrvatski mediji, a kasnije su poceli da se ogradjuju od toga, govoreci kako je to bila prvoaprilska sala.

An

@AL-41F

,,Iluzorno je ocekivati pobedu, ali smo na kraju dobili ono sto smo nudili pre rata, a manje od onoga sto je trazeno s njihove strane i nije niko kapitulirao, nego je potpisan mirovni sporazum.“

Ne znam na osnovu čega se ovo tvrdi. Kada je teritorija Kosova u pitanju, SRJ jeste apsolutno kapitulirala. VJ (kao i svi pripadnici MUPa!) je imala par dana da se evakuiše, uz deminiranje i pokazivanje snagama NATO kako da uđu bezbedno u pokrajinu, sve im je predato na tacni, i sva vlast je prepuštena KFORu koji je bio sastavljen 90% od trupa NATO zemalja. Da napomenem da je ovo učinjeno u suštini potpuno van zakona i vanustavno (tj., jedino po sili vojne kapitulacije je moglo biti prihvaćeno kao nešto validno), ustavni i zakonski poredak SRJ i R. Srbije je potpuno stavljen van snage na Kosovu, UNMIK na čelu s Kušnerom je radio šta je hteo (tako je npr. Kušner proglasio da vraća na snagu ustav iz 1974.). Status Kosova je pritom potpuno ostao nedefinisan, interno uređenje Kosova je ostalo potpuno nedefinisano, sve je to posle UNMIK (čitaj: Zapad) izmišljao u hodu i sprovodio kako je hteo a uvedena su i ozbiljna ograničenja na suverenost SRJ i izvan teritorije AP KiM (kopnena i vazdušna zona bezbednosti). Suverenitet SRJ na Kosovom je suspendovan, i taj suverenitet i teritorijalni integritet ostao je deklarativno da visi o jednoj jedinoj rečenici u rezoluciji SB UN 1244. Na tu rezoluciju mi se često pozivamo kao nešto što brani naš suverenitet i teritorijalnu celovitost, ali zaboravljamo da je upravom tom rezolucijom ukinuta bilo kakva kontrola organa SRJ i Srbije nad Kosovom.

Da ne spominjemo da je kao rezultat svega ovoga, u junu 1999. sprovedeno etničko čišćenja nad kosovskim Srbima. Da li je ovo sve SRJ nudila pre rata? Da li je nudila išta od ovoga?

Ne. SRJ je nudila da Kosovo dobije široku autonomiju. NATO zemlje su dobile na mnogim poljima i više nego što su tražile. Da podsetim da je sporazum iz Rambujea predviđao da veći broj pripadnika VJ (ako dobro pamtim, nešto preko 11.000) kao i MUP mogu ostati na Kosovu. Baš da vidim kako bi pod tim uslovima bilo moguće da se izvrši etničko čišćenje, jednostrano proglasi nezavisnost, ili spreči podela (ako Albanci baš naume da svoje sredine otcepe). Umesto toga, u rezoluciji 1244 i kumanovskog sporazumu traženo je (i dobijeno) povlačenje svih vojnika i policajaca bez izuzetka, uz mogućnost da se posle godinu dana vrati do 1000 da čuva verske objekte (što se zvanično, nikada nije desilo).

Rambuje je takođe precizno definisao obim kosovske autonomije unutar SRJ i Srbije, kao i politički sistem, minimalnu zastupljenost svih etničkih grupa u kosovskim institucijama itd. Kumanovski sporazum i rez. 1244 ništa od toga nisu definisali, već su sve ostavili otvorenim podložno volji KFORa i UNMIKa. Pa je tako UNMIK posle donosio svoj ,,ustavni okvir“, za koji se Srbija nije pitala ništa.

Ja ne kažem da je sporazum koji je nuđen u Rambujeu bio dobar. Naprotiv, mislim da je za srpsku stranu bio loš. Ali bez sumnje je da je ono što je SRJ i Srbija potpisala posle bombardovanja bilo mnogo gore. Čak i kada izuzmemo štetu koju smo pretrpeli u bombardovanju…a kad dodamo i to, stvari još gore stoje.

Šta smo ,,dobili“? Bile su dve stvari. Prvo je da nije bilo famoznog Aneksa B. Snage NATO (kroz KFOR) dobile su neograničenu ,,vlast“ na Kosovu, i ograničena je vlast SRJ oko ,,Kosova“ (KZB i VZB), ali je ostatak teritorije SRJ ostao van domašaja. Mislim, sve što piše u Aneksu B (i više od toga) NATO je dobio na teritoriji KiM. Nije to dobio nigde van KiM u SRJ, a to je ono što je Aneks B predviđao.

Koliki je to bio ,,dobitak“? Da se razumemo, ja mislim da Aneks B jeste bio izvučen pred kraj pregovora da bi srpskoj delegaciji bilo jako teško da sporazum prihvati, tj. da je namerno bio ,,oštro“ formulisan. No Aneks B je u suštini prepisan iz dejtonskog sporazuma ( https://rs-lat.sputniknews.com/vesti/201903241119248302-petric-rambuje-aneks-b/ ). Da li je NATO hteo da iskoristi Aneks B da ,,izokola“ okupira celu SRJ? Ja mislim da ne, jer je za početak broj NATO vojnika bio ograničen sporazumom. Njih je bilo dovoljno da okupiraju Kosovo, ali ne i da okupiraju celu SRJ. Drugo, Srbija je pre par godina potpisala sa NATO tzv. SOFA sporazum koji NATO trupama daje mnoge priviligije identične onima u Aneksu B, pa do sada ne vidim da je zbog toga došlo do okupacije Srbije od strane NATO. Moje mišljenje da je glavnu opasnost u Aneksu B srpski režim video po sebe lično: da neki konvoj NATO koji bi SRJ bila dužna da propusti do Kosova i da ga pusti da se kreće slobodno po Srbiji bez ograničenja slučajno ,,ne zaluta“ i onda ne ,,odvede“ nekoga u Hag naprimer. No OK, ako ,,otpadanje“ Aneksa B uzmemo kao veliki uspeh i kompromis koji je načinio NATO, tj. plod otpora SRJ napadu, moramo da uzmemo u obzir da je to ,,plaćeno“ (opet, stavivši na stranu ratnu štetu) potpunim gubitkom kontrole nad KiM (tamo je stanje bilo mnogo ,,gore“ od Aneksa B).

Druga stvar je da sporazum u Rambujeu predviđao da se na Kosovu održi referendum o statusu posle 3 godine. To je ono što se moglo pročitati u svim medijima. No sam sporazum (tj. njegov finalni predlog) ne sadrži uopšte reč ,,referendum“ niti ,,nezavisnost“, već da će se posle 3 godine održati međunarodna konferencija, na kojoj će se, u skladu sa narodnom voljom, pronaći mehanizam za uspostavljanje konočnog dogovora o Kosovu (sporazum iz Rambujea zove se: privremeni sporazum o samoupravi na Kosovu).

U medijima je ovo generalno interpretirano kao referendum o nezavisnosti za 3 godine. Možda je tako i pisalo u nekoj ranijoj verziji, ali u finalnoj nije. U rezoluciji 1244 nema ništa toliko specifično, samo neodređena odredba da će finalni status Kosova biti utvrđen u nekom budućem trenutku. Da je pre bombardovanja tražen referendum, koji bi Albanci naravno glat ,,dobili“, onda bi posleratno stanje bilo napredak. No mi smo nešto oročeno i definisano (konferencija za 3 godine) dobili nešto neoročeno i nedefinisano. Da smo imali istu moć da na budućnost utičemo kao Albanci i Zapad, to bi možda bio nekakav ,,dobitak“. No mi smo predali svu vlast na Kosovu Albancima i Zapadu, a Zapad je svakako daleko moćniji u svetskim okvirima od nas i svakako je više mogao da utiče na to kako će priča o statusu Kosova voditi (kao što smo i videli). Ovako kada gledamo, možda bi i bilo bolje da se u rešavanje statusa Kosova ušlo 2002., a ne da su nam tada mazali oči ,,standardi pre statusa“ pričom.

Elem – ne zavaravajmo se, SRJ je u ratu sa NATO 1999. potpuno poražena. NATO je ostvario svoj cilj, a to je ukidanje vlasti SRJ na Kosovu i stavljanje Kosova pod svoju upravu. Milošević je proglasio ,,pobedu“ jer je preživeo, smatrao da mu je vlast bezbedna, a ono što je potpisao za Kosovo je bilo dovoljno nedefinisano da je mogao da spinuje kako Kosovo nije izgubljeno, tek će da se vidi, bla bla. Njega nije zanimalno šta će biti za 5 ili 10 godina, nego kao i uvek, kako da pregura sledećih 6 meseci. A stvar je bila daleko od pobede, pa i od pat pozicije. Svaka čast ljudima koji su u nemogućim uslovima rizikovali svoj život i ginuli za odbranu zemlje, oni su pravi heroji – ali sa staništa državnih i nacionalnih interesa to je bio jedan potpuno besmislen rat. I prouzrokovao je samo i jedino štetu.

Jedina ,,korist“ od bombardovanja je što je Zapad konačno shvatio da Miloševića neće skinuti sankcijama i bombardovanjem, već pomaganjem i finansiranjem opozicije, i što je dovoljnom broju ljudi (kada je malo olabavila ratna solidarnost i inat) prekipelo. Da je potpisao Rambuje, Milošević bi možda opstao do 2001., 2002., 2003…no, i taj ,,dobitak“ smo preskupo platili.

Be

Drina, nijedan osteceni nighthawk nije sletio na Pleso.

Pe

@ Andrija Apsolutno se slazem.Netačno je da smo posle rata sa NATO dobili „bolje uslove“,nego pre rata: ovo protivreči logici, a jos smo izgubili zivote 2500 ljudi, i imali izmedju 30-100 milijardi dolara materijalne stete.
Jasno je bilo da je NATO na Kosovu, mali Ruski kontingent koji je ubrzo napustio Kosovo je bio samo maska za javnost u Srbiji, kao i rezolucija UN.Danas vidimo koliko ta razolucija ima znacaja – nikakvog.
Kosovo je vrlo brzo medjunarodno priznato, a finansijsku buducnost Srbije danas vezuju direktno sa priznanjem Kosova.

Ma

@ Njofra Treba uzeti sve u obzir, pre svega loše održavanje tehnike najviše usled sankcija i ekonokse krize 90tih, zatim neremontovanje aviona mig 29, mali nalet pilota VJ (oko 22č-24č godišnje), nepouzdane rakete, zatim ogromno lektronsko ometanje protivnika i shvatiti da je rezultat solidan. Dokumentovana su 2 obaranja a za mnoga druga nema dokumentovanih dokaza, samo pojedinačnih snimaka pogodaka. To ne znači da nije bilo drugih oborenih aviona. Sigurno je dosta aviona sletelo sa manjim ili većim oštećenjima sudeći po snimcima i izjavama očevidaca, ali to ipak najbolje znaju piloti Nato-a i teh.služba. I pored vazdušne nadmoći i otvorene pomoći Šiptarskim teroristima, ovi drugi imenovani nisu uspeli da probiju odbranu na administrativnoj liniji, sve karaule su odbranjene. Voleo bih da vidim kako bi prošle ostale zemlje Balkana da su bile u istoj poziciji.
Petrović Dušane tzv lažna država Kosovo je priznata od manjeg broja zemalja na ovoj planeti i nije u stanju da izvozi ništa osim ektremnog terorizma. Oni imaju nešto što liči na vlast, marionetsku vlast, a videćemo koliko još dugo će imati bilo šta. Toliko su licemerni da im Srbija i dan danas plaća sve dugove nastale još u vremenu SFRJ. Vreme radi za nas Srbe samo polako videćete!

Pe

@drina Da je jedna omanja drzava sa naoruzanjem iz 1970 srusila B-2,taj avion bi smesta bio povucen iz upotrebe, jer,kako bi onda prosao protiv neka napredne sile!
Naprotiv,B-2 je izabran da predstavlja najjaci adut Amerike do 2040 godine.To je dokaz da je ovo cista izmisljotina.
Rusenje D-117 je bila cista sreca i slucajnost,zbog greske Amerikanaca.Nikakve posebne zasluge nasa posada nema, sto je dokazano time, da u narednih 75 dana bombardovanja i preko 38000 letova nad SRJ nisu uspeli nikada vise da sruse ni jedan F-117, i svega jedan jedini F-16.
Umesto da masno lazu, bolje da se bivsi raketari podsete stvarne slike iz 1999 koja nije nimalo za pohvalu vec je cista sramota.

Sa

Ti si Njofra verovatno iz Hrvatske..da se ne bismo ovde raspravljali bez potrebe..Imas YouTube pa ukucaj „Oboreni Avioni“..ima 5 delova ako se ne varam..Milan Vidojevic predstavlja zvanicne podatke Ruske Dume iz tog perioda…ukupan broj oborenih i oštećenih vazduhoplova svih tipova,krstarećih raketa itd..Postoji veliki broj Radio-Amatera koji su u tom periodu videli direktne pogotke i obaranja aviona kao i njihova ostećenja..

Fr

Saša

“Ti si Njofra verovatno iz Hrvatske..da se ne bismo ovde raspravljali bez potrebe..Imas YouTube pa ukucaj „Oboreni Avioni“..ima 5 delova ako se ne varam..Milan Vidojevic predstavlja zvanicne podatke Ruske Dume iz tog perioda…ukupan broj oborenih i oštećenih vazduhoplova svih tipova,krstarećih raketa itd..Postoji veliki broj Radio-Amatera koji su u tom periodu videli direktne pogotke i obaranja aviona kao i njihova ostećenja..“

Dokazi sa klipa koje navodite neodoljivo podsjećaju na svjedočenja o viđenjima NLO.

Gu

Nasi ljudi su dokazali i pokazali jos jednom po ko zna koji put u nasoj istoriji da su najbolji ratnici na planeti,boljeg vojnika od Srbina nema.Sa kakvim zastarjelim i skoro primitivnim oruzjem su oni oborili F16,B2 i F177 zadnju rijec te cuvene americke tehnike to nikom nikada nije a i nece poci za rukom,jer to moze samo srpski vojnik,najbolji vojnik.
Sa ovim Pantsirom koji se u Siriji sa veoma primitivnom,neskolovanom,nestrucnom i neobucenim posadama pokazao odlicno u rukama ovih junaka bi bio neresiva enigma za agresora.Samo da nam stigne jos ovakvih sistema i ako se bude moglo do S350 vitjaza nekako, mi smo onda tvrd orah za svakog zapadnog agresora koji mora da racuna na stotine oborenih aviona i mrtvih pilota dok bi savladao nas PVO i RV.Nadam se da ce ovi ljudi uskoro imati i nesto jace od perfektnog Pantsira.

Odgovori
De

Vrlo zanimljiva igra sudbine. I jedan i drugi vojnik su posle 21 godine dogurali do najviših mesta u svojim armijama. Ipak za razliku od Američkog generala njegov srpski kolega je ipak pobedom zaslužio svoje mesto. Vrlo zanimljiva priča.

Odgovori

Čitam ovo i jako sam se uzbudio jer sam shvatio da sam i ja bio dijelić ovoga pošto sam prvog jula 1984 regrutiran u raketnu bazu u Jakovu. Tamo nisam ostao niti puna tri mjeseca jer sam po kazni prekomandiran na stražu do kraja vojnog roka, ali kako sam kratkovidan, jedini sam se izvukao i završio sam u auto jedinici na aerodromu Lađevci kod Kraljeva i Čačka. Tako smo kažnjeni jedan Hrvat i jedan Srbin jer smo obadva bili jedini sa fakultetima, a a posebno je taj mašinski inženjer iz Valjeva kritizirao raketni sustav u Jakovu, a koji smo dobili od moamera Gadafija!! Iznenadilo me da kad i dan danas pričam s nekim Beograđanima većinom su to profesionalnih šahisti na gotovo nitko nije bio u tome malom selu Jakovu ko je samo 5 km od aerodroma Surčina.

Odgovori
Vl

Dogadjaji po pitanju B2 su pod velom nejasnoca i ostace tako. Nikada necemo znati pravu istinu, stoga su i tvrdnje o sigurnom obaranju ili neobaranju podjednako neutemeljene.

Ipak, Djordje Anicic i Zoltan Dani uostalom kao i sastav Treceg diviziona nisu sarlatani pa da daju neproverene informacije po pitanju obaranja aviona, jos manje da siluete aviona lepe na ulaz u radne kabine.

Primera radi, Dragoljub Ojdanic tadasnji nacelnik generalstaba je govorio o 65 oborenih aviona sto od PVO sto u direktnim vazdusnim duelima pa niko od RV i PVO nije lepio na MiG ili radna mesta PVO sistema pecate sa siluetama aviona.

Uostalom, evo kordinata navodnog pada B2 spirita, pa neka neko strucniji proceni da li ta mesta po svojoj konfiguraciji mogu odgovarati padu aviona dimenzija B2:
Prva verzija 44 -55 -08,33 North, 18-51-56,95 East
Druga verzija 45.005804,18.861175

Napominjem da sam laik ali na T6 komentarima postoje ljudi sa odlicnim znanjem o vazduhoplovnoj materiji te bi njihov sud mogao ili da potvrdi ili da rasprsi ovu hipotezu.

Odgovori
Be

B2 nije oboren iznad Srbije.

Ajmo ja proste cinjenice.
Proizvedeno je ukupno 21 B2.
1 protitip i 20 serijskih
Taj prototip je naknadno doveden na standard serijski proizvedenih primjeraka

Od tih ukupno 21 komada, 1 je okinuo ponad Guama 2008. godine
Danas ih u sluzbi ima ukupno 20 komada.

Zakljucak izvedi sam.

Inace, za vrijeme NATO intervencije 1999., na prilazima Whitman bazi su svakodnevno dezurali spoteri i biljezili svaki let
Da se jedan nije vratio, bio bi vec film o tome snimljen.
Ali, svi su se vratili

Be

Nema nejasnoca po pitanju B2

Ima neutemeljenih legendi, ali nejasnica nema

Odgovori
Vl

Beduin,
Da li smatraš oficire iz trećeg diviziona za amatere i neznalice koji bez razloga lepe aviončiće na svoje radne kabine? Tamo se nalazi nalepljena i silueta B2 i to ne bez razloga.

Fr

Mogu da nalijepe i siluetu zvijezde smrti iz Star wars. To je obicna propaganda bez iakvog utemljenog dokaza bilo materijalnog ili nekog drugog.

Pe

@Vlad oficiri iz trećeg diviziona svojim“profesionalizmom“ nisu bilo u stanju da zastite nebo SRJ od dejstva NATO pakta po bilo kom delu teritorije SRJ, bile to Prokletije,ili centar Beograda,ili Crna Gora ni na 24 sata tokom 78 dana.
To govori sve o njihovoj strucnosti: dok su nam javljali o preko 100 srusenih aviona preko TV-a, NATO je polako unistavao Srbiju bez bilo kog otpora, sto je dovelo do kapitulacije i predaje Kosova NATO-u.
Sve u vezi B-2 i dodatnih F-117A su ribolovacke price.Svi airframes F-117A osim broja 82-806, se nalaze i dan danas u Americi.
Tuzno je da ovakve izjave dolaze ne od amatera,a od oficira VJ.Jednim slucajnim srecnim pogotkom srusili su F-117, i to je jedini dokaz njihovog velikog umeca…a sad su se dali i u otvoreno laganje.

Be

Ne bi bili ni 1. a ni zadnji koji bez osnova polazu pravo na kill

21 proizvedeni
1 okinuo na Guamu 2008.
20 u sluzbi.

Koji dio u ovoj jednadzbi nije jasan?

ma

Vlad – ta silueta puno govori o njima…

AL

Problem u racunici je sto su oni imali 21 B2 ’98, a 2000. 20. dok je tek 2008 jedan otpisan na Guamu? Postojao je ugovor za 22. primerak, da li je zmaj proizveden, nikad nije zapocet, ili je to mozda taj „21.“ sto je popunio rupu, ne znam.

Da me ne razumete pogresno, ne tvrdim da je oboren, niti da nije. Znam samo da je Dani ubedjen da je pogodio B2 tada iz razloga sto je siguran da je pogodio ili barem ostetio neki cilj „smanjenog radarskog odraza“(To se moze lako pretpostaviti zbog karakteristicnog „treptanja“ kada tek ulazi u zonu osmatranja). Tek nekoliko godina posle su mu lokalci iz tog predela ispricali da je nesto sigurno palo tih dana, kako im nije bilo dozvoljeno da pridju, pa taj izvestaj gde fali jedan avion i on je spojio kako nema sta drugo biti nego B2.

E sad da li je to tacno ili nije, ja ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu zaista. Znam samo da mi prica ima smisla i iskreno verujem(ali samo verujem, ne mogu odgovorno da tvrdim da jeste) da ga je oborio. Saznacemo za nekih 20 godina.

Jo

Bravo našima!
Pancir bi danas mogao da lovi CSAR:)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj