BEG airport status
Ukrajinka Kristina leteće vojni transportni helikopter iznad Srbije Priprema pred let / Foto: 100th Mobile Public Affairs Detachment

Ukrajinka Kristina leteće vojni transportni helikopter iznad Srbije

Nebo iznad Srbije bogatije je za još jednog vojnog pilota helikoptera ženskog pola. Kristina Multani promovisana je od strane svoje matične jedinice kao novi pilot srednjeg transportnog helikoptera UH-60 Blek Hok.

Kristina, majka jedne ćerke, leteće iznad južne Srbije na misijama vazdušne podrške američkom detašmanu u NATO KFOR misiji, kako je Komanda Istok ovog vojnog saveza saopštila pre par dana, „radi obezbeđivanja slobode kretanja i opšte bezbednosti svih građana nevezano za njihovo etničko poreklo iznad teritorije Kosova, u skladu sa rezolucijom Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244“.

Od Ukrajine, preko Amerike do Srbije / Foto: 100th Mobile Public Affairs Detachment

Kristina je rođena u Ukrajini, emigrirala je u Ameriku kao beba sa svojim roditeljima, tamo je zasnovala porodicu, dobila dete i poželela da postane pilot. To je uspela zahvaljujući završetku letačke obuke kroz služenje u Nacionalnoj gardi Delavera (matične države novog američkog predsednika) da bi joj prva misija van kontinenta bila upravo Kosovo.

Baza svih helikopterskih aktivnosti KFOR-a na Kosovu je kamp Bondstil kod Uroševca u kojem se trenutno nalazi i Kristinina jedinca, deo Nacionalne Garde druge američke države (Michigan Army National Guard’s 3-238th Aviation Regiment).

Blek Hokovi iz Bonstila najviše obavljaju misije podrške civilnom stanovništvu i multinacionalnim snagama koje su bazirane u južnoj srpskoj pokrajni / Foto: 100th Mobile Public Affairs Detachment

Da je moguće uklopiti jedan od najglamuroznijih poslova koji nije dostupan civilima sa ulogom stuba porodice, dobiti decu i vratiti se u kokpit nakon porođaja, već su dokazale pilotkinje (OK, termin je i dalje otvoren za debatu) Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Ovog septembra (nakon pauze od devet godina) srpske oružane snage bogatije su za još dve mlade žene koje će leteti na helikopterima. Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina takođe su u prethodnih par godina dobile žene letače dok ih trenutno najviše leti u hrvatskom ratnom vazduhoplovstu – šest.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

A

Ne sumnjam u sposobnosti i rodoljublje žena. Čak šta više kad se posvete nečemu guraju do kraja daju maksimum od sebe i jako su požrtvovane. Dobro je da ih Srbija ima. Izrael je to davno razumeo i prepoznao potencijal žena u vojsci. Kad imate takvu ženu a buduću majku onda možete da predpostavite kakvo potomstvo ima da daju ovom narodu. Od takvih žena, samo dobro. Pozdrav.

Odgovori
A

Ja kad sam dao komentar mislio sam na onaj deo teksta u kome je navedeno prisustvo žena u Srpskom RV. Nisam obraćao pažnju na naslov i na koga se odnosilo. Gledam deo koji je interesantan za nas. To što ukrajinka leti za NATO ništa novo. Koliko ima Srba pa me ne brine. Govorim samo i isključivo za naše rodoljube koji se ovde stvaraju i daju sebe, bez obzira na pol. Pozdrav.

B

Alexandre,
Koji dio u „američanka“ ukrainskog porijekla nisi razumio?

Y

Daće bog da se lepo vrati u svoju zemlju pa da tamo nadleće i čuva svoje nebo. Imamo mi žena pilota da čuvaju naše.

Odgovori
G

Ne leti za Srpsko ratno vazduhoplovstvo, već za Nato snage na Kosmetu, naslov nije prilagodjen tekstu.

Odgovori
B

U zadnje vreme na portalu Tango six je to normalno i uz neki cinizam.

V

@Bob, Vojnovićevi tekstovi uvek odišu cinizmom i nategnutim pokušajima humora. Voli i da se prepucava i prepire. Ali to je za očekivati s obzirom da je civilni vojni rok služio u „Odbrani“, pa se tamo očešao o novinarstvo.
Bankovićeve je tekstove zadovoljstvo čitati. Ono što je pozitivno je da im se nedavno pridružio i izuzetan stručnjak iz domena PVO, Zoran Vukosavljević čiji su tekstovi takođe poslastica za čitanje.
Da za ovaj portal piše samo Vojnović, verovatno bi brzo spao na niske grane. Bankoviću, Šćuriću i ostalima može da se zahvali za 50000 pretplatnika. Sebi ne.

B

VP6919
U potpunosti se slazem sa tobom.

S

VP6961
potpisujem vaš komentar
Ja uživam u T6 tekstovima koji obiluju činjenicama uz učešće pisca sa zaključcima i tek uz pokoji komentar. Nažalost, ovakvi tekstovi su jedan veliki komentar izveden iz jedne-dvije proste činjenice.
Dajete više tekstova autora Bankovića i Vukosavljevića, pilota sa istoka i Šćurića.

M

Klikbejt naslov… ja sam uvek vise za kvalitet i kontinuitet pre svega, no ko mene pita.

Odgovori
P

Pokušaću još jednom da skrenem pažnju, svima. Tango Six ne radi klikbejt naslove, nikada nije radio, ne možete naći ni jedan. Uvek dajemo interesantne naslove čiji cilj jeste da privuku čitaoca. To je osnova internet izdavaštva.

Ni jednom do sada nam se nije desilo da se u tekstu ne može naći nešto što stoji u naslovu.

m

Mala digresija naslovu i autoru- neće letjeti nebom iznad Srbije nego nebom iznad Kosova.

С

Хе хе Петар је ставио интригантан наслов, формално тачан, а сви сте помислили да је Украјинка у војсци Србије. Као и сам на прву.
Не знам шта Вас вређа, културни циниза или да је написао у стилу штампе великог вође: мрска украјинка летеће хелихоптер агресорско, злочиначке итд итд

С

хеликоптер

f

“Kristina, majka jedne ćerke, leteće iznad južne Srbije na misijama vazdušne podrške američkom detašmanu u NATO KFOR misiji…“

Podrška američkom detašmanu, na prvu pročitah dušmanu.

N

@PV
Овај ти је чланак право интересантан.

I

Urednice, sedi – jedan. Nepismen tekst, naslov…

Odgovori
R

@Ilija
Šta je nepismeno u naslovu?

E

Cemu ovaj tekst. Neka leti u Delaveru, sta ce ona na srpskom kosovu, pa makar to bilo u skaldu i sa rezolucijom 1244, a znamo da nije. T6 pocinje da ide na zivce sve vise i vise, a nekad je bio neutralan i profesionalan portal.

Odgovori
R

Srbija je tom rezolucijom predala Kosovo i Metohiju na upravljanje Ujedinjenim Nacijama. Sve vojne jedinice u našoj južnoj pokrajini su naši gosti i stoga se prema njima valja ophoditi pristojno. Gospođa leti u helikopteru nad Srbijom i to je kao retkost zanimljiva tema za vazduhoplovni portal. Zar ne?
Ništa u ovom tekstu nije neprofesionalno i neneutralno.

P

Srpkinja Ana Perišić leteće avion-jurišnik J-22 Orao iznad Srbije…

https://youtu.be/bdSfWDVoEUY?t=328

; )

Odgovori
D

More ima i sam NATO da nam opet leti nad glavama

Odgovori
R

Pa da je sreće,da je svako u svojoj kući.

I

Naslov nije klikbejt nego je faktualno ispravan.

Ako Vam smeta što Petar ispravno naziva stvari svojim imenom, za razliku od instant patriJota, onda ste slobodni da se preselite na separatističke ili forume vladajućih stranaka kojima je neprijatno (zbog diplomata na prijemima) da prevale preko usta da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Odgovori
S

„u skladu sa rezolucijom Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244“.

Oni bas vole da se sprdaju sa nama….

Odgovori
S

Ja sam mislio da sam nekako usao u dnevnu stampu citajuci tekst a pre svega naslov koji je klasican clicbait, nema veze sa vezom. Mada tako je to kad pise Petar. Dajte cesce Vukosavljevicevih tekstova i ostalih autora, Petre ti manje pisi. Pozdrav

Odgovori
P

Neću. Pozdrav.

R

Ne bih da se junacim pod laznim imenom, ali moram da kazem da Petar Vojinovic svojim autorskim tekstvima samo tera ljude sa ovog portala. Zasto ne osnuje politicku stranku i bar da zvanicno udje u politiku i tamo isteruje svoje stavove, a ne na ovom portalu koji je nekad bio zanimljiv i nepristrasan…

P

@Petar Vojinović
I u pravu si. Jedini si novinar koji poštuje Ustav Srbije. Svi koji drugačije pišu nemaju poštovanja prema Srbiji. Taman onima kojim smetaju ovakvi naslovi neka preduzmu sve što je potrebno na terenu da se Ustav poštuje kao svetinja,a ne samo na papiru.

G

„Petar Vojinovic

Neću. Pozdrav“

Znaci ismijao sam se samo tako.Najjaci odgovor na ovom sajtu od kada ga pratim.
Nikada kraci a jasniji…Lajk kao kuca👍.

N

штета што нека од жена пилота ВС не лети на овак-вим машинама, па макар то био С-70и који се произ-води у Пољској

А политичко питање решења за КиМ је далеко и још дуго ће НАТО хеликоптери летети над КиМ.

Odgovori
A

Beduin
Koji deo nisam razumeo. Nisam se u opšte osvrnuo na Ukrajinku iz Galicije koja upravlja sa američkim helikopterom. Dao sam komentar i podršku o ženama pilotima ali u Srpskom RV. Drugi me ne interesuju.

Odgovori
B

Ali opet,
Ne radi se o Ukrainki vec o američanki.

Nauciti razlikovati najosnovnije pojmove, one koje imaju uporista, prije masta na volju prijedje

S

Davno nisam citao besmisleniji tekst. Neka Ukrajinka, na nekom americkom helikopteru dolazi na okupirano KiM u svojstvu NATO vojnika. Sto ne pisete na primer o prvim NATO zenama koje su ucestvovale u bombardovanju Srbije ? I one su „oplemenile nase nebo“.

Odgovori
R

@Slađan
Šta tu nema smisla? Jel’ žena pilot retkost? Jeste. Jel leti legalno nad južnom srpskom pokrajinom? Leti. Ovo je vazduhoplovni portal!

P

Zanimljiv tekst.St ose tice naslova-dokle god zvanicna Republika Srbija insistira da se Kosovo zaista nalazi u sastavu ove drzave, naslov i ne moze biti drugaciji, jer je to protivno Ustavu Srbije.
Druga stvar je sto taj Ustav nije prilagodjen realnoj situaciji od 12 juna 1999.koja je svima jasna-da je tog dana zavrsen period od 80 godiana, koliko je Srbija u novijoj istoriji upravljala Kosovom.
(napomena: Kosovo je od 1450 do 1913 bilo sastavni deo Otomanske Imperije, Srbija je zauzela Kosovo u 1 Balkanskom ratu jedinicama generala Bozidara Jankovica,pa ga izgubila 1915-1918,pa opet 1941-1945, i konacno i bespovratno, 1999.)

Odgovori
Y

Dobro mi je i ovo „bespovratno“. Znači pregazi nas imperija koja nas pretvori u grupu nepismenih svinjočuvara, spali nam manastire i knjige, zabrani nam sve, surovo kažnjava i tlači 450 godina. Mi posle svega toga ustanemo, vratimo tu istu imperiju na kontinent sa kojeg je došla i odbacimo 400 km od svoje granice, zajedno sa saveznicima srušimo i onu severnu, oslobodimo kompletan deo iste naseljen južnim Slovenima, a evo „bespovratno“ gubimo deo teritorije zato što je država koja postoji duplo kraće nego što smo mi robovali pod Turcima rekla tako, mada opet u rezoluciji priznala da nije tako i da je to naše. I samo jedno dosadno i glupo pitanje: ako je ta teritorija bespovratno izgubljena, i ako je realnost takva kakvom je opisujete, zašto onda oni ne naprave tu nezavisnu državu? Zašto je ne uvedu u UN, EU, NATO? Zašto se zamlaćuju sa „glupim“ Srbima koji ne razumeju realnost? Biće da stvari ipak nisu baš takve kako volite da ih predstavljate i da je ipak država Srbija jedina koja može da kaže da je nešto konačno ili nije kada se radi o njenoj teritoriji.

N

Yrraf
U potpunosti ispravan i tačan komentar.

С

Она је пилот! Није пилоткиња!

Odgovori
M

Ne mogu da verujem koliko ljudi je senzitivno!! reagovalo na ovaj naslov. Kako vi uopšte funkcijonišete iz dana u dan? Neki se jos i ogradjuju jer su se kao „upecali“ na tako „opak zajeb“! A da je autor napisao Kosovo Drzava ili Armija, kakvi bi tek tada bili komentari?!
Neverovatno.
Nije mi ni važno ako se ovaj moj takodje beskoristan komentar ne objavi. Meni je prijalo i da pročitam sve iznad, i da prokomentarisem.
Pozdrav svima i opušteno.

Odgovori
V

To i je pravo da leti

J

I tata bi sine:)

Odgovori
Л

Рат 1999 виђен очима пилота Б 52.

Ето добре идеје за следећи наслов.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Vreme je da pričamo o kineskom PVO sistemu FK-3: Da li je on dobro rešenje za Srbiju?

Nemora niko nikog da pregazi. Dovoljno je da se zna ko gde sme i ko gde ne sme. Dovoljno je da se zna ko ima kontrolu nad svojom ekonomijom, teritorijom, i nebom. Kina to svakako vec odavno ima. A nije da se ne širi. Sve sile to rade nakod dostizanja odredjenog stupnja razvoja i kontrole.…

24. Nov 2020.Pogledaj

Nenad, Skopje na: Vreme je da pričamo o kineskom PVO sistemu FK-3: Da li je on dobro rešenje za Srbiju?

@I.S. obrazlozenje da ne moze da se donese vazdusnim putem je laz. Nedavno, kada su u Srbiji doleteli tenkovi T-72, iz bugarske NVO Euroatlatski savez su se pobunili sto je Bugarija dozvolila da se preko njenog neba prevozi rusko oruzje za Srbiju, kao sto je ranije uradjneo sa Pancirem i S-400. Bugarski ministar odbrane, Krasimir…

24. Nov 2020.Pogledaj

Miloš77 na: Vreme je da pričamo o kineskom PVO sistemu FK-3: Da li je on dobro rešenje za Srbiju?

I ja mislim da bi S200 bio dobra karta u rukavu pre bombardovanja 99te, ali i za vreme bombardovanja. Iako je bio star. Pilotima ne bi nikako pasovalo da prilaze zbog dometa, pa cak i da je domet sasecen na pola zbog razlicitih ometanja i taktika. Sve bi morali Tomahavci prvo da odrade i to…

24. Nov 2020.Pogledaj

Miloš77 na: Vreme je da pričamo o kineskom PVO sistemu FK-3: Da li je on dobro rešenje za Srbiju?

Ozbiljniji PVO je odbrana zemlje i opasnost po napadaca iz vazduha kakvu male eskadrile bilo cega ne mogu pruziti. Ne garantuju nista ali itekako odvracaju i smetaju. Ozbiljnija PVO je nacin vodjenja politike i nosi efekat odvraćanja u mnogo slucajeva koji se ne mogu predvideti. Ljudi sa iskustvom mogu. Internet ratnici koi ne umeju da…

24. Nov 2020.Pogledaj

123 na: Vreme je da pričamo o kineskom PVO sistemu FK-3: Da li je on dobro rešenje za Srbiju?

Lepo i uravnoteženo obradjeno. Stvarno nije moguće porediti sisteme dalje od ovoga, nezahvalan posao u najmanju ruku, jer i o samim raketama osim uobičajenih paramatera ništa više nije ni poznato. Stoga je poredjenje po konceptu svakako na mestu i lepo ukršteno. Sve preko toga bi bilo nagadjanje. Jer možda (ali možda) raketi i nije potrebna…

24. Nov 2020.Pogledaj

Send this to a friend