BEG airport status
Direktorat civilnog vazduhoplovstva rešio problem ugrožavanja beloglavih supova: Zone zabrane letenja iznad Uvca ali i dodatne dve lokacije Pritisak javnosti urodio plodom. DCV zaštitio supove ne samo u Uvcu / Foto: DCV

Direktorat civilnog vazduhoplovstva rešio problem ugrožavanja beloglavih supova: Zone zabrane letenja iznad Uvca ali i dodatne dve lokacije

Pored srpskih profesionalnih pilota koji su pogođeni krizom nastalom usled Korone još jedna ugrožena vrsta letača plaši se za svoju egzistenciju. Beloglavi supovi mogu ostati bez egzistencije a bogami i glave ukoliko helikopteri neodgovorno i mimo plana lete blizu njihovih, trebalo bi zaštićenih, staništa. Jer neki supovi su izgleda plašljive veverice a neki su Maverik-nivo-kul.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva najavio je rešavanje ovog problema zbog pritiska javnosti u avgustu i kako je saopšteno juče, regulatorno rešenje je pronađeno.

Kako stoji u saopštenju DCV-a, na njihovu inicijativu a u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova, pripremljen je predlog Naredbe o uspostavljanju uslovno zabranjenih zona iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke.

– Na sastancima koji su prethodili finalnom predlogu Naredbe, predstavnici nadležnih institucija su predložili, da se osim rejona iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac, uslovno zabranjena zona uspostavi i u reojnu iznad Trešnjice i Mileševke, gde su takođe nastanjeni beloglavi supovi.

U skladu sa članom 13. stav 2. Zakona o vazdušnom saobraćaju, na predlog teksta, pribavljene su saglasnosti ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Naredba o uspostavljanju uslovno zabranjenih zona iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke, biće doneta od strane Direktorata civilnog vazduhoplovtva Republike Srbije. Shodno članu 43. stav 1. Zakona o javnim agencijama, upućen je zahtev Ministrastvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture za pribavljanje Mišljenja o ustavnosti i zakonitosti propisa. – saopšteno je iz DCV-a.

Uslovno zabranjena zona letenja prema zakonu je: „deo vazdušnog prostora u kome se na određeno vreme letenje vazduhoplova ograničava i odvija prema unapred određenim uslovima“. Drugim rečima, moguće ju je aktivirati po potrebi i razlogu kao što je ovaj.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Dok na: Kako bi Srbija mogla da obnovi svoju vazduhoplovnu transportnu flotu?

Nase RV i PVO je bilo impresionirano sa ERBAS C-295,kada su spanci dosli na pretprosli aeromiting na Batajnicu. Pobrali su sve komplimente i struke i javnosti. Odlican avion,moderan,opremljen modernom elektronikom,veci od AN-26,veceg doleta i nosivosti,mogucnost razlicitog konfigurisanja,u zavisnosti od potrebe. Podrska mocnog Erbasa,vrlo je vazna,a vec zapoceta saradnja oko H-145 ce nam jos vise doneti…

24. Jan 2021.Pogledaj

Grga na: Kako bi Srbija mogla da obnovi svoju vazduhoplovnu transportnu flotu?

Remontovati obe Anuške. Nek duraju dokle mogu. Ako može još koja polovna da se izburgija a da je u solidnom stanju super. Ako ne nikom ništa. Tamo negde 2032/33 definisati zahteve i krenuti u nabavku novog tr. aviona. Sad ima mnogo prioritetnijih stvari od toga.

23. Jan 2021.Pogledaj

Lovac na: Slovenačka mornarica ispituje novu domaću bespilotnu letelicu Galeb sa vertikalnim poletanjem i sletanjem

I mi radimo na sličnom projektu koji će za razliku od ovog biti i naoružan. Koliko znam i Pegaz je pri kraju razvoja zahvaljujući kinezima. A tu je i Vrabac. Stoga netreba podcjenjivati našu pamet i pričati kako sve ostaje na prototipu. Svaka čast Slovencima ali ovo je daleko od nečeg sofisticiranog.

23. Jan 2021.Pogledaj

Zox na: Slovenačka mornarica ispituje novu domaću bespilotnu letelicu Galeb sa vertikalnim poletanjem i sletanjem

Ova letelica ima domet 30km i jedino šta nosi su kamera i laserski daljinomer.

23. Jan 2021.Pogledaj

Send this to a friend