BEG airport status
Albanija aktivira radar AN/TPS-77 omogućavajući potpuni nadzor nacionalnog vazdušnog prostora Novi radarski položaj na planini Mida u severnoj Albaniji / Foto: Ministarstvo odbrane Albanije

Albanija aktivira radar AN/TPS-77 omogućavajući potpuni nadzor nacionalnog vazdušnog prostora

Albanija je aktivirala novi radarski položaj smešten na planini Mida u oblasti Puka severnog okruga Skadar koji će konačno omogućiti ovoj balkanskoj naciji kompletan pregled situacije u svom vazdušnom prostoru, izjavila je 6. novembra prilikom obilaska radarskog položaja ministarka odbrane Albanije Oljta Džačka.

Vrednost projekta koji je realizovan sa američkom kompanijom Lockheed Martin iznosi 22,266 miliona dolara od čega je 19,139 miliona iz albanskog budžeta dok je preostalih 3,127 miliona obezbeđeno kroz program američke vlade FMS (Foreign Military Sale).

Unutar kupole radara / Foto: Ministarstvo odbrane Albanije

U okviru ovog projekta Albanija je instalirala mobilni 3D AESA radar za vazdušno osmatranje dugog dometa Lockheed Martin AN/TPS-77 koji radi u L-opsegu (1.2GHz to 1.4GHz) sa dometom od 470 km. Nalazeći se na oko 85 km severoistočno od Tirane, novi radar omogućava Albaniji da nadgleda vazdušni prostor daleko izvan svojih granica.

Informacije prikupljene sa novog položaja se prosleđuju Centru za vazdušno osmatranje albanskih vazduhoplovnih snaga koji se nalazi na međunarodnom aerodromu Tirana i koji podnosi izveštaje kombinovanom centru za vazdušne operacije NATO CAOC TJ (Combined Air Operations Centre Torrejon) smeštenog u vazduhoplovnoj bazi Torehon, severoistočno od Madrida, Španija.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

du

Da li pokriva i Kosovo?

Odgovori
Be

And beyond

Tr

Ne da pokriva KiM nego pokriva skoro celu Srbiju..

Sr

Pokriva celu Srbiju i mali deo Madjarske, a ne Kosovo

ns

Srbija je pokrivena slicnim radarim od strane svih NATO clanica i sa svih strana tako da NATO imam skoro bolju radarsku sliku iznad Srbije od nas.

Obzirom da se ovi radari rasporedjeni oko Srbije (Hrvatska(pokriva celu srbiju sa 3 od svojih 5 rada TPS-117), Madjarska, Rumunija, Albanija, CG (uskoro) KFRO na Kosovu, Grcka, Bugarsaka) i preklapaju se visestruko moze da se kaze da imaju bolju radarsku sliku od nas.

Ia

Ako pokriva I Srbiju, ovo je pravi razloga za s400. Pre nego sto mi neko kenka da nema pare I tkd, credit sce da se countermeasures uvedu odma, pos bolio juju cenu.

Ni

Sad znamo zašto su nam potrebni sistemi poput košava2 ili jerina.

Odgovori
Bl

I uvescemo ih hitno u naoruzanje vec 2034.

Ra

Ma to skrše dva orla. :P

Bo

Nije li ovaj i radar iz Crne Gore i radari iz Hrvatske“potčinjeni“ centru u Italiji a onda centru u Španjolskoj??

Odgovori
fr

Sta znaci potcinjeni? U Hrvatskoj su operateri na radaru koji vide radarsku sliku i dizu uzbunu. U Spanjolskoj je zajednicka komanda za ovaj dio Europe koja moze dati komandu za presretanje sto ne znaci da tu komandu moraju cekati u Hrvatskoj i ne mogu je samostalno dati dezurnom paru u slucaju povrede zracnog prostora.

fr

Italija nema nista s tim

Do

ŠTA STE DIGLI PRAŠINU TAJ RADAR IMAMO I MI….

Odgovori
sl

AN/TPS-77 i AN//FPS-117 kao jedan od iste familije oko Srbije imaju:
– Hrvatska
– Madjarska
– Rumunija
Hrvatski radar kod Vukovara pokriva bukvalno celu Srbiju, Madjarsku, Hrvatsku…
Rumunski u Djarvati i Krajovi takodje pokrivaju celu Srbiju, kao i Madjarski (posebno RAT-31 radarska stanica koja nije AN/TPS ili AN/FPS)
Sve te podatke je i do sada mogla da preuzima bilo koja clanica NATO samo ako ima odgovarajuci terminal.
Pa i Crna Gora ce dobiti radar (koliko se secam – HR-3000). To je nesto sto se od NATO clanica i “ocekuje“.

Sa druge strane, Srbija ima AN/TPS-70 koji ima generalno slicne mogucnosti sto se tice daljine otkrivanja, karakteristika… Ali je ipak 1 generaciju stariji…
Neko vreme se pominjala nabavka i GM-200 i GM-400 radara za Srbiju…

Go

Nemamo, mi imamo an/tps 70

Te

Slavke
We have both AN/TPS 77 and FPS 117.
The second is going thru a modernisation phase.

Ra

Mozda imam potpuno krivu percepciju, ali ovo je iznenadjujuce jeftino.

Odgovori
Ra

Ovaj radar ima toliko veliki domet da Srbiju kompletno nadgleda, Bosnu isto kompletno, Grcku isto skoro celu osim ostrva naravno, cak i Italiju nadgleda do Napulja. Ugasili smo ga sa bilo kakvim operacijama (naravno ne mislim da bi Srbija to pokusavala) koje ukljucuju vazduhoplovnu komponentu.

Odgovori
nn

Готови сви осматрачки радари имају инструментални домет од преко 400 км, па и наши. Ти бројеви би имали неко значење кад би радари били на вр’брда а около равна тепсија (пустиња + земља равна плоча) и кад би осматрали само авионе типа боинг 747. Ништа посебно. Једнино ми цијена појефтина.

TT

Sta do pre ovog radara smo mogli da napadnemo NATO, ne razumem sta hoces ds kazes, sta jedan radar menja?

Be

I sto si dobio s time da ga ugasis?

Albanci ce u tom slucaju dobijati sliku s Grckih, CG, Bugarskih, Hrvatskih ili Madjarskih radara koji pokrivaju Srbiju svojim snopovima

PO

Beduin,točno je to što tvrdite.Ali,na kojim visinama bi u tom slučaju tim radarima bili otkriveni cljevi?

fr

Na preciznijim nego bi Srbija otkrivala ako NATO pogasi radare po Srbiji.

PO

Frane,hvala Vam za odgovor,mada mi niste ništa pomogli.Upitao sam Beduina,ne Vas.Ali,kad se već paćate u priču,a ne znate točno o čemu je riječ,reći ću Vam da uopće nije riječ o preciznosti,jer je ne može ni biti kod cilja koji se u tom slučaju ne može ni vidjeti na manjoj visini.Da,imate pravo,rekli ste „ako“.Mene su vrlo davno napustile pubertetske buhe,da bih mogao prihvatiti raspravu na toj razini.Smanjite malo tu dozu navijanja,od kad ste se ovdje pojavili,nisam pročitao niti jedan Vaš nepristrastan komentar.Pozdrav…

PO

Frane,kad ste već tu i željni pružanja informacija,možete li nam reći kako se završila ona trakavica od štorije sa radarima Peregrin u Hrvatskoj?Da li je riješen problem radarskih „tunela“ i radarskih sjena na sredini Jadrana?Nisam u toku događaja,a mislio sam upitati Beduina koji se,eto,ne javlja danas.Pozdrav…

Be

POW, sorry, nisam strucnjak za radare.
Poznajem osnove rada radarskih sustava, sad o detaljnim specifikacijama i mogucnostima, to ne znam.
Nije moje podrucije.

PO

Beduin,nisam ni očekivao da poznajete detaljne specifikacije,u ovom slučaju nisu ni toliko bitne.Nisam ni ja potpuno u toku.Upravo poznavanje osnove rada radarskih sustava je dovoljno .Mislim da ste skoro potpuno odgovorili dolje,na komentar čitaoca nn.Pozdrav…

fr

POW/LJPZ
“Smanjite malo tu dozu navijanja,od kad ste se ovdje pojavili,nisam pročitao niti jedan Vaš nepristrastan komentar.Pozdrav…“

Ako ste tako pozorno pratili moje komentare onda ste lako mogli zaključiti da su u navijačkom tonu samo i isključivo onda kad odgovaraju na jednako tako navijačke komentare. Ovdje se povela rasprava oko uništenja radara NATO-a, ja sam samo jednako odgovorio. Ako ste postavili pitanje Beduinu, onda takvo pitanje pišite u privatni mail, ovo je javna diskusija. Niti jedan moj komentar nije bio provokacija ili navijanje ako nije jednakom mjerom odgovorio na prethodni takav. Ako je mojih komentara takvih puno, onda vam je jasno koliko takvih komentara ima, a koji vama ne paraju uši osim kad se jednakim tonom odgovori na njih.

fr

Zadnje što je bilo aktualno u vezi navedenih radara za nadzor mora je da su SAD izdvojile sredstva iz okvira pomoći saveznicima da se otkloni konstruktorska greška na istima. Dokle je navedeno stiglo nisam upoznat.

Gr

470 km u opsegu! Sto znaci 235 km polovina,i ne moze pokrivati celu srbiju

Be

Domet, odnosno radijus djelovanja predstavlja polumjer a ne promjer.

Dakle, radar pokriva promjer kruga od 940 km.

Go

E sad uzeti radar koji pokriva preko 500km vazdusne linije i postaviti na Kopaonik

Odgovori
dr

Treba prvo dobiti dozvolu od NATO

st

Sam vrh Kopaknika je na teritoriji Kosova.

ma

Ovde se dize velika uzbuna od pojedinaca kada se spomenu sistemi S300 i S400 ili S350 i njihove radarske komponente. Jer tu je baterija Pancira i Pasars da pokrivaju i brane celu Srbiju.

Odgovori
Pe

@mateus I Pancir je PVO za tackastu odbranu vecih PVO sistema, malog dometa.
Daleko od toga da je los,ali nije za srednje ili vece razdaljine.
Kao sto su pokazali Turci unistavajuci ih u Siriji i u Libiji dzojstikom od kuce bespilotnim letelicama, ovaj sistem nije dovoljan sam za sebe.“Pancir“je pre zastita samih PVO sistema vecih mogucnosti, koje Srbija i nema

ba

Спецификације
фреквенција: 1 215… 1 400 МХз
време понављања импулса (ПРТ):  
фреквенција понављања импулса (ПРФ) :  
ширина импулса ( τ ): 51,2 µс (кратки домет)
409,6 µс (далекометни)
време пријема:  
мртво време:  
Максимална снага: 19,9 кВ
просечна снага: 3,6 кВ
инструментирани опсег: 5 до 250 НМ (10 до 470 км)
опсег резолуције :  
тачност :  
ширина снопа :  
погодака по скенирању : 1… 3
ротација антене: 5, 6, 10, 12 о / мин
МТБЦФ : > 2 000 ч
МТТР :  
АН / ТПС-77 (раније познат као АН / ТПС-117) је Л-опсег , 3-Д, тактички преносиви радник за ваздушни надзор великог домета. Реч је о мобилној верзији АН / ФПС-117 . Одликује се 80 посто заједништва са ФПС-117.

АН / ТПС-77 користи активни електронски скенирани низ (АЕСА) за генерисање броја снопова оловака. Планарна антена састоји се од 34 реда са 34 полутонична модула за пренос / пријем (ТР) у једноредну заменљиву јединицу (ЛРУ) која се налази на антенском низу и директно је повезана са њиховим елементима антене. Ови ТР-модули називају се примопредајником дигиталних низова (ДАРТ) и користе технологију галијум-нитрид (ГаН) да би обезбедили повећану поузданост, продужили радни век радара и смањили трошкове животног циклуса. Побуђивач и коначни пријемник се налазе у јединици платформа електронике постављен у подножју саме антене.

Радар користи разне технике одбијања сметњи. То укључује већу од 10 процента покретљиву пропусност, агилност фреквенције импулса до импулса, ниске бочне режњеве, слепо пражњење бокова, МТИ и константну обраду брзине лажних аларма, псеудо-случајну фреквенцију понављања импулса, псеудо-случајно позиционирање снопа и линеарну фреквенцију -модулисани таласни облик.

Опрема за обраду, заједно са прилагођеним интерфејсом оператера и комуникацијском опремом, налази се у једном ИСО склоништу. Може се управљати даљински. Читав радар може бити распоређен у једном авиону Ц-130 и само два средња камиона.

Odgovori
NN

A kod nas stigao radar S 400 samo sto nas nisu opet bombardovali.
Treba uzeti Antej 2500, nebo M, buk M3 pancir SM, ojacati sve segmente vojske, ne samo PVO, preci je nacionalni interes u smislu suvereniteta i teritorijalnog integriteta od sankcija, pitanje je kolike bi bile sankcije i kako prebaciti ekonomiju na Rusiju Kinu Indiju itd, sve zemlje koje ne bi slepo slusale SAD i sprovodile njihovu volju
Ali za takve odluke i takvo upravljanje su potrebani ljudi odredjenog kalibra, koje ovaj prostor skrt da stvori,a nekada ih je bilo.
Mada ovo izaziva reakciju u smislu „jeste sada… „, ali videli smo iz x sukoba, ukljucujuci Jermeniju, da se Srbija moze uzdati iskljucivo u sebe i nikog vise.
Dave nas polako sa svih strana kao udav, kada napokon shvatimo to ozbiljno, bice kasno.
Da se vise nikada ne ponovi 91 92 99 1914 1941

Odgovori
St

Slazem se sa naposanim!

mi

prvi uvjet za nenapadanje (bilo koga) je izostanak bilo kakvih teritorijalnih pretenzija (prema bilo kome).
ako se malo sagleda povijest, neke bolesne ideje širenja jedne nacije na uštrb drugih nikada nisu uspjele na dulji rok.
Kada se takve ideje bolesnih umova otklone iz bilo kojeg civiliziranog društva, to isto društo prosperira.
Ali za to obično treba jedna veća katarza, inače boleština i dalje raste…

Yr

Ako već treba da se kupi malo američke naklonosti, nama bi fino leglo jedno 3-4 ovakva radara uz remont AN-TPS-70 i AN-TPS-63 koje imamo u upotrebi. Znači cirke 85-100 milki zelenih. Naravno uz uslov da jedan bude na Kopaoniku.

TT

NN Ne mozees da „prebacis“ ekonomiju drzave u Evropi na drzave na drugom kraju sveta, to prosto nema smisla. AV je poslunik, nema to veze sa sankcijama, nikakve sankcije na nivou drzave ne bi bile uvedene sta god kupili. To on samo preuvelicava zato sto mu je podrska SAD potrebna da se odrzi na vlasti.

Bo

Granice se mjenjaju od samog pocetka i mjenjace se I dalje sto je Juzni Sudan najbolji primjer. Ne znam iz kojih knjiga si ti istoriju ucio. Iz onih koji jos uvjek sadrze mezopotamiju i Asiriju?

Pr

Cena TPS-77 od 22 miliona USD je sasvim realna za jedan americki radar L opsega.
Poredjenja radi, GroundMaster 400 (S opseg) kosta 13-15 miliona.
Ukrajinski 90K6E (S-opseg) kosta oko 7 miliona.

Odgovori
Da

Za te pare kod brata Sija ima bolji radar od americkog

Zu

@TT vecu glupost nisam skoro procitao.

nn

Координате локације РОСт о којој је ријеч су: 42° 6’47.91″N, 19°58’35.23″E. Надморска висина 1670 м. На сјеверу, ка граници Србије (Рашка) су Комови и Проклетије виши од 2.000 м. Тај радар не види ништа испод 2 км висине уз границу, а по дубини србије је слијепа зона још виша. Према сјеверном дијелу Метохије (Пећ, Ђаковица) опет сметају пограничне планине које не дају да се види ишта испод 1 км на самој граници, на јужном дијелу (Призрен) је ситуација нешто боља. Закључак: овај радар готово ни мало не угрожава Србију – примарни му је задатак осматрање Отрантских врата.

Odgovori
PO

NN,potpuno tačno.Pozdrav…

Be

Topografija juzne Srbije je takva da se svasta tamo od zemaljskih radara moze skriti.

Kad bi ja gasio taj radar, gasio bi ga s MI35

Li

Смирујућа вест.

Odgovori
Du

Lokacija radara na Google Maps:
42.11242817973165, 19.97422143993579
Nadmorska visina polozaja: 1671m (…plus platforma na kojoj je radar).

Sa tog mesta ne moze se pratiti situacija u VaP Srbije zbog nadmorske visine samog radarskog polozaja, Prokletija i Kopaonika.
Ali svejedno resava pitanje nadzora albanskog VaP-a, sto im je i cilj.

Odgovori
Ja

U ovom slucaju trebali bi da vratimo radar na kopaoniku.

Odgovori
ma

Jeste li vi sigurni internet pretrazivaci da se u Srbiji nista nece videti tim radarom?

Odgovori
Ja

Vide nas ko na dlanu brate.

Iv

Jedna krasuha negde juzno i ometamo taj radar bez problema. Koliko sam upoznat precednik je i izjavio na prikazu tenkova u Nisu da su mu trazili da kupi neki sistem za protiv elektronska dejstva. Miloradovic tada to potvrdjuje. Imate na snimku taj momenat.

pe

Srbiji trebaju krstarece rakete, pomogucstvu domace, koje bi mogle da neutralisu visoko vredne ciljeve u kratkom roku. Pre svega radare.

Odgovori
Sr

Samo sto je to udar direktno na NATO, a to za posledicu moze imati disproporcionalno mnogo vise krstarecih upucenih na nasu stranu.

No svakako razvoj KR srednjeg dometa zapravo nije nesto nemoguce jer se motori, komponente za INS i sl. mogu nabaviti komercijalno, pitanje je samo za tehnologiju goriva sa kojom raspolazemo.

Mi

Sa ove lokacije se ne vidi ni KiM celo a kamoli Srbija. Radar ima masku Prokletije ciji ga vrhovi nadvisavaju i do 500 m. Gleda celu Albaniju ka Grckoj, more ka Italiji. Ka Srbiji je skoro potpuno zaklonjen

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Falcon T-72 je prvo starija generacija tenka od Abramsa ! I kada se pojavio T-72 možda i jeste bio najbolji tada uz T-64 ! Šta se tiče T-90 kao derivat t-72 jeste dobar tenk i sa njega baš kupole ne lete nešto i može se reći da je dobar jer im problem spremišta municije bolje…

01. May 2024.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Posle se neki kao PD pitaju kako to da Rusi lako ne pobedjuju u stilu Ramba ili Amera u prvom Irackom ratu. Kao da su Rusi bogata NATO koalicija i bore se protiv neke male izolovane drzave koju niko ne pomaze.

30. Apr 2024.Pogledaj

Evroprc na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Мате Та констатација је само тачна ако Русија изгуби рат у УКР и на дуже се не нормализују неке могућности испоруке. Ако до тога не дође, Србија има шире и боље могућности набавке од било кога другог у Европи, и игра на 4 иде једноставно даље!! За сваки случај се преговара са французима, али то…

30. Apr 2024.Pogledaj

Ех-Гастос na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

@Милош77 Чисто да ставим у перспективу, Британија има 75 хиљада редовних војника у пешадији. НАТО оружје + НАТО подршка + НАТО обучени војници = НАТО de facto (што је и сâм Режников рекао.

30. Apr 2024.Pogledaj

Ex-Гастос na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

@Falcon 100.000 ruskih naspram 500.000 ukrajinskih vojnika (толико им фали на фронту).

30. Apr 2024.Pogledaj