BEG airport status
Mađarsko svedočenje o korišćenju Erbasovih helikoptera H145M Dva mađarska H145M opemljeni sistemom HForce i naoružanjem / Foto: Airbus Helicopters

Mađarsko svedočenje o korišćenju Erbasovih helikoptera H145M

Mađarsko ratno vazduhoplovstvo je već nešto više od godinu dana korisnik helikoptera H145M. O tome dokle se stiglo sa uvođenjem u naoružanje, kakav je H145M i šta ovaj helikopter znači za RV Mađarske, iz kompanije Erbas su razgovarali sa zamenikom komandanta helikopterske baze RV Mađarske pukovnikom Tamašom Balijem koji, kako je navedeno, ima više od 30 godina letačkog iskustva na helikopterima.

U intervjuu je naglašeno da je H145M promenio način na koji se sada leti u mađarskim Odbrambenim snagama uz iznetu informaciju da su na kraju 2020. tri mađarska helikoptera opremljena sistemom za upravljanje naoružanjem HForce kao i da su još dva planirana za mart 2021.

Pukovnik Bali kazao je da je prelazak sa sovjetskih helikoptera Mi-8 i 17 kao i Mi-24 na H145M za RV Mađarske veliki korak napred i potpuno novo doba. On je pojasnio da pre H145M nisu postojale gotovo nikakve senzorske mogućnosti, da su sada nabavljeni odgovarajući helikopteri za komunikaciju i rad sa kopnenim i specijalnim snagama i da su sa H145M skočili u digitalnu eru. Ovom letelicom će se u Mađarskoj obavljati traganje i spasavanje koje je do sada vršeno transportnim helikopterima, a takođe će se koristiti u misijama specijalnih snaga. Bali je dodao da će oni sada biti u mogućnosti da izvršavaju RC2 misije (reconnaissance, command and control) koristeći senzore da u realnom vremenu komuniciraju sa timovima na zemlji.

„Digitalizacija“ helikopterske flote sa trenutno najmodernijom avionikom za ovu vrstu letelica / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Mađarski oficir je kao pilot ocenio H145M kao helikopter koji ima izuzetan sistem za stabilizaciju, potom automatizaciju i performanse. Prema njegovim rečima stabilizacija je toliko sofisticirana da se može napraviti zaokret od 60 stepeni a da se ne dira ciklična i kolektivna palica i da je pre, na sovjetskim helikopterima, bilo teško zaokrenuti čak i pri nagibu od 30 stepeni. Što se tiče automatizacije tu je Flight Management System koji između ostalog omogućuje potpuno automatizovan let u IFR uslovima. Još jedna od karakteristika koju je pohvalio pukovnik Bali je margina snage za koju je rekao da je neverovatna i da pruža mnogo širi spektar performansi.

Zajedno sa helikopterima, Erbas pruža obuku pilota i tehničkog sastava, u Donevortu će biti obučeno 50 pilota od kojih je dve trećine već dobilo svoje sertifikate. Oni takođe trebaju proći obuke za letenje u VFR i IFR uslovima dok će piloti instruktori imati obuku za NVG, Check Pilot i Hoist Crew specijalizacije i konačno tu je obuka za upotrebu sistema HForce. Ugovor takođe uključuje obuku 70 mehaničara koji će proći obuku Nivoa B1 i B2, po povratku u matičnu bazu nastaviće obuku kroz rad u jedinici a mentori Erbasa će provesti godinu dana u Mađarskoj.

Ratno vazduhoplovstvo Mađarske će koristiti ukupno 20 H145M od kojih se 16 već nalazi u mađarskoj vazduhoplvnoj bazi Solnok. Opremljeni su sistemom za upravljanje naoružanjem HForce koji je razvio Erbas Helikopters koji omogućavaju Mađarskoj da opremi i koristi svoje letelice sa kompletnim asortimanom nevođenog i vođenog naoružanja. Pukovnik Bali izjavio je da su oni već dobili ove sisteme ali da će obuka početi sledeće godine, oko juna meseca i da će biti spremni za njegovu upotrebu oko jula.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Al

Vođena ovakvim primerom treba da se vodi i Srbija. Samo uz ove nastaviti sa nabavkom ruskih Mi 17, Mi 24 i kao dukat na kraju koji Mi 28. Mađarska za primer. Srbijo samo novoooo.

Odgovori
al

A koji je smisao uzimati Mi28 kad se vec Mi35 uveo u naoruzanje? Ono cisto da se ima jel’?

Al

Mislim da ima smisla, oni jesu slični ali malo, ipak je Mi 28 čistokrvan lovac. Neću da favorizujem ali koji je sa zapada sem AH 64 Apache pandam Mi 28. Zato napraviti neku malu kombinaciju i dobaviti tu mašinu.

Sr

@Aleksandar
Odlicno poredjenje, AH-64. Sada lepo vidite koje vojske koriste AH-64, koliki su im vojni budzeti i onda to uporedite sa Srbijom. Isto mozete i sa MI-28.

Mi-35M je neko najbolje kompromisno resenje za sada.

Ik

Mil Mi-28 odlican helicopter al kao i vecina europski uopce nije bojno dokazan, jer jedino na bojistu mozes uociti nedostatke i vrline istih (u tome su Ameri daleko ispred svih) AH-64 i Bell AH-1 Super Cobra ubjedljivo najbolji helikopteri na trzistu/svijetu.

Sr

@Ikar
Pa po recima nekih pilota, AH-64 se non stop kvari i uvek mu nesto fali. Sama balisticka zastita nije ni blizu Mi-28ice, vec je tu na nivou MI-35M, po senzorici ne prednjaci 28ici, a cena mu je astronomska! Dakle nikako ga ne bih nazvao „najboljim“. Ipak su tu Rusi u prednosti. Treba pomenuti i KA-52 koji ima neke prednosti u odnosu na sve pomenute.

St

@alexanto
Mi28 ko sto rekose pre mene, radi se o cistom lovcu.
Kad krene mesana eskadrila na misiju ili lov, on sluzi za skrining terena in nevtraliziranje oklopnjaka i drugih vozila ili ljudi, ko snajprer, dok ostali vrse svoj poso. Posto mi imamo podosta ravnicarskog terena, onda mozemo da zamislimo sta to znaci za napad ili odbranu, da ne kazem poteru sa sve trupnom PVO u pozadini ili Pancirom u pozadini. Moderna konjica koja udara iz boka, pogotovo nocu.

al

@ Strela

Pa nista onda da ubacimo jos 4 Ka52 da radarima osiguraju teren a nije lose ni uzeti 2 Tigar Eurokoptera da imamo po bokovima, pa onda kad navalimo, tesko ga agresoru na rodnu nam grudu…

A realnost je da kad je vec uveden Mi35 (o tome da li je trebao on ili nesto drugo uopste moze se posebno raspravljati) apsolutno nema smisla uvoditi drugi jurisni heli dok se osposobi bar eskadrila (i vise) 35-ica i ne ovlada njime u potpunosti. Za to su potrebne godine. Ne stvaraju se piloti koji umeju da ga koriste do njegovih granica upotrebe preko noci pa da mozemo da imamo po par komada od svega. Koliko god 35-ica i 28-ica bili slicni, nisam ubedjen da bi isti piloti mogli da uskacu iz jednog u drugi kao iz kombija u kombi. Tako se lako gine i u miru a kamoli u ratnim uslovima… Ali za paradu pred vrhuskom je lepo da flota bude sarena – priznajem…

St

@alexanto
Rusi su u Siriji leteli u mesovitoj pari dva po dva dok su cistili teren, najverovatnije sa razlogom. I bas zato sto se u miru stvara kadar, zato treba imati masine vec sada. Kad jih usvoje onda se povecava broj. Ja sam pre za 6+6 nego 12 istih ako se nema.

al

@ Strela

Ne vredi… U pravu si.

… nas i Rusa 300 miliona…

Ni

Mađarska i Rumunija su primer kako se opremati. Juče im stiglo 40 turskih oklopnjaka 4×4, Bugari narucili 98 komada oklopnih 4×4 za specijalce, a mi naručimo 10 komada Miloša iz domaće šrafciger industrije i paradiramo ih narednih 30 godina.

Odgovori
Mi

Šta fali novom Milošu? Nemamo dovoljno brzu proizvodnju.
Odlično je što imamo sposobnost proizvodnje takvih stvari bar. Bolje 10 nasih, pa jos 10 itd.. nego platiti druge za take stvari!
Da je spor proces, jeste. Definitivno 1000 puta bolje bego uvoziti tako nesto.

Al

Slažem se sa obojicom. Kad god ima neki dinar više, odmah uložiti u naj bolje po nas. Domaća ili strana industrija šta izbaci dobro to srbija da nabavi ili barem da se potrudi. Svi oko nas grcaju u dugovima ali i opremaju svoje armije i to sa ofanzivnim naoružanjem. Znači Srbijo vrati istom merom.

St

@Miloš77
Nekako mi se cini da „oklopno“ vozilo sa STANAG 4569 level 2 nivoom zastite i ne moze da se zove oklopno. A Yugoimport u Velikoj plani pravi samo takva vozila, pa mi se cini da je potrebno da malo unaprede nacin proizvidnje ili da kupe deblje celicne limove.
A sto se tice madjara, samo napred, tako se iz SFRJ SSSR vojske planski prelazi u 21 vek, sto mi nazalost nikako ne mozemo da uradimo. Dokle li se stiglo sa nasim planom naoruzavanja H145 domacim naoruzanjem?

St

I taj Gidran leti u vazduhu isto ko i Milos, prema tome bolje ulagati i razvijati svoje. Samo se setim one Gizdrane u Karabahu, kako su jih lepo sa povr skinuli prema tome neznam sto bi bacali pare drugima ako mozemo sami da krenemo da pravimo i razvijamo. Negde treba poceti i poceli smo i krenuli smo i sa prodajom ino stranim kupcima. Znanje koje smo stekli moze i nadalje da koristimo za razvoj i proizvodnju jos boljeg.

Ni

@Miloš77
Fali to što Mađari se naoružavaju realno dok se Srbija naoružava samo da bi neko omastio džepove na raznim provizijama. Sve vojske u regionu su već modernije dok mi u 2020. uvodimo pušku većeg kalibra iako je još pre 50 godina dokazano u svetu da je taj koncept pogrešan ali valjda u ovoj mafijaškoj državi ima pametnijih ljudi negoli u nekoj Americi, Rusiji…

Bo

Stojko
Bov Milos ima Stanag 3 nivo zastite sa prednje strane. I kao takav ima i bolju zadtitu od vecine ovakvih vozila u svetu.

Mi

@Stojko
Nije uopste samo level 2. Level 3 prednja strana. Ništa što se lako ne može dodati koliko mi želimo i gde zelimo. Ne govorimo u AESA radaru majkumu. A to što se pravi kod nas je ogtoman plus a za madjare minus Madjari plaćaju drugima ne samo kupovinu nego sve vezano za ta vozila.

Imaju daleko bolju ekonomiju….šta su radili do sada? Preko 20 gidina su u NATO, i preko 15 godina u EU. Da su pametno radili i da su funkcionisali iole kako bi trebalo sa obzirom na status i ekonomiju u poredjenju sa Srbijom ne bi morali da pazare 40 takvih oklopnjaka i tek sada da menjaju sovjetske borbene helikoptere sa daleko lakšim i neoklopljenim evropskim hekikopterima!! (Kad već spominjete oklope)
Divan balans imaju.

Mi

@Nikola
Teško je porediti naše naoružavanje sa njihovim kad su u natu, EU i to dosta dugo. Sta su oni radili od 1999te do 2010-15? Iznajmili Gripene i to na jedvite jade! Mogu misliti koji stepen spremnosti su imali do nedavno. Mi smo tu gde jesmo ali bez posle 1999 bombardovanja, nismo kao članovi ničega kao oni, nego nas vrte oko prsta.

Mi nemamo ni blizu budzet kao oni, a korupcije i bande u samom vrhu kako ste rekli nam ne fali. Ne da ih drugi nemaju.
Takodje ne možete reći da se u zadnje vreme ne kupuje novo za nasu vojsku. Razlika je sto nam treba mnogo više od svega i daleko ce sporije to da ide nego Madjarima kojima isto ide jako sporo. Bas zbog toga moramo nase sposobnosti iskoristiti gde se moze. Sve ide sporo jer smo to sto jesmo danas. Ne mozemo se praviti da smo vise nego sto jesmo.
Stiglo je dosta razlicite i „sarene“ nove opreme i nastavice da stize. Naravno da ce politicari to da iskoriste usput za reklamu ali ipak ide u vojsku i ostaje u vojsci.
Nadam se da nista polovno pazariti necemo jer nam nije hitno!

do

@ Milos 77
kao prvo … madjari su skoro 30 godina cutali sa naoruzanjem . Sem Gripena ( ali da napomenem da ni ti Gripeni nisu isti kao pre 10 godina kad su ih uzeli vec su redovno „Upgredovani“) skoro da nista nisu ni uzimali… Ali su u medjuvremenu razvili ekonomiju.. i to do te mere da ne kupuju od svega po 2-3 komada zbog marketinaga kao mi i neki nasi susedi vec gomilu.. Mi smo ovih helikoptera kupili za vojsku 3-4 i jos tolko za policiju… oni samo za vojsku 20… o Leopardima A7+ da ne pricamo… gledao sam ( i slusao jer divanim Madjarski) odusevljenje njihovih posada koje su sa t72 presli na Leoparde – doduse na prve od 12 verzije A4 koje ce im sluziti za preobuku na A7+… tesko je opisati emocije tih ljudi, kao kad predjes iz prastare Lade u najnovijeg Mercedesa S klase…
Drugo… Madjari su narucili i preko 200 LINX oklopnih gusenicara , naspram kojih nas M80 izgleda presmesno… i najbolje od svega sto ce od tih preko 200 Linxova 170-180 proizvoditi u Madjarskoj za sta su pre neki dan udareni temeljci za novu fabriku koja ce to raditi… dakle radice Madjarski radnici za platu.. ostace pare u Madjarskoj

Mi

Sve to stoji, i rekoh da imaju daleko bolju ekonomiju koja im nije pala sa neba. Poenta koju pravm da za nas ima daleko vise smisla praviti ono sto mozemo nego kupovati oklopnjake koje mozemo da pravimo polako i sa ciljem razvoja te grane u nesto vece za nas pa i za izvoz. Cini se kao da ovde ljudi misle da mi treba da pazarimo isto kao Madjarska.
Fini su Gripeni ali i njih imaju samo 12 tojest iznajmljuju ih. Remontuju 12 sovjetskih Mi-24 koji ce im sluziti jos desetak godina, a mi smo poceli nove Mi-35 da kupujemo i to uz H-145. Manje za pocetak od njih jer kako je svima jasno – siromasiji smo i manji smo a ima i drugih razloga politicke prirode. Sad pored svega mi treba da kupujemio jos i oklopna vozila klase Miloš? Po meni je to ludilo.
Zaboravih da nam i jos novih naoruzanih dronova stize iz kine, a mozda i iz Turske, plus nasi Pegazi.
Ja se toplo nadam da cemo mi kupiti jos 4 Mi-35 i dovoljno novog PVO pre pazara novih aviona.

Ako se stvari nastave ovim putem, imacemo stvarno dosta nove opreme za 8-10 godina za zemlju velicine i ekonomije koje jesmo. Ovo u zadnjih 2-3 godine je nadajmo se pocetak, a ova decenija ce biti dopiunjavanje i zavrsananje projekata zapocetih u prosloj deceniji.
Ako se ovako nastavi, bice dovoljno i Miloša i Lazara, i Dronova i novih helikoptera a nadam se i PVO sistema pre 2030 i penzije 29ki.

Ve

u slucaju sukoba, Srbija se jedino moze osloniti na domacu industriju. Tu je pocetak i kraj price. Eventualno saveznicku (Rusku i Kinesku) za ono sto mi ne mozemo da pravimo, popravimo i sl. Od zapada samo mozemo sankcije dobiti.

Ni

@Veljko
Na koju industriju Srbija da se osloni? Onaj rat u Karabahu se završio pre nego što mi sastavimo jedan primerak Lazara ili Nore. A drugo u slučaju rata ne bi ni bilo delova jer sve što pravimo je iz uvoznih delova, nikakve razlike nema između naše proizvodnje i licencne koju recimo imaju Hrvati za Patriu i Rumuni za Piranu, jedino što se naši tajkuni okoriste više od naših i što smo jedno 15 puta sporiji ali dobro.

NL

Radim preko 5 godina na razvoju Lazara i Milosa. Skoro svaki crtez mi je prosao kroz ruke i kroz komp. Analizirali smo desetine stranih resenja u oblasti oklopnih vozila u svakom mogucem aspektu projektovanja. I onda posle hiljadu slicnih komentara i hiljadu i prvi put dobijem dijareju kad cujem nekog domaceg eksperta sa njegovim poredjenjima karateristika nasih vozila i obima proizvodnje nase i stranih namenskih industrija. Genijalna logika nasih znalaca koji em nemaju pojma o karakteristikama Milosa i Lazara, em nemaju pojma o obimu masinerije stranih proizvodjaca koji su nam „konkurencija“ – nepogresivo deluje na probavu svakoga od nas koji zapravo radimo na tim vozilima. A najvise volim sto ste toliko prepuni samopuzdanja u kombinaciji sa tolikim neznanjem.

Mi

Eksperti Pametnjakovići…velika familija!
Samo napred sa našim oklopnjacima dogod je moguće!!

Pa

Mađari su uz H145m I Linx oklopno vozilo pešadije kupili i iz Turske vozilo Gidran (Ejder Yalçin ) i to 30 primeraka a još 270 će proizvesti u istoj fabrici gde i Linx. I za nas je prava stvar ako bi smo išli na akviziciju još helikoptera H145m (Miloradović je to najavio ekskluzivno za T6 „da nam treba još“) jer u perspektivi mogu da se sa njima koriste i naši dron Helikopteri Stršljen (Hussar) . Potsećanja radi već su prilagođeni za korišćenje Shibel dronova helikoptera. Gondole sa mitraljezom, rakete I raketni lanseri i dron Stršljen mogu biti izvoženi iz Srbije svim zainteresovanim trećim stranama koje imaju Lakotu u svom sastavu. A uz nedostatak helikoptera ovog tipa nama ostaje da rešimo i problem nedostatka letačkog osoblja ( a I korumpiranih putnika koji se voze o trošku naroda u istim ) . Sve u svemu nema ni jedna loša reč za ove letilice.

Odgovori
Sr

Mi-8/17 ce zameniti sa H225M. Daleko modernija letelica, no ipak 17ka ima i neke svoje prednosti. VS npr. za upotrebu Malog Milosa ne znam kako bi se koristili helikopteri bez utovarne rampe. Naslo bi se neko resenje, ali sigurno ne bi bilo tako prakticno.

Sve u svemu, vrhunski helikopteri. Zao mi se sto Srbija nije uspela pokupili tu investiciju Erbasa. Jeste da imamo mnogo vece iskustvo i znanje, ali nismo u EU sto komplikuje birokratiju i Madjarska je narucila 20+16 helikoptera iz Erbasa, a mi 9+3. Opet ce se Madjarima investicija u vojsku kroz industrijsku saradnju otplatiti sama od sebe.

Oko nas se Rusi ne bi iscimali nesto pametno da investiraju Boga nema, a kao smo neka „braca“…. Za svoje pare mozemo sa svakim biti brat, stvarno smesno.

Odgovori
Vl

Srbofil,
Mislim da je ranije rečeno da je sada offset u EU zabranjen?
Mađari su kupili Gripene na lizing sa 110% offseta i odlično su prošli. Faktički su dobili avione za „Dž“. Za kupovinu ovih novih letilica nisu naveli kakve su pogodnosti dobili.
Mi nismo u EU i mislim da bi to trebalo da iskoristimo pri nekoj budućoj akviziciji. Ne vidim razlog da ne kupimo Gripen ili FA 50 ako se dobije tako kvalitetan offset.

Sr

@Vlad
Offset jeste zabranjen ali https://www.balkansec.net/post/erbas-i-ma%C4%91arska-vojna-industrija-podi%C5%BEu-fabriku-u-%C4%91uli

Sigurno ova fabrika nema nikakve veze s time sto je Madjarska narucila skoro 40 helikoptera kompanije Erbas ;)

no

@Srbofil
Moze link na tu „zabranu“?

Al

U svakom slučaju Srbija u narednom periodu treba da se fokusira na kupovinu još novih helikoptera, što za civilne potrebe što za vojsku i policiju. Uz ovo treba planirati nove stajanke, objekte, ljude na održavanju tehnike i normalno transfer tehnologije. Nova oprema, nova doktrina i novi ljudi. Sve za Srbiju. Pozdrav.

Sr

@nomen
he new EU Directive 2009/81 for defense and security procurement is set to challenge the way Member States currently purchase sensitive military and security equipment. Offsets are a purchasing practice whereby a foreign government demands industrial compensation in return for awarding a contract to a non-national supplier. However, the European Commission (EC) considers that such industrial compensation schemes violate the principles of the EU Treaty. EU Directive 2009/81 brings defense purchases under the rules of the Single Market and many offsets are set to become illegal, in particular indirect and nonmilitary offsets

Imate na google prvi link vam izadje PDF celog zakona. Kao i vecina regulativa, ima dosta za citanje pa da ne kacimo ovde. Odmah ode na download ne moze se otvoriti samo preko browsera, zato nisam postavio link.

no

@Srbofil
Hvala, tu je sve sta treba: „… many offsets are set to become illegal,…“
Znaci nisu svi i nije generalna zabrana. Tek se moraju postovati trzisni „paligrafi“ i problem rijesen.
Inace, odgovarajuca direktiva je oko 2012 implementirana.

Me

Trebalo je pitati hoce li H 145 da preuzme ulogu Mi-24 i kaki bi to izgledalo u praksi….

Odgovori
Rp

Komentari su katastrofa.
Helikopteri koji nisu klasi se upoređuju…?
Naše nadogradnje na H145,su fantastičan primer,praktičnosti.
Kupujemo „koliko možemo.“

Pa

@Rp.
Ćuti bre. ;-)

Kl

Sad se tek vidi koliko Hrvatska pametno oprema vojsku.
Mađari, Srbi, i drugi u regionu tek sada rade i postižu sposobnosti koje su oni započeli i postigli pre deset godina.
To je verovatno sve po nekoj NATO matrici.

Odgovori
Bu

Dobro je što Mađari opremaju vojsku, pošto i oni jako dugo nisu radili na tome.

Mi

Kloop Sta pricas ti, ovo sta Madjarska radi je ozbiljna modernizacija, Hrvatska kao i Srbija klosari i dobija donacije za koje nema ni pilote, a H-145M niti ima u svom RV kao sto nema ni upotrebljive avione. Ne znam o cemu pricas, sve sto Hrvatska ima Madjarska je imala davno pre njih Mi-8, Mi-24 itd..

Kl

Milane nisi shvatio što sam napisao i na što se odnosi u tekstu.
Hrvatska je nabavila Kiowe koje imaju još i više senzora i mogućnosti od H145 koje Mađari hvale da su im „otvorili oči“.
Hrvatska je nabavila nemačke pancer haubice koje je uvezala sa kiowama i ostalim oružanim sistemima.
Nabavila je mrap 4×4 od Amerikanaca pre dosta godina, nova oklopna vozila, sadacr podići avijaciju tri klase iznad naše i klasu iznad Mađarske.
Dolaze im Bradleji i šuška se da će da kupe Leoparde 2 tenkove.
To rade u količinama po jedinicama tehnike nekoliko puta većim od naših četiri do šest komada kod svake nabave kojom se hvalimo da smo sila u regionu.

Sr

@klopp
Nije Hrvatska nabavila nego je dobila, isto kao i Srbija Migove, zato se ne treba hvaliti nego treba da nas bude sramota.

Sve to sto pominjete je van konteksta irelevantno. H145m moze da leti u uslovima u kojima Kiowa ne moze npr.

Srbija ima sisteme za elektronsko izvidjanje i borbene BPL sto nemaju ni Madjarska ni Hrvatska. Ali Madjarska, za razliku od nase dve drzave, ima novca da iz godine u godinu nastavi sa ovim tempom opremanja i ubrzo sve pojedinacne prednosti koje mozda imamo, ce nestati ;)

Hrvatska vojska nije ni moderna, ni dobro finansirana i to jedina istina. Nemojte da vas zavlace raznorazne budale po internetu

Kl

Napisao sam da je Hrvatska nabavila, što može biti bilo koji način da se dobije nešto.
To nema veze jer oni to nabsve u mnogi većim količinama i imaju na raspolaganju.

Oni su u NATO-u i ondje imaju na raspolaganju sisteme izviđanja i rezultate izviđanja koje mi ne možemo da imamo nikada.
BPL je relevantno u sukobu sa mnogo slabijom stranom, oni to nisu jer imaju NATO iza sebe.
Kod nas se nabavke bpl-a spominju samo u kontekstu Kosova, ali tok je i tamo NATO ništa od toga .

Bo

Klopp
Hrvatska pametno oprema vojsku. Smesno. Dobili 16 kajova, ostalo im 15 a koje su ih kostale djavo ipo. 4 MI 35 ponesu vise naoruzanja nego svih 15 aviona, a uz to mogu prevestibi vojnike, ili povredjene. Moze li to Kajova.
Za par godina im isticu resursi na MI 171 i planiraju ih zameniti sa UH60. Dva dobijaju a dvabplacaju 110 miliona, ej kao da su od zlata. A pri tom jedan moze prevesti 11 vojnika naspram 24 koliko prevozi MI 8/17/171. Znaci za par godina sa svim svojom helikoptetima koje imaju ( kad povuku MI iz upotrebe) mogu da prevezu cela 44 vojnika odjednom. I to je za tebe dobro opremanje. A da ne govorim sto oni nemaju nijedan isoravan transportni avion. Imahu 12 haubica i 4 za kanibalizovanje za delove. Sta ce kad potrose delove ili cevi, da placaju debelo za nove, nadoram nad koji pravimo sve to. I mislis da mogu brzo da dobiju cece kolicine. Nema nista od toga.

al

@ Bob

Mi35 ako nosi naoruzanje ne moze „uz to“ da prevozi i vojnike ili povredjene.

Ostatak uporedne 2 „oruzane sile“, HR vs SRB ne bih komentarisao, to je za You Tube naklapanja…

Sl

@Bob zasto ljudi ovde stalno komentarisu „haubica na haubicu, avion na avion, tenk na tenk“ ? Sto se tice opremanje Hrvatske nisam impresioniran, kao ni opremanjem srpske vojske. No mora se pohvaliti prijem Patrija (lokalna proizbodnja ?) I slicnih orudja.

Isto tako ne razumem poredjenje NATO clanice, koja ima svoje mesto u NATO i nas kao „nesvrstane“ koji moramo da imamo razvijene sve rodove vojske. Eto na primer Hrvatska se odrice Yugo/USSR proizvoda, te su im cak i M80 neperspektivni. To moze biti tacno. No iz ugla Srbije nije.

Koliko ja god mrzeo M80/A (iz iskustva) ili Lazare, nazalost moram da mrzim i Bredlije. Zasto ? Pa mi necemo imati Bredlije, ne planiramo u NATO. Uzgred mislim da su Kiowa izuzetni helikopteri. Ne znam cemu tolika prica o transpornoj avijaciji.

Kada obe zemlje imaju profesionalnu vojsku. Cak i da u naucnoj fantastici VS zarati sa HR, najmanje bi se koristili upravo transportni helikopteri. Hrvatska ima takvu teritoriju, da joj avijacija ne igra nikakvu ulogu (van okvira NATO), Srbija ima dosta bolju, stim koliko se secam (ispravite me ako gresim), odbrambena strategija Srbije je oduvek bila iz linije centra. Srbiji ne treba Bog zna kakva transportna avijacija sto se videlo iz plana odbrane moguce kopnene agresije NATO 1999.

Hrvatsku uzgred ne brinu resursi sa USSR proizvode. Cak ni za M84 tenkove (ex Yu), posto nisi u stanju da ih modernizuju. Tako da Vihor i ostalo – 1 prototip. A sto se tice helikoptera, oni zele da se otarase Ruse i predju na americke. Meni tu nista nije sporno iz njihovog ugla.

Mi

Klopp Hrvatska je vise primer kako ne treba opremati vojsku nego obratno. 10 godina im treba da naoruzaju Patrije, skoro deceniju nabavljaju 12 aviona, sa ovim tempom avione ce dobiti 2026-7., do tada Madjarska mozda uzme i F-35. Od tenkova im je 30 M-84 aktivno, broj vojnika im je na 4-5 hiljada ljudi itd.. U svemu primer kako ne treba razvijati jednu oruzanu silu.

H-145m nije ista klasa letelice kao OH-58, poredjenje je besmisleno.
Taj OH-58 je letelica iz 70., njenu ulogu preuzimaju BL, tako da su potpuno nepotrebene posebno ako se uzme u obzir da HRZ ima svega par pilota za njih, a za BL to nije potrebno.

Hrvatska sve uzima takodje u simblicnim kolicinama, sta je 4 UH-60, 16 haubica ili 60 BV u modernom sukobu, jesi pratio Jermenija vs Azeri rat? Koliko bi to trajalo tamo?

Manite nas glorifikacije HV, nije ovo YT pa da ljudi nemaju pojma o cemu pisu, dosta nam je glorifikacije VS i nasih nabavki pa da moramo da slusamo gluposti i o njihovim ..

Mi

@alexanto
Mi-24\35 mogu da nose i koriste naoruzanje dok nose trupe ako je neophodno.
Snimak na 29:25
https://youtu.be/JZ5je96v8H8

Vl

Klopp Kakve sada veze Hravatska ima sa ovom temom, ne razumem potrebu da uvek provlacite Hrvatsku po ovom portalu? Hrvatska je kao i Srbija primer politickih uhleba, marketinga i lose strategije opremanja vojske uz jadnu ekonomiju i nista vise. Madjarska je za nas mega sila ekonomije tako da je samo stavljanje u istu recenicu sa njom komicno.

Sr

@Klopp
Pa sada pisete „oni su u NATO“…tom logikom im ni ne treba vojska, cemu onda rasprava?
Grubo govoreci, dobijene su smernice pravca razvoja oruzanih snaga, vlasti HR to nisu nikako ispunile niti ih je to interesovalo i da bi se te smernice koliko-toliko ostvarile, SAD su im poklonile dosta opreme, nikakva mudrost. Cak i MI-171 helikoptere su dobili na ime starog duga iz SFRJ, tako da ni to nisu kupili. Patrie ok super su i par haubica, ali to je to. Isto i kod nas „najmodernije u regionu“ ali sve malo, slabo naoruzaneo, osrednje finansirano. Jos HR je godinama u nazad imala vecu ekonomiju, pa nemaju taj izgovor da je samo do novca.

Nase dve vojske uopste nisu primer kako se trebaju razvijati oruzane snage. Imaju obe drazve jako puno kvalitetnih i strucnih ljudi, ali politika nije 3 decenije u stanju da donese neku dugorocnu strategiju koje ce se svi drzati i rezultati su takvi kakvi su.

Mislim iskreno da nemamo vojsku ni za mir. HR prednjaci u domenu plata i uslova te je malo i privlacnija verovatno, RS prednjaci u domenu sposobnosti, ali daleko je to od dobrog.

Kl

@bob
Ne možemo omalovažavajući gledati što drugi rade, Hrvatsku sam uzeo za primer jer na nju trzamo, dok za Mađare , Rumune i Bugare slegnemo ramenima kao da se to podrazumeva i oni su nekakva sila pa im se može.

Hrvatska je dobar primer i jer imamo istu startnu poziciju sa istim naoružanjem od JNA .
Oni imaju kakvo takvo redovito zanavljanje tehnike, u ratu su nabavili 24 mi 8 helikoptera, pre deset godina deset komada mi171, pre 5 godina 16 Kiova borbeno izviđačkih helikoptera.
Mi 8 će uskoro da zamene sa Blekhokovima.
Kod oklopnih vozila uz M80, BOV nabavili 130 komada Partije, oko 200 komada 4×4 MRAP oklopnih vozila, tenkovi su im prošli generalnu reviziju i modernizovani su,12 komada pancer haubica.
Avijaciju su u procesu modernizacije.
Vojska im je prenaoružana domaćim oružjem i opremom. itd.
Malo li je?

Mađari,Rumunji, Bugari nabavili ili nabavljaju novu tehniku u većim količinama. Gde smo tu mi?

12x Lazara 3, 6x Miloša, 6x Nora haubica, 8x MiGova 29, 4xmi35, 4x H145, u 30 godina.

Slabo!

Sr

@Klopp
Istu glupost cine ljudi i sa njihove strane. „Srbija se naoruzava, a mi nista“…. Sto opet nije tacno.

VS i HV su male, lose finansirane vojske. Imaju dobre ljude, neko iskustvo ali to je to. Njih su spasile te donacije, nas zaostavstina iz SFRJ, ali nista vise od toga.

Da imamo budzet 2-3 milijarde, e to bi vec bio neki pocetak.

TT

Klopp Nije u zadnjih 30 godina vec u zadnje 4, pre toga garniture na vlasti u Srbiji nisu nabavljale oruzje ..

Uz 10 Mig-29 (nz odakle ti 8), takodje nije 4 H-145, vec 5 plus 4 za policiju, zaboravio si i 16 Lasta aviona, 5 Mi-17, 30 T-72B1MS, 30 BDRM2, Bateriju Pancira, Mistral rakete, 6 CH-92, Ataka PO rakete itd.

Za 4 godine nabaviti 44 letelice nije slabo ali to treba nastaviti.

Mi

Klopp Niko ne trza na Hrvatsku ne znam odakle ti to, vec je mnogo logicnije porediti vojske dve drzave koje imaju gotovo istu velicinu ekonomije i visinu vojnog budzeta nego porediti VS i HR sa Vojskom Madjarske koja ima 3 puta vecu ekonomiju ili Rumunije cija je 5 puta veca. I niko ne smatra da je Bugarska sila, realno je na slicnom nivou kao VS, negde losija negde bolja.

Zo

Udara nam komsiluk samare s ovim zadnjim nabavkama definitivno. Kad usporedite brojeve njihovih nabavki, brzinu kojom to rade i da se radi o pretezno novim sistemima a ako su i ne bas novi (Rafal za Hr) šiju nas sve više. A mi na prste jedne ruke kupujemo i na prste dve proizvodimo. Jedino sto traje 4 ili 5 godina za 10ak orudja. Al bitno da smo najjaci u regionu… ili?

Odgovori
TT

Komsija, kakve kod nase nabavke bile u „usporedbi“ sa HRZ Srbija je nabavila 44 nove letelice za 3 godine. Ne znam ko tu koga sije. Te vase zelje i cestitke su i dalje samo to.
Sto se tice regiona ex YU VS je tu daleko najjaca, koliko god to vama smetalo, njie da nam je neka konkurencija ali to je fakt. Niko ne govori da smo jaci od Rumunije.

Vl

Pod region se misli na Ex Jugu plus Albaniju. To sto smo tu „najjaci“ nije nesto za hvalu..

An

Najveći bezbednosni izazov na našim prostorima je depopulacija.

Najpametnija strategija odbrane je dakle van domena vojske – da se napravi država iz koje ljudi dugoročno neće želeti da se iseljavaju. Ko to uspe da uradi, u startu je car za sve svoje susede.

Mađarska tako npr. ima priliv stanovništva godinama, a ex-YU države skoro sve imaju odliv.

A onda kada se to uspe, ima i para i privrede da se nabavlja oprema, i da budeš jači od okruženja. Do tada je krpljenje, borba da ne zamru rodovi vojske, da se ima nešto čime mogu neki teroristi da se roknu, i neko bazično odvraćanje da se ne izgleda kao lak plen.

no

@Andrija
Neznam na sta mislite sa „prilivom“ stanovnistva, ali..-
Madjarska jos od pocetka 1980ih ima PAD u ukupnom broju stanovnika. Usto je stanovnistvo sve starije, znaci sve manje-vise isto kao i u svim Ex-yu drzavama.

Am

@Andrija genijalan komentar. Ujedno i odgovor zasto Kina mora sada, u narednih 5 godina da postane broj 1 ili… Nece nikada.

Isti odgovor moze da se da i za situaciju USA vs RUS.

USA ideologija je u stanju da uvozi ljudi i da od njih pravi Amerikance.
Rusija to ne ume. Evropa to ne ume.

Kl

@tt
Kojih 44 letelice za tri godine?

Sr

@TT @Klopp
6 Migova, 9 H145m, 3 H215, 4 Mi-35M, 5 Mi-17, 6 CH-92A. Jedino ako racunamo i 9 Pegaza, ali opet fali do te racunice?

Vrabce i modernizacije/remont postojecih platformi necemo racunati takodje ni “planirane”.

TT

Klopp Klopp 10 Mig-29, 14 Lasta (plus dva prototipa), 5 MI-17, 5 H-145M, 4 Mi-35 i 6 Ch-92.
44 Letelice.

TT

Amater Kina ce biti prva ekonomija sveta po ukupnom BDP u ovoj deceniji, to su prognoze MMFa i SB, to je prirodno i to moze da zaustavi samo veliki rat, nista drugo.

TT

Srbofil Nisam racunao 4 Helikoptera koji su u policiji, kao ni 3 porucena.

Kl

Super, nabrajamo znači trenažne, policijske, bpl, medicinske, VIP letelice, zapravo sve što leti.
Mislim da su i države oko nas isto nabavile letelice izvan uskog resora vojne borbene avijacije o čemu je ovde reć.
Budite ozbiljni i vratite se na temu.

Br

TT

Pa sad, te Laste su vec toliko stare, dok su ih koliko-toliko osposobili, da vec pocinju da ispadaju polako, plus su u pitanju mali trenazni avioni najslabiji u svojoj klasi po brzini leta i nosivosti, kineske bpl su najmanje bp letelice koje mogu nositi naoruzanje i ne spadaju bas u ovu kategoriju, svi migovi su iz osamdesetih… Dok su madjari nabavili skoro 40 novih helikoptera i 5 modernih transportnih aviona, uz ranije nove Grepene, mi za to vreme 14 novih helikoptera. Dakle sto se tice novih ozbiljnih letelica, otprilike 60 prema 14. Ali ni to nije tako lose uzimajuci u obzir da smo od pre koju godinu najsiromasniji u Evropi. Nakon Moldavije.

Vrapce sigurno necemo racunati, kao i one male dronove koje vec koristimo, jer to sve kosta par desetina hiljada, kao dvadeseti deo jedne moderne rakete v-v. Inace severni susedi su nedavno pazarili samo v-v rakete za par stotina miliona…

TT

Klopp Sta pricas ti, nisam nabrojao nikakve policijske BL, CH-92 je borbena naoruzana BL, niti medicinske letelice, niti M-35M ni Mi-17 niti H-145M u RVVS nisu medicinski.
I sta trenazni avioni nisu letelice, koliko znam to su vojni avioni, trenazni ali vojni?
Budi ti ozbiljan i nauci nesto o temi pre nego sto pocnes da komentarises.

TT

Branko Svejedno u pitanju su vojne letelice, niko nije napisao da moraju biti u pitanju mlazni lovci i strateski bombarderi. CH-92 je ozbiljna BL u kontekstu drzava regije jer ni jedna nema nista slicno za sada.

Takodje Srbija nije najsiromasnija u Evropi posle Moldavije, 15m citanja na netu bi te uputilo da je BPD Srbije po stanovniku, ispred: Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Belorusije i ako racunamo Gruziju, Kazahstan, Azerbejdzan i Jermeniju kao Evropu onda i ispred njih. Smanjite malo autosovinizam, niti ima koristi niti je zdravo.

Vl

Klopp Kada se navodi broj vazduhoplova jednog RV trenazni avioni su ukljuceni tako da ne vidim problem sa time da se isti smatraju vojnim letelicama, valjda ste svesni znacaja trenaznog aviona za pilote?
Takodje 5 Mi-17 i 5 H-145M nisu medicinski niti policijski, za MUP je nabavljeno 4 dodatnih H-145 i porucena 3 H-225.
Sve letelice koje TT navodi su deo vojng resora, odakle vam ideja da nisu?
CH-92 je vojna letelica, naoruzana, tako da ne vidim problem da se ista smatra vojnom letelicom.

Br

U poslednjih par godina su nas pretekle i Albanija i Makedonija i Bosna. Mozda je veci BDP, ali oni imaju sada vecu plateznu moc, daleko im je jeftinija roba i imaju manji procenat siromasnih. Po procentu siromastva samo smo ispred Moldavije.

Sve su to vojne letelice, naravno, ali postoji valjda razlika izmedju Laste i novog H145M ili H215M.

TT

Branko Ne, ni po plateznoj moci su iza, BDP PPP (po plateznoj moci) u Srbiji po glavi stanovnika je takodje ispred svih tih zemalja. To su fakti i zvanicni podaci MMFa, tu nema mesta proizvoljnim ocenama.

TT

Branko
BDP po glavi stanovnika po plateznoj moci tjs. po paritetu platezne moci:

Srbija: $20,392
BiH: $14,894
S. Makedonija: $16,486
Crna Gora: $20,084
Albanija: $13,991
Moldavija: $7,703
Ukrajina: $9,775
Itd.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Zanimljivo da cenjenima komentatorima nimalo ne smeta sto niti jedan Su-35 nema AESA radar, kao i nijedan drugi ruski avion ikada. A sad odjednom Raffale ako nema AESA"to nije to"!

25. Apr 2024.Pogledaj

Blejky na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Totalno si u krivu kad kažeš da F3R standard nema AESA radar niti u Francuskoj niti bilo gdje drugdje gdje je isporučen u F3R verziji. Imaš gomilu podataka na tu temu od drugih korisnika koji su kupili avion u F3R varijanti i nitko ne spominje da je došao sa PESA radarom u F3R varijanti. Također…

25. Apr 2024.Pogledaj

DarkYoda na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Rbe2 aa radar gospodine. I taj radar omogućuje rad meteor raketa

25. Apr 2024.Pogledaj

Mislav na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/rafale-f3-r-standard-declared-fully-operational Ajde jednom zauvijek da se nauci sta F3R standard donosi u odnosu na F3. Eksplicitno se navodi AESA!

25. Apr 2024.Pogledaj

Jovan Munitlak na: Muzej vazduhoplovstva u Beogradu počinje sa radom 2027. godine, na SEAS-u objavljen plan njegove rekonstrukcije

Ja neznam šta pametno da kažem o ovoj njihovoj priči. Odavno je jasno iz postupaka da ih muzej zanima kliko zarazna bolest.

25. Apr 2024.Pogledaj