BEG airport status
Novi detalji o upotrebi Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana u sukobu oko Nagorno-Karabaha: Prvo zvanično priznanje obaranja jurišnika Su-25 Avijacija je izvršila oko 600 borbenih letova uz upotrebu novih taktika bombardovanja sa velikih visina kao i upotrebe laserskih vođenih bombi / Foto: Isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Azerbejdžana

Novi detalji o upotrebi Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana u sukobu oko Nagorno-Karabaha: Prvo zvanično priznanje obaranja jurišnika Su-25

Azerbejdžanska državna informativna agencija AZERTADŽ objavila je 26. decembra interesantan tekst o borbenim dejstvima ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana tokom poslednjeg sukoba u Nagorno-Karabahu. Tekst je posvećen pilotu pukovniku Zauru Nudiralijevu koji je poginuo prilikom obaranja njegovog jurišnika Su-25. Ovo je prva zvanična potvrda da su azerske vojne vazduhoplovne snage imale gubitaka kad se radi o borbenim avionima i njihovim posadama. Ujedno, to je i prvo priznanje azerbejdžanske strane da je upotrebljavala borbene avione – za vreme sukoba je to negirano kao što su demantovani i bilo kakvi gubici.

Redakcija AZERTADŽ posetila je porodicu Nudiralijeva i tom prilikom razgovarala i sa veteranima ovog sukoba, majorom Džavidom Faradžijevim i potpukovnikom Elčinom Mamedovim koji su izneli nekoliko veoma zanimljivih detalja vezanih za borbena dejstva RV Azerbejdžana odnosno jurišnih aviona Su-25.

Pukovnik Zaur Nudiralijev bio je iskusan opitni pilot koji je savladao sve borbene sposobnosti jurišnika Su-25. Školovan je u inostranstvu a svoje iskustvo stekao je na mnogobrojnim vežbama koje su održane u raznim zemljama, najviše u Turskoj sa kojom RV Azerbejdažan održava redovne vazduhoplovne vežbe. Kako je navedeno, Nudiralijev je na tim vežbama, kako se navodi, samostalno razvio metodu bombardovanja sa velikih nadmorskih visina „matematičkim principom“ bez upotrebe nišana a to su kasnije usvojili i drugi piloti.

U inventaru RV Azerbejdžana se pre sukoba nalazilo oko 33 Su-25 od kojih je deo modernizovan / Foto: RV Azerbejdžana

Major Džavid Faradžijev izjavio je da kada Su-25 leti na malim i srednjim visinama postoji velika verovatnoća da ga PVO obori ali da je Nudiralijev zahvaljujući svom iskustvu i ranijem istraživanju uspeo da razvije taktiku koja je, kako se navodi, bez premca – precizan udar po ciljevima na zemlji sa velikih visina. Takođe, Faradžijev navodi da je njegov poginuli kolega prvi odbacio laserski vođenu bombu sa aviona Su-25 i da su zahvaljujući pomenutim taktikama postigli superiornost u borbama. Pukovniik Nudarlijev izvodio je borbena dejstva na Agdamskom, Fizulinskom i Džebrailskom pravcu, nanoseći neprijatelju velike gubitke.

Potpukovnik Elčin Mamedov koji je leteo zajedno sa Nudarlijevim na dan njegovog obaranja opisao je situaciju u kojoj su se tom prilikom našli azerbejdžanski piloti. Prema njegovim rečima bilo je to 4. oktobra, u reonu Džebraila gde prema obaveštajnim podacima nije trebalo da postoji neprijateljska PVO ali da je po dobijanju informacije sa komandnog mesta o aktivnosti protivničke protivvazduhoplovne odbrane naređeno da se avioni vrate, Nudarlijev je međutim izvršio borbeno dejstvo i ponovo krenuo ka ciljevima nakon čega je sa njim kontakt izgubljen.

Pukovnik je navodno prilikom pogotka aviona bio teško ranjen ali se nije katapultirao jer nije hteo da ga neprijatelj zarobi. On je, kako tvrdi Mamedov, žrtvujući svoj život srušio svoj avion na položaje protivnika kome su tom prilikom naneseni veliki gubici u ljudstvu i tehnici. Na tom pravcu RV Azerbejdžana je u potpunosti uništilo PVO neprijatelja što je stvorilo uslove za obimno korišćenje borbenih bespilotnih letelica, borbenih aviona i helikoptera. Podrška iz vazduha omogućila je specijalnim i kopnenim snagama da uz minimalne gubitke uđu u Džebrail, Fizuli i Hadrut.

Nova taktička metoda je bila primenjena u više od 600 borbenih letova što je omogućilo uništenje velikog broja neprijateljskih ciljeva, kako žive sile tako i vojne tehnike. Pukovnik Zaur Nudarlijev posthumno je proglašen za ’’Heroja Otadžbinskog rata’’.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

Komentari

N

Propaganda…puno junačkih reci a malo detalja.
Ne mogu na guglu da nadjem mapu raspodele NK teritorije nakon primirja — koliko deo je sad pod azerima?

Odgovori
T

@Nix Idi na https://caucasus.liveuamap.com/ Tu mozes videti mapu sa vestima uzivo.

n

Otprilike 2/3.

Р

Прецизно бомбардовање с великих висина без нишана?! Јуначке погибије?! Пропаганда за домаћу употребу…

Odgovori
B

upravo tako.

ne znam za nijedan matematicki algoritam koji bi omogucio kakvu takvu preciznost s velikih visina cak i u najidealnijim uvijetima

B

Pa šta hoćeš? do sada nije bio ni oboren ni poginuo, tek sad je se preselio na ahiret, kad je predsjednik to dozvolio…

R

Možda su azetima pomogli Triton i Školjka boy?

D

Nudarli je bio pripadnik i Partizanske eskadrile, i kod njih se, uz matematiku i M 48 tandzaru, neprijatelju nanosili strahoviti gubici..

B

Matematicki princip….bez nisana 🤔.

Moze malo detaljnije o tom principu?

Odgovori
D

Princip nije nov i već je korišćen od 2.svetskog rata mislim da su ga razvili italijani a sastoji u tome da je avion potrebno dovesti na velikoj visini u približnu oblast neprijatelja te nakon oslobađanja ubojnih sredstava avion vratiti u bazu.

B

dobro,
to je svima znano jos od prvog bacanja bombe iz aviona u 1.sv. ratu.

nego, kaki je to matematicki princip koji bi dozvolio precizno bombardiranje “glupim“ bombama avionu pri brzini od nekakvih 500+ km/h s velikih visina???

Rece Radovan vec gore, marmelada prica za jednokratnu domacu uporabu.

B

Beduin
Čitaj dodatni tekst(plava slova)Jedino ovako je i logično….
Tako će i Orao…

A

Žao mi je Jermena ali u ovoj priči ne mogu a da ne kritikujem iste. Znaš ko ti je neprijatelj, znaš šta je ulog i razlog konflikta i znaš odnos snaga kako vojnih tako i političkih. Ako je postojao cilj da se to područje sačuva i odbrani jermensko stanovništvo onda je i sama doktrina trebala biti usmerena u pravcu zaštite nacionalnog bića. Azeri su ušli spremni, motivisani, sa jakom podrškom Turske i što je naj bitnije ekonomski moćniji od svog suparnika. E da i monogoljudniji. Kad sve to znaš onda svoju doktrinu gradi na postojećim činjenicama. Da su na vreme mislili sukob bi otišao sasvim u drugom pravcu. Gubici su neminovni ali ishod je promenljiv. Sve u svemu žalim Jermene ali i nevoljno odajem priznanje Azerima na pravom odabiru i upotrebi naoružanja. Sve drugo što su naknadno po prekidu sukoba uradili osuđujem. Ovaj sukob i sukob u Siriji su jasno stavili do znanja u kom smeru u budućnosti a u odnosu na gepolitički položaj zaraćenih stana ima da se vode ratovi. Srbija iz ovih tragičnih događaja treba što pre da izvuče pouku i da gleda da svoju vojsku opremi sa novim i savremenijim naoružanjem u skladu sa novo doktrinom. Pozdrav.

D

@Aleksandar

sve potpisujem sto ste rekli.
Vidimo se u narednim komentarima/

L

Čuj ranjen pa nije htijo da se katapultira nego se zabio u zemlju zajedno sa avionom i tako polupao neprijatelja na zemlji. Čista holivudska priča za jedan glupi američki film.

Odgovori
C

Ruku na srce, naši mediji su se naobjavljivali takvih priča tokom 90ih. Poslednju takvu nepostojeću pogibiju su pripisali majoru Đuriću 99-te. Trebalo je deset holivudskih verzija da istrpimo, pre nego što se najzad pojavila jedanaesta koja ima nekakve veze sa istinom. Tako će i Azeri tamo negde 2040. godine najzad saznati da je ovaj avion oboren na maloj visini i da ga je pogodila neka Osa ili Tor za koju nisu znali da je tu jer su bili ubeđeni da su dronovi prethodno sve počistili. I da nakon pogotka nije stigao da uradi bilo šta herojski nego se samo srušio i to je to.

a

Generalno tako to svuda ide. Kada vlastima odgovara, onda su herojske pogibije: u ratu kamikaza zakucavanje u neprijatelja, u miru nenapustanje aviona da bi se izbeglo naselje po cenu smrti. Kad je vlast u problemu, uvek ce se naci nesto alkohola u krvi kod pilota ili potpuno delovanje van lanca komande…

Vidjeno vec X puta…

P

Ništa ja ne kužim. Obrušavanje sa velikih visina, a gađaš sa laserskim navodećim bombama? Pa tko se obrušava, kada se gađa laserskim navodećim bombama!?!

Odgovori
N

Nisam siguran, ali msm da se laserki oznacivac nalazi u nosu aviona, pa mora nosem da „gleda“ cilj, mozda ne bas direktno ali verovatno nema veliki raspon uglova u kojima moze da radi u odnosu na osu aviona

Д

Могуће да је други авион из паре вршио ласеровање, али је на време јуначки утека’?

R

On je, kako tvrdi Mamedov, žrtvujući svoj život srušio svoj avion na položaje protivnika kome su tom prilikom naneseni veliki gubici u ljudstvu i tehnici.

Jel to taj stil matematickog obrusavanja ?

Odgovori
B

U početku bez nišana ali na kraju je ipak dobio nišan – iznad glave…

В

@Ribg
Не, то је стил из филма „Партизанска ескадрила“: „Далиборе, губимо висину!“

Z

„Taktika bez premca“?!?! Popni se visoko, baci u biti napamet laserski vodjenu bombu i bežanija…. Ovakve propagande i patetike kad moram reci moze covek da vidi jedino u specijalizovanim reportazama tv kalendara…

Odgovori
P

Alo nije imao jerihonsku trubu onda nista

Odgovori
V

Ko da slusam spikerku Sjeverne Koreje

Odgovori
Z

Pritom, jermenski izvori navode da je avion pogođen raketom iz raketnog sistema PVO „Osa-AK“, uz korišćenje optičkog sistema.
Ako je to tačno, to bi nam reklo da je SU-25 bio na visini do max. 5000 metara….
Ako nije tačno, onda je možda bilo obaranje sistemima većeg dometa tipa Krug, Kub, Neva ili naravno S-300PS….
Svakako bi bilo dobro imati potvrdu kojim sistemom, ali za sada najozbiljnije „figurira“ sistem „Osa“.

Odgovori
Л

Овакво нешто није виђено ни у партизанским филмовима. Пропагандна прича као у филму кад Бата Живојиновић танџаром обара њемачки авион..

Odgovori
В

@Лошми
Руку на срце, Бата је, ипак, користио нишан.

Y

Ajmo matematičari – da se ne brukamo :D

Odgovori
S

Šta je tu nejasno? Algoritam je savršeno jasan i lak – popnete se na veliku nadmorsku visinu, dođete u blizinu cilja a zatim pozovete tursko rv da baci laserski vođenu bombu.

Odgovori
N

Mislio sam da je srpska propaganda smešna al ovi su još gori

Odgovori
M

Stvarno ne znam u koji deo priče manje verujem.
Ovo je previše „matematike“ za moj ukus 🍻

Odgovori
V

ovakav tekst nije nivo ovog portala

Odgovori
z

Ja sam ucio u skoli kako je Reks spasio Tita. Nije mogao da kaze Tito pazi granata, pa se bacio i odgurnuo Tita u stranu. Tito je bio ranjen ali je prezivio. Reks je poginuo :(
Steta ipak kad je Copic pisao istoriju nije napisao da je Reks u stvari rekao Tito pazi granata! Mislim da bi bila mnogo bolja prica.
Isto sa Partizanskom Eskadrilom. Da su umjesto zarobljenih bf 109 jasili zmajeve bilo bi bolje. Ja volim zmajeve. Zamislite oni lete na zmajevima, zmajevi bljuju vatru, a odozdo cetnici bacaju koplja.

Odgovori
V

Zmaj,
Ima i ono:
Mirko, pazi metak…
Hvala ti Slavko, spasao si mi život…

F

zmaj od banjaluke
BF 109 se ne pojavljuje u ,,Partizanskoj eskadrili’’.

g

Свака част.Брате улепша ми дан,ма месец.

Tako je bacao Dalibor sa dvokrilca u partizanskoj ekadrili..Ha Ha Ha .

Odgovori
A

Ma daaaa… Covek je matematicki genije pa da sa velikih visina gadja mete bez nisana, tesko ranjen izvrsava kamikaze napad na neprijatelja i nanosi velike gubite…

Ko da citam scenario filma C produkcije.

Odgovori
J

Sa 600 borbenih letova a samo jedan gubitak je super ucinak za Azere.

Odgovori
Z

Preznojih se od prenosa blama dok citah ovu vest.
Matematicka metoda bez nisana, odbacio lasersku bombu za glupu gvozdenu…. ovaj kao da je pokusavao da sam sebi oteza.
A napravise i avion kao da je atomska bomba pa kad udari u zemlju unisti sve u krugu od 50km.
Ovo sigurno Azerska verzija informera.

Odgovori
B

Procitaj plavi tekst o laserskoj bombi, nije izbacena iz inventara, jer nije ni postojala, vec je laserski vodjena bomba sa Barjaktara integrisana u klasicnu bombu od 250Kg koju je vec koristio Su-25, sto je omogucilo precizno bombardovanje sa vecih visina nego do tada.

Z

@B
Cekaj, cekaj ne kuzim.
Znaci oni su laserski vodjenu bombu pretvorili u glupu da bi ih ovaj pilot svojom matematickom metodom bez nisana izbacivao sa velikih visina jer iste nisu mogli ispaljivati sa Frogfuta?

V

Zorica Markovic,
Bravo…
Oni su od laserski vođene bombe napravili običnu, glupu, da bi potom heroj pilot posebnim matematičkim algoritmima bacivši je sa velike visine, od nje napravio još pametniju (ili gluplju) bombu. Tako nekako ide :-) .
Bolji intervju ni baron Minhauzen ne bi mogao da dati…

M

Rat u Nagorno Karabahu je kopija rata’99 u Srbiji.Jermenija,naoružana više od dobro sve kopnene jedinice i Azer.sa samo upotrebom dimenzije(pojam koji opravdava Srbiji Kumanovski sporazum) koju Jermeni nemaju i malo znaju o tome.Dimenzija koja podrazumeva upotrebu niske orbite.Osmatračko “ telo“ je iznad meteo uticaja ,daje podatke osmotrenih ciljeva računarskom centru,koje posle obrade šalje u jedinice ( oruđa) dejstva.To nisu algoritmi,već trigonometrijski proračuni.Za deset minuta očiste celu zonu dejstva ,od protivničke tehnike,utvrđenja i grupisane žive sile.Sutradan u tu zonu šalju komunalce da očiste šut,jer protivnik se povukao zbog nedostatka resursa za rat.Tu zonu madiji gnjave ratnim izveštajima još mesec dana da bi prikrili superiornost dejstva.Zato se gradi hi-teh-naučni centar u Nagorno Karabahu.Razume se da svaka armija koja neguje moralni nivo svoje vojske,mora da ga održi i u opravdanju za svoje pripadnike(istina ostaje za armiju da uči iz nje)…

Odgovori
Z

Nesto se ne secam da je Nato igde ocistio zonu dejstva ’99te inace se ne bi onoliko tehnike izvuklo sa Kosmeta. Jedino sto su ti cistili su bili stacionirani objekti poput mostova i zgrada, i u onom jednom “nesrecnom“ slucaju “high-speed Japanski“ voz u Grdelici.
A da, umalo da zaboravih i onu kolonu njihovih prijatelja sto ocistise uzdus puta kod Korise.

S

Ma ovi bombarduju kao sto smo mi “lideri u regionu”.

Inace postoji bombarderski kompjuter od 50ih bukvalno(tada je bio nazovi kompjuter) gde se na osnovu visine i brzine racuna aproksimativno zona dejstva. Naravno to je digitalnom tehnologijom tokom godina napredovalo, ali opet ni blizu nekih vodjenih sredstava. Ovi sto rade Maklorenov polinom u letu bolje da se ne blamiraju. Jos ruske nebodjene bombe datiraju dizajnom iz 40ih.

I

Bez obzira što se radi o jeftinoj propagandi(na žalost mnogi to rade), činjenica je da su ih Azeri nalupali. Iako sam želeo suprotno Jermeni su razvaljeni kao kanta.
Nauk je da sovjetska tehnika ne vredi ama baš ništa, pogotovo ako se osloniš na nju i živiš u bajkama. Azeri su ih sa An-2 navlačili da otkrivaju položaje. BPL i navođene bombe su realnost.
Iako je na papiru PVO Jermanije bio „jak“, doživeli su bolno buđenje iz sna. Pokazalo se i koliko mogu da se pouzdaju u Rusiju kao saveznika. I Su30 im služe za parade. U uslovima prevlasti u vazduhu od strane protivnika nisu smeli da ih koriste. NE znam samo za šta su ih čuvali.
Veoma je poučan ovaj rat. 21. vej je odavno počeo i to treba da shvate svi.

Odgovori
V

Nemoj zaboraviti činjenicu da su azeri imali nešto veće gubitke od nego armeni…što je sramota, jer su mnogo jači, na papiru barem. A ne smemo ignorisati ni to da u ratu nisu učestvovale jedinice regularne armenske vojske već samo vojska arcaha. I ako su ovaj rat dobili, azeri su potvrdili da su vojnički veoma nesposobni, još kad uzmemo u obzir obilatu i direktnu pomoć turske, a pomalo i izraela, azeri su jedna velika nula u celom ratu. Realnost je da će partizanskom borbom jermeni mnogo zagorčati azersku pobedu, u godinama koje nadolaze. Čast svim armenskim borcima.

S

Dosta toga mogu da potvrdim. U Ruse se ne treba uzdati, ne zato što ne bi imali čim da ratuju, nego što i kad bi hteli ne bi ni mogli a ni smeli. Jermenija je izolovano ostrvo okruženo sa svih strana Turcima ili Azerima i konačno Gruzinima. Svi su im veliki neprijatelji. Rusi nisu hteli da Azerima trpaju prst u oko a i da su hteli to bi bilo gotovo NE izvodljivo bez direktnog brutalnog napada na Azerbejdžan. Ako bi to uradili otvorili bi sebi pandorinu kutiju i verovatno sami sebi priredili samouništenje. Jer Ukrajinci su ko zapete puške i jedva bi dočekali da otvore paralela front na zapadu i vrate Krim i Donbas. Pri tom Azeri bi imali šizofrenu podršku Turaka, a ni Iran baš ne bi smeo da se skroz drži po strani jer na granici s Azerima ima svoju homogenu manjini od oko 12 miliona iranskih Azera. Na stranu što bi se Erdogan expresno vratio u NATO. i zaboravio na otopljavanje odnosa sa Rusima i čak i na činjenicu da su mu Rusi spasli glavu u prevrat koji umalo nije bio uspeo. Što bi rusi zbog 150.000 Jermena u Karabahu rizikovati svoj narod, što? Zbog kavkazkog kamenja, jedinog bogatstva jedne male sirote Jermenije izgubljene u turskom nacionalnom moru?! Na sve to, Nato, koji je ozbiljno kao nikad na granicama Rusije i javno preti. Koji je Crno more napunio ratnim brodovima želeći da preti i blokira Rusiju, iako je mogao da pomogne Jermenija, ipak to nije učinio da se ne zameri Turcima, koji su im važni i koji i formalno jesu u Nato, idalje. Rusi su iako onoliki ipak potpuno i fizički blokirani i poprilično nemoćni. Više im se isplati da presele sve Jermene na svoju teritoriju za neki uetupak Turaka ili čak Azera. Žalosno i tužno, ali realno i istinito! Da li Rusi zaostaju? Pa reklo bi se prilično. Možda samo u nuklearnom naoružanju mogu donekle da parkiraju ne Nato nego npr USA. Nato u punom sastavu plus Ukrajina, mnogo teško čak i u nuklearnom segmentu. Mnogo bolne istine mogli su i Rusi i da vide i da prime k znanju u svetlu modernih tehnologija. Ne kažem da ih nemaju ili da ih ne razvijaju, ne naravno, ali da su shvatili koliko zaostaju, moglo je da se vidi golim okom i izgledalo je baš bolno. Šta smo mi mogli da shvatimo apropo ruske podrške nama u NEDAJ bože nekom nametnutom sukobu u regionu, npr Bih tj R. Srpskoj. Pa bila bi slična kao i podrška Jermenima . Niti bi mogli niti bi hteli. Priča o pomoći je bajka za zbunjen, neobaveštene i prilično glupe SRBE koji veruju još uvek nekoj „braći “ koja to realno nikad nisu ni bila ili nisu ni mogla sve i kad bi hteli. Možda najbolje da pitamo braću Bugare tradicionalne rusofile što su ih se konačno odrekli i ušli u NATO. Nisu Bugari mnogo dobili ni od EU i Nato, ali su bar Ruse skinuli s vrata jer su ih 55 g brutalno pljačkali! Ameri i nato u dron tehnologija a beže Rusima dobrih 20g. I nije samo u tome, već u mnogim segmentima. Ali iskreno verujem da i Rusi imaju svoje prednosti. Opet kažem NEDAJ bože, ali glavna prednost mogla bi da im bude ruska doktrina i narod uz IT stručnjake patriote. Naravno da bi to bilo definitivno istrebljenje ljudske vrste. Na kakav god napad na Ruse uslediće nuklearni protiv napad i to će biti kataklizme. Rusi sigurno odavno imaju tačne planove na koga i na šta se prvo puca i siguran sam da će biti brutalno, ako bude. Nato je heterogen, sastavljen od plaćenika i nasilno uguranih i mobilisanih nacija, od kojih će na prva ozbiljna razaranja svojih civila mnogi da pobegnu, na čelu s milogorcima, Rumunima , Skandinavcima, Nemcima koji bi propustili priliku da se mnogo mešaju i mnogim drugima uključi Italijane i ustaše, pa čak i Francuze a možda čak i TURKE. 5,6 onih đavoljih glava po evropi i još desetak po USA po branim ciljevima mogle bi da uvedu Nato u pravi i potpuni haos sve i kad bi i Rusi primili takav udarac paralelno i pre ili posle svojih udara. Da li stvarno iko ozbiljan veruje u Rumunija, Italiji, Francuskoj, Skandinaviji, pa čak i Nemačkoj i Turskoj, da treba zbog izopačenih američkih bogataša da gine?! Teško zamislivo , naročito posle đavoljih glava po svojim zemljama. Da li su svesni tih činjenica Amerikanci ili ih glupavo i nameni boli ona stvar za sada samo možemo da pred postavimo. Na Srbiji je da se do zuba naoruža modernim tehnologija a, da najozbiljnije teži da ih proizvede sama, ali da ćuti neutralno i drži se po strani koliko je god to moguće. Zapad nas mrzi kao malomnogo Ruse i još pamti 1918. I ozbiljno o nama vodi računa da nas, ako samo pisnemo potaman zauvek u to takođe treba imati na umu. Onomad, pred rat u Karabahu, pozvao je Erdogan Vučića kući u Istanbul, da mu završe ruku oko Jermenije i Karabaha i valjda neke naše prodaje oružja njima. Pojma nemam šta smo to kao tako opasno MI mogli da prodajemo Jermenima, tek mogli smo da na faci našeg PREDS. AVa vidimo pretrpljeni strah uz opasku da mi svakako netreba da navijamo prst u oko velikim, što je jedna od najboljih odluka ikad Gosn predsednika. Konačno i Azeri su se glasno bunili, jer nam ovde grade Autoputeve uz povoljne kredite i velike procente za naše vođe lično. Naravno vidimo da nisu konačno i samo Rusi ćutali i pravili se ludi oko Karabaha, nego i pravoslavni Ukrajinci, Belorusi i konačno mi Srbi, ali i Francuzi, ako izuzmemo povremena javna kretanja nj picopevca predsednika Makrona, više za unutrašnju upotrebu kao ni konačno i Amera kojima je poreklom Jermen jedan od najvažnijih ljudi u USA Army

D

Su 30 poseduje Jermenija, koja nije zvanicno ucestvovala u ratu, i to 4 aparata.Sto po meni nije dovoljno ali ipak trebali su ih podici i ako nista drugo barem plasiti azere

C

Jermeni nisu izgubili rat zbog sovjetske tehnike nego zbog toga što nisu imali definisane ratne ciljeve i strategiju. Nisu bili načisto čak ni ko se bori a ko se ne bori za tu teritoriju koju oni smatraju svojom ali 25 godina nisu našli za shodno da je priznaju kao svoju ili nezavisnu ali zato očekuju od drugih zemalja to priznanje.

Na to dodate višedecenijsku korupciju epskih razmera (koja se, između ostalog, ogleda i u nabavkama za Jermeniju potpuno nepotrebnih i beskorisnih sistema kao što su Iskander ili Su-30) i iskusno bušenje sistema odbrane nakon narandžaste revolucije (na neka od najvažnijih mesta u tom sistemu postavljeni su ljudi mlađi od 30 godina, čija je jedina kvalifikacija bila slepa poslušnost novom režimu).

Na drugoj strani protivnik koji zna šta hoće, ima jasno postavljene ciljeve, ima ljudstvo koje zna za šta se bori, i najvažnije od svega – naučio je na svojim greškama iz prošlosti pa je za sledeću rundu spremio nešto novo. Jermeni su, uz sve pobrojane sistemske probleme, uživali u uverenju da će svaka sledeća runda izgledati isto kao i ona ih 90ih.

Azeri su prvi put upotrebili Harop protiv Jermena pre nekoliko godina. U međuvremenu su nekoliko puta pokretali operacije ograničenog tipa kako bi testirali novu doktrinu i ispitali način na koji će protivnik odgovoriti. Na kraju su nabavili TB-2 što je trebalo da popali sve alarme u Jerevanu ali oni su i dalje guslali o svojoj snazi i nepobedivosti.

Ukratko, veze to nema sa sovjetskom tehnikom nego sa sopstvenim zabludama.

A

@Crni

Na sve ovo treba dodati i političke igre Jermenije, polovičan pokušaj okretanja zapadu, koji se uopšte nije isplatio u bilo kom obliku (jer zapad uopšte nije zainteresovan za Jermeniju), nespremnost Jermena da sklope bilo kakav dugoročno održiv dogovor sa Azerbejdžanom. Sve ovo praćeno istovremenenim provociranjem Azera od strane Jermena dubljim povezivanjem Jermenije i Nagorna.

Azeri su iskoristili svoju priliku američke pasivnosti za ceo region, kao i nespremnosti Rusije da podrži realno antiruski politički vrh u Jermeniji. Da li su Azeri bili perfektni u ovoj operaciji, naravno da nisu, ali su imali definisan cilj koji su ostvarili, dok su Jermeni živeli u nekom drugom svetu, bez plana, bez cilja i konačno bez stranog političkog i vojnog pokrića.

P

Hahahaha.Citam neke komentare o nekekvoj „Propagandi“ A onda se tako moze reci i za 99-tu,Gde se u hvalospevima spominje vas Srpska armija uzdize gotovo da nema kukavica….Mada znam sve bio sam na Terenu zato neumanjuj te Zasluge drugih jer ima Hrabrih i manje Hrabrih!!!! Svi su kukavice osim vas sajber ratnika od kojih garant 99% nije baruta omirisalo!!!!!! Iste te 99-te,Kafane,Kafici i Splavovi bili su puni Ratno sposbnih “ Junaka“ koji su branili Kosovo samo uz Brlju i pesmu!!!! Neserite zato nemate pravo!!!!

Odgovori
S

OK, prvi put sam na portalu pa ni ne znam vaš stav, ali ga svakako poštujem uz opasku da je moj komentar suvisao, analitičar i politički i uopšte, a posledica je mnogih komentara koji su vrlo malo ili nimalo bili u sferi vazduhoplovstva, a i kad jesu, delovalo je iskreno vrlo neuko i nesuvislo. Pozzz

Odgovori
L

ID@ Trebalo bi da znaš gdje se nalazi Jermenija gdje Nagorno Karabah a gdje Azerbejdžan. U pomenugom ratu Azerbejdžan ni u jednom momentu nije napao Jermeniju. Nagorno Karabah se nalazi na teritoriji Azerbejdžana i pravno i formalno. I oblast kao takvu je priznaje i sama Jermenija. Svjesni smo da je to nekada bila teritorija Jermenije, ali sada je tako kako jeste. Stoga se nije mogla ni očekivati akcija Jermenije, a posebno ODKB-a.

Odgovori
I

Itekako je Jermenska vojska bila uključena u sukob.
I itekako su dobili po nosu, jer su verovali da su jaki i da će imati pomoć.

D

Matematicki princip.Ma neverovatni su, prosto oni su na jednom visem nivou, uzdigli se iz prljavstine i primitivzma…Samo jos da ne vrse dekapitacije i ostala zverstva.Internet portali su puni uzasnih stvari, koje namaju veze sa matematickim principima nego sa psihologijom.Ti ljudi su ostali na nivou ne srednjeg veka nego i pre Hrista…

Odgovori
n

@Duka
Evo spiska ratova u kojima nije bilo ratnih zlocina i slicnih „zverstava“:
.
.
.
.
.
Kraj spiska.

g

Како напричаше ,овај само што није уништио генерал- штаб Јерменије.Да је све тако као што баљезгају не бих се они скривали са овом вешћу три месеца.

Odgovori
J

U zoni sa aktivnom PVO izvršio je 2 naleta na cilj. Sam je tražio đavola. O matematičkom bombardovanju ne bi da trošim reči.

Odgovori
N

Hm propaganda junacka pogibija i sl. Sto me to nesto podsjeca na pisanje medija novina Srbije od 1992 do danas pisebno od1999 do danas..

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

B na: CH-95: Još jedna izviđačko-borbena bespilotna letelica za Vojsku Srbije

Jel se zna da li su Orbiteri jos uvek u upotrebi, nabavljeni su jos 2008. a nismo ih videli ni na jednoj vojnoj vezbi

17. Sep 2021.Pogledaj

Ed na: [ANALIZA] Ako Srbija zaista kupi Pancir S1M: Sva unapređenja u odnosu na verziju sistema koju već imamo

@Апок Radar AN/APG-82(V)1 koji se ugrađuje na F-15EX i u F-15QA može istovremeno raditi u v-v i v-z modu... To je ujedno i jedan od najmoćnijih AESA radara u upotrebi na višenamjenskim borbenim avionima. https://www.raytheonintelligenceandspace.com/capabilities/products/apg82v1

17. Sep 2021.Pogledaj

Aca na: CH-95: Još jedna izviđačko-borbena bespilotna letelica za Vojsku Srbije

Pored ovih bespilotnih letelica nam treba jos Bajraktar...

17. Sep 2021.Pogledaj

Beli na: CH-95: Još jedna izviđačko-borbena bespilotna letelica za Vojsku Srbije

@Stojko Naravno da ce biti jeftiniji nego ovaj kineski jer se pravi kod nas i slabijih je performansi. Nije tu nesto puno ulozeno, nije ni bilo dovoljno inzinjera da se koncentrisu na taj projekat, jer kako smo saznali u VTIu je svaki inzinjer radio po na nekoliko projekata.

17. Sep 2021.Pogledaj

Miloš77 na: CH-95: Još jedna izviđačko-borbena bespilotna letelica za Vojsku Srbije

Mora segledati sira slika. Upitanju je osvajanje sposobnosti razvoja i proizvodnje ne Pegaza nego bespilotnih borbenih sistema u Srbiji. Kinezi nam koliko je vec objasnjeno najvise pomazu u razvoju komandnih stanica. Poenta nije cena niti kolicina ovog prvog Pegaza nego onih budićih. Ja se nadam da nećemo ni praviti vise od 12-20 komada nego da…

17. Sep 2021.Pogledaj

Send this to a friend