BEG airport status
Znate za onaj ikonopis na Orlu iz Lađevaca? Načelnik Generalštaba je naredio njegovo uklanjanje Adekvatnost Tigrova protiv neakevatnosti jednog Ilije zaokupirala je i načelnika Generalštaba / Foto: Aleksa Mladenović

Znate za onaj ikonopis na Orlu iz Lađevaca? Načelnik Generalštaba je naredio njegovo uklanjanje

Kako je danas saopštio Vojni sindikat Vojske Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović navodno je naredio da se naslikan ikonopis Svetog Ilije ukloni sa jurišnika Orao koji je baziran na mešovitom vojno-civilnom aerodromu Lađevci, komandi 98. vazduhoplovne brigade. Avion je prvobitno bio naslikan pred ceremoniju primoporedaje dužnosti novom komandantu brigade, vest o tome pojavila se na manje čitanim lokalnim medijima ali je po svemu sudeći odmah privukla pažnju prvog oficira Vojske Srbije koji je smatrao da je onako estetski preteran i neprimeren simbol u vojsci sekularne države neprihvatljiv.

Ovaj slučaj, kao i slične kontroverze bazirane na simbolima, nema zapravo veze sa samim simbolom već otkriva koliko su obe strane, ove siguran sam buduće debate, u krivu. Vojni sindikat u svojoj zloupotrebi verskih simbola radi medijskog Srbovanja i još jednog argumenta protiv svojih poslodavaca (što im je posao) i NGŠ koji očigledno, kao njegov prethodnik, nije na onoj suštinskoj ljudskoj vezi sa RV i PVO jer, po svemu sudeći, nije bio ni pitan, ni obavešten. Takođe, ovde je po sredi diskonekt između želja i potreba vazduhoplovaca da održavaju svoju kreativu jedinica (grbovi, kalendari, bojenje ili ukrašavanje aviona) i činjenice da im lanac komande istorijski to ili ne dozvoljava ili indirektno obeshrabruje. Što se ispostavi kao potpuno nepotrebno, posebno kada ovakve gluposti eskaliraju u mejnstrim medije koji će instant nadražiti konzumente da se svrstaju na jednu stranu.

Nepotrebno je dakle kada se izabere ovako loše kreativno rešenje, njime se upropasti izgled celog aviona a onda se na to nakači Vojni sindikat koji tu dodatno odvrne fenomen koji ne postoji a sve metodom emotivne ucene preovlađujućom verom.

Em ružno, em bezveze

Kako stoji u saopštenju Vojnog sindikata, cela stvar je eskalirala do čina „negativnog naređenja“:

– Dan roda avijacije, koji se proslavlja u spomen na 2. avgust 1893. godine, kada je naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića, naloženo da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja i kada se u istom danu praznuje Sveti Ilija kao slava avijatičara, ove godine dočekuje se u senci negativnog naređenja načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, kojim je naređeno da se sa jednog od aviona iz sastava 98. vazduhoplovne brigade, ukloni ikona Svetog Ilije.

Ovu demorališuću odluku generala Mojsilovića, pripadnici 98. vbr, primili su sa nevericom i velikim razočarenjem, jer se njome skrnavi svetinja za koju veruju da je zaštitnik avijatičara, a taj čin predstavlja i akt nepoštovanja tradicija roda avijacije, ali i samih pripadnika ratnog vazduhoplovstva koji Sv. Iliju proslavljaju kao svoju slavu i kojima izražavanje i upražnjavanje verskih uverenja jemči Ustav, ali i vojni propisi.

Doskorašnji Кomandant 98. vbr, od nedavno penzionisani brigadni-general pilot Zoran Prodanović, izdao je naređenje na osnovu koga je vojni sveštenik i ikonopisac iz 98. vbr, krajem juna i početkom jula ove godine, iznad krila i trupa aviona Orao J-22 naslikao ikonu Sv. Ilije. Na primopredaji dužnosti, između brigadnog generala Zorana Prodanovića, i novog komandanta 98. vbr, pukovnika Dragana Mrdaka, dana 08. jula 2022. godine, svečani stroj na aerodromu u Lađevcima, nadletala su dva ‘’Orla’’, jedan u bojama srpske zastave i drugi oslikan ikonom Sv. Ilije. U jednom zaokretu, na krilima ‘’Orla’’ jasno se videla ikona Sv. Ilije, koju je neko od reportera fotografisao i objavio u medijima, a svi prisutni sa oduševljenjem pozdravili. Nakon što su se fotografije pojavile u medijima, načelnik Generalštaba, iz samo njemu znanih razloga, naredio je da se ikona Sv. Ilije ukloni sa aviona, što je uz nadzor Vojne policije učinjeno krajem prošle nedelje. – stoji u saopštenju sindikata koji onda zahteva i da se kao rešenje ikonopis ponovo naslika:

– U cilju zaštite pravoslavnih svetinja i prava srpskih vojnika koje kao reprezentativni sindikat zastupa, Vojni sinidikat Srbije obratio se blagovremeno Patrijarhu SPC i Predsedniku Republike Srbije kao nadređenom načelniku Generalštaba, sa ciljem da se preispita i povuče naređenje načelnika Generalštaba VS, ali su obe reakcije izostale i ikona Sv. Ilije je krajem prošle nedelje, pred samu slavu avijatičara, ukonjena sa aviona.

Izražavamo žaljenje zbog činjenice da načelnik Generalštaba, po ko zna koji put pokazuje potpuno odsustvo empatije za potrebe i prava pripadnika Vojske Srbije, i ovom prilikom ga pozivamo da preispita svoje odluke koje neminovno u značajnoj meri štete najpre stanju morala i motivisanosti pripadnika Vojske Srbije za rad u sistemu odbrane, a tako i operativnoj sposobnosti vojske koja je poslednjih godina u velikoj krizi kadra. – konstatuje se u saopštenju.

Vera u temi farbanja aviona

Pre svega treba konstatovati koliko je prvobitna ideja za oslikavanje aviona na ovaj način loša, kreativno katastrofalno izvedena a onda prikazana na način da je to u isto vreme tajna (odnosno da se ne promoviše preterano) i da je prikazana uz prisustvo medija. Što nije najsrećnije rešenje posebno ako kao komandant (najverovatnije) niste za to tražili dozvolu svojih nadređenih a to će upravo postati prilično javna stvar.

Kada sam lično prvi put video fotografiju Orla u zaokretu sa tim čudom na leđima pomislio sam da je u pitanju loše izveden Fotošop od strane nekog sredovečnog ženskog fan girl člana Fejsbuk grupe Fanovi RV-a. Identične estetske vrednosti i simbolike kao one transparentne lavlje glave u kontri neke plaže sa zalaskom sunca. Zapravo, kao što se tada moglo videti u komentarima, većina korisnika društvenih mreža pitala je: „Ovo je neki Fotošop?“. Ubrzo se pojavila fotografija fotografisana sa repne sekcije trupa letelice i dokazano je da je zapravo neko ovo zaista i uradio.

Ono što se našlo na avionu je ružno, estetski se ne uklapa u formu aviona, koloritno je haotično, nije vojnički i neprimereno je po više osnova. U isto vreme posledica činjenice da Generalštab i Komandu RV i PVO ne zanimaju toliko kreative oslikavanja letelica pa ne postoje standardi, procedure i odobrenja ali i praktičan dokaz da kada bi to sve postojalo nekim oficirima ne treba dozvoliti da se bave kreativom.

Na primer, kada pokušate nešto da uradite a da je komemorativno, prikladno, u čast i izaziva pijetet onda to uradite na drugačiji način i u tom procesu naravno obavestite one iznad vas (kao što ste to već jednom valjda? ranije uradili). Nije bitno ni toliko da li ste na normalnom nivou komunikacije ili pretpočinjenog ustrojstva već jednostavno poželjno je obavestiti ako je već neodobrena samovolja u pitanju jer će biti fotografisano taj dan i rašireno po mrežama to veče.

Drugi akter u ovoj priči je svakako Vojni sindikat koji je jutrošnjim saopštenjem zapravo i obnarodovao ovu sramotu. Zabosti nož u leđa svom poslodavcu u najnezgodnijem mogućem trenutku radi dobijanja prava ili privilegija jeste posao svakog sindikata. Međutim, oni ovde igraju na najprizemniji mogući argument – pravoslavno Srbovanje. Jednostavnije rečeno, i na šta će NGŠ svakako da se pozove, Vojska Srbije je oružana sila više naroda i konfesija u sekularnoj državi. Institucija koja je prilično ravnomerno obezbedila svaku moguću versku službu i infrastrukturu svakoj veri. Sindikatu je u interesu da članstvo bude multikonfesionalno ali i da RV i PVO Vojske Srbije obeleži i Pravoslavni (naravno većinski) praznik koji predstavlja jednu od najdugovečnijih tradicija vazduhoplovaca. Umesto da se fokusiraju na činjenicu loših odnosa po komandnoj liniji oni to dižu na medijski nivo navodne ugroženosti Pravoslavlja što, naravno, nije palo na pamet ni jednoj strani u priči i što naravno nije istina – niko nikome ne brani da se oseća ili moli kako želi.

Vojni sindikat je organizacija koja je u poslednjih par godina obavljala izuzetan posao u predstavljanju interesa svojih članova (koliko god nelogično zvuči da vojska ima pravo na sindikalno organizovanje). Predstavljaju jedan od kredibilnijih i strukovnijih izvor za medije o stanju u vojsci i ne sme im se nikada zaboraviti osećaj za pravdu i kolegijalnost koji su demonstrirali bacanjem svetla na pogibiju pripadnika Vojske Srbije koja bi bila više nego nemoralno zataškana da nije njih. Upravo je zbog toga šteta kada na ovaj način pokušavaju da akutelizuju potpuno drugi problem ili kada njihovo rukovodstvo javnom upotrebom određene estetike simbolički staje na stranu agresora bilo gde, pa i u nedavnom ratu u Ukrajini.

Pravi problem ovde je neshvatljivo odsustvo komunikacije RV i PVO jedinica sa vojnim vrhom koji često nije istog roda kao oni. Nepotrebno zaziranje jednih od drugih u bitnoj temi negovanja specifičnih letačkih simbola i tradicija kao što se to radi u inostranstvu. Činjenica da se značajan broj plavaca koji je više nego kreativan skriva u sistemu, da su pravila o javnom (ne)izražavanju em glupa i neadekvatna od strane Ministarstva odbrane, em da se kao takva u potpunosti ne poštuju od strane pripadnika RV i PVO jer ovi em to neće namerno, em su ta pravila vaseljenski neadekvatna za doba u kojima obe strane žive.

Kako to biva u svakom sistemu kada nema normalne i otvorene komunikacije i strategije ispada ono što se u Srbiji često dešava: podjednaka nenormalnost i vlasti i opozicije a sve prožeto Pravoslavnim Srbovanjem koje je samo sebi svrha jer ko nešto protiv Hrista on Peder.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Ix

Ispravna odluka, postoje simboli i ikonografija koja pripadaju u verski objekat, manifestaciju verskog ili svetovnog karaktera ili privatnu sferu a nisu adekvatni ili primereni na jednom tehnickom/vojnom sistemu!

Odgovori

Баш тако. Нећемо дозволити да нас повуку на дно државе попут Швајцарске, Шведске, Велике Британије, Норвешке….. :-)

Ix

Hvala bogu pa postoje ljudi koji pokusavaju da sprece cirkus koji ti i vecina pokusavate da radite od svega pa i od religije, nacionalne pripadnosti, drzave, narodnih simbola itd. Avijacija ima svoj simbol i basta!

re

Sad sam ovo prvi put video i ne mogu da verujem kome je ovako nešto palo na pamet da uradi. Cirkus je najblaža reč za ovu kič škrabotinu. Uostalom zar u vojsci ne postoji neki lanac komandovanja koji bi odobrio ovakvo izražavanje ili je dozvoljeno da svaki pripadnik vojske može da izrazi svoju likovnu kreativnost na sredstvu koje mu je povereno na korišćenje. Potpuno ispravna odluka da se ovo ukloni.

Ix

>> Sad sam ovo prvi put video i ne mogu da verujem

Imamo i tigrove, ocigledno neko u toj avijaciji ima viska vremena i ideja a voli pop kulturu, strip itd.

Sv

Pa zovu se tigrovi nece pekinezera d stave na repove aviona?

О

Мало је невероватно колика је доза непријатељства у овом тексту према чину фарбања авиона. На више места напоменуто како је естетски ружно или непримерено није ни на који начин образложено. Ако причамо о бојама погледајте како су украшене неке стране верзије Ми-35, колико је то шарено и упадљиво, па опет постоји и многим се допада. Ако је у проблем то што је у питању верски симбол па нама је буквално рондела верски симбол. А свети Илија је заштитник ваздухопловаца у нашој националној традицији и не видим зашто би то сметало припадницима других вера, и зашто би смо уопште размишљали о томе. Не видим како празник може бити у реду а симбол тог празника не може. А кад је у питању маскирање тог авиона мислим да је свима јасно да су орлови летеће машине за прављење буке, заиста не знам зашто би се трудили толико. Шалу на страну, један део текста и те како има утемељење у реалности. А то је овај о нефукционалности РВиПВО. Ми одавно немамо никакву комуникацију међусобно, правила се крше на све стране, никакви предлози који одлазе из бригада уопште се не разматрају у команди, а ни они ни генералштаб ни министарство немају слуха за проблеме нити икакву жељу за решавањем истих. И онда се ту нађе и синдикат који би да решава проблеме али врло често на погрешан начин и добије се оваква ситуација. И на крају, шта је толико чудно да војска има синдикат? Па и у Европи постоје синдикати. Хоћемо ли професионалну војску? Па онда нека буде професионална до краја.

Odgovori
Pe

Piše da je ovo posao sindikata, da su zloupotrebili veru i simbole koji treba da budu na letelicama ali da se to odradi na adekvatan, planski i estetski smislen način. Ovaj tekst je analiza činjenice da su svi u priči promašili temu. I praznik i simbol praznika su u redu ali ne na ovaj način.
Svako će ovde imati svoj stav, cilj teksta je bio da ilustruje sve aspekte svih strana. Ocena loše estetike ovog primera je subjektivna naravno, sa tim ćemo se ili složiti ili ne.

mi

Sv. Iliji je mesto u crkvi na ikoni, pre svega. Drugo, to je tako traljavo izvedeno, ne prateći osnovne pretpostavke dizajna (da dizajna, ne ikonopisanja, jer se ikone pišu u crkvi i sličnim mestima, abion je ipak nešto prolazno, produkt industrije) da je ova odluka načelnika GŠ utoliko razumna.
Moglo je samo i sa munjom na verrikalcu, znali bi smo čija je.

Sr

Kao sad vec „visedecenijski“ vernik SPC pozdravljam ovu odluku apsolutno, a u isto vreme se slazem sa zakljuckom clanka.

Pre svega, apsolutno je glupo stavljati ikone i ostale vazne verske simbole na realno, jednu obicnu gomilu metala sa namerno propisanim rokom trajanja. Isto vazi i za automobile, vozove, pogotovo automobile! Koliko god neki negodovali, hriscanski to nema nikakvog smisla ni postovanja prema toj nasoj visevekovnoj tradiciji.

Sa druge strane, bizaran je nedostatak komunikacije. Svaka jedinica VS treba da ima u propisanim zakonskim okvirima potpuno odresene ruke sto se kreativnog ispoljavanja tice i nema tu sta ko da bude obavesten, da reaguje ili ne reaguje.

E sad kontraverzan deo komentara je da sam ja licno ponosan sto se moja vojska zova Vojska Srbije, sto je posta Posta Srbije, sto su Zeleznice Srbije(dakle i svih njenih gradjana), a ne „Srpska Vojska“ kao npr. Hrvatska Vojska ili Hrvatska Posta ili Hrvatske zeleznice jer institucije ove moje drzave ipak koliko-toliko rade(ili ne rade) za sve gradjane podjednako, pa tako isto i vojska.

Ona jeste sacinjena vecinom od Srba, tu prosto mora postojati neki element nacionalnog ponosa, ali isto tako nikakve iskljucivosti nema sto na zalost ne vazi za mnoge okolne drzave sta god oni ovde i na drugim mestima propovedali i pravili se da nije tacno.

Rezime: Glupa odluka na pocetku, glupo postojenja bilo kakve reakcije kada bi za istu trebalo da postoje unapred definisane i jednostavne procedure.

Odgovori
Mi

Kad je ono krsna slava Vojske Srbije?

K

U Hrvatskoj naziv oruzanih snaga nije “Hrvatska Vojska” nego Oružane Snage Republike Hrvatske, OSRH. Tek je pred neku godinu u zakon, prilicno bezveze i vise zato da olaksa ministarsku ljenost, uvedena stavka da se OSRH moze nazivati i Hrvatskom Vojskom u nekim situacijama. No naziv je ostao isti, OSRH.

PO

Poštovani K: ovo što ste napisali nije točno. Ukratko,HV je dio OSRH,što je širi pojam od same vojske.Uostalom,pogledajte oznake na tablicama vozila HV.Isto tako je u Sloveniji,SV.Pozdrav…

Al

Ma koliko je ovaj tekst dobronameran i apsolutno neutralan prema dvema stranama (Vojni Sindikat -NGŠ),ipak ću reći jednu stvar koja je bitna zbog celokupne istine.U Vojsci Srbije danas sve je na papiru bajno i sjajno ali u realnom životu potpuno tužno i jadno,ovaj čin plavaca je trebalo podrzati i u budućnosti kulturno popraviti ako je imao nekih nedostataka i ako se nekom nije svidelo nacin na koji se ta ideja sprovela,ali nažalost sujeta i ograničena svest pojedinaca na čelu vojske uvek iznađe najgore moguće rešenje.Vojni Sindikat Vojske Srbije je jedina svetla tačka u poslednjih nekoliko godina koja je ostala na liniji tradicije,visokog morala,stručnosti i hrabrosti SRPSKOG VOJNIKA,na žalost nekih koji su na čelu vojske i države, koji svojim činjenjem i nečinjenjem od gore navedena četiri elementa nemaju NI JEDAN.

Odgovori
Ku

Moje mišljenje je da je NGŠ to naredio jer komisijski nije utvrdjeno da li se kočije Sv. Ilije mogu smatrati vazduhoplovom ili pretečom tenka jer po opisu mogu biti i jedno i drugo. Tek kada se to utvrdi onda može da se oslika ali na adekvatnom sredstvu.

Odgovori
Fe

Dotične kočije jure po nebu, a (ozbiljna) jurišna avijacija baš i šalje gromove, tako da…

Ku

Ali to komisijski mora da se precizno utvrdi. U vojsci se zna ko i na koji način donosi odluke.

P:S
Malo sarkazma nije na odmet jer evo rešili su baš sve goruće probleme i sada mogu da se posvete Svetom Iliji. Kada nema o čemu da se priča i piše a imaš potrebu da budeš u medijima onda se nalaze ovakvi problemi gde sve ostalo pada u drugi plan. Jedni ovo koriste za pljuvanje po GŠ, drugi isto to po VSS, treći po celoj Vojsci, četvrti po SPC…. sve u svemu tema o kojoj će bar dan-dva biti reči u medijima i na mrežama i o kojoj će sirotinja raja voditi žestoke i nadasve dubokoumne diskusije.

Bo

Dokle ce Srbi morati da se izvinjavaju za sve pa i za to sto su pravoslavci? Sto je najgore izvinjavaju se sad u sopstvenoj drzavi sami sebi nicim izazvani. Pa sta ako je Sv. Ilija oslikan. Kakve to veze ima sa sekularnom drzavom. Vojska je 95% ispunjena Srbima pravoslavcima, i siguran sam da nijednom od njih nije svejedno sto se tako naglo i bez pojasnjenja od samog nacelnika generalstaba koji je ne zaboravimo izvucen iz nekih nato-organizacija i postavljen na to mjesto. Ko i zasto svak je normalan znao a sad se konacno otkrilo. Srbi moraju biti slomljeni a to se moze uraditi kad im se slomije vjera. Sramota i za tango six portal za koji sam ubijedjen da je ovaj tekst narucen od tih istih. Ali Srbi trpe i skupljaju u sebi misleci da ce to da se nekako ispravi i ne shvatajuci koliko gube sustinski. Sad kao ikona jedna manje vise e pa nije tako. Ne razlikuje se od paljenja crkava po Kosovu i Metohiji. Ne vidim da su ikad neki muslimani il katolici kojima bi ovo kao smetalo branili Srbiju i srbski narod. Pa kome se to mi dodvoravamo i ko ce se bar izvinuti srpskim pravoslavnim vojnicima (njih 95% od kojih se ocekuje da brane ovu zemlju)za ovaj mucki postupak. Za mene je ovo teska SRAMOTA!!!

Tr

@ boris

Da da, Nato nema preca posla nego da narucuje ovakve tekstove. Boze me sacuvaj dokonjasa/teoreticara zavere…Naravno da ikonama nije mesto na avionu ili bilo kom vojnom sredstvu. U Srbiji ili bilo kojoj drugoj drzavi, nije bitno… Najbolje da se uvede pravilo i da piloti, tenkisti itd moraju da se prekrste pre nego sto zapocnu dejstvo svojim sredstvima jer to inace mnogo pomaze..

Fe

Pa šta fali ikona na jednom, tj ako je stilizovana kako treba, mogli su da stave i Jolly Roger na neki drugi, uostalom neke američke eskadrile su stavljale i Super Miša i Toma i Džerija na repove aviona, samo da kontriraju konkurentima sa tigrovima i lavovima, pa je i oko toga bilo i naredbi i dekreta, još od pre Hrista. Gromovnik nekako ide uz jurišnu avijaciju, uostalom i fon Rihthofen je u pohode išao vidno obeležen, da se bi bi žalili da nisu znali.

Meni kao deklarisanom ateisti koji uopšte ne preza od teološko/kosmoloških raspri ikone ne smetaju ni najmanje, uostalom i katolici takođe drže Majku Božju i krstove na vetrobranima automobila – prosto sam se zapanjio kad sam ustanovio da Srbi baš i ne drže patent na dotični običaj.

Pokrenuti peticiju da se na repove borbenih aviona stave gusarske zastave, možda nekog i isprepadamo. ;)

Odgovori
Mi

Mislim da je sam crtež u potanju. Da im se svideo ne bi smetalo. Meni lično izgleda kao da je vodenim bojama i lošom četkicom ofarbano. Nekako nije ispalo ok. Bar ne za avion.

Fe

@ Miloš77

U pitnju je nesto drugo, nema to veze sa estetikom, religijom ili drzavnom ideologijom- u vojsci nema inicijative „odozdo“, ko je ikad sluzio vojsku nema nikad da zaboravi uputstvo „nista bez komande“, upecatljivije je nego komanda „Ustaj vojsko!“, bez obzira sto se izdaje normalnim tonom.

Neki nikako da shvate da poimanju subordinacije kakva je neophodna za vreme osnovne obuke i nije bas mesto u avijaciji, u pesadiji je krajnje opasno da vojnici budu pametniji od staresina, a u avijaciji obrnuto, znaju oni to, samo treba nekako svariti cinjenicu.

A tek rivalstvo izmedju rodova, moze da bude i prosto:“sta se oni plavci tu prave pametni“. Tako nesto ne moze nigde drugde bez krajnje opasnih posledica po disciplinu, pa se mozda kopneni oblici zivota nasli uvredjeni…

Vojska je cudo, samo mislim da treba imati fleksibilnosti makar koliko Prusko-nemacka vojska za vreme Prvog Svetskog rata – nije valjda da je fon Rihthofenova eskadrila bas po Pe Esu formacijski bila sva crvena. Docrtati Iliji Gromovniku munju u ruci, i opremiti avion kako treba, eto resenja.

Mi

Kompoziciono je bilo loše urađeno, mada tehnički ipak prihvatljivo. Za svrhu – nisam kompetentan.

NN

Vojska treba da ima propise, pravila, naredjenja, komandni lanac, hijerarhiju, da bude unificirana i uniformisana i ozbiljna, da ima tradiciju, njen kontinuitet i postojanost, a mi od nase pravimo cirkus i vasar,radi ko sta hoce,svaki par godina menjaju oznake i ambleme i uniforme, izgleda ko kako hoce, a oficiri upitnog znanja,obuka iz 70ih u najboljem slucaju, tehnika isto, jos masemo zastavicama u oklopnim jedinicama sa homogenim celicnim oklopom dok su u svetu postali neophodni aktivni sistemi zastite, a razvoji traju vecno i uvek se vozaju 1 ili 2 protitipa.
Ali takva nam je i drzava pa sto ne bi bila i vojska i cela vojna industrija. Cirkus.
Imam utisak da je vojska SR Jugoslavije bila znatno ozbiljnija po svim pitanjima ukljucujuci i obuku pripadnika. Ozbiljna i nezgodna za svakog neprijatelja, ali mozda je ti samo licni utisak.

Odgovori
Fe

@ NN

To sto vazi za pesadiju i masovne rodove vojske ne mora da bude bas mnogo primerno za avijaciju – u pesadiji je licna inicijativa opasna jer na duzi rok ne moze da dovede i do dezorganizacije i rasula, a u avijaciji mora malo i da se mucne glavom. Ako je nuzno imati umetnicke slobode kad se ukaze neki cilj za koji nisi mogao ni da sanjas da ce da se pojavi, onda je valjda normalno da se ljudima dozvoli da malo ofarbaju avion.

Umetnicke slobode su prerogativa avijacije i podmornicara, tu ne ide bas svako, ostali ima da cute i slusaju, sta da se radi. Ugledajmo se na druge, USAF nije neozbiljna formacija, a bas uopste nije bila ni Kriegsmarine, pa je bilo tu i tamo raznih maskota i slika.

Al

Prvo što meni nije jasno da generalno kod nas nije ništa usaglašeno i sinhronizovano. To farbanje sad govorim o našem celokupnom naoružanju, varira od roda do komandanta. Novi H145 dolaze bez ofarbane rondele. Na Mi 35 nije u boji ali je zato aparat u sivo-crnoj boji. To važi i za Mi 17. Zašto u startu nije ustanovljen standard po kome će se u odnosu na namenu vršiti farbanje i označavanje. A što se tiče nošenja srpskih pravoslavnih verskih simbola, pa gospodo ispravite me ako grešim, jel Srbija bila među prvih pet država koja je uvela i imala RV, jel prvi gubitak u vazdušnom dvoboju na našu žalost bio srpski, jel dobara deo ovih koji su se sad stvorili kao narodi postojao u tom periodu, zašto mi Srbi moramo da se uvek stidimo svog porekla i da ga sklanjamo da ne bi vređali druge. Ovi na zapadu šaraju svoje avione i koriste svoju heraldiku i to je opravdano samo mi to ne smemo. Ovde je veći problem što u stvari smeta određenoj grupi Srba, koji bi pre svega da budu sve drugo samo ne to što jesu. Republika Srbija je država u kojoj njeni građani imaju podjednaka prava stim što se ista kroz razne vidove ima da i poštuje. Nema cepanja i paljenja zastave, nema da ne znam državnu himnu, nema da ne znam službeni jezik i pismo i zna se čija je vojska koja čuva Republiku Srbiju. Budi ono što jesi nije ni malo sporno ali ima da poštuješ zemlju u kojoj živiš. Ne znam za vas pojedine ali za dobar deo Srba zna i poštuje svoje predke koji su pod okriljem baš tog krsta i pravoslavne vere koji sada vama jako smeta stvorili i ostabili u amanet ovu državu koju moramo da čuvamo i sačuvamo za naša buduća pokoljenja, za naše Srbe. Pozdrav za moju nesložnu braću Braću.

Odgovori
En

Ja se slazem sa odlukom NGS, jer mi smo sekularna drzava, kad se uvede obavezan vojni rok, imacemo i vojnika drugih vera i nacija….Da, svi znamo da je ovo srpska vojska, ali nema potrebe mesati babe i zabe….

Odgovori
te

Bolesno i odvratno kao i celo to guranje svestenika u vojsku. SPC je generalno kancer ove drzave i naroda ali pustiti ih da ovako divljaju po vojsci je strasno.
Kako ce drugi narodi Srbija da reaguju kad vide da se promovise samo jedna religija od strane institucije koja treba da integrise i brani sve narode Srbije. Za ovo treba neko da leti iz vojske.

Odgovori
Iv

Ikonopis Svetog Ilije je izgledao prelepo i na pravom mestu

Odgovori
Mi

Kome smeta ikona Sv.Ilije taj treba da poseti lekara specijalistu.Pa i Grcka RV ima Arhangela Mihaila i isto je sekularna drzava,pritom clanica NATO.Meni stvarno ne smeta oslikati pored ikone i neki muslimanski verski znak jer takve slike vojnicima daju ipak neko samopouzdanje i dodatni motiv za jos bolji ucinak.

Odgovori
Le

Grcka nije sekularna država jer je Ustavom i zakonom propisano da je zvanicna religija pravoslavno hrišćanstvo

Ne

Imali su,nemaju odavno
Miraz 2000-5 239,srusio se 2017

Al

Meni pa ti Tigrovi nisu jasni.

U Srbiji tigrova nije bilo – nikada.

Na našim grbovima tigrova – nema tigrova.

Naša vojska nikada nije ratovala negde gde ima tigrova.

Nijedna naša sportska ekipa se ne zove Tigrovi.

Jedini Tigrovi su bili Arkanovi Tigrovi.

Ne znam kako se piloti osećaju da budu Tigrovi. Ok, nešto opasno, ali nije ptica, niti se pominje u pesmama, niti u istoriji.

——————

Što se tiče ovog dizajna, moja ocena je 4/10.

Da je negde sa strane (diskretno kao na ruskim), da se ne lome linije, dobacio bi možda i do 7/10

Grčki su mi 10/10

——————–

Šaranje po opremi, nekad nije loše. Ko se seća tenka Bata Djoša iz 1999?

Fora je, diže moral, više se pazi kada ima neko ime i ličnost.

Moje lično oružje isto ima ime, svaki komad.

Bo

@Aleksa

Po toj tvojoj logici ispada da nijedna jedinica u našoj vojnoj istoriji nije trebala da se zove po nečemu čega na ovim prostorima nikad nije bilo. A kad je u pitanju avijacija, da obavezno mora da budu vezana onaj deo živog sveta koji leti. Da je tvoja logika sprovedena u praksi, mnoge vojne jedinice bi bile bezimene.

Ma

Kao bivsi pripadnik ove jedinice moram da kazem pre svega u ime tih ljudi koji su uz muku u najgore vreme uzvratili digli ruke i dali narodu snagu da izdrzi …
Pripadnici ove jedinice su 99 posto pravoslavci i snagu traze u svojoj veri .Njihova odluka je da se ikona postavi na vazuhoplov pre svega generala Prodanovica koji je itekako upucen u snagu i pamet sastava kojim je komandovao.
RATNI PILOT posten i castan covek pravi vodja koji ne preza da zivot da za svoje ljude odmah i sad…i
Onda titovi oficiri i pioniri
USERU SVE…

Pe

Ako može tigar, može i Ilija, ali daj da bar liči na nešto. Ovo je baš bilo loše i kičasto.

Odgovori
Ti

Ja mislim da borbena sredstva trebaju imati jedinstvenu šemu bojenja i slažem se da neko ima drugačije viđenje. Isto mislim da ne treba svako bojati po avionu, bez nekakvih pravila struke. A pravi vjernik zna da svecu nije mjesto na nečemu što služi za… Za šta služi J 22? Za osveštavanje kuća, bacanje vodice? Ne, to je borbeni avion za rat i ostalo što ide uz rat.

Odgovori
Fe

@ Tihomir Dejanović

Kog on osvešta taj će u svece ili bar u mučenike, najsigurnije. Problem je što oni kažu da je avion “ozbiljna stvar”, a ne daju pare da se opremi i da mu se napravi municija da bi stvarno mogao da bude tigar i Gromovnik:

Nek oni kupe Rafale, ili nešto još ozbiljnije, pa nek onda na njima teraju stroge maskirne šeme. Orao je onako narodski avion, pa ima i da se glasanjem donose odluke o izgledu. Ceo život čekam da ga pritegnu, i ima da mu se nacrtaju i tufnice zato što su lenji i što ne smeju ministru da kažu da nade pare!

Smeju da zabranjuju sve van Pe Es-a, jeste, maskirna šema je bitna, a što sirotan nema motore kako treba, ni laserski pod, ni radar, to ne sme da se pomisli da se kaže. Pravilnikom propisana boja ne leti!

Pe

Zanimljivo je da se od pre prvog svetskog rata u italijanskim i nemackim vazdusnim snagama razvila tradicija oslikavanja letelica.
Takozvani „nose art“se kasnije prosirio na sve drzave koje su imale vojne letelice, a posebno na americke avione u 2 sv.ratu, gde su uglavnom bile naslikane devojke i td.
Zalosno je da u Srbiji i 2022 „nose art“ predstavlja problem.

Odgovori
Me

Nose art nije problem sam po sebi. Problem je izgleda u poštovanju procedura i stilskom rešenju. Da li je svojim sadržajem, tehnikom nanosa, bojama, mestu nanosa itd. u skladu sa umetničkim i estetskim vrednostima. Takođe je bitno i da se sve to uklopi sa svojstvima naoružanja ili opreme (u ovom slučaju J22). Ne manje bitan je i motiv zbog čega se oslikava: tradicija jedinice, simbol jedinice, sećanje na neku ličnost ili događaj važan za jedinicu.
U slučaju tigrova na vertikalcima, mislim da se složila većina od pomenutih kockica i oni meni deluju fantastično. U slučaju Svetog Ilije, razumeo bih motiv ali sve ostalo je izgleda omašilo cilj.

Pe

@Mečka Recite mi da je svaki britanski bombarder na kome su piloti sami crtali striptizete prosao kontrolu umetnickog saveta RAF?
I jeste malo blesavo da se na bilo kakvo oruzje crtaju pripadnici Hristove religije koja propoveda „okrenu drugi obraz“ i potpuno je protiv nasilja u bilo kom obliku.
A oni, ajkule, orlovi, devojke-nemam nista protiv, jedino da ne izgleda kao cica-glisa.

Jo

@Petrovic Dusan
Odličan komentar! A drugu generalu bi verovatno više odgovaralo da su naslikali ćopavog maršala kome je polagao zakletvu kao pitomac.

Ovde se radi o puno dubljim problemima. Načelnik generalštaba se bavi oslikavanjem aviona, jer zamisli – to je nečija slobodna inicijativa i generalštab to nije odobrio. To je mentalitet koji smo videli kod ruske vojske u Ukrajini, gde su pretrpeli žestoke gubitke dok se nisu koliko-toliko opasuljili. To je mentalitet radi koga smo u kasarni mazali ploče na šahtovima pastom za obuću (da se crne), i brali lišće sa drveća u oktobru, da se slučajno ne vidi list na travi. Dolazio nam je u kasarnu drug Branko Mamula, savezni sekretar – pa da se ne obrukamo.

Još nešto: ni Srbija ni srpska vojska nisu repa bez korena. Postoje određene tradicije koje postoje i u mnogim drugim armijama i treba ih poštovati. Probali smo bez njih pa smo videli kako smo prošli. Te gluposti o sekularnoj državi i pripadnicima drugih veroispovesti u vojsci su demagogija. Na Kumanovu je srpskoj pobedi doprineo Rom – musliman. Nije mu smetao sv. Andija Prvozvani na pukovskoj zastavi. Zamislite da Britanci povuku sve krstove sa liste odlikovanja, ne bi imali šta da dele. Poštujte ljude drugih verosipovesti od srca, a ostavite se formi. Ili da skinemo sa zastave državni grb sa krstom i stavimo one 4 zvezde koje smo dobili od sultana, da nikoga ne uvredimo?

Grčka nije sekularna država, jer bi to bilo nespojivo sa njenim korenima i tradicijom. Izrael su formirali sekularni Jevreji, 70% stanovništva je sekularno. Svejedno, Izrael nije sekularna država, opet radi korena i tradicije. I jedna i druga država su tri koplja ispred Srbije i po demokratiji i po vladavini prava.

Th

Vojska i vera kao i drzava i vera treba se strogo odvojit. Nasi preci bilo koji nisu to bez razloga uvodili. Vojske sveta su u ime religije napravila dosta grijeha.

Odgovori
sl

Ništa neočekivano ipak je načelnik štaba samo jedan produžetak stare škole u kojoj teško da ima mjesta za bilo šta vezano za Pravoslavlje i SPC.Jbg,taman pomisliš da je nešto krenulo,a ono…..

Odgovori
Pe

@slobodan Ako borbeni avion ima neke veze sa pravoslavljem i SPC, onda Vas Isus kaze: „Crtajte simbole mog ucenja na oruzje za ubijanje drugih ljudi, pa cete biti uspesniji u ratovanju“.
E sad, problem je sto ovaj drugi Isus, cije reci su zapisane – ako je to uopste sve istina- celo vrema nesto suprotno prica…

mi

Upravo u tome i jeste suštinska razlika među nama čije je mišljenje u vezi ovoga podeljeno. Neki će na osnovu toga pomisliti da je krenulo, neki će videti da u stvari nikada neće, ili bar ne tako skoro.
Samo da se razumemo, pošto vidim da je ovde neophodna izvesna ograda od onoga što će me sačekati, ja sam pravoslavac i smatram da ovakav odnos prema svetima nije u duhu naše vere. Nije ni u skladu ni sam nekim društvenim normama koje bi trebalo da postoje – ako izuzmemo i vernike iz cele priče, Pokušaću ovo da prebacim na neki drugi teren pošto – neukusno je u istoj meri u kojoj bi bio neukusan Buda na krilima RVa nekih tamo Azijata ,Dakle ,mišljenje u vezi ovoga se takođe ne može uzimati ni kao mera nečije vere, budući da postoje kvalitativne razlike u poimanju iste.

С

Не могу да верујем да некоме смета икона, а шта би требало да осликају, можда неку старлету?

Odgovori
mi

Smeta brate meni, u istoj meri koliko mi smeta kada vidim tetovažu Bogorodice na nečijoj levoj sisi, nadam se da ti je sada jasno zašto, pošto ti verovatno nije dovoljno obrazloženje “ iz etičkih i estetskih razloga“. Neću eto da mi Sv.ilija za 10 godina trune na nekoj livadi i da ga ‘vata rđa i obrasta u korov, ako ništa drugo.

go

Za razliku od loše tetovaže (stvarno je niskog kvaliteta rad, nije dostojan ni sveca, a ni aviona na koji je stavljen) ovo može da se skine.

Odgovori
Т

Да се освешта авион.

Odgovori
TT

Staviti ikonu na masinu za ubijanje je prilicno urnebesno ako cemo iskreno ..

Odgovori
Mi

Ajmo ovako, nisam samo srbin već imam još dve ncije u sebi i kao takav želim da kažem sledeće.
Ako je ikona oslikana kao što se kaže iz razloga vezanih za jedinicu makar ona imala i mitski i verski karakter, onda ne vidim ništa sporno. Ja je doživljavam kao svoju sliku na svom borbenom avionu u svojoj armiji koja se zove Vojska Srbije i u svojoj zemlji Republici Srbiji, sutra možda kraljevini nebitno.
Ali ima jedna jako opadna pojava već duže vreme. Koristi se termini Srpska vojska i srpska država. Izvinite a kad smo mi to promenili ime Vojske Srbije i Republike Srbije u predhodno pomenute? Dali su mediji svesni šta rade?
U Srbiji žive i druge nacije,takođe i ogroman broj stanovnika mešanih nacionalnosti? Mešanih vera! Ali zajedničko za sve je da ćemo državu Srbiju i Vojsku Srbije smatrati svojom sve dok ne postane zvanično samo srpska. E, tada pomenute nacionalne grupe više neće smatrati državu i vojsku svojom već tuđom a to je jako opasno jer onda počinju da neke druge vojske i neke druge države smatraju svojim. A to je recept u katastrofu jer neprijatelj ne miruje upamtite to. Oni ne žele dobro nikome u Srbiji, bez obzira na veru i naciju.
I sad ako će mural da odražava borbu protiv UČK ili Ustaša i uteruje im strah u kosti, onda smo sa vama i mural je dobro došao ali ako će biti simbol napada na albance ili hrvate onda nismo na istoj strani i gen Mojsilović je u tom slučaju bio u pravu nadam se da smo se razumeli. Ništa lično, interes naše Srbije je iznad svega.

Odgovori
Sr

@Milan
Ocigledno uopste nije do Srbije, „Srpstva“, a pogotovo ne verblanog proliva „sta ce reci druge nacije“ itd. Poenta je da iz nekog nepoznatog razloga ne postoji definisan okvir za ovakve stvari, sto je glupo i to trebaju da isprave. Eh sad religijski malo je bezveze oslikavati svece na gvozdjuriju iz vremena komunizma koja ce uskoro na otpad, zar ne? Mozda ja nisam u pravu za ovo drugo, ali za prvo na zalost jesam.

Mi

Leopold
Grcka drzava je sekularna.Informisi se prvo pa tvrdi.U Grckoj zivi dosta Turaka i posle Hriscanstva pravoslavnog ide islamska vera.Nacelnik Generalstaba VS je postavljen na to mesto ne zbog njegove vojnicke sposobnosti i znanja vec zbog partije.Treba ostaviti pilotima da slikaju sta zele na avionima jer oni i ginu u tim avionima.Americko ratno vazduhoplovstvo je najjace na svetu i isto piloti slikaju i nikome nista,to je tamo dozvoljeno a generali se bave svojim pravim poslom…

Odgovori
Jo

Grčki ustav se crkvom bavi već u trećem članu: „The prevailing religion in Greece is that of the Eastern Orthodox Church of Christ. The Orthodox Church of Greece, acknowledging our Lord Jesus Christ as its head, is inseparably united in doctrine with the Great Church of Christ in Constantinople and with every other Church of Christ of the same doctrine, observing unwaveringly, as they do, the holy apostolic and synodal canons and sacred traditions… The text of the Holy Scripture shall be maintained unaltered…“ Možda je nesporazum po pitanju šta se smatra sekularnom državom. Engleska i Danska se ne smatraju sekularnim državama, jer imaju državne religije. To ne znači da pripadnici drugih religija nisu jednaki pred zakonom i ne uživaju sva prava.

Pr

Ako i postoji potreba da se na avionima nadje amblem, znak, simbol to moze na daleko primereniji nacin. Ono je zaista bilo neprimereno. U nasoj crkvenoj organizaciji postoji tacno odredjeno mesto i uloga pravoslavne ikone, a to svakako nije na ledjima aviona. Nesretno i nespretno resenje je i ono sa zutim tigrovima i sa onim na repu aviona. To je nesto sto nije u nasoj vojnickoj tradiciji. To je, oprostite na izrazu, cirkusko vasarska varijanta potpuno neprimerena i nepotrebna.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Njofra na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

"Tek za deceniju" ti dođe prije nego kazes keks... Ako zelis za deset godina imati avione, moras danas imati odabranog partnera, dogovarati detalje i datum potpisa ugovora...

02. Feb 2023.Pogledaj

Markus1463 na: [RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

@ Pilot Pirx BTW čisto za Vašu informaciju ako neko nema globalistički pogled na svet to ne znači automatski da ima "ruskocentričan" kako ga vi zovete pogled na svet. Izlgeda da rusofobija na jednom delu zapada daje rezultate da se etiketiraju ljudi koji drugačije od njih misle. A pogledajte snimke iz Makejevke koji se odnosi…

02. Feb 2023.Pogledaj

Mislav na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Otislo je 6 iskusnih pilota koji su letjeli na MiG 21. Nakon njih ubrzo ide 6 novih koji nikad nisu samostalno letjeli i njihova obuka traje duze. Obuka prve grupe je na nivou obuka obucavatelja i imat ce sta raditi kad se vrate jer se sigurno nece ostati na 12 pilota na 12 aviona.

02. Feb 2023.Pogledaj

Ivan na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Pa postoji i simulator, a vjerojatno neće biti 15 mjeseci u komadu, bit će i koji mjesec pauze između tih 15 mjeseci obuke ...

02. Feb 2023.Pogledaj

Slavke na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

To samo tako izgleda, ali u praksi je drugacije - na primeru Indije: piloti su prvo zavrsili inicijalnu letacku obuku sa osnovnim borbenim manevrima u Francuskoj, potom je izvrsena primopredaja aviona kupcu (sa proverom od strane tih istih pilota u ime Indije), nakon toga nastavljena je napredna obuka na odabranom modelu i vrstama naoruzanja i…

02. Feb 2023.Pogledaj