BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Usporavanje ruske ofanzive u Donbasu, obimna i raznovrsna vojna pomoć Ukrajini Prvi Bajraktar za Litvaniju je doniran, hoće li završiti u Ukrajini?

[RAT U UKRAJINI] Usporavanje ruske ofanzive u Donbasu, obimna i raznovrsna vojna pomoć Ukrajini

Napredovanje ruskih snaga u istočnom delu Ukrajine, početkom četvrtog meseca rusko-ukrajinskog rata oslabilo je, kako zbog relativno snažnog ukrajinskog otpora tako i najverovatnije zbog potrebe za pregrupisavanjem jedinica u nastupanju. Rusi su blizu zauzimanja grada Severodonjecka, trenutno navodno drže oko 70-80 posto grada, a njegovim padom bi potpuno kontrolisali Lugansku oblast. Istovremeno, ukrajinska vojska izvršila je nekoliko napada na ruske snage u Hersonskoj oblasti, ukrajinska strana tvrdi da je imala uspeha, dok Rusi navode da su napadi odbijeni uz velike gubitke Ukrajinaca.

U još jednom pokušaju da se spreče ili makar ometu isporuke naoružanja i vojne opreme (NVO) Ukrajini, Rusija je prvi put od početka rata izvršila raketni napad na železnički tunel Barkidi dužine dva kilometra koji prolazi kroz Karpate, na samoj granici Ukrajine i Slovačke. Nema međutim pouzdanih informacija kakav je učinak napada, da li je objekat uništen ili samo oštećen, a ne zna se i šta je zaista pogođeno. Tunel danas ima ogroman značaj za snabdevanje ukrajinske armije, dovoljno je samo reći da je pre izbijanja rata kroz njega prolazilo 60 posto tereta iz zapadne i centralne Evrope, i obrnuto.

Bivši avganistanski Mi-17V-5 koje su SAD isporučile Ukrajini.

Kada smo već kod isporuka NVO ukrajinskim oružanim snagama, pre par dana prvi put su primećeni helikopteri Mi-17V-5 koje su poslale SAD. Reč je o bivšim helikopterima RV Avganistana koji su, nakon prebega iz Avganistana u okolne države, premešteni u američko skladiše na otvorenom, postoji informacija da je do kraja maja predato 9 od 16 planiranih helikoptera, a najnovija vest je da SAD planiraju da pošalju još 4 primerka.

Očigledan nedostatak helikoptera ukrajinska vojska nadomestiće najverovatnije i letelicama koje se nalaze u mirovnoj misiji UN MINUSMA u Maliju gde se do sada nalazilo 6 helikoptera Mi-8 ukrajinske armijske avijacije, a čije je vraćanje u Ukrajinu naređeno još sredinom prošlog meseca.

Prošle nedelje preneli smo informaciju da je Češka Ukrajini poslala desantno-jurišne helikoptere Mi-24. Krajem maja češki mediji su preneli da su Češka i Slovačka predali Ukrajini ukupno 12 helikoptera Mi-24D koji duže vremena nisu bili u upotrebi. Spekulacije poljskih medija da je jurišne avione Su-25 Ukrajini donirala i Bugarska, demantovalo je bugarsko ministarstvo odbrane.

Sa zapada, kao i iz prijateljskih zemalja, najavljene su nove isporuke tehnike. Veoma značajna pomoć mogla bi da stigne iz Nemačke. Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je isporuku raketnog sistema PVO IRIS-T SL ali nije otkrio kada bi se to moglo desiti i koliko sistema i raketa bi dobila Ukrajina. Nova pošiljka SAD sadržaće, između oslaog i dva osmatračka radara za otkrivanje ciljeva u vazduhu, kao i 4 samohodna višecevna lansera raketa M142 HIMARS kalibra 227 mm dometa 32 do 70 km koji može lansirati i rakete MGM-140 ATACMS dometa 300 km, kao i najnovije PrSM dometa 500 km.

Američki višecevni lanser raketa M270 MLRS 227 mm.

Kako je saopšteno iz američke administracije, Ukrajina je dala garancije da se ovakav sistem neće koristiti za udare po ruskoj teritoriji, a postoje informacije da je na teritoriji Nemačke već organizovana obuka ukrajinskih vojnika. Nemački mediji preneli su pre par dana da će Nemačka donirati 4 samohodna višecevna lansera raketa MARS što predstavlja nemačku oznaku modernizovanog američkog sistema M270 MLRS (HIMARS je manja varijanta ovog sistema).

Osim Nemačke, MLRS bi Ukrajini moglo predati i Ujedinjeno Kraljevstvo koja poseduje verziju M270B1. Od artiljerijskih sredstava ukrajinska vojska trebala bi uskoro da dobije i 8 slovačkih samohodnih haubica Zuzana-2. Najnovija infromacija od nemačkog ministarstva odbrane je da se u Nemačkoj ukrajinske posade obučavaju i za samohodne haubice PzH 2000 koje će poslati Nemačka i Holandija.

Švedska raketa RBS-17 je modifikovana verzija američke rakete AGM-114 Hellfire.

Pomoć u oklopu stići će iz Grčke koja će poslati sovjetska borbena vozila pešadije BMP-1A1 Ost koja su 1994. godine nabavljena od Nemačke. Umesto njih, grčka vojska dobiće savremenija nemačka BVP Marder. Nove isporuke iz Švedske pojasnio je švedski ministar finansija Mikael Damberg koji je, između ostalog najavio isporuku protivbrodskih raketa RBS-17, što je ustvari modifikovana američka protivoklopna raketa Hellfire.

Dron kamikaza PHOLOS, protivoklopna UAV bomba primećena u Ukrajini.
Ukrajinski vojnik sa bespilotnom letelicom RQ-20 Puma.

Na ratištima u Ukrajini je od doniranog zapadnog naoružanja primećeno nekoliko zanimljivih tipova ratne tehnike. Uočene su američke samohodne haubice M109 koje su za sada stigle iz Begije, Danske i Norveške, a tu su takođe i poljske samohodne haubice Krab. Sa jednog od frontovskih pravaca pojavila se skoro fotografija američkog drona kamikaze sa vertikalnim poletanjem tipa PHOLOS koji u suštini predstavlja preciznu protivoklopnu bombu. Navodno je ovo sredstvo, koje može ostati u vazduhu do 45 minuta, isporučilo još u aprilu Ujedinjeno Kraljevstvo koje je poslalo i oklopna vozilo klase MRAP tipa Wolfhound. U Zaporožskoj oblasti primećene su i američke taktičke izviđačke bespilotne letelice RQ-20 Puma koja su bile deo dosadašnje američke vojne pomoći.

Jučerašnji tvit litvanskog ministra odbrane.

Ministar odbrane Litvanije Arvidas Anušauskas objavio je juče na svom Tviter nalogu da je turska kompanija Bajkar Makina donirala Ministarstvu odbrane Litvanije jednu izviđačko-borbenu letelicu TB2 Bajraktar. Sasvim je moguće da će ova letelica završiti u Ukrajini, u Litvaniji je bila pokrenuta inicijativa prikupljanja pet miliona dolara za nabavku jednog Bajraktara koji bi bio poklonjen Ukrajini.

Komentari

Najnoviji komentari

ivan na: Kineski uskotrupni putnički avion C919 dobio sertifikat tipa, prve isporuke se očekuju krajem godine

Zasto? koje su mu prednosti u odnosu na postojecu konkurenciju?( osim politickih) Il makar sa cime se hvali proizvodjac ?Pitanje je ozbiljno a ne ironicno

04. Oct 2022.Pogledaj

Mehaničar na: Kineski uskotrupni putnički avion C919 dobio sertifikat tipa, prve isporuke se očekuju krajem godine

Ukoliko ne ponove ruske greške, avion sa dobrim potencijalno i šansom za veći uspeh.

04. Oct 2022.Pogledaj

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

@Dead1 Imaju ali ne za suzbijanje desetine ii stotine tenkova sa istim. To ni ameri ne bi mogli sa F-15 samo jer bi bili u dometu PVO a tenkova ima jako mnogo!! Mora prvo PVO da se suzbije bar 90%, pa tek onda F-15E ili Su-34 i mnogo mnogo borbenih BPL sa pametnim bombicama i…

03. Oct 2022.Pogledaj

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

@zulum Upravu si ,pobrkao sam jedan je oboren a dva pilota su bila posto je dvosed bio ! Bio je i F-16 oboren Kubom i Harier je oboren na njega sam zaboravio !

03. Oct 2022.Pogledaj

Send this to a friend