BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione? U napadu na brodove ruske Crnomorske flote korišćeni su i ovakvi besposadni čamci.

[RAT U UKRAJINI] Napad na brodove Crnomorske flote, Slovenija donirala tenkove, Ukrajina uskoro dobija i zapadne borbene avione?

Ni u drugoj nedelji devetog meseca rata u Ukrajini nema primetnih pomeranja linija fronta. Takvo stanje na svim ratištima traje već gotovo mesec dana. Ofanzive ukrajinskih snaga na severoistoku i jugu Ukrajine za sada ne daju velike rezultate, što je slučaj i sa ruskim ofanzivnim akcijama u Donjeckoj oblasti. Ruske snage se u Hersonskoj oblasti pripremaju se za odbranu. Ukrajinci su zvanično saopštili da će nastojati da do kraja ovog meseca oslobode grad Herson.

Nastavlja se uništavanje ukrajinskog energetskog sistema, procenjuje se da je do sada pogođeno oko 50 procenata važnih objekata što uzrokuje velike probleme u snabdevanju strujom i vodom kao i u funkcionisanju interneta. U Rusiji je 31. oktobra završena delimična mobilizacija, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je od 300 hiljada pozvanih ljudi na front je već poslato 87 hiljada, a navedeno je da je prosečna starost mobilisanih 35 godina.

Slovenački tenkovi M-55S na putu za Ukrajinu.

Isporuke naoružanja i vojne opreme se nastavljaju, ministarstvo odbrane Slovenije potvrdilo je da je Ukrajini poslalo 28 tenkova M-55S (modernizovani T-55) i da će zauzvrat od Nemačke dobiti 40 transportnih vozila od kojih 35 teških transportnih vozila konfiguracije 8×8 i pet teških cisterni za vodu takođe 8×8. Ukrajina bi uskoro mogla da dobije i sposobnije sisteme PVO od onih koji su do sada poznati da su joj donirani. Italija i Francuska su se navodno dogovorile da Ukrajini doniraju raketne sisteme SAMP-T srednjeg do velikog dometa. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će Izrael Ukrajini poslati sisteme veze.

U ovoj nedelji izneti su neki vrlo interesantni podaci o tome koliko vredi vojna pomoć koju je Ukrajina do sada dobila ili će tek dobiti. Reč je o neverovatnih 41,3 milijarde dolara što je na primer 86 posto vojnog budžeta Ruske Federacije. Saopštene su i informacije o vrednosti naoružanja i opreme ali je ta vrednost izražena u procentima vojnih budžeta država koje su poslali naoružanje.

Forbsova analiza vojne pomoće Ukrajini.

Tako je Letonija poslala oružija i opreme u vrednosti od 41 procenta svog vojnog budžeta, Estonija 37, Litvanija 16,7, Poljska 15, Slovačka 9,9, Češka 9,4 i Slovenija 8,5 posto. Osim toga Forbs je izneo i informacije koliko je NATO poslao naoružanja, odnosno koliko procenata svojih efektiva. Vredi istaći 2330 jedinica oklopne tehnike što je 1,2 posto od brojnog stanja zemalja NATO-a, potom 525 artiljerijskih oruđa što je 4,2 posto i 58 aviona i helikoptera što je samo 0,6 posto ovih letelica u zemljama Severnoatlantskog saveza.

Kako će ukrajinska vojska u budućnosti biti pretežno opremljena zapadnim naoružanjem, nije nemoguće i za očekivati je da se u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu nađu i zapadni borbeni avioni. Portparol vazduhoplovnih snaga Ukrajine pukovnik Jurij Ignjat izjavio je 30. oktobra da je već identifikovana grupa mladih i perspektivnih pilota sa bogatim borbenim iskustvom koji bi jednom mogli biti poslati na obuku. Pukovnik Ignjat je spomenuo da je pitanje nabavke ovih letelica (spomenuo je da bi to mogli biti avioni F-15 i F-16) veoma hitno, da zapadni partneri moraju da odluče koji tip aviona će poslati i da ukrajinsko vojno-političko rukovodstvo kao i diplomatija rade na tome.

 
Ukrajinska vojska izvela je još jednu spektakularnu akciju, 29. oktobra oko 4:30 po lokalnom vremenu izvršen je napad na brodove ruske Crnomorske flote u Sevastopolju. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je u napadu korišćeno 9 bespilotnih letelica i 7 besposadnih čamaca, i da su 4 čamca uništena izvan, a tri u unutrašnjim vodama mornaričke baze. U saopštenju se navodi i da su manju štetu pretrpeli minolovac ‘‘Ivan Golubec‘‘ kao i pristanište u zalivu Južna. Zbog ovog napada Rusija je na nekoliko dana bila suspendovala svoje učešće u sporazumu sa Ukrajinom oko izvoza hrane preko Crnog mora. Rusko ministarstvo odbrane optužilo je britansku obaveštajnu službu da je učestvovala u organizovanju ovog napada.

Jedan od satelitskih snimaka Sevastopoljske luke na kojim ase vide fregate klase Admiral Grigorovič.

O ovom događaju je objavljeno nekoliko video snimaka, najinteresantniji su snimci sa kamera besposadnih čamaca, na jednoj se vidi kako po čamcu mitraljezom dejstvuju vojnici iz ruskog helikoptera Mi-8, a na drugo kako čamac prilazi fregati klase Admiral Grigorovič (ukrajinski izvori navode da je u pitanju brod sa imenom Admiral Makarov) za koju Ukrajinci tvrde da je pogođena. Međutim, satelitski snimak koji datira od 1. novembra koji pokazuje brodove ukotvljene u Sevastopoljskoj bazi, ne pokazuje vidljiva oštećenja bilo koje fregate ove klase.

Satelitski snimak aerodroma Veretje na kome je došlo do ukrajinske diverzije kojom rprilikom je oštećeno nkeoliko ruskih borbenih helikoptera.

Osim napada na plovila ruske crnomorske flote, u dubini ruske teritorije najverovatnije je izvedena i diverzija. Na aerodromu Veretje kod Ostrova, u Pskovskoj oblasti koja je udaljena od granice sa Ukrajinom čak oko 635 km, došlo je do diverzije u kojoj je oštećeno tri do pet borbenih helikoptera Mi-28 i Ka-52 matične 15. brigade armijske avijacije. Ukrajinski izvori objavili su video na kome se navodno vidi trenutak miniranja dva Ka-52, a eksplozije su se dogodile 31. oktobra oko 22 časa po lokalnom vremenu. Par dana kasnije objavljen je i satelitski snimak aerodroma na kome se ne vidi baš najbolje kakav je stepen oštećenja ili uništenja helikoptera.

 
Od dokumentovanih gubitaka vazduhoplova obe strane tokom protekle nedelje, imamo fotografiju olupine oborenog transportnog helikoptera Mi-8 vazduhoplovnih snaga Ukrajine, kao i video snimak obaranja ruskog transportnog helikoptera Mi-8. Na osnovu analize snimka kao i olupine, zaključeno je da je najverovatnije reč o retkoj verziji Mi-8MTKO1 koji predstavlja stariju belorusku modernizovanu varijantu Mi-8MT. Osim toga, smatra se da je helikopter koristila privatne ruske paravojne organizacije ‘‘Vagner‘‘.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ca

Meni je neshvatljivo/porazavajuce, da fregata koja ima xy raznih tipova naoruzanja na sebi, pa i helikopter iznad, ne mogu da uniste ne tako mali, spori, i vidljivi cilj, pogotovo vidljiv na termalnoj kameri. Kao da je fregata iz 1816 god….

Odgovori
St

Kad su dizajnirali tu fregatu i njene sisteme, nisu razmisljali da ce je istovremeno napasti 15 ciljeva. Plus sto verovatno ni posada nije obucena za takve odbrambene akcije.

Tr

Izgleda da nam jos nije doslo iz dupeta u glavu ono sto Petrovic Dusan prica sve vreme. Tigar od papira. Tehnoloski Rusija kaska za zapadom. A zapad ocigledno ulaze ozbiljne napore da otkrije sve nedostatke protivnika.

Btw da li nekome ova slovenacka modernizacija t-55 tj M-55 uliva vise poverenja nego ove nase modernizacije M-84ke ?

@Stojko

Žalosno ako o tome nisu razmišljali, budući da napad zasićenjem (saturation attack) kao koncept u pomorskom ratovanju nije nikakva novost. Štoviše, još se u Hladnom ratu upravo Sovjetski Savez najviše oslanjao na takav ofenzivni pristup, pa zato i postoje raketne topovnjače kao proizvod takvog razmišljanja. Sovjeti računali da bi im trebalo npr. minimum 15 P-15 Termit raketa da preopterete nekoliko slojeva obrambenih mehanizama i potope jedan NATO razarač.

To što je ova današnja garnitura u ruskoj mornarici mislila da nikome neće pasti napamet napasti njih same na takav način, govori dovoljno o Putinovoj Rusiji i armiji.

Ca

@Stojko

Fregata je najnovijeg tipa i lansirana je 2015 u upotrebu, izmedju ostalog, poseduje 2x AK-630 rotaciona topa upravo za odbranu od ovakvih stvari, tako da Vasa konstatacija, blago rečeno, ne pije vodu.

St

@Trundle
Mi smo do sad modernizovali dve M84 na dva razlicit astandarda, slovenci su to bar izveli na dvocifrenom broju tenkova, i to jos 1999.

Cr

A kad Vam bude došlo iz dupeta u glavu da je navedeni Petrovic kao i većina ovde komentatora u G modu, i da je to sve samo zapadna propaganda, da li ćete onda biti iznenađeni ili?

Mi

Postoje razne pomorske doktrine. Jedna od naj poznatijih se zove „Fleet in being “ a primanjivana je cesto kroz istoriju. Vizantiska flota, Italijanska flota u drugom svetskom ratu i Ruska flota (barem Crnomorska ) su primeri.
Fleet in being znaci da postojanje tvoje flote predstavlja prepreku za bilo kog suparnika samo zato sto postoji. To znaci da brodovi nemoraju biti upotrebljivi samo treba da plove.
Netreba zaboraviti da CCCP nije imao sredstva da napravi sve najbolje sto neznaci i da je sve lose. Fleet i being je strateski koncept koji je sasvim validan.

Th

@Trundle
Mene nebi niko mogao uterat u bilo koji tenk ali radije bi sedeo u T-55 nego na municiji kao u M-84. Ipak su Slovenci fer i nisu slali svoje M-84. To nisu tenkovi nego mobilni krematoriji.

St

@CaNmA
Na konkfetnom primeru vifimo da pije vodu.

mi

@Trundle
Btw da li nekome ova slovenacka modernizacija t-55 tj M-55 uliva vise poverenja nego ove nase modernizacije M-84ke ?

Naravno,Slovenci su x-y godina ispred nas u svemu,i nije ni čudo što su uspeli tako da ih modernizuju,bravo komšije.

Fe

@ CaNmA

Da li si video snimak pogotka u fregatu sa strane samo nestanak slike? Nije nagnuta, a morala bi, da je bilo ikakvog oštećenja trupa – nastalo bi baš na samoj liniji gaza broda, tu ulaze tone vode dok trepneš.

Za Mi-8, gde je olupina? Objašnjenje o Vagneru je došlo kad je na Tviteru presečena euforija konstatacijom da Rusi ne koriste tu varijantu.

Vl

Stojko,
Gde ti vidiš da je krstarica pogođena?

Du

@CaNmA
Ali ti ciljevi nisu uopšte spori, pokreće ih motor sličan kao na komercijalnom skuteru, tipa water jet, i dostiću brzine od preko 100 milja na sat. Drugo vidiš da su svih 7 uništeni, pa i USA da ratuje protiv čitavog sveta ne bi mogla da se tako lako odbrani, zamisli da sa Kube krenu svakojaki rojevi dronova na Američke krstarice u Majamiju, baš da vidim kako bi se Ameri snašli

sm

Alternativna budućnost :
-Ukrajina dobije još oružija uključujući i F-15
-Stupi proleće i Belorusija se uključi u sukob s tim što se sukob prenese i na Poljsku
-NATO donese odluku da se KFOR povuče sa KiM što dovede do sukoba iz kog Srbija ponovo ostvari suverenitet na celoj teritoriji
-NATO povlačenjem sa KiM „izbije argument iz ruku“ Rusije da je Krim deo iste
-Donacije Ukrajini i Poljskoj se nastave
….

E sad ovde Alternativna budućnost postaje maglovita u trenutku kada (i da li) Rusija ili neko drugi „zukne“ nuklearnu bombu…Uglavnom mnogo Slovena pogine u ratovima sam protiv sebe….

Odgovori
Tr

I mi bi povratili KiM za 24-48h isto kao sto su i rusi pobedili Ukrajinu za 2 meseca.

Pi

Dobri čoveče, pa kome sve to treba?

Sr

@smART Diler
Nista nije „maglovito“. Jasno je ko dan da povlacenja NATO iz Srbije, koju su opkolili kao piton zeca, nece biti.

„Nova Jalta“ i slicni kretenizmi se nece desiti.

ta

@smART Diler
Lele prijatelju na kojim si ti drogama. Smanji malo tu ringlu na dvojku.

Nece se nikakav sukob preneti ni na jednu drzavu NATO pakta jer bi NATO pregazio Rusiju za pet minuta po ovome sto gledamo a i bez toga svima je jasno da bi to znacio nuklearni rat.

Jako je upitno da Belorusija ulazi u bilo kakav sukob. Tamo je diktator jako nestabilan i vec je morao da gasi proteste oruzjem. Nije lud da sad podeli narodu oruzje i da ga mobilise. Iz Belorusije moze da se ocekuje samo da Rusi prave neke provokacije da bi vezali Ukrajinske snage ali koliko vidimo do sad to nije uspelo jer sa 5-10k ljudi ne mogu odande da urade nista.

Ni NATO ni KFOR se nikad nece povuci sa Kosova, ovde im je baza blizu Rumunije i Crnog Mora. Kosovo je Siptarsko i to je zavrsena prica. Sve ostalo su price za debile.

Fe

@ tatar

Objasni razlog zbog kog NATO nije već “zgazio” Rusiju kad već “može” za “pet minuta” kako neki ovde tvrde. Navedi jedan racionalni razlog zbog kog nisu zaposeli RF kao Irak, a toliko im smeta.

Fe

@srbofil

Istorija traje samo do večeras, a posle joj dolazi kraj jer je Fukujama prilagodio marksističku teoriju (konvergentnog) društvenog razvoja onome što je bilo aktuelno u trenutku pisanja.

Ra

@tatar

Primjenjujući tvoju logiku:
Bio sam na FlatEarth portalu i sudeći po onom sto sam vidio Zemlja je ravna ploha

Sr

@Feline
Vas nekoliko ovde mesecima daje razne predikcije i sve se ispostavilo kao potpuno netacno. Ja bi na vasem mestu prestao.

Yo

@Srbofil
Pa nova Jalta je realnost koja prosto izbija oči – i dogovorena je još 2014. – i najviše se tiče budućeg položaja EU…
I sve što se desilo nakon toga je na izvršenju toga – počev od Brexita, sudbine Ukrajine – pa i do nas.
Druga priča je to što je mnogima ovde teško da prihvate da su nas Rusi definitivno tada pustili niz vodu i da nas niko neće osim Amera – ali kao niži oblik života od šimpanze, kao i to da Rusi jedini na svetu neće propatiti zbog enormnog štancanja evra i dolara itd…

Mi

@Feline
Razlog je zato sto bez opasne Rusije nema ni NATO pakta. Ako se Rusija eliminiše, šta misliš šta bi se desilo sa NATOm?

Time ne pokusavam da kazem da nato moze da unisti Rusiju tako lako. Samo nece ni da je uniste uopste jer bi to znacilo samounistenje iz DVA razloga. Svrha postojanja, i nuklearni kontra udarac.

Nasli su Ameri savrsen nacin da muzu i Evropu i Rusiju uz visoke prihode za svoju vojnu i dustriju.

Vl

Srbofil,
Beše li da si ti pljuvao po Kinezima?
I danas, da li si istog mišljenja?
Tvoje predikcije su potpuno omašile…

Dr

@ Živojin Banković
Imate li bilo kakvih informacija o uspešnosti ili neuspešnosti oruđa za zaštitu helikoptera npr. Vitebsk ili ako postoje neka druga?

Odgovori
ma

Ka52 su rušeni sa Strelom iz 70tih, to sve govori…

Fe

@max

Koliko je primerak Ka-52 oboreno, i koliko više ili manje u odnosu na AH-64 oborene u Pustinjskoj Oluji.

Pe

@ Feline

Za sada je potvrđeno najmanje 25 rušenja Ka-52 u ratu u Ukrajini.

U Iraku je potvrđeno uništeno 16 AH-64 neprijateljskom vatrom a ne nekim nesretnim slučajem.

1 u prvom Zaljevskom ratu 1991. i 15 u drugom Zaljevskom ratu u 8 godina (od 2003. do 2010.).

Od ovih 15 njih 4 su uništeni na tlu u minobacačkim napadu 2007.

bo

Ti sistemi za zastitu rade samo na youtub snimcima.Koliko do sada snimaka smo videli gde ti sistemi uspevaju da sprece udar rakete na helikopter? 0

Ed

@Feline
U Pustinjskoj Oluji je oboren jedan (1) AH-64 direktnim pogodkom iz RPG-a. Nisu poznati drugi borbeni gubitci u Pustinjskoj Oluji.
Ukupno, službeno, u borbenim djelovanjima, od 1989 do danas je oboreno 16 komada (unisteno i otpisano).(podatci iz liste ukupnih poznatih gubitaka AH-64)
https://aviation-safety.net/wikibase/type/H64
Trenutno vizualno potvrđenih obaranja Ka-52 u Ukrajni je 24 kom.
https://www.oryxspioenkop.com/2022/03/list-of-aircraft-losses-during-2022.html
Da li je koji oboren a da nije vizuelno evidentiran tesko je zanati.

Ve

Pa posle onih slika helikopterskog desanta sa pocetka rata,kada se vidi da Rusi svoju tehniku koriste bez ikakve taktike,cudno je da broj oborenih Ka-52 nije znatno veci.Amerikanci su obazriviji ,a uz AH 64 uvijek ide dodatna flota malih helikoptera kakve Rusi nemaju.

Ik

Citav svijet kaze da je ovo buducnost, mozda je film Terminator bio ipak prorocanstvo…..Ovo je vise jezivo nego cool pogledajte ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=dYcq_pzLsjA

en

@Trundle
Prosto nije relevantno porediti T55 u ma kojoj modernizaciji naspram 84-ke. Njemu je meato samo u muzeju.
Da sam tenkista ukrajinske vojske u modernizovani T55 ne bih seo ni za zivu glavu.

Odgovori
Fe

@Pero Z

Gde mogu da se vide potvrde za te Kamove? Kad Oryx bude sistematizovao podatke?

Tr

@ entuzijasta

Ocigledno niste ni pogledali sta sadrzi slovenacka modernizacija..

Ni

@Trundle

Tacno, ta slovenacka modernizacija T-55 sadrzi dosta toga dobrog, i modernizovan je da bi se T-55 osbospobio za borbu sa naprednijim tenkovima, ali i takav kakav jeste ostao je inferioran u poredjenju sa T-72 i M-84. Zato se odustalo od modernizacije veceg broja tenkova, a kasnije su povuceni iz upotrebe (za razliku od M-84 koji su ostali aktivni).

Sama cinjenica da Ukrajinci uzimaju slovenacke tenkove govori da je dogorelo do nokata- da im se oklop topi brzinom svetlosti pa uzimaju bukvalno sve.

op

Ne znam u kom delu to Rusija tehnološki kaska za zapadom?? PVO sistemi su im daleko ispred zapadnih, sistemi za elektornsko ratovanje takođe, Armata je za generaciju ipo ispred bilo kog zapadnog tenka. Jedini problem je što su u rat ušli sa premalo snaga (pitanje je slučajno ili namerno) i što do skoro nisu radili izolaciju bojišta po velikoj dubini kako bi to trebalo da se radi. Očigledno su imali manjak svih vrsta bespilotnih letelica i vođenog naoružanja. I dalje Su-25, Mi-28 i Ka-52 u 90% dejstava koriste nevođena rak. zrna. Da napomenem da smo mi licencu za AGM-65 Maverick uzeli još početkom 80tih i da američki A-10 i AH-64 ne idu u borbu bez vođenog oružja.

Odgovori
Pa

Deder tu licencu za agm-65(ma koja varijanta bila) na sunce, ne moras da napominjes, samo pokazi ili daj link za podatak. Nigde, ni u domacim ni u stranim izdanjima niko nije spomenuo licencu za tu raketu. Od zapadne opreme sa vojnom primenom poznat je RR Viper, mozda i Martin Baker sedista za koje je postojala licenca.

op

Koliko znam imali smo proizvodnju glave za navođenje sa TV sistemom koja je ugrađivana na Kh-23 odnosno naš Grom. Da nisu naši skidali glave za vođenje sa Mavericka i kačili na Grom i vođene bombe?

om

Kako ne znaš pa u svemu kaska.
Zapovjedni kadar…nisu spustili nivo zapovijedanja na niže časnike. Zapovjednici na terenu nisu sposobni niti ovlašteni da odlučuju promptno već čekaju direktivu iz kancelarije. Kakav Armata gdje je taj tenk. Ja nisam vidio nikakva Lazanskijeva čuda do sada. Zračna nadmoć Rusa ne postoji niti će je više ikad biti …ma umoran sam više od rusofila i ruske vojne sile na zemlji i kosmosu. Istina je, imaju Iskandere i Sarmate i ostale trice ali niti iz bliza zapadne preciznosti. I na kraju kad Putinu rat vode i oficire smjenjuju Čečen Kadirov i privatni kuhar Prigožin meni dosta. I još nešto logistika im nula, a ratuju sa susjednom zemljom. Jedna takova sila mora imati strahovitu moć prebacivanja ljudi i materijala. Ratna taktika im je skroz čudna kao da se mala djeca igraju, ništa se ne događa u pravnom trenutku, samo stihija.

Mi

Nikakve proizvodnje tu nije bilo osim prototipa koji je na tom i ostao zbog uvodjenja zapadnih sankcija 90ih jer kljucne komponente su bile zapadna tehnologija.

Sh

@Pavle: Rumunija je imala licencu za proizvodnju Martin Baker sedišta. Mi smo proizvodili samo piro-patrone. Nikakve licence za Maverick nije bilo, kao ni za bilo koju drugu vođenu raketu. Najveći domet domaće pameti je bila raketa-meta PRM-200.

Ni

@SheikhZayeb

Za Maverik si u pravu, rakete su kupljenje nije bilo nikakve licence, ali zadnja recenica ne stoji. Dosta se radilo na raketnom programu tokom ’80-ih i ’90-ih, sve je to stopirano po nalogu Amerike posle 5. oktobra. Sumadija je samo jedan primer, bilo je tu svega i sve je bila domaca pamet ma koliko tebi cudno zvucalo. Mnogi strucnjaci kasnije su otisli u Irak i Libiju, sta su tamo radili to najbolje znaju Amerikaci koji su dosta nasih ljudi stavili na crne liste.

Mo

Nikako da vidimo fotku desnog boka fregate i krme minolovca, tako da rusima ič ne verujem. Što se tiče isporuke F-15 i F-16 to će biti tek posle rata.

Odgovori
Pa

A zasto bi to radili pobogu?
Kao nesto smo bolje tada mogli napraviti?
Bolji motor, elektroniku, dsp?
Sada verovatno, prosle su decenije, optika nebo i zemlja, procesori isto, za motor jos ne verujem

Fe

@Motorista

Ni ja nikako da vidim ta ogroma oštećenja ruskih brodova, naročito na Admiralu Makarovu – fregata drži apsolutni svetski rekord u broju potapanja koja je preživeo jedan brod. Takođe, gde da nađemo jedan jedini snimak silnih olupina onolikih “oborenih” ruskih aviona i helikoptera u zadnjih par meseci, da ne pominjem nadrealistički spisak želja sa Oryxa, a naročito ova dva Mi-8 od pre par dana, neki kažu da nisu radili ni Stingeri ni Strele nego baš Verbe.

Gde vidiš nagnuti brod? Oštećenja brodskog trupa nema, šta god ti želeo da vidiš.

Takođe, mene baš živo zanima i da li je neko uspeo da nađe snimke ona dva “uništena” Tu-22M3M od pre mesec-dva? Snimak onog Ka-52 gore je u malo previše slaboj rezoluciji, Maxar ume to i neuporedivo bolje kad ima šta da se pokaže. Helikopter je mogao da bude i na popravci pa da se to uoči i onda na miru objavi kao neki uspeh, kad već od likvidacije hersonskog mostobrana ostaju samo želje i zebnja.

Na YT i Twitter-u mogu da se nađu i snimci nastajanja ukrajinskih reportaža, naročito je upečatljiva jedna sa čovekom koji iza uništenog transportera drži upaljenu granu, radi atmosfere je bio potreban i dim.

iv

Gledao sam par puta onaj snimak sa helikopterom i cini mi se da je pilot preziveo eksploziju i da je pokusao dalje da leti , helikopter je izgleda bio upravljiv ,umesto da je odmah presao na autorotaciju i sleteo. Meni inace neverovatno kako je doslo do toga da Rusija mora da uzima naoruzanje od Belorusije, indikator da su im gubitci ogromni.

Odgovori
Ze

Nisu im gubici golemi,nego im je naoruzanje raspoređeno od zapada do sjevera sibira,a to nemogu dovuci na front iz strateskih razloga,namenska industrija se tek zahukcala pa ce bro namirit izgubljeno

iv

Zeljko, da li si svestan da je danas 2020, SSSR vise nema vise od 30 godina, danas je Rusija, korumpirana diktatura u kojoj od “ slavnih“ dana nema vise nista, od zahuktavanja nema nista.

do

vagnerov helio, kupljen za dzabe ko zna gde i sredjen kod Belorusa zbog rokova tj brzine ubacivanja na front

neverovatno kako ljudi misle da je zapadno oruzije svemocno ili rusko!! evo zapad sipa nemilice i dzaba nista fundamentalno ne mogu da urade Ukrajinci! zapadni hardver na dugi rok lomi logistiku jel je sve okrenuto profitu pa je samim tim visoko sofisticirano a cim izadje iz normi lako postane otpad! kompkeksnija je ovo prica od toga ko ima bolje

bo

@ Zeljko

Ne mogu dovuci oruzje zbog strateskih razloga koje im je preko potrebno u ratu???
Namenska se zahuhtava samo za paradu,kada je potrebno napraviti par komada samo za pokazivanje.

Iv

Rusija korumpirana,nema vojsku precizno oružije,gotovi su, gube.Realnost, Evropa tone u ekonomsku krizu bez povratka,u Ukrajini 4,5 miliona ljudi bez struje i vode,preko 10miliona napustilo zemlju.U nato-u razdor,Turska blokira Švedsku i Finsku za ulazak.Sasvim sigurno 2023 Tramp se vraća na vlast i tada je gotovo sa pomoči Ukrajini od strane USA,naravno Eu neće moći sama da pomaže Ukrajini.Eu nema svoju naftu,gas niti bili koji energent,rusija prestaje da isporučije naftu od 5 decembra.Sve suva istina ali Rusija ipak gubi.

Odgovori
Č

Rusija “nema precizno oružje” a non stop uništava transformatore i centrale, onaj pokolj nad ukrajinskim sistemima PVO i haubicama Lancetima da i ne pominjem, sreća pa posade imaju vremena da pobegnu.

Ne

Voleo bi da im i mi posaljemo viska oprememe. Imamo barem 50tak M84 koji nam i ne trebaju.

Odgovori
Ni

@Nebojsa_Loznica

Zasto bi to radili? Prvo, time ne dobijamo nista, ali zabadamo prst u oko Rusiji. Trece, ovaj sukob je pokazao da oklopa nikad dosta, toliko o tome da imamo 50-ak koji ‘nam ne trebaju’. Neka im isporuce Amerikanci i Britanci, koji su ih gurnuli u rat sa Rusijom a mi bar jednom u istoriji da odmirujemo….

Ni

Nikola
Jesu to ameri nagovorili ruse da zauzmu Krim 2014 i da pocnu ratovati da mogu ponagati Ukrajini….jasno ko dan rusijavizvrsila agresiju na konsije Ukrajinu into je to. Razlog znaju oni a niko Ukrajinu ni na dta nije nagovotrio. Nece pod rusku cizmu. Cini li se da samo jedna drzava u evropi zeli pod tu cizmu. Ds pogadjamo koja je to drzava

Ni

@Niko

Ne pocinje istorija 2014 na Krimu, valjda je bilo nesto pre toga. Evromajdan zvuci bas ruski, drzavni udar i zbacivanje legalno izabranog predsednika sa vlasti ili se to ne racuna? Krim i rat dolaze nakon toga.
Kako bi reagovala Amerika da je situacija obrnuta, da Rusija organizuje drzavne udare i instalira anti-americku politicku elitu recimo u Kanadi kao sto su radili Amerikanci od Gruzije pa sve do Ukrajine…

A sto se cizme tice, pa skoro cela Evropa je pod USA cizmom. Miniranje gasovoda, koji je bitniji Evropi nego Rusiji, govori koliko je Americi stalo do Evrope i koliko postuje istu…

Pa

@sheikh
Verovatno za sedista si u pravu, zato rekoh mozda.

Odgovori
Fe

@opet ja

Jedino što je sa AGM-65 urađeno je da je iskopiran njegov TV seeker i iskorišćen za domaću modifikaciju sovjetske Kh-23, naziva Grom-B. Baš ništa nije “kačeno” nego je primenjena metoda reverse engineering-a.

Nikakva licenca za Maverick se nije imala, inače bi Jugoimport po sajmovima već nudio razne varijante “poboljšanja” i “unapređenja” za vlasnike polovnih AGM-65, a možda bi se pod ko zna kojim imenom pojavila kod nas, i bila prodavana neobavešten ima kao “100% proizvod domaće pameti”. Npr “domaći tenk” M-84 malo mnogo liči na T-72, ali reklame nikad dosta. Biti u stanju da proizvodiš je jedno, treba to imati, ali kompletan razvoj od nule je nešto sasvim drugo.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

minmatar na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

@F-15 Strike Eagle ajd pročitaj to što si sad napisao sam sebi jedno 3 puta na glas. Neće ameri vazelin od svakoga , a naš krajnji domet u bilo kojoj kupovini od njih bi bio neki block 40 ili tako nešto, možda čak neka od mašina a kojom su nas tukli '99. Aim 120 i…

03. Dec 2022.Pogledaj

Boban na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Ivan Mislis da ce par baterija Patriota uraditi nesto? A nisu mogli sa 100 baterija S300? Da ce par desetina F16 uraditi nesto, a imali vise od 100 Mig 29 i Su 27? Nista to promeniti nece. A taj kepec iz Kremlja kako ga ti nazivas niti se krije niti ga zabrinjava ta saka zapadnog…

03. Dec 2022.Pogledaj

Batica na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Koje trziste ima? EU zatvoreno za narednih 20-30g minimun. Kina i Indija ih ucenjuju svaki dan. Imaju kvalitetnu radnu snagu, sto nisu do sada neki proizvod napravili i prodali svetu, tv, auto...odakle im cipovi? Nema vise. Sami da razviju, trebaca im 10-15god. Nije to jedan cip, opet odakle tehnologija, ne mogu da uvezu. Kazes sirovine,…

03. Dec 2022.Pogledaj

Zeljko na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Patriot ce dobiti sigurno,samo ucestovanje u borbenom dejstovanju pokazat ce eventualne nedostatke i pomoci ce na izgradnji novih sistema amerike,cisto testiranje oruzja

03. Dec 2022.Pogledaj

Madmax na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Stizu F-16, NASAMS, IRON Dome, Patriot sistemi.. i ko zna sta jos? Pitanje je ? Ko ce upravljati tim sistemima i Avionima, kada preobuka za pojedine traje i godinama??? Odgovor je: imacemo NATO trupe - prozvane od Svetskih medija kao : english speaking Mercenaries, u NATO tehnici, u Ukrajini protiv Ruskih trupa. Znajuci kakve sve…

03. Dec 2022.Pogledaj