BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Bitka za Zmijsko ostrvo, Ukrajina aktivno koristi donirano teško naoružanje, njeno ratno vazduhoplovstvo i dalje aktivno Ukrajinski borbeni avioni su, nakon uništenja PVO ostrva, izvršili bombardovanje infrastrukture kao i ruskih snaga.

[RAT U UKRAJINI] Bitka za Zmijsko ostrvo, Ukrajina aktivno koristi donirano teško naoružanje, njeno ratno vazduhoplovstvo i dalje aktivno

Ni posle 78 dana rata u Ukrajini, još uvek nema naznaka kada bi ovaj sukob mogao biti prekinut, ne postoje čak ni ozbiljni diplomatski napori niti volja obe strane za pregovorima, što još više pogoršava ionako već ozbilnju situaciju. I pored toga što na zapadu postoje mišljenja da u Ukrajini trenutno vlada pat pozicija, na ratištima ipak nije sasvim statično.

Na frontovima je u protekle dve nedelje došlo do određenih promena, na severoistoku Ukrajine, u Harkovskoj oblasti, ukrajinska vojska potisnula je ruske snage pre svega na severu i istoku od Harkova. Sa druge strane ruska vojska zajedno sa oružanim snagama Donbasa, polako ali za sada sigurno napreduju u istočnim delovima zemlje.

Satelitski snimak aktivnosti oko Zmijskog ostrva tokom jučerašnjeg dana / Foto: MAXAR

Najzanimljivi objavljeni materijal za medije o borbama u Ukrajini, vezan je za bitku oko Zmijskog ostrva koja je intenzivno vođena od 3. do 9. maja. Ukrajinci su prikazali čak 7 snimaka (deo je Tango Six preneo u prethodnom pregledu) koji pokazuju uništenje i oštećenje ruske tehnike na i oko ostrva, kao i dejstvo na infrastrukturu. Sav objavljeni video materijal predstavljaju snimke sa optoelektronskog sistema izviđačko-borbene bespilotne letelice TB2 Bajraktar kojom je u ovoj bici takođe izvršeno borbeno dejstvo.

Tako imamo snimke pogodaka sistema PVO ZU-23-2, Strela-10 i Tor, potom tri patrolna čamca Reptor projekta 03160, desantnog čamca Serna Projekta 11770 i helikoptera Mi-8. Osim toga objavljen je i video bombardovanja ostrva koje su izvele posade dva ukrajinska borbena aviona, prvo je navedeno da su bili u pitanju lovci Su-27, ali su kasnije su pomenuti bombarderi Su-24, pa i jurišnisi Su-25.

Borba oko ovog ostrva kulminirala je 7. maja, a na osnovu navoda ministarstava odbrane obe strane, nije lako stvoriti potpunu i jasnu sliku o tome šta se sve dešavalo, kakav je ishod bitke i ko ima kontrolu nad ostrvom. Nema sumnje da su ruske snage pretrpele velike gubitke u tehnici ali i ljudstvu. U ruskim medijima i društvenim mrežama može se naći informacija da je prilikom uništenja helikoptera Mi-8AMTŠ poginuo zamenik komandanta 487. samostalnog helikopterskog puka zadužen za vojno-politička pitanja.

Interesantno je šta je rusko Ministarstvo odbrane (MORF) saopštilo povom ove bitke za ostrvo koje može biti veoma važno u obezbeđivanju kontrole nad severozapadnim delom akvatorije Crnog mora. Iz MORF-a su naveli da je ukrajinska strana, uz direktnu pomoć savetnika iz SAD i UK planirala da izvede vazdušni i pomorski desant na Zmijsko ostrvo, da su ti pokušaji bili neuspešni i da je neprijatelj pretrpeo velike gubitke.

Rusi tvrde da su 7. i 8. maja u rejonu ostrva oborili tri ukrajinska bombardera Su-24, jedan lovac Su-27, tri transportna helikoptera Mi-8 sa desantnom i jedan desantno-jurišni helikopter Mi-24, potom 29 bespilotnih letelica od kojih čak 8 TB2 Bajraktar. Takođe je navedeno da su u noći između 7. i 8. maja uništena tri oklopna desantna čamca Kentavr projekta 58181 na kojima su se nalazili ukrajinski marinci.

Osim toga navodno je pogođena i korveta klase 1241, a verovatno se misli na brod koji nosi naziv Kuropjatnikov. MORF je naveo i da je na moru, prilikom iskrcavanja i pokušaja zauzimanja položaja na ostrvu, poginulo preko 50 ukrajinskih diverzanata i da je na obali ostrva ostalo 27 tela poginulih ukrajinskih vojnika. Prema onome što su obe strane prikazale i saopštile moglo bi se zaključiti da je u jednom trenutku ostrvo bilo ‘‘ničija zemlja‘‘, ali su već 9. maja oko ostrva primećena određena manja plovila za koje je utvrđeno da su ruski. Prema poslednjim informacijama ostrvo je u rukama ruske vojske.

Pukovnik Igor Bedzaj je navodno poginuo leteći u helikopteru Mi-14PS koga je oborio ruski lovac

U ukrajinskim medijima je još tokom bitke objavljeno da je u borbi sa neprijateljem poginuo jedan od najboljih ukrajinskih pilota pukovnik Igor Bedzaj, bivši komandant 10. mornaričke avijacijske brigade. Iako nisu saopšteni detalji, na nekim ukrajinskim društvenim mrežama moglos e pročitati da je njegov helikopter Mi-14PS oboren raketom koja je lansirana sa ruskog lovca.

Raketni sistem Mistral postavljen na civilno terensko vozilo.
Protivavionski top L/60 kalibra 40 mm u naoružanju ukrajinske vojske.

U protekle dve nedelje na ratištima u Ukrajini primećeno je da ukrajinske oružane snage sada aktivno koriste teško naoružanje koje su donirale države članice NATO. Tako smo na video snimcima i fotografijama imali prilike da uočimo tenkove T-72M1 koje je poklonila Poljska, potom samohodne višecevne lansere raketa RM-70 i samohodne haubice DANA koje je poslala Češka, borbena vozila pešadije M113 koja su stigla iz Holandije, zatim američke haubice M777, raketne sisteme PVO Mistral koje je isporučila Norveška kao i švedske protivavionske topove Bofors L/60.

Jedna od raketa Brimstone koja nije doletela do cilja. Na raketi se mogu videti godine proizvodnje određenih komponenti, neke su proizvedene 2001. a neke 2004. godine.

Posebno interesantne su britanske vazduhoplovne višenamenske, a pre svega protivoklopne rakete Brimstone sa aktivnim radarskim samonavođenjem koje Ukrajina koristi kao kopneno sredstvo. Nakon što su objavljene fotografije raketa koje nisu imale uspešno dejstvo tj. pretežno nisu stigle do svojih ciljeva, pojavio se i prvi snimak lansiranja na kome se vidi da je lanser raketa postavljen na običan kamion koji se čini da je civilni.

Osim strategijskih bombardera Tu-95 i Tu-160 sa kojih se pretežno lansiraju krstareće rakete H-101, ruske Vazdušno-kosmičke snage odnosno avijacija Dalekog dometa koristi i srednje bombardere Tu-22M3. Pre par dana objavljen je snimak iz kabine na kome se najverovatnije vidi lansiranje krstarećih raketa tipa H-22.

U senci rata u Ukrajini, u Moskvi je 9. maja održana tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu. Još na probama parade moglo se videti da neće biti prikazano ništa spektakularno, a većina od 131 jedinice tehnike koja se mogla videti se koristi upravo u rusko-ukrajinskom ratu. Parada je održana bez naleta avijacije iako je vreme nad Moskvom bilo povoljno. Zvanično objašnjenje je pomalo neverovatno, a to je da su iznad aerodroma baziranja 77 aviona i helikoptera koji su trebali da prelete, vladali složeni meteorološki uslovi.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bo

Kako stvari stoje… Rusija ne zna kako da se izvuce iz rata, a da ne prizna da ga je izgubila.

Odgovori
iv

Borise nit je pobedila nit izgubila zasad, dograbila je jedno lepo parce Ukrajinske zemlje. Izgubila je mozda i 20 000 vojnika ali to u Rusiji ne predstavlja nikakav problem, mogu jos toliko da pogine pa se niko nece buniti, barem ne javno. Ja generalno mislim da je u sustini najveci gubitnik ruski narod . Sve pare od energenata i sirovina u buducnosti ce se utucati u oruzije i cementiranje putinovog rezima. Nesto kao S. Koreja i to u nekoj vrlo cudnoj mesavini ideologije staljinizma , nacionalizma i imperijalizma. Nazalost slabo mogu da se nadju pouzdani ruski izvori, drzeci se stare dobre kgb politike lazu da pas sa maslom ne bi pojeo. Ukrajinci su malo blazi ali rat je pa je valjda propaganda dozvoljena stvar na obe strane. Ko zna kada cemo zaista saznati sta se desilo na ostrvu. Danas su priopstili da jebrod Vsevolod Bobrov navodno u plamenu odvucen u Sevastopolj. Da li je ili ne vrlo brzo ce procureti, nije sibica da se moze sakriti.

Fe

@ Boris, Ivan 1

Velike izjave i propaganda koju prenose mediji de facto strana u sukobu Zapad, tj 99% onih na engleskom nisu baš neki pokazatelj situacije – Ukrajina pomoću mase detalja pokušava da što je duže moguće zamaskira činjenicu da gubi baš svuda gde je Rusima stalo da nešto zaposednu. Toliko opisa borbi za Zmijsko Ostrvo da se izgubi fakat da su Ukrajinci katastrofalno poraženi – ukupno dva desanta na ostrvo uz gubitke od 100%.
Mnogo gubitaka za PR akciju povodom Devetog Maja, a ni traga ni glasa od svečane ceremonije podizanja zastave Ukrajine na Zmijsko (u stvari Ahilovo) Ostrvo a la Okinava. Pun poraz Ukrajine uz ozbiljne gubitke – izvedena dva neuspešna pokušaja iskrcavanja koji njima naklonjeni mediji predstavljaju kao uspeh.

Inače, baš nikom ne pada na pamet da dronove možeš i da koristiš da u realnom vremenu osmatraš i svoju operaciju, i kad je snimljen video u IC opsegu tumačiš kako god hoćeš – Mi-8 koriste obe strane.

Nigde nisu Ukrajinci prikazali napuštene ruske položaje u onakvom stanju u kojima su njihovi kad se povuku, a zarobljenike intervjuišu jedino LDNR i Rusi – Ukrajina hapsi “sabotere” i svoje “nelojalne građane” za razmenu.

Pe

@ivan1 Posle 27 godina parada za
Dan pobede, i posle 12 godina reformi vojske i ulaganja vise stotina milijardi u vojsku, Rusija je dozivela da ne moze da mrdne i Donbasu, da su porazeni kod Kijeva, i sad cak moraju da brane ovo ostrvo koje je manje oe ratnog ostrva u Beogradu.
Prica da je to malo teritorije sto trenutno drze“pobeda“,nemaju bas logike.Sa naprijateljski nastrojenim Ukrajincima, nema sanse da se to dugo odrze.A cak i da sede tamo i stalno hapse Ukrajince-to je poraz.

Iv

Petrović Dušan@ Da toliko je loša Ruska Vojska i slaba da je Šolc rekao da će Ukrajini trebati minimum 100godina da se izgradi i od rada oporavi.Toliko i nemoći i slaboj artiljeriji

Be

@Boris

Ne zaboravi, da je Ukrainska vojska pre rata bila jedna od naj većih u Evropi.
Ovaj rat ne moze da se poredi sa bilo kojim koje su do sad vodili Amerikanci. Ovo je dosta, dosta veće.
Ljudi nisu svesni, kolika je Ukraina.
Ovo što su rusi zauzeli je veće nego cela Srbija, ne računajući Krim i delove Lugsnska i Donjetska koje su drzali pre toga.

Ukrainci nemaju dovoljno resursa (ljudi i tehnike) da ovo još duze izdrze.

Verovatno će se napredak rusa eksponencialno ubrzati kad puknu linije u Donbasu. Tu je koncentrisan veći deo Ukrainske vojske.
Ili će ih Rusi sve pobiti ili opkoliti pa će se predati, ili će se razbezati.
Setite se gradića Debaltsevo 2015. To je bila katastrofa za Ukraince i kraj tog prvog rata u Donbasu.

Raspad Ukrainske vojske je verovatno polako počeo, to se vidi na tome, da su strani dobrovoljci ili plaćemici počeli da napuštaju ukrajinu. Jedan od njih je onaj „najbolji snajperista“ iz Kanade. Mislim da je baš on rekao da su „permanentno“ pod artiljeriskom vatrom bili i da je mogao 3-4 puta poginuti.
Verovatno je on navikao na ratove u Avganistanu, gde njegova vojska ima 100struku nadmoć.

Ovo je pravi rat izmedju dve velike drzave, koje imaju ogromne vojske. Ovoga oni (zapadnjaci) nisu imali od 1945.

Ne ulazim u to, koliko je Rusa poginulo ili će poginuti, ali Ukrainskij vojsci u Donbasu se ne piše dobro.
A videćemo kuda će ili da li će Rusi dslje ići do Odese ili mozda čak ponovo ka Harkovu i Kijevu.

Be

I još nešto:

Nemoj te se varati zato što ima dosta, dosta više snimaka Ukrainske vojske koja uništava rusku tehniku nego obratno, da će Rusi izgubiti skoro rat.

Ruskoj vojsci je zabranjeno nošenje mobilnih telefona ili bilo kakvih gopro-kamera.
Zato sa njihove strane vidjamo u glavnom novinarske izveštaje. Kod Čečena i Specijalaca postoje ovlašteni vojnici koji snimaju u propagandne svrhe, i to je to.

ev

zato se sve ovo i zakuvalo i jos se novim doturom sa zapada para opreme , obuke, obavestajnih informacija , sankcija i propagande se svo vreme dalje dodatno zakuvava. Nemoze ni Nato ni Rusi ni Ukrajinci da izadju sada to je najgore, sve do momenta pucanja, koj se jos ne nazire.Stice se utisak da su Rusi videli da im se sprema ubrzo sve veca zamka pa su morali brzo da reagujuju a sada se prilagodjavaju situaciji zato to deluje na momente neorganizovno.

Ni

@Petrovic Dusan
Molim za ime jedinice koja je nanela taj odlučujući poraz kod Kijeva i u kojoj bitci su Rusi tačno odlučujuće poraženi i naterani na bekstvo?

Vl

Za ruske gubitke na Zmijskom ostrvu imamo mnosto video materijala kao dokaz. Za navodne silne ukrajinske gubitke imamo samo tvrdnju ruske strane i nista vise koja se inace pokazala vrlo upitnom posebno posle potapanja Moskve.

Ba

@Borise:
Imaju Ukraijnci potencijala u ljudstvu, ako smo mi dali 25% stanovnistva u prvom svetskom ratu, sta je za njih par miliona da polozi zivot za otadzbinu. Imaju zelje i motivacije. Pomoc stize oz celog sveta, istrajace do kraja.

NK

Ivan

Ako su Rusi izgubili 20000 vojnika, koliko su onda izgubili Ukrajinci? Pa minimum duplo vise. Pratite malo telegram, svasta se moze videti i sa jedne i sa druge strane.

Mi

@Boris pa recimo da su za sada ostvarili većinu ciljeva koje su javno proklamovali. Teritorije koje su sa Ruskim stanovništvom su pod Ruskom kontrolom. Ukrajina praktično nema više izlaz na more. Organizacije i vojne jedinice koje su podržavale nacističku ideologiju uništene.(AZOV,Desni sektor) . Ukrajinska vojska demolirana. Ne znam kako se drugačije može reći ako su izgubili većinu Avijacije,PVO,teškog naoružanja,tenkova,artiljerije?? Sa gubicima u ljudstvu nećemo licitirati, evidentno je da su veliki. Rat u Ukrajini mogu da privedu kraju bez problema za mesec dana. Udar po el. mreži ,rafinerijama,saobraćajnoj infrastrukturi i tu je kraj. To je i NATO uradio 99″ . Medjutim cilj nije sama Ukrajina nikad nije ni bila!!!!! NATO je svuda okolo i sama Ukrajina im ne znači ništa . Cilj je proterivanje NATO na granice iz 97″. A to podrazumeva da će se NATO morati na neki način isprovocirati da udje direktno u sukob. Pa da ih resetuju . …

Ni

Sinoć je zarobljena prva M777, poprilično skromno i siromašno oruđe slabih borbenih performansi

Odgovori
Fe

Šta će da učini M-777 kojoj je jedina prednost što je dovoljno laka da se transportuje helikopterom kad nisu pomogli Pioni kalibra 203mm?
Oko 100 haubica kao pomoć za nekog ko ih je imao na hiljade pre početka rata. Još kad se uzme u obzir da Ukrajinci nemaju rezervnih delova za njih u takvim količinama kao za modele iz SSSR-a. Sva nada Zapada je u tome da ohrabre Ukrajinu da nastavi dovoljno dugo dok nekako Rusiju ne oslabe sankcijama, ali se njihovo dejstvo previše oseća u EU a i U.S, i od celog plana baš ništa.

Pe

@Nikola Uopste je americka tehnika poznata kao „slaba“-Sr-71, Iphone, Boeing, F-15, F-22….prvi avion, struja, prva atomska i prva termonuklearna bomba, prva atomska podmornica, jedini sleteli na Mesec, pa i internet…

Ti

@nikola
Ispalo da je ruski fake. Ne idu haubice dometa 30km Rusima na rovove.

Jo

@Petrovic Dusan

Isporuka M777 Ukrajini je glupost i to će reći i američki oficiri. Ukrajina ne može da iskoristi prednosti ove haubice koja je skupa kao đavo, pre 7 godina je koštala 6 miliona dolara. Niti Ukrajinci imaju Stryker brigade koje će transportovati avionima, niti mogu helikopterima da spuštaju haubice na borbene položaje, u zonu dejstva ruske PVO.

U NATO strategiji, glavne udare nanosi vazduhoplovstvo, a rat se vodi u uslovima potpune kontrole vazdušnog prostora. Artiljerija je tu da pomogne, ali nije zamišljena kao oružje glavnog udara. Zato su brojevi ariljerijskih oruđa u NATO relativno mali.

U Ukrajini je protivnik Rusija, čija doktrina predviđa masovnu upotrebu artiljerije. Raspolažu sa preko 6000 vučenih haubica u sličnom kalibru. Bilo je bolje da je Amerika isporučila M198 haubice koje su povučene prilikom uvođenja M777, bilo ih je oko 400.

Da bi shvatili veličinu ovih isporuka: 90 američkih M777 je 20% od količine koja je bila kod Marinaca (10% od ukupne količine u OS SAD). Kanadske 4 haubice su više od 10% kanadske artiljerije, isto se odnosi i na 6 australijskih haubica.

Pa

Zar se nisi kleo u fuziju senzora svemoguceg air dominatora f35 do juce, kao najuspelijeg borbenog ikad, sto leti na masnu krpu? Sad izvlacis sr71 i iphone….ma daj. Razocarao si me apsolutno.

Me

@Nikola, Feline
„prva M777, poprilično skromno i siromašno oruđe slabih borbenih performansi“
„jedina prednost što je dovoljno laka da se transportuje helikopterom“
I jedna i druga primjedba stoje, ali treba znati koje su i prednosti takvog oruđa.
Jako je lagana, što znači da se može vući prktično bilo kakvim kamionom. M84 152 mm je teška 7680 kg, a M777 samo 4200 kg. Velika prednost ako teren nije suh.
Najveća prednost M777 je maksimalni domet projektila. M84 152 mm gađa 24 (normalno zrno)-27 (s plinskim generatorom) km (inače sam bio poslužiteljl na tom oruđu u doba JNA), a M777 od 30 (s plinskim generatorom) do čak 40 km (Excalibur).
Paleta zrna za 155 mm je genijalna, od zadimljavajućih do ECM zrna.

Š

Nije zarobljena, slika je izvučena iz jednog od ukrajinskih videa da bi tako izgledalo. Zašto misliš da bi haubica dometa granata 30+ km bila tamo gdje se može zarobiti?

Onaj ruski ponton s 80+ izgubljenih vozila potaracale su upravo M777.

Go

Nije oruđe sredstvo nego granata. Ne ubija haubica nego navođeni projektil. To je ono što Rusi nemaju generalno. Puno neprecizne tehnike, velik utrošak streljiva, puno posla i logistike…
Nisu Rusi toliko slabi niti loši koliko su Ukrajinci iznenađujuće dobri. Definitivno Rusija nije ni približno ono za što se predstavljala a s protekom vremena biti će sve slabija. Vrijeme definitivno radi za Ukrajinu. Već danas ni osamdeset dana kasnije Rusija je unazađena trideset godina. Finska i Švedska u NATOu, potpuna izolacija i sankcije koje će se iznimno teško skinuti do potpunog kolapsa, financijski devastirana, tehnološki zaostala, vojska mentalno i tehnički krvari… Bit će iznimno teško kad se prašina slegne i Rusi shvate gdje su.

Fe

@ Štrumfgoda

Ukrajinci pali pod udare kasetne municije – ima finih snimaka Forposta kako ih odozgo osmatra i kako pada kiša kasetnih bombi po reci. I nije uništeno odjednom, nego u toku borbi za postavljanje pontona.
Da su Ukrajinci bio šta uništili oni bi obilazili i snimali sa zemlje, a šta da snimaju? Digitalnu maskirnu šemu i svoje oznake?

M-777 je samo winderwaffe, iliti tehnološki fetiš za postmoderni kargo- kult – kod ljudi koji uopšte ne razumeju tehnologiju se javlja fenomen slepog verovanja u nju – sam je ne razume i zastrašen je njome jer joj ne poznaje principe i ne uvida njena ograničenja, pa kad mene ovako plaši šta tek može da uradi mojim neprijateljima – isto kao munja i grom kod primitivnih društava. Fenomen je poznat psihologiji mnogo pre nego što je počeo rat u Ukrajini. Ukratko – strah od nepoznatog je svojstven svim oblicima života – to je nepoznato i zastrašuje me – kad je ovako strašno i svemoćno nadamnom koji ga se plašim šta li će tek da uradi onima koj ga još izazivaju.

K

Ah, a tek spektakularno ukrajinsko razaranje vise-manje cijele jedne ruske takticke grupe bojne u pokusaju prelaska rijeke? Po navodima ukrajinske strane (cak je navodni koordinator tog udara ispisao twitter thread o navodnom tijeku dogadjaja), ukrajinske oruzane snage su pritom djelovale artiljerijom i udarima iz zraka.

Hvala bogu ovaj puta ima dovoljno foto i video izvora da se sa sigurnoscu moze utvrditi dramaticno velik broj zrtava i materijalnih gubitaka.

Odgovori
Le

Navodni događaj je toliko navodan da postoje video snimci totalnog uništenja desetine vozila. Lepa pobeda branilaca svoje zemlje!

Fe

Ciji su ono unisteni tenkovi, to ne pise bas nigde. Da su Ukrajinci bezali glavom bez obzira bas iz delova Donbasa odakle su snimci je jedino izvesno – ima i masa klipova sa zarobljenim Ukrajincima, i tone zarobljenog oruzja, koliko hoces ostavjenih ranjenika koji se previjaju prvi put u ruskom zarobljenistvu. Nije prvi put ukrajinskom generalstabu da posalje jedinice u napad, pa ako uspe uspe, ako ne, onda nek se snalaze sami.

Sve sami T-64 posle nalete Ka-52, Su-25/34, lepo se na klipovima vide i ukrajinski kozacki krstovi, a covek na klip stavio „ruski tenkovi“. Treba biti malo realan, cak i Zapad priznaje da je u Donbasu situacija Ukrajine kriticna, i to na celom frontu. Samo se uzmice, a visi oficiri komanduju iz Dnjepropetrovska i Kijeva, ne zanima ih ljudstvo. Zasto uostalom da se ukrajinski nacionalisti sekiraju kad su u na frontu sve sami rusofoni Ukrajinci upitne lojalnosti Kijevskoj Galiciji? Na najopasnija mesta salju rusofone i stanovnike Zakarpatja – Rusine kojima ni nacionalnost ne priznaju.

Ja

@Feline
Cekaj jel ti to tvrdis da su pontoni i oprema oko njih Ukrajinski?

Fe

@ Jamamoto

Pa zar stvarno misliš da nisu? Pokušaj da se forsira Severski Donjeck kod Izjuma zavšen totalnim krahom, a zahvaljujući tom slomu opkoljeni su Lisičansk i Severodonjeck – Zelenski se nadao da nekako napadom ka ruskoj pozadini spreči zatvaranje prstena. Opkoljeno je 15 000 Ukrajinaca, a oni iz Azovstalja su se predali i sprovode ih u Donbas.

U Kijevu su znali za to već ranije, odatle tolika medijska ofanziva, neće valjda da se ozjavi nešto tipa: nismo dozvolili povlačenje pa su sad opkoljeni, a malo kasnije će da se naredi i prestanak borbe iz “humanitarnih razloga”, pa će i oni u zarobljeništvo…

Da su ruski tenkovi kako se tvrdi, to bi bilo obilaženo, snimano iz svih uglova, peli bi se, trijumfovali. Gde može da se proveri čiji su? Oznake na vozilima molim – doduše, već se viđalo na YouTube i prikazivanje uništenih oklopnih “Kozaka” sa ukrajinskim oznakama kao ruskih – kozački krst malinove boje od celog metra, i opet “ruska vozila”.

To što zapadni mediji prikazuju stvar na jedan način Ruse ne obavezuje ni na šta.

Ja

@Feline
Pa mislim da nisu ali OK, rado bih saslusao zasto si ti tako siguran da jesu?

Ja

@Feline
Dok sam cekao da se oglasis ja sam se malo potrudio da pronadjem sta ruski izvori pisu o ovom dogadjaju. Ustanovio sam da ljudi dosta razumno analiziraju sta se desilo i niko od njih ne tvrdi da su u pitanju ukrajinski pontoni i oprema. Oni kazu da se na slikama vidi mnogo unistenih BMP1, a da se ona retko mogu naci u ruskim jedinicama, ali se masovno koriste u jedinicama LDR. Pored toga na prvom setu slika prepoznali su neka vozila za koja su tvrdili da su ukrajinske prepravke MT-LB. Po njima moguce je da je su to mesto u razlicito vreme koristile obe strane za prelaz reke tako da unistena vozila mogu pripadati obema stranama. To nije nemoguce. Ali da neko tvrdi ovo sto ti tvrdis da je sve unistena ukrajinska oprema to nigde nisam nasao.
U medjuvremenu su se pojavili i video snimci sa lica mesta na kojima se vidi da je to vozilo za koje se mislilo da je ukrajinski MT-LB S u stvari Shturm. Tako da i ta teorija nije odrziva.
Na kraju kada se uzme u obzir broj tehnike, to da su ona vozila koja nisu potpuno razorena sva okrenuta ka onoj strani reke koju drze ukrajinci van razumne sumlje moze se tvrditi da je u pitanju napad ruske/LDR jedinice koja je unistena u prelasku reke.
Jos jednom smo dokazali da su tvoje tvrdnje neistine.

Ni

Protiv čega se mogu koristiti Bofors L/60 trenutno na terenu u Ukrajini? Mislim šta mogu gađati, pretpostavljam helikoptere, ali tako lako otkrivaju svoj položaj.

Odgovori
Mi

Taj snimak je pokazala ruska RT još pre četiri dana i snimak je sa ORLANA a ne BARJAKTARA. Ponton i jedinica su gadjani raketama Krasnopolj. Na dji na YT, ima snimak od nekih desetak minuta. Posle skoro tri dana ukrajinci prikazuju kao svoj uspeh. I da apsurd bude veći prikazuju posle uništen t72 sa koga nisu skinuli njihovu šaruvplavo žute boje ispod sveže ofarbanog Z.

Pe

Obrukase se Rusi ozbiljno.Ne zna se sta je gore,da li taktika,logistika ili nacin upotrebe oruzja.
Valja samo ono sto nije za izvoz:kalibri i iskanderi.
Ako su mislil da ce da ponove izvoz oruzja od pre rata,grdno se varaju.

Odgovori
Ne

Srbija 1999 godine koristila upravo to Rusko naoružanje Odnosno da budem tačan sovjetsko I itekako se dobro nosila sa neprekidnim napadima iz vazduha. U najmanju ruku gubici tehnike nisu bili veliki. Toliko o kupovini ili ne kupovini ruske tehnike. Ovde treba voditi računa da i Rusi i Ukrajinci imaju istu ili sličnu tehniku. Ona u korenu potiče iz sovjetskog saveza. Ovde u suštini ratuju a to se stalno zaboravja dva ista naroda. Jednako otporni, žilavi… Da li mislite da bi Rusi ovako bili spori da pred sobom imaju neku drugu državu odnosno drugi narod. Ili bi gazili bez respekta…

Pe

@Nenad Mozete li malo detaljnije objasniti kako se to „VJ 1999 itekako dobro nosila sa neprekidnim napadima iz vazduha“?
Ja sam bio u Srbiji i secam se da je nama naneta steta od preko 100 milijardi dolara, teski ljudski gubitci (procena oko 2500 ljudi), i Srbija je prisiljena da se povuce sa teritorije Kosova koju je Srbija osvojila u 1 balkanskom ratu 1912.
Za to vreme, NATO nije imao nijednu zrtvu i izgubio dva (2) aviona.
Popravite me ako gresim, da je bilo kao sto kazete, rezultat bi bio manje katastrofalno los za Srbiju..

Mi

Nema od Rusa nista.Tek nece biti.Eno Armate osvajaju Kijev i Rusopatofili se bude i shvataju da su sanjali…Kao sto sam napisao od prvog dana rata,svakim danom ovog brsmislenog rata,bruka i sramota ce biti na ruskoj strani…

Fe

@Pera pisar iz administrativnog

Obe strane koriste uglavnom zalihe iz SSSR-a, a od lisca ukrajinske propagande cela suma fakata prodje nezapazeno.

Zelenski i Zapad traze pregovore, mora da Ukrajini mnogo dobro ide.

Da

Nenade, Rusi i Ukrainci su isti narod ko i Srbi i Bugari, ili Makedonci i Slovenci. Koje bi to narode Rusi tek tako gazili, i koje uporište u prošlosti ima ta tvrdnja? Jel možda Fince, Njemce, ili čak Afganistance?

Me

@Nenad
1999. NATO nije bio na zemlji i cilj nije bio uništenje Srbije ili njene vojske.
A Rusi su na ukrajinskoj zemlji i prže sve pred sobom. I cilj im je uništenej Ukrajine i njene vojske.

Pe

Dodao bih da je Zmijsko ostrvo jedina sansa Rusije da napadnu Odesu i to ako postave PVO S-400 na ostrvo.Ranije je tu zastitu obezbedjivao S-300 Fort na brodu „Moskva“.Sto i jeste bio glavni razlog napada na brod, i sadasnje bitke oko ostrva.
Na Donbasu je ruska vojska napredovala 25km od pocetka aprila.Sto je manje nego pobunjenici i specijalne snage 2014.u istom delu Ukrajine za isto vreme (zauzeli i Slavjansk i Krematorsk do sredine maja).Vojfa pobunjenika,Igor Girkin, kao i ukrajinski istoricar Mark Solonin daju svakodnevno prikaze karti i borbenih dejstava.

Odgovori
Sr

Jedina sansa Rusije? Pa njima je potrebno ostrvo da ga ne bi Ukrajina zauzela, i odatle dejstvovala. A za napad na Odesu im je nepotrebno.

Jo

Ruski položaji južno od Hersona (sa druge strane Dnjepra) su bliže Odesi nego Zmijsko ostrvo.

Fe

Ostrvo je Ukrajincima bilo bitno zbog EPP-a pre Devetog Maja, premalo je da bi se na njemu držali ozbiljni sistemi za vreme rata, nema se gde da se sakriješ, potpuno je golo pa je maskiranje nemoguće, ali to stranu koju jedino PR zanima ne sprečava da žrtvuje Ukrajince u neproporcijalno velikom broju u odnosu na važnost ostrva.

Šta briga Zelenskog, jedan teritorijalni problem manje – i Rumunija polaže pravo na ostrvo. 😉

д

То острво је мале површине,без вегетације,ту ништа не може да се сакрије,каменчига у сред мора и ти би ту поставио с 400.

Ba

Okupator je desetkovan prilikom pokusaja forsiranja reke. Unisteno je preko 70 aparata.

Op

Apsolutno netačno! Dobro pogledaj mapu prvo pa ćeš videti gde se nalazi Zmijsko ostrvo – na oko 20-30 km ispred delte Dunava, praktično gleda na granicu Ukrajine i Rumunije. Drugim rečima, na oko 130 km južno (jugoistočno) od Odese i nema ama baš nikakav značaj za zauzimanje Odese, ali ima za kontrolu vodenog saobraćaja prema Ukrajini i izuzetno je bitno da ne padne u ruke Ukrajincima koji mogu tu vrlo lako i NATO trupe da puste, budući da je samo ostrvo višedecenijski spor između Ukrajine i Rumunije.

Da im treba PVO zaštita za Odesu, to mogu da urade i sa trenutne pozicije blizu Hersona, kod ušća Dnjepra i poluostrva južno od Nikolajeva – lokacije relativno bezbedne od ukrajinske artiljerije udaljene su oko 60-ak km vazdušne linije od Odese. Drugim rečima, jedan S-400 to pokriva bez ikakvih problema.

Napad na Odesu trenutno ne dolazi u obzir jer za to treba ogromna količina mornaričke pešadije i podrške iz vazduha i s mora, a oni to sada ne mogu da priušte, s obzirom na dešavanja na drugim delovima fronta. Šta više, lakše bi im bilo da se iskrcaju na sam jug Ukrajine, prema Ismailu (na koji gleda Zmijsko ostrvo), budući da je region sada odsečen od Odese nakon uništenja jedinog mosta kod Zatoke (jedini drugi put prelazi preko teritorije Moldavije).

Samo Zmijsko ostrvo je relativno malo za neku bitnu pomorsku tačku, ali je zato vrlo poželjno imati na njemu dobru radarsku osmatračku stanicu koja daje kompletan pregled tog dela crnomorskog akvatorija, kao i vazdušnog prostora, a naročito ako je podržano i sa sistemima za elektronsko ratovanje i protivelektronska dejstva, budući da svaki dan u tom regionu leti barem jedan RQ-4B Global Hawk, a u blizini i E-3A i RC-135W.

B

50 BPL od kojih 10+ Barjaktara, 4 aviona 3 helihoptera za to je baterija Tor i Strele, Igle izgleda vise nego dovoljno. Pitanje je jel leti jos uvek nesto na Ukrajinskoj strani?
U Donbasu 2022 godine postoji niz izgradjenih utvrdjenja i bunkera za prethodnih 8 godina plus 60-80 hiljada vojnika. Jel treba da vam se crta razlika u odnosu na 2014 godinu?

B

Dodao bih da je glupost Ukrajinaca evidenta, u smislu da nisu koriscene balisticke rakete Tacka-U, kad su vec izgubili 60 plus razlicitih letelica, verovatno bi usled takvog zasicenja prosla i neka raketa. Ali s obzirom da ih koriste za gadjanje zeleznickih stanica i civilnog stanovnistva kao u Kramatorsku onda je razumljivo.

Fe

@Petrovic Dusan

Sam broj zarobljenih Ukrajinaca je indikacija i katastrofalnih gubitaka u živoj sili, 4-5 hiljada zarobljenih -> dakle nije verovatno da imaju manje od 40-50 hiljada mrtvih.
Ostrvo je živ primer – par snimaka koji nešto prikazuju – odmah nekakvi “uspesi”, a tamo dva desanta, pogibija jednog od ukrajinske mornaričke avijacije, i još se situacija prikazuje kao “nejasna”. Donbas – isto – bezglavo bekstvo i ipšta pogibija Ukrajinaca iz fabrike Zarja, sakupiš snimke svoje kolone koju su Rusi slistili kasetnim bombama, i odmah nekakav “uspeh”. A tek ekonomski rat – EU jedva dočekala da ne izglasa nove zabrane, jer se i prethodne previše osećaju, pa Kuleba samo penuša okolo.

Li

Nažalost po Ruse ovo je totalna katastrofa ruske vojske i njene taktike.Proći će ko JNA u Sloveniji i Hrvatskoj 90.ih ,tj milicije i paravojske tzv „Krajine“ .Pušing total.2014. su ko i spomenute nama bliže i poznatije „armije i milicije“ na prepad doduše uvatili Ukrajince u rasulu .No Ukrajina se od tada sabrala,konsolidirala i opremila ( oprema još) za ono šta sledi.A sledi totalna katastrofa Rusa i nestanak tzv. DNR i LNR u iduće dve godine ako ne i ranije.To šta su Ruje osvojili je tek malo više u odnosu na pozicije od 2014. a već 3 meseca ne mogu napraviti iole kakav strateški prodor na bili kom pravcu. Putin će doživeti svoj biološki kraj, čini se ubrzo,a onda sledi raspašoj Rusije kakvu znamo.Ako ga pre ne skine neko od njegovih.Doslovce.

Pe

@Optimus @Feline Zapanjujuce je da pisete kako teritorija Ukrajine „ne sme da padne i ruke Ukrajincima jer mogu dovesti NATO“
Pa evo-celih 1600km granice sa Finskom su sad NATO-i NATO moze da stavi sta god hoce na granicu same Rusije.A imaju i morsku granicu sa Svedskom.
Obe ove drzave su znajacno vojno i ekonomski jace nego Ukrajina.
Valjda isto kao sto Beograd“ne sme da padne i posle potpunog debakla ruske vojske i diplomatskog poraza ruske drzave, i dalje neki u Srbiji podrzavaju agresiju na Ukrajinu…

Fe

@ Petrović Dušan

Gde sam to napisao da “ne sme da padne NATO-u u ruke”? Kao da Rusija i U.S of A uopšte i razmišljaju u kategorijama konvencionalnog sukoba i “oslonaca na saveznike” – i jedni o drugi znaju da im i NATO i ODBK služe samo da zavisni imaju centralizovano mesto na koje se ide po svoje mišljenje, a ozbiljan sukob izbegavaju jer se posle makar i najmanjeg međusobnog obračuna ni jedni ni drugi ne bi održali na vlasti, sve i da se međusobno ne istrebe.

Rusija ne želi da dozvoli Ukrajini da sa Rusima u Ukrajini urade isto što je Galicija pomoću Austrougarske priredila delu naših Rusina – poznajem porodicu iz Kule gde je majka Rusinka, otac Ukrajinac (isto Rusin poreklom, ali njegovi potpali pod uticaje iz La(i)vova), a ćerka i sin proruski Jugisloveni – sve zato što je bio problem kojim će jezikom da se govori kod kuće – maternjim Ukrajinskim (Rusinskim dijalektom, ako ne i jezikom) ili Ukrajinskim kakav se predaje u školi, pa sad razgovaraju na srpskohrvatskom da ne bi stalno dolazilo do prekida odnosa. Sreća pa su svi Grkokatolici-ateisti, inače da ima još i unutarporodično-verskih razlika ko zna šta bi sve bilo.

Nacionalizam i isključivost Zapadne Ukrajine prevazilaze sve što je može da se vidi u Srbiji i Hrvatskoj uzetim zajedno. Koliko treba neko da bude naivan da poveruje u sukob demokratije i “sila mraka”?

Ma

„U protekle dve nedelje na ratištima u Ukrajini primećeno je da ukrajinske oružane snage sada aktivno koriste teško naoružanje koje su donirale države članice NATO.“ Ovo nam govori šta, odnosno koji se zaključak nameće na osnovu celog teksta, a posebno ove rečenice?
Po mom skromnom mišljenju to govori da su Ukrajinci pretrpli ogromne gubitke i da nemaju više šta da koriste, čim dobrim delom koriste samo donirano teško oružje, a ako ćemo relano dosta od doniranog je za rashod.

Odgovori
Ba

Koriste zapadno zato sto mogu vise da im doture i zato sto je naprednije oruzije i veceg dometa. Mogu preciznije da gadjaju i unistavaju okupatorsku tehniku.

Sh

Pa ne znam koliko pretrpeli velike gubitke, nego već imaju problema sa snabdevanjem municijom. U Ukrajini je postojala svega jedna fabrika pešadijske municije, koja se nalazila u Luganjsku. Sve ostale zemlje bivšeg istočnog bloka su se uglavnomm prešaltivale na NATO standard, a sposobnost postojećih fabrika da rade punim kapacitetom i snabdevaju Ukrajinu sa potrebnim kolličinama municije je pod velikim znakom pitanja. Drugo pitanje je koliko su postojeća oruđa već izraubovana. Na primer, 2A36 Giancint može da ispali između 500 i 600 granata, jer mu se cev jako brzo troši. Za 2S7 Pion, municije nije ni bilo, a proizvodi se samo u Rusiji, a i vrlo su skupe i komplikovane za održavanje. Što se „rashoda“ M777, Caesara ili PzH-2000 – no comment. To je sve znatno novije i bolje o sovjetske artiljerije koju je imala Ukrajina do sada.

Bo

Da ! Skromno mišljenje.

NK

Sheikhče, dragi prijatelju, vi ste opet tu?
Podsetite me molim vas da li je prošlo onih 3,4 dana, ili beše 7, za koliko Rusi još imaju zaliha da ratuju?

Dr

Na polovini prvog snimka gde dva aviona vrše bombardovanje nejasne su mi dve stvari
Prvo- prvi avion izbacuje bombu i u trenutku eksplozije nailazi drugi avion-što je nelogično i opasno.
Drugo- drugi avion odjednom nestaje u mraku?

Odgovori
Fe

IC snimak, a kamera ne radi baš u dugotalasnim infracrvenom opsegu – čitaj komercijalna/dual use IC kamera na TB2.

Kad hoćeš jako dramatične efekte, onda prikažeš stvar u IC opsegu, oblaci dima i usijanih gasova koji se podižu jako zrače u IC opsegu, pa se čini da je eksplozija mnogo veća, a onda trenutno prekineš snimak da ne bi moglo da se vidi da je razorno dejstvo daleko manje. Poznato?

Me

@Dragan Brankovic
„Prvo- prvi avion izbacuje bombu i u trenutku eksplozije nailazi drugi avion-što je nelogično i opasno.“
S obzirom na vrijeme eksplozije, vjerojatnije je da se radilo o projektilu kratkog dometa ili letećoj bombi, a ne o klasičnoj bombi. Drugi avion leti prenisko i preblizu (lasersko označavanje?).
„Drugo- drugi avion odjednom nestaje u mraku“
IC kontrast se promijenio, kamera se prilagodila povećanju temperature na nadziranom terenu te su se hladnija područja lagano izgubila.

@Feline
Imaš i komercijalne dugovalne IC kamere, samo trebaš znati gdje kupiti.
„prikažeš stvar u IC opsegu, oblaci dima i usijanih gasova koji se podižu jako zrače u IC opsegu“
Ako znaš pročitati video zapis, a garantiram, kao termografist s 11 godina iskustva, da barem 95% ljudi to ne zna, onda možeš shvatiti puno toga i od samog dima. Npr. u 1:04 imaš pojavu od više sekundi izrazito zagrijanog dima, što nam indicira hidrokarbonski požar, a ne eksploziju.

Al

Najveca sramota ovog rata je ta sto ce Ukrajina umesto Spanije osvojiti Evroviziju.

Dusa me boli.

Odgovori
Mi

Sta moze da se zakljuci iz clanka – Ukrainci pokusali da zauzmu Zmijsko ostrvo, koristili avione – i odmah njihova propaganda – koristili SU-27, pa SU-24 a mozda SU-25 … ne znamo sta smo koristili ali smo Ruse razbili … poginuo nam najbolji pilot … ostrvo i dalje nije u masim rukama, nogama ili kako god.

Sta kazu Rusi – u trenutku napada nije bilo nasih vojnika na ostrvu, snimak unistenja MI-8 helikoptera je snimak kako mi (Rusi) unistavamo njihov helikopter, oborili smo im gomilu toga i ostrvo i dalje mi kontrolisemo …

Cinjenice kazu da „Rusi polako ali sigurno“ napreduju na istoku, opkoljavaju ukrainske snage, unistavaju infrastrukturu ostavljajuci po jedan ili dva prolaza za zapadno (malo antikvitetno) naoruzanje a zatim ga unistavaju visokopreciznim raketama.

Americka „pomoc“ od 40 milijardi dolara stopirana i koliko zakoni kazu (molim one koji bolje znaju) to nije „donacija ili pomoc“ vec nesto sto mora da se plati i gde osiguranje vazi samo do granice Ukraine … a 6 haubica iz Nemacke ce bas promeniti situaciju.

Ovo je rat koji ce trajati – sa velikom verovatnocom da ce eskslirati u nasto vece. Ko zna istoriju – drugi rat je poceo 1939 a do nas je stigao 1941 …

Odgovori
Al

Jedan senator (kao poslanik) Republikanac (na vlasti su Demokrate, Bog ih ubio), je blokirao tih 40B.

Koliko je ta suma velika, lepo se moze izraziti igrom brojeva: to je 10.000 $ u sekundi, tokom 70 dana, bez prekida.

Obicni ljudi u Americi kipte jer im je strasno pao 401k (penzioni fond). Jedino im cena kuce nerealno raste ali sluti na krah kao 2008.

Ukrajinske zastave su svuda, prosto degutantno vise.

Pe

@Alexa Zapravo je stopirana pomoc samo do ponedeljka kako bi na efikasniji nacin mogli da koriste novac, svakako ne zbog promene stava Amerike ili zapadnog sveta.
Posle slabih rezultata ruske vojske-daleko ispod ocekivanih-Amerika nece propustiti priliku da naplati Rusima za sve – od mesanja u izbore, Siriju, Libiju, do atentata u Londonu radioaktivnim polonijumom.
Sadasnja vlast u Rusiji-slicno kao Milosevic 1990-ih radi direktno protiv interesa drzave Rusije:
1/Rusija se zaglavila u ratu koji ne moze dobiti, bez ijednog saveznika u svetu, i pod najtezim sankcijama.
2/ desava se to, sto je SSSR uspesno izbegavao 50 godina: Svedsku i Finsku uzimaju u NATO, dve ekonomski vojno i tehnoloski visoko-razvijene zemlje.
3/Evropa se odrice ruskih sirovina,cime Rusija ostaje bez stotina milijardi evra godisnje (oko milijardu evra dnevno).
Za to vreme Rusi se zamajavaju sa nekakvim Zmijskim ostrvom od 1000m2….

Me

@Alexa
„Jedan senator (kao poslanik) Republikanac (na vlasti su Demokrate, Bog ih ubio), je blokirao tih 40B.“
Taj senator je blokirao tu odluku, jer nije bila predviđena kotrola provedbe istog, i to je dobro napravio. Čim se uvrsti taj kontrolni mehanizam, stvar ide dalje.

Sh

E pa Mile, rat u SSSR-u je počeo posle napada na Jugoslaviju, za vreme Aprilskog rata su još bili de faccto saveznici sa Hitlerom, a posle 22. juna 1941. Sovjeti su primili neverovatnu vojnu pomoć od strane Amerikanaca, Engleza i ostalih savezničkih zemalja. Čak je i sam Žukov jednom rekao da bi pobeda bez strane pomoći bila nemoguća. Sada je Rusija sama. Ukrajina nije.

Pe

@SheikhZayeb Tacno tako.I sam Staljin se javno zahvalio zapadnim drzavama na vojnoj pomoci koja nije bila samo u oruzju, vec i u odeci hrani i mnogo cemu.
Staljin kakav god da je bio-nije isao u rat bez saveznika, kao Rusija danas.Dogovarao se ne samo sa Engleskom i Amerikom, vec i sa Japanom, sto je omogucilo SSSR da dovuku na ratiste sveze trupe sa dalekog istoka Rusije u bitci za Moskvu 1941 i u Staljingradskoj bitci.
Danas imamo grupicu na vlasti u Rusiji koja ide sama protiv svih, iako je ekonomija Rusije svega 1,8% svetske ekonomije…i rezultate vidimo.

Dr

Feline
Hvala na objašnjenju-pozdrav.

Odgovori
Fe

Molim :)

Fo

Ništa nije blokirano ne može jedan Senator blokirati ništa nego je blikirano da ide po hitnoj proceduri morati će ići regularno.Zaparavo se ništa ne mjenja.

Mi

Taj snimak je pokazala ruska RT još pre četiri dana i snimak je sa ORLANA a ne BARJAKTARA. Ponton i jedinica su gadjani raketama Krasnopolj. Na dji na YT, ima snimak od nekih desetak minuta. Posle skoro tri dana ukrajinci prikazuju kao svoj uspeh. I da apsurd bude veći prikazuju posle uništen t72 sa koga nisu skinuli njihovu šaruvplavo žute boje ispod sveže ofarbanog Z.

St

Ako to tačno, zašto nema Ukrajinaca na ostrvu, da nam uživo i sa zemlje dočaraju to ostrvo!? Biče da je digitalna fikcija sa misliju, da smo svi još u jaslicama. Idi bre begaj.

Odgovori
Mi

I Ukrainci kazu da su Rusi dopremili PVO sisteme na ostrvo – mislim TOR i Pancir a za ostalo cemo saznati …

Fe

Misija uspela, ukrajinski padobranci ribama zadali takav strah, neće smeti više da pisnu. 😂

Sh

A zašto bi i bili Ukrajinci na ostrvu? Osvajanje tog ostrva i nema nekog naročitog smisla, još ako stavimo stvari u kontekst relativne ruske premoći u vazduhu i apsolutne na moru, operacija zauzimanja Zmijnog ostrva bi imala čisto avanturistički karakter. To je jedna obična hridina, manja od Palagruže i jedina njena potenciijalna vrednost u strateškom smislu je kao baza za elektronsko izviđanje. Pre rata su tamo bili samo radar, svetionik i meteorološka stanica.

Zm

Jeste, izgubi Rusija rat. Vec 2 meseca ratuju sa 200.000 vojnika protiv 800.000 hrabrih branilaca i uzeli su jedva 20% ukrajinske teritorije. Dobro, treba odbiti 50.000 mrtvih i ranjenih ukrajinaca, ali uz svesrdnu pomoc najmodernijeg i najmocnog zapadnog naoruzanja, Rusi su realno gotovi. Mozda mogu jos koju godinu da drze Donbas, Herson, Mariupolj i uskoro Odesu, ali onda ce se morati povuci.

Odgovori
Pe

Kad se malo zagrebe ociglwdno je da je ulrajinska strana otanjila sa municijom i tehnikom.. vrlo veliki broj se prefaje saf gotovo na dnevnoj bazi.
Izgubili su preko 2000 tenkova, 50000 javelina, oko hiljadu samohotki.., pa kavu ce razliku da napravi saka tenkova iz poljske i haubica iz amerike…. Kasno je. Narednih sedmica ovo ce biti jos drasticnije. Pa izgubili su Popasnu, sledece nedelje Lisicanks.. na istoku ishod je jasan.

Odgovori
Fe

Zanimljivost – pišto “obični gušteri” koji upravljaju dronovima u Ukrajini (sa obe strane) ne smeju da dele snimke izviđanja, a ima velike tražnje za snimcima za TikTok i YouTube ljudi se snalaze – zakače mobilni sa uključenom kamerom (i verovatno maksimalnim zumom) pa posle puste zanimljive sekvence na svoj kanal. Tako se dobije nestabilisani video iz ptičje perspektive, ali i to je dosta za nešto novo na TikToku, niko ne želi da drugoj strani pokaže da je bila predmet izviđanja i sl, tajnost u radu mora da bude potpuna. 😇

Odgovori
Br

Rusija nije slaba protiv Ukrajine, Rusija je relativno slaba protiv citavog zapada. Deset godina naoruzavanja i obucavanja ukrajinske vojske od strane Amerike i NATO, koji imaju 20 puta veci vojni budzet i mnogo vece iskustvo u ratovanju svuda po svetu poslednjih 70 godina, zatim, integracija „narodnih milicija“ u redovni sastav vojske, kao i policije u vidu „narodniih patrola“, desetine milijardi pomoci za samo poslednja dva meseca, desetine hiljada stranih placenika, kompletna NATO logistika i spijunski podaci, medijski rat koji se granici sa histerijom, pa cak i sa nekim kvazi fasizmom, kao sto je zabrana literature, Dostojevski i Majakovski, zabrana mahom balticke votke, ruskih macaka, odbijanje operisanja ljudi ruske nacionalnosti u Finskoj, pa onda privredne sankcije (vrlo selektivne, uglavnom svi zaradjuju dok samo Evropa gubi), nelegalna zaplena imovine, uz sve to Ukrajina ima skoro 45 miliona stanovnika, veliku vojsku koja se godinama ukopava i razvija strategije, ogromnu teritoriju i najveci PVO u Evropi nakon Rusije. Cak 36 diviziona vise verzija S300 i preko hiljadu lansera BUK, TOR, Neva, Kub, Osa, Strela 10 i desetak hiljada stingera, uz ogroman broj PO sistema i verovatno preko 1000 bespilotnih letelica zajedno sa naknadnim isporukama, pored 150 aviona i stotinak helikoptera…

Izuzev Vijetnama, gde su lokalne snage imale ozbiljnu rusku pomoc u naoruzanju, kao i druga strana od Amerike, koji je trajao skoro 20 godina i koji je Amerika, izgubila, kao i rat u Avganistanu, svih ostalih dvadesetak vecih ratova koje je zapadna alijansa vodila nakon 2.sv. rata bili su protiv znacajno, ali znacajno slabijeg protivnika. Ovakav rat jos nismo videli. Samim tim je smesno i reci da su ruski vojni obavestajci izvestavali da je moguce zauzeti celu Ukrajinu i pokoriti Kijev za samo 4-5 dana…

Rusi su znali u sta ulaze, kao i da je krajnji ishod nepredvidiv, ali je ocigledno da nisu imali izbora. Bilo je ocigledno da se Ukrajina ubrzano naoruzava i obucava od strane NATO da bi povratila punu kontrolu nad regijama gde su Rusi vecina. Poslednjih godina su ruskom stanovnistvu u Ukrajini oduzeta mnoga osnovna prava i postajalo je sve ociglednije nepostovanje sporazuma iz Minska, zatim famozne bio-laboratorije, cije je objasnjenje u americkom kongresu izazvalo cak deset demanta od strane zapadnih zvanicnika…

Ili potpuno neuspele sankcije. Rublja najjaca u poslednje dve godine, devizne rezerve na rekordnom nivou, dok je inflacija ispod globalnog proseka. Nema nestasica i energenti su jeftini.

U svakom slucaju na kraju ce se dogovoriti, sankcije ce splasnuti za par godina, dok ce narednih 15-ak godina vladati veci jaz izmedju istoka i zapada… Ekologija ce na kratko ostati zaboravljena dok Amerika ne rasproda uljne skriljce i ugalj iz Trepce… Sve dok Kina ne zavlada.

Odgovori
Vl

Rusija se zaglibila gore nego SSSR u Avganistanu plus nema resurse koje on imao. Svakako dobro biti nece po nju.

Odgovori
×

Slabo Rusi napreduju ali masina za mlevenje radi posao, koliko sam ja primetio osim koridora teritorija im nije bila u fokusu koliko unistavanje zive sile .Kontam da Ukrajinci svojom kontraofanzivom kod Harkova pokusavaju da uspore napad na Odesu.

Odgovori
De

Hm…..možda si u pravu, u stvari u pravu si, bićemo svedoci preletanja raketa tamo-vamo a usput i koja završi ovde. Ne znam dal’ su ljudi svesni koliko je brz kraj blizu?

Odgovori
Mi

Rekao bih da namerno mrcvare Ukrajinu. Sve to bez problema mogu da završe za nedelju dana . Čekaju da se NATO otvoreno umeša i onda mogu da krenu u ostvarivanje svojih ciljeva. A to je proterivanje NATO iz ovog dela Evrope. Osvajanje same Ukrajine ovde nije prioritet jer time nedobija ju ništa. NATO je i dalje na granicama Rusije ,sankcije su tu zauvek, jednostavno moraju da završe ceo plan sve ostalo je poraz.

Odgovori
Ma

Jako me interesira kako možete podržavat Ruse kad oni rade isto što i Šiptari na Kosovu. I to je potvrdio sam Putin sa izjavama.
Tolko ste kratkovidni a svima je to jasno.

Odgovori
Bo

Nedavno je ukrajinska poslanica izjavila da Ukrajina svakim danom gubi sve vise i vise vojnika.I pored obilatog naoruzanja sa Zapada oni gube ljude.Zasto?Ne cini li ih to naoruzanje laksom metom, da li usled ohrabrenja izlaze iz pacovske rupe i izlazu sebe ruskoj vatri.Jedno je sigurno da su Rusi dosli tu da ostanu.Da je Ukrajina razorene i tek ce biti jer se jos uvek nije rasplamsao pravi rat.Da Rusija zaradjuje vise nego li pre rata i sankcija jer su cene energenata skocile a i dalje rastu.Da su glavni izvoznici kukuruza i psenice.Eto za ove pametnjakovice koji pljuju po Rusima informacija da su Rusi sad medju glavnim igracima na polji hrane.Mozda Putin nije usavrsio vojsku ali je podigao poljoprivredu na nivo kakva ona nikada nije bila.Hrana i cista voda su resursi buducnosti zbog kojih ce se voditi ratovi.Rusija ih ima.Srbija ih je prodala strancima a kako ide prodace i oranice.

Odgovori
Fe

Skromni dokumentarac vojnog istoričara Marka Feltona o ukrajinskoj fabrici u Lavovu koja je remontovala azerbejdžanske migove 29 i nagađanja o sudbini aviona.

https://youtu.be/kMIDFzP_Cp4

https://www.thedrive.com/the-war-zone/44823/russian-missiles-strike-ukrainian-aircraft-plant-that-repairs-mig-29-fighters

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Т5🇷🇸🇨🇳 na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

Брат Си би нам за исте новце послао 50 Ј-31,ал Рафал је француски

26. Jul 2024.Pogledaj

Zooro na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

@Islander Pametni Grci imaju Francuze i Amerikance u floti ..ako jedni zastekaju bar ce drugi voziti.. Želiš reći ako jedni iznevjere valjda drugi neće :) F35 ? Prije bi izabrao F15-EX , ali ne ćuje se moj glas :)

26. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

>> ko jedni zastekaju bar ce drugi voziti To su avioni, oni se lete, vidi se kakav si avijacijski entuzijasta kad moze napisati tako nesto rogobatno. Inace imat ta dva vazduhoplova u floti potpuni je nonsens ali u grckom slucaju verujem da ulogu igra duga tradicija francuskih vazduhoplova i odredjene odavno stecene antibrodske sposobnosti koje…

26. Jul 2024.Pogledaj