BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Ukrajinski precizni raketni udari u pozadinu ruskih snaga, navodno korišćenje sistema PVO S-300 za dejstvo po ciljevima na zemlji, ruske tvrdnje da su njihovi lovci oborili veliki broj aviona i helikoptera Ukrajina za sada ima 8 HIMARS-a, očekuje se isporuka još 4 / Foto: USAF

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinski precizni raketni udari u pozadinu ruskih snaga, navodno korišćenje sistema PVO S-300 za dejstvo po ciljevima na zemlji, ruske tvrdnje da su njihovi lovci oborili veliki broj aviona i helikoptera

Nakon zauzimanja Severodonjecka i Lisičanska u Luganskoj oblasti, ruske snage su, uz snažan ukrajinski otpor, nastavile i dalje sporo napredovanje ka najvećim gradovima i drugim važnim naseljenim mestima u Donjeckoj oblasti koje je, nakon Luganska, sada najveće poprište rusko-ukrajinskog rata.

Prema ruskim izvorima, zajedničke ruske snage su ušle u Seversk i to sa severne strane, a navodi se i da postoji vidan napredak istočno od Soledara, kao i da je vrlo blizu ulazak u Bahmut. Istok Ukrajine je ujedno jedino ratište u kojima već duže vreme ima bilo kakvih pomeranja fronta, za razliku od Nikolajevske, Zaporožske i Harkovske oblasti gde su se kontraofanzive obe strane uglavnom neuspešno završavale ili je bilo vrlo malih uspeha, pa se uglavnom vode artiljerijski dueli i poziciona borba.

Kako trenutno stanje na ratištima na istoku Ukrajine vidi Institute for the Study of War.

Zapadne procene da će doći do veće pauze u ruskim operacijama se ipak za sada nisu obistinile, ukrajinska strana istovremeno smatra da velike akcije ruskih snaga tek dolaze da će one biti preduzete na više frontova. Zanimljivo je da je ruski predsednik Vladimir Putin pre nekoliko dana izjavio da Rusija, kako je rekao, ‘‘još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini‘‘. Na društvenim mrežama su se u proteklih nekoliko dana mogli videti ruskih železničkih kompozicija sa tenkovima, raketnom artiljerijom i ostalim naoružanjem, neke od njih su upućeme u Zaporožsku oblast što bi moglo značiti će u narednom periodu tamo borbe intenzivirati.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da su do preključe ruske snage do sada na ciljeve u Ukrajini lansirale 2.960 raketa. I ovoga puta nemamo preciznu informaciju da li se to odnosi na sve moguće tipove i vrste raketa iako se možda može pretpostaviti da se pod time podrazumevaju balističke, krstareće i vođene vazduhoplovne rakete vazduh-zemlja.

Ostatak rakete 5V55 koju je navodno lansirala posada sistema S-300 ruske vojske. Ovaj tip rakete koriste i najstarije verzije S-300 koje poseduju i Ukrajinci.

Interesantno je da ukrajinska strana tvrdi da Rusija sada oko Nikolajeva i Harkova koristi rakete sistema PVO S-300 za dejstvo po ciljevima na zemlji što zaista jeste jedna od sposobnosti ovog sistema. Međutim, pitanje je da li postoji takva potreba Rusa, i da li su ostaci uočenih raketa, od kojih su neke pale na civilne ciljeve ustvari rakete koje je lansirala ukrajinska PVO i koje nisu ostvarile uspešno dejstvo. Ukrajinska strana navodi da Rusi to rade usled nedostatka drugih vođenih ili bilo kakvih ozbiljnijih sredstava, takve tvrdnje imamo još od početka rata, što se do sada ipak pokazalo sasvim netačno. Ipak istaknimo i to da su, naročito u poslednje vreme, ruske snage u Ukrajini, u većoj meri počele dobijati raketne sisteme zemlja-zemlja tipa Točka koje su do sada uglavnom koristili Ukrajinci.

Poslednjih nedelja Ukrajinci su intenzivirali raketne udare na ruska skladišta municije i komandne centre, od kojih se mnogi nalaze nešto dublje u pozadini ruskih snaga. To se izvodi vrlo precizno što navodi na zaključak da se koriste vođeni projektili, obe strane ističu da su u pitanju američki višecevni lanseri raketa HIMARS. Međutim upitno je da li se sve to baš radi tim sistemom, Ukrajina ih za sada ima svega 8, SAD su najavle isporuku još 4. Čini se međutim da obe strane, pre svega zbog propagande, preuveličavaju značaj i uspeh ovog oruđa koje je, bez sumnje, vrlo savremeno i ubojito. Treba još istaći da je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane SAD izjavio da ukrajinske snage dnevno ispaljuju 3.000 granata u NATO kalibru 155 mm.

Ruski borbeni avion Su-35S pred polazak na misiju / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Još jedna zanimljivost vezana je za navodne ruske vazdušne pobede. Već više od 10 dana pažnju privlače saopštenja ruskog ministarstva odbrane o tome da piloti, pre svega borbenih aviona Su-35S (u bar jednom slučaju i MiG-31BM), gotovo svaki dan obore jedan do tri ukrajinska vazduhoplova, što od početka sukoba jeste neobično jer, ako izuzmemo sam početak rata, do sada nije bilo perioda u kome su se navodna obaranja dešavala u takvom kontinuitetu. Tako od 3. jula do danas imamo navode da je oboreno čak 20 aviona i helikoptera, među njima 11 jurišnika Su-25, dva taktička bombardera Su-24, 5 lovaca MiG-29 i dva desantno-jurišna helikoptera Mi-24.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Sa

Da li mozda neko zna koja je siva raketa ispod krila ovog SU-35S, pitam cisto informativno? Ostale sam prepoznao na krilima je rekao bi R-73 a na trupu R-77.

Odgovori
Sr

@Saymon
Protiv radarska H-31. I nasi Migovi mogu da koriste tu raketu.

iv

Za s 300 tesko da se moze potvrditi da je koristena kao zz raketa, moze da se koristi po tehnickom uputstvu al mi je malo verovatno da su toliko ocajni. iz dana u dan krstarece rakete padaju po ukrajini tako da ocigledno ima jos dosta po magacinima. Ono sto je sigurno je da je raketa koja je nadjena ruska al mogla se zadesiti tamo iz vise razloga. Ona silna obaranja bi ja uzeo uz dozu dobre rezerve. Izgleda da su amerikanci izdvojili 100mil $ za preobuku ukrajinskih pilota na zapadnu tehniku. moga bi biti intetesantni razvoj situacije. Ruski sistemi pvo ne mogu da se nose sa kombinovanim napadima HIMARSA tocke i ko zna cega. Il ce razbacati magacine il ce da gore. cini se da je Ukrajinsko izvidjanje tacnije ( amerikanci?) i da je preciznost napada veca od ruske.

Odgovori
Fe

@ Ivan

Kakva raketa Z-Z, to su neeksplodirane ukrajinske PVO, ne očekuje neko valjda da sami priznaju da je njima pobegla pa udarila u neku zgradu, kuću ili tako nešto?

Rusi se baš okomili na Južmaš, neki tvrde da su ponovo počeli da proizvode Točke.

Ap

„moga bi biti intetesantni razvoj situacije.“
Ne znam sta moze u ratu da bude interesantno…mozda u nekoj igrici, to mogu da razumem, al ovako, interesantno nije ni malo!
„Ruski pvo sistem ne moze da se nosi sa kombinovanim napadima…“
Ti si u Donbasu sedis u Panciru npr, pa nam dajes informacije iz prve ruke, ili si video EPP, pa nam sad prepricavas kako ce 8 komada americkih sklopocija da sravne sve do Rostova. Ja ne vidoh nijedan pogodak tih sklopocija u metu….video sam po Donjecku po zgradam, ulicama…itd. nisam video da je poginulo 100 vojnika iz Donbasa tako sto ih je pogodio HIMARS… Video sam poginule civile, al treba da znaju da moraju da budu u sklonostu a ne na ulici….itd itd

iv

Feline ako si gledao slike bojeva glava je definitivno varijanta koju samo Rusi proizvode. Ne znam da li si citao moj post gde duboko sumnjam da je upotrebljavana kao zz raketa. Moja predpostavka je da je pobegla rusima . Himars tesko da je. cudesno oruzje koje ce promenuti rat. ali tih par sistema je zaista unistilo dobrih par ruskih skladista municije i komandnih centara. Ima dobar domet i preciznost i predstavlja ce ozbiljnu pretnju za logistiku Ruski izvori navode o pogiblji komandnog kadra. Kako protice rat sve vise sam razocaran dejstvima ruske vojske, to za mene nije moderna vojska nit sredstvima nit taktikom.

Ix

Kombinacija NATO ISR obavestajnih podataka sa HIMARS, M142 te haubicama koje ispaljuju Excalibur zrna + StarLink daju Ukrajini veoma dobru situacionu svest i omogucavaju veliku preciznosti. Trenutno je takvih orudja premalo da bi se Rusi zaustavili, ali kada svih 142 HIMARS-a budu uvedena u borbu i krenu da rade u sadejstvu sa ostalim orudjima videcemo sta ce da se desava.

Ma

@ Ixylon A ko će da opslužuje te Himarse? Nije to Ak 47 pa da se posada može obučiti za cirka 2 sata, već je potrebno mnogooo više vremena. Plus treba računati da su ukrajinci već izgubili dosta iskusnih posada sa slične sisteme i da je diskutabilno koliko im treba vremena da iste nadoknade. Jedino ako mislite da će Nato članice da šalju svoje posade u te iste Himarse kao dobrovoljce, a to je već neka druga priča…

Fe

@ Ixylon

Ti stvarno vrruješ u tih Arestovičevih 142 primeraka HIMARSA?

Fe

@ ivan

Jednostrane vesti, da vidiš samo kako se noćas proveo Južmaš, mnogi svemirski programi će osetiti udarac, ne samo ukrajinski. Kažu neki da su krenuli da proizvode Točke.

Odgovori
Sh

@Feline: Yuzhmash se provodi super, jer se ta fabrika nalazi pod zemljom i otporna je na nuklearne udare. Ne proizvode Točke, one su zastarele i neprecizne, vreme šenlučenja je odavno prošlo. Međutim, proizvode motore za Hrim i Neptun.

Fe

@ SheikhZayeb

„Podzemna fabrika otporna na nuklearni udar“ – da li mislis da je neko toliki optimista da veruje u „obanvljanje proizvodnje“ posle velikog obracuna. Budi malo ozbiljan sa komentarima.

Č

@ ivan

To sa HIMARSom podseća na situaciju od pre mesec-dva, kad su se pojavile haubice 155mm, i one su kovane u zvezde, i očekivano je da će front da stigne pred Moskvu, pre toga su bili NLAW i Javelin. Krimski most tako ruše još od pre puštanja u saobraćaj…

Odgovori
Ma

@ Čitalac upravo tako. Kada su Izraelci 1967-me uništili svu Egipatsku avijaciju (svaka im čast na toj akciji), Kairo je lagao da njihovi tenkovi stižu do Tel Aviv. Ovako primitivno laže i Ukrajina, Saopštenja Ukrajinske vojske su naprosto neozbiljna.

Br

I pored pocethnih takticih gresaka, jasan je „pobednik“ u ovom ratu. Mislim da je sada vec svima jasno da Ukrajina u skorijoj buducnosti nece povratiti izgubljene teritorije. Rat se oteze samo zato sto za duzi period stavlja van igre EU i Rusiju, dok ce se Amerika moci posvetiti svom glavnom neprijatelju – Kini. Uz sve to Izrael lagano jaca pritisak na Palestinu, Izrael i Siriju, sto je sve ukupno win-win situacija za Amere. Nije u potpunosti proslo kao sto su ocekivali, jer je ocigledno da se izolovanost Rusije, samo i to delimicno odnosi na EU, dok sa druge strane Rusija obara trgovinsku razmenu sa mnogim drugim drzavama, uz veci profit, a iznenadjujuca je i relativna neposlusnost standardnih americkih saveznika sa bliskog istoka, ili Meksika, Indonezije, Indije, Malezije, Brazila… Jasno je da ce se ekonomije EU i Rusije od ovih sankcija oporavljati barem deceniju, ali to je i bio jedan od ciljeva. Nikome ne treba od svetskih kapitalista isuvise bogata i relativno socijalisticki nastrojena Evropa. Kome jos trebaju sva ta ljudska prava i relativno jeftino zdravstvo i skolstvo… Da ne pricamo o relativno jeftinoj a kvalitetnoj hrani ili jeftinim kreditima.

Sto se tice efikasnosti ruske PVO, smesno je vise i pricati o tome. Po ruskoj strani do sada je oboreno oko 1600 bespilotnih letelica, a po ukrajinskoj, oko 500, ako je istina, osim sto je najdalja, obicno negde izmedju, to je oko 1000 oborenih bespilotnih letelica. Slicno je i sa avionima, helikopterima, granatama, krstarecim i raznim drugim projektilima… Ukoliko je samo i deo ovih brojeva tacan o oborenim ciljevima u vazduhu, a koriste se prevashodno ruski sitemi, i to ili starije verzije ili novije u napadu, stice se utisak da to i nisu tako lose sprave. Gde je jos oboren ovoliki broj sitnijih ciljeva? Jos je pored svega ruska strana uglavnom dejstvovala tokom napada, cesto starijim sistemima, barem u pocetku… Zamislite te sisteme u novijoj verziji u cilju odbrane, gde je svaka jedinica prethodno ukopana uz stalne osmatracke radere… Rezultat bi svakako bio jos bolji. Koji evropski ili zapadni sistemi imaju ovakve rezultate? Ne racunajuci tu naravno Izrael, ali oni nisu ni EU, niti su na zapadu.

Odgovori
Ik

Branko sta ti nadrobi. Eto Rusi su povukli flotu iz Sevastupolja jer im.je prikladnije biti dalje od Ukraine. Ruske zracne snage tako rekuc nisu pokazale nista do pucanja sa sigurnih udaljenosti.Malo pa malo prijete sa A oruzjem jer sa K gube ogromne zalihe i ljudstvo. Istina ni UA gubici nisu mali ali omjer snaga to ne pokazuje . Rusi su staromodna takorekuc vojska II WW.Prijete sa nekom serijskom proizvodnjom Satane dok presucuju da je jedna Ohio dosta da razori cijelu Russia. S400 unisten sa HMRA.Sputnik tehnologic znamo kako funkcionira.

St

Himars je ekvivalent uraganu i smerču. Ukrajinci su jih imali podosta ali su jih izgubili tako da nikakve razlika nema dal gađaju uraganom ili ti američkom verzijom istog.

Odgovori
Ix

Americki sistemi su znatno brzi i agilniji a rekete poseduju inercijalno navodjenje sa GPS korekcijom. Precizniji su za red velicine od uragana itd. Razlika je ogromna a konkretni rezultati bice sve vidljiviji kako stizu novi primerci (142 komada ce biti isporucena) a od petka pored HIMARS-a imamo i M270

Fe

Ixylone, sve što ima autopilot se veoma lako oprema i GNS/INS navigacionim sistemom, GPS ili GLONASS. Ne bi one Točke ni slučajno onako precizni gađale sa nisu snabdevene GPSom. Nisu Ukrajinci kao mi iz exYU pa da nemaju gde da to izvedu, nije njima HIMARS prvo precizno oružje većeg dometa, ni slučajno.

Veoma je malo HIMARSA da bi nešto učinili, a i uništavaju se, isto kao i M-777, nema magičnih sistema sa ugrađenim “amajlijama” koje ih štite od uroka. Retko da prođe dan a da Rusi ne prikažu novi i novi primerak M-777 pogođen Krasnopoljem, raketom ili avionskom bombom, a tako su i one ranije kovane u zvezde. Game Changer je stvarno moguć samo u slučaju borbe dve grupe naoružane malo boljim kremenjačama, situacija gde par haubica ili čak i teških minobacača stvori stratešku prednost. Korišćenje dotične fraze po medijima je samo izraz kompleksa superiornosti, toliko su se Amerikanci uživeli u poziciju sigurnost iza okeana da nisu u stanju da podnesu prostu činjenicu da Rusija i Kina (a i Severna Koreja) mogu da ih napadnu na njihovom terenu, bez prelaženja okeana. Fundament američkog nacionalnog mita je njihova izuzetnost, a “Game Changer” samo izraz nesposobnosti da se prihvati da rat može i da se izgubi, pa je potrebno izmisliti nešto što će da spreči novi Vijetnam. Enter the Game Changer.

Ap

@ixylon
Kojih druze 146 komada, kako lako batratate sa ovim ciframa, oni im jedva i ovih osam dali, plus sto su vec 2 sistema unistena! Sto se tice navodjenje sa gps signalom, pa to se lako gasi, mislim da im dozvoljavaju da pucaju da bi videli i pratili rad sistema….kad provale sta i kako skidace ih ko zeceve! Isto kao i u Siriji sto su odrzavali zajednicke „vezbe“! Sada svaki vbr ima mogucnost korekcije vatre putem drona, dignes igracku snimis, obelezis i pucaj! Tako da HIMARS nista nije bolji od Uragana ili Smerca, jedino im je bolja cena! Al i to se zna zasto je tako, pa Amerima oruzije prave privatne kompanije, Rusima NE, profit je glavna stvar.

Ma

@ Ixylon Lepo je g-din Branko objasnio u postu iznad, vrlo je jasan „pobednik“ u ovom ratu, i nikakvo naoruženja sa Zapada neće pomoći da se to izmeni. Samo će povećati patnje i gubitke ukrajinskog naroda, i povećati dužinu trajanja rata i to je to. Da poznajete mentalitet Rusa znali biste da njima ništa ne znači da li je protivnik ubacio novih 100-200 igračaka, Rusi će to razlupati pre ili kasnije i to je to. Gde smo mi to videli Amere da napadaju protivnika koji ima iole ozbiljniju vojsku, gde? Nisu smeli Venecuelu i Iran da napadnu pre neku godinu, o čemu vi to pričate gospodo! Džaba vam te mantre, navijanja, priželjkivanja, kad je situacija na terenu drugačije od željene. A kad jednog dana budete shvatili koga ste zapravo podržavali, hvataćete se za glavu, živi bili pa videli….

Ma

@ Ixylon Lepo je g-din Branko objasnio u postu iznad, vrlo je jasan „pobednik“ u ovom ratu, i nikakvo naoruženja sa Zapada neće pomoći da se to izmeni. Samo će povećati patnje i gubitke ukrajinskog naroda, i povećati dužinu trajanja rata i to je to. Da poznajete mentalitet Rusa znali biste da njima ništa ne znači da li je protivnik ubacio novih 100-200 igračaka, Rusi će to razlupati pre ili kasnije i to je to. Gde smo mi to videli Amere da napadaju protivnika koji ima iole ozbiljniju vojsku, gde? Džaba vam te mantre, navijanja, priželjkivanja, kad je situacija na terenu drugačije od željene.

Le

I Belorusija i Rusija su radile vežbe sa S-300 u ZZ režimu rada. Navodno su Rusi dodali i inercijalno vođenje, dok Belorusi nisu. Tek, koriste se, po dostupnim podacima, za teror nad civilnom populacijom. Mala masa bojeve glave od svega 144 ili slično kg nije dovoljna da napravi naročitu štetu, ali psihološki je i dalje užasna kad udari na stambeni blok.

Odgovori
Fe

Leopolde, Leopolde, a gde bi smo mogli da vidimo štogod o tim vežbama sa S-300 za napad na zemaljske ciljeve, reci Leopolde? Na Zapadu se ubiše od dokazivanja da ogromne bojeve glave i nisu baš neophodne, koliku bojevu glavu ima PrSM?

To o S-300 je posledica toga što Rusima nikako da nestanu Kalibri, Iskanderi i X-22/32, a još je i Proizvod # 305 ubačen u borbu. Tuku Rusi žestoko – samo krenu detonacije bez najave, ili je tek čuješ i vidiš kako preleće a ništa joj ne možeš – mnogo to demoraše. I daju i one vidne rezultate u domenu PVO – opet pogođen HIMARS u nekom skladištu, bitno su efikasnije krstareće za PRO nego S-300.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Svarog na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Dusan Petrovic Dijelovi rakete poslije eksplozije nisu dokaz obaranja.Kao sto buster raketnog motora iskandera koji je uletio u stan nekom gruzijcu u goriju 2008-e nije dokaz obaranja iskandera u gruziji.

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

@Ljuba kakve veze pomoc Ukrajini ima veze sa bilo čime navedenim? Plus zašto bi pomoc napadnutoj zemlji po povelji UNa u bilo kojem kontekstu bila loša stvar?

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

Jeste li kad gledali kako izgleda gašenje požara? Zavlače se u uske usjeke, izmedju drveća, dalekovoda. Cilj je ispustiti vodu čim bliže požaru jer ako je bacate iz visine pretvori se u izmaglicu koja nema nikakvu svrhu. Potpuno neizvedivo po noći osim na nekom ravnom platou za trening/marketing da takva mogućnost postoji.

28. Mar 2024.Pogledaj

Topčider na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Nenad(original,iz Srbije) https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1 Mislis ovoliko "dobro"ide putinovoj vojsci sa 20 posto osvojene teritorije i par poljana po 100 kvadratnih metara...Nemoj meni samo da prodajes inostranstvu zutu stampu,to mozes u tvom krugu ljudi sa istim ubedjenjima i imaginacijama.Inace,Oryx je medjunarodno nezavisan i priznat portal koji skuplja podatke sa terena i belezi samo verodostojne podatke o unistenju…

28. Mar 2024.Pogledaj

Dejan na: Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

Vitalni dijelovi su oklopljeni i bez dodatnog oklopa.

28. Mar 2024.Pogledaj