BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] U Ukrajini se vodi artiljerijski rat, veliki gubici ukrajinske vojske, nedovoljne i spore isporuke naoružanja i vojne opreme Norveška je do sada Ukrajini predala 22 samohodne haubice M109.

[RAT U UKRAJINI] U Ukrajini se vodi artiljerijski rat, veliki gubici ukrajinske vojske, nedovoljne i spore isporuke naoružanja i vojne opreme

Već nekoliko nedelja glavne i najžešće borbe rata u Ukrajini vode se na severoistoku i istoku zemlje, uz i dalje minimalna ruska napredovanja, što ukrajinska strana i priznaje. Izveštaji sa terena govore da je najžešće u gradu Severodonjecku u kome Rusi drže većinu urbanih delova grada. Tvrde da se u industrijskoj zoni fabrike ‘‘Azot‘‘ u bezizlaznoj situaciji nalazi oko 2.500 ukrajinski vojnika.

Interesantna informacija dobijena je od glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih snaga generala Valerija Zalužnog koji je izjavio da je linija fronta dugačka 2450 km od kojih se na 1105 km vode aktivna borbena dejstva. Intenzitet borbi u Harkovskoj oblasti se u poslednje vreme značajno povećao, ruske snage povratile su neke ranije položaje severno od Harkova, Ukrajinci su priznali da su se usled veoma jakih artiljerijskih napada morali povući.

Prema pojedinim zapadnim izvorima, Rusija u Ukrajini dnevno potroši oko 50 hiljada granta i raketa kalibra od 82 mm pa naviše.

Kada smo već kod artiljerije, u poslednjih desetak dana smo iz različitih izvora mogli da pročitamo koliko se ona obimno koristi u ovom ratu. Zamenik načelnika vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadim Skibickij izjavio je za britanski Gardijan da se trenutno vodi artiljerijski rat i da ga ukrajinska strana gubi. On je rekao da ukrajinska vojska dnevno troši od 5 do 6 hiljada projektila i da je odnos broja artiljerijskih oruđa 10 do 15 na prema jedan u korist ruskih snaga. Skibickij je dodao i da je Ukrajina potrošila većinu granata (misli se na sovjetske kalibre) za svoja artiljerijska oruđa i da sada koristi NATO kalibar 155 mm. Sa druge strane, američki Vašington  post, piše da ruska vojska dnevno ispali do 50 hiljada projektila, uključujući artiljerijske rakete, ali i minobacačke granate kalibra od 82 mm pa naviše.

Sve to utiče na velike gubitke u ljudstvu ukrajinske strane, vodeći ukrajinski pregovarač sa Rusijom David Arahamija izjavio je tokom posete Vašingtonu da su dnevni gubici Ukrajine u Donbasu od 200 do 500 poginulih i da bi taj broj mogao dostići 1000. Britanski mediji pišu o tome da su gubici kolosalni, od 600 do 1000 poginulih.

Druge procene su dosta umerenije, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je pre dva dana da dnevno pogine 100 do 200 ukrajinskih vojnika dok je šef komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD Mark Mili rekao da na dnevnom nivou pogine oko 100 Ukrajinaca dok ih 100 do 300 bude ranjeno. Ono što je bitno napomenuti je da Ukrajina gubi i dobar deo iskusnog i obučenog kadra i da je sve više primorana da na front šalje slabije obučeno ili neobučeno ljudstvo koje u borbi lako može da pogine, što je takođe potvrdio i priznao ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Francuska samohodna haubica CAESAR u naoružanju ukrajinske vojske.

Naoružanje i vojna oprema sa zapada neprekidno stiže u Ukrajinu, međutim, isporuke se ne odvijaju željenim tempom, do sada je ukrajinska vojska izgubila velike količine vojne tehnike koja očigledno ne može biti zamenjena brzo. Kada je u pitanju artiljerija, SAD su saopštile da su do sada isporučile 108 haubica M777 sa 220 hiljada granata, Norveška je isporučila 22 samohodne haubice M109, Francuska 12 samohodnih haubica CAESAR. Od teškog napružanja do sada je isporučeno preko 250 haubica, preko 50 višecevnih lansera raketa i preko 270 tenkova.

Do sada isporučeno međutim ne zadovoljava potrebe Ukrajinaca, prema rečima savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka Ukrajini je za pobedu u konfliktu potrebno dostaviti ukupno 1000 haubica kalibra 155 mm, 500 tenkova, 2000 raznih oklopnih vozila, 300 višecevnih lansera raketa i 1000 bespilotnih letelica. U ruskim krugovima se smatra da bi to u principu bila obnova brojnog stanja tehnike ukrajinske vojske na nivo od pre 24. februara odnosno početka ruskog napada.

 
Rusija iznad Ukrajine koristi veliki broj helikoptera različitih tipova i namena, među njima je naravno i neizbežni srednji transportni višenamenski helikopter Mi-8 koji se koristi za transport i prevoz trupa i tereta, za borbeno traganje i spasavanje, za ubacivanje specijalnih jedinica. Ministarstvo odbrane Rusije je preključe prvi put objavilo da se koristi i novija varijanta za elektronsko ratovanje koja nosi oznaku Mi-8MTPR-1. Kako je navedeno, ovi helikopteri se koriste za ometanje radarskih sredstava PVO protivnika kako bi se omogućilo nesmetano dejsto avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

 
Tango Six je u jednom od prethodnih izveštaja o ratu u Ukrajini već preneo, a i oni koji pomno prate ovaj sukob već su do sada mogli da vide da obe strane koriste helikoptere (a Rusi i jurišne avione Su-25) na zanimljiv ali ne od ranije nepoznat način. Radi izbegavanja neprijateljske trupne PVO (pre svega lakih prenosivih raketnih sistema) i smanjenja verovatnoće dovođenja letelice u opasnost od obaranja, posade lansiraju nevođena raketna zrna kalibra 80 i 122 mm pod određenim napadnim uglom čime se ujedno postiže i veći domet ali se donekle pogoršava efektivnost. Međutim, kako se ovim ubojnim sredstvima obično deluje na grupne ciljeve, efikasnost u suštini i nije mnogo smanjena. MORF je pre par dana objavio izuzetno zanimljiv snimak dejstva ruskih jurišnih helikoptera zabeležen termovizijskom kamerom.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Me

Koliko sam shvatio snimak, helikopteri su se propeli i pod kutem od kakvih 30-45 stupnjeva ispalili sva NRZ koja su pala negdje, zapravo su glumili leteće VBRove malog kalibra.
Daj da mi neko da link na na kakvu tablicu gađanja i objasni kako možeš ustanoviti elemente gađanja.
U prijevodu, piloti su ispalili sve što su imali, u smjeru gdje bi mogao biti protivnik, što dalje od njega i utekli.
Rezultat vjerojatno teži prema nuli.

Odgovori
Ž

Medo s mora

Ваљда су нешто установили током деценија таквог начина дејства, није то од јуче.

St

Za razliku od gadjanja obicnim VBR gde okrenes VBR prema mestu gde mislis da je protivnik, podesis parametre i nadas se da ce sve rakete pasti na priblizno mesto u nekom krogo od par stotina metara.

te

Zapravo imaju tablice za ovo gadjenje i to vezbaju. Ni ja nisam verovao dok nisam video.

Re

Skoro svi snimci dejstava helikoptera koji su objavljeni su takvi. Sve pod uglom, okrene se i ode.

Va

To rade od pocetka sukoba,prvi snimci su se pojavili pare KA-52 i MI-28 Koji gadjaju pod uglom ! Posle tri meseca toga rada valjda znaju sta rade !

Fe

@ Medo s mora

To mu dođe kao “bombardovanje iz propinjanja” u helikopterskoj režiji. Tako se napada pešadija u rastresitom poretku, tačkasti ciljevi se tuku beam riding raketama uz dokazano neprijatne efekte…

Ix

>> zapravo su glumili leteće VBRove malog kalibra.

Upravo tako, to je iznudjena pseudo taktika u nedostatku kvalitetne optoelektronike i sredstava koja bi omogucila precizne dejstvo sa sigurne visine. Svi ozbiljni zapadni analiticari tog su misljenja, ko zeli moze da cuje/procita. Dakle nista drugo neko demnostracija tehnicke infoeriornosti, kolateralna steta takvih dejstava bog zna, no rusofili ce uvek naci „logicno“ objasnjenje, npr. zasto je leteci VBR u stvari super stvar :-).

Č

@ Ixylon

Pojedinci se ne “love” vođenim raketama ako nije u pitanju neki opasni terorista ili likvidacija voda raznih pokreta i formacija.

Šta misliš, zašto veliki forsiraju zabranu kasetne municije za druge a sami je proizvode i usavršavaju sve u šesnaest?

St

@Ixylon

A šta ti misliš da osa ne hvata te ‘moderne’ zapadne helikoptere na večoj visini?

Svi napadni helikopteri ruske vojske imaju dovoljno elektronike za navođene rakete i samozaštitu međutim kad leti višlje šta treba pa da je to zapadni ili ruski padaš pod PVO bilo kratkog ili potwtnog tipa Buk sistema. Nežele da rizikuju jel su konstatovali da je bolje leteti niže. Ameri su svojevremeno sa Apačima na području granice između Albanije i Kosova i Metohije prosto rešili da više ne lete i ne ulaze preko granice 1999 ;).

Lp

Mi

Napadati helikopterom pri promenjivoj brzini, uglu napada itd… Iskreno, ovo je meni tesko rasipanje resursa helikoptera, municije, goriva itd. Pa zar nije jeftinije i kud i kamo preciznije upotrebiti Grad?! Kao što neko napisa, takođe pokazje inferiornost napadača. Da me neko ne shvati pogrešno, ja želim da se ovaj glupi rat završi odmah danas, samo iznosim svoje mišljenje oko napada helikopterom.

Mi

Sigurno imaju nekakav softver poput artiljerijskih pa rade po tom principu. Svejedno kad svaki dan ispale 50000 raketa i granata na položaje Ukrajinske vojiske. Šta god oni stavili ispred to će vrlo brzo da se istopi. Što se tiče gubitaka sada su sigurno preko 1000 dnevno. Dok je izgledalo da Ukrajina može da parira bilo je oko 600 ali sada se to pretvorilo u Klanicu za Ukrajinu .Rusi su u početku eksperimentisali . Prvo sa blickrigom,pa Avijacijom i helikopterima da ostvare premoć,pa opet tenkovima da pregaze , i na kraju dobitna kombinacija je Artiljerija jedino sa njom imaju rezultate kakve su želeli. Po stranim portalima primećeno je da se grupišu ogromne snage oko Mikolaeva i u pravcu Odese. Ukoliko je tačno ovo otvaranjem novog pravca napada trebalo bi i da bude kraj organizovanog otpora Ukraine. Generalno i u Donbasu jedva popunjavaju vojsku a na izmaku su sa municijom. Zapad daje stotine a njima su potrebne 1000 od svega!!! Praznina u svemu tome se popunjava pešadijom ali to nemože dugo….

Pe

U tekstu se ne navodi nijedan podatak o ruskim gubitcima,mada se zna da snaga koja napada uvek ima do tri puta vise gubitaka od strane koja se brani.

Odgovori
te

@Petrovic Dusan

Ne znam odakle ti ovo to uopste nemora da znaci niti je bilo gde to dokazano. Cista matematicka statistika koja postoji samo na papiru ali nikako u praksi. To ti je kao ona gluposti da onaj ko napada utvrdjen polozaj mora da ima prednost 10:1.

Ruski gubitci su sigurno manji jer oni samo gaze napred artiljerijom i izbegavaju borbu u urbanim sredinama a Ukrajinci su bas to hteli. Prosto Rusi idu na atriciju koju znaju da mogu da dobiju.

Mi

@Petrovic Dusan
Svaki clanak na T6 izvestava prilicno realno situaciju po meni, i ne hvali ni jednu ni drugu stranu. Sta vise, fokus izvestaja je uglavnom na gubitcima i jedne i druge strane. Meni se cini da ti ne verujes vestima cim se izvestava da Rusi pobedjuju na terenu. Polako ali uz sve milijarde pomoci i tehnike sa Zapada Ukrajina nece moci da zadrzi teritorije na istoku i jugu zemlje.

Problem je i dalje za neke da shvate da je ovo PRAVI RAT dve VELIKE jako naoruzane i utrenirane zemlje. Navikli ste da gledate na TV-u kako Amerika pici nekog ko je 10-1000 puta slabiji i bez pomici sa strane, te gde sve ide kao u video igrici protiv slabijeg igraca za tastaturom.

Nesto nema vise onih savrsenih Bajraktara. Ruski PVO odradio svoje. A bilo ih je 30+ neka me neko ispravi za brojke.

Fe

@Petrović Dušan

Želje su jedno, mogućnosti drugo. Zapadni mediji lamentiraju nad ruskom nadmoći u artiljeriji, a pominju potpunu vazdušnu premoć uopšte ne dovode u pitanje, pa još kad se pokušaju masovni kontranapadi pešadijom na brisanom prostori gde tuku haubice od 203mm…
Preskupi juriši za medijske potrebe, Zelenski je lično došao da odokoli vojsku ali nije uspelo, ceo rezultat su hiljade poginulih za nekoliko dana, a Severodonjeck nije povraćen. Sad je nešto mirnije, i gubici su po par stotina…

DW

@Dušan Petrović. Mislim da si pomešao nešto. Strana koja napada mora da ima odnos snaga 3:1 kako bi napad imao izgled za uspeh. S obzirom da se vodi pre svega artiljerijaski rat i da je odnos snaga u artiljeriji najmanje 10:1 u korist Rusa, gubici ukrajinske strane su sigurno ozbiljni. Rusi ih krckaju kao orahe. Zato se Ukri kriju u gradovima, često iza civila.

Pe

Medo s mora
Zahvatom cilja na optoelektronici pojavljuje se indikator na HUD nišanu koji treba pratiti, poravnati sa krstićem na nišanu i ispaliti rakete kada teta iz slušalica naredi, ostalo je balistika.

Odgovori
Ti

Žali bože kucanja, pošto većinu komentara sankcionišete. Po analizama Vaših autora bar u segmentima PVO i RV nije trebala zapadna pomoć da se Ukrajina odbrani od same sebe. Kad neko komentariše da imaju problem sa stanovništvom koje se osjeća rusima to ignorišete. Više utrošite vremena na analize američkih SF top gan filmova nego na čitanje komentara. Ugao lansiranja nrz određuje domet a radi se po tablici gađanja za svaki tip projektila i svaki kalibar pojedinačno. Teorijski, pod 45 stepeni domet je najveći, ispod toga su praktično kratkodometna, direktna gađanja a preko toga, gađanja odozgo, kao minobacač i o tome je bespremetno bilo šta komentarisati. Nemamo te podatke. I opet ću konstatovati, to što se zove Ukrajina imaće strahovite probleme, izgubiti rat, uz ljudska stradanja. Taj nejedinstveni zapad, neću komentarisati, sve ispričana priča, švabe su švabe, ameri nešto uz epp i dajte nam para mi ćemo vama staro železo… Ne treba se petljati u to i gotovo

Odgovori
Mi

Kolicina granata je neverovatna. Ovi me podseti na informaciju o potrosnji granata na Pastriku i Kosarama koji je prelazio brojku od, molim da me neko ispravi kazem po pamcenju (?), 10000 dnevno u apsolutnoj vazdusnoj dominaciji NATO avijacije i koje su dostavljane cesto na konjima i mazgama …

Logistika i dronovi …

A sta Ukraincima dostavlja zapad i nije mnogo bitno vidimo da se granatiraju gradovi u Donjecku ali na frontu je najbitnije. Ima slucaj Avdejevke gde se linija fronta nije pomerila ali sta je tamo izgradjeno za 8 godina nije ni cudo … a Azot ce zavrsiti ko Azovstalj samo sto u Azotu ima 25-30% stranih placenika. A oni nemaju vise kud …

Kod Harkova Rusi vracaju polozaje. Ono sto je zanimljivo je broj snimaka urucenja vojnih poziva u Ukraini na plazama, ulicama, restoranima … takodje se ni iz zapadnih izvora ne cuju podaci o broju vojnika na ruskoj strani a nekih 10-14 ruskih oficira je procesuirano zbog slanja regruta u borbu. Pricati o promasaju ruske taktike sa tim brojem ljudi na aktivnom frontu od 1200 km i brojem ukrainskih vojnika postaje blago receno propagandni rad (ne mislim na novinare T6)

Odgovori
Br

Da li se zna neki odnos koliko je od naoruzanja sa zapada Ukrajina dobila kao donaciju, a koliko od toga je na kredit ili land lease?

Odgovori
Mi

Milijarde i milijarde Dolara od opreme. Vise desetina..
Ogromna lova je placena i za transport i slicne troskove vezane za „dostavu“
Odlican biznis.

Fe

@ Dragan Brankovic

Čerčil je lepo rekao da je “verovanje stvar vere”, tj religije. To što se u nešto veruje ili ne veruje nema uticaja na stvarnost, baš nikakvog.

Tzv “stealth” avioni imaju veoma mali odraz u X-band opsegu na kom rade radari na lovačkim avionima, i veoma se teško pogađaju poluaktivno vodenim raketama ispaljenom sa lovaca starije generacije, još u prisustvu ometanja…

Na S-300 se napada sa bezbedne daljine, inače se začas završi u trofejnoj sekciji nečijeg vazduhoplovnog muzeja, kao i onaj F-117. Ne bi i RF i U.S već sad radile na antiradarskim raketama dometa oko 200km da je bezbedno da se priđe bliže od toga.

U vezi ovoga, Amerika nije badava raspisivala međunarodni konkurs za dalekometne precizne haubice, sad se lepo vidi i zbog čega. To što mi kaskamo za ostalima i kupujemo PVO srednjeg dometa, pa još bez aktivnog samonavođenja nikog ni na šta ne obavezuje.

Pe

@Feline Ako bi izracunali broj uspesnih misija F-117 i broj oborenih aviona za sve godine sluzbe (1 ikada) dosli bi do zakljucka da je to najuspesniji avion ikada.
Samo nad SRJ izveo je vise hiljada uspesnih misija koje se unistavale vojnu i civilnu infrastrukturu i zivu silu nase vojske.Pa taj jedan let od vise hiljada izvedenih je beznacajan.

Dr

Da li se zna nešto o učešću SU- 57ptotiv Ukrajinske PVO.Ako je to tačno onda su Ruski avioni pete generacije imali sukob sa daleko ozbiljnijim PVO nego ijedan avion pete generacije do sada. Koliko znam samo su Izraelski F35 imali sukobe sa Sirijskom PVO. Mislim da su Ukrajinski S 300 i BUK-ovi dosta ozbiljan PVO. Ako neko ima neki podatak rado bih pročitao. Unapred hvala.

Odgovori
Fe

Koliko može da se vidi iz vesti i zapadnih komentara izgleda da Su-57 napadaju sisteme PVO, imaju moderniji sistem za EW potpuno integrisan sa radarom nego Su-35S, avionika je u startu projektovana za multirole, nije čista V-V prilagođavana za napade na ciljeve na zemlji kao kod 35 – dotični je na Zapadu kritikovan kao lovac kome nije uža specijalnost SEAD, tj borba sa PVO.

Mi

Prvo, Rusi imaju jako mali broj Su-57 u upotrebi. Ovih 5-7 novih sigurno ne lete po Ukrajni nego se usavrsavaju kako bi formirali prvu ozbiljnu eskadrilu.

Logika (i izvestaji sa Zapadnih izvora) diktiraja da se testovi novih zemlja-vazduh raketa redovno testiraju sa Su-57. Sta ce drugo gadjati nego radare i najzahtevnije ciljeve, i to verovatno sa nekima od onih iz prve test ture od 10 komada.

Dr

@Feline
Pretpostavljam da ako su SU 57 dejstvovali po Ukrajinskoj PVO da su morali ulaziti u domet npr.S 300 . Ili su stvarno malog radarskog odraza ili su dejstvovali sa nekim raketama jako velikog dometa-u šta ne verujem?

Fe

Su -57 napadaju S-300 i Bukove, sisteme sa IC navođenjem napadaju uglavnom jurišni avioni u brišućem letu, i Ka-52 već da ne pominjem.

AESA radar na Su-57 može da radi u više režima istovremeno, i da služi i kao jedna od emisionoh antena EW sistema dok skenira okolo, da ne pominjem da je AESA radar jako upotrebljiv i za detektovanje protivničkoj aktivnih radara, mapira teren dok pazi na ukrajinske Su-27 i Migove, a može i u SAR režimu da drži na nišanu i PVO sistem posle gašenja radara.
Nema u njemu ničeg magičnog, samo je bolji u svakom segmentu od Su-35S što u zbiru može da da kvalitativnu prednost.

Fraze o “malim rezervama precizne municije” su već poznata psihološka metoda delovanja na sopstvenu populaciju, već je od Prvog Sv Rata korišćeno kad god se neko suoči sa protivničkim oružjem (npr haubicama kalibra 420 i 305mm) koje ima izuzetno neprijatno i demorališuće dejstvo. Sve strane su puštale u štampu glasove da druga strana nema dovoljno teških merzera, da im nestaje municija velikog kalibra, da granate eksplodiraju i cevima…. Oprobana metoda psihološkog delovanja kad se suočiš sa ozbiljno razornim oružjem od koga nema pouzdane odbrane. Posle izjave ukrajinskih Milja Vujanović prenesu njima skloni mediji, pa krenu priče.
Setiti se samo Karabaha, Jermenija je cenzurom sprečila da stanovništvo sazna koliko je situacija opasna dok nije krenuo opšti slom, a posle…
Da Rusi nemaju apsolutnu nadmoć u vazduhu i potpuno dovoljne rezerve precizne municije sukob bi malo drugčije izgledao, ogroman deo zapadnog oružja bude uništen u transportu, a posle i na bojnom polju. S-300 se ne čuje, nije mogao da bude suzbijen bez preciznih raketa velikog dometa.

Pe

@Dragan Brankovic Cinjenica je da Su-57 ne sme da leti nad Ukrajinom.To vrlo jasno govori o tome koliko Rusi veruju u stealth karakteristike Su-57 u sukobu sa ukrajinskom PVO : postoji dovoljno velika sansa da bude srusen,te lansira rakete iznad Rusije.
Buduci da sami Rusi imaju S-300 nema sumnje da su do tog podatka dosli testirajuci Su-57 sa svojim PVO.
Zapravo Su-57 i nije puni stealth kao F-22 ili B-2, i Rusija nikad nije savladala tehniju stealth koju ima samo Amerika.
Sto nije cudno-Amerika je tokom vise the decenija ulagala stotine milijardi dolara u razvoj stealth,a Rusi niti imaju taj novac niti tehnicko-tehnoloski nivo jedne Amerike.

Dr

@Feline
Sudeći po vašim odgovorima ( a to je mene i zanimalo) ispada da SU 57 nije toliko loš avion koliko neki pričaju te nema stelt,te Indijci napustili projekat te nema super krstarenje pa urađeno ih jako malo itd. Moje mišljenje je da će to biti ozbiljna konkurencija zapadnim avionima.

Fe

@ Dragan Brankovic

Naravno da je avion odličan, gde je nekome iz EU nešto takvo? Da se ima bilo šta približno tome ne bi išli u dodatnu zavisnost od Amerike onolikim kupovinama F-35.

Ix

Su-57 postoji u malom broju operativnih primeraka, bukvalno nekoliko, da ga lete verovatno bi plasirali tu vest preko odredjenih kanala, jer osim medijske tesko da bi imalo realnu borbenu vrednost. Ukrajina ne moze svoj VAP nadgledati radarski, to bi dovelo do dejstava po njihovim radarima, oni samo mogu kao SRJ 1999 raditi neke zasede. Jedina mogucnost je da im NATO ISR dojavi odredjena kretanja u VAP-u i da oni odluce eventualno da nesto preduzmu ako ima vremena jer ne postoji direktan link za neko real time navodjenje. Doduse Starlink potpuno menja komunikaciju na ratistu jer po prvi put omogucava realtime konekciju bez komplikovane integracije vojnih sistema. Da li je moguce otkriti SU-57? Pa u nekoj varijanti radio tisine i sa radarskim odrazom od nekih <1 kvadrata verovatno i nije. Poastavlja se pitanje da li bi Rusi hteli da ga "pokazu" NATO paktu jer nekakav signal ce da se pojavi a mnogo jaka elektronska i racunarska sredstva su nonstop u funkciji i analiziraju sve i svasta.

Mi

Imaju snimci na joutube kako dejstvuju u Ukrajini. Mada su PVO sredili KA52 i SU 30SM. Nije mnogo ostalo za njih. Doduše kad ih detektuju mislim na PVO i vide gde ih kriju Kalibar i Iskander to reše mnogo efektnije i bez bojazni i brige oko gubitaka….

M4

Zna li neko ko je dobio posao da opremi Amere samohodnim haubicama? Ono gde je i naša NORA učestvovala na finalnom takmičenju baš u SAD.

Odgovori
Fe

Niko – nosu bili zadovoljni rezultatima – znali su oni šta mogu Rusi i pre ovoga, i zahtevao se bitno veći domet od toga, a ne da se samo dobaci nekih 40 km. Izgleda da neće pristati na domet manji od 100km.
Problem sa artiljerijom je da je mali broj artiljerijskih dalekometnih “snajpera” veoma ranjiv na napade avijacije i dronova, mora da se ima mnogo haubica sa velikim dometom, unifikacija možda i nije najbolje rešenje, kao da treba razdvojiti kontrabaterijska (i oruđa za precizne napade na bitnije ciljeve dublje u pozadini) od onih za borbu sa običnim prašinarima, ne može da se ima nikako dovoljan broj onih za suzbijanje pešadije ako se ide samo na one veoma velikog dometa.

De

Uzeli i ispitali sve. Sad ce na pregledanim rjesenjima napraviti svoje.

Zi

Gde su svi oni koji su pricali da ce Rusija izgubiti ovaj rat? Pisali su kako Rusija nema naoruzanja, granata, raketa….Kad ono na hiljade ispaljenih dnevno. A gde su mocni Bajraktari? Svi poobarani? Gde su mocna zapadna oruzja? Sve unisteno posle par dana dolaska na front.

Odgovori
Ne

Ovaj rat bi svakako trebalo da se dobro sagleda sa strane Srbije. Mi bi morali ite kako da se držimo nekog našeg koncepta. Ukrajina je ravničarska zemlja, Srbija osim Vojvodine brdsko planinska. Svako olako kopiranje bi bilo pogrešno. Gledanje očima Vidi ovo je dobro ili ono ne valja ne važi za Srbiju. Ne samo to Dobar deo ratova mislim na rat u iraku,libiji, siriji…uključujući sad ukrajinu uglavnom ili skroz ravničarske zemlje ili Avganistan brdsko planinska zemlja i naravno poznat ishod i za NATO ali i pre toga za Ruse. Naravno tu je i veličina zemlje… U ratu ’99 naša glavna mana su bili nedostatak kvalitetnih pvo sistema i lično mislim da oni treba da budu okosnica odbrane Srbije baš iz pobrojanih razloga. I to raznoraznih PVO sistema. I naravno koliko god možemo nešto iz domaće proizvodnje.

Mi

Pa dobro, Rusija nikada neće potrošiti municiju niti topove i haubice, iz jednostavnog razloga što mogu sve vreme da ih i proizvode. To ne znači da će dobiti rat, ali niti da će ga izgubiti.

Ovaj rat će se završiti kada Putin i savetnici kažu „ovo nam je dosta“. Svakako neće oboriti celokupni režim u Ukrajini i preuzeti je celu. Obzirom da niko ne zna šta im je bio konačni cilj, ne može se znati ni kada će reći da mogu biti zadovoljni (iako mislim da se i rusofili i rusofobi mogu složiti da je eskaliralo i oteglo se više nego što su Rusli očekivali).

Problem je što gotovo niko neće prihvatiti njihovo osvajanje, i vrv. će krenuti novi višegodišnji ili višedecenijski hladni rat.
Druga opcija, ako ni jedna strana ne prihvati neki ustupak, jeste eskalacija koja vodi bog zna čemu. Na obe strane ima onih koji bi bili radi u nuklearke da koriste bez obzira na cenu, samo da dokažu da će biti po njihovom.

Be

Tu sam

Rusija ce izgubiti ovaj rat.

Mi

Iz vojne perspektive niko osim Ukrajine nece izgubiti ovaj rat. Stotine hiljada mrtvih, i razrusena zemlja. Perspektiva za zdrav i lep zivot u narednih 20 godina sve da se rad danas zavrsi je 0!

Rusija vojno i teritorijalno ne moze izgubiti ovaj rat. Sta vise hvalice se da je pobedila i zauzela ono sto je htela da zauzme. Pretice da ce zauzeti jos ako treba.
Rusija je medjutim vec prvog dana rata izgubila sto se tice ekonomsko medijski rat, i to ce tek da je kosta. Naravno, oni u vrhu ce to najmanje da osete i stabilizovace ekonomiju i standard zivota prosecnog Rusa na nista manje nego sto su do sad imali. Mozda malo manje.
Ipak, ogroman gubitak za Ruse sto se tice para i ekonomske saradnje sa Zapadm do god je Putin predsednik. U desetinama hiljada izgubljenih zivota da ne govrim. To se podrzazumeva, ali to najmanje briga one na vrhu ( na sve tri strane)

Evropa i Amerika ce da se pate ekonomski, ali to sledi periodicno i ovako i onako.

Amerika i NATO je najveci pobednik ovog rata u smislu vojno strategijskog jačanja.

V-

Milose,
Pobjeda u ratu je samo ostvarenje politicka cilja, sve ostalo je poraz.

Jer, sama definicija rata jest politika nasilnim sredstvima.

I da, Putinova Rusija gubi ovaj rat.

Ix

Rusija je ovaj rat vec izgubila pocetkom marta samo sto vi to ne vidite.

Mi

Hmm, politicki cilj se moze gledati i kroz prizmu zauzimanja planirane teritorije, eliminacije ili oslabljivanje neprijateljske vojske na terenu i ostvarenja drugih politicko ekonomskih ciljeva uz partnerstvo sa drugim saveznicima. Ne moze se sve u jednu kratku recenicu uvek strpati.

Ja kazem da ce Putin proglasiti pobedu jer ce proglasiti da je ispunio ciljeve i zauzeo teritoriju koja u kojoj je lezao najopasniji neprijatelj.
NATO ce proglasiti pobedu jer ce reci da je Rusija otpisana iz evropskog saveza i ekonomski jako oslabljenan na duge staze.
Ukrajna nece moci nikakvu pobedu da proglasi na zalost jer ce biti rastureni u param parcad.

Vl

Beduin,
Zapamti šta si napisao.
Za par meseci ćemo malo da diskutujemo o tvojoj proceni.

Ha

Šta se dogodilo sa barjaktarima i sa onim američkim dronovima samoubicama switchblade? Da li su rusi naučili kako da ih neutrališu? Da li su ih poobarali? Čuo sam da čak i one male dronove nemaju nego da odlaze sa fronta idu u Poljsku da kupe komercijalne dronove pa se vraćaju….Ukrajinci slabo objavljuju nove snimke a sada im je to potrebnije nego ikada. Pogotovo što su primorani da hvataju regrute po plažama kako bi nadoknadili gubitke. I nije mi jasno kako zapad misli da promeni tok rata, kada šalje slično naoružanje kao ono koje je ukrajincima već uništeno. Jedina razlika između onog što su imali i onoga što sada dobijaju je da je u manjoj količini i da nisu dobro obučeni da ga koriste. Koliko još može da prođe pre totalnog kolapsa ukrajinske vojske? Ginu najbolji a zamenjuju ih neobučeni koji baš i nisu hteli u rat. Imam utisak da više gube naoružanja nego što im novo pristiže….Ovo je baš okrutno od zapada kako su navukli ukrajince. Mada s obzirom šta su uradili nama zapadnjaci, nije baš za čuđenje….

Be

Vlad,
Trajat ce ovo dulje od par mijeseci.

No, kraj je jasan kao dan.
Putna ce maknuti sami Rusi.

Pe

@V-K-O-K @Ixylon @beduin
Tacno tako: Rusi su imali samo jednu sansu i to je bilo da brzo i spretno preuzmu Ukrajinu u toku par nedelja.
Dok zapad nije poceo da snabdeva Ukrajinu,i u opstem haosu to je moglo uspeti.
Samo-ruska vojska se pokazaka nekompetentnom, a posebno su zakazale kako vojne tako i druge sluzbe bezbednosti.
Ulazak u dugacak rat, gde ukupan ekonomsko-vojni potencijal radi za Ukrajinu,a Rusija je pod sve tezim sankcijama je uslov za poraz Rusije.
Dodajmo i cinjenicu da je Ukrajina izdrzala napad i vojno pobedila u bitkama za Kijev i Harkov, te i sad uporno drzi Donbas.

Ix

>> Ja kazem da ce Putin proglasiti pobedu

Covek je pobedu vec proglasio, sta god da se desi on je najveci car. Ko cita njegove medije veruje da je pobeda vec ostvarena. I SM je proglasio bio pobedu 1999. pa vidimo 23 godine posle kako to izgleda. Posto vecini i dalje stvari nisu jasne izvesno je da ce slicno i vecina Rusa decenijama verovati u pobedu izvojevanu time sto su Ukrajini otkinuli 3-4 grada i odredjen broj blatnjavih, zaprlozenih sela te cuvenu Azovsku rivijeru. Samo Odesa i Kijev avaj ostadose izvan imperije, za to ce okriviti zapad.

Mi

@ Petrovic Dusan

Zapad prazni svoja skladišta naoružanja šaljući ih u Ukrajinu gdje oko 80% biva uništeno i prije nego dođe u zonu borbenih dejstava. Količine naoružanja koje se dostavljaju nisu ni izbliza dovoljne da nadoknade ukrajinske gubitke, a kamoli da prekrenu tok rata. Rusija ima uvećane prihode od nafte i gasa, i ne žuri im se, dok EU očekuje užasna godina. Nikakvih bitaka za Kijev i Harkov nije bilo. Rusi sigurno nisu ni planirali osvajati milionski Kijev sa 20.000 ljudi koje su tamo bili poslali. Ali malo Zapad gura propagandu o „pobjedi“ da podignu moral Ukrajincima, a ti ponavljaš mantru. Nešto poput „evakaucije“ u Mariupolju, još jedna blistava pobjeda OSU.

Ma

@ Beduin i VKOK Jedno su želje, realnost na terenu je nešto potpuno drugačije. Postoje snimci (ipak zapad nije uspeo sve da ih cenziruše) gde se jasno vidi kako Rusi melju Ukrajince, upropaštavaju im čitave bataljone. Naravno vi ćete reči propaganda, al nešto se nagledasmo zapadne propagande, koja više nije u stanju da prikriva ogromne Ukrajinske gubitke. I ne, neće Rusi izgubiti rat, nisu oni kao mi Srbi kreni stani, potpiši primirje, povuci, neee oni idu do kraja da zgaze protivnika, a te vaše mantre im ništa ne mogu pomoći. Zapišite šta sam rekao, samo je pitanje vremena! A žali Bože onih jadnih ljudi koji su mobilisani da se bore za Zelenskog i mafijašku bagru oko njega.
Molim urednika da ne cenziriše post, isti nije uvredljiv ni na koji način i izražava drugačije mišljenje, a to je valjda demokratija.

Mi

Trenutak kada bude pala Ukrajina je trenutak kada će se ,,Zapad,, srušiti ko kula od karata. Definitivno će nesrećni Ukrajinci biti topovsko meso umesto Amera,Engleza,Nemaca,Francuza. I sasvim sigurno će i Poljake ,baltičke države gurnuti u mašinu za mlevenje ne bili se se spasli i oslabili Rusiju. Sada još uvek to ne izgleda tako ili se ne vidi ali ovo nije samo rat Rusije i Ukrajine nego totalni rat izmedju istoka i zapada. Definitivno ne vidim način na koji bi zapad mogao održati svoju dominaciju nad svetom. …

Sh

Šta je uništeno??? Evo, stižu im konačno i PzH-2000. Stigli Caesari, stigle Zuzane, stigli Krabovi.
@Markus: ko šta i kome melje? Ja vidim kako se melju i ruske BTG. O gaženju protivnika, pa šta reči, a ne nasmejati se?
Vojska u koju ulupano više stotina milijardi dolara i oružana sila jednog od najvećih proizvođača nafte na svetu ostaje bez goriva na oko 100 km od svoje granice? Nisu u stanju da zauzmu Sevenodonjeck već dva meseca? Resursa je premalo ostalo i na ruskoj strani.
Sada je glavna opasnost od građanskog rata u samoj Rusiji.

Da

@SheikhZayeb, Ti verovatno živiš u paralelnom univerzumu. Instaliraj Telegram i pogledaj malo šta se dešava. Kombinuj sa vestima koje čitaš i bićeš bliže istini. Svidelo se to nekome ili ne, trenutno Rusi „melju“ ukrajinsku vojsku. Šta će biti kasnije, videćemo…

Fe

@ Miki

Ne uzimaš u obzir fakat da rast Kine menja svetski poredak iz temelja. To što EU neće nešto da prizna neće moći da promeni situaciju ni najmanje. Oni ne priznaju ni Izrelu mnogo toga, pa nešto nismo videli rezultate tog nepriznavanja, nije se IDF uplašio što nema priznanja pa podavio rep, a i ne namerava. 😉

Stari lisac Kisindžer ih je na vreme upozorio na opasnost da se hladnim ratom protiv Rusije Kina prečicom dovede u Evropu, pamti on i Hitlerovu “Novu Evropu” i Japansku “Veliku Istočnu Aziju i “Sferu Koprosperiteta” pod palicom Izlazećeg Sunca.

Ako ovo nije dovoljno onda uporedi BNP Kine (i to u U.S $) od pre 20 godina sa onvim sad, pa razmisli o tome ko će za 10-15 godina da propisuje “norme prihvatljivog ponašanja u međunarodnim odnosima”. Budući rat oko Tajvana će imati ne manje značajne posledice od Pustinjske Oluje…

Odgovori
Pe

@feline Jedino niste razumeli da Kina ima rast zbog trgovinske saradnje sa Amerikom i EU,te im nikako ne odgovara da ostanu bez iste.Kina ce rasti koliko im dopusti zapad,i Kinezi to znaju i zanimaju ih pare,a ne glupava ideologija puna lazi, kao Putina.
Zato i nece dirati Tajvan-osim ako ovi ne isprovociraju proglasenjem nezavisnosti od Kine.

Ri

@Dusan Petrovic
E bas tu gresis.Kina nemoze sebi da dozvoli da Tajvan postane US nosac aviona na 160km od Kineske obale. E bas zato Kinezi grade nosace aviona i ostrva u juznom kineskom moru koja naoruzavaju. Plan Kine je onemoguciti US floti da pomogme Tajvanu kad ih Kina napadne. Da bi kina bila stvarno suverena zemlja Tajvan mora biti deo Kine. Ovaj rat je izmedju suverenista i globalista a ishod ce biti podela sveta na grupu zemaja pod diminacijom US i grupu suverenih zemalja.
I jos nesto Kina je pravila pare trugujuci sa US ali od kako im je Tramp uveo tarife,carine i sankcije oni gube stotine milijardi dolara mesecno. E zato su se priduzili Rusiji u stvaranju novog svedskog poretka. Rat u Ukraini je s
je tu da bi ozvanicio novu podelu sveta.
Dallje,pogledaj ko sve hoce da se uclani u BRIKS ili da postanu partneri sa Kinom i Rusijom Saudijska Arabia i Argentina za pocetak. E to ti je pocetak pada globalizamo i stvaranje novog multipolarnog sveta gde ce Kina da truguje sa ostatkom sveta pod svojim uslovima koristeci svoju valutu.Ako ovo nisi u stanju da preoznas onda nevredi dalje polemisati.

mi

@Ris da zato se Huawei povlaci iz Rusije i zatvara trgovine , ili sef sberbanke izjavi da ce im trebati deset godina da budu na nivou prije specijalne operacije, usput kineske firme lome oko ostanka jer su im briga sekundarne sankcije, boli njih znas sto za Rusiju,iskoristit ce situaciju do kraja kad im ne bude odgovaralo samo ce otkaciti Rusiju

Mi

Kina mora da se oslobodi dolara da bi mogla dalje da napreduje ,Rusija to upravo radi, Indija isto tako, čak i veliki Američki saveznici Saudijci i UAE isto razmišljaju. Brazil,Argentina. $ i Euro mogu da štampaju koliko hoće i niko živ ne može to da spreči. Sav zaradjeni novac može da se potroši samo kako USA kaže. Ne može se ulagati na teritoriji USA i EU sem u fudbal ili kakve gluposti. Bilo kakva ozbiljna ulaganja u neke strateške firme odmah dobiju rampu. I zato je ovoliki zemalja zainteresovan za obaranje Dolara i EURA. Na kraju krajeva svima je postalo jasno da je to sada samo običan papir iza kog ne stoji ništa . I vrlo brzo se može desiti da postane bezvredan….

Mi

@Petrovic Dušan Kina ima odlične trgovinske odnose sa USA i za svoje proizvode dobija Petro dolare koje Amerika naštampa koliko god hoće i koliko god joj treba. A sa njima mislim dolarima ne može se ući u USA i investirati u bilo kakve profitabilne delatnosti ili ključne industrijske grane. Nego se samo mogu držati u banci . Sličan problem imaju svi proizvodjači nafte.I svi se okreću zlatu,kripto valutama ……… Jer znaju da će to uskoro biti bezvredni papir. Čim Rusi oslabe USA kreće i Kina sa Tajvanom…..

Mi

Bilo bi interesantno napraviti neku analizu kako bi izgledala Nato agresija da smo mi imali podršku ka Ukrajina danas a SAD sankcije kao Rusija. Mada ovlaš pomisao na takvu hipotetičku situaciju već sve govori. Ili sukob u Avganistanu npr

Odgovori
YP

Pa pogledaj Ukrajinu. Bila bi nam totalno uništena privreda i kompletna infrastruktura uključujući i gradove. Srbija je po površini cca 7 puta manja od Ukrajine i uz to ulaz u naš vazdušni prostor je bio moguć sa svih strana.
Sankcije nisu nešto posebno otežale ni Rusima da vode ovaj rat, a o Amerikancima da ne govorima, jer su svet za sebe.

Fe

Kako su Bajraktari imali kratku karijeru, a neki poverovali da se postaje Nr 1 sa investicijom od par miliona…

A Ukrajinci nikako da pokažu koji oboreni Su-57, a tako je oštrena arogancija na njemu…

Odgovori
Sh

Su-57 i ne leti, ne mogu da ga obore kada ga nema. A Barjaktar se pokazao itekako dobro. Napravio je štetu od skoro milijardu dolara za izgubljenih 40 miliona. Bez sopstvenih žrtava.

Dr

@Petrović Dušan
Interesuje me koja je onda svrha korišćenja SU 57?
Rakete sa kojima je SU 57 dejsrvovao iz Rusije morale bi imati veći domet nego S 300. Samim tim moraju biti velike i teške i verovatno avion ne može poneti više od dve. Takve rakete avioni Tu-160,. TU 95 TU 22 mogu poneti po desetak komada, mogu se lansirati sa brodova. Raketu „Kinžal“ dometa 1000 km nosi Mig 31 ali to nije raketa protiv PVO sistema i nju SU 57 ne nosi. Živim blizu Beograda 99-e su moji prijatelji bili na “ nevama“ koje su pogođene kasetnim bombama (hvala bogu niko nije stradao) ali njih su gađali avioni koji su dolazili u domet naših radara očekujući da budu“osvetljeni“. Malo odužih ali stvarno ne razumem upotrebu stelt aviona ako neće uleti u neprijateljski PVO i direktno gađati radar koji ga je osvetlio.Znači interesuje me šta je to SU 57 koristio? Ne znam Engleski i ne čitam strane portale i zato pitam ljude koji su informisani od mene. Ako nešto znate napišite.
Pozdrav.

Odgovori
Mi

Stelt avioni imaju mogućnost da se prikradu na mnogo bližu udaljenost od klasičnih. Recimo F35 se procenjuje da može prići do 100km S400 posle toga vidljiv je koliko i F16. To mu daje šansu da lansira protiv radarski raketu a da posada S400 nema vremena za dejstvo da ga uništi nego mora da se spašava…..To bar u teoriji treba da izgleda tako….

Da

Znači dosadašnji kineski rast je „odobren“ od strane zapada. Koliko li će im još dopustiti da rastu?

Odgovori
AL

Svako ko se razume u ekonomiju zna da je zapad sad nemocan da bilo sta Kini naredjuje. Tacno je da je zapad u prvih 15-20 godina investicijama pomogao podizanje Kine i njen ekonomski rast.To nisu radili iz ljubavi vec zbog svojih interesa i velike zarade. Nazalost nisu racunali na jednu stvar, a to je mentalitet kineza, njihova marjivost i spremnost za dugotrajnim ucenjem.Danas je Kina definitivno svetska sila br.2 sa rastucom ekonomijom i uticajem.Vidimo da se ozbiljno naoruzava,sto znaci samo jedno. Postaju SILA BR.1, a onda idu druga pravila igre…

Mi

U Kinu je plasirano 60% Svetskog hidra kapitala. Finansirali su dugi niz godina, jevtinu robu i time podavili konkurenciju.
Kina je privatna država, ogled za druge i baza zadnjih 500 mil. radnika, jer su u glavi robovi.
Mi svi ostali smo višak.
Kina zajedno sa Rusijom, igra igru sa određenim grupama. Svi ratovi su organizovani, Ukraina,Tajvan,Balkan, Indija.

Zemlja koja je samostalna, nikad neće počiniti najveći čin veleizdaje, kroz depopulaciju svog naroda. Svi su sproveli prisilnu vakcinaciju i Rusi i Kinezi.
Znamo šta će nam uraditi EMF i da smo nagrabusili.

Manite se navijanja u nameštenom ratu, za široku javnost. Treba sačuvati glavu u ovome,najvećem, najpodmuklijem, najkrvavijem, a ni ne znamo, ko nas je napao.

Pišite o zaštiti sebe i svojih najbližih. Kako primeniti Faradejeve efekte i kako se čistiti od otrova i teških metala, da ne budemo magnet i mac adresa.

To je rat o kojem treba da pišemo, analiziramo, obučavamo, delujemo.

Analitičari, opet ne radite svoj posao.

Razmislite o tome….

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

TheDictator na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Tako je. Saglasan sam da se ovde bar moze cuti druga strana price, za razliku od USA. U toj diktaturi su dva 737 MAX-a morala da padnu, a jos nekoliko zamalo da padne, kako bi se tek onda cula druga strana price.

22. Feb 2024.Pogledaj

Yrraf na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Ne razumem zašto USA, koja je država sa najvećim brojem avionskih nesreća (https://www.statista.com/statistics/262867/fatal-civil-airliner-accidents-since-1945-by-country-and-region/) proglašavate diktaturom, ali OK, svako ima pravo na mišljenje. Činjenica je da Boeing ima jaka politička leđa i da im FAA baš mnogo gleda kroz prste i da ih samo politička odluka države drži sigurnim od bankrota, ali nazvati ih diktaturom je…

22. Feb 2024.Pogledaj

Rex na: Direktor Avio Stara za Tango Six: Tekst na N1 mi je napravio štetu, ne vrbujemo Er Srbijine avio-mehaničare, nacionalna avio-kompanija nam nije jedini klijent

Samo nije dobro kada jednu stranu priče iznese čovek imenom i prezimenom na vazduhoplovnom portalu koji ne čita baš svako u Srbiji, a drugu stranu priče iznese mainstream medij, koji se hvali kao nekom nezavisnošću i objektivnošću, i koji čitaju milioni, sa udarnim naslovima tipa ugrožena bezbednost aviona, a sve se pozivajući na anonimne izvore…

22. Feb 2024.Pogledaj

Nikola P. na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Samo da konstatujem da ova greska ne bi mogla da se desi na standardnoj pisti na aerodromu Beograd, ali na umetnutoj pisti se desila. Kada udjes u pogresan voz, onda su sve stanice pogresne...

22. Feb 2024.Pogledaj

Lucky na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

UVEK JE LJUDSKI FAKTOR!!! ZATO POSTOJE RIGOROZNE MERE U OZBILJNIM KOMPANIJAMA ,KOGA ZAPOSLJAVAJU!!! ZA TE OZBILJNE KOMPANIJE,NEKI TAMO SERTIFIKAT NE ZNACI NISTA,PILAZE SE KOD NJIH!!!NARAVNO DA JE TO ZA VAS SPANSKO SELO JER GLAVNI VEZE NEMAJU!!!!

22. Feb 2024.Pogledaj