BEG airport status
Jordan je novi kupac višenamenskog borbenog aviona F-16 Blok 70 Sa 8 jordanskih aviona, Lokid Martin sada ima naručeno 137 F-16 Block 70 / Foto: Lockheed Martin

Jordan je novi kupac višenamenskog borbenog aviona F-16 Blok 70

Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Jordana nastaviće i u budućnosti da koristi američki višenamenskih borbeni avion F-16. Kompanija Lokid Martin saopštila je 16. juna da je Jordan zvanično potpisao Pismo o ponudi i prihvatanju za nabavku 8 novoproizvedenih aviona F-16 u varijanti Blok 70. Kako je još navedeno, avioni će biti proizvedeni u novom Lokidovom pogonu u Grinvilu, Južna Karolina, ali proizvođač nije naveo vrednost posla niti kada će avioni biti isporučeni.

Prethodno je početkom februara ove godine, američka Agencija za bezbednosnu i odbrambenu saradnju DSCA (Defense Security Cooperation Agency) dostavila potrebnu potvrdu kojom je američki Kongres obavešten o mogućoj prodaji 16 aviona F-16C i D Blok 70 u paketu vrednom 4,21 milijardu dolara po liniji Foreign Military Sales (FMS).

U paketu koji je Jordan zatražio nalazilo se 12 jednoseda F-16C Block 70 i 4 dvoseda F-16D Block 70, potom između ostalog tu je 21 motor F100-GE-129D ili F100-PW229EEP od kojih 5 rezervnih, 21 radar AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Scalable Agile Beam Radars (SABR) od kojih 5 rezervnih, 6 nišansko-navigacijskih kontejnera AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pods (ATP), sistemi za protivelektronska dejstva AN/ALQ-254 Viper Shield ili sličan, prikazivači na kacigi pilota Joint Helmet Mounted Cueing System II (JHMCS II) ili Scorpion Hybrid Optical-based Inertial Tracker (HObIT).

8 F-16 Block 70 su prvi novi F-16 koje Jordan nabavlja. Prethodno je kupljeno 79 polovnih primeraka / Foto: Lockheed Martin

Od ubojnih sredstava zatražene su samo obične avio-bombe i modularni kompleti za njihovo prevođenje u vođene bombe, tu je 100 kompleta KMU-556 za bombe GBU-31 JDAM mase 907 kg, 102 KMU-572 za JDAM GBU-54 mase 227 kg, 100 MAU-209 Computer Control Group (CCG) za bombe Paveway II (PWII) GBU-10, 102 MXU-651 Air Foil Group (AFG) za bombe GBU-10, 100 MAU-210 Enhanced Computer Control Group (ECCG) za bombe Enhanced Paveway II (EP II) EGBU-49, 100 MXU-650 Air Foil Group (AFG) za bombe EP II EGBU-49, 200 tela bombi Mk-84 ili BLU-117 (ili ekvivalentno), 204 tela bombi Mk-82 ili BLU-111 (ili ekvivalentno).

Jordan je u periodu od 1997-2017. nabavio 79 polovnih F-16, prvo je u programu Peace Falcon I u periodu 1997-1998. iz SAD isporučeno 12 F-16A Block 15 OCU i 4 F-16B Block 15 OCU koji su dorađeni na nivo Block 15 ADF, zatim je u programu Peace Falcon II tokom 2003. takođe iz SAD stiglo 16 F-16A Block 15 ADF i jedan F-16B Block 15 ADF koji su u turskoj kompaniji TUSAS prošli kroz program modernizacije MLU (Mid Life Update).

Iz Belgije je u programu Peace Falcon III tokom 2008. i 2009. godine isporučeno 12 F-16AM (Block 20 MLU) i 4 F-16BM (Block 20 MLU), a 2009. iz Holandije još 6 F-16BM (Block 20 MLU) u programu Peace Falcon IV. U 2011. godini je ponovo iz Belgije, u okviru Peace Falcon V isporučeno 6 F-16AM (Block 20 MLU) i tri F-16BM (Block 20 MLU), dok je Peace Falcon VI obuhvatao 13 F-16AM (Block 20 MLU) i dva F-16BM (Block 20 MLU) iz Holandije koji su isporučeni 2017. godine.

Pakistanu je 2013-14. godine prodato 9 F-16A Block 15 ADF i 4 F-16B Block 15 ADF iz programa Peace Falcon I. Danas RV Jordana poseduje 44 F-16AM i 15 F-16BM čija je prosečna starost 38,2 godine. Narudžbine za F-16C i D Block 70/72 su, sa 8 aviona za Jordan, narasle sada na 137 primeraka, Bahrein je naručio 16, Bugarska 8, Maroko 25, Slovačka 14 i Tajvan 66 aviona.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

N

Kako su Rusi samo zaostali 90-tih to je katastrofa nevidjenih razmera. Bukv jedino Su57 (koji još uvek nije ušao u serijsku proizvodnju) može da se nosi sa novim varijantama F16, Rafalom itd. Ali niko ne može ni da ih krivi. Sa ograničenim sredstvima, za opstanak Rusije je važniji Kinzhal, Sarmat itd. nego savremeni avioni, tenkovi i sl.

Odgovori
ah

kad imas 6000 A bombi!!!??? a i ova nervoza sada je pokazala da se zapad boji jedino A bombi, svejedno, nove , stare, kolicina daje sigurnost, ce ostalo su ruske bajke

67

Obrazlozi…skroz pogresna ocena

Mi

@N
Takvi sistemi su izuzetno skupi za razvoj, i eksploataciju, i zahtevni za odrzavanje. Rusi vec decenijama nemaju ni budzete ni plate za skupe igracke. Maksimalno samo ulazu u PVO, i rakete koje ste naveli vec i nekoliko drugih. U tim granama nemaju premca u svetu.

Ix

Sta ima da se obrazlaze? Radar, senzori, komunikaciona oprema itd. superiorni u odnosu na bilo sta u arsenalu RF.

Pe

@N Buduci da je tokom 1990-ih u Rusiji nije radilo nista,i tek poceli da obnavljaju proizvodnju 2000-ih, dobro su se izvukli da su spasli najjace projekte SSSR sto je sigurno Su-27 i njegova poboljsanja Su-30 i Su-34 (svi ovi avioni imali su prvi let pre kraja 1991).
Cak su hteli da spase i MiG-29 ali prekasno.
Su-57 je vise tu da ne izgube korak,ali njegove prave karakteristike ne znamo.Prica o „78 komada do 2028“ je oduvek bila vise bajka.
Medjutim, uloga aviona u modernom ratu nije vise ista.
Razvoj PVO je prestigao avione bez stealtha.
Ukrajina koja- bez bilo kakvog potcenjivanja -ipak ne spada u najbolje vojske sveta, je osujetila celo RV Rusije…i cetiri meseca nakon pocetka vojne invazije na Ukrajinu Rusi nemaju kontrolu nad vazdusnim prostorom…
Verovatno ce se ici na vise bespilotnih stealth letelica u buducnosti.

67

Ixylon
Kako to molicu? Ajde upredi prve verzije Miga i Efa …posebno me interesuju podaci o envelopama leta, radijusu zaokreta itd ..da ne spominjem HMS + r73 u to doba..

Mi

Rusija primarno ulaže u raketno naouružanje. Po mom mišljenju sasvim ispravno. Svi borbeni avioni novije generacije su veoma zahtevni . Potrebni su moderni aerodromi sa veoma skupom infrastrukturom , sati pripreme samo za jedan let. Armija mehaničara hangara da bi se držali u operativnom stanju. Takvih baza i aerodroma nema mnogo nekoliko desetina ne više. Salva krstarećih ,balističkih raketa bi većinu Avijacije i aerodroma izbacio iz upotrebe. A poletanje sa livada i ne uredjenih pista ne dolazi u obzir za većinu aviona zapadne proizvodnje.

Ix

@677.trae

Zasto bi ja poredio prve verzije bilo cega? Ja zivim u 2022. godini sto i vama toplo preporucujuem.

Ix

>> Rusija primarno ulaže u raketno naouružanje.
Rusija primarno ulaze u par svojih tajkuna koji su precednikovi ortaci itd. zvuci poznato zar ne?

Mi

Jedna veoma prosta stvar ima što se tiče nabavke oružija to jest aviona zapadne proizvodnje. Većina naših nacionalnih interesa se ne poklapa sa interesima USA NATO, njihovih saveznika na Balkanu. Problema ima koliko hoćeš i svaki ako eskalira u nekakav sukob ti isti avioni treba da nas zaštite . Čisto sumnjam da bi to bilo izvodljivo.Ako bi pak odustali od svih naših interesa jednostavno nam i ne treba ni vojska ni avijacija pa nek čuva ko šta hoće ni dinara Nebih dao za to!!!! Kineska tehnika je trenutno jedina alternativa i sasvim sigurno se dobija najbolje što mogu proizvesti jer smo ovde jedini korisnici. I ne verujem da bi uvaljivali krševe i sami sebi pravili negativnu reklamu.

Fe

Zar kupuju F-16 bez AMRAAMA?

Odgovori
Ed

Jordan na F-16 AM/BM koristi AIM-120 AMRAAM, a od prije 10ak godina imaju AIM-120C7 varijantu

Fe

Bez obzira, zanimljivo da uopšte nije navedeno ništa od naoružanja vazduh-vazduh u vezi ove kupovine.

Fe

Zemlja koja ima definitivno manji BDP od Srbije kupila 79 bilo kakvih F-16, a mi?!?

Odgovori
Ig

Ne baš kupila, uglavnom su poklonjeni ili je naknada bila simbolična.
Jordan se nalazi između Izraela i Iraka i jeftinije je na taj način kupiti saveznika nego imati nepoznanicu za koju se ne zna kako će se u nekoj budućoj tarapani postaviti prema Izraelu, ali i prema američkom djelovanju u Iraku.

Sr

@Feline
Mi umesto ibarske imamo Milos Veliki, imamo koridor 10, imamo novu zeleznicu NS-BG i upravo se gradi do Subotice, novi klinicki centar, imamo vodovod, kanalizaciju, a mozemo pomenuti sve mostove i puteve koji su posle ’99 ponovo uradjeni i tako to….

Mi

Jordan je zapadni saveznik od Yom Kippur rata, cak je kralj Husein upozorio Izraelce da napad dolazi 1972. Oni su odabrali stranu.

Mi

Ne znam, ali nacickati avion te velicine sa svim tim spoljnim dodatcima po meni stvara lansirnu platformu za bombardovanje od dobrog aviona. Ako bi sve islo unutra onda bi imali debelog F-35 sa milion sposobnosti ali i trikova i ogranicenja koji kosta nenormalno mnogioda se odrzava. Jednomotorac koji moze sve.. 🙄 Ko bozicna jelka.

Ja mislim da u bliskoj buducnosti avion kao lovac presretac za kontrolu vazdusnog prostora mora da se vrati kao specijalizovana platforma. Ponarucito ako ces da ides u opasnu zonu protiv opasnog neprijatelja. Davno amerikanci nisu testiralio svoje nacickane avione protiv savremene i brojne PVO.
Kad se Rsi uozbilje i pocnu da koriste svoj PVO kako je namenjen, onda takav avion nemoze da pridje u domet tih bombi i podvesnih podova/senzora sa slike gore. To je preskupa oprema ali za slabe neprijatelje. Mora JASSM ili neku buducu hipersonicnu varijantu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Svarog na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Dusan Petrovic Dijelovi rakete poslije eksplozije nisu dokaz obaranja.Kao sto buster raketnog motora iskandera koji je uletio u stan nekom gruzijcu u goriju 2008-e nije dokaz obaranja iskandera u gruziji.

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

@Ljuba kakve veze pomoc Ukrajini ima veze sa bilo čime navedenim? Plus zašto bi pomoc napadnutoj zemlji po povelji UNa u bilo kojem kontekstu bila loša stvar?

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

Jeste li kad gledali kako izgleda gašenje požara? Zavlače se u uske usjeke, izmedju drveća, dalekovoda. Cilj je ispustiti vodu čim bliže požaru jer ako je bacate iz visine pretvori se u izmaglicu koja nema nikakvu svrhu. Potpuno neizvedivo po noći osim na nekom ravnom platou za trening/marketing da takva mogućnost postoji.

28. Mar 2024.Pogledaj

Topčider na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Nenad(original,iz Srbije) https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1 Mislis ovoliko "dobro"ide putinovoj vojsci sa 20 posto osvojene teritorije i par poljana po 100 kvadratnih metara...Nemoj meni samo da prodajes inostranstvu zutu stampu,to mozes u tvom krugu ljudi sa istim ubedjenjima i imaginacijama.Inace,Oryx je medjunarodno nezavisan i priznat portal koji skuplja podatke sa terena i belezi samo verodostojne podatke o unistenju…

28. Mar 2024.Pogledaj

Dejan na: Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

Vitalni dijelovi su oklopljeni i bez dodatnog oklopa.

28. Mar 2024.Pogledaj