Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024

[VIDEO] Pratnja do sletanja u Niš: MiG-ovi 29 srpskog RV i PVO snimljeni iz američkog KC-135 Stratotankera

20. jun 2024

Mađarska nastavlja da modernizuje svoju PVO: Prikazan prvi mobilni 3D AESA radarski sistem EL/M-2084, planiraju drugu eskadrilu borbenih aviona Gripen

20. jun 2024

[Eurosatori 2024] Kompanija Jugoimport-SDPR prikazala najaktuelnije proizvode srpske odbrambene industrije

19. jun 2024

[ANALIZA] Kosovo prikazalo besposadne letelice Bajraktar, Đakovica ipak glavna avio-baza, nastavlja se obuka za pilote helikoptera u Albaniji

18. jun 2024

[Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

14. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

14. jun 2024

RV i PVO Vojske Srbije izvelo vežbu uz primenu elektronskog ometanja: Divizion u Kragujevcu najverovatnije dobio sistem FK-3 kao i HQ-17AE

12. jun 2024

[ILA 2024] Evropa započela rad na razvoju svog “superteškog“ vojnog transportnog aviona

7. jun 2024

[ILA 2024] Sve o nemačkim Eurofajterima

7. jun 2024

[ILA 2024] Belgija novi korisnik Erbasovog helikoptera H145M

6. jun 2024

[ILA 2024] Nemačka će naručiti još borbenih aviona EF-2000, Erbas predstavio novi koncept „Wingman“ borbenog drona, „radikalna transparentnost“ ILA-e lekcija za sve

6. jun 2024

[ILA 2024] Međunarodna premijera srpskog petokrakog Erbasa u Berlinu (bolji smo od Mađara)

5. jun 2024

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potpisalo ugovor za nabavku helikoptera

4. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajina dobija leteće radarske sisteme iz Švedske, žestoki ukrajinski napadi na rusku protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu

31. maj 2024

[SEAS 2024]: Erbas Srbiji predstavio teški transportni avion A400M

27. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Usporavanje ruskih ofanzivnih dejstava, navodni pokazatelji da Kina uskoro šalje naoružanje Rusiji, ruska lovačka avijacija dobila još jedno pojačanje

24. maj 2024

Dogodine u F-16: Igrali smo DCS na SEAS-u (i imamo ideju za biznis)

23. maj 2024
Da li je Ministarstvo odbrane prikazalo drugu aktivnu FK-3 bateriju u naoružanju Vojske Srbije?
Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović u komandnoj stanici istema PVO FK-3 / Foto: Ministarstvo odbrane

Da li je Ministarstvo odbrane prikazalo drugu aktivnu FK-3 bateriju u naoružanju Vojske Srbije?

Kako je danas prenelo Ministarstvo odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je komandu i deo jedinica Drugog raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u kasarni „Aerodrom“ u Pančevu.

Iz ministarstva se još navodi da je general Mojsilović sagledao organizaciju života i rada i uslove u kojima zadatke izvršavaju pripadnici ove jedinice, formirane 2022. godine i naoružane kineskim raketnim sistemima za protivvazduhoplovna dejstva FK-3.

Vest Ministarstva odbrane ipak ima i neke mnogo interesantnije aspekte koji su na ovaj način indirektno i obnarodovani.

Koliko je do sada bilo poznato, na raketnom položaju u Pančevu je do sada bila stacionirana jedinica sa sovjetskim raketnim sistemom S-125 ‘‘Neva‘‘.

Pored samohodnog lansirnog oruđa vide se dva vozila za koje do sada nije bilo poznato da su u inventaru Vojske Srbije / Foto: Ministarstvo odbrane
Još jedno do sada neviđeno vozilo sa četiri anetene u pozadini fotografije / Foto: Ministarstvo odbrane

Na osnovu fotografija iz današnje vesti može se zaključiti da jedinica u Pančevu ima i neka vozila koja do sada nisu primećena u javnosti u formaciji sistema FK-3 koji se nalazi u naoružanju PVO Vojske Srbije.

Moguće je da se vozilo sa četiri antene koristi u funkciji komunikacije.

To bi vrlo verovatno moglo značiti da se radi o drugoj aktivnoj FK-3 bateriji Drugog raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva. Prva je do sada viđena na položaju u Jakovu.

Poklon NGŠ-u i dokaz o gađanju u Kini / Foto: Ministarstvo odbrane

„Strategijska PVO kupola“

Kako se dalje navodi u vesti Ministarstva odbrane, generalu Mojsiloviću je tokom obilaska prezentovan borbeni rad na komandnom mestu diviziona, na kom se planiraju borbena dejstva i izvršno komanduje potčinjenim raketnim baterijama, kao i završne aktivnosti koje se preduzimaju radi provere uvezanosti i deklarisanih borbenih mogućnosti raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva. Mojsilović je obišao i novoizgrađene objekte za smeštaj sredstava ratne tehnike.

U vesti se pominje i termin do sada korišćen javno samo još jednom – „Strategijska PVO kupola“:

– Načelnik Generalštaba je ukazao na značaj pune borbene gotovosti ove jedinice za uspešan završetak projekta „Strategijska PVO kupola“. General Mosilović je odao priznanje na posvećenosti i motivisanosti u realizaciji svih zadataka na integraciji ovog (FK-3) raketnog sistema, kojim su za kratko vreme ovladali i to u praksi pokazali. –

Do sada je bilo poznato da Srbija namerava da nabavi divizion sa 3 ili 4 baterije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska taktičko-tehničkog zbora u Nišu, prolazeći pored komponenti sistema FK-3, rekao da „svi misle da nam je potrebno 6 baterija umesto 3“.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Il

Nekadasnji ministar je vrlo jasno i ne dvosmisleno rekao da se nabavlja jedan dolivizion sa cetiri baterije. Kako se u medjuvremenu izgubila jedna baterija? Ko je ukrao celu bateriju FK3?

Odgovori
Op

Ta vozila su imitatori radarskog zračenja. Rade na generatore koji su u/uz vozilima umjesto na baterijama/akumulatorima (kao imitatori 1999-te). Svak radi u svoj opseg (radi uloge nisanskih, osmatračkih itd. radara FK-3 baterija) i
tu su kao (vrhunska) zaštita baterije. Vozila vjerovatno imaju još više PED uređaja, pogledate onaj pravougaonik na svako vozilo koji cilja ka vazduhu.

Odgovori
Zo

Ni govora. To je neka vrsta troposkaterskog komunikacionog sistema između komandnog mesta diviziona i raketnih baterija.

Op

@Zoran, nagađam naravno.
Meni ovo najviše liči na imitator / EW-PED sredstva. A zar VOJIN nema svoj način i sredstva za komunikacije između komandnih mjesta diviziona i baterija?

Prisutnost ovih sredstava bi bila sasvim logična jer Ruska narudžbina ne može da se realizuje u punoj snazi, a potreba za EW-PED sredstva je (možemo reći) kritična, gledajući razvoj ratova u NK, Ukrajini, itd. ali i naoruzavanje tzv Kosmeta. Možda i tu leži odgovor dje je 4-ta baterija… Možda zamijenjena za ova sredstva. :)

Bu

Ono je rasveta ,da ljudi vide nocu da rade😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣😭😭😭😭😭😭

Odgovori
Dr

Slažem se sa krajem teksta,da nam treba šest baterija FK3 PVO sistema.

Odgovori
Op

Šta će ti 6 baterija ako nemaš adekvatnu količinu raketa za svaku bateriju? A ove rakete su glomazne i mislim da ih se nije moglo dosta isporučiti dosadašnjim letovima.

Najbolje bi bilo omogućiti sopstvenu licensiranu proizvodnju ovih raketa u Srbiji.

Zbilja, ova baterija izgleda ganc nova. Farba, vozila, sve izgleda tip top, barem sudeći po tome sto moze da se vidi na ove fotografije. Izgleda mnogo bolje nego sredstva prve baterije, koja su rađena par godina prije dostave. Možda je prva baterija ta obećana gratis baterija.

Ma

@Dragan,
Ja se ne slazem da nam treba 6 baterija, nama treba 16 baterija, tj. 4 diviziona, da bi imali koliko toliko zatvoreno nebo, a tu ne mislim u odnosu na susjedne zemlje (za bilo koju od njih bi bilo dovoljno i 3-4 baterije, za neki i manje).
@OpFor777
Ko zna koliko se raketa dopremilo, jedno je sigurno, kinezi ce nam dati koliko god mi tazimo i platimo, oni tu nece praviti ogranicenja kao kad bi kupovali na zapadu.
U svakom slucaju rakete je daleko lakse dopremiti nego same sisteme, nisu to nepremostivi gabariti u pitanju, pa da je ocigledno sta se prevozi. A sto se tice nacina dopreme, moze raznim prevoznim sredstvima. A niko i ne mora znati koliko ih ti negde drzis u skladistu.

Mi

Kao praktican minimum bi na trebalo 8 do 9 baterija. Od toga 3 su potrebne samo za zastitu Beograda (i to predstavlja minimum iako su 4 vec optimum), 2 za Novi sad i jos 3 ali ipak idealno 4 za centralnu Industrijsku zonu Srbije, jedna od tih bi bila na aerodromu Ladjevci. Nis je nazalost okruzan brdima i tesko ga je brainit adekvatno ovakvim sistemima za njega su potrebni manji i mobilniji sistemi poput Pancira, Tor i sl.
I da se razumemo, cena za jos 5 do 6 baterija je mali deo od cene za eskadrilu Rafala a realno PVO adekvatan mozemo imati ali lovacku avijaciju tesko. Tesko da ce mo u ovim uslovima trzista ikad moci da kupimo lovacki puk (3 eskadrile) bilo cega kvalitetnog.

Е

@Miroslav

Слажем се да је паметније уложити у ПВО него у прескупи вишенаменски авион попут Рафала.

Да би били сигурни ипак треба још имати и офанзивни ракетни систем домета неколико стотина километара за одвраћање.

Уколико нас неко нападне, да зна да може да трпи и последице на свом терену.

На крају крајева, Рафал има и офанзивну карактеристику.

Op

@Markos potcijenjujes gabarite ovih raketa. Transport nije nepremostiv, al ce naravno svi iz okolnih zemalja i te kako znati šta se prevozi (avionom predpostavljam), jer se radi o gorivu i eksplozivima. I ja bih volio da znam kad mi tako nešto leti iznad glave ili putuje pored kuće.
Ako NATO ili neka članica kaže „njet“ prevozu, ima da ostane „njet“.
Neznam koliko jedna raketa košta al predpostavljam da nije jeftino. Vidiš da i zapad nabavlja u ograničene količine. Ono što je Slovačka imala za S-300 bi se u sasvim par dana ispucalo. Ono što Grčka posjedjuje protiv Turaka ne bi bilo dovoljno, ikao se „kill rate (probability)“ ovih S-300 i S-400 sistema mjeri u procente iznad 95%.

Mi

Oborili su metu na 94.6km tokom obuke posada u Kini,sto se da vidjeti na slici,masala.

Odgovori
Pe

Bog vam pomogao braćo i sestre vojnici !
Srbija ulaže u svoju Vojsku i to je za svaku pohvalu.

Odgovori
Mi

Na prvoj slici se vide dva vozila lijevo od vozila sa raketama,a meni ona lice na The Radio Frequency Directed Energy Weapon.

Odgovori
Za

U praksi se pokazalo da je i razvikani S 400 obicno smece,sta reci tek za ove kineske igracke …

Odgovori
Sa

Šta tek reći za sovjetske dronove koji padaju nadomak studentskh domova?

Ps

Gde se pokazalo? Imas podatke sta je sve oborio? To sto dodje do zasićenja sa 100 dronova i 20 krstarećih raketa je druga stvar…
Patriot se zato odlično pokazao, nema ga vise, sprzeni su..

Ma

Koliko je dobar patriot, pokazuje to sto sad Zelenski trazi da se sa patriotima dejstvuje iz okolnih zemalja Nato a ne da ih dovoze u Ukrajinu, a to je zato jer mu rusi sprzise sve te patriote na njegovoj teritoriji, pa racuna tamo rusi nece smeti gadjati…

Pe

@Psihijatar S-400 je vise puta unistavan id strane ukrajinske vojske u okupiranoj Ukrajini, kao i S-300 , i o svemu tome ima i video i slika.
Naravno nije „smece“ ali nije tako mocan sistem kao sto je PR predstavljao.
Ako Ukrajina moze da ga skine, zamislite sta moze Amerika.
@Markos Patriot se fantasticno pokazao u Ukrajini, obarajuci sve moguce vrste aviona i raketa koje imaju Rusi, od Kindzala, Iskandera do Su-35 i td.
Druga stvar je sto su Ukrajini dali jednocifrene brojeve ovih sistema za ogromnu teritoriju, i sto nemaju beskonacne rakete za Patriot.
Uz Izraelske sisteme, to jeste najbolje sto ima na svetu,

Va

Petrović Dušan Znate li kakvim su raketama gadjali Izrael u nekim slučajevima ? Pravili su gorivo od šećera i veštačkog djubriva i zalivali ih u vodovodne sečene cevi ! Ti sistemi ne mogu da presretnu balistički iskander i slično niti su namenjeni za to ! Ukrajini su dali mnogo toga ali već mnjašmptoči ,od kada daju ovo i ono ubrzo će se sve rešiti ! Od SCALP,Storm Shadow i sličnog pravite stara oružja (a najmodernije šta su im dali sa njihove strane ) do HARM rakete koje pravite super oružje i od kojih je ispaljeno na stotine nas SRJ 1999 iz pogodak samo dva tri sistema ,se sa o vidi koliko vi sve to pratite ! A to što su kupili fragmente po gradu i pokazali kao oborene je već specijalna stvar ,do te mere da su sami sebe spiniovalii kada su rekli da Rusi ekserom su urezivali oznake na delove Cirkona ! I na kraju skloniše o i Patriote iza fronta posle kupanja istih , tako da Ruski avioni bez problema odbacuju klizeće bombe svaki dan a Ukrajinske trupe su ostavljene na milost i nemilost obećanjima glumca iz Kijeva ! Ispostavilo se da su dobili i mnogo naprednije rakete i dalekog dometa ! A Tusk je raspršio vaše snove da NATO trupe ne da nisu u Ukrajinu kao potpora u sisteme već je i Šolc indirektno priznao to ! Šolc bolje da spašava ekonomiju svoje zemlje poješće i njih Kinezi ko nas za primer ! Nisu više sposobni auto industriji da pričaju Kinezima !

Mi

@Petrovic Dusan E naslušasmo se vasih hvalospjeva o Zapadu i zapadnom oružju koje je nepobjedivo, u odnosu na rusko koje je naravno „smeće“. O „gamechangerima“ počevši od Javelina,(jel se neko sjeća više tog sredstva ) Himarsa (obaraju ih kao patke) ,Leoparda (gore kao kamionske gume) ,Abramsa (povukli su ih sa prve linije da se ne brukaju jer ih ni Arapi više neće) ,Atacmsa i Storm Shadow/Scalp (svaki tek 10-ti probije rusku PVO )…,e sad čekamo čapter o čuvenom F – 16 da vidimo kako će da se suoči sa „ruskom krntijom“ zvanom s 400 i sa dalekometnim raketama R-37 ispaljenih sa SU -35 …što bih tek volio da vidim fancuske pilote u mitu zvanom Rafal.

br

Umesto drugog diviziona bolje bi bilo napraviti 100 PA topova od 100mm koji bi tukli do 10km uvis jer za uništenje bilo kog preskupog PVO ima bezbroj jeftinih načina!!

Odgovori
Mi

Koji to top može da puca 10km u vis (a pri tome i pogodi nešto veličine aviona)?!? I koliki je pri tome domet u daljinu?

Da

Kinesko smece kao i sve ostalo koje Srbiji ne treba jer nije dokazano u realnoj borbi.Nego,ne postoji snimak o tom“obaranju“cilja na 100 kilometara u Kini tako da diplome i zahvalnice ne dokazuju nista…

Odgovori
Dj

>> ne postoji snimak o tom“obaranju“cilja na 100 kilometara

A da ne govorimo da je jedna stvar oboriti cilj u vidu nekakvog drona od 10 kvadrata RCS-a, a potpuno druga pokusati isto u realn im uslovima kad prema tebi idu 3-5 F-35A ili sta znam Rafale sa zadatkom da te DEAD-uju :-)

Ne

Обзиром, колико је, спржено S – 400 и С – 300 система. Не вјерујем ни једном ПВО систему, осим ‘Куполе’ из Израела.

We

Nadam se da veruješ u x zrake.Da li si ih video?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor