BEG airport status
Novi skandal u Muzeju vazduhoplovstva: vojska iznosi stare filmove, civili zvali policiju

Novi skandal u Muzeju vazduhoplovstva: vojska iznosi stare filmove, civili zvali policiju

BEOGRAD – U ponedeljak 30. septembra ispred službenog ulaza u Muzej vazduhoplovstva Beograd dogodio se incident u kojem su učestvovali predstavnici Komande ViPVO, zaposleni u Muzeju, civilna i vojna policija. Incident na platou iza MVB je kraj neobične priče o nekadašnjoj filmoteci Komande RV i PVO.

 
 

Civili fizički sprečavaju vojsku da iznese filmove iz muzeja
Civili fizički sprečavaju vojsku da iznese filmove iz muzeja

 
[colored_box color=“yellow“]Tango Six danas u integralnoj verziji objavljuje obraćanje vazduhoplovnoj javnosti zaposlenih u „civilnom“ delu Muzeja vazduhoplovstva povodom nedavnih događaja koji su eskalirali do te mere da su u jednom trenutku da intervenišu pozvane civilna i vojna policija:[/colored_box]
 
Sudbina zbirke nekadašnje filmoteke Komande RV i PVO je izuzetna ilustracija današnjeg stanja u Muzeju vazduhoplovstva Beograd (MVB), koji kao institucija prolazi kroz najturbulentniji period od njegovog osnivanja. Za vreme Agresije NATO pakta na Jugoslaviju 1999. godine, radnici Muzeja su intenzivno radili na zbrinjavanju zbirki Muzeja i prikupljanju dokaza ovog rata. Tako je posle bombardovanja Komande RV i PVO jedna od „letećih“ ekipa Muzeja bila pozvana da izvuče iz ruševina i šuta filmoteku Komande RV i PVO. U skoro napuštenu Komandu tada niko nije smeo da uđe. Brzom akcijom cela filmoteka spašena i tom prilikom je predata Muzeju na trajno čuvanje. Bila bi to priča sa sretnim krajem da se cela storija na ovome završila.

Pomenuta zbirka filmova prvi put je zasmetala vojnim predstavnicima u Muzeju vazduhoplovstva Beograd 2008. godine, kada je na inicijativu najurenog načelnika vojnog dela Muzeja Predraga Grandića, AK Galeb i tadašnjeg načelnika za ljudske resurse u Ministarstvu Odbrane (MO) pokrenuta akcija pod nazivom „Eskadrila starih vazduhoplova“. U jednom trenutku njima je zafalio kancelarijski prostor za klubaše i važnog „saradnika Muzeja Predraga Grandića“. Tadašnji načelnik vojnog dela Muzeja (Muzej Jugoslovenskog Ratnog Vazduhoplovstva – MJRV) potpukovnik Zoran Starčević je došao na originalnu ideju da prostor stvori tako što će iz jednog depoa sve filmove u sred leta da izbaci na zemlju ispred muzeja. Kasnije je uz saglasnosti kancelarije za ljudske resurse MO doneta odluka da se cela zbirka uništi, jer navodno „Zastava film“ nije zainteresovana da čuva ovaj materijal.
 

Izbacivanje filmova 2008. godine
Izbacivanje filmova 2008. godine

Nekoliko kustosa iz civilnog dela Muzeja vazduhoplovstva tražilo je da se to ne čini i da se ovaj materijal prebaci u muzejske depoe, jer je za tako nešto bilo i mesta i uslova. Potpukovnik Starčević ne samo da nije hteo da sasluša dati predlog, čak je najstrožije zabranio da se prilazi ovom materijalu. Zbog toga su se 14.08.2008. godine kustosi Muzeja obratili Ministarstvu odbrane, ali odgovor na njega nikada nije stigao. Pošto je poruka poslata cirkularno na više adresa, za ovaj slučaj se zainteresovala Jugoslovenska Kinoteka i njen direktor Radoslav Zelenović. Prema nekim informacijama gospodin Zelenović je odbijen od MO, uz uveravanje da će filmovi biti sačuvani. Umesto ovog obećanja cela filmoteka nekadašnje Komande RV i PVO je na kraju oterana u kasarnu 250. raketne brigade PVO u Jakovu, gde je većina filmskog materijala spaljena. Jedan manji deo je ipak sačuvan na ličnu inicijativu i po slobodnom izboru starijeg vodnika Nebojše Stanojevića, rukovaoca u MJRV.

Ovi restlovi nekadašnje filmoteke Komande RV i PVO čuvani su u Muzeju sve do 30. septembra ove 2013. godine kada je na inicijativu aktuelnog načelnika vojnog odeljenja potpukovnika Ivana Ukića, a uz odobrenje i naređenje generala dr. Miodraga Gordića ceo fond odvezen u „Zastavu film“ uz obrazloženje da za njega ne postoje adekvatni uslovi za čuvanje. Na ovaj način je po ko zna koji put zaobiđena zajednička ustanova Muzeja vazduhoplovstva i oskaćena njegova ukupna zbirka. Zaposleni u Muzeju su tog 30. septembra fizički i uz pomoć aerodromske i surčinske policije pokušali da spreče ovo razvlačenje muzejskog materijala. Intervenisala je i vojna policija. Nažalost, prema objašnjenju policijskih inspektora iz Surčina policija nema zakonskog ovlašćenje da vojsku spreči u izvršenju njenih zadatka. Čak ni onda kada su njihova naređenja u sukobu sa važećim Zakonom o kulturi i Zakonu o kulturnim dobrima?
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Intervencije civilne i vojne policije

Filmovi u vojnom kombiju
Filmovi u vojnom kombiju

Ovakvo stanje i nerešeni vojno-civilni odnosi posledica su 25 godina odlaganja rešavanja pravnog statusa Muzeja vazduhopovstva. Poslednjih deset-petnaest godina predstavnici Komande vazduhoplovstva u Muzeju vazduhoplovstva Beograd sistematski zloupotrebljavaju postojeće stanje. Vojnički odnos prema muzejskim predmetima isprečio se ispred stručnog muzeološkog pristupa, pa su zaposleni u Muzeju su bili svedoci neverovatnog stepena nekompetencije i voluntarizma. Pri izboru direktora Muzeja, a pod pritiskom vojnih predstavnika u Upravnom odboru, kršen je Statut i Pravilnik o radu Muzeja. Umesto javnog konkursa pribegavalo se imenovanjima, a pri ovim radnjama nije se prezalo ni od falsifikata. Tako se dogodilo da su punu deceniju Muzejom upravljali penzionisani oficiri, koji su vojnom odeljenju „gledali kroz prste“, čak i onda kada je očigledno kršen Zakona o kulturi. Žmurelo se i u slučaju ozbiljnih ekscesa i manjkova. Niko nije reagovao niti je odgovarao zbog teških propusta u radu koji su dovodili u opasnost zaposlene i posetioce. O svim ovim propustima i štetnim ugovorima predstavnici Komande ViPVO godinama ne dopuštaju ni da se govori na Upravnom odboru (UO). Primera radi, punih godinu dana su vojni predstavnici sprečavali da se na UO raspravlja o aferi P-38 Lajtning.

Ministarstvo kulture i informisanja, pod ministrom Bratislavom Petkovićem, 24. juna ove godine, započelo je rešavanje pitanje statusa Muzeja. Međutim, po svemu sudeći predstavnici MO i Komande ViPVO ne žele da se ovo pitanje reši na državnom nivou. General Gordić, koji je ujedno i predsednik Upravnog odbora Muzeja radi po svome, iza leđa ostalih osnivača Muzeja. Poslednjih godinu dana se po njegovom nalogu ubrzano radi na odvajanju vojnog odeljenja od jedinstvenog Muzeja. Iz Muzeja vazduhoplovstva se izlučuje muzejski materijal, koji se onda odvozi na više različitih lokacija. Na ovaj način su vojnim vozilima odvezene čitave zbirke pod obrazloženjem da su one „vlasništvo vojske“. Umesto Zakona o Kulturi prednost se daje primeni Zakonu o odbrani. I pored zvaničnog obraćanja od strane predstavnika Muzeja vazduhoplovstva i traženja odgovora od nadležnih, Komanda ViPVO i Ministarstvo Odbrane se potpuno oglušavaju i ne odgovaraju ni na jedan od upućenih dopisa. Očigledno je da nadležni prećutno gledaju na ova događanja. Čak se stiče utisak da ih i odobravaju.

Posle ovakvih jednostranih postupaka predstavnika Komande ViPVO, a pre svega zamenika komandanta genarala dr Miodraga Gordića, postavljaju se osnovana pitanja:
– U koji muzej u Srbiji vojska može da dođe i da odnosi muzejske predmete?
– Da li Muzej vazduhoplovstva posle svih ovih incidenata više postoji kao zajednička ustanova vojnog i civilnog vazduhoplovstva?
– Ko je u ovoj državi nadležan da spreči razaranje jedne institucije od nacionalnog značaja?
– Da li bi posle ovakvih ekscesa novi Ministar Kulture i Informisanja trebalo da reaguje i ceo Muzej vazduhoplovstva stavi pod prinudnu upravu?
– Koji su drugi instrumenti da se sprovede Zakon o kulturi Republike Srbije i zaštiti istorijsko nasleđe?
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Pe

Prosto da covek ne poveruje sta se nama dogadja 2013! Jad, tuga i cemer!

Odgovori
Ro

Uz postovanje vojske i njene sile, radije sam za muzej putnicke-komercijalne avijacije. Naravno ukoliko zgrada
muzeja nije preneta u vlasnistvo vazdusnih snaga Srbije. Jedno je sigurno. Dok se stvari ne razciste izmedju civilnih i vojnih institucija svi odnosi i vlasnistvo, a drzava je gazda jednim i drugima pa i problem da resi ne treba preterivati sa posetama kada nemir vlada medju ljudima u Muzeju u kojem treba da vlada mir. Muzej je
posle crkve najtise mesto gde treba da vlada red, sklad, harmonij i MIR! Prolazicu pored Vazduhoplovnog Muzeja dok ne saznam happy end. Posle toga sa mirom se moze posecivati. Svako dobro i MIR svima.
Rod. Marinkovic, AME(ret.) Griffith AUSTRALIA // Kraljevo SRBIJA.

Odgovori
pr

Meni ovo sve liči na lečenje kompleksa. S obzirom da naša vojska ne vredi ni dve pare, da je izgubila sav kredibilitet, sad iskaljuje svoju 'moć' na jednom muzeju. Kao da smo u Severnoj Koreji. Ne kažem da je ovo najveći problem u Srbiji, ali je velika šteta što se šira javnost neće interesovati. Neće čak ni čuti za ovo, a kamoli pokušati nešto. Ali mali smo mi igrači u odnosu na razne generale, kvazipatriote i ostale kojekakve stručnjake.

Drago mi je da su demokratija i svest o opštem napretku prisutni u svim slojevima društva. Ironija, naravno.

Odgovori
Do

Ma tako nam i treba kada ih pustamo da samostalno deluju!
Vojsku treba drzati pod strogom civilnom kontrolom, tim pre sto nikad nisu nista uradili ovako samostalno delujuci. Oni uporno pokusavaju da vrate sistem iz vremena SFRJ kada su bili Drzava u Drzavi, a videlo se koliko su sposobni.

Odgovori
ig

Neko ko posećuje ovaj sajt teško da je toliko neupućen da može bez blama da kaže nešto tipa: "….a videlo se koliko su sposobni." Ako nije neupućen onda je zlonameran.
Dečko, neki od tih "sposobnih" su položili svoje živote za bahate tastatura-ratnike koji očas posla pljucnu na njihovu žrtvu. Komentari tog kalibra pokazuju da nije bitno šta je tema (u ovom slučaju Muzej), nego daj malo da pljucnemo na Vojsku i pilote svuda i na svakom mestu. Meni samo nije jasno šta tražiš na T6 ako imaš takve stavove?
Za tvoju informaciju Vojska nikad nije bila više nego danas civilno kontrolisanija, ali da "civile" koje ti pominješ uopšte interesuje Vojska (a u ovom slučaju Muzej) ne bi ni došlo do ovakvog stanja ni u Vojsci, ni u Muzeju. Nije teško biti fin!?

Pe

Ignorance is bliss je u pravu.

Niko ne napada i ne bi trebalo da napada vojsku kao instituciju. Ukoliko postoje odgovorni oni su pojedinci.
Uputili smo zvaničan zahtev za komentar i odgovor Vojsci Srbije, ukoliko odgovore integralno ćemo objaviti i njihovu verziju događaja.

ig

Tu je previranje između jedne i druge strane, a što je najgore, umesto da nekoga zainteresuje ovaj problem, tu se putem medija "skupljaju poenčići" . Iskreno mislim da je i jedna i druga strana zrela za odstranjivanje iz tog kulturnog dobra, a da je najbolje rešenje da se dovedu novi ljudi koji bi napravili nešto od ovoga čega se trenutno stidimo umesto da se ponosimo. Nažalost još jedan primer delovanja države, ili bolje rečeno nečinjenja.

Zo

Momak,3/4 ovih vojnika nisu videli SFRJ ni JNA i nekorektno je tako pričati. A civilna kontrola je samo lep izraz za manipulisanje vojnim budžetom. Ako ne veruješ pitaj bivše vojne ministre i njihove pomoćnike. Ali šta ti znaš o tome sa svojim sistemom vrednosti?

BS

Krah jedne jadne vojske i mozda neverovatno da postoji jos nesto jadnije od toga, a to je ova drzava! Zasto nisu ponudili da neko uzme snimke i sacuva ih?! Idijotizam pojedinaca nas sve pobedjuje!

Odgovori
Ga

Zato sto je bilo dokumentacije koju su zeleli na taj nacin da uniste.

Cl

Meni je jako tesko da shvatim da se ovako nesto dogadja u civilizovanoj drzavi. Ti filmovi su deo istorije naseg RV i PVO i nije mi jasno kako neko moze kulturno/istorisku gradju tek tako spaliti a da verovatno ni nezna sta ima u tim kasetama. Stigla direktiva, pa je treba izvrsiti bez pogovora. Meni ovo licno izgleda kao spaljivanje arhiva da se sakriju tragovi ili mozda gresim?
Voleo bih da se cuje i druga strana, odnosno da MO odbrane obrazlozi svoj postupak. Oni kao vlasnici tih filmova verovatno mogu sa njima da rade sta hoce, samo je pitanje da li je taj njihov postupak ispravan? Ako bi se poveli istom logikom kao u slucaju ovih filmova, onda bi do danasnjih dana bilo sacuvano jako malo aviona koji su sluzili u RV i PVO. Oni su mogli ladno da odvuku sve sto je sacuvano u muzeju na neki poligon pa da malo vezbaju GRB.
Sva sreca pa je izgleda ranije bilo ljudi u RV i PVO koji su vodili racuna o tome. Umesto da idemo napred, mi izgleda tonemo sve dublje i dublje.

Odgovori
DE

Vojska je u pravu. Kako su filmovi dosli u Muzej, tako ce i da odu. Ona je vlasnik muzeja i mogu da rade sta hoce. Sta je civilno u muzeju, osim Karavele ? Orlovi, Migovi, Galebovi…?
I ko je prodao Stuku ? Nije Vojska, sigurno.

Odgovori
Vl

Znaci da su u pravu i kad spaljuju filmove?

DE

Vojska je uvek u pravu.
Ko zna zasto je dobro da se filmovi spale. Ako gradjani neznaju zasto – Vojska sigurno zna, ona je vlasnik filmova.

ni

prosto se krstim koje rezonovanje imas. Spaljivanje filmova je idiotizam i to ce ti svaki istoricar reci. To nije nesto sto moze da se obnovi. Vecina zemalja u svetu skoro sve takve stvari cuvaju u arhivi ako nije neka drzavna tajna onda je slobodna na uvid svima a ako jeste onda se deponuje i stavlja oznaka poverljivo do tad i tad. A spaljivanje je primitivizam. Drugo Vojska je deo ove zemlje i ona nije niceg vlasnik nego korisnik. Da ti pojasnim vojsku placamo ti , ja i svi ovde koliko nas ima,Vojska nije to zaradila nego je dobila od nas, Problem u ovoj zemlji sto mnogi misle da je nesto necije a nije…. A sto se tice aviona koje si pomenuo ta ista vojska je dobar deo prodala kao eksponate koliko se secam bilo je i u novinama . Za stuku ne znam sta se desilo ali muzej ima povecu kolekciju aviona i drugih letelica koje su starije od JNA JV I VS.

to

Sve ili bar 90% imovine pokretne je vojno, civilne su samo "mućke".

dj

А чија је Војска? Војска Србије није правно лице!
О раду музеја има неки закон у Републици Србији.
Шта ће музеј у органском саставу војног ваздухопловства? Њему је место под Министарством културе, где је и већина мизеја, па и технике?!

Zo

Stuka nije prodata! Tacnije, od stuke je jedino sacuvan kompletan rep koji se posle poslednjeg izlaganja van muzeja ostetio i sada se nalazi u depou gde ceka popravku. A od civilnih letelica… pa pogledaj na strani muzeja sta ima od civilnih vazduhoplova, necu sad ovde da nabrajam.

С

А ко је платио сву ту имовину војске? Па цивили. Војска и сва њена имовина припада цивилима и треба да је у служби народа. Није то приватна фирма која је на бизнису зарадила имовину.

Va

Za svaku svađu je potrebno dvoje.
I ovi naši beli su grešni, a i ovi naši crni su grešni.
Gledam ih godinama šta rade i najbolje bi bilo da se muzej zaključa i svi ti dobronamerni stručnjaci rasteraju.Treba neko treći da upravlja svim tim ili da bude muzej zatvoren.
Kad nekima nije nešto po volji, pozivaju se na zakone i propise.Treba da svi prvo pogledaju sebe i šta rade.

Trenutno mislim da je najbolji predlog da se muzeji razdvoje i da se sve iz postavke i depoa podeli i svako svojim putem.
Naravno zgradu prodati nekom privatniku i od novca, napraviti dve pristojne zgrade za dva pristojna muzeja.

Odgovori
Go

Moram da napisem o necemu sto je u vezi a i nije sa ovom pricom ali ima poentu. Bahatos nekih ljudi u vojsci i nekim drugim civilnim sluzbama je nemerljiva . Srbija je zbog takvih nabedjenih likova koji cak nisu ni iz Srbije vec iz recimo CG ali su ostali ovde da rade u tim sluzbama institucijama cesto nanosili velike stete ovoj zemlji. Slican slusac sa pokusajem unistavanja se desio i sa jednim bitnim dokumentom vezanim za jednu civilnu instituciju u kome se nalazio spisak svih plovnih i slicnih objekata koji je pokusan da se unisti kako bi se onemogucilo da Srbija ima neka prava, Ne bi me zacudilo da je i u ovom slucaju isto neko iz nekog razloga zeli da unisti nesto sto kasnije moze znaciti ovo zemlji. Za mene je ovo skandalozno ponasanje i tezak primitivizam spaljivati ili unistavati blago jedne zemlje a to je i filmska traka

Zo

A šta da se razdvoji kada su svi eksponati vojni,sve u depou vojno, zgrada većinski izgrađena parama SSNO(MO). Jedino su zaposleni civili. E, tu dva-tri zaposlena civila na nagovor "biznismena" spolja prave rašomonijadu kako bi podigli medijsku buku i stvorili utisak da vojska koči napredak ustanove. Izgleda da nije samo nesposobni Grandić bio problem??? Ovo li je način da bivšem ministru Petkoviću daju "podršku za sređivanje statusa muzeja vazduhoplovstva", kako je sam najavio posle smenjivanja. Otkuda Braci, dok je bio ministar, toliko interesovanje baš za taj muzej iako mu to nije bila nadležnost. Da se bavio onim što mu je posao ne bi bio smenjen.U stvari poenta je izbaciti vojsku iz vlastite kuće i stavit šapu na ogromno bogatstvo koje se tamo nalazi. A bezobrazna vojska, zamislite,hoće da popiše sve, reši imovinske odnose i pomrsi im matematiku. Kako onda platiti ogroman dug za porez…ili graditi objekte na zemljištu muzeja?
Pogledaj samo ostrašćene diskusije "upućenih" pojedinaca i minuse na bilo koji komentar pozitivan za vojsku. Kao da je neprijateljska! Zar je normalno da se na Vazduhoplovnom portalu toliko omalovažavaju vojni avijatičari i Ratno vazduhoplovstvo??? Ako su to ljubitelji vazduhoplovstva kakvi su oni koji to nisu?

Av

Vojna mafija ponovo na delu. Sto je najgore, ona je zasticenija od polarnih medveda.

Odgovori
Fr

Krajnje je vreme da se najzad reši pitanje statusa ove ustanove od nacionalnog značaja. Svi artefakti tamo su deo zajedničke istorije svih nas vazduhoplovaca i deo Istorije i sećanja ove Nacije. Tamo treba da se donosi a ne odnosi. Bahatost i mešetarenje su nedopustivi kada je u pitanju nacionalno blago. U susednoj Mađarskoj,recimo svi eksponati počev od arhiva pa do izloženih eksponata bilo gde u državi su u evidenciji i pod strogom zaštitom Vojno-istorijskog Instituta i Ministarstva odbrane. A ovakvo bahaćenje sa filmovima je za adekvatni sudski postupak.

Odgovori
Zo

Kako to mislite da se razdvoje muzeji? Koja su to dva muzeja? Ja sam uvek ulazio u jedan. Vlasnik muzeja … Vojska? Gospodo pobrkali ste lončiće. Postoji imovina Republike Srbije vojska nije vlasnik isključivo korisnik državne imovine . Kao matorom i odrtavelom vazduhoplovcu, neka neko objasni ko će to da cepa Muzej na dva dela i koji majčin sin može i hoće da podeli istoriju našeg vazduhoplovstva. Kosa mi se diže na glavi kad pomislim šta ta kuća preživljava zadnjih godina, a posle ovog teksta (ako je ovo istina ) neka vam je Gospod Bog u pomoći. Slično se desio se 10 maja1933 kad su dobronamerni u uniformama spalili 25 000 tomova knjiga, a posle su za sedam godina počeli i ljude. A što kaže Deki za filmove kako su došli tako će i da odu. Deki deo je otišao u dim a deo u zastava film.

Odgovori
Ј

Активни посматрач

ЗАМИСЛИТЕ КАКО СЕ ИЗВРШАВАЈУ НАРЕЂЕЊА ЈЕДНОГ ГЕНЕРАЛА КОЈИ, БЛАГО РЕЧЕНО, ОСИМ БАХАТОСТИ И ЖАРКЕ ЖЕЉЕ ДА СЕ КУЛТУРНО БЛАГО СРБИЈЕ (А СВАКИ МУЗЕЈСКИ ПРЕДМЕТ КОЈИ ЈЕ ЕВИДЕНТИРАН У МУЗЕЈУ ПРЕДСТАВЉА УПРАВО ТО), БЕЗ ИКАКВИХ ДОКУМЕНАТА, ОДЛУКА ДРЖАВНИХ ОРГАНА, МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ, ИЛИ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ, УЗ ПРЕТЊУ ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ, "ДИСЛОЦИРА", ИЛИ, МОЖДА, ОТУЂИ, ПОД НЕПОЗНАТИМ ОКОЛНОСТИМА.
Шта треба да ураде радници Музеја, који су очигледно у праву. Откуд, одједном, да постоји "војно власништво". То је власништво државе Србије, свиђало се то некоме или не и држабне институције рашавају проблем на основу законских прописа. Претње војном полицијом и "ауторитетом" малог апартчика са генералским звањем не могу да буду аргументи да би се дошло до решења.
Афера са покушајем продаје музејског екоспоната (авион ЛАЈТНИНГ из Другог светског рата) треба да добије судски епилог. Искрено се надам да ће, коначно, правна држава и овога пута да реагује и донесе право решење.

Odgovori
MG

Mi mislimo da MVB treba prodati Austalijancima, a pare podeliti kako ponekom aktivnom generalu, potpukovniku, majoru tako i penzionisanom generalu, pukovniku, potpukovnicima. Jer su uspesno uspeli da obrukaju obraz Vojske Srbije zaklanjajuci se iza nje kad god im je trebalo.

Odgovori
Zo

Da zaboravio sam da odgovorim vazduhoplovcu. Na koga ste mislili pod imenima beli i crni? Mislite na civile i vojsku? Čija je to Vojska Srbije? Ko plaća tu vojsku?Koga brani ta vojska i za čije interese radi? U pitanju je bahatost i nasilništvo. Koji će to stručnjak da podeli kao kažete depoe, postavku , i gde će to vojska da odnese i u koju državu? I kome vi to želite da prodate zgradu? Ovo je sramota što ste napisali. Po svemu sudeći posle velikih svinjarija i afera prodaje eksponata od strane vojnih penzonisanih ispušenih muštikli sada gospoda verovatno uklanjaju prljave tragove penzionisanih kolega ili hoće na miru da naprave nove poslove. Zaključajte Muzej na pedeset godina to je verovatno naj bolje što trebalo da se dogodi. Za to vreme dolazi nova generacija, a upokojiće se sadašnja generacija nasilnih, beskrupuloznih i bahatih. Neka Muzej otvore oni koji će da poštuju i cene vazduhoplovno blago.

Odgovori
je

Grandicevi repovi…

Odgovori
Va

Baš su neki reagovali žestoko na iskrenu kritiku.Kao da ne žele da se čuje i drugo mišljenje.
Baš su pokazali mišiće i argumente.
Nisam ih nešto video kad je trebalo da se radi oko muzeja, a sve za njegovo dobro.U depou bi dobro došli volonteri koji žele da pomognu.Ali to je nešto nevažno…
Stvarno smo nacija kritičara i najpametnijih filozofa.Pročitate jednu informaciju i odmah u rat.
Šta je do tada bilo to nije važno.Juče si heroj, danas te bacim u blato, a sutra ti se izvinjavam.
Slažem se da je sve u muzeju JRV i u vazduhoplovnom muzeju, narodno dobro i vlasništvo Srbije.
Ali zašto onda država ne oduzme od vojske i muzej na Kalemegdanu?Ima isti status kao i muzej JRV!?
Deo je Ministarstva odbrane i upravlja sa njim tamo neki "pukovnik".I u njemu su zaposleni civili kao muzejski radnici.
Problem je što se ti civili ne bune protiv uprave i što ne žele da oni budu gazde, a sve u ime zakona i pravila.
Ovaj problem sa vazduhoplovnim muzejom nije od danas ili juče, već je problem 30 i više godina.I prvenstveno je problem ljudi koji rade u muzeju, a ne nas.Oni su svi međusobno u svađi i iznose prljav veš.
Najveći krivci odavno nisu u muzeju.A mi jedni drugima delimo lekcije, kao da sve znamo.
Drago mi je što se bar slažemo da bi muzej trebalo zaključati i predati nekim odgovornijim generacijama.
Nekima je zasmetao predlog prodaje zgrade.
Pitajte zaposlene u muzeju šta misle o zgradi i u kakvim uslovima rade.Zimi je kao u frižideru, a leti ne možeš da ostaneš duže od pola sata.Klima ne može da ohladi zgradu u staklu.A troškovi održavanja poveliki za svakog tko upravlja takvom muzejskom zgradom.
A uslovi za smeštaj eksponata.
Nije samo bitno da su avioni na suvom.Svaki muzejski radnik može da potvrdi da eksponati treba takođe da budu smešteni u mraku, bez dnevne svetlosti jer ista uništava eksponate…..Ali ne bih dalje sa stručnijima od mene.
Ako neko misli da branim generala.
Ne!Ne želim da ga branim.Osuđujem i ja dnevne gluposti, ali da li je neko čuo njegovo mišljenje i koji su razlozi ovog postupka.
I da dodam na kraju, stručnijim sagovornicima, jednu pojedinost o dotičnom generalu.
Na aerodromu Batajnica još od rata1999.godine stoji i propada u kaponiru maketa aviona Mig-29.Te makete su izrađivane u ratu i dobro su vukle za nos NATO komandu.Jedina sačuvana maketa stojala je i propadala jer ovi u muzeju nisu znali šta da rade sa njom.Dotični general, pre desetak dana, kad je video gde stoji maketa i kako propada, naredio je da se maketa odmah ukrca na kamion i preveze u taj isti muzej jer joj je tamo mesto.Eto nešto je i doneo.
Ali najlakše je bacati kamenje na druge!

Odgovori
sh

Sreća da meketu MIGa-29 nisu prodali kao sekundarnu sirovinu. Jedan general (iz Stare Pazove, sada u penziji) nije dao maketu u muzej, jer je smatrao da je "ona njegova".
Da li je ovaj eksponat uknjižen kao povećanje osnivačkog udela imovine Vojske Srbije i ministarstva odbrane?
E to je ono gde VS nema stručnjake.

Mi

Osnovni problem u muzeju jeste ili jesu međuljudski odnosi, tačnije, ljudska sujeta i želja da se prikaže da je neko više zaslužniji od drugog. Iako su i civilni i vojni deo, odnosno ljudi koji tu rade svi zajedno potegli lavovski deo kako bi se taj deo naše istorije sačuvao, ipak i oni su oboleli od one ljudske bolesti tj. želje da budu "veći katolici od pape". U osnovi sukoba u muzeju jeste problem ko je tu glavni, dok civili žele da oni budnu glavni, vojska koja je tu najviše uložila im ne da za pravo. Iako su i jedni i drugi tu na zajedničkom zadatku, zbog ljudskih slabosti oni su u međusobnom sukobu.
Ako bismo sagledali realnu situaciju možemo videti da niti jedan kustos iz tog muzeja nije uradio niti jedno delo iz problema vazduhoplovstva, nisu napisali niti jednu knjigu niti su poznati u vazduhoplovnoj javnosti. Umesto njih tu oblast obrađuju Bojan Dimitrijević, Nebojša Đokić, Aleksandar Radić . Kustosi su pre svega naučni radnici i svojim naučnim radom i na drugi način, oni bi trebali da vrše popularizaciju muzeja i vazduhoplovne istorije, ali oni to uopšte ne rade. Zar to nije sramota?

Odgovori
To

Nije tačno da je glavni problem međuljudski odnosi, već nerešeni imovinsko-pravni odnosi, u prevodu "ko će više da odnese….."
Naši zakoni omogućavaju da se stvari tumeče na različite načine: "može ovako, a može i vako…".

Mi

Osim toga da Vam kažem da su filmovi izuzeti i poslati u Zastava film, kako bi se uradila digitalizacija istih (radi njihovog očuvanja za budućnost), pa će zatim digitalna verzija biti poslata nazad u muzej. Inače svi filmovi su vlasništvo Zastava filma.
A danas je i maketa M-18 predata muzeju na čuvanje.

Odgovori
To

Kako je uopšte formiran tzv "civilni muzej", bez saglasnosti osnivača? Osnovan kao privredno društvo "Muzej u osnivanju" ili slično.
Prava budalaština – Iza toga se skrivaju moćnici koji otuđuju vojnu pokretnu imovinu ("dao nam je muzej avion da ga popravimo i sl. na trajno korišćenje…"). Da li tu ima kriminala. Ima sigurno. Ko može da ustupi državnu imovinu na korišćenje. A Vojska sigurno nije prodavala delove letelica, već upravo ti civili. Komanda ViPVO nema snage da se suprostavi moćnicima da se državi iznese problem, da se ugasi to privredno društvo lovaca u mutnom i da se formira jedan muzej. A predavanje filmske građe Zastava filmu je pravi potez da se spase filmsko blago. A ne da se rasparčava i prodaje po belom svetu.

Odgovori
Zo

Eto i ti ispali jednu dobru. Upravo je MJRV pod izgovorom o formiranju ESKADRILE STARIH VAZDUHOPLOVA
ustupila prototip galeba nekom privatnom licu. Lepo si napisao, pa imam čast da te citiram: ,, Iza toga se skrivaju moćnici koji otuđuju vojnu pokretnu imovinu ("dao nam je muzej avion da ga popravimo i sl. na trajno korišćenje…"). Da li tu ima kriminala. Ima sigurno. " Eto vidiš i tada su zaposleni (civili) iz MVB zvali policiju koja opet nije smela da reaguje pa avion ode u nepoznato . Eto vidiš više nisam čuo o tom avionu. Ako ti znaš proveri pa nam javi, u pitanju je PROTOTIP GALEBA. Za ESKADRILU STARIH VAZDUHOPLOVA odnet je i motor sa utve 66. Gledao sam Grandića kako izjavljuje već sledećeg proleća poleće hidro Utva. Topovski Udarče hvala što si me podsetio ispali ga Svaka ti čast

sh

General je spasao filmove i ostavio ih za istoriju.

Odgovori
sh

Civilni deo muzeja bi samo nešto da "proda", "ustupi", "preproda" ili "pomeri". Vojska sigurno ne radi za privatne interese.

Odgovori
sh

Civilni deo se toliko osilio da hoće da preuzmu Arhivu komande ViPVO.

Odgovori
sh

BIće skandala još u muzeju, tj. u muzejima, dok se ne formira jedan jedini i izbace interesne grupe pojedinaca.

Odgovori
sh

Lek je jasan:
1. Ugasiti civilni deo muzeja
2. Izvršiti popis
3. Predati ga ministarstvu kulture ili ministarstvu odbrane da bude deo Vojnog muzeja.

Odgovori
Zo

Naj veća interesna grupa do sada je upravo vojna koliko sam samo iz postova video. Dragi Shark po principu dršte lopova optužujete ljude i pokušaj da nešto zaštite i sačuvaju . Kako uopšte možete da blatite ljude u Muzeju? Recite poimence ko je to prodao i šta iz Muzeja i ko su ti ljudi i da li danas rade u Muzeju? Koliko znam ljude iz Muzeja većina radi za mizeriju za koju ni vi ni ja sigurno ne bi ni razmišljali a nekmo li radili. Većinu zaposlenih drži ljubav prema avijaciji u to sam uveren. Većinu koji su tamo radili znam iz sedamdesetih ,osamdesetih devedesetih.Tamo nikada nije bila normalna situacija što se tiče finansija. Loše međuljudske odnose unosili su ljudi sa strane (kako za sebe vole da kažu ljudi iz sistema) . Ovde konkretno imate seriju protivzakonitih radnji i za to neko treba da položi račune. Mislim da vojna policija treba da poseti i pretrese taj Muzej JRV i da ne trenira silu na zaposlenima.

Odgovori
Zo

Imenjače kad već sve to poznaješ onda dobro znaš kako je "poslovao" Čeda Janjić. Sve prodaje iz Muzeja je on izvršio, a nijednu vojnici koje kriminalizujete(etelice, avionske motore,uglavnom vojnu imovinu i dosta toga bez potrebne saglasnosti vojske i ministarstva odbrane). Gde je AN-12? Ko je otvorio račun Muzeja u Švajcarskoj i čiji kum je njime raspolagao Zbog međusobnih ucena i podele "plena" nastali su loši odnosi u Muzeju a ne zbog vojske. O krađama i muvanju sa ulaznicama da ne govorimo.Tek kada je Čeda otišao u penziju počeo je borba da Muzej preuzmu "civili". Zanimljivo, do tada mu nije smetalo stanje. Ili ćemo po onoj narodnoj – o pokojniku samo najboje!.
Tangosix neće da se pozabavi uzrocima već posledicama.Pitanje je zašto?Da se ne zameri "momcima". Zato i ne objavljuje ono što mu se ne dopada – šta je sa onim komentarišite slobodno bez ružnih reči i sl.

Zo

Pa i vi imenjače mnogo znate koliko vidim samo imate saznanja o pričicama i legendama koje su se pričale u KRV. Ako ste sve znali šta Čeda radi što ga niste uhapsili i procesuirali. Ali da ne dužim koliko ja znam za sve prodaje, postojao je spisak ljudi koji je posle tih prodaja bio veoma srećan. Nije to nikakva tajna lako se dolazi i do imena za svaku prodaju postojala je dozvola, koje su potpisivali srećni ljudi upravo iz KRV ili korpusa. Živ mi bio imenjače

Mi

Prilikom dolaska šlepera sa maketom, ljudi iz civilnog dela su ponovo sabotorali rad. Juče se na jednoj kapiji pojavio katanac, dosad ga nije bilo. Umesto da otvore kapiju i omoguće šleperu da napravi manevar kako bi što bezbednije istovarili maketu upozorili su kolege iz vojnog dela da ne diraju katanac i kapiju jer će to smatrati provalom u muzej i zvaće policiju. Vojni deo dovozi maketu a civilni zaključava kapiju kroz koju šleper treba da prođe. Na kraju je šleper išao preko visokih ivičnjaka tako da su točkovi prikolice povremeno bili u vazduhu od naginjanja, sa maketom na prikolici.
Kolegijalnost na nivou.

Uz šleper je došla dizalica za istovar. Kada civilni deo muzeja angažuje takvu dizalicu naplaćuju im 300 evra na sat. Potrebna im je takva dizalica za određene radove ali nemaju para da je angažuju. Ova je legla kao dupe na nošu. Još ih pita čovek ima li nešto gde bi mogao da im pomogne oko radova dok se rešavala procedura oko makete. Ma jok. Neće da otključaju kapiju. Jer ako otključaju kapiju možda će šleper da iskoristi priliku pa napravi manevar koji treba za lakši istovar.

I recimo sutra da vojni deo hoće da pomeri tu maketu na neko drugo mesto izbila bi afera po novinama "zašto nam odnosite muzejski inventar". Oni sada smtraju da je maketa vlasništvo muzeja (njihova koliko i vojna) i sprečavali bi svako dalje angažovanje oko makete.

Odgovori
Zo

Pa vi ste veoma informisani. Možete li malo više da nam kažete o situaciji u Muzeju ili Muzejima. Na žalost, godine su me stigle pa sam slabiji u nogama inače bih lično došao do Muzeja da raspitam. Molio bih vas da ovim ljudima koji su zabrinuti za naše blago objasnite pravu situaciju i međuljudske odnose između zaposlenih u oba Muzeja.
Još bih voleo da nam pojasnite kakva je to senzacija kad stigne maketa po danu, a po noći se odvozi MIG-23. Prava konspiracija nema šta!!! Vama sam ipak veoma zahvalan što ste pojasnili način rada u MJRV: Ja tebi originalne filmove na celuloidu a vi meni cd kopije. Ja tebi originalni avion, a ti meni maketicu. To me potseća na jedan džingl sa kraja devedesetih.
Hocete li da se menjamo?
– Ja bih vama dao nesto staro a vi meni dajte nesto novo.
– Ne, ja cu vama dati nesto ruzno a vi meni dajte nesto lepo.
– Ne, ja cu vama dati nesto malo, a vi meni dajte nesto veliko.
– Ne, ja cu vama dati nesto pokvareno a vi meni…

mi

Fotografija od 2008 godine demantuje da se nevodi briga o kulturi i filmovima, jer koliko mogu da vidim tu se nalazi u veliki broj PPA / protivpozarnih aparata/ pa sta se hoce jos?

Odgovori
To

Muzej je jedan i treba i formalno da bude jedan.
Kakav "civilni deo" ?
Osnovali "privredno društvo" da bi "privređivali".

Odgovori
Zo

Do dolaska Grandića na mesto rukovodioca vojnim delom muzeja, bio je jedan Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva. Sa Grandićem je izmišljen MJRV zato što se u tom momentu nađoše dva ovna na brvnu (direktor civilnog dela i načelnik vojnog dela). Želja i ambicija i kompleks da se bude kalif umesto kalifa dovele su do prvog razdora i cepanja jedinstvenog Muzeja. Postojao je jedan muzej sa vojnim i civilnim delom. Svest i poštenje ljudi koji su radili u vojnom delu na rukovodećim mestima sem časnih izuzetaka već su postali poznati i legendarni, kroz anegdote koje se prepričavaju.
Prodaja ili zloupotreba vojne imovine (dok je postojala kao takva) vezana je upravo za rukovodioce vojnog dela Muzeja.Svojevremeno je jedan od načelnika zamenio vojni kamion FAP-13 za drvenu građu, s tim da je sa kamiona skinut radar koji je poslat na otpad, a od lamperije je napravljena prislušna soba za špijuniranje zaposlenih. Vizije razvoja i dalekovidost izašle su čak i novinama pa su jednog načelnika zvali čamdžija jer je iz opreme za spasavanje iz Helikoptera Kamov maznuo čamce. Drugi je prodao viškove knjiga iz vazduhoplovne tematike u stari papir da bi kupio digitalni foto aparat za MJRV.
Opet, slučaj istakanje goriva iz pridošlih aviona1996. godine došao je i do istražnih organa, ali sve se zataškalo što je još jedan od primera vizije poštenja verovatno viših interesa ili naređenja odozgo.

zo

Kako to da uvek nastane neki problem kada Vojska želi da zaštiti svoju imovinu i interese. Tangosix opet bombastično i tendenciozno iskrivljuje sliku o dešavanjima u Muzeju vazduhoplovstva. Samo budala može poverovati da vojska radi protiv sebe? Nije mi jasno Petre zašto to uporno radiš kada i vrapci znaju pravu pozadinu svega. Kada krenu ozbiljne istrage o dešavanjima u muzeju (a vojska to mora zatražiti već jednom) biće svašta, a ti bi mogao "skandalozno" da se iznenadiš… A ova dešavanja najbolje govore o "civilima" iz muzeja…ponašaju se kao rulja.

Odgovori
Zo

Ma hajte imenjače vojska sigurno ne radi protiv sebe. Ali pojedinci u vojsci su se veoma istakli da urade poradi sebe. Jedina interesna grupa, trenutno devastira cepa i vrši trijažu muzejskih i eksponata.
Slažem se da krenu ozbiljne istrage, ali molim vas da malo neko ode i na robiju odgovara za svoje postupke a ne sa svim počastima i privilegijama u dobro plaćenu penziju.
Navešću vam primer iz veoma cenjenog vojnog Muzeja kada je načelnik muzejskog odjeljenja Vojnog muzeja pukovnik Dragan Nikolić (poznatiji kao Macola) devastirao u napadu besa i maligana MACOLOM dva Šehidska nišana iz 15 i 16 veka. Izvršioc D.N poznatiji kao MACOLA, procesuiran je svečanim odlaskom u penziju sa svim počastima. Pa eto dođosmo i do rulje kako nazivate zaposlene. Veoma ružno imenjače.

ze

a zbog cega su dolazili u ponedeljak, sada su u pitanju rezervni delovi za avione koji ne lete vise u vojsci, Napomena novi delovi

Odgovori
Zo

Šta se to desilo u ponedeljak? Delovi? Za koji avion su delovi?

ta

Za stanje u Muzeju, za pokušaje otimačine, prodaje snose odgovornost predstavnici osnivača:
Komandant ViPVO, ministar odbrane, direktor SMATSA, direktor aerodroma Beograd, direktor Prve petoletke i predstavnik SokoMostar.
Oni treba da pokrenu postupak gašenja tzv "civilnog dela muzeja", koji je osnovan bez njihove saglasnosti. Inače, … mogao bi da dođe Vučić da im on rešava isključivo njihove probleme.

Odgovori
Zo

Da li neko zna šta se to dešavalo u ponedeljak? Ili od kojih aviona su delovi?

Odgovori
Ja

Ovo je van svake pameti. Ljidi cuvaju manje vrednosti, sakupljaju, placaju, a nas vojni vrh, zaduzen za te dokumentarce se odlucuje da odbaci sve ti kao smece. To mi lici na izdaju i to jaku i potkovanu izdaju. Da li u vojsci ima vojna kontra obavestajna sluzba koja bi ovo videla i isledila i na kraju krajeva sprecila ovakva dogadjanja. Ne moze odlukom jednog coveka da bude unisten video zapis koji se decenijama formirao i sklupljao. To je blago, nacionalno blago i to se u svakoj normalnoj zemlji cuva jako dobro. Zaista sam ogorcen , ali i nemocan da bilo sta uradim, osim da ovako kroz nekoliko recenica napisem svo stav o tome. Dolazim do zakljucka da nam drzavu u svim segmentima vode ljudi koji slusaju neprijatelje srbije, i ciji su to predstavnici. U politici, u Vojsci, u Policiji i Bezbednosnim sluzbema nisu i ne vladaju vise ljudi patriote i Srbi, vec je to buckuris probranih prodatih dusa, koji evidentno u svim segmentima urusavaju i rastacu ovu jadnu zemlju, sa krajnjim ishodom da ce narod koji zivi u Srbiji vrlo brzo robovati tudjinima. Srbia nije vise srpska. :(

Odgovori
Zo

Kome ovde pričate o patriotizmu i zemlji Srbiji izdaji uništavanju nacionalnog blaga . Pa zar ne vidite da su im puna usta samo vojne imovine, vojnog vlasništva dele nas na civile i vojnike crne i bele. Muzejski radnici koji štite nacionalno dobro i blago (a to im je posao i dužnost) su rulja, lopovi neradnici, da smo u nekim davnim vremenima sve bio trebalo da ih postreljamo.
Na žalost u svete kravese ne dira čak i kada rade protiv nacionalnog interesa i zatiru istoriju jedne zemlje. Jedine sankcije koje će da podnesu su odlazak u penziju. Oštro će dai h ukore isplatom otpremnine za svoja velika dela koje su napravili.
Gospodine Janus niste uspeli da ih postidite to su ljudi profesionalci bez identiteta i integriteta, vere i nacije. I moj vam je savet nikako ne dirajte u vojnu imovinu i vlasništvo. To im je naj svetije.

Fr

Svako ko je bio u VVA u Zadru u Teornom centru Akademije seća se predivnih tematskih dokumentaraca "Zastava filma" iz oblasti Meteorologije, Mehanike leta a najzanimljiviji su bili filmovi za obuku za različite tipove iz pedesetih i šezdesetih godina pa do G-2, G-4, MiG-21, GRB. Nešto od toga postoji i na You Tube-u. I sam imam VHS kolekciju snimljenu sa TV. U snimanje i montažu su bili uključeni vrhunski profesionalci, snimatelji, montažeri, režiseri tog vremena. E sad, uništiti MASTERE i poništiti trud i stvaralaštvo tih ljudi jeste ZLOĆIN protiv Istorijskog i u krajnjoj liniji kulturnog nasleđa ovog naroda. Niko nema pravo na to! U ime budućih naraštaja.

Odgovori
av

i tko je sada kriv? vojska je donela dva eksponata, kakvi jesu jesu, (poklonjenom konju se ne gleda u zube),
zašto civili blokiraju rad, pa oni imaju samo caravelu i 727?
zašto vojska jednostavno ne "pokupi" svoje predmete i "prebaci" ih po Vojni Muzej. (dio vazduhoplovstva,).
šta rade kustosi, ako ne pišu radove i ako se ne brinu dovoljno o eksponatima.
da li se oglasio ministar bilo kulture ili odbrane
da, na ćelo trebaju ljudi poput Dimitrijevića, Đokića i slični, znači osobe koje više znaju o avijaciji od kustosa

Odgovori
ze

u ponedeljak su utovareni novi delovi za avion tipa Utva 66, to mi je objasnio jedan od radnika muzeja koji je bio dezuran taj dan. Posto sam pripadnik MUP/a ja sam taj dan pozvan na intervenciju. Vojska nije imala nikakvo pismeno odobrenje ili ovlascenje ili sta ti ja znam da bi mogla da dokaze vlasnistvo i da to iznese iz muzeja. Samo je bilo po principu to je nase i mi to nosimo odavde, nikakav papir, nikakav dokaz

Odgovori
ta

A čiji bi mogli biti delovi aviona nego vojni ? Da nisu možda aeroklubovi kupovali delove i donosili u muzej ? Da li znate ko su osnivači muzeja kad tako pričate?

ze

vojni nego sta, pretpostavljam, ali sta ako mogu da se prodaju aero klubovima, ispod ruke po povoljnoj ceni

С

А чија је војска него цивила / грађана? Да није можда приватна? Мада како се понашају, има индиција да их је неко ''приватизовао''.

ta

I da znate, gosp. policajče, Muzej JRV je organizacijska celina unutar Vojske Srbije.

Odgovori
ze

da, to mi je rekao i zastavnik koji je bio na licu mesta, pa sta to menja. Objekat je civilni, red je bio da se javis kad udjes u kucu, a ne samo otvaramo i iznosimo sta nam treba

fi

Policiji vojnoj i civilnoj je data na uvid fascikla sa sledećim dokumentima: Naređenje za predislokaciju rezervnih delova iz MJRV u vojno skladište u Pančevu, mesečni plan rada MJRV gde je ta aktivnost planirana, plan prevoženja, tovarni list i fotokopija izvoda evidencije materijalnog knjigovodstva. Kopija tovarnog lista je data zameniku v.d. direktora.

Odgovori
ze

kada, meni u ponedeljak sada nije dato na uvid nista, osim ruke u dzepovima. Ne znam da li su napravili nesto u utorak, ali posto radim sutra, provericu.

ta

Muzej vazduhoplovstva ne postoji u spisku ustanova ministarstva kulture, ne postoje podaci u Agenciji za privredne registre, što je zakonska obaveza.
Znači da je nešto sumlnjivo.

Odgovori
ta

Za gosp.policajca Zeksa, dokumentacija film mejkera ne predstavlja dokaz, jer mu je "neko rekao drugačije". A i pitanje je da li je gosp. Zeks policajac ili "lažni profil" u funkciji "civilnih struktura".

Odgovori
ze

nije lazan profil siurno, ja sam pozvan na intervenciju jer su radnici muzeja kako kazete civili prijavili da im se iznosi imovina iz prostorija i smesta u to neko citroen vozilo. Otisao sam do prostorija i tamo zatekao jednog zastavnika i nekoliko vojnika koji su vec bili zavrsili utovar. Informaciju o rezervnim delovima sam dobio od civila koji rade u muzeju, a i ono sto sam video u vozilu nisu bili filmovi ili neke filmske trake. Kada sam pitao zastavnika sta ima u vozilu on je rekao neke stvari, ali nije hteo da kaze koje. Samo sam zadrzao vozilo do dolaska podrucne policijske patrole, jer kao granicna nemamo nadleznost. Malo mi je ne logicno to planovi i tako dalje kao sto je predhodni ucesnik posta naveo. Sta je to tolika tajna, da li je vojska drzava u drzavi pa ne sme niko da ih pita sta prevoze. Mislim da smo prevazislil takve postupke

ze

ja koliko se razumem, mislim da bi svako trebao prilikom odvozenja bilo kakvog naoruzanja i vojne opreme trebao da prilozi Resenje o transportu ubojnih sredstava i opreme koje iydaje Uprava za protiv pozarnu zastitu MUP/a, tako vojska radi kada doprema opremu koju prevozi, do sada su tako radili, ali ovo ne znam sta je

ta

Nema podataka o Muzeju vazduhoplovstva (civilnom), osim na sajtu Poreske uprave gde stoje sledeći podaci:
ПИБ100099911
МБР07058454
НазивМУЗЕЈ ВАЗДУХОПЛОВСТВА – БЕОГРАД
Zakonski zastupnik: Slavko Biga, identifakor: 0704947340007.
Šta znači zakonski zastupnik i ko stoji iza njega. Država Srbija ili KViPVO, SMATSA, aerodrom Beograd…. ili neki drugi interesi.

Odgovori
ta

kViPVO, SMATSA, aerdrom NIkola Tesla, Prva petoletka i SOKO Mostar kao osnivači muzeja nemaju kapaciteta da isteraju stvar na čistac.
Zato su stalno neke afere, prodaja delova letelica i ostalih artifekata.
Zato Muzej nije ni registrovan u ministarstvu kulture. Muzej se tretira od strane Vojske kao neka "samostalna četa". Oostali osnivači su "nezainteresovani" i kao da im odgovara "status quo". zato policija ne može ništa. Zato niko nije kriv za pokušaj prodaje eksponata.
Zapravo se radi o privatnim interesima koji su nadvladali državne.

Odgovori
Zo

Prosto me rasplakaste, kad pričate opet o vašem vojnom vlasništvu i imovini. Prisiljavate me da krenem grubo mada nikako ne želim da bude grubo. Kao pripadniku trećeg doba i starije generacije dužnost mi je da obavestim šta se sve desilo u međuvremenu jer vidim da većina nije informisana.
Umro je drug Bevc (Edvard Kardelj) pa i drug Tito sledeće godine. Čini mi se, da ove vesti teško podnosite, jer je sa drugovima tokom vremena umrlo mnogo toga.
Kad bih vam sada još napisao da drug Tito više nije ni Maršal ni Genije kao ni Komandant SLAVNE ARMIJE to bi vas dotuklo i pali bi u depresiju.
Eto puštam i ja suzu za tim vremenima iz ličnih razloga .
Za proteklim vremenima i proteklim drugovima minut ćutanja prekrstite se , za pokoj duše pokojnika ili ako neko ima problem sa uverenjima neka se prezvezdi. Sećam se tih vremena (ne povratila se) kada JNA beše sedma republika takoreći država u državi. Mislim da sam vam dao prviše informacija. U sledećim postovima biću veoma pažljiv i pokušaću da vam nežno saopštim, čega više nema i vratiti se neće.

Odgovori
ta

Gospodine Zorane Petroviću, ovaj vaš komentar nema veze sa temom. Da niste malo "otišli u stranu" ?
Da li je gospodin Biga imao saglasnost svih osnivača muzeja da osnuje Muzej vazduhoplovstva? – Nije.
Da li je pravno dozvoljeno da tako osnovani muzej raspolaže resursima: eksponatima, prostorom, zgradom? – Nije.
Ustupanje vazduholpova bez naknede – da li je to krivično delo? – Jeste. Sva navedena pitanja predstavnici države ne pokreću. Zašto – Ne znam, ali ima razloga. Ćinjenica je da postoji šteta za državu i za to će neko morati da odgovara. Da malo i ja skrenem sa teme: Dinkića u istrazi pitaju da li je znao da su "šalteri ZOP-a izdati u zakup bez naknade?". Možda će i predstavnike države KViPVO. SMATSE, aerodroma Nikola Tesla nešto priupitati? Ne mogu predstavnici državnih organa da se pravdaju za svoj nerad da je kriv "civilni deo muzeja".

Zo

Ma potpuno ste u pravu tangomambo baš kao čovek koji želi sve naj bolje Muzeju i našem blagu upravo sam za to da neko najzad podnese sankcije za svoj rad ili ne rad. Saki prestup,zločin,krivično delo ima ime i prezime. Zalažem se da svako podnese odgovornost za svoje postupke. Upravo jedan komotan odnos rukovodstva vojnog dela i civilnog dela muzeja doprineo je sadašnjem stanju. Lepa ideja i namera da se napravi jedan hram vazduhoplovstva od nacionalnog značaja izrodila se u monstruma sa dve glave.
Jedna drugoj ne misli dobro. I narodna pesma kaže Oj Lazare, od Srbije glavo! Nit' je bilo, niti može biti: Jedna zemlja, a dva gospodara. Jedna raja, dva harača daje, Carovati oba ne možemo.

Zo

Na svu sreću Slavko Biga ga nije ni osnovao ni napravio a nije mi ostao baš u lepoj uspomeni.
Vojska koliko se sećam te priče (al nemojte da mi zamerite beše to davno ) nemade para za plaćanje osnivačkih obaveza još od osamdesetih godina i to pre kriza a kao što nema ni danas. Možda i nije tako pošto kupio poto prodao ali tako je to bilo.
Al opet ista vojska upravlja sa MJV,MVB godinama. Postaviše dva direktora i Bigu i Grandića (ovog zadnjeg kako mi juče ispriča kolega iz JAT-a) na osnovu falsifikovanog dokumenta.
Sedamdesetih i osamdesetih (kada sam intenzivno sarađivao sa MJV a drugi nije ni postojao) predsednici saveta Muzeja pa posle i Upravnog Odbora (devedesetih) behu isključivo iz KRV. Postavlja se pitanje kako to ne potpisaše papire o osnivanju i finansiranju a drmaju svo vreme i kreiraju politiku Muzeja.
Stvarno bi državni organi trebalo sve da pretresu. A što se tiče sramnih prodaja mislim da je za sve znao Upravni Odbor i aminovao. Kad je moj drug Čeda prodavao Štuku pokazivao je papire gde se UO jednoglasno saglasio i dao dozvolu za prodaju. I Grandić je zatražio dozvolu UO. za prodaju Lajtninga ali tada je otvorio pandorinu kutiju. Razmislite drage kolege vazduhoplovci počeo sam o istoriji što nežnije, ali kao što videste nemogu suviše sam grub a i mnogo pamtim nisu baš crni i beli, civili vojska. Oni mučenici što tamo skapavaju sa mizernim platama i da li ih uopšte i imaju niko i ne pominje. Većina su ljubitelji avijacuje i veliki entuzijasi. Njih ovom prilikom pozdravljam i podržavam.

Zo

Nešto gledam fotografije koje stoje u prilogu. Filmove prevoze sanitetskim vozilom za reanimaciju? Kome je išla hitna pomoć puna filmova? Ovo bi terbalo da se ispitaju službe bezbednosti jer tek sada postoji sumnja i ima elemenata za mućkanje.Sanitetsko vozilo niko ne zaustavlja ( ni civilna ni ojna policija) i ne kontroliše, posebno vozilo za reanimaciju. Ovde definitivno nisu čista posla. Savršeno vozilo za poslove ispod žita.

Odgovori
av

pošto sam se nažalost dosta vozio u sanitetskim vozilama naročito u tip tipovi Fiat Ducato, na slici je staro vozilo bez osnovnih dodataka da može biti sanitetsko, ovo je staro vozilo koje je muzej ili dobio ili kupio od sanitetskih službi.

ta

Vojska ne radi ništa ispod žita. I pod budnim očima je službe bezbednosti, to ne brinite. Nego nemaju volje, znanja i stručnih ljudi da ugase "civilni deo". Suluda je uopšte ideja da se formiraju 2 muzeja. Unutar jednog, od strane zainteresovanih pojedinaca, a ne sistema formirano je kancerogeno tkivo – "civilni deo". Sa pravne strane – formiranje "muzeja u muzeju" bez saglasnosti svih osnivača je pravno ništavno. I taj "kancer" se gaasi kao privredno društvo. Ali predstavnici osnivača neće ili ne smeju da raščiste stvari koje su veoma jednostavne. Zato opstaju 2 muzeja, magla, preprodaja aviona (štuka i sl a šta još ne znamo, to je pitanje.). A u magli zna se ko "radi".

Zo

Ma potpuno ste u pravu a vidim da ste verovatno Onkolog po struci jer pričate stručno o Kanceru. Samo ima mali problemj er ako ste medicinske struke Doktor (što bi rekli moji bosanci HEĆIM) sramota je da niste u saznanju KANCER je SISTEMSKA bolest.
Pa hajedmo da vidimo šta se dešava SISTEMU pod budnim okom bezbednosnih službi. Prošlog meseca uhapsiše tri GENERALA Vojske Srbije za proneveru,krađu,otuđenje tričavih 80 000 000 US dolara (eto potkrade se i po neki tumorčić kako vidimo).
Opet idem u istoriju a najavio sam da ću da budem nežan. Afera iz vazduhoplovstva manja pronevera,marivela,zdi,drp koja nije toliko imponzantna ali dovoljna . Afera MIG još jedan mali ali malignitet remont aviona preplaćen je po 4 000 000 US dolara po komadu. U Šabačkoj kasarni nestalo 200 tona goriva 2010 godine prema ovim kasnijim skoro dobroćudni tumorčić. Sistem je to nema šta. A u aferi Satelit 44 900 000 evra ošteti državu Srbiju Prle Davinić i evo još malo pa postaje nevin vreme leči sve. SISTEM je to, a koliko vidim mogao bi da ode na sistematski.

ta

Osnivačli akt Muzeja vazduhoplovstva se može osporitii na Sudu veoma lako. Državni organi treba da podnesu tužbu.
Time se "civilni deo" briše iz spiska registrovanih društava.
Da ima samo malo volje. Ali privatni interesi su jači.

Odgovori
Zo

Ma niste u pravu tangomambo. Privatni interesi su na starni interesne grupe koja bi da zadrži sadašnje stanje. Lepo sam napisao monstrum sa dve glave. Kakav osnivački akt da osporite na sudu ko će to da pokrene i ko to da istera. Na primer MJRV i ne postoji kao muzej pa radi i postoji a nastao je kao bolesna je ideja jednog iskopleksiranog i sujetnog malog čoveka. Grandića treba posmatrati kao tragičnu ličnost jer sve što je pokušao nije mu pošlo za rukom pa čak ni lični interes.

Odgovori
Vl

Da li ovoj prici dodati primer prodaje Me-109G?
ili mozda pokusaj prodaje BMW motora sa FW 190?
Ili mozda jos koju pikanteriju kriminalaca iz Muzeja, kroz generacije?

Bez upustanja u diskusiju samo da osvezim memoriju pamcenja.

Prodaja Me-109G Amerima pod izgovorm da je gomila otpada, a danas avion kompletno restauriran, sedi u muzeju u Americi.
Ili pokusaj prodaje BMW motora, jedinog primerka u svetu za koji BMW fabrika tvrdi da je dovoljno ispravan da se moze restaurirati u radeci primerak. Opet pod parolom da je to sve samo jedna hrpa starog, otpadnog metala. Za one koji bi da tvrde drugacije, da unapred naglasim sledec. Na tom motoru su samo dva cilindra istrosena, a ostali su skoro, pa kao, novi. Normalno, treba uzeti u obzir da je nakon vise od 50 godina, potrebna jedna dobra generalka.

Ili mozda bolje da ucutim i odem na pivo sa prijateljima???

Odgovori
In

Ako zelis da iznosis optuzbe onda se potrudi da baratas cinjenicama, a ne ovako pausalno. Ovo je vezano za BMW motor, sve sto si napisao ima samo 5% elemenata istine….

Vl

Da li cete umiriti ili razjariti cinjenica da znam ime i prezime coveka koji je zeleo da kupi BMW motor iz Muzeja?
Da li cete umiriti ili razjariti cinjenica da tog coveka poznajem licno i da je On moj kolega pilot u istoj kompaniji u kojoj Ja letim?
Da li cete umiriti ili razjariti cinjenica da znam tacno pod kojim uslovima je motor trebao biti otkupljen i koliko i kako je za njega trebalo biti placeno?
Ili cete umiriti cinjenica da motor tada nije bio prodat i da je jos uvek u Muzeju?
Ili te mozda bas ta cinjenica da je motor jos uvek u muzeju jari?

In

Ukoliko je taj covek iz Amerike, onda govorimo o istom slucaju odnosno ukoliko je to muzej iz Amerike. Ukoliko nije onda pricamo o dva razlicita slucaja…..U tom slucaju ti se izvinjavam, ali ukoliko jeste vezano za muzej iz jedne juzne drzave SAD! onda nista od toga u postavci nije tacno…

Pozdrav

Vl

Covek je iz Engleske.

ta

Treba naterati državne organe da eliminišu ovaj "tzv. civilni deo", koji je glavni akter navedenih afera i lopovluka u muzeju.
Predstavnici države snose krivicu, doduše samo komandnu odgovornost. ali dovoljnu da obave "informativni razgovor u svojstvu građanina". A "mućke" sa satelitom i telekomunikacionom opremom – tu Vojska nema krivicu, nabavke vrši ministarstvo odbrane – Uprava za snabdevanje. Gosp. Z.Petrović namerno spominje ove velike afere, koji nemaju veze sa muzejom da bi umanjio lopovluk u muzeju. Ili je staračka senilnost u pitanju.
U smislu: pa, radi se o kraduckanju, ništa strašno, vidi kakvih sve ima afera.

Zo

Nije lepo tangomambo ismevati jednog ostarelog kolegu, usled nedostatka pravih argumenata. Iako sam star i bolestan, još uvek me služi pamet i pamćenje. Godine me udariše u noge, ali ne i u glavu.Što se tiče afera, hteo sam samo da vam objasnim, ono što spominjete SISTEM ljude iz SISTEMA ali i SISTEMSKE greške. Nije lepo da optužujete ministarstvo odbrane za sve afere. Pored vaše neupućenosti u medicinu vidim da se i u pravo razumete površno. Beše jedan cenzor u Rimu Marko Pontije Katon svaki govor u senatu je završavao rečenicom. ,,Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba uništiti " Pa i vaša mantra: ,, Treba naterati državne organe da eliminišu ovaj "tzv. civilni deo" možda jednoga dana se i ostvari . Nije lepo da mi inputirate nešto što nisam izjavio. Specijalno za vas gospodine tangomambo ponavljam svaki zločin,prkšaj,krivičnodelo ima svoje ime i prezime. O kraduckanju kako ste rekli nikada ništa nisam izjavio ni odobravao. Ako vi znate imena dostavite spisak lopovčića i kraduckatora jer koliko sam video ovaj blog čitaju i organi reda i gonjenja, i civilni i vojni. Dok ne dostavite vaša saznanja mantrajte možda vam upali.

av

previše je šutnje Vlada, treba se javno progovoriti, ne samo za me109 koji je nažalost prodat, nego i za pokušaj prodaje drugih modela, p38, i štuke npr.
šta je sa p-51, pe-2, fw190, g.50 i drugim modelima?
treba se napraviti takva prašina da se nadležni neće ni snaći a sve će već biti u javnosti,
najbolje je otvoriti npr facebook profil (prvenstveno jer je medijski najzanimljiviji i najbrže se šire vjesti) i povezati se sa medijskim kućama i portalima i opisati stanje (od T6b, rts-a, b92 i drugih,,,)

Odgovori
ta

Pisati na svim portalima. Da se zna da su odgovorni predstavnici države za ovaj javašluk i "biznis" sa muzejom. Pisati na sajtu "Pištalja" i drugim sajtovima za borbu protiv korupcije.

av

stvarno mislim da bih trebalo dati na još medija, jer iako je T6 super portal i redovito ga pratim, mislim da bi se puno više ljudi aktiviralo kad bih prilog bio objavljen recimo na B92 ili RTS-u, jer mislim da oni gore (pojedinci ili grupa koja upravlja muzejom i rade to što rade) ne čitaju T6, TV ipak ima po 3-4 termina sa udarnim vestima

Vl

Vise puta je pokretano u medijima. Kat kad uspesno, kat kad neuspesno. Sprecena je prodaja stuke u delovima, prodaja BMW motora i tako dalje i tako blize. Mislilo se da kad se smeni jedna garnitura na vlasti u Muzeju da ce sledeca biti postena i iskrena. Nazalost od vremena Cede Janjica, na ovamo, nema pomaka na bolje. Bar ne znacajnog. Cast pojedinim pokusajima i pojedincima, ali sve zajedno nije bilo dovoljno. Ovo danas je samo kulminacija svih kriminalnih radnji i neresenog statusa Muzeja.

ev

Mislim da je T6 previše ozbiljno mesto (bar je to do sad bilo) da bi se na njemu gomilalo ovoliko površnosti, malicioznosti, a na momente i gluposti! Istina je kao i obično negde između, nije to baš tako crno i belo, znaju to ljudi koji su upoznati sa situacijom u muzeju (čak i oni koji i pored tog saznanja ovde zastupaju nečije intrese), ali ako ovi "poučni" poput "Zorana Petovića" nastave sa ovakvin smešnim pričama o "sanitetskom vozilu za reanimaciju koje policija ne zaustavlja", onda nam istina više neće biti ni potrebna!

Odgovori
ta

Mi kada plaćamo pivo, to je od plate, a ne od "biznisa". Skidam kapu "dovitljivim biznismenima". Uz pomioć nekoliko lica, osnovali pravno lice – monstruma – muzej unutar muzeja i "rade li rade, trgovina na veliko".
A vlasnici (osnivači) muzeja umesto da spreče takva "radnje", nisu odavde, možda i oni imaju svoj "deo kolača" Ko zna? i "nisu umešani u trgovinu". Inače bi svaki dostojan vlasnik sačuvao svoju imovinu. Za ovakvo stanje, odgovorni su po meni: ministar odbrane, komandant ViPVO, direktor SMATSA, direktor aerodroma Nikola Tesla, direktor Prve Petoletke u Trsteniku i pravni sledbenik Soko Mostar.

Odgovori
Zo

Šta ste ovim hteli da izjavite ili kažete? Malo ste konfuzni.

Zo

Pohapsiti odgovorne i kraj. Imate moju podršku.

ta

Kakav muzej je ono što nije upisano u institucije od značaja za ministarstvo kulture ?
Znači, danas to nije muzej, radi po principima poluprivatne trgovačke radnje. Čudno je da se ovakvi skandali doga]aju kada ViPVO ima svog predstavnika u "civilnom delu". Nesto je trulo u državi Danskoj.

Odgovori
Ј

Сада већ почињем благо да се нервирам, а немам намеру. Вама, који грчевито браните тзв. војску (за коју нико не зна да ли уопште и постоји) као и за ратно ваздухопловство од кога је остало само нешто у траговима, стварно мислите да је остатак од 99,9% популације у Србији глупо, ретардирано, или, у најмању руку неписмено и неинформисано.
Да појасним: 1991. када се Се-Фе-Ре-Ја систематски и плански разбијала, мрвила и дробила, славна ЈНА је се свела на гомилу преплашених униформисаних и добро плаћених и привилегованих "старешина" и то од водника до генерала, која је забила главу у песак. "Официри", по дефиницији и чланови СКЈ, авангарде радничке класе етц. етц. и заклети браниоци наше социјалистичке, самоуправне нествстане Југославије, равноправне заједнице свих народа и народности, одједном су напунили гаће, јер су видели лични губитак, а богами, могло је у неким ратним дејствима и да се настрада. ВМА у Београду је одједном била препуна "старешина", од мајора до пуковника, који су се напрасно разболели и тражили пнзије. (Проверите документацију у ВМА).

Odgovori
ta

Gosp. Jovane VOjinoviću, molim vas da ne pište stvari koje veze nemaju sa temom.

Ј

Наставак
Онда је држава и њено руководство, или рестлови од оног што је остало, мобилисала резервисте, војнике и официре, који су часно одрадили оно што су били дужни. Као награду, добили су бројне епитете од тадашње опозиције да су "Милошевићеви пси рата" и малте не били пљувљни од одједном пробуђених демократа, који су се, најчешешће крили од могућег позивања у јединицу. Рањени и породице погинулих и данас намичу без икакве озбињне ппотпоре државе.
У исто време, бивши официри, бивше војске бивше државе, уживају дебеле пензије, јер су били "на бранику домовине". У то време, реч отаџбина није била у моди, чак је незванично била и јако непопуларна. Ти исти данас причају о грешкама државног и војног врха из 1991. али и из 1999. а да нису осетили мирис барута.
Шта ви хоћете господо-другови бивши официри? Да заведете диктатуру, да војна полиција може да интервенише у Музеју, али исто тзако и на улици, јер се неком генералу, о коме јавност не зна ништа, јер се нигде није ни показао ни доказао, тако прохтело?
Чујем, а добро сам информисан, да се тужите са државом Србијом, због неисплаћеног повећања пензије, и да је добијате на суду. Срамота!

Odgovori
Ј

Наставак:
Оно што се данас зове ВС није ни бледа сенка српске војске из прошлости. Српски сељаци би и после сто година могли да вам покажу шта је војска. Прочитајте мало, нешто ћете научити.
А 1991. посебно се показало РВ. Част неколицини пилота, остали су статирали и навијали. РВ и ПВО су 1999. урадили шта су могли. Али опет се свело на неколико храбрих појединаца. Остало су поново "одрадили" резервисти.
А ви, бивши, ако већ не умете да артикулишете то што желите да кажете, боље вам је, како каже народ, да се покријете ушима и ћутите

Odgovori
ta

Gosp. Jovane Vojinoviću, opet pišete gluposti koje veze nemaju sa temom (vojne penzije)

Odgovori
Zo

Ponovite mantru tangomambo i smirite se verovatno ste se prepoznali.

ta

General je verovatno morao da spasava filmove od vas i vama sličnih. Verovatno bi ih "civilni deo pustio u promet", kao i masu drugih stvari. .

Zo

A gde je mantra?

Ј

Tангомамбо, тако је, лупам глупости! Али Ваш ментални склоп, интелигенција или било шта друго што би Вас окарактерисало као БИЋЕ-КОЈЕ-МИСЛИ-СВОЈОМ-ГЛАВОМ, очигледно није могло да схвати оно што сам рекао, да је то чак и лудом јасно. Докле да униформисани појединци, које је друг Тито погрешно убедио да су елита овог народа, мисле да су и даље елита, да су управо они мера ствари у овом друштву? Ви, опет, нисте разумели да постоји правна држава и да она има регулативу, која важи и за униформисане медиокритете. Али, Ви то не разумете, вероватно што не знате ћирилицу, па сте успели да једва прочитате реч "пензија".

ta

Pitanje "civilnog dela muzaja":
– Koji su drugi instrumenti da se sprovede Zakon o kulturi Republike Srbije i zaštiti istorijsko nasleđe?
Odgovor:
– Ugasiti civilni deo, formirati jedan muzej – odeljenje Vojnog muzeja na Kalemagdanu ili pod okriljem ministarstva kulture.

Odgovori
Zo

Pa ukinite tangomambo ako imate načina i moći. Ponavljate se. Ali kao što sam vam napisao redovno izgovarajte mantru možda jednog dana i uspe.

Mi

Da li je nekome palo na pamet da se materijali unistavaju po necijem nalogu, smisljeno? Da se priprema teren za prodaju cak i eksponata? Da li vi znate kakva vrsta ljudi vlada (i vladala i pre) i sta oni sebi sve daju za pravo? Oni prethodni uzeli sta su mogli. Neko se eto setio da zaradi i od ovoga (sta ce, samo to ostalo a dzepovi mu duboki) Ovo je samo priprema terena za, bukvalno, pljacku.

Odgovori
ta

Komplikovana je stvar. Ima osnivača iz BiH, SMATSA je delimično u vlasništvu C.Gore. Puno problema u pravnom vakumu, što pojedinci koriste da "posluju"
Zato odmah u akciju: Odmah gašenje civilnog dela "preduzeća", popis imovine i formiranje jednog muzeja – vojnog ili civilnog svejedno. Ali pod kapom ministarstva kulture, radi sprečavanja "dalje prodaje eksponata". Nema zaboga civilni deo para za plate i profit, pa treba da prodaje vredne eksponate. Pa nije muzej privredno društvo koja radi na principima sticanja i raspodele dobiti – kako sada radi civilni deo.
I narodni muzej u Beogradu nema para, pa je zatvoren godinama. A NE RASPRODAJE EKSPONATE. Zato svim silama i apelima na sajtove koji se bore protiv korupcije. Dosta su krali i preprodavali državno.

Zo

Poštovani tango mambo pa vi ste stručnjak i za privredno i međunarodno pravo. U prvi mah pomislih DOKTOR kad ono …ADVOKAT. Ali se slažem sa vama Ugasiti Muzej sa oba odeljenja razjuriti tu bandu neradnika lopova neznavica voluntarista…i primiti proverene kadrove.
Citiram vas, i potpuno vam odobravam:,,Odmah gašenje civilnog dela "preduzeća", popis imovine i formiranje jednog muzeja – vojnog ili civilnog svejedno. Ali pod kapom ministarstva kulture, radi sprečavanja "dalje prodaje eksponata" SVAKA VAM JE NA MESTU. Eto najzad da se i ja sa vama složim, a u početku ste mi bili veoma nesimpatični. Umete kad hoćete svaka čast.
Ali postavlja se jedno pitanje, ako Ministarstvo Kulture postavlja direktora, više nema šanse da bilo ko od vojnih penzionera radi i upravlja kućom (da li vam to odgovara?) . Ako se još složite sa ovim, vodim vas na pivo (pošto rekoste da ga pijete). Za ovaj post imate od mene plusić.

ev

Čemu tolika buka, pa pljačka se dešavala svih ranijih godina!? Svi mi ovde (i ovi koji podržavaju MVB i ovi koji su za MJRV) dobro znamo ko je pljačkao više i efikasnije od svih posle njega!

vo

Ta sorta hijena nastala na exyu prostorima je vrlo inovativna. Zaslužil su Nobela za unaprijeđenja u mehanizmu kriminala..Kad su pokrali sve što se moglo pokrasti zadužuju državu da bi imali što ukrasti. Na finalu narod biva pokraden i još dužan.

Ha

Da nije smešno bilo bi tužno ?!
Sve ovo liči na loš rimejk Rata Zvezda . U prvom delu su pobunjenici smaknuli zlog direktora i uništili mu Zvezdu Smrti , a sada imamo nastavak Imperija Uzvraca Udarac , gde se svrgnuti direktor i ostaci imperije uzvracaju udarac i pokusavaju da naprave novu Zvezdu Smrti.

Odgovori
ta

Muzej vazduhoplovstva Beograd je jedini muzej koji da bi obezbedio svoje funkcionisanje (prihodi, marže, zakupi, plate) – prodaje eksponate.
Tako funkcioniše kancer u organizmu.
I narodni muzej u Beogradu nema para, pa je zatvoren godinama. A IPAK NE RASPRODAJE EKSPONATE.

Odgovori
Pe

"cela storija"?! Imao sam najjacu zelju da procitam tekst do kraja ali kada sam dosao do ovog izraza sve mi se smucilo pa i ovaj sajt. Cija li je to rec "storija" ili izraz, kakva glupost i ruganje jednom jeziku, strasno. Ajde da je na Engleskom napisano ali ovako je kao na albanskom. Pi

Odgovori
ta

Poštovani Z.Petroviću. Možda je i najbolje rešenje da se vojska potpuno povuče iz muzeja. Bavljenje muzejom nije funkcija ili kao što sada kažu "misija" vojske. Za to je potrebna saglasnost vojske kao osnivača i Vlada da donese odgovarajuću Odluku.- da se formira muzej.. bla, bla.. koji je pod ingerencijom ministarstva kulture ili varijanta druga: da funkcioniše kao vojni muzej na Kalemegdanu.
Kao građanin ne podržavam ni civilni ni vojni deo. Ljudska glupost i pohlepa nemaju granica. Zato bih želeo da se spreči svaka prodaja i otuđenje eksponata, o čemu sam već pisao da se ne ponavjam.

Odgovori
Zo

Poštovani tangomambo eto posle svega u potpunosti se slažem sa vama. U petak tj juče, razgovarao sam sa kolegama koji su bolje upućeni u situaciju koji mi ispričaše neke detalje, koje koliko vidim većina nezna ili ne želi da kaže.
Osnivači su napravili sastanak i doneli zaključak da osnivačka prava prenesu na Vladu Srbije. Jedino predstavnici vojske nisu bili za to.Šta je bilo posle neznam. Tek sada mi nije jasno šta se dešava?

С

Где ја живим, неки полусвет узјахао војску, а ми тражимо јаку државу.

Odgovori
pe

Neko u vojsci ima interes da i dalje bude magla i da njihovi aeroklubovi dolaze do rezervnih delova i letelica bez naknade.

Odgovori
Do

Vidim, Vojska je i dalje drzavna institucija u koju gradjani imaju najvise poverenja. A zna li se sta je bilo na tim filmovima sto su spaljeni?

Odgovori
Lo

Ako moze samo da mi se dostavi podatak o Maketi Aviona Mig-29, ili ti M-18, da li je postavljena negde unutra u muzej ili je stavljena napolju da trune, ili je pak oterana iza muzeja ili u depo.
Stvarno bih voleo da vidim to cudo sto je tako lepo zavaravalo najsofisticiranu tehnologiju sa obicnim materijalima.
I da pitam da li je neko od stranaca vec kontaktirao muzej o mogucnosti iznajmljivanja ili prodaje i ovog primerka (salim se naravno)

Odgovori
av

jeli ima nekih novih podataka vezanih za one hangare što se trebaju graditi pokraj muzeja,

Odgovori
Ra

O kakvim hangarima ti sanjas kad tamo nemaju para ni za plate!
U ponedeljak je trebao da bude odrzan sastanak UO na kojem bi se konacno resila sudbina MVB. Sa jedne strane, direktorka Muzeja nauke i tehnike i odnedavno clan UO MVB Sonja Zimonic bi da preuzme tu kucu i pripoji je svom muzeju kao sto je to uradila sa nekim drugim muzejima, a sa druge strane vojska namerava da ugasi MVB i pripoji ga Muzeju JRV.
Kako se ova prica zavrsila jos uvek neznam – nikako da se cujem sa "mojim covekom", ali eto prilike za gospodina Vojinovica da nam napise jedan lep prilog na tu temu.

Odgovori
Ж

Човек је вероватно мислио на два хангара из Кумбора који датирају још из Краљевине Југославије. Ти хангари су стигли у МЈВ/МВБ/МЈРВ.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Evroprc na: [Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

Ma super dil, zamisli da su ih platili umesto 1,1 jedno 1,5 Mrd...... a da jos imaju sve sto nemaju i da budu novi ne daj boze..... idiiii! Ostalo je tacno rekao Milos... MOLIM: Pogledajte slike pogodjenog Su57 , to je u svim sledecim ratovina sudbina borbene Aviacije ali i Tenkova, verovatno i brodova. Samo…

15. Jun 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Prema najnovijem izvestaju sa TWZ, a oni kompiliraju razlicite izvore koje ja recimo nemam vremena niti zivaca da proucavam, Ukrajina je izvela napad sa bar 70 dronova! Dakle, toliko o ukrajinskoj "potpunoj nesposobnosti da proizvede bilo sta", sto pre par nedelja napisa ovde jedan od ovih dezurnih z-ovaca. Sta da kazem, hejteri hejtuju a Ukrajina…

15. Jun 2024.Pogledaj

Fićo na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Nitko ovde neće reći da je zapadno oružje bolje i i to predzadnje generacije od ruskog? Pa ameri već gledaju Mars kako da budu tamo mi smo u nekim ruskim fantazijama.

15. Jun 2024.Pogledaj

Defector na: [Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

Da su zakasnili platili bi skuplje?🤔 Kud skuplje od ovoga,80m€ po polovnom avionu sa "pratecom opremom".

15. Jun 2024.Pogledaj

Rus na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Putin je kukavica. U ratu se ne kalkulira. Imperijalisti imaju plan za Rusiju od devedesetih godina. 2014. su im napravili zamku na koju su nasjeli da ispadnu agresori. Zašto dopuštaju da ginu bratski narodi, dovoljno je par taktičkih po aerodromima koji su dalje od naseljenih mjesta i onda će ih tretirati ozbiljno. Sramotno je ponašanje…

15. Jun 2024.Pogledaj