BEG airport status
[INTERVJU] Miroslav Musulin, vršilac dužnosti direktora Jat Tehnike

[INTERVJU] Miroslav Musulin, vršilac dužnosti direktora Jat Tehnike

BEOGRAD – Potraga za novim klijentima, osvajanje tehnologije i sposobnosti za radove na još jednom tipu aviona, interesantne modifikacije. Jat Tehnika pod novim menadžmentom nastavlja i širi svoje aktivnosti bez obzira na predstojeću privatizaciju. Tango Six je intervjuisao novog prvog čoveka kompanije Miroslava Musulina.

 
 
DSC_0731
 
 
Dolaskom kompanije Air Serbia MRO scena u zemlji doživela je promene. Nacionalna aviokompanija je uspostavila svoje linijsko održavanje dok je Jat Tehnika dobila novo rukovodstvo.

Miroslav Musulin, doskorašnji izvršni direktor Tehnike zamenio je Srđana Miškovića i preuzeo rukovodeću poziciju u kapacitetu vršioca dužnosti. Posle proširivanja ponude vršenja radova na avione proizvođača iz Tuluza kompanija nastavlja sa potragom za novim klijentima, nastavljaju se projekti zanimljivih ariframe modifikacija i osvajanja novih procesa i tehnologija. Ovog vikenda urađena je i prva zamena V2500 motora na avionu kompanije Air Serbia.

Kao što smo prvi objavili, najzvučnije ime na listi zainteresovanih za privatizaciju Jat Tehnike je SR Technics. Zanimao nas je stav novog rukovodstva prema predstojećem procesu privatizacije, hteli smo da saznamo šta je do sada urađeno i šta se planira u domenu akvizicije novih klijenata i kakvi su planovi novog rukovodstva. Iskoristili smo poslednji radni dan prethodne nedelje da razgovaramo sa novim vršiocem dužnosti direktora Miroslavom Musulinom.

Musulin je posle završene Vazduhoplovne akademije (nekadašnji Petar Drapšin) diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1997. godine. Zaposlio se u Jat Tehnici 1998. godine kao inženjer za strukturu aviona. Od funkcija i projekata koje je obavljao izdvaja vođstvo mobilnim timom za popravke, bio je Project Manager za implementaciju A320 u Jat Tehniku, šef sektora inženjeringa i od 2012. godine izvršni direktor kompanije. Instruktor je za B737CL/NG i A320 familije. Na dužnost vršioca dužnosti direktora stupio je u avgustu ove godine godine.
 
 
Preuzeli ste dužnost u avgustu prethodne godine. Šta je od tada urađeno u sklopu novog pristupa korporativnom upravljanju?

Neophodan nam je bio korenit pristup promenama. U cilju što uspešnije reorganizacije i efikasnijijeg poslovanja angažovali smo i FON kako bi sa pozicije struke unapredio poslovanje. Za početak ustanovljen je bord koji odlučuje i razmatra sva trenutna, tekuća i goruća pitanja kompanije. Važna je neprekidna komunikacija koja stvara zdrav kolektiv. Neko je lider a neko timski igrač, važno je da je moj tim mešovit i kompaktan, a samim tim i efikasan.

Sadašnji i novi klijenti. Najbitnija stavka za Jat Tehniku je pronalazak novih klijentata, šta ste do sada uradili po tom pitanju?

Kad sve sublimiram, mogu slobodno da kažem da nam je start godine bio nesiguran, neki klijenti su povukli svoje vazduhoplove. Osetili smo ovu situaciju, shvatili je kao opomenu i brzom reakcijom oni su ponovo postali deo naših hangara. Primer su „Europe Airpost“ (737CL) i ruski „Transaero“ (737CL/NG) koji je najavio dolazak 20 svojih vazduhoplova. „NordStar“ (ATR) je najavio za početak 2015. godine tri svoja aviona, koja za nas kao kompaniju predstavljaju probu za nastavak tog posla. „Air Contractors“ (ATR) je naš stalni klijent kao i „Corendon Dutch Airlines“ (737NG). Air Serbia ima poseban tretman ipak je ona nacionalni avioprevoznik i ispunjava 30% naših poslovnih kapaciteta.

Svaki dan radimo na uspostavljanju novih saradnji. Imamo cilj da nam se priključi i turski „Pegasus“, u prilog tome ide činjenica da smo podneli zahtev za sertifikat turskih vazduhoplovnih vlasti, ali imamo i naznake za posao vezan za održavanje 40-tak aviona tipa Boing 737 koji su u američkom „N“ registru.
 
IMG_8801
 
Kakvo je trenutno finansijsko stanje Jat Tehnike?

Pri preuzimanju kompanije u avgustu mesecu ove godine zatekao sam veliki dug od 223 miliona dinara. Zahtevao sam reviziju i finansijski presek gde je minus kompanije nakon obrade postojeće dokumentacije iznosio 274 miliona dinara. Celokupan tim se usresredio na poboljšanje finansijskog stanja, pa on na današnji dan iznosi 30 miliona dinara. Cilj mi je kompanijski plus, nisam navikao na minuse.

Kadrovska situacija. Kakve su Vaše inicijative vezane za preko potrebnu optimizaciju ukupnog broja zaposlenih? Koje su prosečne plate zaposlenih? Šta poručujete mladim ljudima koji su zainteresovani za poslove mehaničara ili inženjera u Jat Tehnici?

Kadrovska rešenja se neće razlikovati od uobičajenih. Struktura ima elemente za zakonske okvire, mere socijalnih programa, penzionisanja ali sve u koordinaciji sa zaposlenima koji čine kompaniju tj. Sindikatima. Prosečna plata zaposlenih u Jat Tehnici je iznad primanja u Republici Srbiji, ona iznosi 69,000 hiljada dinara neto iznosa. Ali kvalitet pruženih usluga je iznad konkurencije koja se nalazi u regionu, pa je stoga ovaj iznos u odnosu na zaposlene u potpunosti opravdan. Rad na vrhunskim tehnologijama je uvek predstavljao izazov za mlade, naša omladina se uvek dobro kotirala u ovoj oblasti, možemo biti zahvalni državi koja je i pored svih poteškoća pružala svoj maksimum u obrazovanju i podržavala one najtalentovanije. Uvek nam nedostaje takav kalibar stručnjaka.

Bilo je mnogo polu-informacija, spekulacija i tračeva u vezi odnosa Jat Tehnike i kompanije Air Serbia. Šta je istina i kako vi kao prvi čovek Tehnike vidite tu saradnju?

Znate kako, tračeva će uvek biti. Mi koji imamo jasne profesionalne ciljeve i veliku motivaciju nemamo prostora ni vremena da se na putu realizacije planova bavimo niskim strastima. Stvar prestiža svakog MRO centra je da ima uspešnu saradnju sa svojim nacionalim avioprevoznikom. Nama je Air Serbia važan činioc, ne dozvoljavamo da nam iko narušava dobre odnose, to je temelj i na njemu imamo nameru da ih u buduće uspešno gradimo.
 
picture1-57
 
Naš portal je pre nekoliko dana objavio da je „SR Technics“, između ostalih, zainteresovan za kupovinu Jat Tehnike. Postoje li kontakti sa ovom kompanijom i kako bi, iz vaše perspektive, izgledala eventualna pobeda SRT-a u nadmetanju sa drugim ponuđačima?

I sami ste upoznati sa činjenicom da je Jat Tehnika u procesu privatizacije i shodno javnom pozivu ima svog privatizacionog savetnika. Nemamo precizne informacije i nećemo se baviti nagađanjima, Agencija je nadležna za privatizacioni proces kao i za apsolutnu nadležnost u odnosu na ishod.

U kojoj je fazi proces osposobljavanja Jat Tehnike za radove na Airbus avionima? Kako je on tekao, koji su izazovi i konačno potencijalni benefiti?

U proteklom periodu Jat Tehnika je bila poprilično zatvoreno društvo kada je komunikacija sa javnim mnjenjem u pitanju, s toga je i propušten element obajave dobijanja tako velikog priznanja kao što je Airbusov sertifikat. Jat Tehnika ide u korak sa potrebama tržišta i ima sertifikovano osoblje koje u svakom trenutku može da odgovori izazovima koje pred nju postave klijenti. Benefiti za kompaniju su jasni, proširenje capability liste, samim tim i proširenje tržišta ali i doprinos politike države a to je opravdano zapošljavanje.

Kako napreduju planovi za unapređenje probnog stola za motore, koji je značaj i kakve su perspektive motorskog odeljenja?

I ovo je jedno od pitanja na koje možemo da damo jasan odgovor tek kada privatizacioni proces dobije svoj epilog.

Infrastruktura i oprema. Razmišljate li o proširivanju kapaciteta i šta je najhitnije kada pričamo o modernizaciji?

Naravno da smo kao tim napravili strateški plan poslovanja, međutim on tek treba da bude usvojen. Mnogi elementi su u njemu preuzeti iz prethodnog ali i mi imamo na osnovu studija izvodljivosti infrastrukturne predloge. Pitanje je samo budućih procesa koji nam predstoje.

Jat Tehnika obavlja i poslove modifikacija i nadogradnji. Koji su najzanimljiviji zahvati koje ste obavili i koji su u planu?

Trenutno po prvi put obavljamo zamenu motora na Airbasu kompanije Air Serbia tipa V 2500, i to je za nas nešto sto je sveže s obzirom na vreme od dobijanja sertifikata za Airbus avione. Što se tiče Wi-Fi modifikacije  na avionu, možemo da se pohvalimo, tj. da ne budemo skromni da smo jedini MRO centar u regionu koji je to u stanju da uradi. U pitanju je ruska kompanija Transaero koja ne štedi sredstva da bi svojim putnicima obezbedila maksimalan konfor u svakom pogledu.

Koji je Vaš lični komentar i stav u odnosu na jedan od najbitnijih momenata u istoriji kompanije – razdvajanje Tehnike iz Jata. Da li je to moralo da se dogodi, šta je dobijeno, šta izgubljeno?

Gledajući iz ovog ugla to je bio jedini izlaz, izlaz iz situacije koja je bila posledica stanja države 90-tih godina. Jat Airways se urušavao, a mi sebi nismo to mogli da dozvolimo, odvajanje je obavljeno pod pokroviteljstvom države na osnovu donirane feasibility studije.

Osnovna ideja je bila da se delatnosti podele po „core bussines“ principu tj. da se svi osnovni poslovi u kompaniji učine nezavisnim i da kao takvi nađu svoje mesto na tržištu. Mi smo tokom proteklih godina bili samoodrživi, činjenica je da do sada nije iskorišćen maksimum potencijala Jat Tehnike, a koji uključuje ekspanziju ka novim tržištima posebno ka ruskom, koje je kao tržište prešlo na zapadnu tehnologiju.

Kako iz lične perspektive izgleda vođenje ovakve kompanije?

U kompaniji sam ukupno 18 godina, pre mesta v.d. generalnog direktora obavljao sam ništa manje zahtevnu i napornu funkciju izvršnog direktora Jat Tehnike. Međutim mesto v.d. direktora je lestvica više u svakom smislu, naporno je, puno izazova. Znate, nije više dovoljno da obavljam funkciju vazduhoplovnog inženjera, na meni je da pokažem i svoje menadžerske sposobnosti, da snosim posledice za svoje odluke ali i da uživam u plodovima svog uspešnog rada. Mi smo bez obzira na sve jedan uređen sistem i ne bih preuzimao odgovornost da u njega ne verujem.
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

ki

Cekaj,nesto mi nije jasno.Tabloid u svom poslednjem broju kaze da je Musulin mediokritet i da se okruzio nesposobnim ljudima koje je po stranacko-prijatelskim odnosima doveo u firmu u doba trajanja uredbe Vlade Srbije o zabrani zaposljavanja.Kada covek procita sta je izjavio za tangosix,ispada da je menadzer bez premca.Obzirom da poznajem kolegu Musulina 15-tak godina,kao i njegove sposobnosti,bice da vise verujem Tabloidu.Mogao bi da demantujem vecinu izjavljenog,ali to je cisto gubljenje vremena.Od kada se 01.01.2006.Jat Tehnika izdvojila kao samostalno preduzece (istina kao DOO),imali su 3 generalna direktora.Hinica,krajnja nesposobnu marionetu Jat Airway-sa,Miskovica,relativno pametnog ali izuzetno lenjog coveka koji se nije bavio firmom vec samo socijalnim mirom i na kraju Musulina,bolesno ambicioznog,a Tabloid je vec rekao sta.Jedini spas za Jat Tehniku je privatizacija sa kojom se kasni bar godinu dana.Sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno.Da se firma sa 1200 svede na 500 ljudi i okrene prema baznom odrzavanju.Jedino tako ce preziveti i mozda zauzeti neko prepoznatljivo mesto u regionu kao respektibilan MRO.

Odgovori
ki

Pa ja sam vam jutros poslao komentar ali i vi se bavite cenzurom.Ko sme da se suprotstavi SNS vojnicima.Sramota.Cetvrt veka sam u vazduhoplovstvu i odgovorno tvrdim da Musulin Miroslav nije ni m od menadzera.Do sada sam citao tangosix ali vise necu.Gubljenje vremena.

Odgovori
Sr

Konpleksi i konpleksi ce nas ubiti Svako sve najbolje zna Ako bilo kog Srbina pitas dali zna da upravlja avionom reci ce Mozda znam nisam probaoTakav utisak imam kad citam komentare Vec kad sve znate oprobajte se u privatnom poslu bilo kom O avijaciji necu ni da govorim Pa kad steknete neki kapital onda komentarisite o uspesnosti pojedinih ljudi ili pak o organizaciji Menadjmenta u bilo kojoj konpaniji Posle odvajanja Jat Tehnike u samostalno preduzece nijedan direktor nije mogao da opstane od sindikata Jat Tehnike I ako nemam licno visoko misljenje o pomenutom gospodinu Hinicu kao menadjeru on od sindikata i sindikalnih radnika i u toalet nije mogao da ode Siguran sam da gospodin koji kaza da dugo poznaje gospodina Miroslava Musulina da ga je ovaj uzeo u svoj kabinet o njenu nebi tako pricao S obzirom da nikad nisam bio vezan za Jat tehniku ni po kojoj osnov vec iskljucivo kao klijent i covek koji je zaposljavao jatove mehanicare na Malti i u Rusiji na Domededovu potpisacu se svojim punim imenom i prezimenom Jer sa jatovim mehanicarima a i inzinjetima imam pristojno iskustvo i ni slucajno nebi generalisao stvari Onaj koji bude ulozio novac u Jat Tehniku i kupije nemu sigurno nece trebati dusebriznici da bode racuna o njegovom kapitalu i menadjmentu a po najmanje sindikalci Na kraju Jat Tehnika je i dalje konpanija koja vrlo brzo moze da bude Zlatna koka Da svi radnici budu zadovoljni i da se ni jedan radnik ne otpustu Naravno u svakom poslu ima i padova i uspona,ali odgovorno tvrdim da netreba mnogo ulaganja U Jat Tehniku Jat ima kvalitetne kadrove od mehanicara preko inzinjera a i ostalo administrativno i neproduktivno osoblje bi moglo da se zaposli ali na drugim poslovima Licno meni bi u toj komletnoj reorganizaciji standard radnika bio na prvom mestu Iz mog privatnickog iskustva radnik terba da bude dobro placen da ima dobre uslove rada i da radi a da se nebavi politikom i organizacijom konpanije i kakav je koji direktor Najbolji dokaz je da ti isti radnici kad odu van Zemlje da rade neznaju ni sef kako im se zove a ne direktor Ubedjen sam da Jat tehnika ima perspektivu ali u konpletnoj privatizaciji i to kroz akcionarsko drustvo na slobodnom trzistu To znaci kroz prodaju akcija ulagalo bi se u razvoj Prvi ciklus prodaje bi obezbedio poctnih pedesetak miliona za neophodan razvoj i modernizaciju a onda bi se islo dalje Molim vas nemojte mi zameriti sto sam bio direktan ali ja sam uvek bio privatnik i zapadnjacki gledam na biznis Osnovni princip u poslu je da radniku omogucis sve adekvatne uslove da bi od njega ocekivao i kvalitetan rad bez demagogije Drgi recima platiga pa onda trazi

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj