BEG airport status
[VIDEO REPORTAŽA] Demonstracija naoružavanja helikoptera Gazela GAMA

[VIDEO REPORTAŽA] Demonstracija naoružavanja helikoptera Gazela GAMA

BEOGRAD – Prilikom nedavne posete aerodromu Lađevci Tango Six je prisustvovao pripemama dela jedinica 98. vazduhoplovne brigade za intervidovsku taktičku vežbu ‘’Zima 2015’’ kao i za zajedničko taktičko uvežbavanje RV i PVO pod nazivom ‘’Mećava-2015’’. U okviru tih aktivnosti, ljubaznošću 714. protivoklopne helikopterske eskadrile (pohe) pokazano nam je kako se helikopteri naoružavaju i pripremaju za dejstvo.

 
 
20150226_100220
 
 
Kao što smo već pisali 714. pohe ‘’Senke’’ opremljena je lakim borbenim helikopterima GAMA HN-42M i HN-45M kao i Gazelama za opštu namenu HO-42 i HO-45.

GAMA je nastala kao rezultat rada jugoslovenske vazduhoplovne industrije koja je spojila francuski laki višenamenski helikopter Gazela i u to vreme uspešne sovjetske rakete. Prva jedinica naoružana ovim helikopterom formirana je 6. maja 1981. a prvo dejstvo na poligonu izvršeno je februara 1982.

Helikopter GAMA naoružanje nosi na nosačima NNH (nosači naoružanja helikoptera) koji su montirani na obrtnim cevima koje se mogu obrtati nadole i nagore do 12 stepeni a obrtanje se vrši ručno ili automatski. Svako podvešeno naoružanje mora imati svoj poseban ugao ispaljivanja a zbog mogućnosti obrtanja nosača povećava se mogućnost gađanja protivoklopnim raketama te se one mogu ispaljivati na objekte koji su 16 stepeni ispod ili 8 stepeni iznad uzdužne ose helikoptera.
 

„Maljutke“ i „Strele“

 
20150226_100823
 
Protivoklopne žično vođene rakete 9M14 ‘’Maljutka’’ spadaju u 2. generaciju protivoklopnih raketa a od 1973. su po licenci proizvođene u fabrici ‘’Krušik’’ Valjevo. Pored Maljutki tu je i sovjetski raketni sistem 9M32 ‘’Strela-2’’ koja služi za dejstvo po ciljevima u vazduhu a koji je takođe po licenci proizvođen u valjevskom ‘’Krušiku’’. Gadanje ciljeva raketama sistema Strela-2M/A u vazdušnom prostoru vrši pilot preko kolimatorskog nišana i ciklične palice.

Primarno naoružanje predstavljaju rakete Maljutka koje služe za dejstvo pre svega po tenkovima i oklopnim transporterima kao i drugim tačkastim ciljevima poput različitih vrsta borbenih i neborbenih vozila, bunkera i drugih utvrđenja.

Sistem za dejstvo protivoklopnim raketama koristi letač-strelac koji za njihovo dejstvo dovodi osu nišana na cilj dok pilot usaglašava osu helikoptera sa osom nišana i obezbeđuje optimalnu poziciju helikoptera za nišanjenje, lansiranje i vođenje rakete. Strelac nišani, lansira raketu i vodi je tako da stalno usmerava osu nišana na objekat dejstva, osnosno po potrebi ‘’pomaže’’ žirostabilisanoj platformi nišana u održavanju položaja ose nišana u prostoru nezavisno od položaja helikoptera.
 
20150226_100102
 
Posada helikoptera nakon zauzimanja vatrenog položaja i uočavanja ciljeva manevrom helikoptera zauzima najpovoljniji položaj za lansiranje, sačeka da objekat dejstva bude na povoljnoj daljini, lansira i vodi raketu a gađanje ciljeva se nastavlja do utroška svih raketa ili do uništenja ciljeva. U odnosu na položaj helikoptera u prostoru ciljevi se mogu gađati iz lebdenja, sa zemlje, iz čeonog naleta kao i iz naleta sa manevrom skretanja.

Za postizanje maksimalnog uspeha pri gađanju ciljeva i radi izbegavanja i minimiziranja sopstvenih gubitaka primenjuju se određene radnje kao što su izvođenje gađanja tako da sunčevi zraci ne otežavaju vođenje rakete (položaj Sunca iza posade), tu je zatim što bolje korišćenje postojećih prirodnih i veštačkih objekata radi težeg otkrivanja helikoptera od strane neprijatelja – mesto vatrenog položaja treba da bude iznad sopstvenih jedinica, potom tu je i element iznenađenja koji se postiže prikrivenim doletom na vatreni položaj, brzim izvođenjem napada i preciznim vođenjem raketa; menjanje vatrenog položaja posle svakog lansiranja raketa; primenjivanje demonstrativnih napada a stvarne napade izvoditi iz drugog pravca; izbegavanje šablona u napadu, ravnomernog rasporeda helikoptera koji napadaju, ujednačenih manevara i vremenskih intervala napada.

Prilikom demonstracije koju možete videti u našoj video-reportaži na vazduhoplov su postavljene rakete Maljutka verzije 9M14P kao i trenažna varijanta sistema 9M32 Strela-2M/A:
 
 

 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Lj

Kao što je i napisano, raketa 9M32M je SAMONAVOĐENA.
Dakle,po lansiranju više nema upravljanja LETOM rakete od strane operatora.
Mala dobronamerna ispravka.

Odgovori
Vl

A ko je pisao da se iz helikoptera navodi 9M32M?

Ako ponovo pročitaš tekst samo malo pažljivije, videćeš da se piše o 9M14. A one je, jelte, žičano vodjena raketa.

Ж

Јесте грешка. Стајало је да летом ракете система Стрела-2 управља пилот. Хвала на исправци.

Odgovori
Vl

A da. U pravu si. Izvinjavam se Ljubi.

Odgovori
М

Е , да је среће да се поново производе у Србији ови хеликоптери-модернизовани. Колико ми је познато, мотор се производио у Србји, ту је и славни ВТИ , имаммо ми још и знања, само немамо воље да покренемо неке ствари.
Газела би уз модификације и нове верзије или у комбинацији са неким партнером могла поново да заживи, код нас производи и да се извози…али…

Odgovori
Jo

Kad bi umesto Maljutki nakačili Kornet E, a mesto Strele 2M – Igle, i još pilota i nišandžiju opremili naočarima za noćno osmatranje, mogla bi Gama biti sasvim solidan borbeni heliš.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Da potpuno se slažem,prethodni moj komentar je baš na tu temu.. zamislite u datom trenutku transponder samo bude daljinski Ugašen

02. May 2024.Pogledaj

Igor na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Jedino me brine koliko je zaštićen sistem, da li primerno proizvodjač može izvršiti nekontrolisane promene recimo u nekoj SVO, promeni parametre sa SVOJ na tudje?? Tj samo daljinski ugasi..

02. May 2024.Pogledaj

Batica na: Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Okruzeni smo nato zemljama. Nemas bilo kakve mogucnosti izbora. Pogotovo sa prosloscu 90ih

02. May 2024.Pogledaj

Topčider na: Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

Non stop se vrti u krug jedno te isto, bukvalno je poprimio dogadjaj izgled vasara sa jednim te istim oruzjem koje se moze nabrojati na prste obe ruke...

02. May 2024.Pogledaj