BEG airport status
ViPVO pokazalo šta može Air Solution 2013

ViPVO pokazalo šta može Air Solution 2013

Srbija i Rumunija izvele su 28. i 29. maja zajedničku vazduhoplovnu vežbu “Air Solution 2013“. To je bila treća takva vežba a prethodne dve su izvedene 2009. i 2011. godine sa vrlo sličnim sadržajima.

Vežba je održana kako na našem vojnom aerodromu Batajnica i rumunskom Kampja Turzi, tako i u vazdušnim prostorima dve države. Konkretno, uvežbavala se kontrola vazdušnog prostora (tzv. air policing), zatim neposredna vazdušna podrška trupama na zemlji, lovačka zaštita jurišnika kao i borbeno traganje i spasavanje pomoću helikoptera.

 

Rumunski piloti sa srpskim kolegama
Rumunski piloti sa srpskim kolegama

Prvog dana u Srbiju su stigla dva rumunska lovačka aviona MiG-21 LanceR-C iz 712. lovačke eskadrile, 71. vazduhoplovne baze Kampja Turzi. Na Batajnicu su sleteli nakon fiktivnog dejstva po ciljevima na zemlji na poligonu Čenta a dopratio ih je jedan lovac MiG-21bis-Lazur 101. lae V i PVO Srbije.

U planu je bilo da polete dva srpska lovca ali je jedan avion u tom trenutku bio neispravan pa je Rumune presreo i dopratio samo jedan avion koji je takođe imao manjih problema pre nego što je poleteo. Ipak, tehničko osoblje uspelo je relativno brzo da ga osposobi a malo nakon sletanja Rumuna u nebo se vinuo i drugi MiG-21 koji je izveo vrlo dobar letački program. Rumuni takodje nisu imali sreće sa tehnikom, pa je tako satnica vežbe prvog dana pomerana zbog kvara na rumunskom transportnom avionu C-27J “Spartan“. Njegovu ulogu preuzeo je srpski An-26 koji je odleteo za Rumuniju gde su ga presreli rumunski lovci a vratio se sa rumunskim tehničkim osobljem koji su opsluživali Lancere na Batajnici. Četiri naša Super Galeba G-4 iz 252. lbae su odletela za Rumuniju i pre nego što su sleteli u bazu Kampja Turzi takođe su izvršili fiktivno dejstvo po ciljevima na zemlji. Lovačku zaštitu pružali su im avioni LanceR B/C. Tehničko osoblje koje se brinulo o našim avionima prethodno je dovezao već spomenuti An-26 iz 138. trae.

MiG-21 LanceR-C na Batajnici
MiG-21 LanceR-C na Batajnici
Dvosed LanceR-B, Air Solution 2013 Campia Turzi
Dvosed LanceR-B, Air Solution 2013 Campia Turzi
Deo rumunskog operativnog centra, Air Solution 2013 Campia Turzii
Deo rumunske kontrole leta, Air Solution 2013 Campia Turzi
Rumunska Puma u akciji, Air Solution 2013 Campia Turzi
Rumunska Puma u akciji, Air Solution 2013 Campia Turzi
Heroj vežbe: An-26 i rumunska vazduhoplovno-tehnička ekipa
Heroj vežbe: An-26 i rumunska vazduhoplovno-tehnička ekipa
Spartan je stigao drugi dan. Dobrodošlica.
Spartan je stigao drugi dan. Dobrodošlica.

Drugog dana vežbe na Batajnicu je ipak sleteo rumunski C-27J koji je kasnije vratio kući pripadnike rumunskog RV. Sleteo je i srednji transportni helikopter Puma koji je zajedno sa dva srpska Mi-8T iz 890.mhe učestvovao u vežbi borbenog traganja i spasavanja. Istovremeno je u Rumuniji srpski Mi-17 imao istu takvu vežbu sa dve rumunske Pume. Bilo je to, kako nam je rečeno, prvi odlazak našeg helikoptera Mi-17 van granica Srbije. Na poligonu Čenta ponovo su simulirana dejstva po ciljevima na zemlji od strane Lancera uz lovačku zaštitu MiG-ova 21 naše 101. lae. Nakon završenih planiranih aktivnosti vazduhoplovi i jedne i druge zemlje su se vratili u matične baze.

Situaciju u vazduhu pratili su pripadnici 126. brigade VOJIN i 250. raketne brigade a svi podaci su se skupljali u operativni centar na Batajnici. Sličnu organizaciju imali su i Rumuni koji su bili u stalnoj vezi sa srpskim kolegama.

Komentari

p

Ako Bog da,na iduću vježbu mi sa MiG-29 M/M2 a oni sa F-16…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Aleksa Radojičić na: [VIDEO] Gađanja artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS i Pancir

@aleksa Ozbiljna optužba, sad bi bilo lepo dokazati? Ja shvatam da neko ne zna ili ne razume (ili neće da razume), sasvim je to uredu, niko se naučen nije rodio, ali ne shvatam potrebu ljudi da pljuju po tuđem radu iz čistog ne znanja. Znači, korišćenje Boforsa na brodovima je od strane mnogih zemalja čisti…

20. Sep 2020.Pogledaj

Aleksa Radojičić na: [VIDEO] Gađanja artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS i Pancir

@Jordan U računici zaboravljaš da smo mi na brdovitom Balkanu, tako da 11km praktično ne moguće za ostvariti u ovim krajevima, gde treba prvo uočiti metu, a potom je i napasti. Tako da će Kiowa morati da uđe unutar tih 6/7 km, ako bi želela da napadne neku metu.

20. Sep 2020.Pogledaj

aleksa na: [VIDEO] Gađanja artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS i Pancir

Aleksa Radojičić Сигурно немају Бофорс на Праги.Дајте људи уозбиљите се.Чист политички пројекат.Само да рата не буде да нечија деца не гину у овим скаламеријама без везе.

20. Sep 2020.Pogledaj

Bole na: Trupna PVO ruske vojske dobija artiljerijsko-raketne sisteme Pancir-SM-SV

@Vlad Amerima ne smeta da se njihovi sateliti, pardon saveznici naoružavaju. Njima smetaju oni koji nisu i ne žele u NATO, kao mi. Zašto? Pa za njihove planove predstavljamo potencijalnu pretnju (koliko god ovo nekome smešno zvučalo). @Dead1 Ukinute su SVE vežbe, ne samo sa Rusijom. Jedino mi neće biti jasan ovaj potez u situaciji…

20. Sep 2020.Pogledaj

Send this to a friend