BEG airport status
Novosti iz „Proizvodnog kompleksa broj 1“

Novosti iz „Proizvodnog kompleksa broj 1“

LUHOVICE, RUSIJA – 31. maja kolektiv avijacijskog zavoda u Luhovicama kod Moskve obeležio je 60. godina postojanja. Danas taj zavod nosi naziv „Proizvodni kompleks broj 1“ a nalazi se u sastavu kompanije RSK MiG. Na aerodromu ovog letno-ispitnog kompleksa priređen je mali aero miting na kome su leteli avioni Su-35S, Jak-130 i MiG-35. Ovo je bila i prilika za promociju višenamenskog borbenog aviona MiG-35 u koga u kompaniji RSK MiG polažu velike nade.

 

MiG-29M2
MiG-29M2

Proizvodni kompleks broj 1 danas proizvodi palubne višenamenske borbene avione MiG-29K (jednosed) i MiG-29KUB (dvosed), zatim na njihovoj osnovi avione MiG-29M (jednosed) i MiG-29M2 (dvosed), vrši modernizaciju indijskih aviona MiG-29B i UB na standard MiG-29UPG i UB UPG i priprema se za proizvodnju aviona MiG-35. Veliki broj delova, sklopova i podsklopova zavod dobija i iz drugih fabrika koje se nalaze u sastavu kompanije RSK MiG. Prve MiG-29K/KUB zavod je isporučio Indiji 2008. a po ugovoru iz 2004. isporučeno je 16 aviona: 12 MiG-29K i 4 MiG-29KUB. Zatim je 2010. Indija potpisala novi ugovor za još 29 aviona i do sada joj je isporučeno 4 aviona iz tog ugovora. Ovaj palubni borbeni avion je februara 2012. naručila i ruska ratna mornarica i to 20 MiG-29K i 4 MiG-29KUB. Prva 4 aviona će biti isporučena ove godine a po 10 aviona 2014. i 2015.

Avione MiG-29M/M2 je 2007. naručila Sirija i to 24 aviona. Tada ove verzije nisu ni postojale, u medjuvremenu su se pojavili prototipovi i započela je serijska proizvodnja. Na slikama sa obeležavanje godišnjice zavoda u proizvodnoj hali mogla su se videti dva dvoseda MiG-29M2 u završnoj fazi izrade a prisutni fotoreporteri i novinari su se pitali da li su to avioni za Siriju ili Srbiju? Generalni direktor RSK MiG Sergej Korotkov izjavio je da je sirijska delegacija u Moskvi i da se pregovara o daljoj sudbini tih aviona. Rečeno je i da bi Siriji moglo biti isporučeno više od 10 aviona, pretpostavka je da je u pitanju 12 komada. Sa druge strane Srbija je zainteresovana za nabavku 6 aviona MiG-29M2 a pregovori o nabavci su u toku. 27. maja delegacija ruskog ministarstva odbrane stigla je u Beograd, posetila je VZ Moma Stanojlović i aerodrom Batajnica i ostala u Srbiji nekoliko dana.
 

Kontejneri sa elektronskom opremom na gondolama motora MiG-a 35
Kontejneri sa elektronskom opremom na gondolama motora MiG-a 35

Ugovor za modernizaciju 62 indijska aviona starijih varijanti MiG-29B i dvoseda MiG-29UB potpisan je 2009. a prošle godine su isporučena prva tri aviona dok će ove godine u Indiju stići još 3. Preostalh 55 aviona će se modernizovati u indijskoj fabrici HAL Bangalor sa opremom i delovima iz Rusije. Modernizacija pre svega obuhvata ugradnju savremenog radara, nove elektronske opreme, novih motora, zatim sistema za popunu goriva u vazduhu, povećanje kapaciteta rezervoara za gorivo, novo naoružanje a avionima će biti produžen životni vek na 40 godina.

Kako smo već naveli promovisan je i višenamenski borbeni avion 4++ generacije MiG-35. Na osnovu onoga što se na fotografijama može videti, za ovu priliku modifikovan je prototip MiG-29M2 na kome su se mogli videti novi sistemi ugradjeni na gondolama motora. To su kontejneri sa napadno-navigacijskim sistemom i,  moguće je, sistemom za otkrivanje lansiranja raketa na avion. Kako se i pretpostavljalo novi MiG-35 će takođe biti na istoj osnovi kao i verzije MiG-29K/KUB/M/M2 i a avion predstavlja dalji razvoj i usavršavanje modela MiG-29M/M2.
 

Proizvodnja MiG-29K
Proizvodnja MiG-29K

Međutim, u stručnoj javnosti pojavile su se informacije da MiG-35 za rusko RV neće biti ništa mnogo napredniji od izvoznih modela MiG-29M/M2 a tu se pre svega misli na radar koji će ipak biti Žuk-M a ne radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA) tipa Žuk-A. RSK MiG očekuje da se u junu potpiše ugovor za rusko vojno vazduhoplovstvo, za 24 aviona (greškom je rečeno 27) sa eventualnom opcijom za još 10 aviona. Prethodno je rusko ministarstvo odbrane uvrstilo MiG-35 u planove opremanja RV za naredne tri godine.
 
 

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

aleksa na: [VIDEO] Gađanja artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS i Pancir

Aleksa Radojičić Сигурно немају Бофорс на Праги.Дајте људи уозбиљите се.Чист политички пројекат.Само да рата не буде да нечија деца не гину у овим скаламеријама без везе.

20. Sep 2020.Pogledaj

Bole na: Trupna PVO ruske vojske dobija artiljerijsko-raketne sisteme Pancir-SM-SV

@Vlad Amerima ne smeta da se njihovi sateliti, pardon saveznici naoružavaju. Njima smetaju oni koji nisu i ne žele u NATO, kao mi. Zašto? Pa za njihove planove predstavljamo potencijalnu pretnju (koliko god ovo nekome smešno zvučalo). @Dead1 Ukinute su SVE vežbe, ne samo sa Rusijom. Jedino mi neće biti jasan ovaj potez u situaciji…

20. Sep 2020.Pogledaj

mr na: [VIDEO] Gađanja artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS i Pancir

Za bespilotne letelice je lovačka avijacija zakon. Ako iz nekog razloga nemože da dejstvuje onda nastupaju ostali. Inače, "swarm attack" taktika dronovima samoubicama predvidja napad zasićenjem, kako bi se reklo. Pustiš stotinak dronova na jedan cilj, pa će neki proći. To je teško braniti. Tu topovi dolaze do izražaja. Medjutim, ko iz našeg okruženja ima…

20. Sep 2020.Pogledaj

Alek na: [VIDEO] Gađanja artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS i Pancir

Godina 95,jaka ofanziva armije BiH na Treskavicu,pravac prema Tenovu i Gorazdu,pokušaji da se odseče Hercegovina.Treskavixu brani Prva Gardijska brigada,1gmb .sve momci od 18 19 god.U pomoc im dolaze povremeno manji odredi raznih delova brigada širom Srpske,Treskavica teška,ogromna ,kanjoni litice,kađenje,mine,a napadi od strane Armije BIH svakodnevni,gonulo se i po 7 8 ljudi u jednom danu,zavisi kako…

20. Sep 2020.Pogledaj

Send this to a friend