BEG airport status
SMATSA u brojkama

SMATSA u brojkama

BEOGRAD – Danas počinjemo sa detaljnijim osvrtom na pojedinačne prezentacije čelnih ljudi domaćeg civilnog vazduhoplovstva kojima su predstavili poslednja dostignuća i novosti iz svojih preduzeća na nedavno održanom skupu u organizaciji Ministarstva saobraćaja. Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Nikola Stankov predstavio je brojke i najnovije podatke svoje organizacije od kojih prenosimo najzanimljivije.

36327_kontrola03fotosdjalic_origh

Prostor nadležnosti

Prostor nadležnosti Kontrole letenja Srbije i Crne Gore obuhvata 145.556 kvadratnih kilometara. Od 2003 godine saobraćaj u ovom prostoru povećan je za dva i po puta (sa 230.000 letova 2003. godine na više od 550.000 prošle godine). Svaki 14. avion u Evropi koristi usluge SMATSE, iznad Srbije preleti 7% Evropskog saobraćaja. U špicu letnje sezone kad ovim prostorom proleti više od 2.500 aviona na dan, odnosno više od 176 na sat, svaki 9. avion koristi njihove usluge. Pored tako gustog saobraćaja, kašnjenje čiji je uzročnik SMATSA ne postoji.

Mreža vazdušnih puteva

Područje pod nadležnošću SMATSE je na 12. mestu u Evropi po kompleksnosti i obimu saobraćaja. Optimizacijom mreže vazdušnih puteva, koja je samo 2% različita od velikog kruga, dužina leta skraćena je za 1.4 miliona kilometara, a vreme leta je kraće za 100.000 minuta. Na taj način avio-kompanije su uštedele 4.2 miliona kilograma goriva, a u atmosferu je emitovano 12 miliona tona manje ugljen-dioksida.

Modernizacija opreme i sistema

Kontrola letenja je završila projekat modernizacije opreme i sistema koji je napravljen tako da prati projektovano povećanje obima saobraćaja u narednih 20 godina, ali i da olakša posao kontrolorima letenja. Novi sistem u segmentima nadzora, navigacije i telekomunikacije doprinosi povećanju bezbednosti i ima alate budućnosti: predviđanje trajektorije letenja aviona, taktičke kontrolorske alate, bezbednosne mreže, koordinaciju i komunikaciju između kontrolora i susednih centara, bez ili sa minimalnom upotrebom telefona.

Ljudi

Kontrola letenja ima nešto manje od 900 zaposlenih, na osam aerodroma, u dve države. Čak 75% zaposlenih je visokoobrazovano. Zaposleni imaju obavezu osvežavanja znanja na više od 600 obuka godišnje. U poslednje dve godine kadar je podmlađen zapošljavanjem 50 novih mladih stručnjaka.

Nadzor

Poslovanje i način rada Kontrole letenja kontinuirano nadziru domaće i međunarodne organizacije i institucije. U periodu od 2004. do 2012. godine, SMATSA je imala 599 eksternih nadzora, koji su su trajali ukupno 1632, ili u proseku 180 dana godišnje. Nadzor je vršilo 30 domaćih i stranih proverivača.

Bezbednost

SMATSA je treću godinu za redom na drugom mestu u Evropi po pitanju bezbednosti. Ispitivanje po 11 parametara vrši Evropska agencija za bezbednost vazdušne plovidbe koja procenjuje ukupno 54 zemlje.

Kalibraža

Služba kalibraže radi u osam država i ima ugovore sa dve kompanije. Tokom prošle godine ova služba imala je oko 500 sati naleta, vršeći četiri tipa kalibraže na 25 aerodroma na kojima se kalibrira više uređaja. Kalibraža se radi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji i Mađarskoj.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Do

Nula minuta kašnjenja. Svaka čast.
Da li netko možda zna koliko ACC Beograd može otvoriti sektora ?

Odgovori
RA

ACC MOZE ITVIRITI 9 SEKTORA. TRENUTNO. A BICE 12 USKORO

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Aleksa na: [RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

Voleo bih da je ovo sto Nix prica tacno, jer bi kao rezultat toga NATO pokidao celu rusku vojsku u Ukrajini za par meseci i ovaj divljacki rat bi se zaustavio. Ukrajina se bori za svoje postojanje i samo ona ima pravo da odluci kada ce stati sa borbom.

26. Nov 2022.Pogledaj

Nikola na: [RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

@Oblomov Pise ti u tekstu, ako si ga uopste procitao. Rakete od Nasamsa, ciji fragment vidis na fotografiji, zviznula je u stambenu zgradu. Ja sam iz ukrajinskih izvora saznao za to. Tako da ne znam kakva te ruska propaganda spopala kada i Ukrajinci pisu o tome, pa i americki mediji samo o nekim drugim incidentima.…

26. Nov 2022.Pogledaj

Falcon na: Lokid Martin prikazao prvi F-16 Blok 70

@ Srbofil Mogu samo da sedim u mraku i škrgućem zubima kada pomislim na takve izlive "genijalnosti" drage nam KPJ i JNA. Dokaz našeg talenta da od dva zla uvek izaberemo oba... @ Miloš77 Falcon žari i pali od 1981, Rafal počeo da se "dokazuje" od 2002. Pri tom je Falcon prošao sve - od…

26. Nov 2022.Pogledaj

Dragan Dubonjac na: [RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

Tacno gospodine , te konzerve padaju cim sistem primeti da je nekome na radaru ! to su ><<<<<<helihopteri godisnjaci sa Ruskim Mil Mi 8 druge generacije ...... Britancima je lakse da ih "poklone" ukraincima " nego da ih daju u staro gvozdje , ovako ce kroz donaciju dobiti nove ..... dal USA ili NH-90 svejedno…

26. Nov 2022.Pogledaj

Luki na: [RAT U UKRAJINI] Jesen i zima neće smanjiti intenzitet borbenih dejstava, Britanija šalje helikoptere, vojna pomoć Ukrajini ubrzano smanjuje zalihe zapadnih armija

Rusi će se smrznuti ove zime. Gledam njihove uniforme, još uvijek ih hladnog rata, one kao što su i Jugosloveni imali, a doslovno grije ništa. Pola ih nema vojničke čizme. Ratuju u tenisicama.

26. Nov 2022.Pogledaj