BEG airport status
Sirijski lovci kao jurišnici

Sirijski lovci kao jurišnici

BEOGRAD – Građanskom ratu u Siriji, koji traje već četvrtu godinu, još uvek se ne nazire kraj. Vrlo je moguće da neće biti pobednika a gubitnici su svakako sirijski narod i sirijska država. Intenzitet sukoba, koji je od pobune prerastao u pravi građanski rat širokih razmera, vremenom se menjao a samim tim i naprezanje ljudstva i tehnike kako sirijske vojske tako i pobunjenika. Takav je slučaj i sa vazduhoplovnim snagama Sirije.

Sirijski MiG-ovi 25 i Su-24

Sirijske vazduhoplovne snage upotrebljavaju gotovo sve sa čim rapolažu za dejstva vazduh-zemlja, od školsko-borbenih aviona L-39 ’’Albatros’’, preko lovaca MiG-21, jurišniih ali i lovačkih varijanti MiG-ova 23, potom jurišnika Su-22 i taktičkih bombardera Su-24.

Brojno stanje je zasnovano samo na pretpostavkama pa su tako procene pre izbijanja rata govorile o oko 70 L-39ZO/ZA, 120 MiG-21MF/bis/UM, 30 MiG-23BN, 50 Su-22M2/M3/M4/UM-3K i 20 Su-24MK. Tu je naravno i helikopterska komponenta sa naoružanim srednjim transportnim helikopterima Mi-8/17 te desantno-jurišnim Mi-24. Sirijsko RV trpi povremeno velike gubitke a procene su da je do danas izgubljeno na desetine vazduhoplova, neke čak i preko 100. U poslednje vreme na nebu se sve više pojavljuju frontovski lovački avioni MiG-29 u ulozi jurišnika a nekoliko puta je dejstvovano i presretačima MiG-25. Postavlja se pitanje da li je to jurišna avijacija sirijske vojske na izdisaju usled problema sa brojem operativnih aviona pa umesto njih moraju da se upotrebljavaju čistokrvni lovci i presretači? Gubici, trošenje resursa tehnike, naprezanje posada, starost aviona, loše održavanje očigledno su uticali na borbenu gotovost avijacije koja je danas izgleda prinuđena da koristi sve što joj je dostupno makar to bilo pogrešno što se tiče namene tehnike.

MiG-ovi 25 u bazi Tijas (T4)

Frontovski lovački avion MiG-29 nalazi se u naoružanju RV Sirije od 1987. kada su stigli prvi avioni verzija MiG-29B (9-12B) i MiG-29UB (9-51). Do danas se međutim ne zna tačan i pouzdan podatak koliko je aviona nabavljeno, najčešće se spominju cifre od 30-40 aviona. Tri eskadrile stacionirane su u bazi Sajgal mada se naravno govori i o samo jednoj eskadrili. U periodu od 2009-2011. pojavile su se špekulacije da su jednosedi modernizovani na standard MiG-29SM sa poboljšanim radarom, elektronikom i naoružanjem. Za sada jedini dokaz tome je fotografija na kome se vidi avion sa nosačem AKU-170 za inercijalno i aktivno radarski samonavođene rakete vazduh-vazduh R-77 srednjeg dometa. Takođe tu su i neki dokumenti ruske vazduhoplovne industrije koji svedoče o izvesnim radovima na sirijskim avionima. Na snimcima dejstava MiG-ova 29 iznad Sirije vidimo da oni uglavnom upotrebljavaju lansere B-8M1 nevodjenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm. Uz dejstvo iz dva lansera može se videti i primena topa, jednocevnog GŠ-30/1 kalibra 30 mm sa kompletom od 150 granata.

Sirijski MiG-29, dejstvo topom

MiG-25 se nalazi u naoružanju još od kraja sedamdesetih godina 20. veka. Takođe nepouzdani podaci govore o 26 do 38 nabavljenih aviona u presretačkim varijantama MiG-25P/PD (varijanta P kasnije modifikovana na standard PDS), izviđačima-bombarderima MiG-25RB kao i dvosedima MiG-25PU. Avioni su bili raspoređeni u tri eskadrile, po jedna u bazama Šajrat, Tijas i Dumajr. Danas se smatra da su avioni stacionirani samo u bazi Tijas gde baziraju dve eskadrile. Navodno su viđeni i na vojnom aerodromu Tadmor.

Kada se pre nekoliko nedelja pojavio prvi snimak naleta ovih aviona to je izazvalo veliko iznenađenje jer se smatralo da je Sirija povukla iz naoružanja ovaj tip aviona a pre par godina bilo je procena da je operativno svega 3-4 aviona. U prvi mah pomislilo se da se radi o izviđačko-bombarderskoj varijanti MiG-25RB ali se kasnije utvrdilo da je to ipak bio presretač MiG-25PD ili PDS. To je prvo utvrđeno tako što je primećeno da je avion ispalio rakete a potom i da su to bile rakete vazduh-vazduh tipa R-40. Presretač može da ponese četiri takve rakete u kombinaciji varijanti R-40T ili TD sa infracrvenim samonavođenjem i R-40R ili RD sa poluaktivnim radarskim samonavođenjem. U poslednjem napadu u provinciji Hama izveštaji govore da su dve rakete lansirane 15 km od cilja, jedna je pala na zemlju i nije eksplodirala a druga je eksplodirala u vazduhu 5 km od prve rakete. Neeksplodirana rakete identifikovana je kao R-40TD i smatra se da je upotrebljavana samo ova verzija.

Sirijski MiG-29 iznad Damaska

U bliskoj budućnosti smatra se da će se u većini slučajeva iznad Sirije videti samo tipovi aviona za koje se zna da su skoro remontovani ili modernizovani. Zna se da su to lovački avioni MiG-23 u varijantama MF/ML/MLD, potom lovci MiG-29B/SM kao i taktički bombarderi Su-24MK/MK2. Sankcije i finansijski problemi izazvane građanski ratom sprečile su nabavke nove vazduhoplovne tehnike koja je naručena u Rusiji. Još 2007. SIrija je naručila 24 višenamenska borbena aviona MiG-29M/M2 (sadašnja oznaka MiG-35) mada se poslednjih godina govorilo o isporuci samo 12 aviona. 2012. godine potpisan je ugovor vredan 550 miiona dolara za 36 školsko-borbenih aviona Jak-130.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

lo

Mora se znati, koliko je resursa potroseno za vreme do izbijanja sukoba, i od izbijanja sukoba do danas.
A vecini ovih starijih aviona je resurs tu negde na liniji, pa se shodno bezbednosti pilota i stanovnistva ne smeju pustati da lete.
Napomenuto je da lete samo modernizovani primerci, sto je i normalno, posto je upotrebljeno ono sto je moglo od starih tipova dok je moglo, sad je red dosao na mladju bracu da pokazu sta znaju i koliko mogu.
Normalno je koriscenje NRZ, sto zbog nesiplativosti gadjanja ciljeva necim drugim (osim bombi ), sto zbog praznjenja magacina, to ionako cami cekajuci da bude unisteno.
Pitanje je sta u svemu ovome traze Mig-25, pogotovu sa raketama VV, iako se zna za sta je taj avion namenjen, i da nema potrebe slati isti da radi ovakve zadatke.
Upotreba Mig-29 Modernizovanog, je u skladu sa propisom da taj avion moze da nosi, pored novijih varijanti raketnog naoruzanja VV i poveci spektar novih sretstava za dejstvo na zemlju-more.
Pitanje je samo sta je od toga i da li je nabavljano. odnosno da li se isplati gadjati ciljeve tipa pobunjenici najnovijim naoruzanjem.
Popustanje pritisaka, zbog krize oko krima i ukrajine, mozda uslovi pobedu snaga lojalnih presedniku, posto vise nisu u prvom planu, pa napadi na pobunjenike mogu biti zesci, kako kopneno tako i vazdusnim udarima po gradovima koje okupiraju pobunjenicke snage.

Odgovori
Jo

Analiza je malo uprošćena. Ima tu dosta pitanja na koje treba odgovoriti:

1. U kakvom je stanju bilo sirijsko vazduhoplovstvo pre izbijanja sukoba, odnosno koliko je bilo operativnih aviona, koliko onih koji su se mogli remontovati, koliko otpisanih (bez mogućnosti da se poprave, služe samo kao izvor delova) .

2. U dejstvima protiv ciljeva male vrednosti se obično i koriste avioni manje vrednosti, odnosno stariji, blizu isteka resursa i sl. To možda izgleda surovo, ali zemlje poput Sirije mora da vodi računa o prioritetima i ne smeju sebi da dozvole gubitak npr. Mig-29 zbog napada na desetak pobunjenika.

3. Što se tiče Mig-25, veliko je pitanje po kom cilju je dejstvovao (mogla je to npr biti BPL iz Turske ili Izraela) . Takođe, manje je poznato da je SSSR eksperimentisao sa upotrebom većih raketa V-V za gađanje ciljeva na zemlji . Npr, raketa Kh-23 je dobijena konverzijom V-V rakete K-8 (NATO AA-3) .

Odgovori
Ж

Слажем се да је анализа могла бити мало дубља али циљ је био приказати да се у сукобу употребљавају ловци као јуришници. Сиријско РВ је готово увек било непознаница и вероватно само израелске, америчке па и остале обавештајне службе најбоље знају у каквом је стању сиријско РВ било пре избијања сукоба. Међутим Израелци знају доста да преувеличавају како би Сирију представили као снажну војну силу па тако постоји нпр. израелски податак да Сирија поседује чак око 68 МиГ-ова 29. Што се тиче исплативости циљева и вредности авиона ипак се мора рећи да је у последње време приметно мање учешће јуришника а при том се на снимцима виђају МиГ-ови 29 који делују као лаке мете како за преносиве системе ПВО тако и за ПА митраљезе и топове. Мислим да је старост и истрошеност ресурса флоте МиГ-ова 21, 23 и Су-22 учинило своје и да се сада много више употребљавају свеже ремонтовани и модернизовани авиони попут Су-24 и МиГ-29. Пријављено је неколико напада МиГ-ова 25 и то баш на циљеве на земљи са неколико ракета Р-40 са ИЦС.

Odgovori
Jo

Moglo bi se reći da se Sirija našla u sličnom položaju kao SFRJ 1991. Relativno siromašna zemlja koje je postala još siromašnija zbog rata i sankcija. Pobuna popularna u jednom delu zemlje, plus strana pomoć tim pobunjenicima i latentna pretnja intervencijom. Veliki broj ciljeva male vrednosti i mali broj ciljeva velike vrednosti. Nedostatak "pametnih" oružja i još veći nedostatak sredstava da se ona nabave. Prilično veliki, ali zastareo inventar vazduhoplovstva iz Hladnog rata, koji je u današnjim uslovima nemoguće zameniti istim brojem modernijih aparata . Jedina stvar koja im ide u prilog je kakva-takva podrška Rusije (bez nje bi se Asad dosad slomio) .

E sad, u takvim uslovima, taktika koja je izabrana je slična taktici JRV 1991. – a to je upotreba jefitinijih aviona i sredstava protiv pobunjenika,a čuvanje onog boljeg za odvražanje napada spolja. Naravno, i posledice su slične – gubitak većeg broja vazduhoplova od PVO pobunjenika. U isto vreme, pokušaj da se onaj bolji deo avijacije nekako remontuje i učini operativnim. Na kraju se sve svodi na isto – stariji avioni, bili oni oboreni ili rashodovani izlaze iz brojnog stanja.

Veliko je pitanje da li bi suprotno rešenje moglo da se sprovede, odnosno da li je Sirija umesto svega ovoga trebala da drastično smanji broj vazduhoplova, ali da ide na njihovu modernizaciju i uvođenje savremenog oružja V-Z koje bi omogićilo napade praktično van dometa onog čim pobunjenici mogu da raspolažu. Nisam baš poznavalac sirijskih finansija, ali sve mi se čini da je to potpuno nerealno u trenutnim prilikama.

Odgovori
sr

Rat u Siriji je veoma komplikovan sa geo-politicke tacke gledista. Medjutim, snimci ne lazu. Ni sam ne znam koliko sam "sirovih" video snimaka iz Sirije pogledao. Jos na pocetku rata Sirijska Arapska Armija (Asadova, dakle) je koristila neke samo njima znane taktike u kojima su MiG-21 i 23 raketirali ciljeve u naseljenim mjestima sa veoma malim uglom poniranja. Vidjeo sam tri oborena i to sa tijelim pilota jos uvijek u stolici kako leze po ledinama. Dakle, katapultirali se bez ikakvih izgleda da im se otvori padobran. Nakon toga je naisla prava bujica snimaka obaranja helikoptera i unistavanja tenkova i bornih vozila. Ne vodim sad neku racunicu, ali je pravo cudo da SAA ima i jedan hekikopter ili avion pripravan. Prije par dana se pojavio snimak koji je diskutabilan u kome jedan MiG-29 pravi zaokret, poravnava se prema kameri i puca iz topa. Izgleda nevjerovatno ako nije montaza. Cisti sok da imaju jos aviona i pilota a onda da koriste top da pucaju na ciljeve na zemlji i to iz lovca.

Odgovori
Jo

Neobučenosti i loše taktike svakako ima, ali broj oborenih aviona ipak nije toliko veliki. Više aviona je uništeno na zemlji ili onesposobljeno zbog nedostataka delova, nego što je oboreno. Ima na wikipediji prilično dobar spisak gubitaka: https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Air_Force#Ai

Što se tiče samih raketiranja i bombardovanja, Mig-21 pa i Mig-23 ne mogu da poniru prema zemlji u suviše oštrom uglu jer onda ne bi uspeli da se izvuku . 30-ak stepeni je neki uobičajeni ugao, i vidimo da sirijski piloti otprilike tako i rade. Druga je stvar što dejstva nevođenim oružjem nisu toliko efikasna protiv gerilaca. Ovo što sirijsko vazduhoplovstvo radi dosta podseća na američka dejstva u Vijetnamu, sa sličnim rezultatima i sličnom izloženošću vatri sa zemlje .

Ma

Meni je recimo super sto je najcitaniji i jedan od najrespektabilnijih blogova koji se bavi vazduhoplovstvom silno zauzet sirijskim vazduhoplovstvom, NLO susretima u Juguslovena i remontom hrvatskih migova dok drzava aktivno proteruje strane kompanije iz Beograda i Srbije i stvarajuci nepovoljnu trzisnu klimu smanjuje mogucnost jeftinog putovanja sopstvenim gradjanima. Gde ode Petre novinare i kad se vratio Petar spoter?

Odgovori
Ni

5.4.3. Primena raketa R-60 za dejstvo po ciljevima na zemlji sa toplotnim kontrastom

Lansiranje raketa na ciljeve na zemlji koji imaju toplotni kontrast vrsiti pojedinacno u uslovima vizuelne vidljivosti cilja uz koriscenje SUV u rezimima OPT, fi0 i CETKA (mrezica), pri uglovima poniranja 15-45 stepeni i daljinama 1.5 do 3 km. NAPOMENA: Pri dejstvu po ciljevima na zemlji nekontaktni upaljac se ne iskljucuje. Napad izvoditi iz pravca koji obezbedjuje najveci toplotni kontrast cilja. Nisanjenje izvrsiti postavljanjem kruga na cilj dugmetom za upravljanje ili manevrom aviona. Nakon sto rakete zahvate cilj i dobije se komanda "PR" izvrsiti lansiranje na preporucenim daljinama i energicnim manevrom izaci iz napada radi obezbedjenja visine preleta iznad mesta eksplozije od najmanje 500m.

Odgovori
ma

Ovde se vidi da ovaj list tango six.rs je pod utecajem politike i stranih vlasnika citaj nato zlocinaca. Nece bas biti tako sirijska armija je poprilicno velika motivirana brani svoje kuce . ima ih 325 000 rezereve tko zna opremu niti jedna armija ne kazuje sto ima novog ne bih bile vojne tajne kad bi novinari ovog lista i slicne budale davale svoje izjave o moci bilo koje armije sveta. Sigurno je da je sirija oz izvoza gasa i nafte mogla armiju placati u miljardama u ovih 30 godina poprilicne desetke miljardi na novo oruzje. Sirija nije milosevic sirija ima iran mocnu armiju koja ce sigruno pomoci moze kopneno delovati s iracke stra ne sirija ima hezbolah sirija ima sijte u pakistanu i sigurno pomoc rusije makar i malu ali i sigurno pomoc i kine.Tko god ude u siriju uci ce u vijetnam broj 2 s 30 godisnjim ratom i sigurno 1 milion sirijaca bi ratovao 20 godina s nesagledivim posledicama po armiju turske nato ili slicnih budala.Amerika ce imati gori vijetnam u sriji nego u vijetnamu to su brda kad ti netko potpise smrtnu presudu onda tom narodu nista ne preostaje osim gerile iran moze snabdevati i kina ljudstvom tu zemlju ako ce rusija malo.Drugo turci se varaju 14 miliona kurda moze iran naoruzati i planuti turska PO MOM MISLJENJU PLAI SE VELIKA VATRA KOJA MOZE I ZAPLAITI I EUROPU UKLJUCENJEM IRANA U SUKOB TAJ STITI STO NATO MISLI DA MOZE SVE RUSITI MOGAO BI SE POKAZATI DA RAKETE PADAJU U ITALIJU BUGARSKU SPANIJU ITS.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Realni na: Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

Kamo sreće da se osnuju Evropske bezbedonosne snage umesto Natoa.Tu bi nam bilo mesto,samo nek saradjujemo ipak smo mi Evropa,ali teško da se Evropa ratosilja Amerikanaca.

29. Nov 2023.Pogledaj

Aps na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@Slawa Ruska armija je danas najobucenija najspremnija i jedina koja bilo kad i bilo gde moze da se suprostavi bilo kome! Odmah posle njih moze biti tj ono sto je od nje ostalo ukrajinska armija..... Diletantski komentari tipa da Rusi gube su bas kako sam napisao diletantski!

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant Here is better GAO report on availability of F-35 up to 2022 https://www.gao.gov/assets/gao-22-105995.pdf

29. Nov 2023.Pogledaj

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

@gant How's GAO (United States Government Accountability Office) sound like a reliable source? It is very easy to learn all available info about F-35 program from more reliable sources. Of coarse F-35 is more capable plane in many aspects than F-16 and F-15, but it is loaded with problems that in my opinion make itvery…

29. Nov 2023.Pogledaj

Crni na: Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

@VS S4 Nisam siguran da mu je mirnodopski "track record" nešto preterano sjajan, mada nije ni preterano loš. Ako dobro pamtim, od 2000-te do danas su tri J-22 izgubljena u udesima i nije bilo gubitaka pilota. Ne znam kako stoje stvari u SFRJ, tu ih je verovatno više izgubljeno (lično sam poznavao jednog pilota koji…

29. Nov 2023.Pogledaj