BEG airport status
Zaštitnik građana: Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva da se uozbilji i poštuje zakon

Zaštitnik građana: Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva da se uozbilji i poštuje zakon

BEOGRAD – Zaštitnik građana Saša Janković objavio je za vikend izveštaj nadzora nad Direktoratom Civilnog Vazduhoplovstva po prijavi jednog od kandidata na konkursu za izbor novog direktora koji i dalje nije realizovan. U izveštaju se DCV opisuje kao inertna državna institucija koja pored nepoštovanja zakona krši i zakonom zagarantovana prava građana.

 
 
2013-12-24-11.27.17
 
Uprkos najavi da će posle smene vršioca dužnosti direktora Direktorata Civilnog Vazduhoplovstva Milana Živanovića novi v.d. biti izabran posle tri dana to se nije dogodilo. DCV 20 dana kasnije i dalje nema svog v.d. direktora a o konkursu za koji su prošli svi razumni i zakonski rokovi nema ni reči.

Milan Živanović je odlukom Vlade Srbije od 24. januara 2013. godine postavljen kao vršilac dužnosti Direktorata sa planom da u “doglednom roku” bude zamenjen direktorom koji će biti izabran na javnom konkursu. Javni konkurs, jedna od najvećih strukovnih sramota srpskog vazduhoplovstva u novije vreme, raspisan je 31. jula prošle godine i svi zakonski rokovi za njegovo sprovođenje i blagovremeno informisanje prijavljenih kandidata prekršeni su.

Jedan od prijavljenih kandidata (pod inicijalima G. S.) obratio se ovim povodom Zaštitniku građana, državnom organu koji štiti prava građana i kontroliše, između ostalog, i poštovanje zakona, delotvornost i poštovanje dostojanstva klijanata državne uprave. G. S. je u svojoj žalbi naveo da konkurs nije okončan niti je on dobio bilo kakvo obaveštenje o njegovom toku i ishodu, niti razloge zbog kojih postupak do danas nije okončan.

Zaštitnik građana je u subotu objavio izveštaj nadzora (po pomenutoj žalbi) i naložio preporuke DCV-u u vezi sa neblagovremnim sprovođenjem konkursa u kojem je naveo ozbiljno nepoštovanje zakona od strane ove agencije i kršenje pozitivnih pravila ophođenja državnog organa prema zainteresovanoj javnosti. Kako se navodi u izveštaju, Upravni odbor DCV-a je načinio propust u radu prilikom izbora direktora i zamenika direktora, kršeći načelo zakonitosti, na štetu prava podnosioca pritužbe (pomenuti G. S.) kao i svih drugih učesnika ovog javnog konkursa.

Ovakvo funkcionisanje DCV-a dovelo je do toga da vršioci dužnosti direktora i zamenika direktora na ovim dužnostima budu dvanaest meseci duže nego što je to zakonom dozvoljeno.

Zaštitnik građana je, stoji u izveštaju, nakon analize pritužbi naložio da Upravni odbor DCV-a bez daljeg odlaganja i u skladu sa zakonom uradi sledeće:

1. Sprovede, odnosno okonča postupak Javnog konkursa za izbor direktora i zamenika direktora Direktorata;
2. Utvrdi razloge koji su doveli do propusta i o njima, uz izvinjenje, obavesti sve učesnike konkursa i javnost.
3. Predloži Vladi Republike Srbije mere koje će sprečiti da se propust ponovi u budućnosti.“

Na kraju izveštaja koji rekonstruiše prepisku DCV-a sa Zaštitnikom građana (gde agencija za situaciju krivi svoj Upravni odbor) nalazi se posebno upečatljiv zaključak koji na do sada nezabeležen javni način kritikuje rad Direktorata i dovodi u sumnju njegovu sposobnost da obavlja poverene zakonske nadležnosti što je svakako u koliziji sa imidžom koji ova agencija u poslednje vreme želi da izgradi:

„Posebnu težinu utvrđenom propustu daje i činjenica da je doveden u pitanje zakonit rad Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije kome su, kao nacionalnom nadzornom telu Republike Srbije u vazdušnoj plovidbi, prema propisima Evropske unije, Zakonom o vazdušnom saobraćaju povereni poslovi državne uprave za koje je ovlašćen ovim zakonom, a koji se odnose na donošenje propisa i prvostepenih upravnih akata, obavljanje inspekcijskog nadzora, izdavanje javnih isprava i vođenje evidencija, i kao takav izdaje sertifikat za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi i proverava da li pružaoci usluga u vazdušnoj plovidbi i dalje ispunjavaju uslove za pružanje usluga.

Standard dobre uprave ne dozvoljava nečinjenje i pasivnost, već traži aktivan, angažovan stav organa uprave prema obavljanju poslova iz svog delokruga i zakonito vršenje tih poslova radi ostvarivanja cilja zbog koga su organu data javna ovlašćenja. Državni organ koji je načinio propust u radu dužan je da u svakoj mogućoj meri i na svaki dozvoljen način otkloni ili umanji posledice propusta prema građanima, ali tu obavezu, kada okolnosti slučaja ukazuju na takvu potrebu ili mogućnost, imaju i drugi organi javne vlasti s obzirom da svi nastupaju u ime Republike Srbije.

Neophodno je bez odlaganja, izabrati, u skladu sa zakonom, direktora i zamenika direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, utvrditi razloge za načinjeni propust i preduzeti mere, uključujući i mere lične odgovornosti, kako se propust ne bi ponovio.“
 
 

Preporuke Zaštitnika građanja Direktoratu Civilnog Vazduhoplovstva


 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Ne

Mislim da će se svi zaposleni u DCV-u jako zabrinuti zbog ovog teksta. Oni su zaštićeni kao polarni medvedi tako da im bilo kakav zaštitnik građana ne može ništa.

Odgovori
Ga

Ne bih se slozila sa ovim sto ste rekli. Samo oni koji su utemeljeni u svojoj struci i radnim zadacima u DCV (i bilo gde drugde) ne treba da brinu. A mnogi imaju puno razloga da se osete prozvani. G.S. svaka cast!

Mi

Koliko sam informisan na konkurs se javilo par izuzetno sposobnih ljudi iz vazduhoplovnog miljea….To je, verovatno, razlog zašto su otezali sa izborom direktora i zamenika. Ne mogu naći stranačkog pulena koji će im parirati stručnošću i rezultatima pa traže model kako da nameste "podesne menadžere" a da ne izazovu neželjene reakcije na takve odluke….Ista meta, isto odstojanje. Videćemo,ali ja odavno ne verujem u bajke o poštenom izboru!

Odgovori
Р

Има у томе можда неке истине. Није то ништа ново у нас али ови су безобзирно прешли саваку границу доброг укуса. Као термити су окупирали све државне службе,агенције и јавна предузећа. Да барем поставе неког писменог него све дипломци вечерњих школа (Мегатренд,Унион,Фабус и сл.) које су завршавали у позним годинама и далеко од очију јавности.

Vl

Ma opušteno,sada će Zorana da to preseče i dovede nekog doktora sa Sega-Megatrenda da uspostavi novi vazduhoplovni poredak na naučnoj aerobazi

Odgovori
Pe

I dobro,ima li T- 6 kakvih novosti po ovom pitanju? Da li je ovo zabrinulo nadležne pa ne mogu mesecima da se snađu. Zna se ko ovde odlučuje a to sigurno nije DCV. Ako G.S. to nije znao ranije sada će valjda ukapirati.Ne treba se zanositi, zakoni važe samo za smrtnike. Ali neka ih je bar malo ujeo za njihovo tradicionalno poštenje i zakonitost u radu. Živo me zanima kako će "poštenjačine" rešiti ovu papazjaniju oko konkursa?

Odgovori
С

Изабраше ли најзад тог директора? Ако нису предлажем да изаберу Вучића или Зорану,обзиром да су они стручњаци за све. Ето,то је моја препорука јер онда нема потребе да постоји ни Управни одбор. Уосталом, чему служе ти Управни одбори осим за удомљавање страначких пулена који су залепили највише плаката у кампањи. Можда је ово прилика ако,случајно, неко из Томине фамилије није адекватно збринут да попуни то упражњено место…

Odgovori
su

Gde mu je bila ozbiljnost kad je na zgradu Državne institucije okačio zastavu LGBT populacije. Pa nije ta zgrada njegova "prćija". Svoje privatno mišljenje i stav mogao je da iznese na paradi ovih likova i to bi jedino bilo OK. Uostalom, kad će da podnese izveštaj o "ozbiljnosti" svog dugogodišnjeg rada i rezultatima koji su iz tog "ozbiljnog" rada proizašli.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj