BEG airport status
Rast pilotskog tržišta u Srbiji, DCV opslužuje rekordan broj polaganja teorije za ATPL

Rast pilotskog tržišta u Srbiji, DCV opslužuje rekordan broj polaganja teorije za ATPL

BEOGRAD – Transformacija Jata u Air Serbiju i dolazak novih igrača u biz jet arenu rezultirao je povećanju interesovanja za ATPL i dozvole kabinskog osoblja. Proširenjem kapaciteta našeg nacionalnog avioprevoznika došlo je do dugo čekanog pomeranja u lancu čekanja prvog letačkog posla. Pitali smo Direktorat kako se nose sa tom novom dinamikom i koliko brojčano iznosi naše tržište saobraćajnih pilota?

 
2013-12-24 11.27.17
 
Prvog dana tekuće nedelje polaganju teorijskih ispita u Direktoratu Civilnog Vazduhoplovstva pristupilo je ukupno 38 kandidata, od čega 23 za ATPL, 3 za dozvolu kabinskog osoblja, dok su preostali polagali za druge vrste dozvola i ovlašćenja.

Kako za Tango Six kažu u Direktoratu, pomenuta „gužva“ nije neuobičajena kada je reč o broju kandidata koji se pojavljuje na ispitima. Gospodin Trivo Jokanović, načelnik Odeljenja vazduhoplovnog osoblja, izneo nam je poređenje sa novembrom mesecom:

– U novembarskom roku ispitima je pristupilo ukupno 145 kandidata, od čega 50 za ATPL i 56 za dozvolu kabinskog osoblja. Dakle, prosečno – 36 kandidata po danu. Ono što je evidentno je da je u poslednje vreme povećan broj kandidata koji polažu teorijske ispite za ATPL i dozvolu kabinskog osoblja, što je svakako u vezi sa transformacijom Jat Airwaysa u Air Serbiju. Takođe ću naglasiti da ovaj ponedeljak treba posmatrati i iz sledećeg aspekta: Direktorat nije imao ispitni rok u mesecu decembru, pa se za ovaj rok „nakupilo“ kandidata, rekao nam je gospodin Jokanović i dodao:

– Evidentno je da se smanjuje broj kandidata za PPL i CPL, jer položena ATPL teorija se upisuje u dozvolu i važi za sticanje uslova za praktični ispit, pod uslovom da se dobije, ili je važeća dozvola CPL, ili ovlašćenje za instrumentalno letenje (IR). Normalno, kandidati vide svoju šansu i interes u saobraćajnoj avijaciji, a jedan od (pred)uslova je upravo položena ATPL teorija. Sa položenom ATPL teorijom „bilduje“ se nalet, potreban za praktični ispit i sticanje ATPL dozvole.

U Direktoratu kao interesantnu pojavu u kontekstu priče o zapošljavanju u Air Serbiji ističu izraženo povećanje interesovanja za dozvolu kabinskog osoblja.

Na naše pitanje koliki se broj izdatih dozvola očekuje ove godine u Direktoratu su nam odgovorili da je to teško predvideti:

Trenutni broj ATPL(A) dozvola u državnom registru je 471. Transformacija Jata u Air Serbiju i uvođenje novog tipa aviona u flotu kompanije uslovila je povećano interesovanje za sticanje pilotskih dozvola i ovlašćenja, posebno ATPL, što znači i povećan broj kandidata na obuci, ali i nametnula problem rasploživog instruktorskog kadra u centrima za obuku, o čemu će centri za obuku i Direktorat morati ozbiljno da prodiskutuju.
 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

  Komentari

  Najnoviji komentari

  Vladimir na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

  @Sekula "Dubokomislioce", da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na…

  13. Apr 2024.Pogledaj

  Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

  Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije. Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane. Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova - puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista - i…

  13. Apr 2024.Pogledaj

  Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

  Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana - od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih - ali situacija je upravo obrnuta ... Sto se tice teritorija - Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali ...…

  13. Apr 2024.Pogledaj

  Branko na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

  Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona...

  13. Apr 2024.Pogledaj

  Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

  Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

  13. Apr 2024.Pogledaj