BEG airport status
[NAJAVA]: Red Bull Air Race po prvi put u Rovinju!

[NAJAVA]: Red Bull Air Race po prvi put u Rovinju!

Beograd – Red Bull je rešio  da obraduje sve ljubitelje adrenalina i sjajnih nebeskih bravura saopštenjem da će se druga po redu zvanična trka održati kod nas u komšiluku, tačnije u Rovinju od 12-13 Aprila ove godine.

 

red-bull-air-race

 

Red Bull je 30. Januara zvanično ucrtao Rovinj na mapu svojih trka za ovu godinu:

– Velika je čast i zadovoljstvo dobiti takvu priliku od strane Red Bull Air Race tima i pokazati celom svetu lepotu i jedinstvenosti našeg grada. Bez sumnje je da će grad Rovinj u saradnji sa Adris Grupom pružiti savršene uslove i podršku realizaciji Svetskog šampionata, kao i fenomenalno iskustvo za sve koji prisustvuju ovom uzbudljivom događaju – rekao je Đovani Sponza, gradonačelnik Rovinja.

Abu Dabi će biti domaćin prve trke koja se održava od 28. februara do 1. marta. Britanac Paul Bonhom će i ove godine pokušati da, treći put za redom, bude na pobedičkom tronu. Bonhom će u konkurenciji imati 11 pilota iz 9 različitih zemalja koje učestvuju u ovom događaju koji obiluje velikim brzinama na maloj visini. Zemlje koje će pored Hrvatske ove godine ugostiti takmičare i publiku Svetskog šampionata su: Malezija, Poljska, Velika Britanija, SAD i Kina.

 

Rovinj

 

Živopisna luka na zapadnoj Istarskoj obali sa prelepim spomenicima, bogatim prirodnim i kulturnim nasleđem je jedna od najatraktivnijih lokacija u Evropi i popularno turističko pribežište sa starim gradom na poluostrvu koje se „otisnulo“ u Jadransko more. Šarmantni umetnici, ribari, ulice popločane kamenom, živopisne fasade jednom rečiju bogata Mediteranska kultura prisutna je svaki dan na ulicama Rovinja. Održavanje šampionata u Rovinju takođe je jedan vid odavanja počasti bogatoj avijatičarskoj tradiciji koji taj kraj ima:

– Veoma smo uzbuđeni što idemo u Hrvatsku po prvi put u istoriji Red Bull Air Race takmičenja – izjavio je Serđio Pia, direktor avijacije u Red Bull Air Race timu. – Hrvatska je puna naših obožavatelja zajedno sa celim jadranskim regionom, ima veliku tradiciju u avijaciji, mnoštvo sportskih pilota, visoko-tehnološke letelice i proizvođače delova kao i puno prelepih manjih aerodroma. Njihovo najveće blaženstvo je Jadransko more. –

 

rovinj1_a

 

Trka

 

Sama staza za trku će biti postavljena duž severne obale blizu starog grada i pružiće hiljadama posetilaca i obožavalaca prizore spektakularnih bravura na maloj visini. Ova trka će biti druga po redu u sezoni 2014. Ono što će pilotima predstavljati veliki izazov je konfiguracija staze koja će zahtevati jake G zaokrete a pored konfiguracije staze tu je i bura koja će otežavati samu kontrolu nad letelicom i zadavati muke u stabilizaciji tokom leta:

– Ako se pojave jaki vetrovi, uslovi trke će biti dovedeni u pitanje – dodao je Pia. Ovo će biti prva trka koja se održava na Mediteranu još od sezone 2009.

Sama obala omogućava neverovatan pogled na stazu a cene karte će biti pristupačne za svačiji džep – počinju od 13 evra.

Nakon početne trke u Abu Dabiju nad kristalno plavom vodom Arapskog zaliva, šampionat se preko Rovinja seli po prvi put u Putrajaya-u u Maleziji (17/18. maj), a potom slede Gdyna – Baltički grad u Poljskoj (26/27. jul), Ascot staza u Velikoj Britaniji (16/17. avgust). Nakon ovih trka seli se na američki kontinent gde se prva trka održava u Teksasu na Motor Speedway stazi u Fort Worth mestu – Dalas (6/7. septembar) a potom u Las Vegas(11/12. oktobra). Zadnja trka ove sezone biće održana u Kini 1-2. novembra.

Red Bull Air Race  Svetski Šampionat okuplja najbolje svetske pilote u jedinstvenom motosport tamičenju koje objedinjuje brzinu, preciznost i veštine letenja. Koristeći najbrže, najokretnije i najlakše avione, piloti lete na veoma niskim visinama praveći bravure kroz stubove napunjene vazduhom visine 25 metara.

Red Bull Air Race – povratak 2014:

 

[youtube id=“6QU2JI8BYf8″ width=“620″ height=“360″]

 
 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

  Komentari

  Najnoviji komentari

  BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

  Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

  @Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  @Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

  17. Apr 2024.Pogledaj

  Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

  BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

  17. Apr 2024.Pogledaj