BEG airport status
Direktorat najavljuje skoro usvajanje Pravilnika o dronovima i podseća na važeća ograničenja u upotrebi Konačno definisanje Pravilnika o upotrebi dronova blizu / Ilustracija: Tango Six

Direktorat najavljuje skoro usvajanje Pravilnika o dronovima i podseća na važeća ograničenja u upotrebi

Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva objavio je saopštenje na svom sajtu koje se tiče procesa definisanja Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima.

Kako Tango Six saznaje iz više izvora, predložena ograničenja operacija dronova od strane kontrole letenja i vojske blizu su da budu usvojena.

Dok se Pravilnik ne usvoji DCV podseća:

– U skladu sa članom 8. Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu (Čikaška konvencija) nijedan vazduhoplov kojim se može upravljati bez pilota ne sme da preleće teritoriju Republike Srbije bez posebnog odobrenja ili suprotno uslovima iz tog odobrenja.

U skladu sa članom 23. stav 2. Zakona o vazdušnom saobraćaju („Službeni glasnik RS“, br. 73/10, 57/11, 93/12, 45/15 i 66/15 – dr. zakon) letenje stranih dirigovanih i nedirigovanih letećih objekata u vazdušnom prostoru Republike Srbije bez dozvole ministarstva nadležnog za poslove odbrane, smatra se povredom vazdušnog prostora Republike Srbije.

Bespilotni vazduhoplovi se mogu koristiti u privredne, naučne, obrazovne, sportske i druge svrhe tako da ne ugrožavaju bezbednost vazdušnog saobraćaja. Za eventualnu štetu koja je nastala usled korišćenja bespilotnih vazduhoplova je odgovorno lice koje koristi bespilotni vazduhoplov.

Donošenjem odgovarajućeg podzakonskog propisa detaljnije će se regulisati korišćenje bespilotnih vazduhoplova. Shodno ovlašćenju iz Zakona, Direktorat je pripremio Predlog pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, povodom koga je bila pokrenuta javna rasprava, a sada se upravo analiziraju sve pristigle sugestije, primedbe i komentari, od kojih će oni opravdani biti ugrađeni u konačan tekst. Uskoro se očekuje njegovo usvajanje.

Po objavljivanju propisa u „Službenom glasniku Republike Srbije“, tekst će biti dostupan korisnicima i na internet stranici Direktorata, u delu „Propisi“. Do donošenja podzakonskog propisa, pozivamo sve zainteresovane subjekte da se direktno obrate Direktoratu, ukoliko imaju bilo koju dilemu u vezi sa bezbednim korišćenjem bespilotnog vazduhoplova. – obaveštava DCV.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Señor na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Za laike, koja je sustinska razlika izmedju ICAO i EASA dozvole? Da li jedna organizacija me priznaje dozvole druge?

29. Nov 2023.Pogledaj

Stojko na: Aerodrom „Nikola Tesla“ danas prešao broj od 7 miliona opsluženih putnika

Da nisu imali onu katastrofu sa gradjevinskim radovima, bilo bi 10 miliona.

29. Nov 2023.Pogledaj

car na: Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Nije. Hr će od 12 platiti defacto samo 6 i to vjerojatno manje po komadu od AW139M. Inače Hr policijski AW139 su bili po 12 milijuna € 2015-16.

28. Nov 2023.Pogledaj