BEG airport status
Automatizacija u kokpitu, pad morala posada i odlazak generacija koje su nekada zaista i doživele pravo letenje Da li postoji veza između degradiranja veština ručnog letenja i niskog morala letača?

Automatizacija u kokpitu, pad morala posada i odlazak generacija koje su nekada zaista i doživele pravo letenje

Stručnjak za bezbednost letenja u kompaniji Airbus Group pozvao je industriju da unapredi obuku za pilote i poslao  upozorenje civilnom vazduhoplovstvu osvrćući se na opasnosti zbog neopravdanog oslanjanja na automatizaciju u avionu, prenosi The Wall Street Journal.

U obraćanju na međunarodnoj konferenciji lidera udruženja pilota, Hari Nelson, stručnjak za bezbednost letenja i bivši potpredsednik odeljenja za ispitivanje letelica na avionima evropskog proizvođača, pozvao je na korenite promene kako bi ukazao na važnost ručnog upravljanja avionima i letačke veštine u kokpitu koje su tokom godina zanemarene.

I ostali rukovodioci u industriji, podjednako kao i sami piloti postepeno kreću da podržavaju ideju da se u praksi više vežbaju veštine ručnog letenja, kako u simulatorima, tako i prilikom redovnih putničkih letova po lepom vremenu i situacijama kada vazdušni prostor nije opterećen.

Gospodin Nelson, međutim, neobično je uporan kada poziva da se ulože znatno veći napori u ovoj oblasti, ističući šire nedostatke sadašnjeg treninga. On tvrdi da današnje matrice obuka imaju tendenciju da budu previše dosadne i predvidljive za pilote, sa napamet naučenim simulatroskim sesijama često i nepovezane sa iskustvom pri stvarnom letenju.

Možda je najvažnije to što je Nelson naveo da većina starijih avijatičara periodične treninge zasnovane na realnoj simulatorskoj tehnologiji vidi kao neželjeni godišnji ili šestomesečni posao koji pre može da ugrozi njihov posao nego da unapredi veštine, poboljša proces donošenja odluka i nauči ih novim bezbednosnim konceptima.

photo-17-05-2012-09-01-50
Obuke u simulatorima su danas predvidljive, gube svrhu edukacije – pretvaraju se u poslovnu obavezu

Komentari gospodina Nelsona se svode na kritiku mnogih principa pilotske obuke na koje se avio-kompanije oslanjaju decenijama. One koje su, uostalom, bile ključne za najbezbedniji period u komercijalnoj avijaciji širom sveta.

Skrenuta je pažnja na to da je Airbus, više nego Boeing, izgradio svoju reputaciju i liniju proizvoda za koje se kao glavna prednost navodi korišćenje automatizacije kao zaštite od nesreće. Međutim, gospodin Nelson je naglasio da njegova kritika nije bila usmerena ni na jednu avio-kompaniju ili tip aviona.

Njegove poglede u izvesnoj meri dele i drugi eksperti za bezbednost. Nakon saznanja o detaljima automatizacije, piloti se u poslednjih nekoliko godina ohrabruju da se više koncentrišu na ručno letenje.

Glavni pokretač promena, prema Džou de Peteu iz korporacije FedEx, kapetanu koji važi za jednog od najboljih stručnjaka za bezbednost letenja na svetu, bilo je to što se videlo da tendencije i trendovi pokazuju eroziju osnovnih veština letenja. Tako je poslednjih godina mnogo avio-kompanija počelo da svojoj posadi eksplicitno govori da pod odgovarajućim okolnostima leti ručno.

– Sada smo stvarno fokusirani na veštine ručnog letenja i ohrabrujemo ljude da to urade. – rekao je on.

Sve to, međutim, može biti nedovoljano s obzirom na to koliko je prethodno avio-industrija bila zanesena automatizacijom. U naučnoj studiji iz 2013. godine koju je finansirala Vlada SAD, a na kojoj je radila gotovo trećina međunarodnih stručnjaka za bezbednost letenja, zaključeno je da piloti i previše zavise od automatizacije. To u kombinaciji sa neuspešnim savladavanjem najnovije tehnologije u kokpitu predstavlja najveću opasnosti za putnike.

Na osnovu nesreća i incidenata koji su analizirani, piloti često nisu bili voljni da intervenišu i reše probleme automatizacije, delom i zbog toga što su metode treninga, uređaji za obuku i vreme dodeljeno za obuku možda bili nedovoljni. FAA je prihvatila mnoge zaključke iz izveštaja i preduzela određene korake da ih sprovede.

Uprkos dostignućima u avio-industriji, prema Nelsonovim rečima, rukovodioci, proizvođači aviona i organizacije za obuku i dalje imaju dug put da u potpunosti prepoznaju značaj obuke za pilota. Često su previše fokusirani na poštovanje regulatornih zahteva umesto na predstavljanje novih bezbednosnih pristupa pilotima koji bi im pomogli da postanu otporniji pri suočavanju jedan-na-jedan sa vanrednom situacijom.

– Mi radimo zaista mnogo provera – od uobičajnog neophodnog manevra do procedure u slučajevima hitnosti, ali ne radimo mnogo na suštinskom podučavanju. – rekao je Nelson.

Promene u ovom sistemu bi zahtevale da avio-kompanije promene trenutne planove i programe. Uprkos tome što su neke postojeće prakse eliminisane, rezultat bi mogao da podrazumeva dodatne troškove zbog povećanja ukupnog godišnjeg broja sati obuke po pilotu.

Cockpit A320
Šta će se dogoditi kada odu generacije koje su zaista nekada i doživele vanredne situacije?

Nelson je pokrenuo još jedno pitanje za koje se može reći da je podjednako trnovito. Kada posade aviona (uključujući i instruktore letenja) iz starijih generacija sa veštinama ručnog letenja odu u penziju, njihova zamena, u poređenju sa njima, neće imati iskustvo u radu u stvarnim životnim vanrednim situacijama. To je zato što su greške u radu mnogo ređe nego što su bile u prethodnim decenijama.

– Sutrašnji instruktori neće govoriti na osnovu ličnog iskustva, već iz druge ruke. – rekao je Nelson.

Kako se pouzdanost i sofisticiranost motora i sistema kontrole leta na dalje budu razvijale, čineći automatizaciju glavnim činiocem sigurnosti, piloti će morati da većinu svojih sati provedu u programiranju i praćenju avionskih sistema. Tokom većine putovanja, ručno letenje se odvija jedva nekoliko minuta tokom poletanja i neposredno pre sletanja.

Nelson i drugi stručnjaci provode dosta vremena u traganju za dokazima koji bi potvrdili negativnu strana automatizacije, uključujući u to i nizak moral koji vlada među mnogim vazduhoplovacima.

– Nekada je bila satisfakcija biti pilot, ali ovih dana za mnoge to je samo još jedan posao. – rekao je Nelson dodajući da takvi stavovi pružaju dodatne prepreke za celoživotno usavršavanje.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

YU

Pitam se pitam, kako bi se proveli putnici Boinga 767 koji je sleteo na autodrom bez motora da su umesto Boba Pirsona imali
kapetana skromnijih letačkih mogućnosti koji je navikao na automatizovani glass cockpit. Trebalo bi pronaći modus da se da piloti češće lete pomoću „štapa i kanapa

Odgovori
Da

Nema to veze s Airbusom nego sa školovanjem pilota. Ja letim Airbus bez problema ručno kao što sam letio devetku i desetku, letim ga nakon polijetana ponekad ručno i preko 10000 stopa. Vizuelne prilaze radim sve ručno ispod 4 ili 3 hiljade stopa. Stvar je samo i isključivo u školovanju pilota, automatizacija je tu samo da mi olakša posao a ne da promijeni način kako se leti avion.

Vl

Tačno Dalibore, to je tvoj stav. Pozdravljam. Ali Airbus je taj koji je prvi u vazduhoplovstvo uveo filozofiju „Mujo, nahrani svinje i ništa ne diraj“. Oni su prvi fanatično insistirali na punoj automatizaciji letenja. Oni su prvi koji su insistirali da pilot nije skils, već operater. Ima materijala na tone sa propagandom Airbus-a, sa njihovim preporukama da samo njihov tip aviona štedi vreme i novac tokom osnovne obuke pilota. Srećom ima nas koji još uvek nisu u Alchajmer klubu, pa se sećamo.

YU

Dalibore, nisam spomenuo u mom postu airbus i jasno mi je da to nema veze samo sa airbusom.
Očigledno je da su piloti tvojih shvatanja letenja u SAD manjina i teško se odlučuju na ručno upravljanje i mislim da će tu morati institucijalizovano da ih nateraju da se ponekad podsete!

Vl

YU-AJZ, oportuno je od Airbus-a da danas priča o nestanku handsklis u letenju, kada su unazad 30 godina najveći zagovornici totalne automatizacije bili upravo oni. Ja sam pomenuo Airbus i Dalibor je verujem odgovorio na moj post.
Smešno je danas iole pisati o ovoj temi, a ne osvrnuti se na početak odumiranja handsklis. Piloti su, generalno, veoma disciplinovan deo populacije. Ako im se tokom treninga zahteva da lete na ruke, leteće na ruke. Ako im se rokom treninga zahteva da lete automatikom, leteće automatikom. Procedure za letenje se pišu kod proizvođaća aviona uz saradnju sa avio kompanijom. Dvoličnost Airbus-a u ovom slučaju se ogleda da nakon fijaska iznad Atlantika i još par drugih, oni moraju da podele krivicu, a najlakše je optužiti onoga koje zadužen da poštuje pravila i procedure.
U ovom slučaju kokoške i jajeta, osnovan i srž problema leže u filozofiji i pristupu letenju koji zadnjih 30+ godina dolazi iz Tuluza.

YU

Po meni lično dvoličnost Airbusa se videla još prilikom promotivnog leta iznad Strazbura kad je za pad okrivljen kapetan Azylin ali sve je to prošlost šteta takve filozofije razmišljanja je napravljena sad treba to ispraviti, a ko je prvi počeo to više nikoga ne zanima i retko se dešava da „veliki“ ispaštaju posledice svojih grešaka.

Vl

Obožavam princip „Drž’te lopova!“
Airbus je prvi počeo sa totalnom automatizacijom letenja. Na tome su izgradili celu svoju proizvodnu filozofiju. Zaradili milijarde. I kada se pokazalo da je njihova filozofija pogrešna, sada je najbolje odmah preći u napad da se Vlasi se ne dosete.
Klasična hipokrizija od strane prozivođača koji je svesno žrtvovao bezbednost letenja i pilotsku struku da bi zauzeo deo tržišta, a sada morališu. Treba samo pogledati bilo koji Airbus-ov Operation Manual ili Flight Crew Operation Manual i shvatiti da nije pisan za čoveka, već za scenario filma Matrix.
Ništa novo od Airbus-a. Za još profita žrtvovaće i svoje ideale. Živele pare!

Odgovori
12

Jos samo fali da optuze IT industriju sto se prebrzo razvijala i omogucila automatizaciju u kokpitu (samim tim i gorenavedeni pad morala posada). Sad moram da postavim ova pitanja, i to svima u avijaciji:

1. Zasto se automatizacija nije shvatila kao alternativa rucnom upravljanju letelicom? Ona bi tu trebalo da bude izbor za posadu, a ne da bude zamena.

2. Zasto je obuka u simulatorima ovako obesmisljena? Upravo tu se moze steci veliko iskustvo, koje ce koristiti u stvarnom letenju.

Odgovori
Vl

Delta, odgovor je prost i nedvosmisleno jasan.
Airbus je godinama reklamu svojih prozivoda zasnivao na brzoj i prostoj obuci, jer se nije zahtevalo visoko posedovanje handsklis. Sećam se jednog road show Airbusa, pre mnogo godina, kada je predstavnik kompanije skoro sa podsmehom upoređivao automatizaciju na B737 sa A320. Bukvalno je upotrebio izraz „U Boeingu zasučete rukave i oznojite se. Kod nas ste Gospodin Pilot!“ Kompanije su se lepile na ovu uštedu u treningu kao muve na osu stvar. A sada, kada se vidi da je Đavo odneo šalu, postaju veći katolici od Pape!

12

U sustini, gosp. Vladimire, Vas odgovor se svodi na to da je marketing kriv. To Vam ne sporim, i hvala Vam na tome.

Ono sto je mene vise zanimalo jeste to zasto je napravljen takav agresivni pristup uopste. Zar se uopste nije tad razmisljalo da automatizacija moze da bude selektivna, odn. da pilot sam bira izmedju rucnog i automatskog letenja? Ovako ispada da se Airbus ponasao kao jedna nasa politicka stranka sa devizom „nema alternativu“.

Vl

Delta da bi se razumelo to pitanje i našli odgovori moramo se vratiti u vreme kada je Airbus bio underdog i pokušavao da se pozicionira na svetskom tržištu.
Da bi to uspeo, pored već postojećih proizvođača, morali su da urade nešto radikalno. Taj radikalizam je svojstven Francuzima, seti se Karavele, Konkorda, Merkjurija.
Krajem 70-ih i početkom 80-ih, jedino dovoljno radikalno je bilo automatizacija kokpita. Ko se seća ili je čitao, zna da je tada većina aviona bila poluautomatska. Autopilot je služio za održavanje pravca i visine u horizontalnom letu. Navigacija je bila klasičnom, sem za Long Haul avione. Autotrotl je bio više isključen, nego uključen kod aviona koji su ga posedovali.
Drugim rečima, piloti su leteli avione na ruke.
Airbus, imajući mali rizik, odlučuje se da radikalno izmeni filozofiju letenja. Ciljano ide na promenu filozofije letenja. Automatizuje avion A320, te onda ogromnim marketingom uspeva da se pojavi kao ozbiljan proizvođač. Naravno uz pomoć para EU, monopola na evropskom nebu i povoljnih kredita finansiranih od strane para poreskih obveznika EU.
Desetine godina kasnije, Evropa je dobila svog proizvođača aviona, udeo svetskog tržišta, a piloti su izgubili svoje veštine. I sve je bilo super, sve dok se nisu počeli dešavati kuršlusi apna avionima Airbusa, naročito oko spoja automatika-čovek.
Prvi odgovor Airbusa je bio da spreči svaki dokaz o toj slaboj tačci ili spoju. Dok problem nije narastao i duh nije izašao iz boce. A taj trenutak se desio nakon udesa iznad Atlantika.
Da bi sprečili svoj debakl, sada su oni odlučili da je napad najbolja odbrana. Piloti su krivi!
A krivi su zato što ne znaju da lete. A ne znaju da lete jer se drže upustva proizvođača kako da upravljaju avionom. Klasična hipokrizija.
Da se razumemo i Boeing ima svoj deo krivice, ali je ona daleko, daleko manja. Jer Boeing je zbog svoje pozicije na tržištu ostao konzervativan. Videli smo prvi radikalan pristup Boeinga, B787 i dečije bolesti istog.

12

Veoma dobar odgovor od Vas, za mene skoro potpun. Jedino ostaje pitanje da li je Airbus-u od pocetka nameravao da potpuno obesmisli pilotsku vestinu (sto sugerise vas komentar „Ciljano ide na promenu filozofije letenja“), ili je sadasnja situacija u stvari nezeljena posledica te filozofije.

U svakom slucaju, kao osoba cija je jedna od delatnosti informacioni sistemi (u sta spadaju i procesi automatizacije) se nakon citanja ovog clanka smatram saucesnikom, ako ne i odgovornim za degradaciju pilotske profesije.

Im

Mislim da je bilo krajnje vreme da se ovo pitanje pokrene. Slazem se u potpunosti sa misljenjima – oni nisu oprecni – da pilot mora imati mogucnost da odlucuje, u kojim situacijama i u kojoj meri ce preuzeti upravljanje avionom. Saglasno tome se mora preurediti i sistem obuke.
Svako postovanje pilotima koji su izneli svoj stav.

Pozdrav,
Mavrak Imre dipl. saobracajni inzenjer vazduhoplovstva

Odgovori
Vl

Imre, problem leži u vremenu neophodnom za kvalitetnu obuku i ceni iste.
Da bi se vratili na nivo obuke koji je bio do kraja 80-ih prošlog veka, treba vratiti gomilu stvari koja su izbačene iz osnovne obuke. A to će onda ili podići i onako već visoku cenu obuke ili smanjiti profit škola.
Recimo, nakon udesa iznad Atlantika, povela se priča oko vraćanja akro letenja u osnovnu obuku. S čime se slažem. Ali to će dodatno opteretiti cenu ukupnog osnovnog školovanja za više od deset posto. Ko će to platiti, kada je danas cena obuke do frozen ATPL izmedju 45000 i 70000 evra. U zavisnosti od zemlje u kojoj se obuka vrši.
Veliki problem je pred nama, a svi begaju od najboljeg i najkvalitetnijeg rešenja. Bojim se da će opet biti polovično rešenje do nekog novog udesa.

Da

Neadekvatno i nepotpuno školovanje pilota je glavni i osnovni razlog dešavanja nesreća i incidentnih situacija u avijaciji. Avioni sami po sebi nisu loši, A 330 je pao u Atlantik zbog katastrofalne greške pilota, isto bi se desilo i da su ti isti piloti bili u 777. Korejci su razbili 777 samo zbog neznanja i nesposobnosti, jednako bi ga razbili i da su bili u A 330. Svaka slijedeća generacija koja dolazi ima vidljivo lošije znanje vezano za letačke vještine od generacija prije 20 ili 30 godina.Sve se opet svodi na novac, kvalitetno školovanje pilota je jako skupo, trošak koji malo tko može pokriti.

Vl

Dalibore postavljaš pitanje: „Šta je starije, kokoška ili jaje?“, kada postavljaš tezu lošeg školovanja.
A o udesu iznad Atlantika samo dva pojašnjenja.
Na B777 takav udes se nebi desio pod jedan, zato što bi sva tri pilota jasno videla da su komande po nagibu bili sve vreme na gore. Joystick na Airbusa se ne vidi sa drugog sedišta. Volan sa sve stubom bi bio u stomaku oba pilota. Neko bi se setio da gurne volan na dole, zar ne? Pod dva, na Boeingu kompjuter ne može samoinicijativno da odluči da je progresivna brzina aviona ispod logične, da odluči da avion nije u stolinga iz isključi šejker, kao što se desilo Airbusu iznad Atlantika, zar ne?
Sam Airbus priznaje da je to loše urađeno, jedino što ne priznaje da je to zbunilo pilote. Oni su nakon guranja joysticka na dole ponovo ulazili u envelopu stolinga, kompjuter je opet prepoznavao stolinga i davao im stick šejker. Na šta bi oni ponovo pokušavali da izbegnu stolinga, skoro sve do samog udara u okean.
Probali smo na Boeingovom simulatoru i takav scenario kod Boeinga je nemoguć. Ima drugih loših stvari kod Boeinga, ali ne scenario Air France stolinga.

pr

Ja bih samo na ovo dodao i licno iskustvo od pre par godina, a ima ko i da potvrdi ako je neophodno: let belfast-bristol, fino kisno britansko posle podne. Gatwick otkazan. Luton otkazan. Hitro (i brzo) otkazan. Jedino Bristol sroki ponosno. Ne znam da li da strahujem ili da se radujem sto cu stici na veceru. Sedam u Easy Jet-ov nov novcati b737. Kako se spustamo bije i seva sve jace. Cesto letim, nije da sam laik. Pocinje, flap 5-10-15-20-25… negde izmedju lupise i tockovi. Baca na sve strane ludacki. Ja cekam da vidim zemlju – zemlje nema!? Uh. Ali zato ima pull up, i sad normalno je da proba bar jos jednom, ali malo sutra! Ode misko u tri lepe, ok, zna se gde. East Midlands! Kod Robina Huda u Sherwood, hehe. U medjuvremenu, kaze mi Andrija, sletese par Air France airbus-a. Ajmo sad ko je jaci? Big B ili AirBus??? Boj ne bije svijetlo oruzije!!! Ziveli!

YU

Predraže poređenje ti nije baš na mestu, prvi i osnovni faktor u situciji koju si ti naveo je kočijaš koji šiba ragu njegova je procena da ne pokušava ponovo i to je OK bolje završiti u sherwood-u nego u večnim lovištima, sem toga od presudnog uticaja može biti vreme(time) baš onaj minut kad ste vi sletali je možda bio najkritičniji.
Na osnovu iznetog ne mogu se upoređivati dva proizvođača aviona i sam si na kraju zaključio da „ne bije boj svijetlo oružje“ a ja ću dodati: „već srce u junaka“.

12

Najgore od svega je sto danas sve pocinje sa procenom rizika, a kad je obuka u pitanju, gubitak ljudskih zivota se smatra prihvatljivim rizikom. A svi znamo gde to vodi. Da stvar bude jos gora, najbolje i najkvalitetnije resenje ne znaci da je ono i najprihvatljivije za sve. A kompromisi ce vise naneti stetu nego korist.

Nekako mi se namece ideja (mada ce sigurno biti proglasena za losu) da se nakon aktuelne osnovne obuke kao uslov za napredovanje u karijeri uvede dodatna napredna obuka, dok se ne ispravi steta izazvana automatizacijom. Jeste da ima manjkavosti, ali mislim da je to prvi korak ka kvalitetnijoj obuci.

Vl

Delta ideja nije loša. Moje pitanje je ko će to da plati?

12

U najgorem slucaju bi piloti iz svojih dzepova placali takvu obuku, i to je glavni problem moje ideje. Sumnjam da bi aviokompanije bile zainteresovane za finansiranje dodatne obuke svojih pilota, jer bi to bio jos jedan izdatak, koji bi morao da se opravdava. Za drzave to takodje vazi, samo sto tu kao uticajni faktor ulaze i politicari (a kad se oni umesaju, nastane jos gori haos).

U svakom slucaju, treba nastaviti sa daljim razradjivanjem ove ideje, i tu bi trebalo da ucestvuju starije generacije vazduhoplovaca.

pr

Gos’n YU-AJZ to je upravo poenta mog komentara, bravo! Samo, ja zakljucujem da su necije gace bile punije od mojih cim se nije islo na jos jedan pokusaj, koji je po proceduri zar ne? Jos jednom, pa tek onda alternacija? A to zasto se nije islo jos jednom je zato sto bi auto land opet ispao van limita… procena pilota uzima u obzir i licne sposobnosti, zar ne? Taj moj je sasvim sigurno dobro procenio!

Vl

Pozdrav svima. Pa zato valjda i dalje postoje jedrilice? Nije li tako Imenjace? Cini mi se da dok su vas ucili da letite „od pocetka“ sve je bilo OK. Mislim da ne pomaze ni pritisak sa starne dobrog dela korisnika (tu mislim na avio kompanije).

Na zalost, u vazduhoplovnoj industriji taj problem sa automatizacijom u pilotskoj kabini ima i svoj ekvivalent u projektovanju i analizi. Automatizacija neukima i neiskusnima omogucuje da preskoce nesto sto bi se zvalo „sticanje isustva“ (apprenticeship), onako peske i polako. Onda (u slucaju onog dela kojim se ja bavim) dobijes inzenjere koji „voze“ softver za projektovanje i analizu a uglavnom nemaju pojma kako da tumace rezultate ispred sebe – ali zato odlicno znaju da koriste softver! Ma deca mogu da ga koriste ;-) Ono sto jedrilica moze da uradi za mladog pilota, po meni, je isto sto papir i olovka mogu da urade za inzinjera, bar kad se uce osnove. Osnove se uce polako i dugo. To sto ti automatizacija omogucava da „zaboravis“ nesto udarice te provom prilikom kad se automatizacija pokvari (iskljuci?). A onda vidis brzo ko poznaje osnove da ne kazem „fundamentals“ a koje preskakao…

Meni je ovo sto se desava u kabini (automatizacija) slicno ali sa mnogo gorim posledicama. Fali samo jos da na neki od displeja stave Facebook, Twitter i slicno…

Odgovori
Vl

Imenjače u pravu su od prve do poslednje.
Bojim se da ne pomaže više ništa. Profit je Car, Majka, Zakon. Neće niko, a da nije primoran da se reši dinara/dolara/evra profita. A i kada na videlo dana izađe problem, umesto da se rešava, on se gura pod tepih.
Ko u to ne veruje neka pročita kako je tekla istraga o padu A320 prilikom promotivnog leta i gde je zapelo i dan danas.

YU

Istraga je tekla traljavo i radilo se aljkavo kao i uvek kad treba zaštititi velike korporacije. Nešto se prisećam da su i u Inex-adria imali problem kad je stigao YU-AOA, sličan incident ovom na promotivnom letu se desio prilikom prilaza Dubrovniku ali je na svu sreću kraj bio drugačiji. Vlado jel znaš neke detalje oko toga?

Vl

Sve što znam o tom incidentu je iz treće ruke, tako da ne bih da komentarišem nešto što nisam siguran. Ima ovde dosta stručnjaka, sigurno neko zna više i bolje od mene.
Imali su u Adriji više incidenata sa A320. Jedan od incidenata se dogodio iznad Frankfurta, kada je avion ušao sam od sebe u holding, pa nisu mogli da ga izvedu iz holdinga. Sve je bilo blokirano, avion čak nije reagovao na komande pilota u takozvanom manualom modu. Šta god to bilo kod Airbusa!

YU

Kako li su se ispetljali iz te očajničke situacije? To je stvarno dno pozicija.

Vl

Koliko se sećam da su mi rekli da je avion iz čista mira ušao u enroute holding, vrteo se nekih pola sata u holdingu i nakon toga sam izašao iz holdinga. Bez uticaja pilota.
Nakon toga je bio neki software update, gde se kao reklo, „Ovo nema više šanse da se dogodi!“
A nikakvo objašnjenje nije dato zašto se dogodilo.
Ovoliko Ja znam.

Odgovori
YU

Predraže, mnogo toga zavisi od kočijaša, a što se tiče toga „ko je jači Boing ili Airbus?“ Vidiš to se u narodu kaže neko voli popa neko popadiju, ja lično ni jedno no drugo ja obožavam Merlin Monro (Mc donnell douglas), ali sam svestan da i pop i popadija i moja pokojna Monro imaju kako vrlina tako i mana.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pilot320 na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Razlika je sto je EASA dozvola napravljena za Evropsko tržište, time ga štite, dok kod nas u Srbiji dobijes ICAO dozvolu koja je priznata u Aziji, Arici. ( Svuda osim u Evropi) Za konverziju polažeš 13 indentičnih predmeta. Samo uzimanje para.

02. Dec 2023.Pogledaj

Star_tr na: Kazahstan: Glasine o kupovini Rafala nisu tačne, “Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“

@Feline Istina njihovi avioni nisu borbeno dokazani, ali zato ostatak njihove vojne industrije ime svega za ponuditi, od tenkova, oklopnjaka, artiljerije... A važno je i da bi se održavanje te tehnike moglo raditi preko Poljske koja polako postaje Europski centar južnokorejske vojne opreme.

02. Dec 2023.Pogledaj

Borna na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

ICAO je medjunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo, te sve zemlje koje su clanice ICAO-a, moraju imati dozvole uskladjene sa ICAO regulativom, a EASA je EU organizacija( nasljednica JAA, koje je Srbija bila clanica). Recimo da ICAO propisuje neki "minimum" kojih se sve zemlje clanice moraju pridrzavati. EASA ima jos nekih dodatnih uvjeta, slicno je i…

02. Dec 2023.Pogledaj

Marko na: Španci potpisali prvi ugovor za nabavku SIRTAP drona u čijem naoružavanju može učestvovati i Srbija

Čisto sumnjam da Srbija izvan NATO-a, a slizana s Rusima i Kinezima, može upasti u ovo. Ako se uspije - svaka čast!

02. Dec 2023.Pogledaj