BEG airport status
Nestabilno kod-šer partnerstvo Etihad ervejza i Erberlina – sud odobrio letove do 8. novembra Sud privremeno odobrio nastavak 29 kod-šer linija Etihada i Erberlina u Evropi, ka SAD i UAE / Foto: Ainonline

Nestabilno kod-šer partnerstvo Etihad ervejza i Erberlina – sud odobrio letove do 8. novembra

Administrativni sud u Braunšvajgu doneo je odluku kojom se kompaniji Etihad ervejz (Etihad Airways) omogućava privremeni nastavak svih kod-šer letova sa avio-prevoznikom Erberlin (Airberlin) ka destinacijama u Evropi, SAD i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), saopšteno je iz Etihada.

„Privremeni nalog“, koji važi do 8. novembra, pruža mogućnost obema stranama da reše sporna pitanja tokom konsultacija vlada UAE i Savezne Republike Nemačke.

Etihad ervejz i Erberlin će nastaviti da obavljaju sve letove i nastala situacija se ni na koji način neće odraziti na postojeće planove putovanja, kažu u kompaniji i dodaju da su podneli zahtev za „privremeni nalog“ suda kako bi on omogućio da se zaštite interesi 8.000 zaposlenih nemačkog avio-prevoznika i kako bi očuvao poverenje putnika koji su rezervisali više od 82.000 letova.

Kompanija je, kako navode, bila primorana da pokrene ovaj pravni postupak jer nemačko Savezno Ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture ovoj avio-kompaniji nije bilo odobrilo kod-šer na letovima koje obavlja Erberlin tokom zimskog reda letenja za 2015/2016.

– Nemogućnost nemačke Vlade da pravovremeno odobri kod-šer letove bi nanelo ozbiljnu, možda nepopravljivu, štetu Erberlinu, drugoj po veličini nemačkoj avio-kompaniji u kojoj Etihad ervejz ima udeo od 29,2 %.

Kod-šer letovi o kojima je reč, uključujući i letove ka našem čvorištu u Abu Dabiju, bili su među 65 letova koje je nemačka Uprava civilnog vazduhoplovstva (LBA) prvobitno odobrila, što je bio jedan od glavnih razloga zašto smo investirali u Erberlin – izjavio je predsednik i generalni direktor Etihad ervejza, Džejms Hogan.

226080_225802_airBerlin_Etihad_P1118457_730 (1)
Od 2012. kod-šer partnerstvo Etihad ervejza i Erberlina koristilo više od 2 miliona putnika / Foto: FVW

Od 2012. godine, LBA i nemačko Ministarstvo saobraćaja dali su odobrenje za sedam redovnih letova Etihad ervejza, uključujući i sve kod-šer letove sa avio-kompanijom Erberlin, na osnovu Sporazuma o vazdušnom saobraćaju koji su potpisali UAE i Nemačka u martu 1994. godine i na osnovu Sporazumnog zapisnika i Revidiranog rasporeda linija koji je potpisan u junu 2000. godine, poručuju iz Etihada.

– Od 2012. godine, naše kod-šer partnerstvo je omogućilo da više od dva miliona putnika ostvari konekcije u okviru mreža linija obeju avio-kompanija i omogućilo je avio-kompaniji Erberlin zaradu od 252 miliona evra.

Etihad ervejz je predao 1.365.487 putnika avio-kompaniji Erberlin, dok je Erberlin povezao 645.157 putnika sa letovima koje obavlja Etihad ervejz – objasnio je Hogan.

Iz kompanije navode da je spor nastao u avgustu 2014. godine zbog jednostrane promene mišljenja nemačkog Ministarstva saobraćaja u vezi sa odredbama koje regulišu kod-šer letove ovih bilateralnih ugovora.

– Pored štete koja bi bila naneta avio-kompaniji Erberlin, povlačenje odobrenja za kod-šer letove na 29 linija bi u velikoj meri smanjilo izbor putnika u Nemačkoj i u drugim zemljama i znatno ugrozilo njihove planove, naročito u vreme Božića i Nove godine.

Više od 82.000 putovanja je rezervisano na ovim letovima tokom narednih šest meseci.

Društvena i ekonomska šteta za Nemačku bi bila još veća. Iznenadnim onemogućavanjem uspostavljenih i legitimnih kod-šer letova, Vlada bi ugrozila radna mesta 8.000 ljudi koje erberlin direktno zapošljava i mnogih drugih radih mesta kod dobavljača i poslovnih partnera ove avio-kompanije na destinacijama koje bi ovim bile pogođene – rekao je Hogan i dodao da će nemačke ekonomske veze sa mnogim zemljama, takođe, pretrpeti znatnu štetu ukoliko Etihad ervejz bude primoran da prekine kod-šer ugovore sa Erberlinom.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Beduinko na: Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM

Hrvatska se uopće ne fokusira na "odbrambene sisteme", gdje je 90s naučila važnu lekciju i fokusira se na "napadačke sisteme" ( još samo tenkove mora zamjeniti )... Čak i ako pobjediš u ratu, izgubio si protiv agresora jer se konflikt vodio na tvojemu tlu. Neprijatelj / agresor na Hrvatsku mora znati da u slučaju agresije,…

08. Dec 2023.Pogledaj

Vaste na: Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM

Davor Plus dva sasvim različita sistema ,ne možeš porediti FK-3 i IRIS-T koji ima velike mogućnosti u modernom ratovanju gde ti bojište puno svega i svačega !

08. Dec 2023.Pogledaj

Vaste na: Kazahstan: Glasine o kupovini Rafala nisu tačne, “Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“

Djuka ,Kina mislim da su jeftini Ruski energetike odlični ! Eto šta misli Kina ! A Evrope nema više nigde , niko ih ne ferma više nigde niti ijedan ozbiljan lider nema u Evropi ,stari kontinent postaje baš star ,još su Poljaci postali ozbiljniji od Nemaca igrači u očima Amera ! Još kako plače švabo…

08. Dec 2023.Pogledaj

Dusan Jevtic na: Slovenija korak bliže do nabavke nemačkog raketnog sistema PVO IRIS-T SLM

Mi proizvodimo sopstvene pvo rakete iz familije RLN. A imamo i modernizovane kubove strele i sisteme Pantsir kao i FK3. A jos toga treba tek da stigne. Zato nam netreba Iris T sistem.

07. Dec 2023.Pogledaj

VJ na: Rumunija dobila prve borbene avione F-16 nabavljene od Norveške

Kad se setim bratske ruske donacije i broja aviona i iznosa... 388 miliona evra za 32 borbena aviona F-16AM i BM u operativnom stanju za 10 godina. Plus su na nivou na kome naši MiG 29 ne mogu da se dovedu. To je podatak da se prestanemo ložiti na bilo kakvo bratstvo i slično. Ispade…

07. Dec 2023.Pogledaj