BEG airport status
Održani prvi sastanci Klastera bespilotnih letelica, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Ministarstva odbrane Saradnja sa ciljem boljeg regulisanja upotrebe bespilotnih letelica u komercijalne svrhe / Foto: Nаcionаlni klаster bespilotnih letelicа i bliskih sektorа

Održani prvi sastanci Klastera bespilotnih letelica, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Ministarstva odbrane

„Nаcionаlni klаster bespilotnih letelicа i bliskih sektorа“ prepoznat je kao pouzdan partner kod nadležnih institucija, kao što su Direktorat civilnog vazduhoplovstva i Ministarstvo odbrane, sa kojima je već uspostavljena saradnja i održani prvi sastanci, rečeno je u nedavno osnovanom udruženju za Tango Six.

– Već je napravljen i prvi značajan rezultat, u vidu razumevanje svih strana, ali i spremnosti i volji da se zajedničkim radom oblast korišćenja bespilotnih letelica uredi na odgovarajući način, tako da se obezbedi uređen sistem, ali i optimalni uslovi za rad letača i korisnika njihovih usluga – izjavio je predsednik izvršnog odbora Klastera, Sima Marković.

On navodi da su propisi koji su uređivali ovu oblast sačinjeni krajem prošlog veka, kada je tehnološki razvoj bio daleko od današnjeg, što je sada izazvalo probleme.

– Javili su se brojni problemi u upotrebi bespilotnih letelica, koji su se ogledali u nesaglasnosti između neprilagođene regulative i potreba komercijalnog sektora – objašnjava Marković i navodi da se ove letelice, za razliku od prethodnog veka, ne koriste samo za vojne svrhe.

On objašnjava da se poslednjih godina sve veće učešće bespilotnih letelica u komercijalnom sektoru, gde se koriste za potrebe državnih institucija i sistema, kao i brojnih privatnih subjekata i organizacija. Prema njegovim rečima, poslednjih godina, a naročito u poslednje dve godine, njihov broj se značajno povećao.

– Neke procene govore da je trenutno na području Srbije oko 5.000 letelica, koje su obezbedili uvoznici ili su proizvedene u Srbiji – navodi Marković.

On se osvrnuo i na korišćenje ovih letelica za snimanje iz vazduha navodeći da postoji veliko interesovanje producentskih kuća za potrebe snimanja filmova, ali i privatnih kompanija za snimanje lokacija, praćenje tempa izgradnje objekata, kao i državnih istinutica za snimanje puteva infrasturkture, instalacija.

– Prepoznajući probleme sa kojima se sreću vlasnici bespilotnih letelica,  korisnici njihovih usluga i brojni privredni subjekti, Klaster je osnosvan sa ciljem da objedini interese svih vlasnika i korisnika bespilotnih letelica u Srbiji, i to kroz stvaranje reprezentativne organizacije koja bi imala kapacitet za uključivanje u unapređenje postojeće regulative, kao i eventualnu dogradnju iste, a sve sa ciljem što kvalitetnijeg uređenja sistema i obezbeđenja najboljih uslova za rad letača i ispunjenje potreba privrednih subjekata – zaključio je Marković navodeći da su, osim državnih institucija, Udruženje prepoznale i organizacije iz različitih oblasti, poput kinematografije, energetike, saobraćaja i  osiguranja.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj