BEG airport status
Održani prvi sastanci Klastera bespilotnih letelica, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Ministarstva odbrane Saradnja sa ciljem boljeg regulisanja upotrebe bespilotnih letelica u komercijalne svrhe / Foto: Nаcionаlni klаster bespilotnih letelicа i bliskih sektorа

Održani prvi sastanci Klastera bespilotnih letelica, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Ministarstva odbrane

„Nаcionаlni klаster bespilotnih letelicа i bliskih sektorа“ prepoznat je kao pouzdan partner kod nadležnih institucija, kao što su Direktorat civilnog vazduhoplovstva i Ministarstvo odbrane, sa kojima je već uspostavljena saradnja i održani prvi sastanci, rečeno je u nedavno osnovanom udruženju za Tango Six.

– Već je napravljen i prvi značajan rezultat, u vidu razumevanje svih strana, ali i spremnosti i volji da se zajedničkim radom oblast korišćenja bespilotnih letelica uredi na odgovarajući način, tako da se obezbedi uređen sistem, ali i optimalni uslovi za rad letača i korisnika njihovih usluga – izjavio je predsednik izvršnog odbora Klastera, Sima Marković.

On navodi da su propisi koji su uređivali ovu oblast sačinjeni krajem prošlog veka, kada je tehnološki razvoj bio daleko od današnjeg, što je sada izazvalo probleme.

– Javili su se brojni problemi u upotrebi bespilotnih letelica, koji su se ogledali u nesaglasnosti između neprilagođene regulative i potreba komercijalnog sektora – objašnjava Marković i navodi da se ove letelice, za razliku od prethodnog veka, ne koriste samo za vojne svrhe.

On objašnjava da se poslednjih godina sve veće učešće bespilotnih letelica u komercijalnom sektoru, gde se koriste za potrebe državnih institucija i sistema, kao i brojnih privatnih subjekata i organizacija. Prema njegovim rečima, poslednjih godina, a naročito u poslednje dve godine, njihov broj se značajno povećao.

– Neke procene govore da je trenutno na području Srbije oko 5.000 letelica, koje su obezbedili uvoznici ili su proizvedene u Srbiji – navodi Marković.

On se osvrnuo i na korišćenje ovih letelica za snimanje iz vazduha navodeći da postoji veliko interesovanje producentskih kuća za potrebe snimanja filmova, ali i privatnih kompanija za snimanje lokacija, praćenje tempa izgradnje objekata, kao i državnih istinutica za snimanje puteva infrasturkture, instalacija.

– Prepoznajući probleme sa kojima se sreću vlasnici bespilotnih letelica,  korisnici njihovih usluga i brojni privredni subjekti, Klaster je osnosvan sa ciljem da objedini interese svih vlasnika i korisnika bespilotnih letelica u Srbiji, i to kroz stvaranje reprezentativne organizacije koja bi imala kapacitet za uključivanje u unapređenje postojeće regulative, kao i eventualnu dogradnju iste, a sve sa ciljem što kvalitetnijeg uređenja sistema i obezbeđenja najboljih uslova za rad letača i ispunjenje potreba privrednih subjekata – zaključio je Marković navodeći da su, osim državnih institucija, Udruženje prepoznale i organizacije iz različitih oblasti, poput kinematografije, energetike, saobraćaja i  osiguranja.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

@Srbofil Naravno da ne moze u potpunosti da se pokrije. Povecati broj razlicitih radara izmedju baza i neprijatelja i povecati stepen pripravnosti sigurno da. Ti sto ocekuju da svemocna ruska ili americka PVO ne pravi propuste, a i ovo sto se sprdaju sa istom treba da se pdsete upravo na izraelski VAP. Amerika je znala…

09. Dec 2022.Pogledaj

Srbofil na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

@Milos77 Nema odakle da se "pojaca", nemoguce je napraviti potpuno pokrice miliona kilometara VaP. Izrael velicine Vojvodine sa milijardama i milijardama ulozenim u PVO ne moze potpuno da se pokrije, cak i cuveni Iron Dome "stedi" rakete tako sto na osnovu balisticke trajektorije racuna da li ce ciljana raketa pasti na naseljeno mesto ili ne,…

09. Dec 2022.Pogledaj

Petrović Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nakon Zagreba uspešno gađali i rusku avio-bazu, da li smo videli prvi dokaz obaranja sistemom S-300?

@Milos77 Zapravo ne postoji savršen PVO, i nijedna zemlja ne može da zastiti bas svaku zgradu. Moguće i da NATO nije imao kao prioritet zaštitu Zagreba, jer u Zagrebu nema ništa kljucno za bezbednost NATO. Ali da Rusija nije stitila,ili neuspesno stitila dve baze sa strateskim bombarderima? Vidi se jasno na obe slike da su…

09. Dec 2022.Pogledaj

Sotir na: [INTERVJU] Direktor mađarske kompanije Magnus Aircraft Laslo Boroš: Tim iz Srbije bio je ključan za našu ekspertizu sa kompozitima, baza za prodaju naših aviona Balkanu biće u vašoj zemlji

Svaka čast. Sve pohvale. Slovenci i Mađari vode ozbiljnu priču u lakoj avijaciji. Zar razliku od utvinih pokušaja da nešto pokrene iza njih stoj privatna inicijativa.

09. Dec 2022.Pogledaj

ivan na: [INTERVJU] Direktor mađarske kompanije Magnus Aircraft Laslo Boroš: Tim iz Srbije bio je ključan za našu ekspertizu sa kompozitima, baza za prodaju naših aviona Balkanu biće u vašoj zemlji

Realno jesmo bili ispred Madjarske ako pricamo o sedamdesetim i osamdesetim ,mogla je samo da nam parira sa Pick salamom. Avion nije sad neko cudo moderne tehnike ali je lep i koliko sam vide kvalitetno uradjen. Kompaniji zelim puno uspeha

09. Dec 2022.Pogledaj