BEG airport status
LYBE 1519:30 Z 110°03KT CAVOK 20/11 Q1022 NOSIG=
[FOTO] Novi helikopteri Mi-17 stigli u Beograd: Plaćeni 25 miliona evra, u upotrebi od 4. jula Dva nova helikoptera Mi-17-V5 u hangaru Jat Tehnike. Prva verzija plana je da na Batajnicu budu prebačeni najkasnije za dva dana / Foto: Petar Vojinović

[FOTO] Novi helikopteri Mi-17 stigli u Beograd: Plaćeni 25 miliona evra, u upotrebi od 4. jula

Novi helikopteri Mi-17-V5 za RV i PVO Vojske Srbije stigli su u Srbiju rano jutros oko 3 časa posle ponoći.

Kako ste ekskluzivno mogli da vidite na našem portalu oni su na Aerodrom „Nikola Tesla“ sleteli unutar aviona An-124 kompanije „Volga-Dnepr“.

Primopredaja organizovana za medije odigrala se u velikom hangaru „Jat Tehnike“ i njoj su pored srpskog vojnog i državnog rukovodstva prisustvovali predstavnici ruske diplomatije i oružanih snaga. Prenos dela konferencije pre obraćanja zvaničnika mogli ste uživo da gledate na našoj Facebook fan stranici.

Prvi izlazak na tlo Srbije rano jutros / Foto: Igor Salinger
Prvi izlazak na tlo Srbije rano jutros / Foto: Salinger Igor, Ministarstvo odbrane

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić obišao je helikoptere na početku događaja i jedino je njemu i njegovoj pratnji bilo dozvoljeno da u letelice uđu. Oba helikoptera su i dalje u tehničkoj fazi primoporedaje i predstavnicima medija je iz tog razloga bilo onemogućeno kretanje u njihovoj unutrašnjosti.

Prvo pitanje mandataru postavio je naš portal. Zanimala nas je tačna cena helikoptera kao i potvrda informacije da su plaćeni učešćem drugih institucija van Ministarstva odbrane:

– Ministarstvo odbrane uspelo je da uštedi oko 10 miliona evra da bi platilo ove helikoptere. Jugoimport SDPR je dao oko 12 miliona evra. Donacija SMATSA-e bila je 3,8 miliona evra.

Helikopteri će uskoro dobiti rotore, biće obavljeni i poslednji probni letovi / Foto: Igor Salinger
Helikopteri će uskoro dobiti rotore, biće obavljeni i poslednji probni letovi / Foto: Salinger Igor, Ministarstvo odbrane

Ovo nisu helikopteri za šminku. Želim da se zahvalim i ruskoj strani što ih je isporučila pre roka. Njihov rok je bio polovina avgusta, a isporučeni su dva meseca ranije. Oni su i obučili naše pilote. Imamo i te noćne naočare i noćne farove – sve ono što nismo imali na našim sadašnjim helikopterima, tako da su obučeni sada za vrlo složene uslove letenja. Mislim da te obuke, koje smo, za sada, imali za četiri posade, treba da nastavimo. To za nas nije jeftino, ali mislim da je veoma važno i da se ti ljudi osećaju mnogo bolje. – odgovorio je Vučić na naše pitanje i dodao:

– Rotori na ovim helikopterima biće postavljeni u naredna dva dana, 1. i 4. jula biće probni letovi i posle toga oni ulaze u redovno naoružanje Vojske Srbije i videćete ih svaki dan na našem nebu na redovnim zadacima –

Obraćanje mandatara za sastav nove Vlade Aleksandra Vučića pored helikoptera / Foto: Igor Salinger
Obraćanje mandatara za sastav nove Vlade Aleksandra Vučića pored helikoptera / Foto: Salinger Igor, Ministarstvo odbrane

Medijima se obratio i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak koji je komentarisao potrebe ovog vida i optimalan broj helikoptera:

– Mi imamo 6 helikoptera Mi-8 i oni su već na zalasku svoje karijere. Svi su oni 35-36 godina stari i naravno da ćemo morati da ih zamenimo.Naš plan, ideja, procena i projekcija jeste da to bude 6 do 8 helikoptera, po dinamici po kojoj to bude moguće. Trenutno radimo remont dva transportna vazduhoplova u inostranstvu koji će doprineti kako transportnim mogućnostima unutar zemlje, tako i potrebama podrške naših snaga koje se nalaze u mirovnim operacijama. Govorim, pre svega, o avionu An-26 i njegovim mogućnostima da se upotrebe u regionu za potrebe podrške naših snaga. –

An-124 po sletanju na Teslu / Foto: Igor Salinger
An-124 po sletanju na Teslu / Foto: Salinger Igor, Ministarstvo odbrane

Helikoptere će uskoro primiti 890. mešovita helikopterska eskadrila “Pegazi“, 204. vazduhoplovne brigade sa Batajnice. Zbog ograničenog budžeta oni neće imati tzv. “stakleni“ kokpit već će biti opremljeni analognim instrumentima. Za oba primerka nabavljena je samo jedna dizalica SLG-300, jedan reflektor FPP-7M kao i jedan komplet za medicinsku evakuaciju sa 12 nosila.

Standardnu opremu čini meteo radar 8A-813C a svetla u kabini su prilagođena upotrebi naočara za noćno letenje (NVG). U transportnoj kabini može da sedi 25 vojnika a na podtrupnoj kuki sa sistemom “Vektor“ može da se okaći teret mase do 4 tone. Za gašenje požara koristiće se vedra PPV-2000 koje Srbija već poseduje.

Tango Six je detaljno analizirao specifikacije i opremu helikoptera, tekst možete pročitati ovde.

download_asset

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

p

Sto, nije donacija???

Odgovori
А

Руси да донирају некоме ко кокетира са НАТО?

G

Sto bi bila? Smo strateski vojni zaveznik Rusije? Nismo…A Hrvati samo jos d… sto Amerima nisu dali,sve ostalo stavili na raspolaganje. Pa nije ni cudo da dobijaju. Da bi ti neko nesto dao na lepe oci,za to mora postojati razlog i pokrice. Evo primera. Putin Srbiji moze pokloniti npr S-300. Za dz. Kao npr. Belorusiji i Kazahstanu cini mi se. A taj S-300 sutra moze postati deo snaga Nato saveza. (potpuno nebitno sta mi ovde znamo i mislimo) Putinu niko ne garantuje da Srbija nece postati deo Nato-a. Zato Srbija od njih,nije dobila ni jedno oklopno vozilo kao donaciju,a kamoli heli ili raketni sistem. Mi smo neutralni,tako kazu,i „uzivamo“u tom statusu. Zato oladite sa ocekivanjima. Cak od Amera ocekujte vise,njihovi magacini konzervirane opreme i vozila su puni.

D

„Želim da se zahvalim i ruskoj strani što ih je isporučila pre roka. Njihov rok je bio polovina avgusta, a isporučeni su dva meseca ranije. „. Znači, sve vreme svesno laže i obmanjuje gradjane Srbije.

Nadam se da je isporuka ovih helikoptera početak boljih vremena za RViPVO. 2 radara TPS-70 za VOJIN su kupljena, sada na red dolaze lovci : 6-8 polovnih MiG-29 u ovom trenutku zakrpili bi situaciju do nekih boljih vremena.

Odgovori
l

Gde su jurišni helikopteri koje je JSO koristila krajem 90tih? Ovo je zamazivanje očiju. Rasturena vojska, neupotrebljiva za ozbiljan sukob.Ne dao Bog da šiptari krenu malo ozbiljnije, brže bi propali nego 41.

Odgovori
G

Cirka dva Mi24 stoje na Bataji. A ostalo sto rece,pa skoro nista nije tacno. Kao prvo,dva nova visenamenska helija nikako ne mogu biti zamazivanje ociju i imaju vise nego konkretnu namenu. I za VS su neophodna bar vec 15 godina.To je valjda svakom jasno. Sto se tice siptara,smesno i komentarisati sto si napisao. Sto se tice „rasturene vojske neupotrebljive za ozbiljan sukob“,pa imas poprilicno optimistican stav o vojskama drzava i „drzava“ koje nas okruzuju.Vecina drzava regiona nema vojne vezbe masivnije od vezbi jedinica spec. namene. Nemaju cime da ih odrze. Hrvati imaju 10 operativnih tenkova. Pola tenkova koji im na paradi ucestvovali nisu borbeno sposobni. Vec su samo u voznom stanju. Itd itd. Ali tipican Srbin,svi selektori u fudbalu,i svi vojni analiticari. I sta ste zapeli svi? Vam se mnogo ratuje? Pa ovde Ameri 25 godina rovare,upravo da nas sve nacine nesposobnim za rat. A ne obrnuto.

D

Griffin, cak Ameri vise nemaju neku snagu. Otkriveno je na primjer da Marinski Korpus jedva moze da lete bilo sta. Samo 32% F/A-18 flote moze da leti a mnogo pilota jedva leti 4-5 sati mijesecno. Slicni su podaci i za helikoptere.

A da ne pricamo o Evropljanima (cak „mocna Njemacka gdje jedva bilo koja vojna letjelica moze da poleti) i narocito istocnim Evropljanima.

U danasnjem svijetu, Evropsko-Americka vojna moc zivi na racun investicija iz 1980-ih. A to polako propada i ne zamijenuje se.

Koga interisira odbrana kad je politicki bolje trositi na socijalnu pomoc srednje klasse? Kao sto vidimo, na svijetu sada vladaju Rusi, Kinezi i Arapi!

m

Ušteda,10000000 €,kako?

Odgovori
G

Realna potreba Srbije za transportnim helikopterima je najmanje 20-30 helikoptera . To da nam je dovoljno 8-10 je ponasanje kao da smo medju naj siromasnijim drzavama svijeta. Srbija je teritorijalno veca od Belgije i Holandije zajedno, a kad se pogleda sta jedna od tih drzava ima od vazduhoplova vidimo da je to vise od 20 puta nego sto Srbija ima.

Odgovori
D

Goran,

To su puno bogatije zemlje. Nizozemska je bivsa kolonijalna/trgovacka sila a i Belgija je imala kolonije.

Ali uzmi u obzir da i njihove vojske propadaju.

Sakva od tih drzava je u 1950-ima imala 500 ratnih aviona (F-84F/F-86K/CF-100/Hunter/Sea Hawk). U 1980-ima su imale 200+ ratnih aviona (F-16/NF-5/Mirage V).

Sada imaju 59 (Belgija) i 61 (Nizozemska). Svi su F-16A/B iz 1980-ih. Mislim da je najnoviji proizveden 1991-e.

A u buducnosit ce imati 35 (Belgija) i 37 (Nizozemska) F-35 – ako mogu da ih priuste.

Nizozemska ulaze u helikoptere (CH-47 i AH-64) ali Belgija ima sve manje. Glavnina A-109 su rasprodana.

A Belgijanci vise nemaju ni tenkove. Nizozemska ima svega 18 Leopard II (a jednom je imala 445).

Nizozemska je do 1980-ih imala 22 frigata (a 1950-ih je imala i nosac aviona). Sada ima svega 6. A rasprodali su sve patronle/protiv podmornicke avione P-3C bez zamijene.

Kad bogate zemlje mogu da priuste jedva dvije eskadrile borbenih aviona, onda sto ce siromasna zemlja poput Srbije?

s

meni nije jasna jedna stvar…u jednom od tekstova se kaze da ovi helikopteri mogu biti naoruzani,oklopljeni i da imaju ic mamce,zasto ih nemaju? voleo bi da mi vi strucnjaci iz T6 ili iz VS objasne razliku izmedju vojnog i civilnog helikoptera mi 17-v-5 (naravno osim boje i vlasnika istih)
unapred hvala

Odgovori
I

Nisam stručnjak,ali mogao bih da pokušam da odgovorim.

Nemaju mamce,oklop i naoružanje zato što je nabavka bila hitna,i nismo imali mnogo para.Zato je ovo izostavljeno kako bi helikopter došli brže,i kako bi nabavka bila jeftinija.

Takođe je u jednom tekstu napomenuto (nadam se da ne grešim) da je moguće da naše fabrike stave naoružanje i te mamce na helikoptere,što bi nas naravno ispalo mnogo jeftinije i bolje.

Za razlike ne znam,moguće je da je u pitanju ovo naoružanje,kao i elektronika vezana za to.Mislim da bitnih razlika nema,ali ne želim da nagađam jer nisam ekspert.

Z

@griffin, Decko netrabunjaj i neizmisljaj o borbenoj tehnici hv.ok .ti znas kolikoje ispravnih tenkova? Za takve strucnjake kao stosi ti , bilobi bolje da ukopcas mozak prije nego napises „lazi u svom komentaru“

Odgovori
Ј

Здраво свима.

Интересује ме да ли ови хеликоптери имају МФД дисплеје и напредну оптоелектронску опрему као они индијски или је кокпит прилично базичан као код старијих модела? Шта је од опреме дошло уз ова два хеликоптера? Има ли слика кокпита?

Хвала.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pogorsana Osecanja na: Kako funkcioniše Distance learning u teorijskoj obuci za ATPL teoriju: Škola letenja Aero Mond održavaće samo 10% časova u učionici

@ BB, Vazi, u pravu si. Ajde onda lepo da otvorimo EASA bazu pitanja i svih 15K+ podelimo lepo ljudima unapred, i svima super. Mislim, zasto bi se uopste zezali sa time ko sta moze/zeli od ucenja. Ko hoce - nek cita i edukuje se, ko nece - neka nauci pitanja i odgovore na pamet,…

15. Sep 2019.Pogledaj

Istočnik na: Kako funkcioniše Distance learning u teorijskoj obuci za ATPL teoriju: Škola letenja Aero Mond održavaće samo 10% časova u učionici

Razlozi su sledeći: - Deca nisu "radno sposobno stanovništvo", samim tim moraju u školu. DL sistem može da im bude samo način da prate nastavu ako su odsutna iz nekog opravdanog razloga (bolest, boravak u bolnici, ...), ne i zamena za školu. - Kod studenata je složenija situacija. Ako je student zaposlen, uz potvrdu o…

15. Sep 2019.Pogledaj

Istočnik na: Kako funkcioniše Distance learning u teorijskoj obuci za ATPL teoriju: Škola letenja Aero Mond održavaće samo 10% časova u učionici

@Pomesana obecanja I redovan direktan rad sa nastavnikom i DL sistem imaju svoje prednosti i mane. Ono što je Delta izostavio po mom mišljenju je to da se ova dva načina međusobno dopunjuju. a i kako je BB rekao, ključ svega je zainteresovanost.

15. Sep 2019.Pogledaj

Sascha410 na: Kako funkcioniše Distance learning u teorijskoj obuci za ATPL teoriju: Škola letenja Aero Mond održavaće samo 10% časova u učionici

Da se razumijemo ja nikako nisam pobornik ovog vida obrazovanja I ako sam zavrsio na isti nacin ovaj kurs. Mislim da je tradicionalni vid ucenja puno bolji, ali ruku na srce, sta ja o tome znam osim licnog iskustva I subjektivnog misljenja. Cinjenica je da se u zapadnom svijetu ovaj vid obrazovanja koristi dobre tri…

15. Sep 2019.Pogledaj

Nele na: Kako funkcioniše Distance learning u teorijskoj obuci za ATPL teoriju: Škola letenja Aero Mond održavaće samo 10% časova u učionici

Ja sam ucio isto daljinski. Morao sam jer sam radio a pored toga sam imao i porodicnih obaveza. Svaki dan sam detaljno prelazio gradivo u slobodno vreme. I tako mesecima. Nakon 8 meseci (6 je minumum) sam presao sve i prijavio se za ground school (tih 10 posto). Tada sam upoznao jos desetak kolega od…

15. Sep 2019.Pogledaj

Send this to a friend