BEG airport status
LYBE 2007:00 Z 260°05KT CAVOK 10/05 Q1027 NOSIG=
Balkanske zemlje planiraju nabavke vojnih helikoptera Jedan od kandidata za novi helikopter u Hrvatskoj i Crnoj Gori je američki S-70/UH-60 Black Hawk.

Balkanske zemlje planiraju nabavke vojnih helikoptera

Pojedine države Balkana trenutno aktivno rade na planiranju ali i realizovanju procesa nabavki naoružanja kojim bi narednih godina trebalo da osavremene svoje oružane snage. U ovome svakako za sada prednjači Hrvatska, koja osim kupovine oružja za kopnenu vojsku, planira i nabavku helikoptera.

Crna Gora će takođe izdvojiti sredstva za helikoptere a na samo kraju 2015. slične planove je izneo i državni vrh Bosne i Hercegovine. Pre nekoliko dana pojavila se i iznenađujuća informacija da će Mađarska uskoro započeti pregovore o kupovini ruskih transportnih helikoptera.

AW149_-_RIAT_2015_(21519991710)
Italijanski AW149 se spominje kao mogući izbor mnogih vojnih vazduhoplovstava na Balkanu.

Tango Six je već pisao o tome da bi Hrvatska ove godine mogla da dobije donaciju od 16 lakih izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D ‘’Kiowa Warrior’’ čime će hrvatske oružane snage poboljšati svoje mogućnosti u domenu izviđanja, korekturi atriljerijske vatre i protivoklopnoj borbi iz vazduha.

Šest transportnih helikoptera Mi-8/17 Hrvatska je remontovala u domaćem remontom zavodu uz pomoć partnera iz Ukrajne . Reč je o helikopterima nabavljenim u prvoj polovini 90-tih godina i hravtska ih trenutno ima 14. Hrvatska poseduje i znatno novije helikoptere Mi-171Š koji su kao novi primljeni u upotrebu pre 9 godina i uskoro će doći vreme i za njihov remont koji Hrvatska takođe planira da uradi u Ukrajni. U međuvremenu planirana je i njihova modernizacija komunikacijskom i navigacijskom opremom kao i sistemom za samozaštitu od protivavionskih raketa.

Paralelno sa pričom o američkoj donaciji helikoptera ‘’Kiowa Warrior’’ u hrvatskim medijima pojavljivale su se i informacije da bi Hrvatska mogla dobiti i višenamenske helikoptere UH-60 ‘’Black Hawk’’. To je još uvek neizvesno ali će Hrvatska jednom svakako ruske Mi-8/17 morati zameniti helikopterima zapadne proizvodnje. Navodno je UH-60 favorit do 2020. godine bi se nabavilo do 8-10 helikoptera.

Crna Gora danas ne poseduje vojni transportni helikopter već samo nekoliko operativnih lakih višenamenskih helikoptera Gazela. Helikopteri Mi-8T koji su nasleđeni od SRJ 2006. godine su uglavnom prodati a na aerodromu Golubovci ostao je samo jedan primerak koji nikada nije ni bio operativan od osamostaljenja Crne Gore.

Navodno je već isplanirano izdvajanje novčanih sredstava za nabavku dva transportna helikoptera a u igri su američki UH-60, italijanski AW149 i francuski H215M/225M ‘’Super Puma/Cougar’’. Iz političkih razloga Crna Gora ali i Hrvatska sigurno neće nabavljati helikoptere ruske proizvodnje a navodno je crnogorski favorit helikopter H215M. Ovaj tip helikoptera veoma je rasprostranjen u svetu a u okruženju ga koriste Bugarska, Albanija i Slovenija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Familija helikoptera francuske proizvodnje “Super Puma/Cougar“ u užem izboru za novi transportni helikopter u BiH i Crnoj Gori. Na slici slovenački helikopteri AS-532AL.

Veće ministara Bosne i Hercegovine donelo je krajem decembra 2015. odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta ‘’Osiguranje i unapređivanje operativnih sposobnosti helikoptera Oružanih snaga BIH 2016-2025’’ koji podrazumeva između ostalog i izdvajanje oko 153 miliona evra za nabavku helikoptera. Kao optimalno rešenje takođe se spominje francuski transporter iz familije Super Puma/Cougar a bilo bi nabavljeno oko 12 helikoptera. BiH trenutno poseduje samo 5 aktivnih helikoptera UH-1H, dva Mi-8T, jedan Mi-17 i jedan Mi-8MTV-1.

Osim nabavke novih, sredstva bi bila usmerena i ka remontu i održavanju perspektivnih helikoptera koji se nalaze u inventaru OS BiH. Takože odobren je i višegodišnji projekat ‘’Školovanje oficira vojno evidencione specijalnosti avijacija 2016-2014’’ kojim je predviđeno školovanje 39 mladih pilota. Cilj je podmlađivanje letačkog kadra s obzirom da su analize pokazale da je prosečna starost letača 42 godine. Program bi trebalo da košta skoro 4 miliona evra.

Pre nedelju dana ruski Sputnjik preneo je vest da Mađarska pregovara o nabavci ruskih transportnih helikoptera Mi-17. Osoba zadužena za odnose sa javnošću ruskog Centra za analizu trgovine oružjem dao je novinarima informaciju da će u februaru ove godine mađarski premijer Viktor Orban prilikom posete Rusiji, razgovarati o ovoj temi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Potencijalni ugovor za 30 Mi-17 mogao bi iznositi čak 490 miliona dolara. Mađarska trenutno koristi samo pet helikoptera Mi-8T od kojih su tri pre par godina kupljeni kao polovni u Rusiji a dva su dobijena kao donacija Finske. Pored njih aktivno je samo još par helikoptera Mi-17 koji su nabavljeni 80-tih godina.

Komentari

v

Zaboravili ste delimično Albaniju :-). Uz H215 krajem prošle godine su dobili jedan ili dva H145.

Odgovori
Ž

Нисмо заборавили. Погледајте тему. http://tangosix.rs/2014/24/11/novi-albanski-helikopteri/

d

A sta je sa nasim helikopterima?Gde je taj jedan do kraja januara?

Odgovori
r

Pa verovatno isto tamo gde su nam i novi avioni radari i pvo sistemi , sve je to tu samo još da ih platimo i nema brige doduše neznamo koje godine ali nema veze

Odgovori
r

Sve iluzije o nabavci helikoptera padaju u vodu kada se zna da nam Danska donira kerozin za RV koje je osudjeno na gašenje jer mi nemamo više nijedan ispravan vazduhoplov a u bajke o modernizaciji neveruju više ni deca bojim se da će gospoda piloti morati polako u red za simulatore naravno dok su ispravni kad se pokvare izaćiće im država u susret sa programo prekvalifikacija na druga zanimanja

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Upravo tako. A330 bi mogao sletjeti na SPU, no ako želi poletjeti morao bi uzeti gorivo do Zagreba ili nekog drugo aerodroma, pa tamo puniti gorivo. A to poskupljuje operacije i čini ih neisplativim u današnje vrijeme.

19. Sep 2019.Pogledaj

dax na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Air Serbia je već duže vreme pod velikim pritiskom sa svih strana. Air France i KLM/Transavia su otvorili letove tamo gde je do sada Air Serbia radila fidanje njigovih habova u Parizu i Amsterdamu. Na letu BEG-JFK ih svi veliki evropski igrači lome damping cenama. Aeroflot razvaljuje ka Moskvi/Aziji. Turkish ka Istanbulu. Eurowings otvara uskoro…

19. Sep 2019.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Su-30, univerzalni član familije Flankera

Isto sam i ja čitao što se lobiranja tiče. Jedno je sigurno- teško ih je zadovoljiti kad je pazar u pitanju jer imaju iskustva sa svima a to i kotiste da se cenjkaju. Hoću da kažem da ako Indijac ponovo kupi R-77 onda bih je i ja uzeo. Drugo, sama ta raznolikost i šarenilo se…

19. Sep 2019.Pogledaj

JU240 na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Alene, nećemo sad zamenu teza. Prvo je bilo: 'Prelazak granice i vožnja trajektom je tlaka', a posle: 'Aerodrom je blizu'. Ali je, Alene, preko granice, i posle trajekta. A šta ćemo sa domaćom i najlegitimnijom mogućom linijom Banjaluka - Trebinje? To bi u svakoj, ali u svakoj zemlji sa takvom geografijom postojalo. Bez izuzetka. E,…

19. Sep 2019.Pogledaj

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Da, to je stvarno mjerljivo, Dubrovnik i Trebinje. U stvari ste u pravu. U regiji ima nekih stotinjak mjestačca od 25.000-100.000 koji nemaju aerodrome. Odmah svakom aerodrom napravit. Bez obzira jel par desetaka kilometara u okolici ima aerodrom. Ma što je milijarda EUR za izradnju tih 100 aerodroma i 200 milijuna godišnje za operiranje. Jel…

19. Sep 2019.Pogledaj

Send this to a friend