BEG airport status
[VIDEO] Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije i Austrije potpisale Memorandum o saradnji – iznad 32.000 stopa više nema ruta Predstavnici pet kontrola letenja potpisami Memorandum o saradnji u Madridu na "World ATM" kongresu / Foto: CROCONTROL

[VIDEO] Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije i Austrije potpisale Memorandum o saradnji – iznad 32.000 stopa više nema ruta

Kontrole letenja Hrvatske (CROCONTROL), Srbije i Crne Gore (SMATSA), Bosne i Hercegovine (BHANSA), Austrije (Austro Control) i Slovenije (Slovenia Control) potpisale su Memorandum o saradnji za Inicijativu za uspostavljanje zajedničkog vazdušnog prostora jugoistočne Evrope. Na ovaj način spojili su se vazdušni prostori slobodnih ruta SAXFRA (iznad Slovenije i Austrije) i SEAFRA (na jugoistočnoj osi, iznad Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine), saopštio je CROCONTROL. Memorandum je potpisan na svetskom sajmu industrije upravljanja vazdušnim prostorom (World ATM Congress) u Madridu.

– Zajednički zračni prostor jugoistočne Europe (SECSI) ojačat će jugoistočnu osu kroz mogućnost izbora najkraće rute između središnje i južne Europe, uključujući tok prometa prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku. Ova inicijativa ne samo da pridonosi ostvarenju ciljeva Europske komisije u pogledu uspostave zračnog prostora slobodnih ruta diljem Europe nego i ispunjava zahtjeve korisnika zračnog prostora vezano uz mogućnost izbora više ruta prema istim odredištima. – navodi CROCONTROL.

Dodaje se da su SAXFRA i SEAFRA dva nezavisna prekogranična projekta, ali da je spajanje vazdušnih prostora slobodnih ruta više zemalja („Free Route Airspace“) propisano dogovorom o Jedinstvenom evropskom nebu i da za cilj ima uštedu goriva i smanjenje emisije štetnih gasova.

– Prema EU regulativi trebalo bi da cela Evropa, po planu, od januara 2022. bude „Free Route Airspace“. – naveo je za Tango Six savetnik direktora CROCVONTROL-a, Milivoj Sever Cuglin.

Milivoj Sever Cuglin i Mirjana Vasiljević, šef ATM i AIS sektora u SMATSA-i, govorili su sredinom decembra za Tango Six o saradnji SMATSA-e, CROCONTROL-a i BHANSA-e, obukama koje su kontrolori prošli za potrebe realizacije zajedničkog projekta, planovima proširenja SEAFRA na Sloveniju i Autriju.

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required


[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Oblomov na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

>> Pola satelita na svetskom nivou se zadnje 3 decenije salju u orbitu raketama iz sovjetskog doba. Ti nemas pojma o temi o kojoj pises! Ruski LEO biznis je prdn'o u cabar samo na TV ne izvestavaju o tome...

30. Nov 2022.Pogledaj

dr djura na: Kroacija erlajns i Erbas potpisali ugovor o nabavci putničkih aviona A220

Ok sve je to super obnavljaju ljudi flotu i bravo za to. A sad me zanima koliko će likova ovde sad da priča o prostacima sa Balkana jel nisu objavili ni koliko aviona a kamoli uslove ugovora i cenu koju će platit. A tek što nema javnog tendera nego se još troše zajedničke pare čitaj…

30. Nov 2022.Pogledaj

Pavle na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Ivan Ako si im rekao za svemirski program. Pola satelita na svetskom nivou se zadnje 3 decenije salju u orbitu raketama iz sovjetskog doba.

30. Nov 2022.Pogledaj

Oblomov na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

>> znam samo da je kupovina ovih helikoptera od strane R. Srpske idiotizam teski. Tamo 90% stanovnistva smatra da je to odlicna kupovina!

30. Nov 2022.Pogledaj

ivan na: “Ruski helikopteri“ razvijaju nove kompozitne lopatice za helikopter Ansat

Vaste , u pitanju su kompletni automobili, ne deo. Da jeste se on cesao, privatnik veliki saner nije nista novo smislio al je staro do te mere optimizirao da je u sustini revolucionirao svemirski program a sto se tice ruskog svemirskog programa to je gotovo, jos i sad cede slavu iz sovjetskog doba, nista novo…

30. Nov 2022.Pogledaj