BEG airport status
[VIDEO] Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije i Austrije potpisale Memorandum o saradnji – iznad 32.000 stopa više nema ruta Predstavnici pet kontrola letenja potpisami Memorandum o saradnji u Madridu na "World ATM" kongresu / Foto: CROCONTROL

[VIDEO] Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije i Austrije potpisale Memorandum o saradnji – iznad 32.000 stopa više nema ruta

Kontrole letenja Hrvatske (CROCONTROL), Srbije i Crne Gore (SMATSA), Bosne i Hercegovine (BHANSA), Austrije (Austro Control) i Slovenije (Slovenia Control) potpisale su Memorandum o saradnji za Inicijativu za uspostavljanje zajedničkog vazdušnog prostora jugoistočne Evrope. Na ovaj način spojili su se vazdušni prostori slobodnih ruta SAXFRA (iznad Slovenije i Austrije) i SEAFRA (na jugoistočnoj osi, iznad Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine), saopštio je CROCONTROL. Memorandum je potpisan na svetskom sajmu industrije upravljanja vazdušnim prostorom (World ATM Congress) u Madridu.

– Zajednički zračni prostor jugoistočne Europe (SECSI) ojačat će jugoistočnu osu kroz mogućnost izbora najkraće rute između središnje i južne Europe, uključujući tok prometa prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku. Ova inicijativa ne samo da pridonosi ostvarenju ciljeva Europske komisije u pogledu uspostave zračnog prostora slobodnih ruta diljem Europe nego i ispunjava zahtjeve korisnika zračnog prostora vezano uz mogućnost izbora više ruta prema istim odredištima. – navodi CROCONTROL.

Dodaje se da su SAXFRA i SEAFRA dva nezavisna prekogranična projekta, ali da je spajanje vazdušnih prostora slobodnih ruta više zemalja („Free Route Airspace“) propisano dogovorom o Jedinstvenom evropskom nebu i da za cilj ima uštedu goriva i smanjenje emisije štetnih gasova.

– Prema EU regulativi trebalo bi da cela Evropa, po planu, od januara 2022. bude „Free Route Airspace“. – naveo je za Tango Six savetnik direktora CROCVONTROL-a, Milivoj Sever Cuglin.

Milivoj Sever Cuglin i Mirjana Vasiljević, šef ATM i AIS sektora u SMATSA-i, govorili su sredinom decembra za Tango Six o saradnji SMATSA-e, CROCONTROL-a i BHANSA-e, obukama koje su kontrolori prošli za potrebe realizacije zajedničkog projekta, planovima proširenja SEAFRA na Sloveniju i Autriju.

Pretplatite se na nedeljni pregled vesti Tango Six portala. Svakog petka u vašem inboxu.

* indicates required


[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Sivi na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

YPT da su smjeli, bazu iz koje je poletio taj F16 bi poravnali Iskanderima. To bi bio adekvatan odgovor. Ili 2-3 Kinzala po Istanbulu. Kao sto rade po Kijevu i Harkivu. Samo se stislo malo kad imas s druge strane clanicu NATOa. To za Siriju si u pravu. Nikome nista. Ko da se i nije…

18. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Vas Kamov je komarac za pozare. Sve je suho i stihije su duge i brze. Niti imate iskustva sa time niti tehnike za takve pozare ali u svakom slucaju lijepa gesta.

17. Jul 2024.Pogledaj

Barba na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Gdje ima rijeka i jezera, ne govorim o moru vec o drzavama koje nemaju more a to je sada Makedonija, BiH, Slovenija,... i puno njih gdje je hrvatski kanader ugasio pozare i gasio duboko u kontinentu. Hrvatska je top u EU i dalje zracne protupozarne zastite. Razvili smo posebnu strategiju. Tu ne treba dvojiti

17. Jul 2024.Pogledaj

Nesa na: Srbija prvi put poslala vatrogasni helikopter Ka-32 u inostranstvo, gasiće požare iznad Severne Makedonije

Kod Golupca je Dunav najširi ,ali je problem konstantni vetar ,a drugo ima puno panjeva i drugih predmeta koju voda nosi sa sobom.

17. Jul 2024.Pogledaj