BEG airport status
Air Tractor isporučio 700-ti civilni AT-802 Proizvodnja sedamstotog civilnog AT-802 završena je 20. marta ove godine / Foto: Air Tractor Europe

Air Tractor isporučio 700-ti civilni AT-802

Vlasnik i generalni direktor španske kompanije Air Tractor Europe Vicente Huerta Dominguez Jr. nedavno je proslavio isporuku aviona Air Tractor AT-802 serijskog broja 700 i objasnio kako je taj jednostavan poljoprivredni avion postao formula njegovog neprekidnog poslovnog uspeha.

Vodeći svetski proizvođač poljoprivrednih aviona, američki Air Tractor Inc. je u svom pogonu u gradu Olney u Teksasu 20. marta ove godine završio proizvodnju 700-tog civilnog primerka svog najpoznatijeg aviona AT-802.
 
 

Makedonski AT-802A Fire Boss / Foto: Air Tractor Europe

Avion AT-802 je osnova uspeha biznisa Visente Huerta kao ultimativni dizajn koji je svoj prvi let imao 30. oktobra 1990. Istovremno jednomotorni avion koga pogoni motor PT6 je najveći jednomotorni turboelisni avion na svetu. Takođe AT-802 je postao obećavajući proizvod kompanije Air Tractor Inc. koji je u početku projektovan kao poljoprivredni avion ali koji je u međuvremenu izrastao u pravi višenamenski avion koji je u svetu primenjen u misijama borbe protiv požara, misijama sprovođenja zakona kao i u borbi protiv pobunjenika.

U svojoj standardnoj konfiguraciji, AT-802 ima stajni trap tipa tricikl i dostupan je kao jednosed AT-802A i kao dvosed AT-802. Kada su umesto klasičnog stajnog trapa primenjeni plovci onda avion dobija oznaku koja je nadopunjena imenom ’’Fire Boss’’ koja je prepoznatljiva kao robna marka usko specijalizovanog protivpožarnog bombardera koji može sleteti na tradicionalne zemaljske piste ali koji može i da pokupi vodu slećući na reke, jezera i otvorena mora. Teško naoružana, senzorima opremljena i oklopljena protivpobunjenička (COIN) varijanta, isporučuje se kao dvoseda verzija sa klasičnim stajnim trapom i označena je kao AT-802U.

Američka FAA (Federal Aviation Administration) je pre 25 godina dodelia sertifikat A19SW  kompaniji Air Tractor nakon čega je krenula serijska proizvodnja AT-802 uz prosečne godišnje isporuke od 28 primeraka počevši od 1992.

Ispitivanje AT-802 na zemlji / Foto: Air Tractor Europe

Najnoviji AT-802 je proizveden u konfiguraciji jednoseda AT-802A i nosi serijski broj 802A-0700. Nakon dobijanja svih neophodnih dokumenata koja potvrđuju da je vazduhoplov testiran i odobren za plovidbu, avion će preleteti preko Atlantika svom vlasniku, dugogodišnjem trgovcu zaduženom za Evropu, Afriku i Bliski istok – kompaniji Air Tractor Europe sa sedištem u španskom gradu Valensija.

– Isporuka ovog aviona je najznačajnija jer me podseća na kraj 1994. godine kada sam bio u Olniju i pregovarao o nabavci prva dva AT-802 koja su mi bila potrebna za moje protivpožarne operacije u Španiji. Taj poseban događaj podstakao je veličanstveno beskonačno partnerstvo koje je oktobra 1996. prošireno tako što je Air Tractor Europe proglašen za ekskluzivnog distributera aviona kompanije Air Tractor zaduženog za Evropu, severnu Afriku i Bliski istok. I sada, dve decenije kasnije, ja sam uzbuđen da vidim 700-tog proizvedenog civilnog AT-802, a za to je delimično zaslužan i Air Tractor Europe jer je imao ogroman uspeh u promociji brenda Air Tractor i zato što je različitim korisnicima u 13 svetskih država isporučio 150 novih i polovnih aviona. – navodi Vicente Huerta Dominguez Jr., vlasnik i generalni direktor Air Tractor Europe

Vicente Huerta pored najuspešnijeg poljoprivrednog aviona današnjice / Foto: Air Tractor Europe

Pošto je nasledio posao sa poljoprivrednom avijacijom, koji je 1965. započeo njegov otac, mladi preduzetnik Vicente Huerta je na početku svoje poslovne karijere prepoznao da će novorazvijeni poljoprivredni avion AT-802 zaista biti odličan i isplativ “vodeni bombarder“. To je dovelo do njegove odluke da investira u dva AT-802 (serijski brojevi 802-0018 i 802-0019) koje je 1995. godine upotrebio u promociji svog programa ’’Initial Fire Attack’’ koji je predstavljen španskim vlastima.

Ovaj program, čiji je glavni cilj bio rano otkrivanje požara i preduzimanje hitnih akcija, bio je baziran na proverenim mogućnostima novonabavljenih aviona, statističkim podacima o požarima za prethodnih 10 godina, upotrebi posebnog softvera kao i postojećeg iskustva njegove kompanije u vazdušnim protivpožarnim operacijama. Program je postigao veliki uspeh – uprkos povećanju broja požara u toj godini za 20 procenata, površina spaljenih područija je smanjena za neverovatnih 60 procenata. Dva aviona AT-802 naletela su 1300 sati za 4 meseca sa neverovatnom stopom pouzdanosti od preko 99 procenata. Kao rezultat angažovanja ovih aviona Huerta je odlučio da započne sa povlačenjem iz upotrebe avione PZL M-18 ’’Dromader’’ i da investira u potpuno novu flotu aviona AT-802.

Tokom godina Huertin posao je procvetao i njegove kompanije sada imaju 150 zaposlenih, a težnje za stalnim rastom i širenjem su bazirane oko jednog glavnog faktora – postojanja aviona Air Tractor AT-802. Bivajući u centru Huertinog posla sa AT-802, Air Tractor Europe je zaista kompanija sa velikom strukturom koja je spremna da obezbedi integralne usluge nabavke, održavanja, savetovanja, obuke i vazdušnih operacija.

Održavanje motora PT6 aviona AT-802 / Foto: Air Tractor Europe

Aktive koja podržavaju kompanijine mogućnosti su višedimenzionalne i uključuju najveću svetsku flotu AT-802 sa 25 aviona, osoblje koje je vezano za korišćenje istih a koji se zajedno redovno komercijalno iznajmljuju različitim državnim entitetima u svetu.

Tu je zatim i postrojenje za održavanje, popravku i remont EASA Part 145 koja je usko specijalizovana za linijsko i duboko održavanje aviona AT-802 a zadužena je za obezbeđivanje stalne logističke podrške flota aviona AT-802 različitih evropskih vladinih organizacija. U sastavu kompanije nalazi se i organizacija za održavanje CAMO (Continuous Airwortiness and Maintenance Organization) kao i jedini svetski sistem za obuku letačkog i tehničkog osoblja za avion AT-802.

–  Pošto je prodaja AT-802 značajno porasla a avion postao veoma uspešna vazdušna protivpožarna platforma, mi smo u Španiji u praksi shvatili da je potrebno ustanoviti jedan adekvatan i dobro organizovan sistem školovanja i trenaže za letačko i tehničko osoblje za AT-802. – objašnjava Huerta i dodaje:

– Nastojeći da se taj cilj ostvari kroz višegodišnje step-by-step ulaganje mi smo iz skromnih početaka izgradili veoma jedinstveni i ozbiljni sistem školovanja. Prvo smo osnovali trenažni centar EASA Part 147 koji je bio specijalizovan za inženjere i mehaničare a zatim je razvijen trenažni sistem SET (SEA) u kome je za obuku pilota AT-802 primenjena nova dvoseda varijanta aviona sa plovcima AT-802 ’’Fire Boss’’. –

Simulator AT-802 / Foto: Air Tractor Europe

Ovaj avion je potom postao baza za stvaranje organizacije EASA Approved Training Organization specijalizovane za zemaljsku i amfibijsku obuku letačkih posada.

– Ponosni smo što smo iz osnova razvili jedini svetski simulator letenja FTD Level II koji ima mogućnost simuliranja letnih karakteristika kopnene i amfibijske verzije aviona AT-802. – navode u kompaniji.

Simulator je operativan od marta 2015. i već su ga intenzivno koristili ne samo španski piloti već i njihove kolege iz Južne Afrike, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Izraela, Australije, SAD, Kanade i drugih zemalja. To je jedan odlični i jedinstveni trenažni i bezbednosni alat koji može simulirati različite protipožarne scenarije i vanredne situacije u letu sa stepenom vernosti i preciznosti kako je opisano u procedurama JAR-STD-3A za uređaje koji služe za letačku obuku – pojasnio je prvi čovek Air Tractor Europe.

Upitan o njegovim nedavnim poslovnim ulaganjima i viziji za budućnost, Vicente Huerta je rekao:

– Kada su naša postrojenja na međunarodnom aerodromu u Valensiji iscrpela svoj potencijal za širenje, kompanija je investirala u konstrukciju novih lokacija u Paterni i Viveru. Novo postrojenje u Paterni je sada realnost, a pored toga što se tamo nalazi rukovodstvo svih naših poslova ono takođe obuhvata upravljanje operativnim, istraživačkim i razvojnim poslovima, radionica za rezervne delove uključuje prostorije od 600 m2 tu je i specijalizovana radionica za rad sa elisama od 300 m2 a sve to nas u Evropi izdvaja u odnosu na konkurenciju.

Postrojenje u Viveru je, pošto je znatno veće, još uvek u izgradnji. Viver je u principu naš privatan aerodrom koji je stacioniran 85 km severo-zapadno od Valensije. Završetak radova na lokaciji je planiran za kraj 2019. godine sa površinom postrojenja od 600 hiljada metara kvadratnih i poletno – sletnom stazom dimenzija 1500 x 80 m. To bi trebalo da bude glavni centar za naše postojeće i buduće aktivnosti i protivpožarne operacije u Španiji kao i u zapadnom delu Mediteranske regije. –

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Du

„Istovremno jednomotorni avion koga pogoni motor PT6 je najveći jednomotorni turboelisni avion na svetu. “ Zar Na-3 nije najveci turboprop na svetu?

Odgovori
Du

Pardon AN 3

М

Лепа прича!
Кад ово видим туга је да не искористимо наше фабрике авиона , имамо традицију, институте, пројекте….али неко кочи?
Утва може да модернизује Утву 66, могу да се модернизују и неки други модели,Крагуј, Рогожански, можда,…имамо и АероИст са Силом….

УТВА треба да ради и мало веће авионе СТОЛ и друге, већег капацитета,бар полиценци, можда…

Ако стигнете направите интервју, репортажу о новом АН-2 (кукурузник) који се редизајниран и модернизован прави у руском авио предузећу СИБНИА , тамо су почели да модернизују и пословну авијацију – авионе ЈАК – 40,… можда би то била лепа прича …
Или о најави редизајнирања Ту-134 путничког, пословног вип авиона и сл. (случајно су све руски предлози…)

Поздрав

Odgovori
BB

fenomenalno…

sviđa mi se priča oko civilne upotrebe vazduhoplova. Zna li se koliko košta jedan ovakav avion u Fire Boss varijanti?

Odgovori
Ai

Odlican avion. Cena je oko 3 mil.eur. Mada mislim da su Hrvati njihove placali i manje.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miki na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Zaista mi je neverovatno da VKS uspevaju da obore sopstveni avion. I to još ovakav avion. Elektromagnetni svetionik na nebu, u bog zna kolikom EM spektru. Ako su oni, sami... Lakše mi se poverovati da je to nekako uradila UK. Ako nema višeslojnu odbranu oko sebe, vrlo je lako pogoditi toliku grdosiju.

24. Feb 2024.Pogledaj

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Ukrajinci su Untermensh, ne znaju koristiti pvo sisteme bilo sovjetske ili zapadne. Bitno da po pricama prorusa Zapad smatra Slovene nizom rasom. Bice da ipak Rusi smatraju svoje komsije.

24. Feb 2024.Pogledaj

Advokat na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Teza da je u pitanju kratkotrajna SVO koja se eto produžila na dve godine uz istovremeno kreveljenje o kompetenciji ruske vojske predstavlja klasičnu budalastinu. Obe strane su se spremale za dugotrajni rat. Ratna sreća je bila promenljiva, medjutim po svojoj prilici Avdejevka predstavlja prekretnicu u ratu. Ukrajina ce na kraju ovog rata postati kontinentalna zemlja…

24. Feb 2024.Pogledaj

mile na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

To je gore nego da su ga ukrainci obnorili....a 90% sigurno jesu. Jer je A50 leteci komandni centar,koji komanduje i sa PVO ,tako da je potpuna glupost da je sopstveni PVO pucao na njih. A50 na videu ocigledno ispaljuje IC mamce,sto znaci da su ukapirali da su u opanosti....i to od neprijatelja.

24. Feb 2024.Pogledaj

Pajo na: Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

@Djuka, taj otkup aviona su platili upravo kroz izmjenu ugovora o leasingu 2012 godine. Ali ne dobivaju za ovu cijenu od 1.1 milijarde. Taj iznos je bio za najam u trajanju od 10 godina. Platili su dodatno taj otkup kao što su platili i ona dva dodatna aviona koji su imali nesreću (spominjalo se svojevremeno…

24. Feb 2024.Pogledaj