BEG airport status
Udes Dromadera u Apatinu – kvar motora skoro izvestan uzrok Pilot lakše povređen / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Udes Dromadera u Apatinu – kvar motora skoro izvestan uzrok

Kvar motora skoro je izvestan uzrok udesa koji se prošlog petka dogodio u Apatinu kod Ribareva, potvrdio je za Tango Six glavni istražitelj za vazduhoplovne nesreće, Nebojša Petrović. Pilot iz Novog Sada koji je upravljao letelicom lakše je povređen u ovom udesu.

Reč je o poljoprivrednom avionu Dromader Aero-kluba iz Zrenjanina koji je korišćen za prskanja pšenice u poljoprivrednom preduzeću „Delta Agrar“.

– Na osnovu prvog izveštaja toga dana, konstatovali smo da je došlo do prestanka rada motora. To se moglo utvrditi ne samo na osnovu izjave pilota nego i zatečenog stanja samog motora, odnosno elise koja je bila blago ukopana bez vidljivih dodatnih oštećenja koja sugerišu da je motor radio i u trenutku kada je avion udario o tlo.  – izjavio je Petrović i dodao:

– Avion je završavao osmo tretiranje terena u ataru Apatina gde je vršio poljoprivredna zaprašivanja i po završetku ture pri povratku na pistu došlo je do prekida rada motora. Pilot je odmah krenuo u zaokret i pokušao da blaže prizemlji avion. – objasnio je Petrović.

Prema njegovim rečima, Dromader je letelica kod koje je težište pomereno unapred, prema motoru, što je uzrok prevrtanja aviona:

– Letelica je napravila možda nekih desetak- petnaest metara po tlu i došlo je do prevrtanja uzdužne ose aviona, tako da se pilot prizemljio na leđima aviona. Izašao je iz letelice sa manjim povredama. –

Avion će prema rečima Petrovića morati da pretrpi „ozbiljnije popravke“ jer su oštećena, osim na motoru, vidljiva i na krilima, u zoni centroplana, kao i na repnoj površini.

– Zbog svih okolnosti, prema kvalifikaciji zakona ovde je reč o udesu. – potvrdio je Petrović i objasnio da su svi parametri bili u predviđenim normama za ovu vrstu letenja:

– Informacije koje su bile dostupne na terenu govore u prilog tome da su priprema leta i prijava leta bili korektni. Avion je poleteo sa Čeneja ka Apatinu, izvršio probni nalet – utvrdio rute za izbacivanje hemijskih sredstava, a zatim nastavio da leti prema planu leta. Na osnovu informacija kojima raspolažemo sve je bilo u predviđenim normama za tu vrstu letenja.

Reč je o letelici koja je relativno stara i koja nije imala predugački resurs – oko 200 časova leta što za tu vrstu letelice nije mnogo za motor. – rekao je Petrović za naš portal i dodao da će potpunije informacije u vezi sa udesom doneti radna grupa koja će se baviti istragom, a koja će biti formirana u naredna dva dana.

Letelicom je upravljao, Radovan Šegrt, iz Novog Sada. Prema njegovim rečima tokom karijere imao je nekoliko manjih incidenata, a ovom prilikom uspeo je da izbegne uletanje u šumu za koje veruje da ga sigurno ne bi preživeo, prenosi „Alo“.

–  Na samoj parceli koju smo tretirali nalazi se i komad šume koji je neophodno nadletati kako bi se obavilo prskanje. U poslednjem naletu, kada sam krenuo podizati letelicu, došlo je do gašenja motora. Umesto uletanja u krošnje uspeo sam avion usmeriti na susednu oranicu, ali nakon izbegavanja stabala i kanala jedan od točkova je uleteo u mekano tlo što je izazvalo prevrtanje – izjavio je Šegrt i dodao da je brzina kojom je padao bila oko 100 kilometara na sat.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Mi

Ne slažem se sa tim nalazima…ovo je udes usled grešaka ljudstva koje vrši opsluživanje letenja: propusta i nedostataka u radu ljudstva tehničke operative na održavanju aviona…

Odgovori
BB

Jednom sam gledao ovakav avion bez pogona i kasnije na dnevniku saznao da je pilot reagovao kako treba i pronašao komad zemlje da grubo sleti. Ista situacija kao i ova. Ali se vidi da su piloti normalnom reakcijom uspjeli da se spasu. Rekao bih: svaka čast

Odgovori
De

Za ovo se kaze: “ za dlaku sinko“ .
Hvala Bogu da je bilot prosao sa manjim povredama ostalo… daj Boze da se neponovi.

Odgovori
Vl

S obzirom na masu aviona tzv. Glavni istražitelj i njegov tzv. Centar za istraživanje nesreća moraće da pokrene istragu ovog udesa.
Verovatno ćemo za 4-5 godina imati rezultate te istrage!
Sa nadom da će istraživanje udesa dočekati bolje dane i bolje ljude koji ga vode,
mr Vladan Veličković, dipl. inž.
Bivši istražitelj udesa u civilnom vazduhoplovstvu

Odgovori
BB

Pa i ova izjava da je najvjerovatnije u pitanju motor je poštenija izjava nego „istraga je u toku“. Recimo, u nedavnoj mostarskoj nesreći nisu objavili čak ni tip avona. Sve same istrage, tehnički ispravni avioni (bar na papiru), obučeni i iskusni piloti a avioni padaju..
Greške su tu da se na njima uči a ako se greške ne pronađu kako ćemo pravii korektivne akcije?
Kod nas su sve sama „institucionalna rješenja“, tu su službe, inspektori, pravila, izvještaji, protokoli ali zakoni fizike priznaju samo ono šta je i kako je odrađeno a ne kako je predviđeno.

Odgovori
Ai

A koliko je goriva ostalo u rezarvarima nakon krakse ?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Pa nista neobivno ne vidim u ovom letu.Inace,Srbija je potpisnica IPAP 1,IPAP 2 i SOFA sporazumima a i clanica koja odobrava transport NATO trupa preko teritorije Srbije kako kopnenim putem tako i vazdusnim putem.Koliko samo puta NATO avioni prelecu Srbiju pa nikom nista.Ne interesuje njih nista konkretno iz Srbije jer sve znaju obzirom da svake…

18. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Amater Ne izbacuje ništa jer se dejstva mogu vršiti noću. Jedino modernizacija, ovako kako jeste nikakvu realnu upotrebnu vrednost nemaju ako ćemo biti iskreni.

18. Apr 2024.Pogledaj

Topčider na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV-3 je odlican protiv dronova!Jeftino i efikasno oruzje za eliminaciju dronova i niskoletecih objekata.Mi smo na Kosovu i Metohiji jednu Tomahawk krstarecu raketu upravo oborili sa BOV-om.Inace,poligon je u rangu od jednih od najboljih u Evropi a vezbe sa vojskom SAD,Poljske,Francuske, donose najbolje iskustvo na svetu.Inace,ne vidim zbog cega su komsije frustrirani kada su clanica…

18. Apr 2024.Pogledaj