BEG airport status
DCV potvrdio svedočenje menadžmenta SMATSA-e: Gubitak radarske slike usled ljudske greške tokom testiranja novog sistema DCV: Posle vanrednog inspekcijskog nadzora i primena korektivnih mera testiranje nastavljeno / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

DCV potvrdio svedočenje menadžmenta SMATSA-e: Gubitak radarske slike usled ljudske greške tokom testiranja novog sistema

Kada je 10. jula došlo do delimičnog otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike u centrali SMATSA-e na beogradskom aerodromu danima je bilo više pitanja nego zvaničnih odgovora. Direktor kontrole letenja Radojica Rovčanin je zatim Tanjugu ispričao šta se zapravo dešavalo te noći dok je iz DCV-a bilo najavljeno da će biti sproveden vanredni inspekcijski nadzor.

Nadzor je obavljen a Direktorat je danas izdao saopštenje koje iz još jednog ugla opisuje događaj:

– Dana 10. jula. 2017. godine u 20:18 došlo je do delimičnog otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike u Centru kontrole letenja Beograd.

U skladu sa utvrđenim procedurama i u kordinaciji sa EUROKONTROL, avioni više nisu usmeravani u vazdušni prostor Republike Srbije, a avioni koji su se zatekli u tom prostoru bezbedno su sprovedeni iz vazdušnog prostora u nadležnosti SMATSA.

Kvar je otklonjen nakon 40 minuta, a sistem je bio operativan nakon 60 minuta, nakon čega su avioni ponovo usmeravani kroz vazdušni prostor Republike Srbije. Utvrđeno je da je uzrok kvara bila ljudska greška, do koje je došlo u toku testiranja novog sistema za obradu i prikaz radarske slike.

Inspektori Direktorata su u toku vanrednog inspekcijskog nadzora izrekli zabranu nastavka rada na testiranju novog sistema za obradu i prikaz radarske slike. Naloženo je da SMATSA predloži korektivne mere koje će umanjiti rizik od ponavljanja greške. Postupajući po nalogu inspektora Direktorata SMATSA je dostavila predlog korektivnih mera koje garantuju potreban nivo bezbednosti.

Inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva su 07.avgusta 2017.godine izvršili dodatni inspekcijski nadzor u cilju verifikacije primenjenih korektivnih mera. Konstatovano je da su mere primenjene, te je prethodno izrečena zabrana ukinuta a testiranje novog sistema za obradu i prikaz radarske slike nastavljeno. – zaključuje se u saopštenju DCV-a.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj