BEG airport status
Ukrajina radi na modernizovanoj varijanti MiG-a 29 koja nosi oznaku MiG-29MU2 Na fotografiji je verovatno tehnološki demonstrator verzije MiG-29MU2. Pod krilom je podvešena raketa vazduh-zemlja H-29T / Foto: HeadNews

Ukrajina radi na modernizovanoj varijanti MiG-a 29 koja nosi oznaku MiG-29MU2

Ukrajina je od prekida većeg oružanog sukoba na istoku zemlje, u reonu Donbasa, početkom 2015. godine a u kome su njene vazduhoplovne snage za kratko vreme pretrpele relativno velike gubitke, učinila velike napore da izgubljene i oštećene avione i helikoptere nadoknadi remontima, dok je manji broj letelica prošao i kroz modernizaciju. Ratno stanje u Donbasu od tada nije ukinuto a Ukrajina razmatra i opciju da delove teritorija oblasti Donjecka i Luganska povrati silom.

Neosporno je da takozvanu Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku podržava Rusija i da su njene oružane snage bile angažovane na organizovanju njihove odbrane. Upravo je to razlog zašto su ukrajinske vojne formacije pretrpela velike gubitke u ljudstvu i tehnici, samim tim i u vazduhoplovima. Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine će se još dugo oslanjati na letelice koje su nasleđene od nekadašnjeg SSSR-a a poslednjih godina država nastoji da obezbedi da se one osavremene u skladu s mogućnostima domaće namenske industrije.

Modernizacija MiG-29MU1 na čijoj osnovi je razvijen unapređeni MiG-29MU2.

Stepen modernizacije vojnih aviona i helikoptera do sada nije bio toliko značajan kada je u pitanju povećanje njihovih borbenih mogućnosti. Dobar primer je modernizacija frontovskih lovaca MiG-29 koja je pokrenuta 2006. godine a koja je podrazumevala zamenu dela elektronske opreme, avioni s oznakom MiG-29MU1 dobili su domaći sistem satelitske navigacije SN-3307-01, modifikovan je VHF/UHF radio R-862M1, dodat je ICAO kompatibilni transponder A-511, modifikovan je snimač letnih podataka aviona Tester-U3L kao i sistem za upozorenje piota Ekran-13M-4. Tu je takođe i informacija da je domet radara u otkrivanju cilja veličine lovca povećan za više od 30 procenata što je urađeno u kompaniji ’’Fazotron-Ukrajina’’.

Ove dorade odrađene su, počevši od 2009. do danas na 8 ukrajinskih jednoseda 9.13 a nešto različiti paket dobilo je, nešto ranije, 2006. godine 14 MiG-ova 29 koji su prodati Azerbejdžanu (dvosedi su dobili samo delimičnu modernizaciju). Iako su određene sposobnsoti varijante MiG-29MU1 poboljšane, naoružanje je ostalo isto tako da nije došlo do promena kada su u pitanju  borbene sposobnosti aviona.

Kabina modernizovanog MiG-29MU1 s označenim novim sistemima.

Za remont i radove na doradama aviona zadužen je vazduhoplovni zavod LDARZ iz Lavova koji je osim modernizacije i remonta aviona MiG-29 RV Azerbejdžana (9.13 i 9.51), radio i remonte aviona RV Bangladeša (9.12B i 9.51B) i Kazahstana (9.12 i 9.51). Takođe tu je i saradnja sa Poljskom oko remonta pojedinih agregata 29-ke. Ukrajinci takođe tvrde da već drugu godinu izvode radove na MiG-ovima 29 bez komponenti iz Rusije, već da se one nabavljaju iz drugih izvora, pretežno domaćih.

Na osnovu iskustava iz rata u Donbasu a i potrebe da RV Ukrajine dobije višenamenske borbene avione, pristupilo se razradi dublje modernizacije MiG-a 29 koja će nositi oznaku MiG-29MU2 i koja će ovoga puta sadržati i izmene u sistemu za upravljanje vatrom kako bi se integrisalo i vođeno naoružanje vazduh-zemlja što je zapravo i akcenat osavremenjavanja. U odnosu na MU1 koji je imao 5 unapređenja sistema aviona verzija MU2 ih ima 10 a Ukrajinci tvrde da faktor borbene moći u odnosu na osnovni MiG-29 iznsoi 1,7.

Azerbejdžan je od Ukrajine nabavio ukupno 16 aviona MiG-29, jednosedi su dobili potpunu a dvosedi delimičnu modernizaciju standarda MU1.

Ukrajina dakle trenutno nema savremeni višenamenski borbeni avion 4+ ili 4++ generacije. Što se tiče MiG-a 29 neke procene govore da se u inventaru nalazi oko 80 aviona a da je od toga polovina aktivna. Reč je o jednosedima 9.13, dvosedima 9.51 a tu je i manji broj modernizovanih MiG-29MU1. Starost tih aviona kreće se od 27 do 32 godine i realno je da bi ovaj tip aviona mogao ostati u naoružanju još 10 do 15 godina uz produženje životnog veka na 40 godina. Trenutno ukrajinski avioni nakon remonta u zavodu LDARZ dobijaju da mogu da lete 700 sati ili 8 godina ali imaju održavanje po tehničkom stanju koje je razvijeno uz pomoć stručnjaka iz Poljske i koje se primenjuje i kod poljskih aviona.

Međutim iz ruskog RSK MiG-a smatraju da ukrajinski inženjeri nemaju dobru osnovu za produženje veka aviona jer imaju zastarelu dokumentaciju (za koju kažu da je ukradena) i da avioni s tako produženim vekom nisu bezbedni za dalje korišćenje. Takođe iz ruske kompanije napominju da su se države koje su svoje borbene avione remontovale i/ili modernizovale u Ukrajini, kasnije obraćali njima za pomoć u produženju resursa jer to nije adekvatno urađeno u ukrajinskim zavodima. Stoga se u Rusiji izražava sumnja da je modernizacija MiG-29MU2 racionalna i da će biti urađena uspešno.

Glava sa aktivnim radarskim samonavođenjem kojima bis e mogla opremiti raketa vazduh-vazduh R-27.

Integracija vođenih ubojnih sredstava vazduh-zemlja biće omogućeno unapređenjem sistema za upravljanje vatro 20PM, tu je zatim integisani sistem za navigaciju i sletanje ’’Kurs-93M’’, moderniji sistem satelitske navigacije, novi višenamenski donji pokazivač, sistem za praćenje i kontrolu rada motora BOD-88, magistrala podataka MSD-2000 kao i sistem za audio i video snimanje za kontrolu aktivnosti pilota, avionskih sistema i upotrebe naoružanja. Video snimač je već ugrađivan na strane MiG-ove 29 koji su remontovani u Ukrajini kao i sistem za praćenje rada motora. Veoma značajno je to što će avion dobiti i sistem radio-elektronske zaštite ’’Omut’’ kompanije ’’Radioniks’’ koji nije namenjen samo za radio-elektronsko izviđanje već i za protivelektronska dejstva za ometanje otkrivanja aviona radarom kao i ometanje raketnih PVO sistema i njihovih raketa s radarskim samonavođenjem.

Planirano je da MiG-29MU2 nosi novu domaću televizijski vođenu bombu koju razvija firma ’’Luč’’ a koja je po karakteristikama veoma bliska ruskoj KAB-500Kr. Takođe postoje i ukrajinski projekti razvoja kompleta elemenata paketa koje obične avio-bombe pretvara u vođene. Nije još uvek jasno koja će vođena raketa vazduh-zemlja biti integrisana, u arsenalu ukrajinskih borbenih aviona Su-24 i Su-25 ostala je samo sovjetska raketa H-29 od kojih bi se na MiG-29 mogla integrisati samo televizijski vođena H-29T.

Nova optička glava za samonavođenje rakete vazduh-vazduh R-27T.

Sasvim je moguće da će MU2 dobiti nove savremenije varijante raketa vazduh-vazduh R-73 i R-27 koje se i proizvode u Ukrajini a za koje su domaće kompanije razvile i nove glave za samonavođenje i vođenje. Reč je o savremenijim infracrveno samonavođenim GSN za rakete srednjeg dometa R-27T i ET i malog dometa R-73. Razvijena je takođe i glava s aktivnim radarskim samonavođenjem koja bi se mogla upotrebiti na raketi R-27.

Trenutno je u zavodu LDARZ u toku probna modernizacija standarda MU2 koja bi trebala da se završi do kraja ove godine, državna ispitvanja bi trebala da počnu 2019. godine i ako ona prođu uspešno, serijska modernizacija mogla bi da počne 2020. godine. Navodno bi zavod mogao godišnje da izvrši osavremenjavanje oko 12 aviona. Istovremeno stručnjaci zavoda u Lavovu zajedno s drugim kompanijama koje su partneri u ovom programu, rade na još savremnijoj varijanti MiG-29MU3. U toku ove godine definisaće se i koliko aviona RV Ukrajine bi trebalo dovesti na standard MU2.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

op

Ukrajina dobija Javelin anti tenkovske rakete od SAD, što znači da se ozbiljno spremaju za sukob u Donbasu i Lugansku. U slučaju rata će vrlo brzo ostati i bez fabrika i bez remontnih postrojenja. Pri tom je država u ogromnim dugovima, privreda slabo radi, pa se postavlja pitanje koliko dugo će ti vojni programi opstati.

Odgovori
Kr

Ne vjerujem. Ostati će ovakvo stanje „mira“ do daljnjega. Ukrajina nema snage za protunapad. A podrška zapada je samo deklarativna

mi

Tacna dijagnoza,Ukrajinci su se malo preracunali kada je rec o sukobu sa Rusima ali tako je to kada nemate pravu drustvenu i politicku elitu u zemlji nego slusate boksera kojeg sad nema nigde.Od cistokrvnog lovackog aviona praviti jurisno bombarderski,cisto gubljenje vremena i para i inace unapred izgubljenoj bitci…

ID

Sva je prilika da je tako.
Javelin je nabavljan namenski. A, prilika jenda se proba na T 90. Starije američke rakete ga ne uništavaju, pokazalo se u Siriji.
Javelin udara odozgo i ostaje da se vidi kako će to biti.

Mr

хмм…чуди мало да су Украјинци успели да склопе толке послове са толико земаља које поседују МиГ-29 ако узмемо у обзир афере као са хрватским Миговима 21 или са бугарским 29-кама, где су Украинци покушали да се умувају да раде ремонт поред руског РСК МиГ…

иначе, ако погледамо на оној слици, подвешену ракету В-З Х-29Т…ма некако не приличи 29-тки да сеца толке ракетлине!
МиГ-29 је ловачки авион!!!

и још би да додам: „radio-elektronsko izviđanje“, мало пара уши овакав израз, вероватно се мисли на извиђање тзв. некомуникационих сигнала и то може да буде радио-техничко извиђање (РТИ), радарско извиђање и опто-електронско извиђање. у овом случају вероватно се мислило на РТИ.
такође „radio-elektronske zaštite“…можда ПЕЗ, против-електронска заштита…!??
:)

Odgovori
Mi

Mrgud,
What is yours profession?!

Ž

Хрватске МиГ-ове 21 је ремонтовао завод у Одеси, МиГ-ове 23, 27 и 29 ремонтује ЛДАРЗ из Лавова.

И Руси каче ракете ваздух-земља на авионе МиГ-29 у варијантама које могу да их носе.

И једни и други изрази које сте навели су у принципу тачни.

po

U HR je previše lobija da bi se znalo točno kakav je posao napravio ukrajinski zavod. Tokom zadnje hajke migovi su, istina, prizemljeni da bi isti nakon stišavanja medijske pozornosti opet letjeli. Nedavno se javio i Selak sa slikom na kojoj tijekom testova u Ukrajini leti upravo na jednom od prozvanih migova.

Zo

Svi nesto rade, nadogradjuju, modernizuju,sto je za pohvalu ali ako im je motiv obracun sa pobunjenicima na istoku bolje da zakatance sve te hale i postrojenja koja su ukljucena u ovaj proces modernizacije. Vrlo losa procena, istrcat ce se sa svim tim javelinima a posle ce biti kukulele groznih li Rusa. A i ako rade kvalitetno kao sto su uradili Hrvatima 21ice sta vise reci. Zanima me ima li neko informaciju dokle se odmaklo sa radom na srpskim 29kama koju su stigle uz Rusije? Da li je istina teorija na koju sam naisao u jednim novinama da se ceka da se vidi sta ce Hrvati odabrati i u kojoj verziji pa da ce se tek onda krenuti s izborom paketa i obima modernizacije za njih?

Odgovori
Gu

„Neosporno je da takozvanu Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku podržava Rusija i da su njene oružane snage bile angažovane na organizovanju njihove odbrane“

To isto tupe i ovi sa Zapada,jel TS6 ima dokaze za to?Ako imate,podijelite sa nama.
Tako isto i nase komsije, i dan danas optuzuju Vojsku Jugoslavije i Srbiju za agresiju a nidje ni jednog jedinog dokaza za to.Sto se tice ukrajinske modernizacije ovih 29-ki,bice isto brljotina kao i sa Hrvatima i Bugarima.Mnooogo su ogrizli u korupciji i mitu…

Odgovori
Ž

Од 2014. нисте видели да се у Донбасу налазе тенкови Т-72Б3 и ракетни системи ПВО Бук?

Бољих доказа нема.

Š

Imam ja kod kuće nekoliko emblema s uniformi i kutija cigara iz Srbije, jugo dinara i „ličnih karti“, sve iz perioda 1991-1995, skinutih s poginulih, ako ti to išta znači. Ratni suveniri.

la

Ameri su jadni mislili da će Rusija otvoreno da se umješa u sukob u Ukrajini, što bi bio još jedan razlog za optuživanje „zle Rusije“ i uvodjenje nekih novih sankcija..Al su se šugavi Zapadnjaci malo preračunali, nema sa Rusima zajebancije, odradio im Putin šah-mat dok nisu ni shvatili u šta su se upetljali. Američkoj okupacionoj politici i njihovom ubijanju po Zemlji se mora stati na kraj, sredstva nisu bitna, a tek je počelo.

Du

Kao i kod nas „suvenira“ sa Mig 21 Rudolfa „Valentina“, i Crnih mambi prilikom forsiranja Save 1995. Ratni suveniri…

ra

Strumfgoda zaboravio si dodati i zlatnih zuba, msm kad si vec rovario po lesevima to si prvo uzimao, po tome ste poznati jos kroz povijest

Jo

Ne bih da potcenjujem mogucnosti Ukrajne,ali zaista nisam optimista kada oni trebaju nesto da modernizuju.
Za njih ce muka da dodje kada budu morali da sve sssr avione povuku i da ih zamene verovatno zapadnim.Ekonomija im verovarno nece dozvoliti vise od 1-2 eskadrile,a ipak radi se o velikoj zemlji od oko 700 000 km2.
Ukrajna je verovatno drzava sa najvecom disproporcijom izmedju velicine i ekonomske pa i tehnoloske sposobnosti u Evropi.

Odgovori
Mi

Interesantno da se u 2018 godini ulazu sredstva i vreme u modernizaciju jednog 30+ godina starog aviona. Sa druge strane, ne vidim da imaju sanse da u bliskoj buducnosti nabave novi visenamenski avion zbog situacije u kojoj su. Sto se toga tice su zaglavili jos vise nego Srbija, i tu naravno ne govorim o lovi. Da iole imaju sanse za nesto novije sa zapada ne bi investirali u ovakvu modernizaciju koja ce tek da udje u operativnu upotrebu za 2-3 god(ako).

Odgovori
In

„Neosporno je da takozvanu Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku podržava Rusija i da su njene oružane snage bile angažovane na organizovanju njihove odbrane. “
Los uvod, obrada I zakljucak. Mogao sam da se adaptiram na raznorazne briselkse letargijske fakte, pa sad i josovakve. Jos malo pa ce tango da prica o dobrovoljcima i ko puca na ukre, pa da ti rasvetlim: Ukrajinci su Rusi, bili i ostali, pa ako gledas tako iz briselskog ugla, onda su ti Ukrajinci verovatno dosli iz Portugala. Zatim pucaju krediti iz usa, i ostalih krvozdera, pa zatim napijavanje alkoholom i drogicom iz njima preleme avganije, pa tek onda neki zalutali metak. Sine, da je bilo tako kako ti kazes, onda bi Isus jos ovuda razdragano hodao i citao tangosix.rs. Srecno

Odgovori
Ž

Добро је нама познато да су Украјинци Руси, односно Малоруси.

Нема овде никаквог бриселског угла, пратимо сукоб у Донбасу и видимо какву руску технику користе ДНР и ЛНР, то је могло да дође само из Русије.

ma

Ruski koncern MIG na njihovu modernizaciju gleda sa podsmehom. Kazu da Ukraina nema dovoljno kapaciteta za to kao i pameti. Verovatno bice nesto slicno kao sa Mig21 za Hrvatsku.

Odgovori
Gu

Kakva je ta Ukrajina mogla biti zemlja da je ostala sa Rusima a i Rusija bi bila jos mocnija sa Ukrajinom,idioti…
https://youtu.be/PgNPzSLk6T8

Vi

To je isto kao da kažeš kakva je Srbija mogla bit zemlja da je ostala sa Turskom! Ili npr Bugarskom. Vjekovna težnja ka vlastitom identitetu i samostalnosti je nešto što nitko nikada u povijesti nigdje nije uspio 100% suzbiti pa tako niti moćni Rusi u Ukrajini. Srbi još moraju puno na tome promišljanju poraditi jer bi drugima to uskraćivali vlastiti identitet i nametalji svoje regule, a sebe nebi podređivali nikome.

Du

Propagandne brosure „modernizacija“ za eventualne buduce klijente kojima dokazuju strucnost i kapacitet…stvarnost je drugacija, sto se vidjelo i sa remontom HRZ migova…

Odgovori
Be

Iznenadilo bi me ako Ukrajinsko vazduhoplovstvo ima vise od 15 ispravnih lovackih aviona. Sve drzave bivseg SSSR- su napredovale negde a jedino je Ukrajina jos siromasnija nego sto je bila.

Odgovori
Bo

kolika je ta tenkovska brigada rusa iz ukrajine da njima treba javlin, kao uck ili neki arkanovci to je vise gerilski rat koliko a znam mozda se spremaju za nesto vece ko isvi, a na 29 kama treba radit, ako je za tako kratak period unisteno toliko aviona, isplati se, al bukvalno se pretvarajuu jurisnike bezveze

Odgovori
Ba

@Bofors

Radi se o vojnoj formaciji u svakom pogledu (osim u vazduhoplovstvu) bolje opremljenoj od Vojske Srbije. Tenkovske jedinice su sasvim solidno održavane i popunjene. Artiljerijske jedinice su uredno popunjene, te vrlo korektno obučene- više puta se dokazalo da su i tenkisti i jedinice podrške bolje od ukrajinskih. Isto važi i za specijalne timove, udarne grupe. Ko popravlja tehniku, isporučuje rezervne djelove, mazivoi municiju, te vrši trening postojećeg ljudstva je jasno, i to i treba da je tako.

Problem DNR/LNR-a je nažalost popunjenost rezervnog sastava. Nažalost, zapad u ovom slučaju koristi istu taktiku kao i sa RSK. DNR/LNR ne mogu da vode prolongirani rat, a Ukrajina može. Bojim se da će potpuno smoriti ekonomske i borbene kapacitete te regije vremenom. Ukrajinu pumpaju opremom i novcem kako bi ovo išlo neprekidnim tokom, bez obzira na opštu korupciju društva. S druge strane, neimaština će dovesti do raširene korupcije i osipanja rezervnog sastava (DNR/LNR mobiliše većinu vojske po potrebi,dok su Ukrajinci mahom najamnici plaćeni po par stotina EUR-a, dosta).

Smatram da je mala dubina teritorije DNR/LNR pod konstantnom pretnjom masovnog jakog udara, sama oprema nije problem. Šta će se desiti ako se takav napad desi- ne mogu predpostaviti u ovom trenutku, ali činjenica je da će se taj napad tempirati u vrijeme najgore po Rusiju.

at

@ Banja Luka – Zapad (SAD) zeli da okruzi sto je moguce vise Rusiju, kako geografski, tako i ekonomskopoliticki. Iskreno, nemam neke simpatije prema Rusiji, ali ovo sto Rusija radi su sasvim normalni potezi. Nije Ukrajina prva drzava u kojoj se desio ovaj scenario, par godina ranije sa Gruzijom skoro sve isto. Rusija je direktnom vojnom intervencijom trenutno zaustavila sirenje i ja ocekujem da ce kvalitetnom politikom nastojati da Ukrajinu vrati u svoju interesnu sferu, sto je vise nego realno da uspije jer je veza Rusije i Ukrajine zaista bila kompleksna i na mnogo nivoa povezana. Sto se tice modernizacije Mig-29, vrlo mi je tesko pronaci neku komparaciju na osnovu koje bi mogao reci koliko je to kvalitetno. Ako se to radi zbog nekog potencijalnog sukoba sa pobunjenicima i Rusijom, svaka od ovih modernizacija je totalno besmislena. Rusija je prejaka za Ukrajinu, bez obzira koliko moderni ovi Migovi bili. Naravno, svaka modernizacija je dobrodosla i sigurno da ce RV Ukrajine biti jace, ali svakako da treba sacekati i vidjeti kako ce sve to da izgleda na kraju. Iz mog ugla, ne vidim kako bi Ukrajina mogla da znatno bolje da modernizuje ove aviona od modernizacija koje su uradjene u Rusiji.

Ba

@atg51

Slažem se sa svim šta ste rekli. Mislim da je Duks na dobrom putu kada kaže da je ovo jedan vid marketinga poslove oko modernizacije 29-ke, više nego bilo šta drugo.

Što se tiče politike oko Ukrajine, na žalost, smatram da je Ruska politika dole ranjiva, veoma ranjiva. Ono šta su oni trebali uraditi dole je da odmah nakon vojne akcije na Krimu i odvajanja DNR/LNR-a uđu sa dvije armijske grupe, jednom na liniji Mariopolj- Herson- Odesa, a drugom na liniji Harkov-Poltava-Kijev, uguše svaku opoziciju i pacifikuju situaciju, te demilitarizuju kompletnu Ukrajinu.

Nakon što se to uradi, da se pohapsi hunta, a oni lijepo da se povuku i puste Ukrajince da lijepo sami sebi prave ustav i izbore. Padom hunte i neonaci pokreta nebi bilo ni izgovora za secesiju DNR/LNR-a, nebi se desile brojne tragedije poput one u Odesi i sličnih, a sama Rusija bi čak imala i pravo na intervenciju zbog toga što je jedan od garanta bezbjednosti UKR.

Brojni građani Ukrajine su to čak i očekivali da se desi, vjerujući da otpor vojske nebi ni bio moguć zbog katastrofalnog stanja u istoj. Kompletna hunta je poslala porodice u zapadne prestonice u tim danima. Građani Mariopolja zamalo nisu sami zbacili UKR vlast kao oni u DNR/LNR, u Harkovu su, takođe bile ogromne proruske demonstracije tada, suzbijane silom.

Ipak, neko u ruskom rukovodstvu je procjenio da je to veliki zalogaj, ili da bi žrtve bile mnogo veće? Vjerovatno je uzet u obzir i izrazito antiruski stav koji imaju stanovnici oko Lavova, uopšte zapadne Ukrajine? Ne znam, ali slutim, da će ih zavojevači na kraju natjerati da to ipak učine. Pa neko od vampira će ovim sljepcima u Kijevu dati nuklearno oružije i platiti nekome da ga upotrebi. Fabrikovaće se neka krvava provokacija tog tipa na kraju, „indusrijska havarija“ ili nešto slično. Razlog- Ukrajinci će biti odličan glib za daljnje slabljenje Rusije- to joj je svrha i to zapad sada plaća.

Ukratko, smatram da je to sve trebalo prelomiti odmah. Sankcije i izolacija su se desili i ovako. Vrijeme nosi samo mržnju između dva bratska naroda. Lakše bi Ukrajinci oprostili Rusima Krim i brzu vojnu intervenciju za zbacivanje hunte nego višegodišnje pomaganje gerile na istoku i tihi rat. Ovako se hrani mit da to nije hibridni, ili građanski rat, nego da Rusija napada Ukrajinu, a Ukrajina se kao uspješno brani… Glupost, više je žrtava odnio ovakav hibridni rat nego što bi vojna intervencija u punom obimu mogućnosti.

Raspisah se bezveze. Komentar je izrazito off topic. Neka ga redakcija slobodno skine, sve ok.

Pozdrav svima!

Me

Proguglajte „gladomor“ ili „hodomor“ i shvatiti ćete koliko Ukrajinici vole Ruse.

Ba

@Medo

Nije „hodomor“ nego „holodomor“. Ista katastrofa nije uopšte obilježje Ukrajine nego mnogih drugih republika SSSR-a tridesetih godina, kao i velikog dijela današnje Rusije. Ista nebuloza komunista sa sve istim receptom oduzimanja dobara od seljaka i formiranja čuvenih samoupravnih narodnih zadruga se desila u Kini, sa istim učinkom- milioni pomriješe od gladi.

Kao i sve tekovine mraka totalitarnog komunizma, ovo nema veze sa Rusima, kao ni gulazi, politička raseljenja i slično. Ništa više nego što ima veze sa Kirgizima ili Uzbecima. Ovo nije bilo nacionalno, nego dogmatsko, bezbožno i totalitarno bezumlje komunizma. Za nacionalno se išlo u gulag Medo. Sve ti to odlično znaš, ali eto…po prirodi stvari, naviklo se.

Podsjećam te Medo da je Staljin bio Gruzijac, Hruščov rođen u Kalinovki, Leonid Brežnjev, naravno ukrajinac, kao i Gorbačov. Svi su oni zdušno gazili i zatvarali koga su stigli da bi došli do generalnih sekretara svemoguće partije, nema razlike u njima. Sve sovjete, svoje zemljake, rođake, brata, kuma… Od svih sovjetskih republika Ukrajina je najbolje i prošla. Industrijski, teritorijalno, kako hoćeš.

I kad već okrećeš na kartu mržnje i nacionalizma, kako Rusi i Ukrajinci živješe u miru i saradnji od 1989- 2014? Sva privreda, prelazak granice, radne dozvole, sve u redu? Komšije su im krive? I šta onda bi po tebi? Bezveze ti je priča Medo.

Ba
mi

Malo skrecemo sa teme ali ukratko Ukrajina je odsekla granu na kojoj je sedela,imala je jeftin gas koji se transportovao kroz gasovod preko njene teritorije za koji je naplacivan transport,(sada tog gasovoda nece vise ni biti i jos uz to mora da plate dve i po milijarde dolara za prethodni dug),imala je poluostrvo krim na kojoj je bila ruska pomorska baza za koju je Rusija uredno placala zakup(ruska baza je jos uvek tamo ali krim vise nije u Ukrajini),dalje celokupna industrija i rudarski baseni na istoku zemlje su radili za rusko trziste(sada tu teritoriju uglavnom ne kontrolisu a fabrike nemaju za koga da rade,cak su i antonov ugasili),dalje veliki broj Ukrajinaca je radio najvise u Moskvi bez ikakvih problama(papira)i dobar deo prihoda slao kuci,jel treba jos nesto naka me neko dopuni…

st

Lepo zvuci, kako da mi modernizujemo u Ukrajini nase Mig29?

Odgovori
Du

Isto kao u Albaniji, strucno i adekvatno…

12

A ne, Stevo. To nikako. Već smo videli takvu „modernizaciju“ kod suseda.

De

Ukrajinci rade remont i modernizaciju sopstevnim snagama. Koliko god im se MIG rugao, oni zavrsavaju posao. Sledeci (ozbiljan) potez sa MU3 bila bi zamena radara i ubacivanje nekog AESA modela.
Podsecam da Ukrajinci od nedavno imaju odlicnu saradnju sa Turcima, pa su tu moguca iznenadjenja.

Odgovori
Ž

Да ли се исплати уградња АЕСА радара у авионе који ће бити повучени из употребе око 2030. године?

Ro

Sve to je „nešto malo novog čelika za zahrđalu armiju“ države neodržive. Želim građanima Ukrajine mir i međusonu toleranciju. Oni me sada podsjećaju na Jugoslaviju 1990

Odgovori
ma

Toliko ameri podrzavaju Ukrajnu pa red bi bilo pored tolike brige za njih da im daju neki avioncic, zar su toliko skrtice. Ali njihova strategija je pusti budale da se biju a mi cemo to da iskoristimo u nasu korist. I Hrvatska kao njihov saveznik i clan NATO pakta mislim da zasluzuje neku donaciju lovaca. Ali od skrtica to se ne moze ocekivati. Mora kupovina za debele pare.m

Odgovori
bu

O čemu ti pričaš?
Donaciju 16 Kiowa sa dva simulatora i hrpom druge opreme ne smatraš donacijom? Svojedobno su ameri davali eskadrilu F-16 -za kikiriki, ali politika tadašnjih vlasti i ekipe u HRZ koja nije htjela odmaknuti se sa ruske tehnike (navodim i primjer njemačke ponude F-4 za 1 euro po komadu – što, i kada je riječ o tom avionu, ne ide bez suglasnosti SAD), a to je bila izuzetna prilika da se konačno pređe na zapadnu tehnologiju. Vrlo izgledna je i donacija Black Hawka (ili prodaja za siću).
Uz sve ostale sustave i tehniku koje je SAD poklonio Hrvatskoj, mjerivo u dolarima, službeni podatak 2016 je- preko 500 milijuna.
I tko uopće na svijetu poklanja „neki aviončić“, posebice „aviončić“ tipa F-16, a da ne spominjem nešto jače?
Nije ni donacija MIG-29 Srbiji donacija jer će se itekako istrest sa novcima da ih dovedu na standard i produženje resursa.
Usput, SAD itekako šalje vojnu pomoć ukrajini, ali u svem ostalom. „Donacija aviončića“ kako kažeš nije donacija Škode sa ugrađenim mitraljezom i po sistemu sjedi, vozi i pucaj. Informiraj se malo o potrebama logističkog prihvata borbenog zrakoplova, uređenja hangara, piste, a gdje je tek obuka pilota i tehničara.

Mi

Ne verujem da im ne daju zapadne avione zbog toga vec zbog geo politicke situacije Ukrajne (čitaj ukrainskog žarista) tj rata koji se direktno granici pa i ukljucije Rusiju. Signali upućeni bi bili mnogo jaci nego 12-24 pa i vise F-16. Veoma slično po meni i sto se Hrvatske tice, samo malo manje Rusi a malo vise vaznost da se ne potpaljuje vatra jer su sad stabilnost i dobri odnosi zemalja na Balkanu malo važnija nego.
Nije tu lova u pitanju.

Be

Jedina mudra odluka koja je donesena u zadnjih nekoliko godina je odbijanje te donacije F4.

FA

što je bilo loše u toj njemačkoj ponudi za F4?

an

Mateus

Donacije SAD-a za HV su u vrijednosti do sada blizu 900milijuna dolara

Odgovori
ka

ne bi trebalo podcenjivati ukrainsku vojnu industriju, koja je deo nekada mocne sovjetske, pre svega da su osvojili aktivnu glavu za samonavodjenje raketa v-v i z-v, a porediti ukrainsku i rusku vojnu industriju nije korektno, mada ruska strana ima problema npr sa raketom Proton, koju tesko mogu da proizvedu bez Juzmasa, ili helikoptere, koji imaju problema, jer su ostali bez ukrainskih motora, jer motori biroa Klimov, su prilicno losiji od onih iz motor Sica

posto nemaju para, nemogu da kupe nove avione, a onda se slicno nama snalaze, da ono sto mogu moder-nizuju,

molba g-dinu Bankovicu, ako ima podatke, da objasni slovacku modernizaciju 29-ke, jer sam nasao podatak da su to radili sa francuskom industrijom, i da su opremljeni francuskim naoruzanjem

Odgovori
Pe

Slovačka modernizacija MiG-29SD opisana je već na T6 portalu ovdje
https://tangosix.rs/2014/05/12/slovacki-mig-ovi-za-srbiju/

Koliko je „loše“ odrađen remont naših MiG-21 čitamo i ovdje
https://www.defender.hr/naslovnica-izdvojeno/dezurni-borbeni-dvojac-presreo-americki-c-17-globemaster-iii/

U zadnja tri letačka dana 7., 8. i 9. po tri izlaska dnevno. Za ono što trebaju služiti, obuka novih pilota, nalet u osnovnoj trenaži od oko 60 sati godišnje po pilotu i AP zaštita zračnog prostora, sasvim dovoljno za 15 milijuna Eura.

Od njih 12, 8 ih je u službi, 4 dvosjeda i 4 jednosjeda od kojih su 2-3 jednosjeda uvjek na poziciji DBD-a. 4 jednosjeda su još uvijek zahvaljujući političkoj odluci u hangaru „iza trake.“

Usput, koliki je nalet srpskih pilota na 29-kama? Ako ćemo vjerovati Rusima, a nemamo razloga da ne vjerujemo, jako loš
https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/75060-ruska-vojna-stampa-kritikuje-mali-nalet-srpskih-pilota-lovaca

20-ak prema 60-ak sati.

Ali MiG-29 je ipak čudo tehnike koje može pokriti i taj nedostatak sati naleta.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mečka na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

Šta danas 2024-te godine možeš da sakriješ od satelita, dronova, kamera? I naravno sva transparentnost raznih dogovora o naoružanju, međunarodnih posmatrača itd.

11. Apr 2024.Pogledaj

Sunny Boy na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Sedamdesetih je YU kupila (civilne) avione, placala ih je sunkama. Bas me zanima da li cemo sad na isti nacin platiti avione. Doduse, sunki za izvoz vise nemao, ali moze i municija. Pogotovo sto se prica o nekoj dokapitalizaciji vojne industrije. Ili je mozda ta dokapitalizacija u stvari u vezi pomenutog pogona za naoruzavanja helikoptera,…

11. Apr 2024.Pogledaj

Mislav na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

NikolaD Treba, u Rafaleu je nemalo americkih komponenti.

11. Apr 2024.Pogledaj

Galeb G4 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Bulatovic Nebojsa Izuzetan avion Rafal, ali nije za male zemlje skromnih vojnih budžeta. Preskupo održavanje, preskup nalet, preskupo naoružanje. Za te novce se realno može modernizovati celokupna Kopnena vojska i PVO, a od toga bi dobar deo novca ostao u zemlji. Za naše potrebe M 346, FA 50, HF 17 ili evntualno J 10 C…

11. Apr 2024.Pogledaj