BEG airport status
LYBE 1204:30 Z 260°06KT 9999 SCT030 01/M00 Q1018 NOSIG=
Županijski sud u Zagrebu: Zabranjeno sprovođenje štrajka u Croatiji Airlines, Najavljena akcija nezakonita "Sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora" / Foto: Šime Lugarov

Županijski sud u Zagrebu: Zabranjeno sprovođenje štrajka u Croatiji Airlines, Najavljena akcija nezakonita

Županijski sud u Zagrebu danas je doneo odluku kojom se štrajk u Croatia Airlinesu, koji je najavio sindikat ORCA, proglašava nezakonitim i zabranio sindikatu organizovanje i sprovođenje štrajka, saopštio je hrvatski nacionalni avio-prevoznik.

Kako prenosi „Večernji“, u obrazloženju suda stoji da je za nesklapanje kolektivnog ugovora kriv sindikat, što potvrđuje činjenica da je ORCA odustala od daljih pregovora nakon što nije prihvaćen njen predlog kolektivnog ugovora:

– Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine.

Navodi se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016. nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena  tim ugovorom. Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017., kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti. –

Sud juče saslušao svedoke / Foto: Croatia Airlines

Sud je zaključio da Sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da „nije postupao u dobroj vjeri“, piše „Večernji“.

Nakon što je u utorak doneo privremenu meru zabrane štrajka do odluke o njegovoj zakonitosti, sud je juče saslušao svedoke odnosno predsednike pregovaračkih odbora sindikata i uprave, kao i Tomislava Rajkovića, predsednika Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), koji ne učestvuje u organizaciji štrajka, navodi taj hrvatski medij i dodaje:

– Iz Croatia Airlinesa jučer su poručili da je i dalje na snazi privremena mjera zabrane štrajka te u skladu s tim kompanija nastavlja obavljati planirane letove u sva domaća i inozemna odredišta, dakle bez ikakvih ograničenja. Pozvali su pri tome sindikat ORCA-e na povratak u kolektivne pregovore te da svoje zahtjeve, kako su naveli, svedu u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke. –

Kompanija Croatia Airlines u svom saopštenju podržala je odluku suda i pozvala na povratak na kolektivne pregovore:

– Uprava Croatia Airlinesa pozdravlja navedenu sudsku odluku koja, na vrhuncu turističke sezone, kompaniji i dalje omogućuje obavljanje redovitog (planiranog) reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta.

I ovom prilikom Uprava tvrtke još jednom i bez zadrške poziva socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore, uz uvjerenje da se razumnim ponašanjem i dijalogom može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje na dobrobit svih zaposlenika i Croatia Airlinesa u budućnosti. –

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

P

Samo se u balkanskim ‘državama’ poziv na štrajk poistovecuje sa pozivom na pobunu protiv države i nacionalnih interesa.. Dok se kod nas primi demokratija mnogo će g***** proteći Savom i Dunavom.

Odgovori
B

Kolektivnu ugovor reguliše pitanja prava i obaveza radnika i poslodavca. Ali je tema najavljenog štrajka bila izbor predstavnika poslodavca. S kim da potpišeš ugovor i s kim da pregovaraš?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

omniameamecumporto na: Administracija predsednika SAD blokirala prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj? Da li je nadogradnja zaista razlog?

Itekako bi premijer trebao odlučivati u dogovoru sa ministarstvom jer to je posao vlade svake normalne države. U Srbiji je Ana Brnabić samo marioneta , sva vlast je u rukama jednog čovjeka...... e moj Banja....nemoj nam ništa više otkrivati. Inače u Srbiji se ovakove stvari rade tako da ode AV i dogovori isporuku i to…

11. Dec 2018.Pogledaj

Jovan Munitlak na: Nabavka Super Puma za Helikoptersku jedinicu MUP-a, da li se u budžetu za 2019. krije potvrda?

@Lajavi Ne sporim što tvrdiš.Kad sam naveo časnu instituciju vodio sam se iskustvom od ranije . Znamo da je 1997 ili 8, nisam siguran , usred embarga policija dobila MI 24 , vojska još o njima samo sanja. Policija tih godina nabavlja NOVE hamere u ( civilnoj varijanti , koju su adaptirali naknadno - razlog…

11. Dec 2018.Pogledaj

kiza na: [VIDEO REPORTAŽA] Kako izgledaju novi skeneri za telo na Aerodromu Nikola Tesla

skeniraju za "samo" 3 sekunde? pa klasični metal detektori oduzimaju 0 sekundi, tj. reaguju dok čovek prolazi kroz njih...

11. Dec 2018.Pogledaj

Send this to a friend