BEG airport status
[VIDEO REPORTAŽA] Trčanje po pisti „Nikole Tesle“ u 01 ujutru Oko 600 trkača na prvoj noćnoj "pista-trci" / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[VIDEO REPORTAŽA] Trčanje po pisti „Nikole Tesle“ u 01 ujutru

Aerodrom Nikola Tesla, Grad Beograd i Beogradski maraton organizovali su u subotu ujutru nesvakidašnju aktivnost na manevarskim površinama, do sada neviđenu kod nas.

Trka za profesionlne trkače i rekreativce „BEG 5k Runway Run“ prvi je pokušaj da se globalna tradicija trčanja po pisti velikog međunarodnog aerodroma organizuje i kod nas.

Sa startom na novoj de-icing platformi rekreativci (ali i znatan broj profesionalaca) trčali su „pistom u upotrebi“ 12. Da bi „staza“ bila zanimljivija nije se trčalo duž celih 3.400 metara piste već skraćeno koričsteći i taksivej u „povratnom legu“, ne bi li se napravilo tri kruga.

Muzika, atmosfera, znoj bez krvi i suza / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Trka je zbog ograničene „propusne moći“ restriktivne zone aerodroma bila ograničena na 800 ljudi. U subotu se pojavilo oko 600.

Organizacija je bila besprekorna. Skoro sve aerodromske službe bile su uključene što zbog dramaturških efekata što zbog bezbednosti. Pored muzike za zagrevanje i dizanje atmosfere bilo je prilike i za lagani noćni spotting. Konvektivna aktivnost koja je danima ranije noću kulminirala zbog sparne i vruće atmosfere izostala je uprkos najavama. Kratkotrajni pljusak desio se tek na samom kraju manifestacije, nakon dodele nagrada.

Noć na @beg.aero 5k run

A post shared by Petar Vojinović (@petar_vojinovic) on

Pogledajte kako je izgledalo ovo interesantno dešavanje koje će po najavama direktora aerodroma Saše Vlaisavljevića od ove godine biti tradicionalno:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

St.Evan na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Začuđujuće malo ovakvih komentara! J10 je za našu državu, njenu veličinu i ekonomske mogućnosti mnogo prihvatljiviji avion. 36 J10 su respektabilna sila na ovako malom prostoru. Osim ako se AV posvađao sa bratom Xijem, trebalo bi da možemo ida h povoljno dobijemo.

18. Apr 2024.Pogledaj

Djuka na: [POSLEDNJA VEST] SMATSA smanjila horizontalno razdvajanje putničkih aviona u području aerodroma „Nikola Tesla“ sa 5 na 3 nautičke milje

Ne razumem, da li smatras da treba vise "kapaciteta" ili si prosto ironican? Ovde se radi i o optimizaciji profila leta prilikom sletanja i uzletanja zarad ustede u gorivu i smanjenja emisije stetnih gasova...

18. Apr 2024.Pogledaj

Dunedain na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Stojko Samo malo modernizovane? -Poboljsan oklop -Zamenjen motor -Nove osmatracko nisanske sprave -Nova sretstva veze -Zadrzane amfibijske mogucnosti

18. Apr 2024.Pogledaj