BEG airport status
SAD donirale Hrvatskoj dva višenamenska helikoptera UH-60M “Black Hawk“ Dva UH-60M biće isporučena Hrvatskoj 2020. godine. Donacija je vredna 53 miliona dolara / Foto: Ministarstvo odbrane Hrvatske

SAD donirale Hrvatskoj dva višenamenska helikoptera UH-60M “Black Hawk“

Kako je danas na svom internet sajtu objavilo hrvatsko Ministarstvo odbrane, na aerodromu Pleso, u kasarni “Pukovnik Marko Živković“, jutros su predstavljeni višenamenski helikopteri UH-60M “Black Hawk“ koje je Vlada SAD poklonila Hrvatskoj a koji bi trebalo da stignu 2020. godine.

Reč je o donaciji koja je vredna 53 miliona dolara i koja podrazumeva isporuku dva helikoptera poslednje generacije, obuku letačkog i tehničkog sastava, rezervne delove i svu potrebnu prateću opremu. Predstavljanju helikoptera prisustvovali su najviši predstavnici Ministartsva odbrane i oružanih snaga Hrvatske, ambasador SAD i američko vojno osoblje.

– Ovom investicijom Sjedinjenih Američkih Država učinjen je prvi korak u zameni postojećih helikoptera istočne proizvodnje s helikopterima zapadne proizvodnje. Kao pouzdana i verodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju je jedini mogući i ispravni put – rekao je tom prilikom ministar odbrane Damir Krstičević.

On je dodao da se helikopteri, uz tradicionalne vojne zadatke, mogu koristiti i za zadatke pomoći civilnim institucijama – gašenje velikih šumskih požara, traganje i spasavanje, hitno medicinsko prevoženje, i da zbog toga oni nisu samo dodatno povećanje vojnog arsenala već sredstvo koje uz dobar menadžment može rezultirati rešenjima u odgovoru na sve moguće zahteve koje se stave pred Razno vazduhoplovstvo, kako u vojnom smislu tako i u pomoći narodu.

Video snimak američkih UH-60M koji su juče sleteli na aerodrom Pleso:

 
Ambasador SAD u Hrvatskoj Robert Kohors rekao je kako se radi o najnaprednijim teretnim helikopterima u svetu koji podržavaju zajedničku nameru dve države da brane jedna drugu i sarađuju u stvaranju bezbednosti i stabilnosti u svetu.

– Donacija je znak predanosti SAD očuvanju partnerstva i osiguranju bezbednosnih ciljeva. Ovi će helikopteri pokrenuti razvoj hrvatskih vazduhoplovnih snaga prema zapadnoj platformi i omogućiti Hrvatskoj interoperabilnost unutar NATO-a u budućnosti – objasnio je Kohorst.

List “Jutarnji list“ podsetio je danas da je u aprilu ove godine ministar Damir Krstičević u Komandi HRZ-a rekao da je plan da se do 2025. godine, kada ističu resursi postojećim helikopterima Mi-8, nabavi eskadrila novih transportnih helikoptera. Takođe je tada naveo da je cilj sadašnjeg ministarstva i oružanih snaga da se u sledećih nekoliko godina u potpunosti pređe na vazduhopovnu tehniku zapadne proizvodnje.

Međutim u upotrebi bi ipak bilo zadržano 10 transportnih višenamenskih helikoptera Mi-171Š koji se trenutno nalaze na generalnom remontu i koji bi nakon njega mogli ostati u naoružanju narednih 10 godina.

U sastavu HRZ se nalazi još 14 helikoptera familije Mi-8, poslednjih godina upravo se kao njihova zamena spominjao američki UH-60 a o tome smo od aktuelnog hrvatskog ministra odbrane dobili zvaničnu najavu i potvrdu oktobra prošle godine.

Komentari

B

Iskreno nisam ocekivao da ce SAD pokloniti potpuno novi Black Hawk M…prije sam ocekivao da ce biti polovni…Jako dobar helikopter!!

Odgovori
B

Odličan. Sa srećom ga koristili.
Dobiješ nov helikopter, pa barem znaš zašto si u NATO-u. Održavanje za 12 komada BHm u odnosu na održavanje za 12 Milova vjerovatno ubije koji vrtić i bolnicu godišnje- ali je barem pravi savezničko- komercijalni potez, oprema je dobra, napredna i kvalitetna. Ako se za Kiowe može reći puno lošega vezano za nedorečenu namjenu, broj fatalnih udesa ili lošu dinamiku leta- za ove helikoptere ne može. Ovo je dobar i skup proizvod- bravo.

D

Pa proracun odbrane Hrvatske ce ici na 2%do 2025, sa sadasnjih 4.85 miljardi , 5.85 miljardi u 2020 do 12 miljardi kuna u 2025.

Mislim da se ne treba da li ce biti novca za te i nove UH 60M helice.

S

Eksploatacija i održavanje Black Hawk košta manje nego održavanje Mi-8/17/171. I šta se može reći loše za Kiowe?

K

Stvar sa Milovima je da gutaju gorivo, i u biti su veliki leteći autobusi. Što je super za transport velikog broja ljudi, ali hrvatska svoje helikoptere ipak pretežito koristi za transport po obali i spašavanje turista. I naravno u vježbama. Za tu svrhu, BH je bolji od Mil-ova daleko. E sad, koliko košta održavanje, i tko će to raditi, nemam pojma.

A

Bravo, napokon pametan potez.
Vidi se jasna strategija stvaranja malog a regionalno mocnog i NATO kompatibilnog ratnog zrakoplovstva.
Siguran sam da ce biti bar 14 komada UH-60M a mozda i koja mornaricka verzija. Uz 10 kom jos uvijek perspektivnih Mi-171sh, 8 kom skolskih Bell-206, 16 kom Oh-58 Kiowa (+10 dodatnih), nedostaje jos samo 8-10 UH-1 Cobri i onda mozemo reci da je heli komponenta zaokruzena.
Amerikanci su odavno rekli da HR mora imati jaku heli flotu i ocito na tome rade.

Odgovori
I

Cobra je AH

p

prava pila!

Odgovori
S

Lepo izgleda sa ovim krilima. Citam da uh60M moze da se naoruza sa helfajer raketama. Ipak mislim da je preskup i da Mi35 puno vise nudi u borbenim uvetima.
Mislim da ce Hrvati morati da kupe jos jedno 10 uh60 nakon ove donacije.

Odgovori
F

Nemoramo nego hoćemo zamjenu za 10 MI8 a ova 2 su za specijalne snage! To je odavno rečeno i nalazio se u dokumentu o modernizaciji!

D

Uh 60 nije kao mi 35. Sa kiowom i uh60m je veliki napredak u tehnologiji. Šta će biti danji korak to ćemo vidjeti. Služit će više civilnoj svrsi

P

Niste napisali da su ova dva helikoptera namjenjena iskljucivo zapovjednistvu specijalnih snaga.

Odgovori
F

Da prva 2 ostalih 10 redovna vojska!

P

Pretpostavljam da ce ostalih 10 biti polovni lima modeli cisto sumnjam da cemo imat novce za nove.Vjerovatno polovni pa modernizacija na M ako je to moguce.

Ž

У овом тексту стоји да су прва два за специјалне јединице.

https://tangosix.rs/2017/30/10/hrvatska-najverovatnije-nabavlja-helikoptere-uh-60-black-hawk/

M

Nece biti polovni , bice novi. Uslov je da HR kupi nove od USA , zato su ova dva kao „pokon“.

P

Opet ponavljam vjerovatno ce biti polovni za nove nemamo novca niti cemo imat u skoroj buducnosti imas vise izvora za to.Njima je bitno da se uzimaju black hawk pa i polovni za koje ce trebat rezervni djelovi i cijela logisticka potpora jer se tu najveci novci okrecu.

I

Dobro.
No, onih 10 miseha sto ostaju…..

Meni bi logicnije bilo, dok su mishevi u igri, ici na Lakote kakve je Srbija uzela.
Pa kad dodje vrijeme za samjenu misheva, onda ici na Black Hawke

Odgovori
D

Pa Hrvatska ti ima Eurocopter EC135 vec od 2013, bilo bi dobro imati ih za air ambulance role, jer otoci su premali da imaju svoje bolnice. Na Hrvatskoj jadranskoj obali tu je samo 5 bolnica, u Dubrovniku, Soplitu, Zadru, Rijeci i Puli. UH-60M je preveliki helicopter same za air ambulance, maji helic kao EC-135 be bio idealan za to. MUP Hrvatske ima 9 helicoptera, tako da bi oni morali isto morali imati brem tri vise helica EC-135 samo za te svrhe.

https://en.wikipedia.org/wiki/Law_enforcement_in_Croatia

A

Kakva Lakota uz BH? Nebo i zemlja…A zasto bi BH bio nasljednik Misheva kad on to nije? Tko kaze da nakon Misheva nece doci neki manji broj Chinook-a u ulozi teskog transportera? Oni su vec nudjeni HR ali u ovom trenutku uz perspektivni Mi171sh nepotrebni. Polako…

I

Ma kakav boziji Chinook???
Ne treba to Hrvatskoj.
Hrvatska nema potrebe za necim takvim

P

ma kad su chinook-i to bili nuđeni hrvatskoj?

A

BH je dobar heli i potreban za HRZ ali ne moze u potpunosti zamjeniti Misheve.
Chinook uopce nije nesto nemoguce u daljoj buducnosti, isto ko sto ni Cobre nisu nemoguce. Jasno je da ce vojna heli komponenta u buducnosti biti iskljucivo Made in USA. Ali ne moze de sve rjesiti (a nema ni potrebe) u 2-3 god…

p

pero,nisam uopce znao za to al opet kao sto su napisali u defenderu takvi helikopteri su nama potpuno nepotrebni

D

Bum iz vedra neba. Toliko najavljivanja i dođu helihopteri zadje generacije. Svaka čast. Koliko je HRZ prevezo bolesnika sa otoka. Kumovi baba koje su se rodile u njemu. Stroj sa najmodernijom elektronikom sa kiowom pravi tandem za nedaj bože

Odgovori
M

Ide se na 20 kom. 16 + 4 mornaricka verzija mozda i vise ako racunaju na nas u međ. misijama! I ja se ugodno iznenadio da dolaze novi! Dobra stvar… Hvala Sam!

Odgovori
P

Malo je 20. Zar jedna Hrvatska da ima samo duplo više UH-60 nego tamo neka Austrija.

M

Pa naravno poklone dva pa prodaju ostalih 18 i tu ugrade cenu ovih poklonjenih.

D

Svi ce biti novi. Ova dva su „poklon“ uz obavezu dalje kupovine od istog proizvodjaca po „povoljnim“ cenama. Bice i ova dva naplacena sa sve kamatom. To sto politicari prosipaju je jedno, a sta se stvarno ispregovaralo videce se u daljoj buducnosti jer ni ovi nece doci tek za par godina 2020-2021. U svakom slucaju dokazana masina. Ameri nikome nisu prijatelj samo gazda. Zato svim svojim „prijateljima“ prete sankcijama ako kupe S-400.

M

PPC ako se uzme u obzir odlazak 14 kom mi-8 i rashodovane mi-24 a BHm ima mogucnost nosenja hydra i hellfire… Samo se zamjenjuje postojece brojno stanje! Austrija nema ni jedan kanader i nem ni jedan airtractor pa logikom ne treba ni nama… Uzeći u obzir more i otoke, oblik i duzinu drzavne granice i obvezu sudjelovanja u međ. misije i 30ak BH bilo bi na granici dovoljnog! A mi171 dao Bog da nas sluzi jos 20 godina i kada dođe vrijeme za zamjenu neka bar bude ch47 ili koj polovni v22

P

BDP Austrije 478 MLRD $ a Hrvatske 61 MLRD $. Ako komšije žele finansijski da unište sopstvenu zemlju, ko sam ja da se protivim.

J

@PPC Baš zato Hrvatska uzima iz donacija ili rabljeno, a Austrija sve kupuje i to novo. Pa ako se i kupi eskadrila novih helikoptera u što sumnjam, već je vjerojatno da će se uzeti opet iz donacija i platiti modernizaciju i remont neće se radi toga propasti.

L

Od napred liči na Tamića !

Odgovori
L

Čestitke komšijama /susjedima.
Odličan heli.

Odgovori
K

Odlična vijest. Unatoč tome što će doći za dvije godine, implementacija će biti brza i učinkovita. Sa amerima nema šale. Sa kiowama je prošlo manje od 6mj od trenutka iskrcavanja, do potpuno obučenih posada. To se ne može međutim reći kada je hrvatska nositelj posla.
1. Obalni ophodni brod nije primljen u službu
2. Elbit UT30mk2 na Patrijama, nema
3. Ugovor sa Izraelcima potisan, nije.
Trebao bi ministar izići sa informacijama po tome pitanju.

Odgovori
F

Hrvatska polako ali sigurno jača svoje obrambene snage. Nakon 12 komada F16 Barack i 16 Kiowa Wariorsa eto nam i Black Hawk za početak 2 komada pa posle 10 komada . Ni puno veće zemlje u okruženju neće imati ovako jako zrakoplovstvo. Ipak ostaje ćinjenicaa da Amerikanci nikada ne daju nešto za ništa. Šta Mi moramo vratit ostaje da se vidi.

Odgovori
n

Sve je ovo super ali finansiski preobimno, pretesko i nepotrebno za RH.
Ali zabole HDZ za to kada ovih He i F-16 budu ulazili u naoruzanje i dolazili na naplatu HDZ najverovatnije nece biti na vlasti (a ekipa koja je uzela kajmak sigurno nece bit u vlasti) i uvali ce vruc krompir drugoj vladi.
Jedino ako se dogodi ekonomski bum u RH u naredne 2. godine sto nije realno.

Funkcionalno nema nikakve razlike izmedju UH-60 i Mi-17 ali ekonomski je nabavna cena 2x veca (ako ne i vise) za UH-60 kao i odrzavanje i obuka.

Osim toga RH vec ima obuceno ljudstvo i zavod za odrzavanje helikoptera iz porodice Mil.

Po meni ekonomski (a to je sad i najbitnije) totalno nerezonski potez (nabavka 10 kom koja je povezana sa ovom donacijom) pogotovu kad veliki broj zemalja koji su clanice EU i NATO jos uvek koristi Milove i planira da ih zadrzi.

U svakom slucaju UH-60 su dobri i moderni helikopteri. Sumljam da ce se nabavljati mornaricka verzija jer bi to bio veliki finansiski izdatak. Mozda ako US ponovo bude donirao He.

Odgovori
z

@ns posmatrac

prelazi se u cjelosti na korištenje i održavanje zapadnih letjelica i sustava (Zadar je već osposobljen za potpuna održavanja Kiowa, uz to postaje NATO središte za obuku helikopterskih posada za specijalne misije, kao i centar za servis NATO aviona). Ruska tehnologija odlazi u povijest. još će se do isteka resursa koristiti Sh i to je to. Remontni zavod će biti osposobljen za temeljna održavanja F-16.
Btw, 16-ice dolaze u na naplatu u ratama, ne odjednom. O „ubiranju kajmaka“ već je Tango pisao o količini transparentnosti u usporedbi između nabavki F-16 i MIG-29. Ne trebam ti ni govoriti u čiju korist.

K

Trebalo bi uzeti i Abrams1a2 preko FMS programa, a ne preko javne nabave pa da imamo još jedan slučaj Patria

Odgovori
P

Iskreno cisto sumnjam, prije ce ic na leopard 2 iz rezervi njemacke vojske,ja mislim da je cak ministar kotromanovic o tome bio pokrenuo neke dogovore pa ne znam zbog cega je stalo.Abramsi nisu bas za ova podrucja,zapinju u blatu…

M

Nije ni leopard 2….. Nama treba tenk do max 50tona ala m84, leclerc, type10…

l

@Pb1
Abramsi ne zapinju u blatu. Zapravo ni jedan tenk na gusjenicama nema problem s blatom. Možda si pomislio na probleme Abramsa u zaljevskim ratovima sa pustinjskim uvjetima. Problem je bio u njegovom pogonu gdje za razliku od većine tenkova koje pogoni dizel motor, Abrams ima plinsku turbinu, a koja je znala imati problem sa sitnim pijeskom. Prednosti su opet dosta manji gabariti i težina u odnosu na diel motor uz praktično jednaku snagu motora, čime se ušteda na težini (riječ je i i do nekoliko tona) iskoristila na pojačanoj oklopnoj zaštiti. U Europi nema pustinjskog pijeska i ovdje bi radio sasvim ok.

M

Abrams ide na kerozin te je preskup za korištenje. Pogledaje malo koje države ih imaju u svojem sastavu pa će Vam biti sve jasno.

I

Kerozin je nusprodukt…..najjeftinije gorivo

P

znam samo da sam citao da abrams ima dosta problema u vjezbama po europi te da zapinje cesto u blato.

E

Za HR je 24 komada srednjeg transportnog/visenamjenskog helikoptera minimum i zato se sad mora raditi na zamjeni za starije helikoptere (14 x Mi-8).
Ja sam ocekivao jeftinije rjesenje, recimo Bell 412…
H145 (UH-72 Lakota) je izvrstan helikopter, ali u trenutnom sastavu nema izrazite potrebe za takvim helikopterom

Odgovori
a

Što se tiče nabavke 10-12 UH-60,ona će ići po posebnom programu kao donacija iz američkih viškova starijih verzija UH-60 a Hrvatska će platiti modernizaciju na UH60 M standard na kojem su i ova dva poklonjena,štoo će također biti najpovoljniji način nabavke

Odgovori
h

Je li ovaj model na videu onaj što je bio reklamiran kao Battlehawk?
Usput, kako ova krila/nosači utječu na letne karakteristike?

Odgovori
M

NIje, sličan je, ali nije taj model.

I

Vidim kako neki ovdje jos ne razumju koncept opremanja.
1. korak pri odabiru nekog sredstva je definiranje potrebe.
Neki ovdje lupaju neke nebuloze o Chinook helikopterima.
To je teski helikopter za kojim Hrvatska nema potrebe.
Hrvatska je drzava s razvijenom infrastrukturom te nema tesko dostupnih dijelova. I ako postoje tesko dostuone lokacije, one su povrsinski zanemarive.
Hrvatska nema potrebu za helikopterom koji ce podici haubicu s posadom na tu i tu lokaciju jer je ista dostupna i cestovnim putem.
Dakle, price o Chinooku i slicnim je prazna prica.
UH 60 i MI8/117 su helikopteri iste klase i namjene.
Imaju svojih prednosti i nedostataka.
Po meni je glupo stare MI8 mjenjati s UH60 dok su MI117 jos u igri.
MI8 bi se trebao zamjeniti manjim i dinamicnijim strojem kakava je Lakota.
Nepostojanje manjeg visenamjenskog helikoptera kakave je Lakota je veliki hendikep za drzavu poput Hrvatske.
I kad vec lupetate gluposti oko porodjaja u helikopterima…..onda je MI8/117 u velikoj prednosti nad UH60 jer ima prostraniji teretni prostor u kojem med.osoblje moze uspravno stajati i lakse se kretati oko pacijenta.
Ogromna prednost.

Odgovori
J

Ako gledamo medicinske potrebe, onda si možda u pravu,ali ne kupuju se za primarno za prijevoz pacijenata, a i pošto se našim vojnim helikopterima u skoro svim slučajevima prevozi po jedan pacijent, mislim da i u UH60 ima dovoljno mjesta za pružanje prve pomoći do dolaska u bolnicu. Uglavnom zbog kako sam navodiš dobre infrastrukture nema potrebe ni za milovima, odnosno njihova jedina prednost pred UH60 nije u potpunosti ni iskorištena. Kad budu poznati svi detalji kupnje ostalih UH60 znat ćemo više dal se radi o dobroj nabavi.

A

Ne moze BH biti najveci helikopter u inventaru. To nije dovoljno i to jasno ko dan. Chinook ili nesto slicnih mogucnosti je normalan razvoj dogadjanja tamo oko 2028-30 nakon Mi171.

I

Kao sto smo vec dosli do zakljucka, velicina je nebitna.
Hrvatska nema potrebe za takvim necim.

z

sve stručnjak do stručnjaka…
u kojem medicinskom helikopteru medicinsko osoblje stoji i kreće se oko pacijenta??
što pričate gluposti?

S

Insajder, vidim da si doslovno prepisao sto je napisano na defenderu uz tekst o donaciji ch47D. Objašnjenje je vjerojatno u tom trenutku dato iz MORH-a bazirano na u tom trenutku važećim strateškim dokumentima. Onima istima koji su smanjili HV na dvije brigade bez pričuve i skoro bez zrakoplovstva vjerujući u dobrotu ljudi i mir na svijetu.
Ako ćemo pobliže pogledati argument da je Hrvatska zemlja s dobrom infrastrukturom, malena i bez zabačenih područja onda bih te mogao pitati sto će nam uopće helikopteri? Koristimo kamione, jeftiniji su.
Kao sto možeš zaključiti moje je mišljenje da bi Hrvatska mogla imati koristi od Chinooka, pitanje je naravno koliko njih i da li imamo novaca za njih a to je druga debata.
Nadam se da će novi strateški dokument koji izlazi krajem godine definirati potrebu za novom zračno desantnom bojnom.
Pozdrav
PS UH-60M vrhunska stvar, nadam se da će slijediti i mornarička/protupodmornička varijanta

A

Kakvog zakljucka? Da heavy vertical lift nije potreban? Pa ne oprema se HV samo za zadace na domacem terenu da ce oprema ici autocestom (mozda jos uz cestarinu HACu?)…Vec u susjedstvu imas visoke planine a ni km autoceste…ako me kuzis. Skoro ko Afganistan…po svemu.

J

@Axel
Svašta bi bilo lijepo imati. Postoji neki koncept po potrebi i mogućnostima opremanja i nisam siguran da je potreba za takvim nečim pri vrhu prioriteta,osobito jer sam siguran da HV ne planira invaziju na zemlje u susjedstvu. Naravno, da HV planira invaziju na BiH, Chinook bi bio pri vrhu prioriteta, ali očito je da je prioritetna lista drugačija jer kao što se navodi u članku defendera ova donacija je odbijena. Sta ce biti za 10 godina glupo je i nagađati.

I

Axel, doba JNA i radnih akcija je davno proslo.
Imas potrebu za heavy liftom?
Ima firmi koje se bave time.
A nabavljati helikopter za potrebe koje ce se ujazati jednom u 10 godina…….uber glupost.

Cuj njega, gradnju AC u jednoj drzavi radi vosjska druge…..uber uber uber glupost.

M

Po meni mnogo je bolji izbor za komsije je mi 17.. kolika je prednost evo teksta gde i sami ameri priznaju da je jastreb blagi užas… bezmalo duplo manje tereta moze da ponese,lakši a glomazniji paketi ne mogu ni da stanu…itd, naravno ima i neke prednosto totalno nebitne u odnosu na Mi 17.. ne daju ameri dzabe tek tako…evo vam dzabe sheet samo da ne kupite Mi 17… i tako to ide i svi zadovoljni

Odgovori
J

Gle. Potrebe Amerikanaca su drugačije od potreba Hrvatske. Nisam siguran da je Hrvatskoj prijeko potrebno da transportira velike i teške kutije helikopterima,a i sada mislim da HV ne prevozi u milovima punim kapacitetom trupe. Činjenica je da se gura prelazak na Američku vojnu tehniku,ali još nisam vidio da Rusi nude nešto moderno u donaciji, a Amerikanci su se tu već dobrano isprsili. Tako da normalno da ćeš i kupiti od nekog tko ti je dao 16 par godina starih kiowa, 2 ganc nova UH60 i još platio obuku za to,a odobreno je još 10 kiowa kao donacija.

l

Vrlo smiona tvrdnja reći da je UH 60 Blackhawk užas niti je to struka ikada ustvrdila. Amerikanci ga koriste već 40 g. i radi se o jednom od najboljih i najuspješnijih helikoptera ikada! To što ima manju nosivost je zbog koncepcije same letjelice. Po meni je blagi užas to što Mi 8/17/171 ima istu podvjesnu nosivost kao i Blackhawk, a radi se o dosta većem helikopteru.

I

UH pod trupom nosi nekih pola tone manje od MI8/117……
U HR uvijetima, zanemarivo

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Živojin Banković na: [PARTNER 2021] EKSKLUZIVNO: Ministarstvo odbrane i dalje analizira kiparske jurišne helikoptere Mi-35P, ovaj tip helikoptera će sigurno dodatno biti nabavljen do nivoa eskadrile

VS S4 Како знате да наши хеликоптери Ми-35М неће добити бољу електронску заштиту? Или да то неће имати евентуално додатни примерци? На кипарским хеликоптерима су ти системи застарели. Кипар на својим Ми-35П нема ПОВР Вихр, већ Штурм-В и Атаке.

16. Oct 2021.Pogledaj

VS S4 na: [PARTNER 2021] EKSKLUZIVNO: Ministarstvo odbrane i dalje analizira kiparske jurišne helikoptere Mi-35P, ovaj tip helikoptera će sigurno dodatno biti nabavljen do nivoa eskadrile

Naravno da je bolje uzeti nove MI-35 helikoptere ,to uopste nije sporno .Kada je rec o kipariskim MI-24P ne vidim da je neko primetio da imaju bolju elektronsku zastitu helikoptera ,od nasih MI-35M,generalno gledano ukupno bolju zastitu . Takodje pored svojih limita top 30mm ima mnogo bolji ucinak na cilju od topa 23mm na MI-35M.Takodje…

16. Oct 2021.Pogledaj

Živojin Banković na: [PARTNER 2021] EKSKLUZIVNO: Ministarstvo odbrane i dalje analizira kiparske jurišne helikoptere Mi-35P, ovaj tip helikoptera će sigurno dodatno biti nabavljen do nivoa eskadrile

Jordan Тешко да би 4-8 Ми-35М и још толико Ми-17В-5 утицало да нам се уведу санкције. Не кошта све то баш толико. А фабрика где се производи Ми-35М још увек за тај тип хеликоптера има наруџбине из иностранства.

16. Oct 2021.Pogledaj

Srbofil na: [PARTNER 2021] EKSKLUZIVNO: Ministarstvo odbrane i dalje analizira kiparske jurišne helikoptere Mi-35P, ovaj tip helikoptera će sigurno dodatno biti nabavljen do nivoa eskadrile

@Jordan Nikakve koristi mi SDPR nema od te kompenzacije, samo kes je dobar. Drugo, da bi potpali pod sankcije, moramo potrositi vise od milijardu dolara, toliko helikoptera necemo kupovati sigurno. Mi-35M nije neka "najsavremenija" masina kao Ka-52 ili AH-64 pa da toliko planine novca.

16. Oct 2021.Pogledaj

Send this to a friend