BEG airport status
LYBE 2501:30 Z 140°08KT CAVOK 15/08 Q1019 NOSIG=
Modernizacija aviona Tu-22M3: Da li Rusija dobija i treći tip strategijskog bombardera? Izvlačenje aviona Tu-22M3M iz hangara Kazanjskog avijacijskog zavoda 16. avgusta 2018.

Modernizacija aviona Tu-22M3: Da li Rusija dobija i treći tip strategijskog bombardera?

Na svečanoj ceremontiji koja je u Kazanjskom avijacijskom zavodu S.P. Gorbunov održana 16. avgusta ove godine,  javnosti je prvi put prikazan modernizovani bombarder Tu-22M3M koji predstavlja prvi opitni avion na kome su izvršeni radovi u okviru obimnog programa osavremenjavanja vazduhoplovne tehnike ruske Daljne avijacije na kojoj radi kompanija Tupoljev.

Reč je o primerku Tu-22M3 proizvedenog 1987. godine koji nosi evidencijski broj 42, ima serijski broj 92-05 i fabrički 3792153 a njegov prvi let je planiran za kraj septembra. Nakon završetka ispitivanja ovog aviona uslediće modernizacija serije od, kako je zvanično saopšteno 30 aviona.

Na nosu Tu-22M3M se jasno uočava izbočina na nosu za koju se spekuliše da je deo sistema za popunu gorivom u vazduhu.

Za sada se ne zna koliko će trajati razvoj Tu-22M3M ali postoje informacije da bi serijska modernizacija mogla započeti 2019. godine a da bi prvi avioni mogli biti predati jedinicama 2021. Trenutno Vazdušno kosmičke snage Rusije (VKS) raspolažu sa oko 60-70 Tu-22M3 od toga oko 40 operativnih.

Na prikazanom prvom modernizovanom avionu uočavaju se dve glavne razlike u odnosu na M3, prva je izbočina na nosu za koju se smatra da predstavlja sistem za popunu goriva u vazduhu. Druga razlika je kućište u zadnjem delu korena vertikalnog stabilizatora koje je postavljeno umesto repnih topova i njihovog sistema za navođenje. Mnogi stručnjaci smatraju da se tu nalazi novi sistem za protivelektronska dejstva.

Kada je u pitanju elektronska oprema zvanično je saopšteno da je M3M dobio nove sisteme za navigaciju, komunikaciju i upravljanje vatrom dok je značajno unapređen samoodbrambeni sistem. Članovi posade sada se de u kabinama koje na instrument tablama imaju savremene višenamenske pokazivače a navodno će sve to biti unificirano sa opremom bombardera Tu-160M.

Mnogi mediji su ranije, pozivajući se na razne zvanične i nezvanične izvore, plasirali vesti o tome da će M3M imati nove motore NK-32-02 predviđene za Tu-160M i M2 ali se na promociji prvog primerka videlo da on za sada ipak ima stare NK-25.

Topovi za odbranu od ciljeva iz zadnje polusfere zamenjeni su kućištem u kome se verovatno nalazi sistem za protivelektronska dejstva.

Takođe radilo se i na unapređenju naoružanja. Tu-22M3M će sasvim sigurno dobiti novu krstareću raketu H-32 koja predstavlja unapređenu već dobro poznatu H-22 koja je bila osnovno naoružanje Tu-22M3. Spekuliše se da će se borbena moć aviona dodatno značajno povećati integracijom hiperzvučnih raketa vazduh-zemlja (more) H-47M2 “Kinžal“ koja se za sada nalazi samo u naoružanju modifikovanih presretača MiG-31K.

Ako se ispostavi da je Tu-22M3M zaista dobio sistem za popunom goriva u vazduhu to znači da će ovaj tip aviona ponovo postati strategijski bombarder. Podsetimo potpisanim sporazumima sa SAD SALT 2 avion Tu-22M je izgubio namenu strategijskog bombardera jer je uklonjen sistem za popunu gorivom u vazduhu.

Mnogi Tu-22M3 i danas svrstavaju u strategijski bombarder što se ipak ne može reći jer se u ruskoj literaturi pretežno nalazi podatak da je to tzv. дальний bombarder raketonosac.

Takođe ako uzmemo u obzir da je njegov borbeni radijus samo 2200 km i da je domet njegovog naoružanja tj. raketa H-22 svega 600 km (tu su i rakete H-15 dometa u zavisnosti od verzije 150 do 280 km a među njima su i one sa nuklearnomm bojevom glavom snage 150 do 300 kT ) onda on sigurno ne spada u grupu interkontinetalnih strategijskih bombardera.

Sa sistemom za popunu goriva u vazduhu Tu-22M3M moći će da dejstvuje na bilo koju tačku na planeti, domet njegovog naoružanja će biti znatno veći, rakete H-32 imaju domet od 1000 km a “Kinžal“ do 2000 km.

Komentari

B

Meni je jedino logično objašnjenje (a čini mi se da su i najavili) da se prepravlja da bi mogao „ugostiti“ Kinžal, a taj sistem ima svoju ulogu i ne mora da bude strategijski bombarder…

Odgovori
Ž

Свеједно, системом за попуну горивом у ваздуху Ту-22М је добио знатно већи борбени радијус….

D

@ Живојин
Нема никакве логике ту да буде систем за допуну горива уопште! У носном делу трупа где је трење највеће (изузимајући нападне површине крила).
Уосталом и руске вести су објавиле да му је долет повећан без система за допуну горива а да су подаци о томе тајна.
https://www.youtube.com/watch?v=eOsRGXxg8bI
Ово избочина на носном делу је вероватно везана за комплетно нову електронску опрему јер је летелица како и су самим вестима кажу буквално „одрана“ тј поскидана је сва електонска опрема са летелице и уграђивана је комплетно нова.

B

Od viška glava ne boli…
Ako nisi na nišanu tog sistema…

Ž

Dejan D

Зашто нема логике да Ту-22М3М има систем за попуну горива у ваздуху у носу?

Па погледајте где се тај систем налази код Ту-95 и Ту-160.

А ту су га имали и Ту-22М0, М1 и М2.

Ми нисмо навели да се ту сигурно налази тај систем већ да постоји могућност да је тако.

D

@Живојин
Нема логике да систем за допуну у ваздуху буде избочина (можда сам се погрешно изразио). Он је на приближно истом месту код Ту 160 и Ту95 али је увучен. Друго прочитајте ваш коментар па ћете схватити да сте реченицу оформили тако да схватимо да је то стварно систем за допуну. У самом тексту чланка је заиста другачије.
Што се тиче повећања долета једино су ми две ствари на уму. Реконфигурацијом летелице се у истој ослободио додатни простор који је искоришћен за додатно гориво, а могуће је и да се порадило на ефикасности мотора.

Y

Ovo je verovatno ruski odgovor na američki protiv-raketni štit. Ovim se šalje poruka šta se desi kad jedna strana izađe iz sporazuma. A Tu-22M3 praktično i jeste strateški bombarder držan na povodcu. Sada će samo da ga puste i još malo „naoštre“ zube. 😁

Odgovori
a

Meni je ovaj Tu-22M uvijek izgledao vise kao neki ogromni lovac, a ne bombarder! :) Nakon povlacenja konkorda bila je neka inicijativa da se manji broj Tu-22M pretvori u supersonicni biznis dzet, ali to je sve ostalo samo na inicijativi – mada bi bila dobra fora! :)

Odgovori
A

Radi se o informacijama koje mediji vade iz konteksta. Naime par biznismena je uputilo zahtev Tupoljevu za prepravku Tu-160 u biznis avion, ali je Tupoljev to odbio iz razloga sto je to vojni avion i kao takav ima sisteme i tehnologije koje se prosto ne mogu otkriti javnosti, ali su za uzvrat, prema recima direktora kompanije, ponudili da im Tupoljev napravi civilni, potpuno novi avion, ako treba i supersonican. Naravno cena razvoja i odrzavanja bi bila astronomska i od toga se odustalo.

M

Imali su Rusi 16 komada Tu-144 koji je isto slavno skončao kao i konkord…

T

Tu-144 se nije naleteo kao Konkord, istini za volju mada je poleteo pre njega.

k

u pravu ste njegov stariji brat Tu-22 Blinder, je mogao nositi rakete V-V AA-6 Acrid, tip radara ne znam, to M mu je dalo ime backfire i nosi rakete u trupu.

glumio je u filmu osobenosti nacionalnoj ohoti kada je u trupu prevozio kravu

M

nebacati nista sto moze da se modernizuje i neprijatelju nanese gubitke.
pametno. . ti avioni i sa tim godinama i danas su strah i trepet.

Odgovori
I

TU-22m3 sa navedenim doletom i raketom H-22 pokriva celu Evropu sem Francuske, Britanije i Španije ali sa Kinžalom ovaj problem je rešen. Do iole bitnijih ciljeva na teritoriji USA u svakom scenariju ima oko 7000 i više kilometara te bi tada bilo potrebno bar 4 tankovanja u vazduhu što je u sukobu sa USA realno teško izvodljivo. Isto važi i za tankovanje iznad Evrope. Nameće se zaključak da se Rusi spremaju za mogućnost pojačanih dejstava ili u regionu Arabijskog poluostrva ili na Severnom polu.

Odgovori
m

Rusiji je najbitnije da sa Tu22M3M pokrije celu EU ukljucujuci i glavni problem V. Britaniju. Sa dopunom u vazduhu iznad Rusije imace na raspolaganju domet od 6000km. Sve nato baze u EU bice na meti tih bombardera ukljucujuci strateske ciljeve natoa od radara, PRO sistema, komandnih mesta, komunikacija, unistavanje skladista sa taktickim nuklearnim bombama, aerodromi, veliki brodovi i nosaci aviona na velikim daljinama. Rusija do sada nije imala adekvatan i efikasan odgovor za nato baze sirom Evrope zahvaljujuci onima koji nisu mislili na bezbednost Rusije krajem 80tih i 90tih godina. Sada se taj problem resava sa raketama Kalibar, Kinzal, TU22M3M, radi se ubrzano na povecanju dometa Iskandera novim raketama. Ocigledno je da Rusija ima efikasnija sredstva za samozastitu TU22M3M u sistemima za protivelektronsko ratovanje u odnosu na topove u zadnjoj polusferi. Nosice dve rakete Kinzal. Radjena je i modernizacija na unutrasnjem spremniku za naoruzanje kako bi imao vecu nosivost ubojnog tereta.

Odgovori
J

Eventualni pravac napada iz Rusije na Ameriku bi išao preko Severnog Pola i Kanade, a ne preko Evrope i Atlantika.

m

ajmo se mi malo rijentirati na broj stanovnika u Europi i dio azije

Rusija – 144 milijuna
bjelorusija – 9 milijuna
Kazahstan – 17 milijuna
srbija 7 milijuna

Iako srbija nije dio rusije niti u paktu sa njime ali teoretski recimo da se udruže u neki novi varšavski pakt.

Tko bi mogao pobjediti ???

Velika je šansa EUROPA tj Nato

jer je ekonomija puno bolja, i ima puno više stanovnika

Velika britanija – 65 milijuna
Španjolska – 46 milijuna
Francuska – 66 milijuna
Rumunjska – 19 milijuna
Mađarska – 9 milijuna
Hrvatska – 4 milijuna
SAD – 325 milijuna
Australija – 24 milijuna
Kanada – 36 milijuna
Poljska – 37 milijuna

Kinu, Južnu koreju, Japan, neču uvlačiti u listu. Poanta je ako rusija ima kinžale, nema i dovoljan broj da napadne nato. Nato je jači, svi ti tupoljevi bi bili srušeni, trošilo bi se gorivo . Zaboravijmo na nuklearno oružje jer je to oružje u kojem nema pobjednika. Dakle ako rusija lansira na ameriku i europu, Amerika i Europa šalju istodobno na Rusiju, Srbiju itd. Poanta je da će ekplozija biti 100 puta jača od one u Hirošimi, iznad zemlje se bude podigao radioaktivan oblak i na zemlji nebude neko vrijeme sunca, ono što nije uništeno u nuklearnoj ekploziji bit će zagađeno tj komtaminirano sa nuklearnim pepelom. Nakon toga ljudi polako umiru jer hrana i pitka voda nisu za komzumiranje.

B

@m

uzmi u obzir da se oružje može samo jedno upotrijebiti a milion puta se može sa njim prijetiti…

Osim toga, ako je nato jači (kako ti izvede računicu) pa neće ostali odmah da se predaju samo zbog te činjenice…

I nema ratova gdje će neko pobijediti a neko izgubiti (osim u filmovima), svi će izgubiti, samo zavisi ko više cijeni svoje gubitke da li će se upuštati u avanture…

I

@m

Ajde da se još malo bolje orijentišemo. Prvo, stvarno ne vidim scenario po kome bi Rusija krenula da napada Evropu. Drugo, mi smo u 21. veku, te ta iznova i iznova ponavljana floskula o ekonomskoj moći nema ama baš nikakvog smisla. Ekonomija je imala veze sa sposobnošću ratovanja u 2 Sv. ratu, sada, u 21. veku ratovi su munjeviti i stvarno je besmisleno očekivati da bi se kapaciteti neprijatelja da proizvodi oružje ostavili po strani. Drugim rečima, pored vojnih ciljeva itekako bi se gađali i proizvodni pogoni a takođe i sve opcije transporta ne bi li se sprečio neprijatelj da koncentriše trupe. Treće, lepo je ređati brojke ali suštinski nije ispravno tj. džaba 50 miliona stanovnika kada je samo 300000 prošlo vojnu obuku a d ne pominjemo da večina evropskih NATO članica ima poprilično mli broj tenkova i sličnih sredstava. Eto, jedna velika Nemačka pa jedva da ima 600 Leoparda. Pominjati neku Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Hrvatsku je sa stanovišta ozbiljnog vojnog sukoba samo komično jer to su, u svakom pogledu vojni patuljci čija jedina namena može biti jeftino topovsko meso za ruse i ništa više. Rusija ima više padobranaca nego pobrojani patuljci redovne vojske. Tupoljevi ne bi bili tek tako srušeni. Rusija ima 50 TU-95, 60 TU-22, od toga 30 suTU-95 MS-16 tj mogu nositi po 16 krstarećih raketa. Ostalih 20 neka nosi po 6. Na jedno podizanje svih TU-95 Rusija može na, recimo Nemačku ekonomiju, lansirati sa granice sa Belorusijom (znači u okviru svoje teritorije) 600 krstarećih raketa. Neka na svaku fabriku bude lansirano po 20 raketa i neka samo 25% prođe to je ipak baj baj za 30 fabrika. A Vi, komšo, u časovima dokolice, prebrojte sve bitnije nemačke fabrike pa sračunajte posle koliko dana bi nemačka ekonomija prestala da postoji. U kombinovanom napadu gde bi TU-22 sa Kinžalima ili H-32 tukli PVO procenat raketa koje bi prošle je daleko veći a ceo napad se desio iz dubine teritorije pod kontrolom Rusije. Kako bi u takvom scenariju NATO obarao ruske bombardere ? Da bi efikasno presreli ruske bombardere morali bi poletati iz Poljske. A Rusija bi sedela skrštenih ruku i ne bi te aerodrome spržila Iskanderima? Na koje bi se baze onda vratili ti avioni NATO-a ? NATO je, dragi komšo, samo USA jer praktično samo oni, kao i Rusi, imaju oružje velikog dometa. Bez USA, evropski NATO bi kratko trajao protiv Rusije. A USA je preko okena. Četvrto, nuklearni rat nije kraj sveta, ako onaj ko udari prvi obezbedi uništenje 90% nuklearnih kapaciteta protivnika tu je kraj-jedina opcija je kapitulacija. Bojeve glave se mogu lagano podesiti na atmosfersku eksploziju tako da radioaktivni Fallout bude minimalan. Sreća pa ni jedna strana do sada nije bila sigurna da to može jer tada ne bi bio potreban ikakav povod, sve bi bilo gotovo za 24h i svet bi imao samo 1 neprikosnovenog gospodara koji definitivno ne mora više nikome da se pravda za bilo šta.

B

@ m
Vrlo detinjasta logika. I te kako bi se koristilo nuklearno naoružanje. Važeca ruska vojna doktrina podrazumeva i nuklearni odgovor na konvencionalni napad. Dakle, neće sedeti skrstenih ruku u slučaju da stvari u konvencionalnom sukobu odu k vragu, nego će vrlo efikasno eliminisati razliku u ljudskom i svakom drugom potencijalu. Za 64 miliona Britanaca dovoljna je jedna Satana. Nece razmišljati da pritisnu dugme. To znaju i na drugoj strani i znaju da mogu da se zakite i sa svojom ekonomijom i brojem stanovnika. Znaju da je uništenje garantovano. Srećom, i na toj strani jos uvek odlučuju odrasli ljudi i argumente tipa broj stanovnika i BDP serviraju domaćicama i poletarcima.

m

X32 je zaista opasno oruzje eksperti je vec zovu ubicom nosaca aviona. Tu22m3m nosice 3 rakete X32. Ona je manja od X22 ima nove motore koje joj omogucuje savladavanje protivraketne odbrane USA. Raketa ima sopstveni sistem za protivelektronsku borbu. Njena trajektorija leta iznosi 40km i pri velikoj brzini od 4,6maha obrusava se na cilj iz tzv mrtvog ugla gde je sistem Aegis nemocan da je otkrije. Slicno kao pri obrusavanju Kinzala. Rusija ce ubuduce prebaciti Tu22m3m na Krim tako da ce celo Sredozemlje drzati u saci tako da ce nosaci aviona morati ubuduce da se drze Atlantika.

Odgovori
M

Kod Rusa stalno neko budzenje/karabudzenje. Koliko tih projekata zaista dozive masovno uvodjenje u oruzane snage? Nadam se da taj M3 ne izgleda kao original u cijoj sam kabini imao zadovoljstvo da budem pre mesec dana u Kijevu (radilo se o verziji aviona za obuku pilota). Neverovatno cool unutra ali prilicno retro. Inace avion uzivo izgleda gigantski, steta sto Ukrajinci nisu zadrzali jedan od onih TU-160 sto su ih nove rasturili, bar za izlozbu (kapiram da Rusi nisu u fazonu da stave TU-160 u muzej). Mogu misliti kako to tek izgleda kad imate priliku da se prosetate oko njega.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Al-41F1 na: Uzroci i posledice otkazivanja isporuke F-35 Turskoj

Upotreba NATO raketa i sl. je "otvorena arhitektura" sistema upravljanja vatrom, skroz druga prica. Ovo oko S-400 i deljenja podataka nema veze s time, ali nije ni bitno. Uglavnom ne moze nista od podataka "da se ukrade" sa PVO, niti mora. Znaju Rusi mnogo o F-35 i vise nego dovoljno.

24. Apr 2019.Pogledaj

Beduin na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Što se događa sa Zagrebom – 1. dio

Zakljucak je jednostavan. Drustvo koje primarno ovisi o turizmu je drustvo koje zaostaje...

24. Apr 2019.Pogledaj

oxo na: SAD će iz svojih viškova donirati Albaniji tri helikoptera UH-60 Black Hawk

@Stevo Hrvatska je dobila 2 nova UH-60M. Ali tek će doći 2020 jer se sklapaju.

24. Apr 2019.Pogledaj

Al-41F1 na: Rumunija nastavlja proces dalje nabavke aviona F-16, za sada ne razmišlja o F-35

Zato sto to kosta 2 milijarde dolara, a malo im je jedna eskadrila na onoliku zemlju. Misljenja sam da im je i 2 eskadrile malo. Barem 3, otpimalno 5

24. Apr 2019.Pogledaj

Acafaca na: Uzroci i posledice otkazivanja isporuke F-35 Turskoj

Pa dobro,slazem se sa tobom u potpunosti sto se tice ekonomskog i politickog razloga,ali sam hteo da pojednostavim stvari ako zaista ima istine u toj mogucoj kradji podataka,sto se tice mogucnosti da jedan softver prica sa drugim nekompatibilnim,mislim da su rusi vec u toku pregovora ponudili mogucnost nadogradnje za nato standard,to se npr vidi u…

24. Apr 2019.Pogledaj

Send this to a friend