BEG airport status
[ANALIZA] S-300 ide u rat, detalji isporuke sistema Siriji, Izraelci zvanično ravnodušni S-300 do sada nikada nije upotrebljen u ratu, glavni razloga je bio taj što nijedna država koja ga je posedovala nije imala prilike da ga koristi. Sirija bi mogla biti prva.

[ANALIZA] S-300 ide u rat, detalji isporuke sistema Siriji, Izraelci zvanično ravnodušni

U poslednjih petnaestak dana razrešene su skoro sve nedoumice oko isporuke raketnog PVO sistema S-300 Siriji, saznali smo koja je verzija u pitanju, koliko kompleksa su Sirijci dobili a otkriveno je i da je to donacija Ruske Federacije. Povodom toga su se oglasili i Izraelci koji su zauzeli stav da ih sirijski S-300 neće sprečiti u daljim vazdušnim udarima pre svega po iranskim ciljevima u Siriji o čemu su već i zvanično obavestili Moskvu.

Na operativnom sastanku koji je predsednik Rusije Vladimir Putin održao sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Ruske Federacije 2. oktobra, ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je ruskog predsednika o isporuci sistema S-300 Siriji. U svom izlaganju Šojgu je rekao da je dostava sistema završena dan ranije, da je isporučeno 49 jedinica tehnike a da su osim elemenata S-300 u Siriju stigla i dodatna oprema za ojačavanje sistema za protivelektronsku borbu.

Iskrcavanje vozila za transport i lansrianje raketa 5P85SE2 sistema S-300 u vazudhoplovnoj bazi Hmejmim.

Odmah nakon što je spomenuo dodatnu opremu za protivelektronska dejstva, ruski ministar odbrane je rekao da kao rezultat toga Rusija sada u Siriji kontroliše bližu zonu do 50 km i dalju zonu, odnosno glavni pravac preko koga su se dešavali upadi na sirijsku teritoriju, a koja iznosi 200 km. Najverovatnije je ministar naveo zone mogućeg uništenja ciljeva sirijskim sistemom S-300 a na osnovu iznetog podatka o daljoj zoni od 200 km može se zaključiti da je Sirija dobila i rakete 48N6E2 koje imaju toliki maksimalni domet.

U daljem nabrajanju šta je sve isporučeno Šojgu je naveo da je dostavljena i oprema za zajednički odnosno jedinstveni sistem komandovanja mrežom protivvazduhoplovne odbrane a da će svi radovi na pripremi i obuci kadra kao i uvezivanja svih sistema u jednu mrežu, biti završeni do 20. oktobra. Na pitanje Putina o tome koliko je potrebno vremena da se sirijske posade obuče na S-300, Šojgu je odgovorio tri meseca a nakon toga je dodao da je završen izbor potrebnog kadra i specijalista, i da je započela njihova obuka.

Kontejneri za rakete sistema S-300 koji su isporučeni Siriji. Na gornjem desnom kontejneru uočljiva je Georgijevska lenta.

Dan pre ovog sastanka agencija TASS je, pozivajući se na neimenovan vojno-diplomatski izvor, prenela informaciju da isporuka S-300 Siriji predstavlja donaciju a to se moglo zaključiti i nakon gledanja video snimaka isporuka sistema. U jednom od kadrova vide se kontejneri za rakete na kojima se nalazi Georgijevska lenta koja se u Rusiji često stavlja na vojnu tehniku kada se održavaju vojne parade. Prema tome kao i na osnovu Šojguove informacije o dometu od 200 km, Sirija je najverovatnije dobila varijantu S-300PM2 koja je kao modernizovani S-300PM počela da ulazi u jedinice ruske armije 2013. godine.

Sagovornik TASS-a rekao je da su isporučena tri diviziona sa po 8 vozila za transport i lansiranje raketa, da je to tehnika koja je pripadala jednom od raketnih pukova Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koji je u međuvremenu prenaoružan na sistem S-400, da su sistemi prošli kapitalni remont u ruskim zavodima, da su ispravni i potpuno spremni za izvršavanje borbenih zadataka. Prema njegovim rečima svaki uz svaki divizion je dostavljen borbeni komplet od 100 raketa (ukupno dakle 300 raketa). Podatak o tri diviziona slaže se i sa podatkom koji je izneo ruski ministar odbrane da je Sirijcima dostavljeno 49 jedinica tehnike.

Dobijanjem modernog raketnog sistema velikog dometa, PVO Sirije će posle mnogo godina drastično povećati svoje sposobnosti i postati još veća pretnja po izraelske borbene avione. Međutim Izrael je odmah stavio do znanja da neće prestati sa izvođenjem napada na njima interesantne mete na teritoriji Sirije. To je pre nekoliko dana potvrdio i sam izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji  je između ostalog rekao da razgovarao sa zamenikom premijera Rusije Maksimom Akimovom kome je rekao da će Izrael nastaviti da se bori protiv, kako je rekao, pokušaja Irana da produbi svoje vojno prisustvo u Siriji i dostavljanja oružija borcima libanske šiitske organizacije Hezbolah.

Raketni sistem S-200 kojim je oboren ruski izviđački avion Il-20.

Činjenica je da je obaranje ruskog izviđačkog aviona Il-20, koga je greškom pogodila PVO Sirije za šta su Rusi direktno optužili i potrudili se da javnosti dokažu da su za to krivi Izraelci, značajno pokvarilo političke i vojne odnose Rusije i Izraela. Sa druge strane Izraelci jesu izneli svoju verziju događaja, čini se ipak da nisu mnogo marili da poput Rusa medijima dokazuju da nisu umešani u incident a i pored toga što je u Moskvu vrlo brzo nakon rušenja Iljušina, otputovao i sam komandant RV Izraela kako bi pokušao da izgladi odnose, to nije uticalo na odluku ruskog predsednika da preduzme neke korake vrlo nepovoljne po Izraelce, među kojima je i isporuka S-300 Siriji.

Po svemu sudeći, sirijski divizioni S-300 biće umreženi sa postojećom ruskom PVO koja se nalazi u Siriji čime će se dodatno otežati nastojanje Izraela da što efikasnije dejstvuje po željenim ciljevima. Treba ipak reći da S-300 nikada nije upotrebljen u ratu i da zbog toga nije poznata njegova efikasnost u realnim ratnim uslovima. Tome treba dodati da su SAD, Izrael i drugi zapadni saveznici već dobro proučili određene verzije S-300 kao što su bugarski i slovački S-300PMU, ukrajinske S-300PT-1, S-300PS, S-300V a najsavremeniju verziju koju su imali su prilike da proučavaju u Grčkoj bio je S-300PMU-1.

Artiljerijsko-raketni sistem Pancir koji, između ostalog, služi i za zaštitu raketnih PVO sistema velikog dometa S-300 i S-400 i koga Sirija već poseduje.

Međutim ovde imamo situaciju da je Sirija dobila S-300PM2 i to direktno iz ruske vojske koji je sigurno značajno unapređen u odnosu na pomenute starije verzije i izvozne varijante. Ipak dobru PVO i dobar sistem ne čini samo tehnika već je tu mnogo važniji dobro obučen i iskusni kadar. Kako smo zvanično dobili informaciju, obuka sirijskih posada trajaće tri meseca a za to vreme će dežurstvo na sirijskim S-300 verovatno davati rusko osoblje ili mešovite rusko-sirijske posade. Za uspešnu upotrebu novog sistema biće potrebna i nova organizacija koju će verovatno definisati Rusi a bitno je i unaprediti situacionu svest sirijske PVO kao i obezbeđivanje efikasnijih sistema kako za protivelektronska dejstva tako i za raspoznavanje prijateljskih i neprijateljskih vazduhoplova (sistem svoj-tuđ).

Izraelci će se za to vreme sigurno potruditi da obaveštajnom delatnošću prikupe što više podataka kako o samim karakteristikama sirijskih S-300PM2, tako i njihovim položajima i neposrednoj zaštiti diviziona. Do sada su oni, kao i SAD i druge zapadne zemlje, u blizini i iznad Sirije na različite načine imali prilike da u određenoj meri analiziraju karakteristike i ruskih sistema S-400 ali treba reći i da su i Rusi uz pomoć svojih PVO i sistema za elektronsko ratovanje donekle spoznali mogućnosti nasavremenijih zapadnih borbenih vazduhoplova među kojima su i borbeni avioni 5. generacije F-22 i F-35.

Krstareća raketa Delilah dometa do 250 km u naoružanju izraelskih borbenih aviona / Foto: Aleksandar Milošević

Kada je reč o samim dejstvima RV Izraela po ciljevima na teritoriji Sirije treba podsetiti da poslednjih godina izraelski borbeni avioni skoro da nisu ulazili u sirijski vazdušni prostor, najviše ciljeva gađano je u zapadnom delu Sirije i to sa bezbedne daljine, obično su krstareće rakete ispaljivane iznad istočnog Mediterana.

Sirijska PVO često je žestoko dejstvovala a na osnovu njihovih podataka, naročito su bili uspešni u obaranju upravo krstarećih raketa ali i ostalih ubojnih sredstava vazduh-zemlja. Februara ove godine, raketnim sistemom S-200 uspeli su čak i da obore F-16I i to iznad izraelske teritorije. Istovremeno Izraelci su izveštavali o uspešno izvršenim zadacima i značajnom degradiranju iranske vojne infrastrukture koja se nalazi u Siriji.

Izraelski zvaničnici su potvrdili da je njihovo RV već upotrebilo F-35 u borbenim dejstvima u Siriji.

Još jedan od bitnih činjenica je da Izrael, pored veoma savremenih verzija američkih borbenih aviona F-15 i F-16 koji su gotovo nepoznanica za ostatak sveta jer su dorađeni po izraelskim specifikacijama, poseduju i borbene avione 5. generacije F-35I Adir (za sada 12 od 50 naručenih aviona) koji se po opremi takođe razlikuje od osnovnog F-35A i koji su, kako izraelski zvaničnici tvrde već upotrebljeni u pravim borbenim uslovima. Međutim nezahvalno je i nerealno prognozirati ishod eventualnog sukoba izraelske borbene avijacije sa sirijskim S-300 jer tu, što se tiče taktičko-tehničlkih karakteristika tehnike obe strane, ima mnogo tajni i informacija koje nisu dostupni javnosti.

Sasvim je sigurno da rešenost Izraelaca u ostvarivanju svojih namera u odbrani nacionalnih interesa nije nimalo poljuljana isporukom S-300 Siriji, već u bliskoj budućnosti potvrdu ovoga možemo očekivati na terenu što bi moglo da dovede do većeg rizika od izbijanja sukoba visokog intenziteta na čitavom Bliskom istoku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ne

Poštovani Živojine, nažalost ću se u potpunosti saglasiti sa Vašim poslednjim pasusom ovog teksta. Odlična analiza.

Odgovori
Ne

E ovako nesto nama treba.

Odgovori
Bo

Cim prokrvarimo gace za Ruse kao Sirijci, dobijamo …. do tad: plati pa klati.

Pl

Врло неопходно…али нажалост идаље га немамо а морали би га имати јер смо војно неутрална земља,нажалост још увек смо остали на Совјетским ПВО системима.Што јр најгоре не живимо мирно као Бугари без бриге од неких сукоба иако бугари имају старији С-300 а ми немамо буквално ништа знсчајно…

Fa

PVO teško da može biti 100% efikasna bez jakog i kvalitetnog RV-a. Bez značajne podrške avijacije (npr. SU-35S), UAV letelica, AWACS-a i drugih sistema, PVO sam po sebi je u suštini samo velika meta.

Sigurno je da ova verzija S-300 nije nimalo naivno pojačanje sirijskom PVO, ali treba imati u vidu da je sa druge strane izraelsko RV (znamo svi njihovu reputaciju i opremljenost) i izraelske obaveštajne službe.

Izraelci mogu da unište kompletno sirijsko RV PVO kada god žele (imaju sve kapacitete za to), očigledno je da doziraju svoja dejstva upravo zbog prisustva Rusa. Lično ne verujem u masovnu eskalaciju sukoba jer to politički nikom ne odgovara.

Osim sporadičnih obaranja aviona na obe strana ili gađanja nekih PVO položaja bližih Izraelu (praćeno raznim izvinjavanjima i političkim „peglanjima“), većih sukoba zbog donacije S-300 teško da će biti.

Odgovori
Ma

Da uniste celokupnu Sirijsku PVO ?? Pa ceo NATO nije uspeo da Srbiji unisti sav PVO koji je zanemarljiv u poredjenju sa Sirijskim. Sirija je dobila S300 da bi mogli gadjati avione koji dejstvuju sa velike daljine. Izraelski Avioni skoro da ne lete nad Sirijskom teritorijom jer su tamo Buk-M2 i Pantsir-S1.

Ai

Zasto nisu unistili kompletno sirijsko RV i PVO pre nego sto su Rusi dosli?

BB

I do sada su uništavali kompletan PVO.

I to nekoliko puta… Samo su Sirijci bili neobavešteni…

Og

@ Airboss, pa već jesu, samo što to Sirijci ne znaju. Zato su im i oborili F-16.
Elem, ove dve države ratuju od svojih osnivanja, tako da teško da Izrael može uništiti ceo jedan rod vojske u Siriji. Daleko teže da to Sirija ikada učini Izraelu.

А

@Airbus – Aко се сећаш Израел је рекао да је уништио 50% Сиријске ПВО па гле чуда престаде да лети изнад Сирије. Нису Руси испоручили 1 већ више С300 батерија. Ако им се зоне дејства преклапају онда куку леле. А и како ће израелски пилот знати шта је Сириски С300 а шта Руски тамо у Сирији.

BB

Nisam stručnjak ali mi se činu da su ovi sistemi za elektronsku borbu i S300 daleeeeeko opasniji od samo S300. Čak mi se čini da je tu S300 „samo maska“ za uvođenje sistema za elektronsku borbu na višem nivou.

Odgovori
Lj

E ovo je donacija,nema potrebe za remontom,dovodjenjem na odredjeni standard,bla bla bla,…
Sto kazu:“kljuc u bravu i teraj“

Odgovori
ma

Nijedno oruzje nije neunistivo tako i S300PM2. Ali je sigurno da ce Izrael da plati visoku cenu do njegovog unistenja. Kao drugo kako unistiti S300 a da se ne uvuce Rusija u sukob jer je S300 veoma vazan sistem u zastiti i njihovih vojnika i aviona. Ja znam da je Izrael navikao da sve probleme resava golom silom i tesko je kasnije vratiti se diplomatskim sredstvima, ali morace s vremenom da se navikne na smanjenje upotrebe vojne sile. S300PM2 je po nekim parametrima vrlo blizu sistemu S400. Vrlo je zilav i otporan na razna ometanja postojecih sistema u operativnoj upotrebi. Raketu 48N6 je tesko zbuniti raznim mamcima jer njeno navodjenje je kombinovano i dosta tajanstveno. Ruski strucnjaci kazu da S300PM2 moze da detektuje F35 na velikoj udaljenosti i visini. USAF je opet stopirao letove svih lovaca F35 nakon pada jednog aviona F35B pre dve nedelje kako kazu zbog problema sa dovodom goriva. Svi ovi sistemi S300 koji su prodati drugim drzavama ne mogu se uporedjivati sa verzijom S300PM2. Izraelci su pokusali doci do nekih informacija u Ukrajini ali tamo su im rekli da se njihov S300 ne moze uporedjivati ni po jednom parametru sa ruskim zenitnim sistemom kakav je S300PM2. S300PM2 ima superioran i sofisticiran radar u odnosu na sve izvozne verzije koje poseduju Bugarska, Grcka, Ukraina itd… Ima mnogo jaci i brzi kompjuter potpuno su drugi kodovi, ima veci domet, mnogo brze reaguje od trenutka otkrivanja cilja do lansiranja rakete u odnosu na izvozne verzije, unistava vise ciljeva istovremeno pritom vestacka inteligencija bira one najopasnije. Bugarski, Grcki, Ukrainski S300 i S300PM2 kao kada se uporedi Yugo i Lamborghini. S300PM2 moze po upucenim ljudima u tu tematiku da izadje na kraj i kada bi USA Izraelu isporucila jos dodatnih lovaca F35 – jos jednu eskadrilu. To kaze teorija a prakticno ne bih voleo da se ista desi. Medjutim neki se tesko odvikavaju od upotrebe sile. Ne valja biti previse bahat i osion. Sigurno je da ce oni i dalje pokusavati nesto uraditi ali mislim da nece bas direktno nasrtati na S300 vec gadjace nesto u okolini jer Rusija zaista ne bi mogla preci preko toga da S300 bude unisten dok su oni tamo na terenu sa svojim vojnicima i dok glavosece ne budu potuceni do nogu.

Odgovori
Ma

F35 nije pretnja. Ameri su prizemljili sve F-35 avione posle nedavnog rusenja jednog. Ti avioni nece jos dugo biti potpuno operativni, ako ikada i budu.

Pl

Te sisteme što poseduje sisteme S-300 kao što su zemlje poput Bugarske, Ukrajine, Slovačke i Grčke su uglavnom stari.

Mi

Možda je slovački S-300P zastareo ali ne bih se složio s tim za grčki i bugarski PMU-1.

Ž

Словачка и Бугарска имају С-300ПМУ из 80-тих година, Грчка ПМУ-1 из 90-тих.

Mr

Mislim da je to dogovor Rusije i Amerike da neposredno bez direktnog fajta konacno isprobaju S-sustave (Sirija) i F35 (Izrael) iliti sve su to samo ratne igre!

Odgovori
Fr

Bravo njihov dogovor je odavno takav tako je bilo i sa zadnjim raketema dogovor tko sa čime tuče a tko sa čime dočekuje , Zadnji put je to bilo sa Tomahawk raketama a Rusi su isprobali svoju protuzračnu i čak srušili nekoliko ali ono što nisu uspjeli pogodit i sve su rakete pogodile cilj je AGM-158 JASSM trenutno najbolja krstareća raketa https://youtu.be/gjV5yePYHv8

Vl

Franko, da li si siguran da nisu obarane rakete AGM-158 JASSM?
Neki tvrde da jesu i to ne mali broj…
Pominje se da je i neki broj raketa padao zbog elektronskih mera, samo nisam siguran da li je i među njima neka od AGM-158 JASSM.

Sl

Sada je valjda svima jasno zašto Srbija u skorije vreme neće moći da nabavi neki napredan sistem PVO ruske proizvodnje. Rusi su videli na primeru Ukrajine i Bugarske šta bi se desilo ukoliko isporuče Srbiji neki respektabilan PVO sistem. Odmah bi se skupila ekipa iz NATOa i rastavila ga do najmanjeg šrafa. Zato i dobijamo opremu staru 30 godina,sve po zasluzi…

Odgovori
Ra

Ukraina,Slovačka,Bugarska imaju S300 još od doba Varšavskog pakta…Po prestanku postojanja Varšavskog pakta većina naoružanja tog pakta je ostalo u svim državama tog pakta….E tako imaju S300 Ukraina,Slovačka i Bugarska i sve su to starije verzije…Grčka je svoj S300 preuzela od Kipra ali da neotvaram sad tu temu…I njihov sistem S300 je starija verzija…

Pl

Slobodan321:To nije tačno Rusi su i prethodnih godina nudili S-300 Srbiji, nažalost, naša strana se nije dovoljno dobro zainteresovala da izdvoji solidnu sumu novca. Naravno da bi bilo protivljenja određenih zapadnih zemalja, ali kupovina bi se realizovala, nažalost situacija je slična idalje se kuka na manjak novca za S-300.Kada rusi prodaju oružije sigurno nosi i određene zahteve i odobrenja tako da ako bi nešto bilo oko nečasnih radnji, imaju načina da “ zaprete Srbiji“, to se sve zna, nije od juče… Nego na sreću ako je tačno da dolazi nov sistem iz Rusije biće dobro bar i ta šačica da unapredi našu zastarelu PVO odbranu. Vlast će to predstaviti kao izuzetnu kupovinu i „dovoljnu za našu PVO“ nažalost plašim se da će nabavka biti isuviše mala u kvantitetu za naše potrebe. A što se tiče Sirije, biće to odličan PVO koji će vrv dobro obarati izraelske avione, pogotovu F-16 a možda i zapadne koalicije, obzirom da je sistem bio VKS Ruske federacije sigurno nije naivan i dobro je unapređen… Ali vrv će i broj naleta agresije na Siriju će se drastično smanjiti,nisu ni Izraelci naivni, paziće oni mnogo više. Ne znam tačno za kada je najavljeno da stiže za nas PVO koji je navodno kupljen.

Mi

Još gore, prevezli bi ga u Brisel u sedište NATO-a.

Br

Zivojine, koliko lansera ima jedan divizion o S-300? Koliko bi nam diviziona bilo dovoljno za dobru pokrivenost VP-a? Koliko oupste kosta jedan dizivion u ovakvoj nekog verziji. Pitam jer mislim da srbija moze da isfinansira jedan vec u tekucoj godini, sobzirom da ce suficit biti 0.6% bdp-a tj. 345 miliona dolara
PS. Za sve one koji se pitaju odkud mi ova brojka kad je svetska banka izbacila samo nominlani bdp za 2016 godinu. Koristio sam prelimenarnu racunucu bdpa iz 2017 koju je izbacio RZS koji glasi da je nominlani bpd bio 4.750 triliona dinara tj. 46.2 milijardi dolara posle sam sve ovo pomnozio sa koeficijentom 1.042 (rast bdpa 2018 u stalnim cenama) i jos 1.02 (inflacija 1.02) da bi dobio bdp od oko 49.6 milijarde dolara a posle toga sam to pomnozio sa koeficijentom 0.006 (sufitit budzeta u 2018) da bi dobio konacni suficit od 296 miliona dolara

Inputi:
http://www.stat.gov.rs/sr-latn/vesti/20181001-bruto-domaći-proizvod-2017/

http://m.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:753012-MMF-ocekuje-rast-Srbije-od-42-odsto-u-ovoj-godini

https://www.blic.rs/biznis/vesti/fiskalni-savet-budzetski-suficit-35-milijardi-dinara-u-2018/e78zzjl

Na zahtev mogu objasniti svaku operaciju ponaosob.

Takodje ne impliciram da cemo ove godine i kupiti S-300 vec samo kazem da je tako nesto moguce u buducnosti. Stvarno ne znam gde je proslogodisnji suficit otisao (mozda na aktuelne ili prosle nabavke ili povecanje plata i penzija) kao ni gde ce ovaj ali mislim da je kupovina finansijski ipak moguca. Druga stvar su vladini prioriteti

Odgovori
Br

Koji crni suficit, skole i bolnice se raspadaju, a zatvori – Ovolicni.

Ig

Narocito ako podignemo cenu goriva na 250 RSD, onda mozemo da kupimo i tri diviziona, bez problema jer kakav bi to tek suficit bio u budzetu, najveci u istoriji….

Ž

Систем С-300 се више не производи, последњу извозну верзију С-300ПМУ-2 купио је Иран, 5 дивизиона за милијарду долара.

Ek

„Sasvim je sigurno da rešenost Izraelaca u ostvarivanju svojih namera u odbrani nacionalnih interesa nije nimalo poljuljana isporukom S-300 Siriji“
Kakvi su izraelski nacionalni ciljevi u Siriji? Bombarduju nezavisnu drzavu dok ceo svet gleda i pravi se lud.
Ako S-300 ne menja nista izraelcima cemu onda frka i pretnje amerikanaca zbog isporuke sistema sirijcima? I zasto od kada je Sirija dobila S-300 izrael nije napao siriju?
Iako se trudis da zvucis „neutralno“ ipak se primacuje naklonost prema izraelu.

Odgovori
Ž

Израелски национални циљ у Сирији је, између осталог, спречавање утицаја Ирана, елиминацију и сузбијање његовог војног присуства.

Не постоји нерањиви оружани систем, тако је сигурно и са С-300 са којима се у рату САД, западни савезници и Израел још нису сусрели. Али тако је било и са другим ПВО системима, попут нпр. много старијих Неве и Куба који су временом добро проучени и који нису више били толика претња.

Ми на порталу немамо наклоности ни према коме, мислим да сте погрешно протумачили текст.

Vl

Baš tako, ako Izrael brani svoje nacionalne ciljeve u Siriji šta onda sprečava da to isto rade Iranci ili Sirijci u Izraelu?
Baš naopaka zamena teza čiji je tvorac Amerika a baštine je sve zemlje koje hoće nekažnjeno da vršljaju i bombarduju po drugim nezavisnim zemljama.

Ed

Brani Izrael i to bas tako da napada one koji se javno zaklinju kao Izraelski neprijatelji. To rade tako da preventivno sprijecavaju razvoj ikakvih opasnosti, u okviru svojih mogucnosti, i na tudem teritoriju…
Ne opravdavam, ali to im je logika

In

Vlad…..
Operacija Opera je i vise nego zorni primjer aktivne obrane, ma sta god to znacilo.

Sadam s nuklearnim oruzijem 80ih….jako gadan scenarij i za Iran i za Izrael i GCC….
Assad s nuklearnik oruzijem…..jednostavno neprihvatljivo za Izrael tako da su satrali taj plan u samom zacetku.
Tako se to radi.
Zveknit ce oni po svima onima koje shvate kao opasnost po sebe.

Zo

Izraelci zvanicno ravnodusni! Svako ko imalo poznaje tu zemlju znaju sta onda znaci nezvanicno kod Izraela. Netanjahu je bio u Rusiji zajedno sa Vucicem na paradi pobede u Moskvi ali ne zato da bi samo vidio sta stoji nasuprot americkom kaubojsko predatorskom mentalitetu vec da lobira i moljaka da se taj sistem ne isporucuje Siriji. Setite se. I uspeo je. A onda je usledio kukavicki potez famoznog baraka koji se skrio uza ruskog aviona i evo odgovora… ulozi se podizu sve vise a neki su strpljenje Rusa zamenili za nesto drugo. Neki i danas pricaju kako Rusi nisu Turcima uzvratili za rusenje onog suhoja a danas ih zapravo drze bas gde zele i kako zele. Bez ispaljenog metka. S Izraelcima bi bojim se moglo ici teze jer oni svoju sigurnost stavljaju iznad svega sto je sasvim legitimno. Ali prasiti baracima po onim nesrecnim Palestincima ili ostacima sirijske pvo je jedno a merkati se s nekim ko ima neuporedivo vece kandje i zube je recept za katastrofu. Verujem da su neke nove crvene linije postavljene i kod jednih i kod drugih ali guzva je sve veca i veca a samim tim i prostor za jos skuplje greske. A ovo sto je usporuceno Siriji deluje toliko mocno i bez onog dela da neke njegove karakteristike uz sav njihov trud jos uvek nisu poznate zapadu.

Odgovori
om

Djeluje moćno , bez sumnje ali ako je na drugoj strani Izrael onda je ipak malo, malo manje moćno.
Izrael je tehnološko čudo i zemlja koja je već 70 godina u borbi za svoj opstanak. Njihov način razmišljanja drugačiji je od bilo koga na ovoj zemlji i baš zato uzdigli su vojnu tehnologiju i ratnu strategiju do savršenstva. Oni će pronaći odgovor na ovo i neće sigurno podviti rep i dopustiti bilo kakovu ugrozu sa teritorije Sirije.
Siguran da bi se na ovu prijetnju mnogi povukli ali Izrael neće.
Zato ipak vjerujem da će jedni i drugi pronaći rješenje jer Izrael i Rusija nisu neprijatelji,ali nisu niti ono što su na početku osnivanja države Izrael bili.
P.S. Nesrećni Palestinci. Izrael legitimno udara po vojnim ciljevima koji su nažalost infiltrirani među tim nesrećnicima, zato nemoj govoriti da udaraju po nejači, jer oni su samo kolateralne žrtve koju svaki normalan čovjek ne priželjkuje. Što bi učinio ti da susjed postavi top među svojom djecom i udara po tvojoj djeci.
I na kraju Izrael je državu dobio i ne sumnjam da će ju braniti dok bude Izraelaca… i to ti je to…dakle, S300 nije neuništiv a životi vojnika i tehnika zalog su za to.

ae

Da li će izraelska avijacija napasti s 300? Osobno mislim da ne, jer s300 bilo koja verzija nije iskljucivo komad vojne opreme već politicko sredstvo. Uništenjem nećeg takvog Izrael bi nanjeo ozbiljnu štetu ruskoj reputaciji i reputaciji vojne industrije, a tu se vrti ozbiljna lova kada su rusi u pitanju

Odgovori
al

onaj ko ocekuje sukob rusije i izraela se prevario u racunu,jer do toga sigurno nece doci.ovde je samo izrael na dobitku jer ce ekspresno dobiti preostale f 35 sa sigurno naprednijim naoruzanjem,sto ce sa onim sto vec imaju da dejstvuju u siriji kada za to bude potrebe.jedini gubitnik ce biti asad,ma koliko mislio da ce mu s300 nesto pomoci.u to ce mo se uveriti vec kod kod narednog dejstva izraelske aviacije u siriji.posle toga bice dilema ili s300 nije toliko superioran ili taj sistem nije dejstvovao,a najverovatnije ce biti unisten raketom delilah sa bezbedne distance

Odgovori
De

Ameri su prizemljili F-35 jer se jedan nedavno srusio…

S300 je i nabavljen da bih se mogli obarati avioni koji gadjaju sa velike distance. Izraelski avioni gotovo da ne lete nad Sirijom (pre svega zbog BuK-M2 i Pantsir-S1 sistema) vec gadjaju mete van prostora koji pokriva Sirijska PVO.

Videcemo koliko cesto ce Izraelci da gadjaju u buducnosti. Da vole S300 ne bih lobirali svih ovih godina protiv snabdevanja Sirijie pomenutim sistemima. Druga stvar je sto ce biti prisiljeni da i dalje dejstvuju. I ja sam nestrpljiv da vidim ucinak S300 u realnim ratnim uslovima , a takodje i sposobnosti IAF u uslovima jake PVO i elektronskog ometanja.

Mi

Šta ako se desi da S200/300, Pancir, Buk, potpuno nebitno koji sistem, potkači toliko hvaljeni F35 i prizemlji ga?
Hoće li tada to „čudo“ vazduhoplovstva F 35 doživeti sudbinu F 117, da truli po američkim aerodromima, glumeći nekakvu „rezervu“.
Rusi i Ameri su u Siriji značajno podigli ulog. Ukoliko uopšte igraju (Ameri sa svojim igračem Izraelom), neko će morati da izgubi…

ru

Neznam koliko je pametna ova isporuka S-300 Siriji, bojim se da će ovo biti težak udarac Rusima i njihovoj tehnologiji nakon što se najvjerovatnije pokaže kroz sljedećih 6+mjeseci da su Izraelci i Zapad sposobni srušiti mit ovog sustava.
Daleko da je ovo loš sustav ali Izrael je tehnološko čudo i njihov način razmišljanja, sustav školstva, znanosti je bolji od Ruskog…
Ovo će biti ozbiljan tehnološki udar na Rusiju!

Odgovori
Ž

Зашто би био технолошки удар на Русију? Они више не производе С-300, имају С-400 а припремају С-500.

С-300 до сада никада није имао борбену употребу, можда је време да видимо колико је способан?

Jo

Da je Izrael tehnolosko cudo proizvodili bi sami npr.avione, a ne iskljucivo kupovali od Amera. Izrael je tehnoloski vrlo napredna zemlja, ali cudo?

ru

Vise manje ti sustavi imaju sličan „tenzor“…
Rusija se izlaze velikom riziku ako joj ovaj sustav „padne“, a izlaze ga prema tehnoloski jakom Izraelu, ovo nije samo vojno vec i političko-ekonomsko pitanje, možda i jedno od ključnih vojno-tehnoloških srazova u zadnjih 20 godina…
Po meni rizik puno veći za Rusiju nego za Zapad… will see!

ru

Izrael je EW superpower…odnosno Elbit Systems
Neke Izraelske sposobnosti:
„Israel has developed a weapon capable of mimicking a maintenance cellphone signal that commands a cell network to “sleep,” effectively stopping transmissions…“
„…The Israelis also have jammers capable of creating interference within emergency frequencies for first responders….“
itd

Dakle sve je zapravo u domeni „frekvencijske borbe“, a kao sto sam napisao Israel, Elbit je tu nadmoćan….

Ba

@rubesmart

Izrael je to bio u ratu sa Libanom prije desetak godina, jel? I kako je to završilo? Kako to da „frekfencijska bomba“ nije omela jednostavnu napravu kao što je RPG-29, „Fagot“ i slično? Kako „Elbit Systems“, „njihov način razmišljanja, način školstva, znanosti, koji je bolji od ruskog“ nije vidio da je slanje oklopne kolone kroz usku udolinu u Libanu teška glupost i put u katastrofu? Kako je to tehnološko čudo pomoglo svojim posadama koje izginuše onako?

Vidi, ljudi su se opekli, krenuli da razvijaju „Trophy“, radi se, ne sjedi se na plaži, sve ok. Ja imam veliko poštovanje prema mnogim rezultatima IAF-a i činjenica je da su novopridošli sistemi u Siriji ranjivi, ali….

….Zaista je glupo dizati u domene naučne fantastike operativnu sposobnost jedne armije koja je bezbroj puta do sada dokazala da je itekako sposobna i za brljotine, greške, loše taktičke procjene i sve ostalo što čine i druge armije svijeta. Ako je u pitanju tolika tehničko- vojna nadmoć, zašto dejstvovati sa mora? Šta se to promjenilo za par godina? Kada se očekivalo da Damask padne „pobunjenicima“ u ruke svaki dan- ljudi su uredno Baracima letjeli u istočnu Siriju, bombardovali su Palmiru kad god promaše sportsku prognozu, ili iz drugog razloga imaju loš dan, jel’?

Znači došlo je do nekakve promjene situacije pa je ocjenjeno da je faktor rizika po ljude i opremu sada prevelik da bi se to radilo na isti način kao i tada. UPRAVO ovo, a ne obaranje svih neprijateljskih aviona je funkcija PVO. Ako su potencijali PVO jedne zemlje takvi da odgovore neprijatelja od dejstva sa reona koji pokriva taj PVO- onda taj i takav vojnik na toj i takvoj bateriji svaki dan kad izađe na položaj spasi po neku fabriku, aerodrom, skladište oružija, most, saborca koji je u tenku u nekoj šumi…

Može se vrlo lako desiti da neki od djelova sistema S-300 bude uništen. Može se lako desiti da i neki od Izraelskih aviona bude oboren, ali ipak: Svaki dan kada IAF ne bombarduje ciljeve u područiju dejstva S-300, taj sistem je pobjednik u odnosu na IAF, jer su potencijalne mete uvjek puno vrijednije od same baterije koja je čuva. To je suština.

I inače, zar je moguće da tako „napredna i genijalna“ nacija opšte dovela u situaciju da apsolutno sve mora da rješava silom, da duguje svoje postojanje jednoj svjetskoj sili i od njenog mišljenja zavisi, te da nema niti jednog drugog pravog saveznika u bližem okruženju? Sa svima su ili u ratu ili u jako lošim odnosima? Koliko je to država Iran do sada napao? Na čijoj je to zemlji Iran? Ajde u posljednjih 200 godina nađi nešto?

Zar je moguće da dio novca kojim se plaća tolika vojna mašina nije moguće usmjeriti na dalekosežnije projekte koji nose mir i suživot? Ostrašćenost, glupost i politika, kao i bilo gdje u svjetu, nikakve tu fame, genijalnosti i čuda nema.

ru

@Banja Luka

nepotrebno proširivanje teme izvan domene tehnologije ali dobro… Sve te zemlje oko Izraela uključujući Rusiju mogu zahvaliti uglavnom prirodnim resursima da su dostigle kakav takav standard… Svjetska Pamet se nalazi negdje drugdje, a Židovi su možda i dali najviše svjetskoj znanosti…
Ne zelim da vrijedjam ni jednu naciju/narod ali naprosto neki su uspjesniji zbog načina na koji razmišljaju, način na koji su organizirani itd.. i to im se mora priznat (i UCIT od njih!!!) i to prije svega mi ovdje na ovim nesretnim balkanskim prostorima prema tome igrat dugorocno na kartu Rusije i ostalih zemalja s ogromnim entropijama nema smisla…
Učimo od najboljih, znanje je moć!

ma

Bugarski , Grcki, Slovacki, Ukrainski S300 su opasni sistemi ako su potpuno ispravni za upotrebu ali oni su projektovani za lovce lll generacije imaju manji domet, nisu efikasni u otkrivanju stealth aviona na velilim daljinama, imaju znatno slabiji radar i racunar. I nikako se ne mogu meriti sa sistemom koji je stigao u Siriji. Koliko ce Sirijci uspeti da se usavrse rukovanju tim sistemom to je druga prica? Sigurno ne mogu biti toliko vesti u rukovanju kao Ruski instruktori. Veoma je vazno kako se rasporedi i na kakvom terenu S300 i treba biti vrhunski obucena posada za njegovu veliku efikasnost. Kod sistema S300PM2 ljudski faktor nema neku naglasenu ulogu jer sve radi vestacka inteligencija. I dalje je Izrael za neke komentatore Bog i batina bez dovoljno argumenata. Koju to silu Izrael pobedi do sada??? Mozda Egipat, Siriju,Palestince itd… Sve su to jake vojne sile nema sta? Za Izrael i USA samo vazi zakon dzungle nista drugo. Da li je Izrael poljuljan ili ne to ce se videti u buducnosti ali im nikako nisu ravnodusni kada imaju napokon pred sobom jedan zaista mocan sistem PVO PRO S300PM2. Zar Izrael nije pretio bezbroj puta da ce unistiti S300 cim stupi na tlo Sirije pre nego sto ce biti operativan, pa sto ga ne unisti kada je S300 vec na tlu Sirije? Koliko godina unistavaju PVO Sirije pa je ne unistise vec je sada znatno ojacala a napada je „tehnolosko cudo“ po nekima. Pogledajmo koliku buku su digli ameri sto je Indija kupila 5 diviziona S400 cak idu dotle da im prete sankcijama. Je li to demokratija u koju se kunu? Nama je Rusija nudila vrlo savremeno i opasno oruzje sada vec pre 5, 6 godina. E sad sto je nekome zasmetalo sve to pa po nekima nije nam to potrebno, izgovora da nema se para a za pljacku ima se para u svakom pogledu. Jedan od najbitnijih faktora kod S300PM2 je sama raketa 48N6 koja ima dovoljno kapaciteta da unisti cilj na daljini preko 200km. Sto je najvaznije vrlo je otporna na ometanja i pored toga je u stanju da prati pravi cilj ili u toku leta da izabere drugi cilj. Ako se kojim slucajem tehnolosko cudo odluci na nepromisljen korak i izvrsi direktan napad na S300 bice u velikom problemu.

Odgovori
Yr

Imam ogromno poštovanje prema IDF-u, ali ovde ga ljudi preteraše sa hvaljenjem istog. Pa taj isti IDF praktično ne leti u Sirijskom VaP-u već neko vreme. Nisu u stanju da eliminišu S-200, to vam je skalamerija na šinama čije su lokacije poznate već 40 godina a sad će naprasno da počiste jedan bod najnovijih PVO sistema potpuno mobilan, žilav, sa podrškom skalamerije za el. ometanje i još dobro pokriven Bukom i Pancirom i uvezan u integrisanu PVO sa sve ruskim sistemima na terenu. Naravno da neće IDF odustati od napada ali mogu da se pozdrave od sirijskog VaP-a a bogami i libanskog. Gađaće sa ivice dometa iz Mediterana i teritorije žutih, koristiti bpl i kr maksimalno uz naravno manju efektnost i to je to. Obuzdavanje Irana je trenutno moguće jedino uz pregovore sa Rusima i Asadom poput dogovora oko Golana kad je Izrael ćutao a za izvrat Hezbolah i Iran otišli na sever Sirije.

Odgovori
i

Ne nego ce da lete iznad Sirije i da gledaju kako im na zivo cerece pilota ako im padne avion. Za koji klinac su pravili sve ta stand off naoruzanja ako ce leteti iznad sirije??? U Izraelu zivot svakog vojnika je na prvom mestu a tek onda sve ostalo to sto je usvim nasim taktikama uvek bilo da zivot vojnika nevredi nista je nas problem

om

Izrael jeste tehnološko čudo ,vidim da se ovdje neki izruguju. Tako mala zemlja ,mali broj žitelja,skučeni životni resursi pa opet u srazmjeru sa bilo kim ili bilo čim na samom su vrhu. Koju to njihovu
tehnološku vojnu igračku ne bi željeli imati u svojoj vojsci. Ja se naprimjer ne bi baš ničega sramio. Da ne nabrajam sada jer bi mi oduzelo vremena…Neko je ovdje rekao zašto avione ne prave. Ušli su oni i u to područje ali im je isplativije unapređivati već dokazane platforme i tu su pravi majstori. Još na kraju da nisu možda Rusi tehnološko čudo …e vala sigurno nisu. Onoliki svekoliki kapaciteti a na izlazu malo. Jaki su u tim raketnim motorima ,ali to je zbog forsiranja svemirskog programa koji su ameri odavno napustili,malo radari ,to povezali nekakvim softverom i naravno atomske glave i malo oklopa na zemlji i to vam je to. Ne Rusi sigurno nisu ….tehnološko čudo.

Odgovori
Ba

Pokušavam da shvatim Vaš stav o Izraelu ka dečačko oduševljenje zbog polovnih Baraka koje ste kupili od te zemlje. To je sasvim uredu, ali to trebate da radite sa merom inače komentari postaju infantilni od početka do kraja. Odgovor na Vaše komentare o Rusiji i Izraelu bi bio ravan dokazivanju aksioma (što se ne radi), ili očiglednih činjenica poput toga da sunce izlazi na istoku a zalazi na zapadu, ili da je Rusija tehnološki naprednija i jača od Izraela. Ko ima status vojne supersile-Rusija ili Izrael? Da li tehnološki napredniji Izrael može da pobije sve od ljudi do bakterija u tehnološki zaostaloj Rusiji (i time dobije bilo koji oblik rata) ili je obrnuto? Na izlazu malo? Hipersonično oružje, koje niko drugi još uvek nema, je malo? Najbolji i najmasovniji oklop je malo (Ako je malo oklopa kod onih koji ga imaju najviše, kako li je tek malo oklopa kod onih koji ga imaju manje, a to su svi ostali)? Najači nuklearni arsenal je malo? Hoćemo li da poredimo Satanu i Minutemana (u ovoj ligi Vaš obožavani i supernapredni Izrael ne igra)? Hoćemo li da poredimo PVO sisteme-Rusija sa jedne strane svi ostali sa druge? Vazduhoplovstvo? Šta je izraelsko pa da možemo da poredimo? Pomoć Amerike Izraelu je tolika da bi mogli da naprave i svoj avion, ali iako tehnološki napredni i svemogući radije budže tuđe. I da, koliko puta su udarili po Siriji od kada je stigao S-300? I da, po drugi put, kako su tako savršeni i nepobedivi, izgubili rat protiv Hezbolaha 2006 (da ne bude da sam pristrasan pročitajte članak Večernjeg lista https://www.vecernji.hr/vijesti/kako-je-izrael-izgubio-rat-822845)?. Tvrdnje o tehnološkoj i vojnoj superiornosti Izraela nad Rusijom su toliko besmislene, da se više neću javljati tim povodom. Ovaj moj odgovor smatrajte vrlo dobronamernim, bez bilo kakve zadnje namere, da bi Vas ozbiljno shvatali prilikom budućeg komentarisanja tekstova na T6.

Yr

Izrael je apsolutno čudo kad se poredi odnos veličina/snaga armije, ali brojke su neumoljive. Smešno je porediti Izrael sa Rusijom, jednom od dve supersile sa najvećim brojem nuk. glava na svetu i drugom po izvozu vojno-industrijskom kompleksu. Mešate babe i žabe ovde. Naravno da Izrael može da se nosi sa okolnim državama ali ni u ludilu ne bi udario direktno na Rusiju jer bi to bio kraj njihovog postojanja. Opet kažem, sagledajte stvari realno, ništa nije crno-belo. Izrael nije bio ni blizu eliminacije ni postojećeg PVO Sirije a od onog obaranja F-16 u sopstvenom VaP-u obilaze Sirijski VaP samo tako i raketiraju iz Mediterana. I sad će isto to RV odjednom da razbuca znatno unapređeni PVO? To je najobičnija bajka. Naravno da IDF neće stati sa napadima, ali je daleko od uništavanja kompletnog PVO Sirije. To bi sa sobom vuklo ogromne materijalne, ljudske i političke gubitke i bio bi potpuno sulud i nepotreban potez. Smanjiće se efikasnost njihovih udara sigurno ali ne mogu biti potpuno neutralisani ni sa S-300. A problem Irana rešavaće se kao i do sad, pretežno pregovorima sa Rusima i Asadom jer ni jedni ni drugi nisu voljni da biju bitke za Iran i trpe posledice njihove pomalo šizofrene opsesije Izraelom.

i

Sto se tica IDF meni je dobar jedan primer , kod njih nema vojnih skola u klasicnom smislu. Svi idu u vojsku i onda se izdvajaju oni ocigledno sposobni i salju na kurseve. Naravno nekad i pogrese u proceni ali naprimer pre nekoliko nedelja bio je neki teroristicki napad u kojem je porucnik koji je bio na licu mest podvio rep i u sustini pobegao, sledeci dan je prestao da bude oficir. A kod nas svaki cobanin sa brda koji nece da opsti sa ovcama ode u vojnu skolu i onda izivljava svoje komplekse a da najcesce nit pojma nit sposobnosti za vojni poziv. Totalna negativna selekcija. Forma iznad zadatka, vaznije je zakopcano dugme na kragni od vestine vodjenja rata.
A Rusi prodaju svoje najbolje oruzije arapima u cijim vojskama je najbitnije kome lizes ruku, nema od te ljubavi nista, ako nebudu Rusi upravljali sa S300 ima i to da im razvale

In

Ne vidim razloga zasto bi Izrael udario na Rusiju…
No, ako Rusi iz Sirije budu predstavljali opasnost po Izrael, bit ce udareni.
Izrael nema taj luksuz dopustanja da se opasnost razmase.
Izrael to reze u korijeni, primjeri Iracka i Sirijska nuklearna programa to zorno dokazuju.
Izrael hoce i moze udariti bilo koga, bilo gdje i bilo kada. Epizoda iz Ugande to jako zorno potvrdjuje.

om

Ja pričam ovdje o jednom malom narodu koji živi na jednom još manjem teritoriju i koji je nesumnjivo tehnološki jako napredan i koji živi jedan spartanski život. Sa druge strane su rusofili koji ne dozvolJavaju nikome da špekulira o snazi Rusije. DA RUSIJA JE VEOMA SNAŽNA,ali samo zato i jedino zato što može isporučiti nuklearne glave na svako mjesto na svijetu i to je to. U konvencionalnom ratu nemaju šansu protiv Nato-a bez Amerike.
Zamislite što bi bilo da Izrael i Rusija zamjene mjesta, da Izrael ima teritorij i ljudstvo. Od Rusije ne bi ostalo ništa a Izrael bi bio super sila, što Rusija nije. U tome je veličina Izraela.Toliko o uspoređivanju ta dvije vojske. Ja kada pričam stavljam sve to pod zajednički nazivnik i jedino tako gledam.
I na kraju nisam nikada rekao da Izrael može pobijediti Rusiju jer je malen, ali u nekom ograničenom sukobu koji se ne bi proširivao Izrael bi bio itekako nezgodan protivnik.
A što se tiče pogrešaka i krivih odluka u bitkama svi su griješili i nema bezgrešnih. I još valjda je i ekonomska moć neke zemlje bitna a Rusija ima BDP po stanovniku tri puta slabiji od Izraela negdje u rangu Bocvane

De

@omnia
Ako do sad niste pročitali bar deo svetske istorije (povijesti), vreme je da to što pre uradite! Ta istorija nam kaže da ko god krenuo na Rusiju i ma koliko god tehnološki napredan bio nije se nimalo dobro proveo. Ne verujem ni da bi danas bilo drugačije!

Pe

Jaooo strasno je vase nepoznavanje materije o kojoj pisete..ne kazem da svi moraju sve da znaju ali moj vam je prijateljski savjet, da malo citate ozbiljniju literaturu…
Vermaht po vojnim potencijalima u poredjenju je daleko bio iznad NATO snaga koje danas toboze obuzdavaju Rusiju danas (fraza koja se kosinsa zdravim razumom ali je OK na zapadu).Ipak susta je istina da je NATO bez Amerike vojni patuljak sa stanovista geopolitike.
Vojna pomoc Amerike izraelu se krece oko 35 milijardi dolara godisnje ( podatak koji je aktuelan zadnjih par godina)…inace je bespovratna, naravno sad nadjite npr. zasto je LAVI projekat obustavljen1987/88 godine…Izrael je zemlja okruzena ‘ neprijateljima’ bar nominalno..do 1979 glavni saveznik u regionu im je bio Iran…zanimljivo zar ne…Drugi jezik u danasnjem Izraelu posle izraelskog je Ruski koji je jako zastupljen…jos zanimljivije jel da…Najrazvijenije PVO sisteme u podrucju egzosfere posle rusa imaju izraelci, naravno zajednicki projekti sa americkim kompanijama..itd..inace Izrael i Rusija imaju vrlo vrlo svestrane odnose i nisam siguran da ce se nesto tu brzo mijenjati…
Najveci prodor u fundamentalnim primjenjenim naukama je u Rusiji poslednju deceniju, a u raketnim tehnoogijama sada su 20god ispred svih…

ma

Ni Iranski S300PMU2 ne moze se porediti sa S300PM2 a da ne govorim o ostalim verzijama koji su isporuceni drugim drzavama Grckoj, Slovackoj…To su dva razlicita sistema koji imaju samo jedno zajednicko ime S300 i nista vise osim slicnih kontejnera i tegljaca. Sve drugo je potpuno razlicito mocnije i otpornije na ometanja. Iranski S300PMU2 je uproscen sa znatno slabijim komponentima od radara do raketa. Na S300PM2 se nalazi visenamenski radar koji je projektovan upravo za otkrivanje lovaca 5 generacije. Unapredjen je glavni osmatracki i nisanski radar kao i komandni punkt. Prve sisteme S300PM2 Ruska armija je dobila 2015god. Sistem S300PM2 zahteva zahtevniju i slozeniju obuku od svih drugih verzija ukljucujuci i S300PMU2. Ubuduce sve ce zavisiti od sirijskih operatora na terenu. Rusija je pocela sa uvodjenjem u jedinice VKS rakete 40N6 ekstremno velikog dometa do 400km za sistem S400 Trijumf. Te rakete imace i S500. Na testu je presrela cilj na rekordnih 480km. Srednja brzina rakete je preko 1000m/sek. U stanju je da prati cilj i pored masovnoj izlozenosti protivelektronskih sistema i gubljenje veze sa zemaljskim stanicama za navodjenje slicno kao i raketa 48N6 na sistemu S300PM2. Jos da dodam da su u Siriji padale i rakete AGM 158 JASSM i da je jedna zavrsila u Moskvi.

Odgovori
Ju

Otkud ti informacija da su uspjeli skinuti JASSM? Može neki izvor? Uhvatili su samo 2 Britanska Tomahawka i to je pokazano na televiziji. Uhvatili su ih Jer nisu eksplodirali, a sad da je kompleksni JASSM prošao i ne eksplodirao, čisto sumnjam.

Ba

Verovatno je mislio na izjavu Momčila Milinovića da su skinuti AGM158A , ali ne i 158B.

Ju

Koliko se ja sjećam da izjava je bila puka špekulacija i više u formi nadanja.

Ba

Ne, nije. Bila je u formi tvrdnje.

Ba

Izjava je bila u formi tvrdnje. I to vrlo uverljive, posto je sadržala i obaveštenje da nijedna raketa B verzije nije oborena i pošto je problematizovala ulogu i sposobnost sistema S-400 u njihovom otkrivanju.

Pe

On je mislio na JASSM C, koji ima neke ‘stealth’ karakteristike, rekao je da nema pouzdanih podataka da je (Dzasiim C :) ) takav oboren…
Inace u pozadini tog napada je bila i igra Lokid Martina, da ubijede vrh mornarice da moraju da naruce JASSM C, ako zele neki ucinak na cilju, i da im verzije A i B ne mogu vise obezbjedtii takvo preimucstvo koje su imali nekad u proslosti. Upotreba F-35 ili F-22 za slicne zadatke nije dolazila u obzir.

Ju

@Perica
Tako se i meni čini, da je jedino stealth JASSM prošao, a sve ostalo je skinuto, što u ostalom i govori da S400 još ne može uspješno navoditi rakete na stealth ciljeve. F22 i F35 bi bilo preskupo riskirati jer uvjek postoji mogućnost pogotka, zasada tvrdnja da S300 i S400 skidaju stealth ciljeve nije dokazana,štoviše ovakvi primjeri dokazuju da još nisu u mogućnosti uspješno skidati takvu vrstu ciljeva.

Iv

Izrael ili Amerika jer je to jedno te isto je izgubio rat u Siriji.Jesu li smakli Asada, nisu, cao zdravo.Izrael ako izgubi Americku pomoc gotovi su za mesec dana, toliko o njihovoj superiornosti.Iran pod tolikim pritiscima i sankcijama i dalje ne mogu da slome, e to je nacija.Jedno je sigurno vreme nikamo neradi za Izrael, a kada padne prvi fajter cela kafana ce da ima pice od mene.Siric da su pametni da gadjaju Fove cim polete sa piste.

Odgovori
Mr

Ukoliko se gleda kao školski primjer s300 vs zrakoplov svakako Izrael ce biti jako oprezan…. Ali ukoliko se krene u neku ozbiljnu akciju gdje bi se napadali strateski ciljevi onda treba gledati malo šire…. Moze Sirija imati i s400 i s500!! Dovoljno da grupa specijalaca u koordinaciji sa MOSSADOM digne u zrak radar ili zapovjedno vozilo uz jos koju kombinaciju dalekometnog raketnog udara na same sustave…. I eto nove teme za dokumentarac ili film po kozna koji put sa pitanjem! Kako su to obi uspjeli?? A vjerujte Izrael to može… Ima srestva, sposobnost i m..a za tako nesto!

Odgovori
Vl

Apsolutno je to moguće, ali to isto znači da bi Izrael faktički tako objavio rat Rusiji. A za takvo nešto niko nije dovoljno lud…
Da li su onda Izraelci za takvu igru i rizik ili će ti isti specijalci radije dići u vazduh Irance u Siriji, kao svoj primarni cilj?

Ju

@Vlad ? Iz kojeg bi se razloga napad na S300 Sirijske vojske smatrao kao objava rata Rusiji? Rusija kad isporuči S300 Siriji, više to nije sistem Ruske vojske, već Sirijske. Rusi imaju S400 kojim oni upravljaju i koji nije bio meta Izraelske vojske,a sigurno neće ni u budućnosti. Da se Putin postavio sa tezom napad na Sirijske snage je napad na Rusiju (tipa obrambena zaštita u stilu NATO-a) onda bi se složio sa tobom,ali jasno je rečeno da je S400 dovezen isključivo za zaštitu Ruskih trupa u Siriji.

ID

S 500 ne postoji.

In

Vlad, ne bi im bilo 1.put….
Rimon 20, 20.6.1970.

Ж

С-500 Прометеј итекако постоји и у току су његова испитивања.

http://bastion-karpenko.ru/s-500/

Pi

Ova priča mi liči na Rambo filmove. Možda će Izraelci da lete, a možda i neće. Sigurno je da će dosta manje leteti, sa specijalcima ili bez njih…

om

Netko je napisao kako Izrael ne leti nad Sirijom,točno ne leti. Isto tako je netko napisao da Izrael reže problem u korijenu i to je točno.
Da je bilo moguće ovi sistemi ne bi bili niti instalirani jer bi bili uništeni u transportu. Ali to bi bila konfrontacija sa Rusijom. Stoga se čeka da prođu četiri mjeseca obuke i Rusi odu. To će biti dovoljno vremena da
Izrael razradi taktiku i spremi adekvatan odgovor na novo nastalu situaciju. Oni imaju preko sedam stotina opertivnih letjelica i sigurno ih neće zauvijek prizemljiti, niti će trpiti svakodnevno ozračivanje radarskim snopovima kada se god dignu njihovi avioni.
Izraelci su danonoćno u zraku , što treninzi , što obuka mladih pilota. Izrael ima preko sto mlaznih školskih aviona. Mislite da će dozvoliti da njihovi piloti vrše obuku pod psihološkim stresom.
Dakle mislim kada Rusi odu…. moš si misliti kako Izrael neće letjeti.

Odgovori
М

Занимљиво је прочитати коментаре неких људи. Ја ћу покушати да дамо своје, тако да су системи који су били у служби једне од бригада ваздушне одбране Русије упућени у Сирију, ова бригада је поново опремљена на С-400, а ови комплекси су послати у Сирију. Руско оружје, техничке карактеристике су веће од оних које се продају за извоз у иностранство, таква тактика је увек била од времена СССР-а, то јест, за извоз они увек продају оружје са нижим карактеристикама него оружје Русије. Довољно је подсјетити на карактеристике калибра, сви су мислили да су имали раздаљину до 500 километара, а када су пуцали на територије ИСИС-а из Азовског мора испоставило се да пуцају на 2600 километара, што није ни чињеница, можда чак и више такве информације никада нису откривене. Такође су овде написали, ако сам правилно схватио превод, да се Русија плаши да се свађа са Израелом, каква глупост, не желимо уопште да се свађамо, а још мање да се бијемо, знамо руски шта је рат, довољно је прочитати нашу историју да схватимо да смо многи једном су се бранили од непријатеља, и увек су победили. Извините због погрешног превода. Желим вам све мир и добро.

Odgovori
Ma

Svaka cast siriji na tome sto brani svoj narod ameri se zezaju a ne znaju da ima malih drzava koje su hrabre i brane slobodu ko srbija

Odgovori
Ma

Ameri ce jednom da se razbiju o svoju pohlepu i glad za naftom svaka cast asadu na obaranju f22koji nije skroz stelt je nije dobro izolovan on ima neku gumu u sebi ali rakete se vide

Odgovori
Ma

Bas bi voleo da se sretnu mig 29 i mig 25protiv f22pa da vidis druze

Odgovori
Ma

Ameri imaju 5protivnika ruse kineze s koreju iran i siriju dosta

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Evroprc na: [Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

Ma super dil, zamisli da su ih platili umesto 1,1 jedno 1,5 Mrd...... a da jos imaju sve sto nemaju i da budu novi ne daj boze..... idiiii! Ostalo je tacno rekao Milos... MOLIM: Pogledajte slike pogodjenog Su57 , to je u svim sledecim ratovina sudbina borbene Aviacije ali i Tenkova, verovatno i brodova. Samo…

15. Jun 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Prema najnovijem izvestaju sa TWZ, a oni kompiliraju razlicite izvore koje ja recimo nemam vremena niti zivaca da proucavam, Ukrajina je izvela napad sa bar 70 dronova! Dakle, toliko o ukrajinskoj "potpunoj nesposobnosti da proizvede bilo sta", sto pre par nedelja napisa ovde jedan od ovih dezurnih z-ovaca. Sta da kazem, hejteri hejtuju a Ukrajina…

15. Jun 2024.Pogledaj

Fićo na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Nitko ovde neće reći da je zapadno oružje bolje i i to predzadnje generacije od ruskog? Pa ameri već gledaju Mars kako da budu tamo mi smo u nekim ruskim fantazijama.

15. Jun 2024.Pogledaj

Defector na: [Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

Da su zakasnili platili bi skuplje?🤔 Kud skuplje od ovoga,80m€ po polovnom avionu sa "pratecom opremom".

15. Jun 2024.Pogledaj

Rus na: [RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

Putin je kukavica. U ratu se ne kalkulira. Imperijalisti imaju plan za Rusiju od devedesetih godina. 2014. su im napravili zamku na koju su nasjeli da ispadnu agresori. Zašto dopuštaju da ginu bratski narodi, dovoljno je par taktičkih po aerodromima koji su dalje od naseljenih mjesta i onda će ih tretirati ozbiljno. Sramotno je ponašanje…

15. Jun 2024.Pogledaj