BEG airport status
[ANALIZA] Sirijsko obaranje F-16I: Da li je ugrožena vazdušna premoć Izraela? Ispaljivanje rakete sistema Buk PVO Sirije / Foto: SANA

[ANALIZA] Sirijsko obaranje F-16I: Da li je ugrožena vazdušna premoć Izraela?

Obaranje višenamenskog borbenog aviona F-16 koje se dogodilo 10. februara ove godine, bio je prvi zvanično priznati borbeni gubitak aviona RV Izraela još od 1983. godine, ujedno i prvi gubitak njihovog vojnog vazduhoplova od 2006. Avion je uništen usled dejstva sirijske protivvazduhoplovne odbrane ali Izraelci, kao ni samo Sirijci, u početku nisu pružili mnogo detalja o ovom incidentu.

Međutim, narednih dana su u medijima objavljivane različite informacije vezane za ovu temu, neke su dolazile od nezvaničnih, neke od poluzvaničnih ili zvaničnih izvora, mnoge su bile veoma kontradiktorne, i samo njihovom pažljivom analizom se može zaključiti šta je moguće da se pretprošle subote dogodilo na nebu Bliskog istoka.

Krstreća raketa Delilah na izraelskom F-16 / Foto: Aleksandar Milošević

Medijima su citirali reči pilota oborenog aviona, njima su se obraćali komandant RV Izraela, izraelsko ministarstvo odbrane, neimenovani sirijski vojni zvaničnici, ruski stručnjaci za protivvazduhoplovnu odbranu, svi su oni imali svoje verzije i mišljenja o ovom, jednom od najžešćih vazduhoplovnih okršaja Izraela i Sirije koji se desio poslednjih decenija.

Dosta novih podataka preneo je ruski list “Izvestija“, izvor informacija je potražen i u Generalštabu sirijske vojske dok je izjavu ovo mediju dao i bišvi komandant snaga Protivvazduhoplovne odbrane Rusije, general-potpukovnik u penziji Aleksandar Gorkov. Iz sirijskog Generaštaba rečeno je da je 10. februara protivvazduhoplovna odbrana pre svega imala zadatak da odbije napad krstarećim raketama (lansirane su navodno moderne KR Delilah dometa 250 km) i da glavne mete nisu bili izraelski avioni koji su svoje rakete lansirali van sirijskog vazdušnog prostora.

Sirijski Pancir-S1 tokom vežbovnih aktivnosti.

Ovo su navodno potvrdili i ruski vojni izvori kao i predstavnici vojno-industrijskog kompleksa. Neimenovani sirijski oficir rekao je da je u prvom napadu oboreno 8 od 11 krstarećih raketa a u drugom 5 od 7. Takođe navedeno je i da je pogođeni izraelski avion bio jedini koji je ušao u vazdušni prostor Sirije, izvor međutim nije precizirao kako je izvršeno dejstvo PVO niti kojim raketnim sistemom je to urađeno. Napomenuto je da je sirijska PVO samostalno dejstvovala, bez pomoći Rusije, ali je rekao i da su ruski stručnjaci radili na obnavljanju tehničke spremnosti raketnih sistema S-125, S-200 i Buk, kao i da su na njima obučavali sirijske vojnike.

Izvori “Izvestija“ iz sirijskog i ruskog vojnog vrha govore o tome da je RV Izraela i tri dana pre, dakle 7. februara, preduzelo borbene akcije kada su njihovi avioni povredili vazdušni prostor Sirije i s 8 raketa dejstvovali na Nacionalni naučni centar kod grada Salamia u provinciji Hama. Tom prilikom je sistemima PVO (pre svega Pancir-S1) oboreno 6 raketa dok su dve pogodile pomenutu zgradu ali nije bilo veće materijalne štete.

Detalj sa vežbe sirijske PVO 2011. godine. Na fotografiji se vidi dejstvo RS PVO Buk pored kojeg sesistemi Osa i Pancir.

Komentarišući šta se dogodilo 7. i 10. februara, ruski general u penziji Aleksandar Gorkov rekao je da su krstareće rakete veoma teški ciljevi za gađanje, da za to moraju biti dobro obučene i uvežbane posade PVO sistema, da mora da postoji komandovanje koje mora biti centralizovano i na visokom nivou. Ocenio je da je PVO Sirije, obarajući 19 od 26 ciljeva pokazala visoku efikasnost od skoro 80 procenata.

Izraelci se nisu baš potrudili da prikažu rezultate napada, na jednom video snimku se videlo uništenje kamiona u kome se navodno nalazila iranska zemaljska stanica za kontrolu bespilotnih letelica stacionirana u vazduhoplovnoj bazi Tijas (T4). Sirijci su odgovorili da na tom aerodromu nema Iranaca i da je pogođen lažni cilj. Na video klipu dejstva se vidi da to vozilo nije bilo sakriveno niti maskirano što zaista može ukazati da je bila u pitanju obmana.

Rekonstrukcija položaja raketnih sistema PVO Sirije iz 2012. godine / Foto: ausairpower

S druge strane izraelski mediji preneli su da su napadi bili uspešni i da je uništena gotovo polovina sirijske PVO. Međutim iz Izraela se ovakve ili slične informacije plasiraju već godinama unazad a ipak se pokazalo da sirijska PVO ne samo da postoji, nego da je sada sposobna i da uzvrati, i to relativno efikasno. Ipak treba reći da je tome doprinelo i postavljanje raketnih sistema S-300 i S-400 PVO Rusije, njihovih osmatračkih radara i sistema za protivelektronska dejstva (primer Krasuha-4). Imamo i zvaničnu informaciju da je ruska PVO umrežena s sirijskom pa joj tako može pružati komandno-informacionu podršku.

Televizija Al Arabija objavila je informaciju da je 10. februara u Siriji oštećen i jedan izraelski F-15 za koji se navodi da je otpisan. Pojedini zapadni i izraelski mediji preneli su tada da je posada F-15 zaista imala prinudno sletanje ali nije bilo više detalja. Drugi, pre svega sirijski izvori navode da su tom prilikom oštećena i dva F-16. Pojavio se i podatak da je formacija u kojoj se nalazio oboreni F-16 ipak brojala 8 aviona (po nekim izvorima 9) a ne samo tri kako je prvobitno javljeno.

Mapa koja pokazuje udaljenost položaja sirijskih PVO sistema S-200 od mesta pada izraelskog F-16I.

Posada izgubljenog aviona je ranjena, teže povrede zadobio je pilot dok je njegov kolega brzo pušten iz bolnice. Novinska agencija Hadashot objavila je transkripte analize misije u kome pilot govori da je posada bila veoma fokusirana na izvršenje zadatka, da je potom usledila eksplozija nakon koje je izgubljena kontrola a piloti su znali da su pogođeni. Avion je postao neupravljiv i vrlo brzo posada je donela odluku da napusti avion.

Pilot je potvrdio da se raketa PVO sistema aktivirala na određenoj udaljenosti od aviona koji je oštećen šrapnelima. Smatra da su on i njegov kolega imali veliku sreću što raketa nije direktno pogodila avion jer bi u tom slučaju posada sasvim sigurno poginula. Postavlja se međutim pitanje kako je to posada bila koncentrisana na izvršenje zadatka ako znamo da se avion vraćao sa misije a na osnovu svega iznesenog očigledno je da je avion pogođen na nebu Izraela na čiju teritoriju je i pao. Takođe ako se zna mesto pada F-16, potom i da je posada morala brzo da napusti avion kao i to gde su položaji raketnih jedinica PVO, može se zaključiti da je Sufa vrlo verovatno teško oštećena sistemom S-200.

Sistem S-200 u naoružanju PVO Irana. Smatra se da su Rusija i Iran pomogli Sirijcima da poboljšaju operativnost ovog sistema i da dodatno obuče sirijsku PVO u njegovom efikasnijem korišćenju.

Izraelski nacionali dnevni list Yediot Aharonot pisao je o tome da je jedan od uzroka gubitka aviona je to što je posada letela na visini od svega 3000 metara a RV Izraela je saopštilo da je oborena Sufa najverovatnije pogođena najsavremenijim raketnim sistemom PVO Sirije, Bukom. Međutim izjava pilota o tome da su brzo morali da napuste avion, zatim mesto pada aviona koje je bilo duboko na izraelskoj teritoriji kao i udaljenost najbližeg mogućeg položaja PVO Sirije na kome se nalazi sistem Buk, su činjenice koje ne govore tome u prilog.

To da su pilot i operater naoružanja morali odmah nakon zadobijanja povreda i oštećenja aviona, da se katapultiraju, negira i prvo pretpostavku da je avion leteo oštećen desetinama kilometara. Poslednje informacije koje je saopštilo RV Izraela a koje je preneo izraelski Kanal 10 je da postoji mogućnost da su sistemi za zaštitu aviona imali kvar te posada nije mogla da aktiviranjem elektronskih protivmera izbegne da se raketa PVO sistema nađe u blizini njihovog aviona.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ni

au ovo moze da eskalira u veci sukob kakva modernizacija moze na S200

Odgovori
Cr

Ne isplati se „modernizirati“ S200

iv

Naravno da ne, jedna lasta necini prolece. Ako gledamo sad vec 70 godisnje iskustvo Izraelci su bili nejednom iznenadjeni, neprijatno, doziveli neocekivane gubitke ali snaga njihove armije je lezala u visokoj obucenosti i fleksibilnosti. U mnogim ratovima su imali losije naoruzanje od arapa pa su opet pobedjivali.Iz ovog slucaja lekcija je naucena (nesto sto se kod nas na balkanu nikada nedesi) i radi se na tome da se to ispravi. Zvuci malo botovsko ali tako je . A arapi ko mi , sretni su jos jedno sat vremena da vicu alakabra i onda ce na neko vazno mesto umesto sposobnog staviti politicki podobnog. A taj sto je oborio avion zavrsice ko pekar.

Odgovori
BB

Sada se svi pravdaju… te otkazalo mi kvačilo, te otiš’o mi žmigavac… sve neke nebuloze…

Uglavnom, situacija se može opisati vicom:

Ko je jači? meda ili zeka?
Zavisi od mentora!!!

Odgovori
Cr

Zeko bi prebio medu na mrtvo ime :D

No

Pa i jeste doslo do kvara sistema na letelice, usled pogotka srapnelima. Izraelski izvestaji su u rangu SF-a, pitam se kada ce da uvedu milenijumskog sokola u sluzbu

Odgovori
Gu

Bome su Sirijici lijepo isamarali Izraelce.
Da su na tim sistemima Sirijske PVO bile Srpske posade njen ucinak bi bio 100%.Nista od izraelskih raketa ne bi doslo do cilja niti bi se i jedan Izraelski avion vratio u svoju bazu.

Odgovori
da

Uzimajući u obzir celokupnu istoriju izaelsko-arapskog sukoba, ovaj šamar Izraelcima je kapljica u okeanu kako i koliko su Izraelci išamarali Sirijce.

iv

Da i svi avioni bi pali u Jadransko more i nikada se nijedna olupina nebi nasla. Izraelci od 82 malo malo pa bombarduju Liban ili Siriju i od svog tog doba potvrdjeno sa olupinom ima jedan F-4 , par helikoptera, ova Sufa i nesto ostecenih ostalih letelica. A sve one kojekakve bajke po forumima o nadmocnim MiG ovima Siricima i ostalom imaju samo jedan nedostatak a to su materijalni dokazi, nema olupina, nema snimaka , tako da mogu samo da ponovim svi pali u Jadransko more.

Gu

Ivan1 da,kako da ne

U ovom zadnjem sukobu su isprasili Izraelce.
Kojih Migova?

Srpska PVO 99-te nije ni pola bila jaka kao sto ima Sirija,e sad zamisli da je nasim posadama bilo na raspolaganju Pancir,Buk itd..Nemoj te biti sarkasticni.

ma

Jedno je sigurno, a to je da su Izraelci zaobilazili sisteme BUK i sami USAF za svo vreme rata se nije usudjivao da se priblizava BUKu. Izrael je birao koridor koji je najslabije branjen po njihovim procenama. Zasto bi se oni kockali zivotima pilota napadajuci tamo gde je sirijska PVO najaca. Ko ce poverovati u pricu da je napad izvelo samo 2-3 F16 taj zaista ne zna o upotrebi RV na tudjoj teritoriji nista a pogotovu ako ta zemlja sada ima dosta jaku PVO uz pomoc Ruskih radarskih sistema. Rusija nije ucestvovala u odvracanju tog napada ali je verovatno najavila dolazak uljeza i ispratila situaciju. Da bi Izrael unistio sirijsku PVO uz pomoc ruskih sistema za otkrivanje ciljeva i ometanja, morali bi postati prave kamikaze.

Odgovori
Mr

Ni u kojem slucaju… Mozda ce morati biti malo oprezniji, promjeniti taktiku ali jos uvijek su po meni nedodirljivi u regiji. A Izrael brzo uci i prilagođava, modernizira, gradi, prerađuje vojnu tehniku prema potrebi i trenutku uvijek nekoliko koraka ispred!

Odgovori
op

Dodajmo svemu tome i onu priču kako je izraelski F-35 prizemljen jer je navodno udario pticu…a baš tih dana IAF izvela napad unutar Sirije. Opet se pokazalo da je dvomotorni avion sigurniji od jednomotornog, F-15 je ipak uspeo da sleti. Negde sam našao podatak da je Sufa oborena sa S-125 Neva sistemom koji su doradili Belorusi.

Odgovori
Vl

Ove Neve su se pokazali kao žilavi i dobri sistemi za svoje godine.
Sve mi se čini da Izrael sada neće moći tek tako da vršlja po Siriji, pogotovo kada su tu Rusi sa njihovim radarima i izvršenom dodatnom obukom Sirijskih posada.
A od BUK-a baš beže i Izraelci i Ameri. Eto jasne preporuke šta mi da kupimo. Pored modernizovanih Neva i Kub-ova sa Buk-ovima bi se to uvezalo u baš solidnu celinu. Normalno, Pancir se podrazumeva kao kvalitetno sredstvo zaštite.

Ž

Сирија има руске модерне Печоре-2М не белоруску модернизацију С-125.

Ако је Суфа погођена/оштећена изнад Израела то може само ракета система С-200.

Cr

Mene više zanima zašto Izrael ne koristi F35.

Odgovori
Mr

Cekaju da im mi uzmemo ove Sufe jedno 30ak kom 😉

Be

vjerojatno zato jer jos nisu ovladali njime.

Pe

F-35I Adir dosad je isporučeno samo 9 komada od prve tranše od 50 komada kojii će biti raspoređeni u 2 eskadrile od po 24 aviona. Prva oformljena eskadrila je 140 u ZB Nevatim. 1 avion (prvo proizvedeni, avion lider) će završiti u 601 testnoj eskadrili u ZB Tel-Nof, kako bi se na njemu vršila ispitivanja i integracija izraelske avionike i naoružanja, kao i praćenje stanja strukture zmaja aviona tog tipa tokom vremena. Prema tome sve dok se ne kompletira cijela 140-ta eskadrila sa 24 aviona i avioni ne postignu FOC (IOC je postignut krajem prošle godine) F-35I Adir se neće koristiti u borbenim djelovanjima, dakle još barem 1-2 godine.

Što se tiče srušene Sufe novija izvješća govore da je ipak riječ o pilotskoj pogrešci. Tih 8 aviona najvjerojatnije iz 107 eskadrile iz ZB Hatzerim koji su izveli prvi jutarnji napad, podjeljeni su u 2 odjeljenja od po 4 aviona. Prvi su bili na svom pravcu napada izloženi sporadičnoj PZO vatri, a ova druga 4 na svom pravcu napada jako intezivnoj i to prije, tijekom i nakon izvršenja zadaće, s time da su 3 od ta 4 aviona morali i bili prinuđeni čak izvesti aktivni proturaketni manevar, odnosno naglo poniranje na malu visinu. 2 od 3 aviona to su uspjela, a taj 3 nije uspio izbjeći snažni udar eksplozije bojeve glave mase veće od 200 kg projektila sustava S-200 i on je usljed snažnog udarnog vala nastalog eksplozijom i šrapnelima toliko oštećen, da su otkazale SVE kontreole (ne i motor) te posadi nije preostalo ništa drugo nego da se katapultiraju.

Napad Sirijske PZO je bio toliko jak i intenzivan da ni aktivni sustavi ometanja i samozaštite u avionima Sufa nisu bili dovoljni, pa su piloti morali pribjeći dobroj i staroj taktici, prokušanim proturaketnim manevrima. Također u prilog masivnoj aktivnosti sirijske PZO idu i snimke i dokazi koje je objavio i ovaj portal o ostacima projektila sustava S-200 i Buk koji su pali na jug Libanona, kao i sjeverne dijelove Jordana i Izraela.

Uostalom i 1999. godine raketna PZO tadašnje SRJ ispalila je ukupno 815 vođenih raketa, od toga 477 sustava Kub, 188 sustava Neva, 124 IC vođenih kratkodometnih raketa sustava Strela-7, Igla, Strela-1 i Strela-10, a 26 projektila nije moglo biti identificirano sa sigurnošću.

Rezultat je bio 2 oborena aviona (F-16C kojem je pilot bio tadašnji zapovjednik Triple Nickle eskadrile, a sadašnji zapovjednik USAF-a i F-117A), 2 teže oštećena aviona, ali vraćena u službu i deseci srušenih krstarećih projektila i bespilotnih letjelica.

Što se tiče objavljivanja snimki i koje kakvih dokaza Izraelci nikada tome nisu bili skloni. Oni šute i rade – u tišini. Počevši od 1974. i odmazde za OI u Minhenu, operacije Opera iz 1981. i predzadnje operacije Orchard iz 2007.

Zar ste zaboravili one događaje iz 2002. i 2006. godine, dakle još prije početka rata, kada su izraelski avioni preletjeli iznad predsjedičke palače sirijskog predsjednika Bashara Al-Asada i probili zvuči zid. Što ih tada nije oborila sirijska PZO, ili presreli njihovi avioni, a tada su bili kompletno opremljeni?

Za poznavaoce stvari ništa čudno i ništa neobično.

Odgovori
Be

ajd, skrati malo.
Damask je na 20 km zracne linije od isturenih izraelskih polozaja.
izrael nema potrebu na taj nacin Asadu demonstrirati silu.
Asadovi su imali pola stoljeca za uvjeriti se u to i stvarno nema potrebe paradirati mu iznad palace.

Ga

PeroZ imaš li kakvih podataka o odmazdi, koja je uslijedila 2h poslije od strane Izraela. Zanima me da li je bilo kakvih gubitaka na strani Srijske PVO, s kolikim su snagama išli Izraelci itd.?

Mi

PeroZ

Zanimljivo izlaganje o F-35I, samo kad vec prepricate skoro ceo tekst iz zapadnih stranih izvora sto ne naglasite takodje interesantne stvari poput :

-According to the same sources who talked to Al-Monitor, the heavy presence of Russian radars and ELINT platforms in Syria cause some concern: the Russians are currently able to identify takeoffs from Israeli bases in real-time and might use collected data to “characterize” the F-35’s signature at specific wavelengths as reportedly done with the U.S. F-22s.

In fact, tactical fighter-sized stealth aircraft are built to defeat radar operating at specific frequencies; usually high-frequency bands as C, X, Ku and S band where the radar accuracy is higher (in fact, the higher the frequency, the better is the accuracy of the radar system).

However, once the frequency wavelength exceeds a certain threshold and causes a resonant effect, LO aircraft become increasingly detectable. For instance, ATC radars, that operate at lower-frequency bands are theoretically able to detect a tactical fighter-sized stealth plane whose shape features parts that can cause resonance. Radars that operate at bands below 300 MHz (lower UHF, VHF and HF radars), such as the so-called Over The Horizon (OTH) radars, are believed to be particularly dangerous for stealth planes: although they are not much accurate (because lower frequency implies very large antenna and lower angle accuracy and angle resolution) they can spot stealth planes and be used to guide fighters equipped with IRST towards the direction the LO planes might be.

For these reasons, in the same way the U.S. spyplanes do with all the Russian Su-35S, Su-30SM, S-400 in Syria, it’s safe to assume Russian advanced anti-aircraft systems are “targeting” the Israeli F-35s and its valuable emissions, forcing the IAF to adapt its procedures and leverage the presence of other aircraft to “hide” the “Adir” when and where it could theoretically be detected. “This has created a situation in which the IAF is adapting itself to the F-35 instead of adapting the jet to the air force. The goal, they say at the IAF, is to use the F-35 to upgrade the fourth generation jets that will fly around the F-35,” commented Al-Monitor’s Ben Caspit

– Although it was just declared operational, it will take a few years to “completely” understand and exploit the stealth jet’s capabilities. Even more so, considered that the Israeli F-35s will have some domestic modifications and components provided by Israeli companies, that the IAF has not even begun the process of installing and integrating on the jet. Indeed, the IAF F-35As will be different from the “standard” F-35s, as they will employ national EW (Electronic Warfare) pods, weaponry, C4 systems etc.

Meanwhile the Israeli F-35s will probably see some action, validating the tactical procedures to be used by the new aircraft, fine tuning the ELINT capabilities of the “Adir” to detect, geolocate and classify enemy‘s new/upgraded systems, as well as testing the weapons system (and the various Israeli “customizations”) during real operations as part of “packages” that will likely include other special mission aircraft and EW (Electronic Warfare) support.

Mi smo odradili mozda trapavije posao koji je glasio kao nemoguca misija, ali s obzirom koju ribu smo upecali (F-117A) tesko se moze svesti to kao mizeran doprinos u istoriji RV.

Uvek koliko vidim nepristrasno iznosite argumente, samo kao sto ranije rekoh tesko shvatate kompleksnost poduhvata sa softverskim i mreznim mogucnostima na tipu aviona F-35.

Av

Nije mi samo jasno odakle dobjaš imformacije o broju oborenih NATO aviona krstarećih raketa, raznih projektila bespilotnih letelica i helikoptera ali si jako daleko od istine jer sam imao prilike da vidim svojim očima pogotke desetina projektila (od kojih većina tomahawk, naj manje jedne bpl predator i naj manje jednog aviona verovatno tornado) i to samo prvo veče bombardovanja a izveštaji postoje o padanju NATO aviona na teritoriju 8 zemalja među kojima negde i veći broj aviona kao recimo Hr gde je karijeru završio i B2 spirit of missouri i jedan F117 koji je uspeo da sleti ali je takođe otpisan itd. Što se tiče Izraela i sirije nisam toliko upoznat ali postoji zvanično saopštenje IAF-a o navodnom incidentu sa pticom aviona F35 ( što nebi smelo da izazove problem ovom aparatu) a izveštaji ruskih vojnih izvora u Siriji govore takođe o uspešnom dejstvu SyAF ( tog dana) na naj manje tri Izraelska aparata. Nije redak slučaj u praksi IAF-a da se avioni otpisuju usled „tehničkih“ problema, poput USAF koji čak imaju i praksu „kredit“ aviona ( medijska obmana javnosti).

iv

Aviaticar u dusi ti stvarno verujes u sta pises?

Be

Aviaticar,
Ne glumi heroja.
Nitko od nas nije bez straha za svoj zivot.
I to sto si ti „vidio svojim ocima“ cu, u najmanju ruku, uzeti s ogromnom rezervom.
Mogao bi i tezu rijec upotrijebiti, ali jos je rano.

Ž

PeroZ цитираћу Вас:

“Uostalom i 1999. godine raketna PZO tadašnje SRJ ispalila je ukupno 815 vođenih raketa, od toga 477 sustava Kub, 188 sustava Neva“

Не знам одакле Вам овe инфомацијe али немају везе с истином. Имате извештаје Војске Југославије о броју испаљених ракета система Куб и Нева.

За Куб се наводи 70 ракета а за Неву 93 ракете. Такође РВ и ПВО је гађало с 11 Игли, 12 Стрела-1, 151 Стрела-2, 5 РЛ-4М. Овде нису укључена гађања ПВО КоВ-а, нпр. зна се да је Београдски корпус гађао с 10 Игли и 73 Стреле-2.

Дакле пре ће бити да је испаљен велики број лаких преносивих ракетних система (овде сам навео непотпуни податак о 245 ракета). Ту је и непотпун податак о 17 ракета лаких мобилних система.

sl

@PeroZ:
1999. SRJ nije imala 477 raketa koje su u resursu za KUB… Neva je imala priblizan broj na stanju, ali je posle ostecenja Zuca i par diviziona, broj drasticno smanjen…

@Mig29 i PeroZ:
USAF je u vise navrata potvrdio da su Izraelski F35 korisceni u akcijama koji imaju veze sa ratom u Siriji, pri cemu je izrazeno upozorenje da su avioni vise puta praceni od strane radara sa S200 i BUKa, cime bi S200 mogao da izvrsi gadjanje zbog dualnosti rada…

Takodje, Rusija uzurbano sprema Su57 za proveru u borbenim uslovima u Siriji, jer su sa Su30 i Su35 procenili svoje i NATO mogucnosti, te bi Su57 morao da bude proveren pre daljeg razvoja… Cilj je prelet do kraja februara. Svakako, NATO i USAF su skepticni da ce to uspeti, ali i dalje se nagadja koliko ih je stvarno proizvedeno i po kojim specifikacijama…
Interesantno je da USAF smatra da su Rusi vec ‘mapirali’ odraz F22 iznad Sirije i da su razvili mogucnost da Su30 i Su35 u sprezi sa drugim sredstvima naveliko degradiraju sposobnosti F22, cime ga teoretski teraju da operise sa vece distance, za sta je potrebno da nosi rakete veceg dometa koje ne moze da nosi u unutrasnjim spremnicima vec na spoljnim, sto dalje znaci da gubi stelt mogucnosti…

Sto se tice ostecenja BPL i KR iznad SRJ – jedan je podatak dao NATO, drugi SRJ… Svakako, vise od 50% KR nije pogodilo cilj, koji je jedini merodavni podatak, obzirom da i KR koja je pogodjena sa PVO mora negde pasti i eksplodirati. Na primer – dok sam bio na aerodromu, raketa koja je evidentno isla ka Batajnici nije udarila na aerodrom, ali je usled ostecenja pala uz naselje blizu kuca…

Ma

PeroZ: Odakle vam informacije o broju ispaljenih raketa PVO VJ za vreme Bombardovanja SRJ?! Ispada da je ispaljeno više raketa sistema KUB za vreme 78 dana mučkog bombardovanja, nego što ih je bivša JNA kupila od SSSR-a, zato pitam. To je očigledno isfabrikovana laž i preterivanje od strane generala Nato pakta…lagali su i dalje lažu! Činjenica je da ima materijalnih dokaza (čitaj: olupina) za samo dva Nato aviona, a broj pogođenih je mnogostruko veći…. ima dosta primera pogođenih i otpisanih aviona, ali nećete verovati u te podatke, pa ih i neću iznositi. ISta je situacija bila sa navodno uništenom tehnikom VJ za vreme bombardovanja, govorili su o stotinama uništenih tenkova, samohodnih oružja i sl, i kad su ušli šta su zatekli?! Zatekli su uništenih 14 tenkova i 12 samohotki, uključujući i 2 Prage. Izbombardovali su pošteno makete, gomile stajskog đubriva i sl, I to je sve. Pa sad vidite ko tu laže. Više detalje o istinitim podacima možete se upoznati na sledećem linku http://www.srpskioklop.paluba.info/gubicivj/tekst.htm
A što se tiče iznenađenja tipa Jel moguće da je super, extra aviona kao F 16 I oboren praistorjskim S 200, pa vidite da je moguće, naravno da je moguće! Svaki avion se da oboriti! Šta bi tek bilo da su na svim sistemima bile obučenije posade, o tome možemo samo da nagađamo. I da ključ je u dobro obučenim posadama, kao što je naveo Doktor. Srdačan pozdrav

Pe

Ekipa, Vi saznajete informacije na google.com? Nemojte me fakat zafrkavati. Dakle Vi stvarno vjerujete da su sve istinite i točne informacije na web-u, TV-u, radiju, novinama, …
Koliko su novine istinite i objektivne imao sam priliku na žalost iskusiti na svom osobnom primjeru i to nekoliko puta i privatno i poslovno. I onda dođe čovjeku, pa se zapitam, ako ovako, ne da lažu, nego krivo i netočno iznose i prenose neke stvari, kako je onta to tek u nekim drugim stvarima i događajima?

No vratimo se temi.

Zar neki doista misle da su u IDFAF-u toliko idioti pa neznaju što je IOC, a što je FOC? Što je od svoje opreme i još važnije naoružanja Izrael do sada integrirao u F-35I? Koliko njihovi, ne piloti u 140-oj eskadrili koja će ih koristiti, nego instruktori imaju sati naleta? I sada bi oni te neiskusne pilote i neopremljene avione, njih 8 od 24 koliko će ih imati ta prva eskadrila „bacati u vatru“ u vojnom zrakoplovstvu jednu od najtežih, ako ne i najtežu vrstu zadaća, izvršavanje SEAD misija? Pored onolikih stotina silnih Sufa, Baraka, Ramova i Bazova? Da, Izraelci su modernizirali i starije čisto lovačke avioneF-15 A/B/C/D da se mogu koristiti za jurišno-bombarderske zadaće.

Evo izraelski F15 Baz sa CFT-ovima i JDAM-ovima od 2000lb
https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–jUMZ7gWq–/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/1244237263892725606.jpg

@Mi(G)-29
I u tom tekstu na engleskom koji si prenio lijepo sve piše o izraelskim F-35I.

Vaaau, Rusi mogu otkriti kada polijeće F-35I! Tko bi to rekao. Evo i ja iz terase svog stana u Novom Zagrebu čujem i vidim svaki put kad polijeću naši MiG-ovi 21 u 17 km udaljenoj VG. Znam i koji su poletjeli po evidencijskim oznakama. Tehnika koju koristim je stara nekoliko stotina tisuća godina i zove se ljudske uši i oči. Ponekad i „varam“, pa koristim malo suvremeniju tehnologiju u vidu dvogleda da još „malikice“ bolje vidim. Tako je i vojska tadašnje SRJ znala kada polijeću recimo avioni iz Aviana. Agenti na terenu i mobitel. Pa i sada imaš mislim snimke recimo televizija od tog dana, „natovareni“ avioni polijeću oko 19:30 i nakon toga je uslijedila uzbuna u Prištini, Beogradu i drugim gradovima.

Ponavljam pitanje koje sam već postavio na ovom postu, kako je jedan od 3 austrijska radara za rano upozoravanje sustava Goldhaube pratio ne samo taj srušeni F-117A, nego i neke ostale F-117A par dana ranije i par dana kasnije i to na ydaljenostima od nekoliko stotina kilometara? Na tim prezentiranim radarskim plotovima jasno se vide rute od polijetanja iz Aviana i onda ili sjeverna ruta preko Slovenije i Mađarske i ulaz u ZP tadašnje SRJ sa sjevera ili južna ruta iznad međunarodnih voda Jadrana i ulaz u ZP tadašnje SRJ sa juga preko Crne Gore. I sam Zelko u onom dokumentarcu je rekao „Kad sam vidio u kakvim uvjetima letim znao sam da će se dogoditi nešto loše i da tu noć moram pasti“. Kad ga je voditelj pitao zašto to govori ili misli, ovaj je samo kratko zašutio i nakon toga samo rekao „Predosjećaj“.

Rusi su „snimili“ F-22A još krajem 90-ih, a ne sada u Siriji!

Veliki sustavi za PZO zaštitu teritorije poput S-200, S-300 i S-400 su relativno ogromni i kad su raspoređeni u borbeni položaj rasprostiru se na velikoj površini. Samim time su lako uočljivi i ranjivi. Svaki sustav, pa i oni ima svoje prednosti mane.

Prednosti, radari koji rade na visokim frekvencijama i velikim valnim (metarskim) duljinama, lako otkrivanje „nevidljivih aviona“ koji su konstruirani i optimirani da budu nevidljivi za radare lovačkih aviona (većinom X band) po zapadnoj nomenklaturi).

U ranijim verzijama ograničeni po smjeru napada i po broju kanala (ciljeva) na koje mogu pratit i navodit projektile.

Primjer, raniji S-300 mogli su gađati istovremeno maksimalno do 24 cilja sa 2 rakete (ukupno 48 raketa). Dakle protivnik angažira 30 aviona, 6 više no što može napasti S-300, sve da imate i 100% učinkovitost sustava S-300, ovih preostalih 6 aviona vam unište S-300. A gdje su još recimo krstareće rakete?

S-300, Buk, Pancir i slični Srbiji protiv NATO-a opet ne bi ništa puno pomogli, a opet s druge strane nijedna država koja graniči sa Srbijom nema nikakve kapacitete da napadne Srbiju, dakle opet nepotrebno.

Sirijci ispalili 20-ak raketa na 3-4 aviona od ukupno 8 koliko ih je letjelo u dvije grupe na dva pravca napada i oborili jedan (ne izravnim pogotkm) zahvaljujući samo sirovoj snazi eksplozije bojeve glave rakete sustava S-200 mase veće od 220 kila i nepoštivanju procedure proturaketnog manevra od strane pilota. Gledajući ovu kartu Sufa je najvjerojatnije oborena sa S-200 u povratku s misije i po inerciji pala u Izrael. Da je bili obrnuto (pogođena u dolasku) najvjerojatnije bi pala u Siriji.

U Hrvatskoj pao B-2? Ljudi, pa kod nas kad klinci slete autom s ceste nastane urnebes, a ne da se sruši onakva „mrcina“. Pala vrata sa Mi-171Š prije par godina tijekom noćne vježbe BSD-a, pa je drugi dan bila „graja“, a ne da je pao B-2! Prije par mjeseci sletio Scorpion na Resnik na proputovanju, pa je odmah sutra dan bilo da i to kupujemo. Prošle godine 2 komada V-22 Ospreya u brišućem letu preko središnje Dalmacije put Zemunika, odmah isti tren „navala“ na centar 112 DUZS, vanzemaljci napadaju!

Mi

Slavke

Ovde je rec o F-35I da li je koriscen u borbenim misijama na “bezbednoj daljini“.Podrazumeva se testnim uslovima posto od dec.6.2017 imaju IOC ali nemaju FOC.

PeroZ
Vi sa vasom tehnikom mozete samo dobiti upalu vrata koliko vidim.
Stvarni ne razumem kakve veze ima vase poredjenje BVR shvatanja u odnosu na radarski sum koji moze biti digitalno zapisan, sto je bitnije moze se u sekundi uporediti sa sumnjivim sumovima iz “bogate arhive“, sa malom verovatnocom greske n.p.r. 3% naglasiti radarskom operateru o cemu se radi !? I sto je jos interesantnije na osnovu toga pratiti i gadjati.

Da vidim uvek omalovazavate sve komsijsko, to samo govori o kompleksu koji posedujete.Nemam nameru trositi reci kad sve mozete malo detaljnije pretresti na Americkim izvorima.Samo je pitanje kako vi stvarno dolazite do vasih poluinformacija.

Ž

PeroZ

Информације о броју лансираних ракета које сам изнео су добијене из књига “Ваздушни рат над Србијом 1999“ аутори Бојан Димитријевић и Јовице Драганића, затим “Век српске противваздушне одрбане“ и “Агресија НАТО“ Спасоје Смиљанић.

Be

Svi vi dolazite do istih informacija i iz istih nazovi izvora, samo ih (kao i ti izvori izvora) tumacite na samo vama znane nacine.

tako da od pocetne informacije ne ostane nista opipljivo. samo nagadjanja.

pojavila se neka snimka na netu sletanja SU57 ispod koje je netko okacio kako slecu negdje u Siriji……na snimci se ne vidi apsolutno nista sto bi tu informaciju moglo i potvrditi, a ista je vec postala cinjenica.
toliko o pouzdanosti izvora a i vama kao osoboma koje bi, naravno, ponekad trebale mucnuti svojom glavom prije nego istu informaciju i probave.

no slazem se u jednom s PeromZ.
Izraelci nisu toliko neozbiljni kako bi u vatru slali aparat s kojim nisu u potpunosti ovladali.

zemaljski radar s onu stranu Golana ne moze vidjeti poletanje Izraelskih aviona iz baza sj.Izraela iz jednostavnog razloga sto mu smeta Golan.
nemojte se sramotiti, molim vas.

Mi

Beduin

Hajdemo se drzati recenog iz spomenutog mog citiranja zapadnih izvora, ako neko spomene snazno prisustvo “ELINT platforms“ mislim da visina Golana nije bitna.Te platforme kako ne bih pogresno bio protumacen posluzicu se izrazom “prenose“ digitalni zapis do Ruskih radara koji ipak u danasnje vreme imaju “centralni kompjuter“ sa malo vise funkcija , a cela sira slika ide komandi koja vec odlucuje sta odlucuje.Cisto parafraziram (HALE) UAV n.p.r. Atilus M koji ima nosivost 7 tona i ide 12km u visinu.

Ako ne verujete u 3D mapiranje terena od strane vise izvora, takodje nepoverljivi ste prema pricama o 3D mapiranju vazdusnog prostora.Sta da radim, tehnologije za neke ljude nazalost brzo napreduju.Sta zapravo misle neki sta se nalazi u tom famoznom softveru i senzorima na F-35 !? Ceo taj softver sa svim greskama jeste stvar podsmeha trenutno, ali naprotiv nijedan Ruski ekpert ga ne vidi kao stvar sprdnje, vec ocenjuju kako su Amerikanci trenutno tehnoloski ispred za jednu generaciju, dok za projekat T-50 obrazlazu kako pokusava smanjiti taj zaostatak. I koliko vidim PeroZ je ubedjen kako to jedino Amerikanci mogu, jesu oni u nekim stvarima daleko ispred svih, ali naprotiv ne razvijaju sami – sto se ocigledno vidi na “nekim“ novim projektima u vazduhoplovnoj industriji !

Jeste u pravu ste Beduin ovo su 65% nagadjanja sto se tice informacija, samo sta cemo “nove“ stvari su u glavnom strogo cenzurisane za javnost.Samo razlika je velika kad neko posalje sliku, video ili se potpise imenom ispod svog teksta.PeroZ gore navede neke cifre bez citiranja izvora, sta onda reci o takvom podatku !? Cak navede samo pozitivne podatke o F-35I, ali izostavi negativne – koliko je to onda merodavno !?

Cisto malo da zagolicam mastu uz pomoc zapadnih izvora pa ce PeroZ lakse shvatiti kako F-35I zapravo sluzi u formaciji pored 4 aviona 4 generacije.Cak logisticki je tako isplativije upotrebljavati ga.

https://lockheedmartin.com/us/news/features/2015/072015-f35-supercomputer.html

https://www.flightglobal.com/news/articles/silicon-valley-style-software-approach-comes-to-f-35-440902/

https://www.youtube.com/watch?list=PLDF92451CB0870E9E&time_continue=58&v=lnoyrQ-cZvs

Lj

Pero Z:

Ove brojke o ispaljenim raketama 1999.godine,koje navodiš,nemaju niti blage veze sa stvarnošću.Osim toga,rakete koje navodiš,jesu SAMONAVOĐENE,sa izuzetkom jednog tipa rakete u tvojem pisaniju.Kad bi to bilo stvarno tako,Srbija bi danas bila bez raketa.Dovoljno sam rekao.Rekao bih da previše „guglaš“,a iskustva na ovu temu nemaš.Pozdrav…

Pe

Uf što volim ovu internet generaciju i ekipu – 40 godina koja nema pojma kako je bilo u zlatno doba JRV i PVO!!!

Pitomci, nisu vam svi podaci on-line i dostupni na vašim mobitelima i računalima. Ima nešto i u 20+ godina stjecanja znanja, rada i iskustva u glavi i u TISKANIM knjigama na papiru. Podaci o ispaljenim projektilima su iz znanstvenog rada od 200-tinjak tiskanih stranica sa mapama i kartama, radarskim plotovima, tablicama, slikama, podacima, … Nije sve na netu on-line i za generalnu populaciju.

Vama su relevantni podaci iz medija? Eno 90-ih mi „oborili“ 1/3 eskadrile MiG-29 iznad istočne Slavonije, NATO 1999. oborio 2/3 kad ono 2000. dočekalo 5 od 16!!! Matematika na papiru ne štima. Tako je svugdje, svi svoje gubitke skrivaju, a tuđe uveličavaju, a ono najbitnije NITKO za svoje tvrdnje dokaza NEMA. Ustvari ima ih, samo što ih više od 90% opće populacije ne zna i ne razumije.

Slično je i sa onom za mene „smijurijom“ o presretanju F-22 i Su-35 (tko je koga presreo manje je bitno) ili čak kako su neki mediji napisali „sukobu“ u zraku. Pa ljudi moji da li vi neki znate koliko se Amerikanci i Rusi (Sovjeti) „sukobljavaju“ iznad Beringovog prolaza usred Pacifičke „nedođije“, malte ne na dnevnoj bazi? Da li ješto id toga ikada izašlo u javnost? I onda netko „provali“ kako su eto Rusi nakon 20+ godina „snimili i provalili“ F-22 iznad Sirije! Pa Rusi su to odradili prije 20 i kusur gidina. Naravno i obrnuto. Tko je Amerikancima još 80-ih dostavio SVU dokumentaciju o MiG-29 i Su-27, pa su ovi brže bolje morali razviti novu avioniku?
Tko je Izraelcima još 60-ih prodao SVU dokumentaciju o Mirage III iz Švicarske? Munira Redfu i MiG-21 ste zaboravili? Viktora Belenka i MiG-25 ste zaboravili? Što se ono prošlog ljeta srušlo u Nevadi? Vanzemaljci opet? Ne nego ovo
https://www.popularmechanics.com/military/aviation/news/a28146/mystery-aircraft-crashes-in-nevada-desert/

Osobno sam poznavao jednog vojnog pilota iz bivše države koji je sa još dvojicom kolega obučavan tada mislim krajem 50-ih u SAD-u, a ovi su im još tada prezentirali mlazne sovjetske Yak-ove i MiG-ove, koje su ni on nije znao reći od kuda, još tada nabavili Amerikanci. Slično vrijedi i za Sovjete. Tko je Sovjetima dao SVU dokumentaciju o F-14? Što mislite zašto su nakon povlačenja uništeni SVI F-14 osim jednoga? Tko im je dao dokumentaciju o Tornadu? U knjizi Yefima Gordona o MiG-21 na više od 700 stranica postoji ne samo slike zapadnih aviona (F-4, F-5, Mirage, …) nego i cijelio poglavlje u kojem se opisuju paralelna sovjetska testiranja F-5 u letu sa tadašnjim sovjetskim avionima, najviše MiG-21. Podaci koje su tada oni dobili poklapaju se u potpunosti sa onima koje je naveo i Suad nakon svojih letova u Edwardsu.

Ali to TADA nije znala šira javnost, nego tek sada, kada su i jedan i drugi završili ili završavaju svoju karijeru.

Izrael sa ELINT, SIGINT i ostale specijalne operacije koristi Nachshon (prerađeni Gulfstream V).

@Mi(G)-29
Mene ne brinu ni Rusi, a ni Amerikanci. Mene brinu usijani i umišljeni Balkanci, koji misle da su omiljeni jednima ili drugima, boli njih i jedne i druge briga i za vas i za nas! Tako je sada i na Bliskom istoku u Siriji. Najbolji primjer je tursko rušenje ruskog Su-24. Što je bilo na kraju? Ništa, tresla se brda, rodio se miš, nakon par tjedana „prepucavanja“, opet najviše preko medija, ruski i turski predsjednik sastanče zajedno i grle se sve u 16! Tako da pustite te priče, dogovorili su i Rusi i Amerikanci svoje zone interesa. Niti će Rusi oboriti F-22 (a mogu), niti će Amerikanci oboriti Su-35 ili sada „eventualno“ T-50 (a mogu). Hajde nemojmo se lagat, Su-57 postoji samo na papiru. Ovo su 2 od 10 prototipova oznaka T-50-1 do T-50-10. Ni za VVS koliko je poznato još nije ugovorena ni nulta serija. Koliko je T-50 „supertajan“ jasno govor podaci o ruskom nuđenju suradnje Indiji (FGFA), ali i Južnoj Koreji i Brazilu. Što Amerikanci (za razliku od F-35) nikome od saveznika (pa ni Britancima i Japancima koji su nudili milijarde dolara) nisu ponudili suradnju na razvoju F-22? Slično je sa Sovjetima/Rusima i MiG-31.

Pošto me voliš „filati“ sa internet informacijama, a ja tebe na žalost preko interneta ne mogu sa onom koju ja najviše volim, papirnatom dokumentacijom, evo da ti uzvratim (ima ukupno 4. epizode)
1. dio
https://www.youtube.com/watch?v=ZtZNBkKdO5U

E ovo je zanimljivo, 2. dio
https://www.youtube.com/watch?v=LyHlp7tJrxY
Pogledaj od 03:03 do 03:08, mapa obale koje države je to? Zone i otkrivanja čijih radara su to?

Ne F-35 NIJE najbolji lovački avion na svijetu, niti je za to, zamišljen, projektiran i proizvođen niti će to ikada biti. Ali on je trenutno NAJBOLJA „Katica za sve“, odnosno višenamjenski avion, sve u jednom. On je zamišljen da zamjeni i F-16, i A-10, i AV-8, i ranije F/A-18 i još neke, sve u jednom. F-35 se trenutno ne može uspoređivati ni sa čime u svijetu, (osim možda sa kineskim J-31), jer NIJEDAN borbeni avion prije njega nije zamišljan, a kamo li zasnivan i što je najbitnije PROIZVEDEN na tom principu! On je za sada jedinstven u svijetu. Su-30/Su-35 se može uspoređivati jedino sa F-15E, jer su oba potekla od sličnih osnova, Su-27 i F-15. Slično je i sa MiG-29/35 i F-16, mada bi se tu bolje uklopila usporedba sa F/A-18 i to starijih verzija do E/F. Super Hornet je opet „klasa za sebe“. Pravi Sovjetski/Ruski „pandan“ F-16 bio bi nikad uveden jednomotorni MiG-29, odnosno Projekt 33.

Da pitamo Indijce što misle o Su T-50?

Pe

@Živojin Banković Niste u pravu, Marija Zaharova je iznela podatak da je u odbrani Americkih snaga i Kurda od napada Asada/Hezbolaha i Irana bilo 5 poginulih Rusa, i da su mnogi povredjeni na lecenju u Rusiji, ali „nisu u zvanicnoj armiji Rusije“odnosno, to je privatna kompanija VAGNER.
Ako je cak zvanicni Kremlj priznao – ima ih bar nekoliko desetina puta vise.Ruski izvore govore o 40 poginulih i 72 tesko ranjena koji su transportovani u Rusiju na lecenje.Verovatno i mnogo vise.
Mislili su da ce Amerikanci da se povuku, pa poslali vojnike privatne kompanije,da mogu da poreknu da drzava Rusija ima veze sa tim („hibridno ratovanje“).

Pe

@PeroZ
Slazem se sa Vama, ovo je tipican primer mitomanije (obaranje b-2 od strane Srbije, Ruski avioni bolji od F-22, Sirija ima sjajan sistem PVO, Srbija bombardovala NATO bazu u Tuzli, srusila gomilu Apacha,pa malo Albaniju bombardovali)
To su „ribolovacke price“, nije im mesto na jednom ozbiljnom forumu.

Pe

@slavke U vezi 4 prototipa SU-57 koji su Rusi poslali u Siriju:
1/ oni su prototipi
2/planira se uvodjenje 2 (dva) serijski proizvedena aviona u borbeni sastav 2019
3/planira se do 2025 da se uvede 12 (dvanest) aviona SU 57 u sastav VKS koji pokrivaju teritoriju Ruske Federacije (najveca na svetu)
4/ najvaznije – supercruise, mogucnost letenja nadzvucnom brzinom u toku celog leta, bez ukljucivanja dodatnog sagorevanja – imaju samo Americki avioni.
Ruski rade na tom motoru,ali ne mogu da ga proizvedu.Govori se o 2023-2025.
Osim finansijskih problema, to je glavni razlog zasto uvode svega 12 aviona.Jer je besmisleno praviti serijski avion, dok nema motor 5 generacije.
Takodje, SU-57 leti na inostranim mikroprocesorima, proizvedenim u Kini i Juznoj Koreji, ali po Americkom dizajnu.
Saopstenje Americke komande je najbolje: SU-57 ni na koji nacin nece uticati na dejstva koalicije u Siriji.
Cak ce Rusima otezati stvar, jer ce morati da ga „cuvaju“ sa proverenim avionima na airfame SU-27 (kako su ih nazvali, SU30 i SU 35) i SU 57 nece smeti na primirise barut,da slucajno ne padne neki, jer ode im onda ceo program.
Ozbiljne zemlje rade drugacije: prvo osvoji kompletna tehnologija,pa se zavrse testovi (1998 za Raptora) pa se uvede u serijsku proizvodnju i upotrebu (2004) zavrsi kompletna produkcija od 180 aviona (2008) i kroz 10 godina upotrebe posalje u rat (2015 nad Sirijom)
Pametnom dosta…

Dr

Pero Z – Reci cu vam svoja iskustva iz 99-te ovako iz prve ruke posle dve ispaljene Neve nebo iznad Bg-a se praznilo . Da je ispaljeno toliko projektila kao sto vi navodite na nebu bi bio pravi karambol .
Broj oborenih aviona je nesto sto cemo mi Srbi izmedju sebe morati da rascistimo posto svako ko je bio u Srbiji u to vreme makar i kao civil zna da je broj daleko veci a da se vesto krije i prikriva iz kojih razloga zaista ne mogu da vam objasnim . Licno sam svojim ocima u muzeju vojnom na Kalemegdanu u sklopu gostujuce izlozbe muzeja vazduhoplovstva neposredno po zavrsetku rata video citavu oplatu motora A-10 podsetio bih vas da je ona slikana u Skoplju ostecena imala obe oplate , za isto obaranje postoje i tekstovi u ratnom izdanju casopisa -Vojska- odlikovan je jedan vojnik koji je sa Iglom uspeo da obori dva A-10 .
Druga stvar koju bih naveo je snimak obaranja Apaca iznad Metohije koji se kratko vrteo po televiziji a onda nestao bez traga i da naglasim nema nikakve veze sa onim vecernjim snimkom pada usled tehnickog kvara sa cnn-a .
Vasa opaska – Tako je i vojska tadašnje SRJ znala kada polijeću recimo avioni iz Aviana. Agenti na terenu i mobitel. – Nema stvarno veze sa zivotom i od Tuzle i Aviana i sl. koristeni su sasvim drugi vidovi komunikacija i izvidjanja …. mobilni telefon je smesna stvar.
I posto ste iz Hrv raspitajte se sta se u tih 78. dana desavalo na Batrovcima pa cete mozda i dobiti odgovor na pitanje koliko je tacno aviona oboreno .

Fl

Slavke i Beduin
Sami Rusi trube da je Su-57 u Siriji-na portalu Russia beyound(Ruska rec).

Mi

Pero Z

Slazem se u jednom delu sa vama, Balkan je “bure baruta“ zbog “drzavica“ koje hoce biti vece nego sto to zapravo mogu.Samo takodje ocigledno kroz vekove ulazimo sa velikima u “paklenu igru“, bez trunke zaljenja .

Sto se tice F-117 po meni glupost je prica kako je imao los predosecaj zbog ……, posto pridruzivanje formaciji za napad je standardna procedura do ulaska u zonu dejstva.Lose vreme dan danas kvari planove takticara, verovatno je bilo promene u prilasku/odlasku iz zone, ali dok nas Amerikanci ne pocaste tacnim informacijama ostaje svar diskusije.
Medjutim imali ste bas ovde svedocenje Zoltana Danija na T6 o taktickom izmestanju baterije van standardne procedure sto kad pogledate logicki jeste dobar takticki potez ako gledate na vremenski interval koliko crveni moze provesti u zoni dejstva.Jos kako je naveo predvidjene najkrace trajektorije izlaska aviona nakon dejstava u zoni Beograda.
https://tangosix.rs/2017/26/04/video-snimak-predavanja-zoltana-danija-o-obaranju-aviona-f-117a/

F-35A verzija je namenjena lovackim eskadrilama sa vise nego skrominm mogucnostima u visenamenskim misijama.Pseudonium fighter/lovac ja danas uzimam sa rezervom posto je tehnologija toliko napredovala i gubi se pravi smisao reci.
Malo cudno pricate o F-35A (F-35II/F-35I) s obzirom na poznavanje vojne logistike.Dakle ako sledimo tu disciplinu pre razmatranja ubacivanja novog, stara tehnika ce odsluziti minimum dekadu u pojedinim jedinicama po predvidjenom planu i programu.
Ali vidite “Have Raider program“ je nastao nakon J-UCAS Boeing X-45A UCAV programa.Cak se sad pojavljuje prica sa F-18XT Advance Super Hornet
https://www.youtube.com/watch?v=4zB0ZxBurRc
To je veliki rivalitet, ali kad pogledate izmedju redova planove Lockheed ADP – sada Skunk works
https://www.youtube.com/watch?v=8fIkTTF3Jyc

Sve to navodi pricu o drugacijem koriscenju aviona V/VI generacije bez obzira kakve su njihove letne karakteristike.BVR mogucnosti raznih sistema u saradnji sa “stand off“ oruzjima ce definitivno odlucivati ishod “prvog kontakta“.Nakon toga ce stanadardno doci do izrazaja “nosivost nosecih platformi“ ako su snage pribliznih mogucnosti.Pa vi u tom scenariju otprilike prosudite sami sa koliko cete “miliona“ se kockati.Po takticare gore ako se radi o sukobima niskog inteziteta, politicari ne vole pirove pobede sa preskupim naouruzanjem, bespotrebnim rasipanjem neophodnih resursa.
F-35 trenutno je najskuplji, najpotencijalniji softver.Sve ostalo je manje bitno vezano za taj model aviona.

Indijce ne bih pitao nista posto njihov HAL projekat sve objasnjava.

Do

To za 1999 su NATO podaci, realno je ispaljeno duplo manje raketa. Kub jeste bio najneefikasniji, jer su posade uglavnom ispaljivale pasivno rakete, pa nakon toga tek uključivale nisanski radar. Rakete su retko kada na taj način ulazile u vođenje i padale su na zemlju kao kruške. Isti taj sistem se u Bosni mnogo bolje pokazao. Inače oba aviona koja su oborena u Srbiji, oborila je ista posada Neve jedino su se zapovednici razlikovali, tj ključ je u dobroj posadi.

Odgovori
Al

Oktobra 16-tog 2017 Izrael je posetio ruski ministar Sojgu.Istog dana Izrael je gadjao sirisku PVO oko Damaska. Siriski PVO je uzvratio vatru i objavio da je jedan avion pogodjen iznad Libana uz sirijsku granicu.Dan posle ovoga incidenta , izraelski mediji javljaju da je prizemljen F35 koji se sudario sa pticom u vazduhi, i da je ostecen toliko da se ne moze popraviti.Treba napomenuti da je F35 testiran na ovakve sudare sa pticama i dobio najvisu ocenu prilikom tih testova !!
Izrael nikada do sada nije pokazao osteceni F35. Sirija tvrdi da ga je pogodila sa S200.

„Few hours after the missile incident with Syria, the Israeli media reported that the Israeli Air Force’s F-35 stealth multirole fighter went unserviceable as a result of an alleged collision with a bird during a training flight.The incident allegedly took place “two weeks ago” but was publicly reported only on October 16. Israeli sources were not able to show a photo of the F-35 warplane after the “bird collision”.Furthermore, it is not clear if the F-35 can become operational again because its stealth coating was damaged. Thus, according to the Israeli version, the warplane went out of service after collision with a bird, despite the fact that the F-35 earlier passed the bird strike certification with great results.“

Gde ima dima , ima i vatre ?

Odgovori
BB

Pa kolike u ptice tamo? k’o slonovi?

Pe

@Banja Luka
Imajte u vidu da celu pricu o „krstarecim raketama“ i „oborenim 19 od 25“ imamo iskljucivo iz Ruskih izvora.
Verujem da je u pitanju propagandna laz, cilj- sugestija da Izraelski avioni sada ne smeju da lete po Siriji pa su prinudjeni da koriste Stand-off oruzuje,a cak su im i to stand-off oruzije oborili u visokom procentu.
Za sada, nijedan jedini ne-Ruski izvor nije podrzao tu pricu.Sirija ima nesto malo Pancera i BUK,ali se to sve zna gde je,i tesko da su Rusi njima“unapredili opremu“za svoje pare.To kosta milijarde, a Rusi se muce da zastite svoju bazu (i tamo su im avione napali).

Ba

@Petrovic Dusan

Ustvari, Dušane brojni izraelski i američki izvori potpuno potvrđuju djelovanje na mete u Siriji sa teritorije Izraela, gdje je avion i oboren. Takođe, Izrael je potvrdio napad na 12 meta u Siriji tom prilikom, uključujući i tri baterije PVO, koje su, navodno, uništene. Tako da i tu griješite- izvor nije Ruski (a po Vama to znači da je to istina, jel’?).

Evo članak iz „The Aviationist“-a- iščitajte.:

https://theaviationist.com/tag/israeli-air-force/

Što se tiče djelovanja sa krstarećim raketama- opet- griješite. Izrael jednostavno nema čim drugim djelovati sa svoje teritorije na PVO, otuda zaključak. Sistem je razvijen gotovo isključivo za ovo.

Izvor IAF: http://www.iaf.org.il/5642-35312-en/IAF.aspx

Njima valjda vjerujete, pa nisu valjda Rusi da sve lažu, kradu i prave loše avione, jel’? Broj raketa za udar na 12 meta ne bi trebao da bude manji od navedenog- jednostavno tako je- opet, ništa rusko nisam čitao- griješite, nevezano za izvore iz SAA na koje se poziva Živojin, ali ne i ja. Generalno, nigdje u tekstu nisam naveo ništa što sugeriše da IAF „sada ne smeju sa lete po Siriji, pa su prinuđeni…“, to ste vi rekli, i usput nametnuli zaključak kako je u pitanju propagandna laž…moja, ili nedaj Bože ruska? Čitao sam još neke stvari koje ste napisali drugim komentatorima- opet jako puno predrasuda, uskogrudosti i neartikulisane mržnje, a jako malo argumenata.

Na kraju- pogrešno ste komentarisali Aleksin komentar, a uputili ste komentar meni. Zbog svega navedenog zamolio bih vas da ne odgovarate nepozvani na moje postove, jer ja na vaše sigurno neću. Moramo imati neke standarde Dušane, ne želim da učestvujem u zatupastim neozbiljnim monolizima ljudi koji su isključivi u svemu.

Ja ovdje dođem da naučim nešto interesantno dok pijem kafu. Vi očigledno nemate šta da učite pošto vam je sve već jasno? I na kraju, kakva je razlika između vas i nekoga iz mase koji govori da je sve što narod u Izraelu radi, govori i proizvodi loše, laganje, propaganda i đubre, kao što vi govorite za ruse? (Znate da takvih ima mnogo). Reći ću vam- nikakva, samo bi tu osobu svako normalan prozvao za širenje antisemitizma nakon takvog plitkog generalizovanja, šta drugo?

Pe

@Banja Luka Raumem ja Vas, voleli bi da su Ruski kao neki zastitnici Srbia i pravde u svetu, i tehnoloski najnapredniji, samo, nema cinjenica koje potvrdjuju da je to u stvarnom svetu bas tako.
Slazete se da Izraelski avioni smeju da lete nad Sirijom, zasto bi onda ispaljivali krstarece rakete?Verovatno od slucaja do slucaja, u zavisnosti od procene konkretne situacije na terenu i vrste cilja.

Licno sam posmatrao vazdusne manevre aviona F-15 i F-16 u pustinji Negev, Rusi o tome mogu samo da sanjaju , i da izgrade nesto kao platforma F-15 (nijedan poraz u vazdusnom boju u oko 80 bitaka) da imaju tako uigran tim, i sofisticiranu tehnologiju…Vidite koje MIGove su nama prodali, sa analognim instrumentima…
Ako mozete da navedete argumentovane dokaze o vazdusnim pobedama aviona proizvedenih u Rusiji, nad americkim avionima, izvolite.
Ko tu generalise?Ja se iskljucivo pozivam na tehnicke podatke i argumente, koje nisam ja izmislio, niti ja zapisao.
Nema tu „mrznje“ ni „ljubavi“, to su neoborive cinjenice.

Da vidim spisak USA aviona izgubljenih u sukobima sa ruskim lovcima.Ili srusenih od ruskih radara – ima ih veoma malo, od toga 2 F-16 Srbi oborili (cime nikako nisu omeli cilj ratne operacije NATO, a taj broj spada u vise nego prihvatljive gubitke imajuci u vidu veliki broj naleta).
Sta tek reci o Arapima , i Asadu…i njihovom quasi vazduhoplovstvu i PVO… Unistili su im nuklearni reaktor koji su gradili sa Severnom Korejom…Krstarecim raketama?Ne,bombama.
Isto to – u Iraku 1982 …

Ba

Mislim da se komentatori koncentrišu na pogrešan aspekt čitave ove situacije dole. Posmatraju se gubici dvije suprostavljene strane (u smislu letjelica IAF-a i položaja PVO SAA), te se prave neki scenariji šta se tačno i sa kojim razlogom dogodilo, te šta bi moglo da bude, ako bi ovo, ili ono… Posmatrano sa aspekta vojne doktrine, ovo je potpuno irelavantno.

Zadatak jurišne grupe podrazumjeva gubitke. Shvatate li to? Niko školovan ne šalje avione da nešto bombarduju uz pretpostavku da je to nešto uspjelo ako se svi vrate. Takođe, zadatak PVO nije da obara avione. Nije. Ovo isto tako treba jasno razumjeti. Zadatak PVO je odvraćanje neprijateljske grupe i smanjenje štete po sopstvenu infrastrukturu. To bukvalno znači „zaštita zračnog prostora zemlje“. Da bi se taj zadatak ispunio podrazumjevaju se gubici u ljudstvu i tehnici. Svaki čovjek koji pogine na PVO bateriji indirektno ili direktno je spasio skladište, kasarnu, most, školu…

E sada, znajući gore navedeno pravi naslov članka bi trebao biti „Štiti li Sirija napokon svoj zračni prostor kako treba?“- jer ispada da su ljudi odlično ispunili zadatak PVO. Da li je Izrael ispunio ciljeve napada? To je pitanje. Mislim da se o izgubljenoj vazdušnoj premoći ne može razgovarati- jao se Siriji ako bi se Izrael odlučio na kampanju u punom zamahu svojih kapaciteta.

Ono na šta se treba koncentrisati su poznate činjenice oko kojih se manje više svi slažu:

1. IAF je za napade koristio krstareće rakete dometa do 250 km za napad. Ovo su rakete malih gabarita, F-16 može da nos do 4 komada, ako se ne varam, tako da mi je potpuno vjerovatno da je u svim napadima učestvovalo ukupno 8 letjelica platformi (to što Izrael tvrdi je sasvim moguće- ovo nisu morali biti masovni napadi). Ovo je izrazito precizno, stand off oružije, kojem je glavna mana mala udarna moć (bojeva glava je 30kg).

Pitanje: Zašto IAF koristi napade skupim stand-off krstarećim raketama danas kada je prije godinu-dvije dana mogao da svrati do Palmire, na po’ Sirije, preore sve i vrati se nazad? Slutim da je PVO SAA doživjela bitan napredak, da li u tehničkom, kadrovskom ili nekom drugom smislu, nije mi poznato.

2. Po izjavama izraelskih zvaničnika pogođeno je 12 meta unutar Sirije, uključujući brojne PVO položaje, navodno prepolovivši kapacitete njihove PVO. Ovo mi govori da je broj od 26 raketa vrlo vjerovatan, obzirom na broj ciljeva. Ako je oboreno 19 od 26 ispaljenih raketa, to je prava vjest! Sirija nije morala da obori nikakav avion. Ovaj pogodak sa S-200 je slučajni šlag na tortu. PVO koja je oborila 19 krstarećih raketa ispaljenih u tri navrata u grupi, ciljeva koji lete nisko i pri brzini od 650 km/h je igrač na šahovskoj ploči i oni su svoj posao obavili.

Zar se niko nije zapitao kako je moguće da još postoji živ lanser za S-200 ili 5N62 radar koji uz nju ide? Stvar izgleda kao iz SF filma iz pedesetih godina! Kao da ga je Staljin svojom rukom projektovao! Lanser ispaljuje raketu tešku 7 tona koja se vidi sa Jupitera i izgleda kao da su piramide u Egiptu mobilnije od njega. Stvar je fiksna da gore ne može. Samo postavljanje lansera izgleda kao gradnja hotela, nikada nije ni bilo planirano da se to nešto brani. E sada, ako taj lanser tu postoji i ispaljuje rakete na avion 140 km od njega zato što je neko pored njega postavio „PantsirS1“ onda je to zaista jako dobra reklama za ovaj sistem.

Navodno je Sirija naručila 50?? komada još prije 10 godina. Ako im je isporučeno pola od ovoga, slutim da je upravo taj sistem, a ne BUK razlog za napade sa distance od strane Izraela. Polako se pokazuje da je ovo čudo divan način za čuvanje vrijednih meta i visokomobilno sredstvo da se neprijatelj neprijatno iznenadi pojavljivanjem tamo gdje ne treba. Ne treba zanemariti i modernizaciju starih sistema. Ako su brojne baterije SA-6 recimo, postale otporne na ometanje, Izraelski piloti su to saznali na ružan način. Predpostavljam da nije lijepo kada ti sve u kabini zvoni na zračenje i lock a ti nisi navikao. Ne mora ni da te pogodi, ‘oće to da udari na šećer i pritisak, o prostati da ne govorimo! :)

Šalim se, potpuno je dovoljno da baterija KUB-a stoji oko vrijedne mete i može da dejstvuje na krstareće rakete otporna na ometanje. Ako obori 1 ili 2 od 5 krstarećih raketa u reonu dejstva- ona je sebe opravdala.

Odgovori
Fl

Da li je moguce da Izrael samo opipava sirisku PVO?Na to me navodi podatak o malim bojevim glavama.Sta misle upuceniji?

pe

Svaka cast! Jedini konkretan i pravi komentar!

Mi

Banja Luka

Izrael odavno u svim sferama je vrlo dobro obavesten o potencijalnim pretnjama po njihovu bezbednost.Mogu oni drugim sredstvima bez vazdusnog napada neutralisati neophodne pretnje.Ovo je definitivno bilo ispitivanje i mogucnosti PVO modernizovanih kapaciteta koji su vrlo blizu njihovoj granici.

Posle ovoga logicno samo dolazi usavrsavanje i eksperimentisanje njihovih EW mogucnosti, a vrlo lako uz F-35I moze se ocekivati nova tehnologija Amerikanaca koja za prodor u PVO kisobran koristi nadzvucne UAV kao prethodnicu.Vrlo je bitno koliko su ti novi sistemi efikasni ako avion 5 generacije je direktno ugrozen pod pratnjom 2 aviona 4 generacije + 3 nadzvucna UAV (ili 2 aviona 4 generacije koji sluze kao obmana).

Danas je sve skoro u BVR okruzenju, nosece platforme imaju vrlo veliku paletu “stand off“ oruzja.Ali stvarno potencijalno zvuci kao veliki problem laka detekcija aviona 5 generacije preko 300km, posto se ipak za sad veci deo strategije bazira na njemu.

Sta je jos vredno paznje je ta Ruska Krasukha-4, koliki je stvarno domet i koliko istovremeno sistema moze ugroziti !?

Ž

Сада када се видело да Сирија ипак има респектабилну ПВО Израел можда више неће моћи тако лежерно да дејствује по сиријским циљевима.

Навели смо и да су руски и сиријски системи умрежени.

Тешко да би Израел због присуства Руса предузели неку акцију великих размера, ово је била једна од већих и видимо како су прошли.

Зато је и дат овакав наслов тексту.

Be

Stvari treba stavljat u kontekst.
Pravi kontekst.
Sirija je oduvijek imala PZO za svaki respekt.
No, koliko su uspijesni bili u rukovanju istoga, to je diskutabilo.
Zadnjih godina zracini prostor Sirije je postao poprilicno prometan, prisutnost Rusa je sigurno doprinjelo uvjezbanosti Sirijskih PZO posada.

No, Izrael ce uvijek udarati na mete koje bude smatrao opasnim po sebe.
Uvijek.

Pe

Situacija se tamo baš zaoštrava. Na sajtu Al Masdar Newsa su slike dva Su-57 koji sleću u Hmejmim (zajedno sa po 4 komada Su-25 i Su-35).
Angažman aviona koji još nije uveden u naoraužanje? Neobično…

at

Napisao sinoc gigantski komentar i izbrisao ga. Evo kraca verzija: SAA konstantno objavljuje da je nesto oborila, nekada dron, nekada avion. Navesti cu primjer: 2016. godine Izraelski f-16 bombardovali sta su zeljeli, Sirijska PVO pucala na njih i naravno objavila da je oborila jedan f-16. IDF potvrdila da su na njih ispaljena 2 projektila i da nista nisu pogodila. Eh sada, na Izraelski napad 2016. godine PVO Sirije odgovori sa 2 projektila, nepune 2 godine kasnije sa 20+! Znaci u relativno kratkom vremenu, u okruzenju konstantnog rata i unistavanja, SAA napravi gigantske korake i poboljsa sposobnosti svoje PVO! Rusija do Sirije uglavnom dolazi morskim putem kroz Bosfor i svu vojnu tehniku uglavnom prebacuje na taj nacin. Naravno, Turci to sve fotkaju, analiziraju i objavljuju na netu, tako se recimo zna da ce u Siriju doci 20 kamiona, 10 tenkova, 30 haubica i sl. Sinoc sam pregledao galeriju – nisam pronasao nijednu fotku koja je povezana sa PVO sistemima. Znaci, vrlo vjerovatno da Izrael ne unistava ciljeve na zemlji kako navodi u svojim izvjestajima. Iako je u sukobu izgubila dosta aviona i aerodroma, SyAF i dalje ima nevjerovatne kolicine letova helikopterima, a njena avijacija konstantno leti i podrzava kopnene snage (fenomenalno su se pokazali Su-22 i L-39). Ono sto je konstantan problem SyAF, a vjerovatno je isti slucaj i sa PVO, jeste starost pilota (posada). Mnogi imaju 40+ godina, neki cak i 50+! Jos jedna info sa twittera od sinoc, u Hmejin bazu u Siriji stiglo desetak aviona RuAF od kojih jos jedan A50U (sada bi tamo trebala biti dva)! Ako je ovo istina, onda ce Izraelskim avionima biti znatno teze izvrsiti napad nego do sada!

Be

o matere ti Jokine, nisam znao kako se teret na brodu prevozi na palubi.
naravno kako se moze i tako, al nije prakticno.

at

@Beduin – Na twitteru pratim profile Yoruk Isik i Devrim Yaylali koji svakodnevno objavljuju sta prolazi kroz Bosfor. Pregledas njihove galerije i vidis sta i kako se transportuje, uglavnom fotke imaju opis. Evo tekst od prosle godine sa jednom od fotki na kojoj kamioni stoje parkirani na palubi (izvor: BBC).
http://www.bbc.com/news/magazine-40643453
Ne znam zasto se tako transportuje, ali ovakvih fotki ima pravo puno. Isik povremeno prati i kretanje aviona iznad Turske, predlazem da pogledas, mozda ti bude interesantno. LP

Ed

Na palubu se stavi ono sto se nije moglo ukrcat unutar brodskih teretnih skladišta u koja moze stati barem 10 puta više. Prema tome u ovim brodovima je moglo bit bilo što… Pa i, recimo, cijela eskadrila mi-24… Drugim riječima, to sto se vidi ne govori o onome sto je mozda unutar brodskog skladista.

Be

vidi stvarno, kamioni na palubi.
svasta

da

Ako podesite frekvenciju tako da je talasna duzina emitovanog zracenja radara slicna duzini samog aviona mislim dA avion postaje vidljiv kakve god da su mu premaze stavilii i oblike aviona napravili. To je fizika.
E preciznost takvog odsjaja na radaru je mnogo manja nego kada se koriste visoke frekvencije/male talasne duzine.
Ja imam utisak da je cela ta stealth prica samo sarena laza da se uzmu pare od americkog naroda.
A PVO VJ je za sva vremena prizemio F117 tadasnju perjanicu USAF-a a i dobro im umlatio dva tri B2. 1999. su najopasniji bilk „normalnj“ avionk A10, F16 itd

Odgovori
Am

Za premaze…
Što se tiče X-banda garantujem da rade jer glupava voda u mom uzorku mi zezne tuning na X-band EPR-u.
Za Ka, Ku-band isto nije neki problem naći šta ima pikove apsorpcije u tom domenu.

Pitanje je kako se zašittiti od svih istovremeno.
Odgovor je – verovatno nikako.

Š

Iskreno me čudi da „ruski izvori“ nisu naveli kako je magičnim sustavima starim 50 godina srušeno najmanje 83 izraelska F-16 i prepolovljena eskadrila F-35 na zemlji, a bogami su i ove brojke o srušenim projektilima niske – to mora da je ipak 100%, jer je RCS manjih raketa otprilike 0.1m2.

Bili ste dobar portal, ovo sada postaje već jako neozbiljno.

Odgovori
Zi

Za nas su ruski i sirijski izvori podjednako vazni i validni kao i zapadni i izraelski. Nemamo problem s tim da neko veruje da su u ovom slucaju Izraelci unistili polovinu PVO Sirije, sto smo i preneli, ili da neko drugi smatra da su Sirijci imali navedeni uspeh.

Am

Da li ste sigurni da razumete šta je RCS?

Treća stvar na Wiki:
the relative size of the target (in relation to the wavelength of the illuminating radar);

RCS od 0,1 m2 meren čime?

Evo rezultata merenja, ima tu neki GHz-i…:
http://publications.drdo.gov.in/ojs/index.php/dsj/article/viewFile/341/202

Pe

@Zivojin Bankovic. Kada govorite o izvorima, treba uzimati u obzir njihovu verodostojnost u ranijim slucajevima.
Na zlocinacki rezim Asada se necu obazirati,ali Rusi su vise desetina puta prenosili dokazane dezinformacije od 2014.
Primeri su:”plasenje”americkog razaraca Donald Cook” navodnim “hibini”super sistemom sa aviona su-24 od koga su svi kompjuteri prestali da rade na najsavremenijem americkom brodu,pa je posada u strahu otisla iz armije.(cista glupost)
Obaranje malezijskog aviona, kada su vise puta Rusi nudili namontirane snimke i to kroz ministarstvo odbrane
“Zelene ljude”za koje su slagali da su to “neki gradjani” a posle priznali specijalne snage Rusije.
“Pobunjeni gradjani” Donbasa koji obaraju avione i drze celu vojsku u sahu-pa posle ispalo jasni da je zvanicna Ruska armija.
Americki napad na bazu u Siriji-gde bez bilo kog dokaza Rusi tvrde da pola raketa nije doletele, na tak nacin spasavajuci reputaciju zbog cinjenice da nisu smeli ili mogli,da obore ni jednu jedinu sa svojim sistemima…
Zato me veoma zbunjuje taj stav”za nas su Sirijski i Ruski izvori”
To nisu izvori, to je propaganda.

Pa

@PD
Prosto etalonski da vas se oukviri.
Dakle propaganda sve, pa to se vec dugo vrti po raznoraznim kanalima, morao si i ovde da posejes analiticke bravure.
Da sacekamo domisljatost novog nadimka, kakva smejurija

Ž

Из Вашег излагања закључујем да мислите да се само Руси баве пропагандом.

Ми се трудимо да пренесемо информације с којима располажемо и не говоримо то томе шта је истина. У рату нико не саопштава истину већ оно што му одговара.

Тако смо овде прочитали у коментарима да је ПВО СРЈ испалила 477 ракета система Куб и 188 ракета система Нева а ту инфромацију је објавио НАТО. Наши званични подаци говоре о 98 ракета Нева и 70 ракета система Куб.

Ви имате слободу да изаберете у шта ћете поверовати.

Израел већ годинама говори како уништава ПВО Сирије и како је она на издисају. И онда се деси да у 2018. години буде оборен најсавременији авион и то изнад Израела.

Mi

Vidite Dusane kad bih radio u Americkom predstavnistu za odnose sa javnoscu sigurno bih cenzurisao vase izlaganje o vojnoj tehnici, vojnim desavanjima u svetu.Poricati sve je izuzetno losa strategija ako nije podrzana snaznim argumentima,U raspravama o vojnoj tehnologiji uvek je interesantno sagledati informacije o mogucim tehnologijama koje “ neprijatelj“ mozda poseduje, posto nove ideje uvek guraju nauku izvan poznatih granica.

Cak izjava poput ove vase krsi “postulate bontona“, zato vi pored Americkog Holivuda dodjete kao trecerazredna sapunica.Da sam na njihovom mestu ogradio bih se vasih izjava posto deluju politicki ostrasceno, nestrucno.

Vi ste cak Amerikancima sa vasim izjavama kontra reklama, pa jos “nick“ koji ste izabrali – podsecate jedino na “Sabackog Ewing-a“ dok komentariste vojna desavanja u svetu

Pe

@Živojin Banković Mislim da niste odgovorili ni na jedan od mojih argumenata.
Kao sto rekoh, i bosanski Srbi su oborili F-16 pa to nista ne znaci.
Ako malo znate statistiku, izracunajte broj naleta Izraela na Siriju od 1983 kada je oboren jedan izraelski avion nad Libanom, do 2018,kada je oboren sledeci, pa ce Vam biit jasno kako je „efikasna“Sirijska PVO.Da Vam smanjim racunjanje 0.000001 % uspeha.
Ne mozete da poreknete da su Rusi vise puta uhvaceni u totalnoj lazi, a takodje SRJ je bas svasta objavljivala „po zvanicnim podatcima“, pa je u jednom momentu pisalo da smo srusilio 70 NATO aviona itd.
MIG 29 Ne brinite, tesko da bi Vas neko zaposlio u US na takvom poslu PR , ali ima dosta drugih poslova gde biste mogli da radite u Americi i sigurno dobro zaradite.

Pe

@Pavle
Molim da osporite argumentima bilo koji iz mojih navoda.
Ovako je samo „trla baba lan“.
Kao dokaz, prihvatam link na neki verodostojan sajt, novine, avio-portal, samo da nije blog pro-ruskih fanatika,ili ruski propagandni kanal gde govore o izgradnji ruskih nosaca avona za godinu dana i td

Pa

zasto bih osporavao ijedan tvoj navod?
ti imas svoja predubedjenja I misljenje bazirano na istim, to je tvoje pravo. neke stvari se jos uvek kriju I po svoj prilici nece se ni objavljivati. seti se samo prve pustinjske oluje, tu je koalicija malo pekla zanat, dugo se tvrdilo da nije bilo gubitaka na njihovoj strani, pa onda isplivase neki tornado, pa onda f-18…
da li si ti uzivo video ijednu lansiranu raketu ’99 od strane nase PVO? vasa-nasa…?
ako nisi onda je sve propaganda, kao sto kazes.

Ž

Петровић Душан

Пошто видим да сте острашћени и да имате много предрасуда мислим да нећу одговарати на Ваше “аргументе“.

Јер по Вама, испаде да лажу само Срби и Руси а сви остали говоре истину….САД и Израел су нарочито познати по томе…

Што се мене тиче, колико верујем да је сиријска ПВО у овом случају била ефикасна, толико верујем и саопштењу РВ Израела да је авион оборен јер посада није адекватно реаговала у датој ситуацији.

Mi

Crni Dusane,

Nadleznost PR nije cenzurisanje, vec samo organizacija i planiranje strategije za odnose sa javnoscu.Vi ste stvarno poput Jelene Milic koja ne shvata koliko je nestrucna, tacnije nije upoznata koliko strucnijih osoba opstruira na trzistu, ona cak ono sto je nauce na strucnim seminarima kontraproduktivno primenjuje.

A vi slobodno pruzite ruku u Americi, umesto sto pruzate ruku u Srbiji kad ste vec upoznati sa unosnim isplacivanjem poslodavca.

Pe

@Pavle
Ja nisam nikakva „predubedjenja“ naveo, nego konkretne informacije, koje su lako proverive na internetu.
Predubedjenja mogu biti,sta tacno?
Kako je to „predubedjenje“ kad kazem da Rusi nemaju nijedan serijski SU-57, i uvesce svega dva primerka 2019 , ali bez motora koji je 5 generacije.
Pa to u celom svetu znaju, i sami Rusi na tu temu mnogo govore.
Kakvo je predubedjenje ako kazem da je Izrael od 1983 do danas izgubio ukupno 2 avion,a vise hiljada puta bombardovao Siriju.
Ako se uzme bar neki priblizni broj naleta tokom 30 godina, pa izracuna gubitak aviona u toku tih naleta, ispada da su sanse da Izrael izgubi avion 0,00000001
Objasnite kako je to „predubedjenje“ – matematicka racunica zasnovana na tacnim podacima?
A argumentima treba da odgovorite, da bi oborili moj argument.
MOrate imati neki dokaz, koji ponistava to, sto sam ja rekao, navodeci proverivu tehnicku informaciju.
Na primer, dajte mi link na sliku 20 aviona Su-57 koji lete zajedno.Ili su parekirani na aerodromu,a da nisu igracke.
Ili, dajte mi link na informaciju da je sruseno 300 Izraelskih aviona od 1083.
To se zove argumentovana rasprava.
U nedostatk uargumenata, svi koji su komentarisali moje navode, samo navode licne uvrede meni, te mene karakterisu kao ovakvog i onakvog, sto opet, ne stvara dodatnih 100 Su-57 u poletu nad Rusijom. .
Na taj nacin, nije oborena nijedna moja tvrdnja i delujete nemocno i pobedjeno.

Mi

Izvinite Dusane, kazete :

“Kakvo je predubedjenje ako kazem da je Izrael od 1983 do danas izgubio ukupno 2 avion,a vise hiljada puta bombardovao Siriju.
Ako se uzme bar neki priblizni broj naleta tokom 30 godina, pa izracuna gubitak aviona u toku tih naleta, ispada da su sanse da Izrael izgubi avion 0,00000001
Objasnite kako je to „predubedjenje“ – matematicka racunica zasnovana na tacnim podacima?“

“Samo da prostite“ imbecil izvodi proracun na osnovu poznatih iz proslosti, a zapravo hoce proracunati nesto sa par nepoznatih kako bi dobio priblizan rezultat u buducnosti.

Pa

PD
Ma da, naveo si izvor informacija, jednostran? Pa naravno da su predubedjenja, bazirana na istim.
Ne odgovori ti nista, ispricao si se sa sobom.
Samouvredio si se i odbranio, sam od sebe…
Imas jos neki nadimak pod kojim kuckas…?

Al

Evo Rusi doveli i SU57 u Siriju!!!!

Odgovori
Al

On February 21, the Russian Aerospace Forces deployed two “Pak Fa” Su-57 stealth fighter jets at their Hmeimim airbase near the Syrian coastal city of Jableh, according to Syrian pro-government activists.

The activists released a single picture that supposedly shows the two Su-57 escorted by a Su-35 multirole fighter right before they landed at the airbase

Be

ajd sad, procitaj jos jednom text koji si pastirao, ukljuci mozdane vijuge i donesi zakljucak.

prvo sto je cudno je sto su snimku objavili provladini aktivisti a ne sluzbe lojalne Asadu.
drugo sto je cudno, video snimka ne prikazuje nijedan land mark po kojem bi se dalo nedvosmisleno zakljuciti kako se radi o tom i tom aerodromu.

sam aerodrom se nalazi usred naseljena mjesta, i jednostavno mi je cudno kako se u zadnjih par dana nije pojavilo jos snimaka.

nisu Rusi u Siriju poslali SU57.

Mr

вест од јуче (21.02.), преноси бугарски Аеропрес, Руси шаљу појачање у Сирију у базу Хмеим:

4 Су-35С, 4 Су-25, 1 А-50У (AWACS), 1 транспортни Ту-154М и 2 нова ловца 5 генерације Су-57 (Т-50)!!!

Odgovori
BB

baš čudno…

Ameri (i Izraelci) imaju već avion 5 generacije uveden u naoružanje i neće da ga upotrebljavaju (neobično puno ptica u blizini) a rusi Su57 nisu uveli u naoružanje a uvode ga u ratno područje da ga malo oprobaju…

Ne znam da li je bilo sličnih primjera u istoriji…

Pe

Romb-1, Su-25 u Afganistanu. Borbeno ispitivan prije zvanicnog uvodjenja.

Mr

@BB
заборављаш на инцидент од новембра месеца 2017. у Сирији, када је амерички Ф-22 пресрео 2 руска Су-25 и спречио их да дејствују и затим се укључио и руски Су-35С…

Be

Zar nije tsar objavio pobjedu i povlacenje iz Sirije?

Mr

…после оног обарања руског Су-25, неколико дана потом Американци наносе велике губитке руским плаћеницима (цифра иде и до 300 погинулих!). Американци за заштиту својих нападнутих “саветника” на земљи, ангажовали су авионе типа Ф-22, Ф-15Е, БПЛ MQ-9 Reaper, бомбардере Б-52, топовњаче AЦ-130 као и Хе типа AХ-64 Апач!

изгледа да ће ово бити ЦРНИ септембар за Русе у Сирији!?

Ž

Русија је признала да је у том бомбардовању погинуло 5 руских држављана а САД су изнеле податак о 100 погинулих припадника владиних снага.

Pe

@Mrgud sto se tice konfrontacije F-22 sa Su-25 samo od Rusa znamo sa se”ukljucio SU-35” kao da taj SU-35 ima bilo koj aspekat kojim bi mogao ugroziti F-22.
Drugo,F-22 radi uvek u parovima, i jedan SU-35 prosto ne bi imao sanse,sa pasivnim (protiv aktivnog) radara, sa veoma vidljivom siluetom (protiv najboljeg stealth aviona ikada) i naoruzan sa mnogo kracim raketama sa kojima Rusi lete u Siriji (jer savremenih imaju malo ). Ne da nije”uplasio” F-22, vec su Ameri postedeli od sigurnog obaranja SU-35, jednostavno zato sto za time nije bilo potrebe- izbacili su SU-25 sa teritorije, nisu u ratu sa Rusima, ocigledno i SU-35 nije pokazivao agresivno namere( ili bi odmah bio srusen) i lepo su se vratili u bazu u Bahreinu.

Ž

A ipak dolaze informacije da je Su-35 bio iza F-22….

Mr

…сателитски снимци (гле чуда са израелског сателита EROS B) показују присуство два Су-57 у бази Хмеим и да се највероватније ради о авионима „плави 055“ (2014.г. тај авион је претрпео пожар на мотору који је проузроковао и нека оштећења на змају авиона. авион враћен у летно стање тек 2016.г. коришћењем делова од незавршеног прототипа) и „плави 509“, у тзв дигиталној шеми бојења. постоје претпоставке да су у базу уочена још два Су-57 (укупно 4 апарата!?) али за сада нема потврде истих. е сад, да ли се ту ради о „борбеној евалуацији“ тј. провери авионских система у стварним, борбрним условима или је у питању маркетиншки потез за Њу Делхи, како би се склопио уносан посао, питање је које се намеће!? углавном, Руси су у Сирији, до сада, испробали око 200 својих нових типова/верзија наоружања!

@Petrovic Dusan
сторију са Ф-22 сам напоменуо @ВВ као одговор на његову тврдњу да Амери „…imaju već avion 5 generacije uveden u naoružanje i neće da ga upotrebljavaju…“, без конотација ко се кога „уплашио“…

Ai

Petrovic Dusan,
Moram priznati da ovako smešni komentari odavno nisu viđeni na ovom portalu. Ovo jedino može da se razume u slučaju da trolujete.

Ig

Jel ovo isti onaj Petrović Dušan koji veruje da su X men i Iron men stvarni projekti?

Pe

@Airboss
Ne razumem zasto ne navedete neki argument, koji se moze proveriti linkom na sajt?
Navodeci da su moji komentari „smesni“izbegavate diskusiju, i time sugerisete da ste u pravu.To moze samo u osnovnoj skoli da prodje.

@Bankovic nije nemoguce da je SU-35 bio blizu F-22
SU-35 je nesto unapredjen avion 1970 godine,znacajno inferioran u odnosu na F-22,po:
1/ dometu raketa,
2/radaru (pasivni umesto aktivni kod F-22)
3/ karakteristikama motora (nema supercruise),
4/komunikacijama (F-22 je leteci senzor, mali awacs)
5/ nema stealth (a F-22 – odraz velicine bumbara na radaru),
Realno je da bi SU-35 lako bio srusen, da je doslo do sukoba.
Posebno imajucu i vidu da su Raptori UVEK rade u paru (odnosno, blizu je bio jos jedan F-22, koji SU-35 ne vidi na radaru)

Misija F-22 je bila- da se upozore i udalje iz Americke zone avioni SU-25.Da li se slazemo oko ovog?
Iz svih informacija znamo da su SU-25 prekinuli misiju i odleteli odatle. Pratite?Da li ovde gresim?Je li negde pisalo da su uprkos F-22m ipak SU-25 nastavili misiju?Navedite link.
Ako je SU-35 zaista i prisao (sto znamo samo od Rusa) nije“naterao u beg“ F-22, niti je svojim pojavljivanjem prekinuo ili onemogucio misiju F-22.
Zbog cega nije bilo neophodnosti da se ulazi u sukob,i izaziva diplomatski incident zbog rusenja Ruskog aviona.

Ž

Petrovic Dusan

“SU-35 je nesto unapredjen avion 1970 godine“

Да ли сте заиста убеђени у то што пишете?

Јесте ли некада упоређивали Су-27 (вероватно мислите на тај авион из “’1970“) и Су-35С?

Mi

Dusane pa sto sami sebe ponizavate !?

Pa skoro svi su vam vec rekli koliko ispadate smesni, pisete konstatacije na nivou deteta do 10 god.Hajde barem nesto naucite, posle slobodno povedite raspravu na T6.

Sto je jos zalosnije vasa politika poricanja nema uopste stila, evo dajem vam link, objasnite nam sta zapravo Ruski general konkretno laze
https://www.youtube.com/watch?v=r0iiAYWX6mc

Pe

@Živojin Banković Nije moguce da VI ne znate da je airframe Su-35 raxvoj airframe-a SU-27?
Da niste nekada videli uzivo ta dva aviona?
Ja jesam.Ispred njih su bile tablice, a ispred SU-35 je pisalo da je to najdalji stepen razvoja airframe aviona SU-27.
Dakle, to je modernizovani SU-27, jeste, ima drugi radar, pasivni, unutra ima sasvim drugu elektroniku, zasnovanu na mikroprocesorima koji nisu postojali kad je pravljen SU-27 (inace, nisu ruski, nego kineski i korejski,i nece skoro biti Ruskih) motor je bolji nego 1970-ih, ali to sigurno nije neki „drugi“ avion, vec modernizovani Su-27.
SU-34 je takodje modernizovani airframe Su-27 u koji su stavljeni jedan pored drugog piloti,a u SU-30 (ima 2 varijante) jedan iza drugog.
Amerikanci isto lete u F-15 odavno, i ne tvrde da je F-15 koji sad prave neki F-42. nego ga i dalje zovu F-15 sa oznakom SE itd iako je taj avion daleko od onoga, sto se proizvodilo 1970.
Ali je zasnovan na vojnoj tehnologiji i potrebama i strategiji 1970.
Jedini sasvim novi avion, koji je Rusija proizvela od izlaska MiG 29 i SU -27 pocetkom 1980-ih, je trenazer Yakovlev, i PAK-FA / T-50/SU 57, koji je za sada samo u fazi prototipa, odnosno, nije usao u proizvodnju.
Uci ce 2019 i to u ukupnih 2 (dva) primerka, a jos 10 do 2024.
Razlog za tako malu seriju, osim finansijskog – Rusi ne umeju da rese problem takozvanog „supercruise“ motora, nema smisla ulaziti u veliku seriju..
Procene su da ce do 2023-25 mozda uspeti, najoptimisticnije, pa ce onda polako ulaziti u seriju, govori se o 150 aviona. (sto je i dalje mnogo manje od Americkih aviona)
Napominjem da su taj problem Amerikanci resili do 1998, i 2004 pocelo uvodjenje u jedinice F-22,zavrseni svih 180 2008g, a onda jos napravili F-35 u tri varijante i vec ih ima aktivnih u upotrebi oko 300,a bice blizu 2 hiljade)

Da nema Rusija neki avion za koji niko nikada nice cuo, leti samo po dubokim pecinama negde daleko po Rusiji, pa ga ne vide ni satelitima,ali znaju komentator pod nickom „MIG-29“ i drustvo sa foruma?Ne iskljucujem tu mogucnost,ko zna.

@MiG 29 naprotiv, VI ste ponizeni,a ne ja.Navodjenjemn neoborivih argumenata doveo sam u vrlo nezgodnu situaciju drustvo na forumu.Sledeci korak je da me blokirate, da ne kvarim iluzije uz pivce i ribolovacke price.
Ruski general moze svasta da prica, kad njihovo zvanicno ministarstvo odbrane objaljuje slike iz video igrica kao informaciju, sto je dokazano i izvinili su se za „slucajnu gresku“ kada su ih uhvatili u lazi.
Isto sa obaranjem malezijskog Boinga.Davali su lazne namontirane slike u stampu.Pa nije cudo da im niko ne veruje.

Mi

Dusane grohotom se smejem vasem optimizmu.

Vi definitivno ne znate sta je rec argument, rasprava, a sto je najgore nemate pojma sta znaci bauk (vi se upravo ponasate kao bauk)

Ja bi vas blokirao sigurno posto ste spam, bot, ali ja ne uredjujem T6.Sa vama raspravljati je t.z.v. totalno zaglupljivanje.

Og

Situacija se dodatno komplikuje. Mozda ne bi bilo lose da redakcija istrazi i ovo
https://www.express.co.uk/news/world/922376/Russia-su-57-war-planes-Vladimir-Putin-Syria

Odgovori
ma

ne znam sto si ti vidio, ali ja sam vidio 2 SU57 u zavrsnom tko zna gdje…….

Og

Onda se nemoj samo oslanjati na vid. Pročitaj – proskitaj :)

Be

Ogorceni,
ja sam tu Siriju proskitao uzduz i poprijeko…..
bacio sam oko na snimku, pogledao nekoliko snimaka predmetna dogadjaja…..na nijednoj snimci se ne vidi nijedan land mark uz pomoc kojega bi nedvosmisleno mogao zakljuciti da li se uopce radi o Sirijskom aerodromu……

nesto ne probavljam sve servirane informacije bez konkretnih dokaza.
hbg, ima nas koji znamo prave motive plasiranja takvih poluinformacija i definformacija.

Bu

Mozda gresim ali mislim da je Pancir u Sirijskos PVO zvezda veceri, i da on otvara nove mogucnosti Sirijskoj PVO. Jel kako stoje stvari izgleda da je nebitno koliko su stare rakete, ako barem dve „stvarno uhvate u krstic“ letelicu. Izgleda da ona tada nema velike sanse ma koje generacije bila. A mislim da Pancir omogucuje bar malu lagodnost posadi (mozda da koji sekund duze zraci i da ga „zaistinu uhvati u krstic“). Itd.

Odgovori
Sh

F-16 je oborio BUK, tako bar kažu Izraelci.

Bu

Nisam ja mislik da ga je Pancir oborio, nego sam mislio da Pancir stvara neku lagodnost posadama ostalih sistemima, da nemaju strah da ce biti pogodjeni nekom protiv radarskom raketom, tj. „da na miru mogu da rade“.

Pe

Ne slazem se sa analizom, koja je tendenciozna i podseca na gospodina Lazanskog koji prosto vise voli Rusiju pa se zanosi necim,sto se zove „wishfull thinking“
1/ Izrael je nebrojeno puta bombardovao Siriju od pocetka gradjanskog rata, i od kada su Rusi u Siriji.
U desetinama a i stotinama naleta je oboren jedan avion.
I za TANGOSIX to je dokaz superiornosti Sirije i Ruskog oruzja?
To obaranje je na nivou statisticke greske, kada se uzme u obzir broj naleta Izraelskih aviona nad teritorijom Sirije.
I Srbi u Bosni su oborili isti taj broj aviona F-16 (jedan).I nije im nista pomogla Rusija ni“fenomenalni“ruski sistemi koji nisu dokazani ni u jednom sukobu jos.
2/ Uzimate RUSKE podatke o navodno oborenim krstarecim raketama.A ne verujete Izraelu, prozapadnoj modernoj civilizaciji.
Pa ko veruje Rusima?Rusi lazu non stop, jer imaju za to motiv: propagandu svog oruzija i navodnih uspeha.
Putin doleteo u Siriju, trijumfalno objavio pobedu, ono, za par nedelja im unistili gomilu aviona u sred baze, ubili ljude, pa srusili jedan SU 25.
2016 godine poslali Admiral Kuznecov, nekoliko aviona im upalo u more, i onda su sleteli u bazu na kompnu,pa odatle bombardovali (sto su ih nosili brodom preko cele Evrope?)
Sad su poslali u Siriju SU-57 koji je prototip, nije u serijskoj proizvodnji, nije prosao drzavna ispitivanja, i nije uveden u upotrebu,a nema jos ima motor 5 generacije (kazu 2023-2025).
Tvrde da su zbog ta dva SU – 57 Amerikanci prestali da lete u Siriji.
Rezultati uopste ne govore u prilog Rusima,zato im preostaje PR.
Tvrde i da nisu 59 raketa Tomahowk dosli to Sirijske baze Sheirat pa je kao palo preko 30.
Nemamo nijedan dokaz za to, osim da im verujemo na rec.
Naprotiv, u Srbiji su pre skoro 20 godina te rakete bile zastrasujuce precizne, ako se dobro secam, usli su u prozor kancelarije Seselja u zgradi Vlade Srbije,i nasi su veoma malo uspeli da sruse.
Zao mi je da, na inace dosta tehnicko korektnom portalu, TANGOSIX, vidim ovakve propagandne tekstove, koji se zasnivaju samo na informacijama sa jedne strane.
To je strana kojoj se niposto ne treba verovati, sto su Rusi vec mnogo puta dokazali, pocevsi od Sovjetskog saveza i obaranja putnickih avona (rekli da nisu,pa priznali da jesu) do Malezijksog Boinga, Krima (nije bila vojska,pa jeste) i Istocne Ukrajine (ruski patrioti, a na kraju ispade – tamo je regularna armija)

Odgovori
Ž

Petrovic Dusan

Цитирам Вас:

“Ne slazem se sa analizom, koja je tendenciozna i podseca na gospodina Lazanskog koji prosto vise voli Rusiju pa se zanosi necim,sto se zove „wishfull thinking““

“ Zao mi je da, na inace dosta tehnicko korektnom portalu, TANGOSIX, vidim ovakve propagandne tekstove, koji se zasnivaju samo na informacijama sa jedne strane.“

Или нисте прочитали текст или сте га површно читали.

Изнећу делове текста који Вас демантују:

“Obaranje višenamenskog borbenog aviona F-16 koje se dogodilo 10. februara ove godine, bio je prvi zvanično priznati borbeni gubitak aviona RV Izraela još od 1983. godine, ujedno i prvi gubitak njihovog vojnog vazduhoplova od 2006. “

“S druge strane izraelski mediji preneli su da su napadi bili uspešni i da je uništena gotovo polovina sirijske PVO. “

“Novinska agencija Hadashot objavila je transkripte analize misije u kome pilot govori da je posada bila veoma fokusirana na izvršenje zadatka, da je potom usledila eksplozija nakon koje je izgubljena kontrola a piloti su znali da su pogođeni. Avion je postao neupravljiv i vrlo brzo posada je donela odluku da napusti avion.“

“Pilot je potvrdio da se raketa PVO sistema aktivirala na određenoj udaljenosti od aviona koji je oštećen šrapnelima. Smatra da su on i njegov kolega imali veliku sreću što raketa nije direktno pogodila avion jer bi u tom slučaju posada sasvim sigurno poginula“

“Izraelski nacionali dnevni list Yediot Aharonot pisao je o tome da je jedan od uzroka gubitka aviona je to što je posada letela na visini od svega 3000 metara a RV Izraela je saopštilo da je oborena Sufa najverovatnije pogođena najsavremenijim raketnim sistemom PVO Sirije, Bukom. “

“Poslednje informacije koje je saopštilo RV Izraela a koje je preneo izraelski Kanal 10 je da postoji mogućnost da su sistemi za zaštitu aviona imali kvar te posada nije mogla da aktiviranjem elektronskih protivmera izbegne da se raketa PVO sistema nađe u blizini njihovog aviona.“

Pe

@Zivojin Bankovic,
Lepo da ste izneli odredjene isecke iz clanka koji zaista jesu objektivni.
Isto tako u clanku postoje „tvrdnje“ zasnovane na izjavi „ruskog generala u penziji Aleksandra Gorkova“, i „sirijskim izvorima“.
Zbog tih informacija dolazite do zakljucka da je oojacala PVO Sirije , te da su oni oborili 90% ispaljenih krstarecih raketa.
1/ koji su to tacno „sirijski izvori“ kada u Siriji ne postoji vlada vec vise od 5 godina?Asad kontrolise nekih 20% teritorije koju ostali Sirijci,koji se bore protiv Asada, ne priznaju Asada za vladu.
Zapad citira Sirijsku opservatoriju za ljudska prava, koji su izrazito pro-pobunjenicki.
Sve sto izjavljuje pro-Asadova strana se ne moze uzimati ozbiljno.
2/ kako taj ruski general u penziji moze da zna tacno sta je letelo po Siriji?Samo preko „rekla-kazala“kao, rekli mu drrugovi koji su u Siriji.
Opet, zna se da postoji vojna tajna, i ne mogu bas da ga pozovu pa mu jave sta se dogadja.
Zatim, ako Rusi sa daleko savremenijim S-300 i S 400 nisu ni jednu americku raketu oborili, kako onda da verujemo da su Sirijci bili mnogo uspesniji? Koliko je tomahawka oborila VJ 1999?Ne bas mnogo.A to su bile verzije pre 20 godina.
Dakle, ne mislim da je zakljucak pravilan, jer je izveden iz vrlo nategnute varijante dogadjaja (da Asadovci govore istinu, i da ruski general u penziji sve zna)
Najverovatnije su prosto imali srece, ili zbog spleta okolnosti, kao mi u Bosni i u Srbiji (nemastovite trase letova F-117, svetlo nebo,otvaranje vrata za bombe, spretni i motivisani ljudi na polozaju PVO u tom momentu), da su Izraelci bili nepazljivi, ili, na kraju krajeva, poneki put i pogodi to staro oruzje.

VI smatrate da je neko „ostrascen“ zato sto se poziva na argumente?I zbog toga odbijate da izlozite svoj argument?
Onda je to propagandni „PR“ sajt. Sta god neko iznese – samo promenite temu, i tako mozemo u krug beskonacno…

ma

Petrovic Dusan Oladi malo covece. To sto pises je cisto tvoja masta, a masta cini svasta. To nisu nikakve verodostojne informacije sa dokazima vec cisto trabunjanje. Da li si ti bio u Siriji pa znas da je Asadov rezim zlocinacki? Onda si na stranu onih koji seku glave ljudima samo sto nisu po njihovoj volji. To sto ti nudis je prava pravcata propaganda iz zapadne kuhinje. Kod tebe je prisutna mrznja prema sve sto je rusko, a mrznja moze biti losa po zdravlje. Pa sa tog aspekta ne mozes biti kredibilan niti validan za nepristrasne komentare. Ako ti demantujes nesto o cemu je ceo svet brujao (ne samo Rusi) onda je to samo za smejanje kad ti odvalis svoje gluposti. Na ovakve gluposti ne treba vise trositi reci i vreme. Prava propaganda si ti.

Odgovori
Pe

@mateus
Vrlo rado cu se sloziti sa Vama, samo cekam neki argument,odnosno,dokazanu pretpostavku da nisam u pravu.
Ovako, samo VI mastate,a ja navodim suve cinjenice.

1/ SU 57 nije u operativnoj upotrebi i samo je prototip koji nece ucestvovati u borbama, to su i sami Rusi izjavili.
2/ Rusija nema tehnologiju da izradi supercruise motor, i svega 2 aviona SU-57 treba da udju u upotrebu 2019, do 2025 jos svega 10.I svi bez karakteristike lovca 5 generacije.
3/Izrael bombarduje Siriju od 1983-2018 bez gubitka ijednog aviona
Molim lepo.Dokazite suprotno
4/Rusi ne proizvode mikroprocesore, niti mobilne telefone i kompjutere, a u avionima su im koneski i koreanski delovi.
5/ SU 30 i SU 35 su samo razvoj aviona SU-27 koji je konstrukcija 1970ih i za sada ima zabelezene svega 4 vazdusne pobede – nad MIG29 u Africi

Ako je Vama ovo „bolje“ od americke tehnike, hiljadu puta dokazane u realnim ratnim okolnostima, onda je to stvar licnog afiniteta.

ma

@Petrovic Dusan Gde se gasis covece? Ovo ne bi smislio ni portparol Pentagona kao Dusan svojom inteligencijom.

Odgovori
Pe

@mateus Zaboravio sam da dodam oko americkog napada na Sirijsku bazu TOmahawk raketama.
Bedno je sto su RUsi izjavili da „nisu sve rakete doletele“
Svi znamo da su Rusi izgubili trku u svemiru, i Amerika je jos 1969 poslala ljude na Mesec.I sad, 2017 ne moze da pogodi neku Siriju?
Mi smo, nazalost, videli u Beogradu i ostalim mestima u Srbiji koliko su „neprecizne“ Tomahawk rakete,a to su bili modeli od pre 18 godina.
Ja licno nista ne verujem Rusima, lazu jer spasavaju obraz, posto kao „brnae“Siriju, a ne smeju da probaju da sruse jednu raketu Amerikanaca, jer, za razliku od Vas, Rusi imaju dobre informacije i tacno znaju sta mogu,a sta ne.
Mogu da bombarduju „islamsku drzavu“ jer su to ljudi sa kalasnjikovima u kamionetima.
Sa ostalima ne smeju ni da pomisle da se zezaju.

.

Pe

Koliko ponizenja Ruske armije treba komentatorima na ovom forumu da dodju do nekih logickih zakljucaka….

Da se prisetimo,kako je to bilo od 2015:
Rusi provociraju Tursku i ulecu u njihov vazdusni prostor.
Turci upozore nekoliko puta.
Rusi se prave blesavi.
Onda Turci podginu Viper i pred celim svetom i kamerama sruse Ruski Suhoj.
Odgovor Rusa?Nista.Bombardovali Siriju,gde zive oni bednici koji nemaju cime da se brane.

Zato, doneli S-400.Pokazivali njegovu moc, i td.
Da ne bude zabune, doneli i S-300 neku poboljsanu verziju, koja sve zivo rusi,a posebno krstarece rakete.
I onda?Ameri bombarduju vojnu bazu u sred Sirije,a Rusi ne ispale ni jedan metak da zastite svog saveznika.
Kukaju“vecina americih rakete nije mogla ni da doleti“.
Kao da su Ameri proizvodili Yugo,a ne raketu koja je dostavila ljude na Mesec jos pre pola veka.Smejurija.
Onda su poslali Admiral Kuznjecov preko pola sveta, da bombarduje Siriju (gde vec imaju vojnu bazu i nekoliko aerodroma, i zasto im treba nosac aviona – nije uopste jasno).
Pa im nekoliko aviona od to malo sto imaju (MIG 29 K i SU 33) , upadne u more,sto se dogadja na nosacu aviona ako je u losem tehnickom stanju, i nije uvezbana posada.
Pa iostali avioni prelete na aerodrom Hmeimim na zemlji ,i odatle bombarduju Sirijce.Pa ih vracaju brodom kroz more do Rusije.
Onda bombarduju „teroriste“krstarecima raketama – takozvanim stand-off oruzijem, koje se koristi kada neprijatelj ima jaku PVO.
TU-160 i td.
Samo, ti arapi koji se bore protiv Asada i medju sobom nemaju nista vece od kalasnjikova.Odnosno, mogli su sa avionom za oprasivanje kukuruza bace na njih bombe (sto i radi Asad) ali se trude da pokazu da imaju rakete koje rade.
Onda im nekako Sirijci upadnu u bazu i razbiju nekoliko aviona, i na kraju sruse SU-25 iz „igle’ koju su negde nabavili.
Da li se neko seca da je Putin 2015 rekao da dolaze u Siriju na par meseci?
Pa je rekao da Rusija napusta baze osim minimalnog sastava?Vise puta?
Pa sad salju jos aviona?
Meni se nesto ne cini da im odlicno ide, i da Ruska vojna tehnika trijumfuje.
Naprotiv, zaglibili su se, ne mogu ni da odu (a hteli bi) a opet, ne mogu da dopuste poraz i svrgavanje Asada jer je to previse sramotno.

Ruski najamnici pokusaju da predju Eufrat i zauzmu americku zonu?
Sa C-130 topovnjacama ih satima ubijaju. Sto im nisu pritekli u pomoc ovi iz Hmeimima?Radar na S-400 nije radio taj dan?Nisu znali da se to dogadja, iako je boj trajao vise sati?
Priznacete,Amerika i zapadna koalicija celo vreme rade sve, sto im padne na pamet, jer imaju potpunu vojnu nadmoc u svim oblastima i ocigledno su vise nego obavesteni o najmanjim pokretima Rusa.

Odgovori
Ba

@Petriovic Dusan (alias jelena Milić)
Ako zapadna koalicija radi sve što hoće, što nije srušila Asada? To im je proklamovani ratni cilj. Što nije odbranila Alepo? Ako su Rusi poraženi, što Asad kontroliše 75% teritorije, a pre dolaska Rusa to je bilo 15% (+/-)? Šta kontroliše sirijska opzicija, koju je podbunila Amerika? Turska? Slomili su ih sankcijama, nisu morali da obaraju avione. Erdogan je podvio rep, otišao u Canosu i ispunio sve što su Rusi tražili od njega (usput, posle obaranja SU-24, Amerikanci su brzometno poručili Turcima da neće da se mešaju ako Rusi vojno odgovore i nije bilo famozne NATO slidarnosti- napad na jednog je napad na sve). Zar nije super za Ruse što Turska dolazi u poziciju da uđe u direktni sukob sa Amerikom na severu Sirije, i još od njih kupuje S-400? Koliko puta je Izrael leteo nad Sirijom od obaranja Sufe? Terororiste stavljate pod znake navodnika? Tu mogu da vas razumem, pošto su ISIS-ove glavoseče američka proksi vojska, O čemu vi buncate čoveče? Možete da verujete i u Petra Pana, ali molim vas da se držite obdaništa i klonite foruma koji nisu za decu.Uzmite lekove za smirenje pošto uskoro padaju Istočna Guta i Idlib. Ovaj rat je završen- ruskom pobedom. Suočite se sa istinom i istina će vas osloboditi.

Pe

@bane
Nemojte VI sad o „sankcijama“ govorimo o konktretnim vojno-tehnickim mogucnostima.
Ekonomski aspekat ne igra sad ulogu.Nisu uopste slomili Tursku, nego su Turci resili da jos vise zarade i nesto se dogovorili sa Rusima.
Gde ste to procitali da Asad kontrolise 75% Sirije?Pogledajte malo karte, nigde nema govora o vise od 20-30%.
a i tu – Asad se nalazi u potpunoj zavisnost od vojske Irana, Hezbolaha i Ruske vijacije.
Bez tih stranih najamnika koji ubijaju Sirijce, – odavno bi mu se desilo sto i Gadafiju.
Tako da, u stvari ne kontrolise ama bas nista, pa ni svoje licno kretanje ni bezbednost.
Vi bolje procitajte sta je tacno definicija „terorista“ a sta „pobunjenika“.Da Vam pomognem, nema tog teroriste koji moze da vodi gradjanski rat 10 godina.Teroristi su oni,sto po gradovima postave bombu i td – izolvani slucaj, privlaci paznju radi ostarenja nekog politickog cilja.
U Siriji se dogtadja gradjanski rat, i verski rat.Suni protiv Shia muslimana, narod protiv zlocinca Asada i njegove porodice koja drzi Siriju vec pola veka, cineci strahovite zlocine protiv covecnosti.
Ruskom pobedom?
Cini se da VI ne citate definicije,sta znaci neka rec.
Posle 3 godine stalnog bombardovanja naroda koji NEMA nikakvu PVO, i dalje su ogromni delovi Sirije pod kontrolom ustanika.Drugi deo kontrolise USA ,a jedan deo Turska.
Da podsetim, 2 svetski rat je trajao 6 godina, a Rusi vec 3 godine ne mogu samo Siriju da ociste.
Rusi trose pare, naftu, i upadaju u sve losiju situaciju u Siriji, iz koje ne znaju kako da se izvuku.O tome sam vec napisao.
Putin je vec tri cetiri puta naglasavao da „napustaju Siriju“ pa morao da posalje ponovo avione jer je bilo jasno da ce pasti Asad.
Dogadjaju im se sve losije stvari, sad poslednje- nekoliko stotina poginulih „neformalnih“ ruskih vojnika.
Pa Americki napad koji je totalno ponizio Rusiju….
Alepo su bombardovali dok nisu pobili sve gradjane tog grada, bas su „pobedili“.Nista time nisu postigli, samo je mrznja jos veca, i duze ce muciti Asada kada uhvate i njega i njegovu porodicu,a hoce.

ma

@Petrovic Dusan Divim ti se koliko imas bujnu mastu, svaka cast. Ne znam samo odakle izvire tolika masta. Amerikanci sleteli na mesec u svom Holywood studiu ha, ha, ha…Za SU57 imas pogresne informacije od pre nekoliko godina a sada je vec 2018. Ko ce sve da zapamti sta si natrabunjao u svoj tvojoj virtualnoj stvarnosti. Ja ne potcenjujem nijedno oruzje kao ti ni americko ni rusko. Zna se da USA imaju jos uvek prednost u elektronici ali se ta prednost polako smanjuje iz godine u godinu. Ali takve povrsna trabunjanja sto iznosis su zaista za smejuriju. Nisi mi odgovorio na odavno postavljeno pitanje. Zasto zivis i radis u Rusiju kada mrzis sve sto je njihovo???? Za ostale gluposti ne vredi trositi vreme.

Odgovori
BO

@mateus

Rusofob u Rusiji. gde to ima. Za ostale neistine i poluistine da i ne govorim.

Pe

@mateus sta odgovoriti coveku koji kaze da ljudi nisu dosli na Mesec…i jos, na forumu o avijaciji!
Sto se tice SU-57 ,sami Rusi su zvanicno izjavili da nece ucestvovati ni u kakvim borbama, a da dolazi u vojsku 2 serijska primerka je tacno, i ako uspeju u 2019. godini.Zatim polako jos 10.
Nijedan od njih nece imati motor 5 generacije, sa supercruisom, jer je „jos u izradi“ – u prevodu, nisu savladali tu tehnologiju.
I sad, ako neko navede besprekorno tacne informacije, koje se lako mogu proveriti, onda se rusofob?Pa sami Rusi to pisu o SU-57 jel su i oni Rusofobi?

ma

@ Dusan Ovo samo Dusan moze da sastavi. Na politicku propagandu necu da odgovaram. Pomalo je neukusno ovo sto pises o narodu koji je godinama ziveo u miru dok ga grabljivci sa strane nisu zavadili. Za tebe su glavosece i psihopate, narkomani raznih vrsta iz belog sveta narod. Ne mogu da verujem da neko ima takav stav o toj situaciji sem ako nije krajnje zlonameran ili potpuno neobavesten. Ni Asad nije bela lala ali iznositi takve tvrdnje kao ti su krajnje zlonamerne. Za tvoju informaciju taj motor za SU57 je GOTOV sada se uveliko testira. Zar ti i dalje verujes da su ameri sleteli na mesec. Oni su to sami priznali prosle godine da je sve to radjeno u jednom studiju. I da je reziser tog skandala to i potvrdio. Sletanje na mesec ali u Hollywoodu ha,ha,ha… Uporno izbegavas postavljeno pitanje u gornjem komentaru.

Odgovori
ma

@Dusan Vise necu odgovarati na tvoje gluposti jer zaista nema svrhe.

Odgovori
al

u siriji je sve vec postaje jasnije.neko rece da asad kontrolise 75% teritorije sto je preuvelicano.cinjenica da amerikanci i asadovi protivnici kontrolisu sva naftna polja i ne nameravju da ih prepuste asadu.ruski i siriski avioni koji su pokusali da udju na ta podrucija su bili ispraceni od strane raptora,a 2 suhoja 57 koji su rusi tamo poslali nista nece promeniti.protiv odlicnog sistema s400,amerikanci vec imaj resenje to su swarm dronovi.https://www.youtube.com/watch?v=7tpp9IvoCRI.gubitkom nafte asad je vec ostao bez ekonomije i vecine stanovnistva koji su pobegli iz zemlje.tako da rusima ostaju samo vojne baze i gologuzi diktator koga ce turci,amerikanci i izraelci moci da klempave kada god im se prohte.

Odgovori
ma

@Aladin Amerikanci, Izraelci i njihove psihopate glavosece kontrolisu jos oko 10% teritorije ako nisi dobro obavesten. To su poslednje vesti sa terena. U toku je na snazi obustava vatre ne bi li se civili evakuisali iz opsednutog grada. Dok ih glavosece drze kao stit.

Odgovori
Ca

Pitanje za Dusana Petrovica – postoji li na svijetu bilo sta sto bi moglo srusiti F 22?

Odgovori
de

Odgovor:SRBI-mi vidimo sto niko ne vidi

Re

Posto u Ratu u Siriji ucestvuju i ,,Nasi,, – redno bi bilo da se da prostora i njima. Upozorenje: Ne morate verovati !

Iako ima izvesne, vrlo male pristrasnosti kod Dushana, nebuloze koje iznose drugi su prosto receno SMESNE !

Lupati da Assad kontrolise 75% Sirije je vise nego smesno i pravo ne znanje stvari. Medijski prostor je preotet i takve su i ,,Mape,,- metod ,,ratne karte,, koji su koristili i nemci. U ,,navijanju,, za Assada (ne znam zasto se navija za bukvalno KRVAVOG DIKTATORA kome su ruke krvave do ramena nije jasno ali ok. Mislim ok bi bilo da se kada kao sto kaza neko, njega ili njegov ,,Versko-klanovske,, vojnike povataju ,,reagujete,, isto ) se ide u neverovatna preterivanja, a iznosenje takvih NEOBJEKTIVNIH ,,fakata,, (rekla-kazala po sajtovima Uraa-patriJotske provinijencije) ne prilici ovom vrlo strucnom sajtu!

Kako i da je… Situacija je sledeca:

Vrlo nategnuto, Rusko-Iranske snage (nikakva Armija Assadova- Yaish Sury, odavno ne postoji, to su bataljonske i rotne grupe skupljene skoca i konopca) kontrolisu oko 50% Sirije.

Americko-Kurdska Koalicija i cisto Americko-Zelene snage kontrolisu NE MANJE OD TRECINE SIRIJE! Izvinite, ali svako ko ovo negira je ili skroz LUD ILI LAZOV! Nadam se komentar ce mi biti objavljen :)

Turske Oruzane Snage i ,,njihova,, Zelena Armija (Slobodna je zovu) kontrolise sve u svemu nekih 20% Sirije.

Bilo kakve sitnije promene, kao ovo oko Gute, ne menjaju procente. Turci su uzeli Afrinski kanton u medjuvremenu.

Naravno naftno i gasno najbogatije rejone su uzeli Amerikanci.

I jos NESTO, jako bitno za Siriju sto se ovde ne zna, Poljoprivredne, VODNE i strujne resurse su Americko-Kurdske snage uzeli u nekih blizu 85 % !!!

Sanse da Assad vrati natag to su za normalne ljude, ravne NULI!

Hisham, razgorom ,,Vagnerovaca,, je sve pokazao. Da… nazalost gubici nasih su preko 320 boraca (poginuli, umrli u sirijskim i evakucionim gospitalam i jos uvek ,,propavshi,,- mnogi su naime skroz sprzeni od tih uzasnih ,,kaseta,, americkih). Sveukupno mnogo ! Dobrih boraca, mnogi iz Donbasa i profija. Drugi i peti Shturmovoi odred su potpuno unisteni, prvi (Karpati zvana ceta) je imao ,,umerene,, gubitke, a snage za podrsku vatrenu i bronirovanu (BTR i oko 12 tenkova) su skoro zbrisane! Pre dva dana je slican pokusaj ali ovog puta manje Rusa a vise Iranaca se takodje zavrsio ,,klanicom,,.

Oko avio dejstva je sve jasno. Nadmoc je potpuna i shodno tome Ruska i Sirijska Avijacija jednostavno ,,vezbaju,, bojeva gadjanja :) Ghoutu su kazu ovih dana bukvalno spalili. Termitom i buradima.

Koliko kao ,,Mornaricki,, Oficir vidim (a znam da ,,vidim) sve ali bukvalno SVE sto je Dushan rekao je tacno !

Posle tog obaranja (moguce i zbog pilotske greske) Hal-Havir je bombardovao i leteo gde je stigao, bukvalno. Iako se ovde ne iznosi, izvinite CELA SIRIJA zna da su se probili do Sfeira baze (Juzno od Halepa) i srovali je. Gde je onda bila PVO? Ruski presretaci nisu ni mrdnuli naravno.

Koliko ja znam, Safa je pogodjena sa S-200. Par raketa koje su promasile su pale i u Jordan i blizu Golana. Osim toga bila je dukobo ,,esalonirana,, paljba i masovna i upotrebljeni su i KUB-ovi. Inace S-200 baterije, RLS stanice i propratno i pored gubitaka se popunjava iz (jos uvek sacuvanih) rezervi po Rusiji a i iz Irana. Navodno je nesto modifikovan, bar u delu RLS-a.

Oko politike ne bi dalje, jer svako ko pravi ,,analogije,, izmedju Evrope i ,,demokratskih,, vlasti na Bliskom Istoku i oko ,,kontrole,, teritorije i ,,ljubavi,, prema vlastima je prosto receno (na enleskom) Miloyko The Crazy one :)))

Ajte molim vas, pola borbi u Shamu je ,,dogovor,, bilo izmedju velikih , bilo na nivou lokalnih Sheiha (svako selo ih ima) ili klanovski :) Sto se tice tzv. pravde i zlocina… Mogu jedino gorko da se nasmejem ))) I da, dodjite u Damashq ili Halep i budite ,,opozicija,, protiv Assadai PISNITE pred Muhabaratima, klanovskim ,,vojskama,, ili grupama Hizballaha (ima i Iracki i Afganski Hezbollah i sl.) koje su preplavile ,,sirijske,, gradove! Takodje i pred ,,medjunarodnim snagama,, (Ruska Voena Policia, Dyada Vagner i ,,uzbek,, i ,,srb,, i sl.) je ,,pametno,, biti ,,opozicija,, :)))

Obicna klanica na verskoj i klanovskoj osnovi i pride ,,Biznis,, jer je resursa malo i prezivece one porodice i klanovi koje budu bile blizu ,,resursa,, (sta god se pod time podrazumevalo). Uostalom, Sirija nije ni predvidjena (ova Assadova) da ima vise od 5-6 Miliona stanovnika. I za njih nece biti posla i vode !

A da, i ,,asanacija,, terena je ovde ,,uzas,, u odnosu na nase ratove balkanske. Niste videli sta je PLJACKA! Ne samo bakar, zica, nego i bukvalno sve! Sve sto ima ikakvu vrednost od metala (to se radi mnogo), pa i tkanine. Gradjevinski materijal nesto manje….

P.S. Stvarno u Srbiji mnoge duva ,,Promaja,, jos uve :)))

Pozzzzz

Odgovori
Re

Pojasnjenje manje. Kad kazem Americko-Zeleni, mislim na Plac-darm kod Al-Tanfa. Velika Zona koju kontrolisu Americke i Zelene snage (Neki tamo ,,Komandosi Revolucije,, i Brigada Lavova sa Istoka, kako ih zovu).
To je bitno, jer ako krene, Americka intervencija ce ici odatle ka Eufratu, da Iranu zavrne prolaz ka Iraku i na severu prema Tadmuru.

Americko-Kurdska Koalicija, a kod Manbidza bi da udje i Turcin, pa ,,bratski,, da kusure, je na Eufratu (uz jak mostobran kod Tabqe, gde je i americka Helikopterska Baza). Sa njima je bila i borba na ,,Krvavom placdarmu,, kod Hishama. Treba istaci da su i pored gubitaka strahovitih, Vagnerovci se drzali junacki i sto se ponosno istice : Nikto ne zdals’ amerikosam- pindosam !

A ko je te momke tamo bez avio podrske, koordinacije cak i bez prirucne Pvo (bilo svega par Zushki, nikakve ,,Zenitka,,-Igla recimo), je druga prica. Cisti zlocin prema tim ljudima. Ali bolje je cutati…

Mi

Da nije ruska posada gađala ?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj