BEG airport status
Jutarnji list: F-16 koji se nude Hrvatskoj neprepoznatljivi za Lokid Martin, avioni se mogu prodati samo sa američkom opremom Da li će izraelska oprema biti uklonjena? / Foto: T. Brandt/MORH

Jutarnji list: F-16 koji se nude Hrvatskoj neprepoznatljivi za Lokid Martin, avioni se mogu prodati samo sa američkom opremom

Dok se još uvek čeka da prođe 15 dana od kako je američki State Department 11. decembra službeno obavestio Kongres o procesu takozvanog ‘’prenosa trećoj strani’’ (TPT – Third Party Transfer) a u vezi hrvatske nabavke borbenih aviona F-16 iz Izraela, mediji ali i zvaničnici u Hrvatskoj pokušavaju objasniti šta se ustvari dešava oko ovog sada već slobodno se može reći kontroverznog posla.

Jedan od medija koji se bavio ovom temom i navodno istražio šta to koči isporuku izraelskih F-16 Hrvatskoj jeste ‘’Jutarnji list’’ koji je 15. decembra objavio tekst u kome autor Krešimir Žabec analizira spornu opremu zbog koje Bela kuća sprečava sklapanje ugovora između Hrvatske i Izraela.

Prvi hrvatski pilot koji je leteo u izraelskom F-16, pukovnik Željko Ninić / Foto: MORH

Autor teksta preneo je da američki zvaničnici već danima poručuju da Izraelci moraju ispuniti njihove tehničke uslove i da tek tada mogu dobiti dozvolu za prodaju Baraka Hrvatskoj. Takođe oni su objasnili da je Izrael tako nadogradio originalne F-16 Block 30 da ih je doveo do neprepoznatljivosti. Citirana je i napomena američkog ambasadora Roberta Kohorsta o tome da je F-16 intelektuelno vlasništvo njegovog proizvođača Lokid Martina i da se može prodavati samo s njihovom opremom.

U daljem tekstu Jutarnji navodi da su Amerikanci ljuti jer Izrael želi zaraditi na avionima koje su dobili besplatno u sklopu vojne pomoći. Zbog toga Lokid Martin traži da se avioni pre prodaje trećoj strani vrate u prvobitno stanje što podrazumeva da se sa njih skine izraelska oprema kako bi se nakon toga ugradila američka. Sem toga, američka kompanija strahuje kako bi mogla ostati bez višemilionskih poslova jer bi u bližoj budućnosti Izrael svoje Barake mogao prodavati i drugim državama.

Žabec je podsetio da je prema dostupnim infromacijama State Department još 20. septembra 2017. odobrio Izraelu dostavljanje Hrvatskoj tehničkih podataka za F-16 koji je sadržao veliki spisak opreme i naoružanja koja se može isporučiti Hrvatskoj. Međutim prema neslužbenim informacijama, SAD su određenu opremu ipak skinuli sa ovog popisa i tako je Hrvatskoj ipak uskratili.

Prema rečima sagovornika Jutarnjeg, Hrvatska je u pregovorima sa Izraelom ugovorila veoma kvalitetan set opreme i naoružanja koji uključuje i naoružanje za osnovnu sposobnost vazduh-vazduh kao i moćni sistem za elektronsko ratovanje koji je “sposoban za neutralizaciju svih postojećih ali i planiranih radarskih sistema u hrvatskom susedstvu“. Moguće je međutim da će upravo ovaj sistem morati biti uklonjen što je prema dostupnim informacijama posebno razočaralo hrvatske pilote.

Što se tiče radara spominje sa AN/APG-68 V(6) dometa 300 km koji je nadograđen na nivo AN/APG-68 V(9), potom izraelski računar misije I-GAC, sistem za elektronsko ratovanje Elbit EL/L-8240, kod dvoseda sistem za PED SPS-3000 koji je ugrađen u leđnom delu aviona, motor F-100-GE-100C potiska 127 kN sa dodatnim sagorevanjem sa digitalnom kontrolom odnosno sistemom FADEC koga su Izraelci takođe poboljšali a od naoružanja su za hrvatske Barake dogovorene infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh Python 4 i Python 5 kao i aktivno radarski samonavođene rakete vazduh-vazduh Derby dometa 50 km i uz opciju za domet od 320 km.

Izraelski F-16D Brakeet nisu samo školski dvosedi već u zadnjoj kabini sedi oficir koji upravlja sistemom naoružanja / Foto: MORH

Za uništavanje ciljeva na zemlji isporučuju se elektrooptičke i GPS navođene bombe SPICE, krstareće rakete Delilah i vođene rakete Popeye I i II izraelske proizvodnje. U paket je uključen i napredni nišanski kontejner Rafael Litening. Postavlja se pitanje i šta će biti sa dvosedima jer su izraelski F-16D Brakeet ne samo školski avioni nego i borbeni jer se u drugoj kabini nalazi operater sistema naoružanja pa bi se ta kabina trebala vratiti u prvobitno stanje. Napomenuto je i da je zbog nadogradnje težina aviona sa 7900 povećana na 9525 kg pa je vazduhoplov sposoban nositi 4760 kg goriva i naoružanja više od originala a najveća masa na poletanju iznosi 21.770 kg.

Jedan od hrvatskih uslova bio je da F-16 koji se nabavljaju budu kompatibilni sa NATO standardima, između ostalog i sistem za komunikaciju. Izraelci su zato, kako piše Jutarnji, planirali zameniti postojeći radiouređaj, osim toga i njihov sistem za identifikaciju sistemom AN/APX-119 a umesto izraelskog linka za prenos podataka ugradnju NATO sistema Link 16.

Iako se novinar Jutarnjeg Krešimir Žabec potrudio ne samo da analizira koja je to izraelska oprema sporna za SAD, već i da skoro u potpunosti do detalja predstavi Barake i Brakete (o čemu je Tango Six pisao još početkom aprila), imao je par ozbiljnih grešaka u navođenju karakteristika aviona kao i njegovog naoružanja. Tako je za raketu vazduh-vazduh Derby naveo da postoji opcija za domet od neverovatnih 320 km što naravno ne odgovara istini a moguće je da je autor gledajući podatke naveo ustvari domet rakete vazduh-zemlja Popeye II koja upravo ima maksimalni domet od 320 km. U stvarnosti postoji raketa I-Derby-ER čiji je maksimalni domet do 100 km.

U delu teksta gde se navodi da je usled nadogradnje težina aviona povećana, Žabec pogrešno iznosi podatak da je zbog toga vazduhoplov sposoban nositi 4760 kg goriva i naoružanja više od originala a ustvari je njegova maksimalna poletna masa od 21.770 kg što je za 4760 kg više nego kod običnog aviona verzije Blok 30. Nema takođe niti jednog citiranog hrvatskog zvaničnika, niti ijednog zvaničnog dokumenta koji potvrđuje da bi Hrvatska dobila niti da joj je ponuđena gotovo čitava gama izraelskog naoružanja koja uključuje čak i najsavremenije krstareće rakete Dilajla dometa 250 km.

Isto tako teško je proveriti i da li ponuđeni avioni zaista imaju radar na nivou AN/APG-68(V)9 što se obično uzima kao činjenica jer su Baraci-2020 dobili dobar deo mogućnosti verzije F-16I (Block 50 i 52) koja upravo poseduje tu verziju radara. Međutim jedini zvanični podatak o kom radaru se radi dobili smo krajem maja ove godine kada je komandant 91. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Ninić zvanično saopštio da je u pitanju ipak slabiji AN/APG-68(V)6.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Be

Jos nije kasno za put Singapura/J.Koreje potegnuti…….

Odgovori
jo

da baš

Re

Sad je biće svima jasno da nema nazad. Ako RH popusti i prihvati neke modifikacije, onda ovo postaje ozbiljni politički problem. Ili dogovoreni strojevi, ili ništa. Ovo je ne samo vojno, nego i političko pitanje.
I tu nema nazad. Svatko onaj koji malo poznaje hrvatsku političku scenu zna da će tu i lijevi i desni biti na istoj poziciji. Sad se skupljaju politički poeni, idu propitkivanja, optužbe, ali kad bude stani-pani oko konačne odluke, svi znamo da će biti konsenzus. Ako ne bude isporučeno što je rečeno, nema posla, bez obzira na okolnosti. Jednostavno, imamo konsenzus, isto je potvrđeno na saborskom odboru za sigurnost.

In

Labude moj, sta se zamaras vise?
Svoje si rekao, argumentirao…..nisu te tada slusali, nece ni sada.
Uzivaj tamo di jesi i ne pomisljaj na povratak.
Mislim, mozda bi ti mogli oprostiti one teske rijeci, ali crnu i muslimanku ti sigurno nece oprostiti 😉

An

Rasplet slijedi brzo.I s jedne i druge strane stižu uglavnom optimistične najave.Stav Hrvatske je jasan.Traži se poštivanje ponude u svim njenim elementima,dakle bez skidanja bilo kojeg sistema.Hrvatska bi time dobila vrhunski stroj.
Barak 2020 neće se više nuditi niti jednoj zemlji jer ih ni Izrael nema dovoljno.Dakle radi se o samo 12 aviona za Hrvatsku.Podatak je iz izraelskih izvora.
Mislim da će Izrael,a pregovore vodi premijer Netanyahu osobno uspjeti u realizaciji projekta do kraja kako je i najavljeno .
Nekakvo „čerupanje“aviona nije niti predviđeno a promjene na originalu su i strukturne tako da ih je i nemoguće dovesti na prijašnje stanje.
U pozadini svega je dio kolača (novca) koji ide Lockheed Martinu.
Naime slijedi još unosniji ugovor za 25 godišnje održavanje aviona

Odgovori
Be

Ne razumjem koji ti dio u stavu americke strane nije jasan?
Uzevsi u obzir stavove americke i hrvatske strane, jasno je kako od ovog posla nema nista.

OX

@Antun Da. Ako će Lockheed inzistirati, nažalost, ništa od posla. Hrvatska će kupiti ono što je dogovorila sa Izraelom ili dogovor propada. Sve ovo je zapravo između Amerike i Izraela, Hrvatska je tu samo promatrač. Vidjet ćemo do kraja godine. Jedno je sigurno, niakave „slabije“ varijante neće biti kupljenje, to je činjenica.

Be

Osobno, ne bi imao nista protiv daleko slabijih ali ipak respektabilnih F5 sa skladista Singapura ili J.Koreje.
Bolje platforme za tranziciju i prezivljavanje borbene komponente za sljedecih 10 godina nema.

Me

Ima nešto i u parama…

Tx

Vlada RH je rekla jasno, ako išta bude drugačije. kupovina se prekida jer nije bilo onako kako je u natječaju.

Ma

A zasto Hrvatska mora da insistira na svemu sto ima originalni Barak? Zar nije dovoljna verzija Block-30 koji je prilicno potentan i za air policing i za dejstva po zemlji. Bar u odnosu na ono sto Srbija i balkanska okolina imaju a ja opet ne kapiram zasto bi Hrvatska morala da se takmici za recimo Italijom ili Madjarskom u tim stvarima. Kapiram da cena moze da se spusti ako avioni nemaju taj neki sistem koji moze da „neutralise sve radare u okolini“. verujem da HRZ moze da funkcionise i razvija se sa F-16 i bez izraelskih krstarecih raketa dometa 320 km. Ovo je samo moje misljenje, svako ima pravo da se za svoje pare kur*i koliko hoce…

De

Antun,

Nije samo u pitanju Hrvatska. Izrael je vec ponudio F-16C/D Kolombiji (12-18 aviona) u Aprilu 2018-e.

https://www.janes.com/article/79110/israel-offers-upgraded-f-16s-to-colombia

Izrael je dobio 75 F-16C/D-30 od kojih jos uvijek postojo 69. Ocigledno se rijesavaju veliki broj tih aviona kako dolazi novi F-35.

A onda su tu I oko 60 F-16C-40 I 100 F-16I. Znaci kroz sljedecih 20-ak godina Izrael ima oko 220 F-16C/D-/I kojih ce zamijeniti sa modernijim aviona. To je puno gubljenja poslova za Amerikance.

Tx

@Mayer – Hrvatka ne pristaje na to, prvo Izrael je prije nudio Netz-ove to su starija modernizacija i to je Hrvatska odbila, kasnije je počeo Izrael nuditi Barak 2020 i pored drugih ponuda u natječaju se pokazalo boljim u svemu. I to se želi. Ako propada onda ide natječaj iznova i bira se ono što je najbolje . …………… Kažu da je ovo u kongresu samo formalnost da samo treba proči do kraja godine i ugovor bude potpisan. Dio dogovora je da Hrvatska kupi od amerike naoružanje zasebno, tj zasebni ugovor i Izrael obečaje da neće više prodavati svoje avione jer Lockeed Martin gubi vipere tj budući da je tehnika na Baraku slična Viperima.

In

Mayer, okvir je postavljen.
Ponudjaci su se nasli u okviru.
Svako daljnje odstupanje se smatra pogodovanjem jednom ponudjacu i podlozno je tuzbama ostalih.
Tu nema puno price.
Ovaj posao ce proci kako je zamisljen ili ga uopce nece biti.

su
Ha

Mora jer je on sad v.d. ministra obrane

su
Kr

By Natasha Srdoc. Što je, tekst na engleskom pa mora da je istinit. Nasmijavaš me. Tko je ta gospođa i koje su njene kompetencije po pitanju borbenog zrakoplovstva? Dali pozna hrvatski Zakon o javnoj nabavi?

su

Pa vidi ti ispod.
Srdoci su ti iz ololice Rijeke, ima cak i naselje Srdoci na drugom kraju grada.
Ja sam, po majci Zoretic. To su oni divljaci iznad grada, Kolinda je od tamo blizu, cista sramota. Prodala se amerima.

Tako, sto ti pricas je djetinjasta percepcija svijeta.

Ako sam te uvrjedio to je bilo namjerno.

Kr

Sused, ovo je portal o avijaciji. Odi pisat komentare na večernji. Odnosno, idi kopiraj neki link. To je tvoj maksimalni doseg. Btw, zaboli me od kuda si.

Ba

Ovaj tekst je dio kampanje kojoj je cilj onemoguciti hrvatskoj doci u posijed tako sofisticiranih borbenih zrakoplova kao i saveznistva sa Izraelom. Svakako ti zrakoplovi nose prestiz u tzv regionu. Ta inicijativa postoji od samih pocetaka nabave sa cime se RH nosila a ocekuju da ce biti dovoljna za odbijanje SAD kongresa. Odavno poznata stvar i ne treba se zabrinjavati.

Ba

Da se u potpunosti razumimo; ovdje nije rijec o kvaliteti zrakoplova i suvremenosti tehnologije u njemu niti o nekom intelektualnom vlasnistvu jet Izrael nije malo dijete i naivan da bi napravio toliki propust. Jednostavno se tu radi o politici i lobiranju. Nekom je vrlo u interesu da RH nema takve zrakoplove a najmanje saveznistvo sa Izraelom. Pitamo se kome za milijun $. Svakako to nije tema za ovaj cijenjeni portal.

Tv

I ko je sada kriv? autori teksta ili urednistvo?
ipak je urota, da ne kazem zavera protiv strateskih drzavnih interesa u pitanju.
eto cuda, nisu krivi Srbi, kako sad to?
mozda su znali za sve pa su po tome ipak krivi?
mora biti nesto….
eto prilike za zavidne i samoposipace da se istaknu…
kao i uvek mnogo ih je…

Fa

Umesto što se natežu sada sa Amerima oko silne avionike i opreme, HRZ je trebalo da nabavi MiG-29 i odmah bi bili „sila u regionu“.

MiG-29 nema skoro nikakvu avioniku i opremu, prema tome nema ni sporova oko nabavke. Da stvar bude bolja, MiG-29UB umesto radara ima periskop.

Ne bi bilo sporova ni oko odabira naoružanja. Sve se svodi na saćaste lansere sa kojima mogu da jurišaju koliko žele, baš kao IL-2 Šturmovik 1945-te godine, samo malo brže.

MiG-29 je zakon…

Odgovori
Be

Ma kakvi MiG29???
Daleko je to od zakona.

Be

Ironija bas i nije na mjestu.

la

@Falcon

Upravo tako, umjesto što mučimo pilote ovim zardjalim Migovima koji se jedva odvajaju od piste, bolje bi bilo da se RV odlučilo za F-16. Isto tako bi bilo bolje da je Amerika donirala Srbiji 6 borbenih aviona, al’ jbg kad nije, nego je to uradila Rusija.

Srbija da je kupovala avione možda bi se i odlučili za F-16, e sad to što nam ga Amerikanci ne bi htjeli prodati je već druga stvar. :)

Br

Nedirajte MIGa…

Nego sad malo ozbiljno, Izraelski F-16 su cak I starije masine nego Migovi. Sa puno vise naleta. Jeste da su odrzavani, modernizovani I mnogo bolji sto se tice opreme. Ali cilj svega toga je sto Amerika nece dozvoliti da Izrael bude konkurencija. Amerikanci su ponudili F-16 Hrvatskoj, sto su oni odbili. Sad ce uceniti Izrael da skinu sve nadogradnje da bi Americka ponuda bila vise atraktivnija.

Vi

Svaka ti dala đir na MIG-u 29. Sve si rekao što je bilo potrebno.
Ljubomora bi se mogla definirati kao strah da ćemo izgubiti nekoga ili nešto. Uzrokuju je osjećaj nesigurnosti i manjak povjerenja, a često je razlog što se prema drugomu odnosimo kao da je naša imovina i želimo da nam pripada.

PP

Između F-16 na slici i MiG-29 na nebu, biram ovog drugog.

Pl

Falcon: To što ste zaljubljenik u zapadnu tehnologiju,a pogotovo u F-16 to je druga stvar,morate da imate u vidu da posedujemo sovjetske verzije MiG-29 kao i novopridošle polovne delimično mlađe. I ja lično gledam na to da su dvosedi 29-ka vrlo beskorisni osim za obuku,i to sve stoji,ali nama je lično to kupovina vremena,lično žalim što imamo toliko malo jednoseda,a toliko dvoseda. Jednostavno,modernizacija mora da se izvrši na avionima da bi koliko toliko primakli modernim avionima,ipak nije malo ni tih 15 godina resursa,mada sam lični zagovornik da već sada moramo da uradimo tender za novim avionima,dvosedima pa kasnije da dopunjavamo i otplaćujemo na dugoročne staze. To što političari pričaju kako je to sve sjajno kako smo sila,to su marketinši propaganski trikovi,kako bi veliki vođa prikupio poene,ali nema veze. Zna se koji je naslednik MiG-29 i to moramo razmotrimo što pre. Naravno kao što znate ima mnogo verzija Mig-29.
lazicdb: Ne postoje na ovom svetu sam F-16 koji se već sada u ozbiljnim zemljama izbacuje,postoje mnogo drugih aviona,ako baš dođe do zamene aviona drugim tipom iz druge zemlje ima više opcija za to. Inače dali bi Ameri,njih novac interesuje,odmah da se razumemo,ali su skupi.

Fa

@ Playma (Srbija)

HRZ će dobiti svoje F-16, sa ili bez izraelske opreme. Barak jeste kalendarski star avion ali nije tehnološki zaostao. Spisak opreme, avionike i naoružanja navedenog na ovom portalu sve govori. To je i dalje veoma potentan i u borbi dokazan avion na kojem će stasati nova generacija modernih NATO pilota. Kakav prelaz, sa MiG-21 na F-16 Barak, svaka čast za HRZ!

Sa druge strane, naša vojno neutralna država i njeno RV ostaju i kalendarski i tehnološki zaglavljeni u ’80-im. Naši piloti će i dalje buljiti u skazaljke, paliti i gasiti lampice po kokpitu 29-ke, čkiljiti kroz periskop čađavog dvoseda, sanjati FBW komande leta i auto-trim sistem, o modernim nišanskim kontejnerima i PGM sredstvima će samo čitati na ovakvim portalima, BVR borbu ne smem ni da pomenem…

I baš sam besan zbog svega toga, naši piloti definitivno zaslužuju mnogo bolje.

ID

Potpuno se slažem za zaluđenost Migom 29. Porediti sa F16 je neozbiljno. A nisu ni za poređenje jer je MiG razvijan u skladu sa sovjetskom doktrinom masovnosti i brze proizvodnje i ima milion manjkavosti u odnosu na F16. Samo reći sposobnost gađanja ciljeva na zemlji i protivelektronska borba. Jedino što i šesnaestki ima koliko hoćeš. Konkretno kao Lada specijal i Linkoln Navigator.
Posebno su izraelske varijante dobre, jer su dorađivane u skladu sa realnim ratnim iskustvom. Mislim da je tu i problem jer je avion značajno bolji od originalne verzije, a otvara se prostor za uvaljivanje polovnih F16 za dobre pare.

Te

[Branko]

Amarikanci su nudili F-16V odnosno Viper potpuno novi. Taj avion je znanstvena fantastika a također i košta kao suho zlato. Da je odabran mediji bi razapeli vladu zbog cijene. Također smatram da sada kad se radi prijelaz iz 2 u 4. generaciju sa istočne na zapadnu tehnologiju nepa potrebe za takvom novom mašinom. Jer ipak naši piloti će se tek učiti na ovim avionima i trebat će im da usavrše sve a također i tehničari te prateće osoblje. Ovo je dobar izbor ali samo ako dođe sa svim izraelskim nadogradnjama ako ne onda je sranje…

Go

I to platit 180 mil. dolara?! :))

Vi

Serijski tj. u trenutnom stanju je tako, ali možda se nešto od navedenog odnosi na one promjene o kojima je bilo govora
,a koje su izraelci obećali ugradit naknadno kako bi zacementirali prvo mjesto na natječaju.

Odgovori
de

Nikad mi neće biti jasno zašto je potrebna saglasnost proizvođača za dalju prodaju robe. OK jeste to vojna tehnika koja sa sobom nosi i određene tehnologije i mogućnost da se iste iskoriste i protiv proizvođača, ali… ipak je to već plaćena stvar. Ajde da neko ograničenje od 10 godina, ali ovo…
A nije da mi nije drago što amerikanci zezaju Hrvate.

Odgovori
ox

Zapravo, zezaju Izrael. Ovo je između Amerike i Izreala, Hrvatska je tu samo „promatrač“. Posao je posao. Naravno da Lockheed želi zaraditi.

Be

U tom i jest problem sto nije jasno, kako tebi tako i nasem ministru Ugrozi s sveukupnim povjerenstvom……

Kr

Zezaju nas? Ne znam. razumijem prodaju saudijskoj arabiji. Oni imaju novac. Ali f16 ima i pakistan, zemlja u kojoj kršćanka ne smije taknut čašu muslimanke. To je realnost. Na žalost. Ako kongres može odobriti prodaju pakistanu, vjerujem da će proći i barak. Vjerujem da je ovdje sporno održavanje, ulaz izraelskog oružja u NATO i daljnja prodaja baraka drugim zemljama. Vidjet ćemo. Čekao sam toliko mogu još malo. Do nove godine kongres će odobriti prodaju. Tada će izaća na vidjelo stvarni problemi. Kada LM kaže svoje.

Bo

To je očigledno klauzula koja omogućava proizvođaču da dobije deo profita i od preprodaje, odnosno da i prilikom preprodaje može da učestvuje u modernizaciji i tako dodatno zaradi. Čisto komercijalna stvar vezana za profit, niko tu nikoga ne zeza.

Vi

*dembelan* Zavist je zla sestra divljenja. Ljubomora i zavist vam onemogućuju da budete sretni zbog uspjeha drugih te da prepoznate kako vam mogu pomoći da se razvijate. Ako se stalno uspoređujete s drugima, izgubit ćete kontrolu nad vlastitim životom i nećete stići uživati. Budite realni, nemojte stalno očekivati više od onog što imate. Život često nije fer, ali to moramo prihvatiti kako bismo mogli biti sretni s onim što imamo. Imate li osjećaj da vaš susjed živi bolje, shvatite da je to samo osjećaj i da biste na kavi mogli otkriti kako on misli da vi imate ono što on želi. Prestanite se uspoređivati i veselite se uspjehu drugoga. Volontiranje je odličan lijek za ljubomoru. Okrenite se ljudima koji trebaju pomoć. Kad se suočite s njihovim problemima ili bolesnikom koji se bori za život, više ćete cijeniti ono što imate i zaboraviti uspoređivanje s drugima. Zbog tog i takvog podcjenjivačkog stava ste od 1990 na ovamo izgubili tertorije, prijatelje, povjerenje itd. Stalno ratujete sa nekime, a u stvari sami sa sobom.

Pe

Pa ko odrzava avion, tj odakle rezervni dijelovi, ko sprovodi SLEP i daje garancije za dodatnih 3000 sati naleta po avionu..????…..Ko…?
Posto nema jasnog ogovora na ovo pitanje jasno vam je o cemu se radi.

De

Problem je sto Izrael je od Amerikanaca dobio preko 360 F-16 racunajuci 177 F-16C/D/I a sad su poceli da zamijenjuju te zrakoplove sa F-35I.

A mnogo drzava traze nove zrakoplove – Bugarska, Rumunija, Kolombija, Cile, Peru, Tajland.

Ako Izrael moze da proda svoje F-16, onda Amerikanci ce izgubiti bilijarde!

Ni

Krunoslave vjere ti kakve veze ima kriscanka koja ne smije dohvatiti casu muslimanke sa F 16? Ne izmisljaj gluposti nego pisi ako imas sta pametno na komentar o cemu se pise u textu. Hoces sad da kazes kako su hrvati opet ugrozeni….nema blakan pici po vjeri ko i uvijek….

Kr

@niko, htio sam reći da će kongres odobriti prodaju jer prodaju svakoj b….. Nadam se da sam dovoljno jasan.

Svaka cast komsijama,oni znaju sta hoce i sta placaju… s obzirom na materijalnu situaciju ovo je najbolja kupovina…a nase rukovodstvo,neka se cese sa ovim kantama koje jedva i lete…

Odgovori
Na

Cudan smo mi narod. Zavidimo necemu sto se nece ni desiti (Hrvatska da dobije Baraka), a jos pljujemo svoje. Nase miguse su takve kakve su i ne vidim u cemu je problem. A takodje postoji jos jedna bitna razlika izmedju naseg i HR zrakoplovstva a to je da mi vec sada imamo 10 aktivnih aviona (i jos ne mogu da verujem da ih imamo), a oni imaju par funkcionalnih 21ca.

Pl

Narvno nije loš izbor aviona,samo mislim da će to izaći na više od milijardu eura troškova…A što se tiče naših aviona MiG-29 što pominjete kao kante što je zaista neprofesionalno i nekvalitetan komentar,koliko znamo to nam je samo prelazno rešenje i kupovina vremena,inače svi migovi lete i biće 100% u letnom stanju,nemojte se blamirati. Da su trenutne verzije MiG-29 koje posedujemo zastarele i to debelo to stojim,i preko je potrebna modernizacija,kako bi se te sovjetske verzije u većem delu dobile svoje nove mogućnosti.

Jo

Ajde majke ti reci sta to znaju? Da znamo i mi. Blok 30 ili Barak? Barak na nivou blok 50/52 ili samo ogoljeni blok 30 star 35 god.koji treba da se budzi da bi poneo AIM 9? Gde smo sa tim znanjem, Derby ili AIM9? Da li je uopste moguc aim9? Ako je blok 30 sta cemo sa AMMRAM-om? A podatak da su izraelski avioni najupotrebljivaniji na svetu i da im je zmaj pretrpeo kao da su eksplatosani 60 god.je tebi nebitan. Jeli?

TT

Ako se sva ova oprema izvadi, taj avion nece biti deleko od nasih Migova .. Takodje zar nasi Migovi ne treba da se duboko moderznicuju nakon ovog remonta, tokom 2019.?

Ba

Deafinišite „jedva i lete“. Poslednji put kada su kante letele, nije izgledalo kao jedva. I da, te kante možete opipati, za razliku od komšija, koji znaju šta hoće i plaćaju, čiji su avioni u novinskim člancima. A kako je krenulo, biće tako ogoljeni da će moći da ih slikaju za Plejboj.

Ed

@ Joca
Barak siguno moze koristiti AIM-9 i AIM-120, ponuda Hrvatskoj ukljucuje „osnovni paket Z-Z naoruzanja Americke proizvodnje“, dakle u ponudi je sigurno AIM-9, mozda i AIM-120.
AIM-9, doslovno, mogu nositi svi USA lovacki avioni od vremena rata u Vjetnamu…
Svi F-16 C/D Block 30/32, od 1987.g. mogu nositi AIM-120 AMMRAM. To je jedna od glavnih karakteristika te generacije uz jos mogucnosti nosenja AGM-54 Shrike i AGM-88 HARM uvedenih u naoruzanje s verzijom Block 30/32.
12 komada Barak ponudenih Hrvatskoj su s max 4800 RFH (realnih sati naleta) do isporuke. Svi su praceni od strane LM i zbog uvjeta i nacina koristenja u Izraelu za njih je od LM-a dodjeljen najvisi koeficijent upotrebe tj. 1.6. dakle Izraelski avioni su s 4800 RFH x 1.6 = 7680 EFH (efektivnih sati naleta) pri kraju predvidenog zivotnog vjeka (8000EFH), ali kao takvi su i kandidati za SLEP (koji se radi samo na zmajevima pri kraju predvidenog vjeka) koji bi im dao dodatnih 3000 EFH… Za Hrvatsku se predvida da bi LM-ov koeficijent upotrebe bio 1.0 i iz toga se dobije (3000EFH / 100h = 30 g.) 30 godina po 100 sati naleta.

Pe

@Ed
Mislim da ne mogu svi Block 30/32 nositi Harm i Shrike. U USAF je samo verzija CG bila osposobljena za ovo.

Ed

@ PeleBC
svi Block 30/32 koji su proizvedeni od 1987 pa nadalje imali su mogucnost koristenja AMMRAM, Shrike i HARM,
http://www.f-16.net/f-16_versions_article6.html
Block 40/42 ciji je nesluzbeni naziv bio CG, je uveo LANTRIN, HARM II, Paveway i GBU-15 glide bomb
http://www.f-16.net/f-16_versions_article7.html

Н

„(…) i aktivno radarski samonavođene rakete vazduh-vazduh Derby dometa 50 km i uz opciju za domet od 320 km.“

WTF?! Gde ovaj nađe domet od 320 km?! Raketa ima veći domet od dometa radara? Evo šta zaista piše o Derby raketi : I-Derby-ER
In June 2015, Rafael confirmed the existence of the I-Derby-ER, an extended range version of the Derby that increases range to 54 nmi (62 mi; 100 km), after a „Python 6“ version based on an air-launched Stunner missile was abandoned.

Odgovori
Ž

Домет од 100 километара за I-Derby-ER је и наведен у тексту,

Н

@ Živojin Banković

Izvinjavam se , nisam pročitao tekst do kraja , moja greška. Jednostavno sam se iznervirao čim sam pročitao taj detalj o neverovatnih 320 km , pa sam žurio da napišem komentar.

Sad sam pročitao tekst do kraja , sve pohvale za objektivnost i studioznost. Pozdrav

Ed

U pravu ste, autor teksta u jutarnjem je nabacao razne gluposti. Iskopao je listu Izraelskog naoruzanja i sve skupusio u izraelsku ponudu. Kao sto se vidi iz podataka koje navodi, jasno je da nema veze o ovom o cemu pise…
‘ko je pratio od pocetka objave odluke za HR VBA znat ce da je u ponudi navedena samo isporuka inicijalnog paketa Z-Z (V-V) americke proizvodnje tj. vjerojatno samo (neimenovane) AIM-9 Sidewinder.
Za podsjetnik, sto su objavili 28.03.2018 iz MORH-a, i za naoruzanje pogledajte link (pod „Detalji izraelske ponude“)
https://obris.org/hrvatska/nabava-vba-prezentacija-brigadira-tretinjaka/

Ba

Posao će biti sproveden po svaku cjenu. Previše toga je uloženo politički da sad neko za nešto odgovara. Pristaće se na sve i platiće se svaka cjena. Čujem da je koncenzus da se čeka do aprila da Izrael i USA nađu rješenje. Godinu dana od „natječaja“ nema potpisanog ugovora, a o inicijaciji SLEP-a da ne govorimo.

Kakvo blamiranje opet, strašno.

Odgovori
Be

Nece….posao ce se otkazati.

Vi

Netko ti plasira krive informacije.

Ev

Prvo, neverovatno je da Amerika Nine Bilanz pitana ranije Öko ovoga ili da se nice ukljucila ranije ….sie je Bild i u novinama….hrvati su verovali da njih ameri Toliko cene da ce im sve Profi…..Konstantno hrvati drastically precenjuju Avon znacaj, ozbiljan propust su napravili, nestrucno,! Dada ameri upravljaju poslom I troskovima, sada je do njih Sta i po Kojoj Ceni hrvati mogul da kupe! Pogledajte ovo: Koliko cene Slovacka morati da Plati za Svoje F16! Pa nice nothrop Grumman blesav da dozvoli da hrvati za fraktal toga möge da kupe samo Nestors losiji polovni avion?! Dobice hrvati naravno neki F 16 Ali Sta Cent da ima od opreme I koliko ce da kosta to isklucivo zavisii od amera!!

Br

Dolaze Baraci kakvi su i dogovoreni.Od Amerikanaca kupujemo naoružanje širokog spektra..Ovaj tekst od Jutarnjeg ima puno neistina..Dan ili dva prije ovog teksta g.Jan Ivanjek vojni analiticar koji je ipak upucen za razliku od novinara Jutarnjeg je objasnio zapravo o cemu se radi..Jedno je sigurno..Barak stiže!!

Odgovori
De

Nista nije sigurno narocito posto jos uvijek nema Izrael cak dozvolu da proda F-16 Barak a kamoli potpisane ugovore za kupovinu Barak ili Americkog oruzja.

Go

Ljudi moji treba samo čitati što se piše i slušati što se priča. Baraci i to svi idu u SLEP, svi i Izraelski i ovi naši. Izrael s tim Baracima rastura po Siriji uz svu PVO i Ruse tamo. Iprema koju ima čudo je i za Amerikance. Upravo taj avion i ta oprema stiže u RH. Nema tog PVO sustava koji mu može parirat a da ne govorimo o ukupnosti mogućnosti koje ta platforma pruža. Sve što je Jutarnji objavio je točno i iznutra, od onih koji znaju. Potkrao se novinaru tipfeler na dva mjesta ostalo stoji. To je ljudi to. To stiže!! I ne brinite, za desetak dana će se sve znati.

Tv

Ako pazljivije citate shvaticete da ce HRZ ipak biti najmodernije jer mu po mogucnosti u regionu pa I sire nece moci niko prici.
baraci su garant toga, transfer znanja i tehnologije, zajednicka ulaganja, proizvodnja i plasman na trzista.
o remontnim centrima da ne pricamo, tu ce tek postati lider.
sva sredstva pvo koja postoje automatski su postala zastarela i nemocna pred baracima, to je sada jasno. zato i ovolika sporenja. naravno uskoro ce se sve znati.

Sl

Tvrtko@ Druže zalutao si ovde.Ovo je stranica za zaljubljenike u avijaciju,a ne za one što veruju u Deda Mraza…

Ba

Prastari S-200 obori moderniju Sufu, a Baracima niko ne može ništa? Da li ste ove komentare pisali trezni?

Tv

A da sacekamo nekoliko dana?
Svako moze biti zaljubljenik u avijaciju.

Br

Nikakve logike u celoj ovoj prici… Godinu dana nikom nije palo na pamet da to nece ici bas kako je zamisljeno, a u pitanju avioni koji bi vredeli tri puta vise da je u njih ugradjena americka oprema… Meni lici na prevodjenje zednih preko vode. Rumunija ce imati 50 solidnih senestica, pored ostalih aviona u okruzenju, sta ce NATO-u hrvatska avijacija? Pa jos potpuno suprotstavljeni stavovi… Ne bi me iznenadilo da se ovo razvlaci jos godinu-dve, do konacne odluke da se za taj novac krene u nabavku eskadrile UH-60M. Uostalom, ko bi napao Hrvatsku i Nato? Srbija sa sedam migova iz osamdesetih? I koja jos siromasna zemlja u dugovima, sa par miliona stanovnika, nabavlja punu eskadrilu moderno opremljenih mlaznih aviona?

Odgovori
De

Ja cisto sumnjam da ce Rumunija imati 50 F-16. Oni su trebali vec ove godine naruciti 5 dodatnih F-16A/M/BM pa nista od toga. A I propali planovi za EC225 I nista od plana da kupe AH-1 a I nista za sada o grandioznim planovima za obnovu mornarice.

Ali slazem se sa vama – 12 aviona preko 30 godina stari je smijurija.

Te

@Dead1
This year they were paid 3 adittional Patriot Pac-3 systems, (4 systems out of 7 have been paid so far), 1 Himars system, part of Piranha 5 deal. The first batch of P5 with 30mm gun and UT-30Mk2 turret has been received.
The 5 adittional F-16s, which are also MLU, are not in this year budget. They only agreed with Portugal this year to supplement the first order of 12.
Superior Council for Defence stated yesterday that F-16 program is a high priority and the defence minister talked about new “most modern“ F-16s. Will see.

om

Branko, Hrvatska se odlučila za lovačko zrakoplovstvo, dakle ili Barak2020 ili ništa, dakle nikakvo čerupanje, možda neki novi aranžman ali vjerujem da bi to mogle biti samo F16 iz neke nove američke ponude koja bi opet možda zavrtjela proces od početka ali sada brže ,jer znamo što hoćemo a što nećemo. Jastrebovi nisu nikakva alternativa lovačkim zrakoplovima i oni nam prvenstveno trebaju za brzo prebacivanje žive sile, naravno mogu se dobro naoružati za svoju samoobranu ali nisu nikakva alternativa strogo napadačkim djelovanjima.Uostalom mislim da helikopteri tvrđave nisu rješenje za našu koncepciju ratovanja i gotovo ih je nemoguće braniti iz zraka ali ubacivanje lakih naoružanih letjelica po noći čisto je druga priča.Dakle trebaju nam pod hitno zrakoplovi kako bi nastavili kontinuitet čuvanja vlastitog neba ali i srednji transportni robusni i kvalitetni helikopteri tipa BH koji jesu dio ove priče ali nikako na uštrb lovačke avijacije. Pozdrav

Av

Gde su sada oni stručnjaci koji su svojevremeno bistrili po portalu o superiornosti ili egalitetu naših polovnih i modernizovanih MIG-29, naspram Baraka.
Ako je pola od ovoga u tekstu tačno za nivo opreme, taj Barak onda može da stane na crtu Su-27 i to modernijim verzijama.
Prema tome za Srbiju jedina sreća može biti Američko NJET, inače u suprotnom Hrvatski piloti mogu za razonodu leteti neometano ne do Beograda nego do Niša.

Odgovori
Pl

Mogu da lete, i da završe kao onaj F-16NG 1999.

Vl

Baš si se nalupao za „sve pare“. Pa ne brane teritoriju Srbije samo Mig-ovi 29 već je za to prvenstveno namenjeni raketni sistemi.
Osim toga, ovaj spisak naoružanja mi se čini kao spisak želja dotičnog novinara a isti baš i nema veze sa realnošću.
Da su Izraelski avioni takvi kako ih je predstavio dotični novinar, Izrael ih sigurno ne bi prodavao.
Posebno me je nasmejala stavka sa sistemom za ometanje radara i krstarećim raketama.
Da li neko zna (od profesionalaca na portalu), da li je Izrael nekome izvezao dotični radar (300 km. dometa), sistem za protiv elektronsku borbu i krstareće rakete?

IV

Vlad a i ti si se nalupao za sve pare

Tv

Ipak ce hrvatski pilot u nepobedivom baraku patrolirati nebom Hrvatske, jasno pokazujuci protivniku da je odlucan i sposoban.

Vl

Ivan, da ti nemaš neke veze sa dotičnim novinarom kada si se osetio prozvanim u mojem komentaru…
Činjenice a ne insuacije, to je potrebno iznositi u svakoj diskusiji…
Ovako, ne deluješ ozbiljno.

Ed

@ Vlad
Avioni koje je Izrael ponudio Hrvatskoj jesu upravo takvi i mogu koristiti sve u tekstu navedeno oruzje i jos dosta ne navedenog. Na portalu je bilo nekoliko tekstova sto je Barak tj. trenutna verzija Barak 2020… Izrael ih je odlucio prodati jer ih zamjenjuje s F35, modernizaciju Barak 2020 su zavrsili na svim zmajevima 2014.g. s ciljem podizanja sposobnosti priblizno njihovoj F16I Sufla, planiraju ih koristiti do 2025, i ne zele da cekaju pa da zavrse kao stariji F16 Netz neprodani i prizemljeni.
Novinar je naveo par gluposti tj. pomjesao neke brojke o karakteristikama naoruzanja. Inace, u ponudi je bilo samo osnovno naoruzanje Z-Z (V-V) i to americke proizvodnje. Ostalo sto moze koristiti Barak samo je spomenuto u ponudi kao naknadna moguca nabava.
AN/APG-68 ne prodaje Izrael vec Northrop-Grumman, Izraelci su vjeruje se vise puta unapredivali radare na Baraku, trenutna varijanta je unapredeni AN/APG-68 (V)6 slicnih karakteristika kao AN/APG-68 (V)9 ugraden u Suflu. Kit za unapredenje ranijih verzija radara na nivo priblizan (V)9 izraduje proizvodac radara Northrop-Grumman, i vjerojatno su isti koristili i Izraelci. Poznato je da su USAF isto unapredenje ugradili na 280 F16-ica 2004-2006.g. Unapredenje je radio i Singapur na svojim F16 Block 52 koji su imali ugraden (V)5 (iako je bilo govora o potpuno novim AESA radarima)

Pe

Cinjenica je da je novinar naveo dosta pogresnih podataka koje je vjerovatno sam tumacio, bez konsultacija. Inace radar na Baraku je An/Apg verzije 6 za koji se smatra da moze da otkrije cilj tipa lovca na ca 120 km max ( na nekim forumima i manje oko 105km). Ovo sa raketama v-v dometa 320 km su budalastine, to ne postoji u toj varijanti, to vam je lako provjeriti.
O sistemima elektronske borbe i niihovoj efikasnosti podaci su ipak povjerljivi necete naci potvrdu tipa dobar ili los…
Vladov komentar je OK i ne prozivajte bez argumenata!

Tx

članak je neistinit, novinar koji je to pisao nije imao mogučnost čuti na izvoru pa je odlučio mlatiti praznu slamu. Pričekajmo kraj godine pa da onda vidimo što se bude odvijalo. Već je ovo postalo naporno kada neki natežu neke vijesti . Vlada RH je jasno rekla, da će avioni biti onakvi kakvi su bili u natječaju. ako nisu onakvi onda sve propada i natječaj ide iznova bez Izraelskih aviona. … Iz svojeg izvora znam da su prošli još je mora proći u kongresu zbog čiste formalnosti. NIšta drugo.

Odgovori
Zo

Ako iko misli da je Izraelu vaznije sta trazi jedna Hrvatska od zahteva SAD i LM onda realno ili nema apsolutno nikakvog pojma o odnosima ove dve zemlje, globalnoj geostrategiji u kojoj su ove dve zemlje gotovo pa sudbinski vezane ili je udaren nekim topuzom u glavu. Vec sam pisao o ovoj temi vise puta i ne zelim se ponavljati ali od baraka koji je sad u vlasnistvu Izraela i onog sto ce/bi mogla dobiti Hr… to nece ici u isti razgovor a ne istu recenicu. Pa ni ugovor nije potpisan. Memorandum… nesto. Sta vise reci?! Umisljaj i preterano davanje na vaznosti sam sebi je jedno a realnost prilicno brutalna. To ne volim kad rade i nasi ali nasima su avioni bar na pistama i hangarima i broj raste pa je stvar ipak nijansu manje tragikomicna.

Odgovori
Ha

Izrael je potpisao određena jamstva + da će se osobno pobrinuti da dobije dozvolu od USA inače Hrvtska ne bi ponavljala kao papagaj ili to ili ništa. Jedina greška prevelika vjera Hrvata u izraelski utjecaj na USA

AL

@Hakan
nije niko nista potpisao, ugovora jos uvek nema. Ne znam kako vam nije jasno da je greska napravljena. Ili nece biti SLEP-a, ili ce morati novi tender

Vl

Mislim da je već mnogo puta pomenuto da nema nikavog ugovora. Tek treba da se potpiše (ako ga ikada i bude).

Yr

Možda je opcija da izraelska oprema bude zamenjena odgovarajućom američkom, ali je pitanje ko bi u tom slučaju snosio troškove zahtevanih izmena. Izraelu se ne isplati da to sve plati a da svoju opremu skine i baci. Sa druge strane ni Hrvati nisu ludi da plate nešto što nije bilo u ponudi. Ja se bojim da se ovo ne završi sa ponudom LM-a da se uzmu neki drugi polovnjaci (poput rumunskih) jer to se za ove pare može dobiti, ali bi to realno bili avioni sa znatno slabijim karakteristikama od ovog što je navodno nudio Izrael. Ako je sve ovo iz teksta stvarno dogovoreno (u šta ipak malo sumnjam jer naprosto cena je niska za ovakav paket naoružanja) onda bi to bile vrhunske mašine. Krstareće rakete u ovom regionu bi bile pravi bum i napravile bi veliku prednost HRZ-u u odnosu na okruženje.

Odgovori
In

Kakva opcija?
Nema tu opcija.
Ili ponudjeno ili nista.

Ni

Najbolje resenje za Hrvatsku je da proba opet sa remontom i modernizacijom postojecih MIG 21… ocigledno da od ovog posla nece biti nista, oni mogu da kupe samo sta USA hoce da im proda, a i jeste realna prica kad se pogleda sta su im sve do sada poklonili i odradili, ‘ladno su ih cekali da se krene za realizacijom potpisanog da bi im objasnili ko je tu tata i kako stoje te saveznicke stvari… kako ce sad objasniti narodu da je Grcki blok 30 ipak nekako bolja investicija bice interesantno za pracenje.

Odgovori
Ha

Objašnjeno je grčka ponuda je bila samo nagovor amera da uđu u deal kupovine aviona prema pričama za avione iste starosti kao odprilke i ovi Baraci su nudili samo jedan dvosjed jedino što su na pola svojih iskorištenih resursa i bez MLU. Da skratim ponuda je bila preko one stvari. Remont migova od kojih dijelova???

Vl

Dotični novinar se baš propisno obrukao sa spiskom naoružanja i opreme aviona.
Lično mislim da od posla sa Baracima nema ništa. Ko je hteo da razume izjavu LM, da se Barak ne prepoznaje kao F16 za SLEP, jasno mu je sve. Pametnom je i to dosta, a ovima drugima …
Biće tu verovatno neki F16 blok 30 sa stoka u Americi, za koji će Amerikanci kasnije papreno naplatiti unapređenje. To je vrlo verovatna opcija.
Doduše, i ovaj F5 sa stoka iz Singapura nije loša opcija, ako već neće nove F16 ili Gripen-e.

Odgovori
Ha

Ili ponuđeno ili ništa što već rekoše ovdje ili novi tender ili ključ u bravu. Sredstva su već izdvojena i bilo bi to teško narušavanje proračuna za iduću godinu.

IV

Vlad jedini tko se ovdje bruka si ti, imas na ovom cijenjenom portalu malo vise clanaka o Baracima. Bilo bi dobro koji puta nesto i procitati, a ne stalno mlatiti praznu slamu

Vl

Ivan,
Stvarno nije teško zaključiti ko ovde mlati praznu slamu…
Da li je je Američki zakon jasan da pri izvozu Američkog oružja trećoj strani mora isto biti vraćeno na nivo u kojem je prodato?
Jel’ LM izjavio da ne prepoznaje Izraelski Barak kao F16 za Slep?
Ovo su činjenice, ajd sada da čujem tvoje…
I nemoj molim te da mi se pozivaš na članke u nekim Hrvatskim medijima, pozovi se na relevantnije izvore, znači Izraelci ili Amerikanci.
Meni je lično sve jedno da li će Hrvati kupiti Baraka, novi ili polovni blok 30 F16 ili novog Gripen-a. Što hrvatski avion bude bolji, moraće i ovi naši da se isprse za upgrade Mig-a 29 ili čak i nove 35-tice.

Pe

Vlad je u pravu.
Modifikacije na Barak-u su ukljucivale i neke izmjene na strukturi samog aviona koje nisu odobrene prethodno od LM. Zato cisto tehnicki gledano ne zele da daju garancije za SLEP.
Jasno je takodje da u tom slucaju nije jasno koja strana onda obezbjedjuje rezervne dijelove i logistiku.
Zanimljivo je da je od Kongresa trazeno odobrenje za prodaju Izraelskih F-16c/d block 30 Hrvatskoj pri cemu je navedeno da je cijena aviona 135 miliona usd. Znaci ni rijeci o Barak 2020….takodje vec neki kongresmeni zele da tuze Cro vladu zbog korupcije jer je velika razlika u javno recenoj vrijednosti ugovora sa izraelcima i vrijednosti Navedene u kongresu. Nesto se desava…nije iskjuceno da ce na kraju pritisnuti Ameri Hrvatsku vladu (prijetnja tuzbom itd..)..da kupi f-16 block 30 od njih…
Vrijeme ce pokazati.

AL

Samo mi nije jasno sto lepo ne kupe nove T-50A, kad vec menjaju platformu u potpunosti? Dobro naoruzan, jeftin za nabaviti i odrzavati, a bice pouzadniji od polovnih F-16 i sto je najbitnije procenat dostupnosti flote u svakom trenutku ce biti mnogo veci…barem za prvih 10 godina jer se radi o potpuno novim aparatima(dzabe TT karakteristike, ako je dostpuno 5-7 aviona, a nekad mozda i manje od toga). Jasno mi je Izraelska oprema i znanje, sve je to stvarno super…..ali to se moglo blagovremeno ugraditi na nove avione(pogledajte samo SU-30MKI) i da se personalizuju za potrebe HR(idealno resenje)….
Ne znam cemu ovo, Baraci, Izrael….bezveze komplikovana prica.
Za sve koji pljuju Srbiju i Mig-29…ne znam kako vam vise nije jasno da je to bio prosto najlogicniji potez. Rusija ima avione koji joj ne trebaju, mi imamo postavljenu infastrukuturu, dosta delova i znanje za iste, a nemamo bas para, ni vremena za nove(koji god SU-30, Rafal itd. sve je to dobro), dodatno modernizovani ce biti sasvim funkcionalni, a utrosak novca racionalan…Uostalom zamena G-4 i J-22, narocito G-4 bi trebala mnogo vise da nas brine, a 29ke ce zasigurno raditi pouzdano jos barem deceniju+, dok za trenazere i jurisnike ne mozemo reci isto, pogotovo ne sa trenutnim remontima, kvalitetom same platforme i staroscu flote(JF-17 lagano menja oba i dopunjuje 29ke jer mogu koristiti gotovo isti motor)

Odgovori
Ha

I za FA-50 pita se dozvola LM jer je suvlasnik KAI industrije tako da smo opet na istom. SU-30 dobri avioni i da na kraju prođemo ko turska jer se natežu sa Ujakom sammy-em

Ed

@ AL-41F1
KAI je sam povukao FA-50 iz natjecaja je avion nije zadovoljavao sve postavljene uvjete (BVR). Dakle u takvom natjecaju FA-50 nije uopce bio opcija…
Da ponovimo, strucna komisija koja je donosila odluku o zadrzavanju ove komponente HRZ-a je zakljucila da Hrvatskoj je potrebna i da bi bilo optimalno imati 18 komada VBA, minimalno 12. Na osnovu toga je napravljen natjecaj za nabavu 12 (10+2) VBA i prelazak na zapadnu tehnologiju.
@ Hakan
Ne bi bio problem nabava FA-50, jer tu je racunica jasna. Ovdje je problem s baracima je USA/LM zeli veci udio u kolacu, tj vise nego sto je Izrael planirao. Dakle nije problem dozvola hrvatskoj nego dozvola Izraelu da proda na nacin kako je ponudio.

Go

U pravu si, JF-17 bi bio jeftinije rešenje u nekoj budućnosti (2030-2050) za naš RV.

Ni

Da su kupili JAS 39 bar 6 kom dobili bi vrhunsku tehniku i odmah bi mogli da lete…oavko nek se natezu i nek gledaju u nebo.

Odgovori
Ed

Ne bi dobili bolju tehniku i ne bi mogli odmah da lete. Ponudeni JAS-39 C/D nije u proizvodnji vec neko vrijeme, bili bi novi samo ako bi bilo dovoljno potraznje o jos nekoliko drzava za C/D verzijom inace bi bili obnovljeni iz Svedske avijacije. Jas-39 je znatno slabije opremljen avion od ponudenih Baraka.
U svakom slucaju ponuda za JAS-39 nije prosla jer Svedska, inace dokazano nepouzdan partner u HR, nije htjela stati iza ponude Saab-a i G2G ugovor nije bio moguc. a ujedno Saab-ova, ne Svedska, ponuda je bila skoro duplo skuplja u startu, a i skuplja u 30 godisnjoj projekciji ukupne cijene ( nabava + koristenje).
12 tj. 10+2 je minimum potreba za HRZ, 6 aviona ne mogu zadovoljiti ni AP.

D.

Jasno je da od ovog posla nema ništa. Hrvati su sve to lepo zamislili. Jednim udarcem dve muve- američki avioni + provereni izraelski uppgrade. Samo i jedni i drugi su se preračunali jer su vojno zavisni od Amera. Praviti milionske poslove a da su Ameri u celoj priči isključeni je pravljenje računa bez krčmara.

Odgovori
Ha

Krčmar bi dobio svoj procenat ovako bi mogao da dobije šut kartu i ravno 0 dolara zarade i ovako ih u kongresu cijene oko 135 milki dolara i to samo gole avione….

D.

Teško da će krčmar ostati bez ičega. Pre će biti da će Hrvati ostati bez avijacije u tom slučaju. Ako ste član saveza, morate to da platite. Baš kao i druge istočno-evropske države.

Tx

ajmo pričekati kraj godine, jer govori se da jos mora proči u Kongresu zbog formalnosti i glupo je ubrzati kada je to inaće spor proces.

Ha

D. Harms plaća se šta misliš da je članstvo free nije rijatelju konkretno ovdje ako ne možeš avijaciju moraš negdje drugdje nabit 2% do 2024.

Iv

Niko ali niko ne moze da me ubedi da su ove kante sto prodaje Izrael dobre masine.Sve je to istroseno i izraubovano kao i nase 29tke.Osecaj sesti u ganc novi Gripen ili 30godina star F ma kolilo budzen bio je nebo i zemlja.Hrvatska je trebala da kupi 6 gripena i da budu mirni 20godina a ne ove kante.Madjari su pokazali sta je pametan politika i pametna vlast, svaka im cast.Ovako hrvati gube vreme,pilota nema,nema letenja jos su na drugoj generacija.Mislim da nijedna zemlja od bivsih SFRJ nema kapacitet za bilo kakvo ozbiljno pvo ili rv, i da je sve ovo samo mucenje i zamlacivanje.

Odgovori
Tx

Ti ne razumijes slep proces i modernizaciju. Tebi je bezveze govoriti kada ni ne shvačas te pojmove. Avioni nisu isti kao auti, upamti da imas putnicke avione stare preko 30 godina i jos voze ?? …………….. U slep procesu se mjenja sve potrošeno, vade se sve žice, gumene brtve itd, sve se prekontrolira i obnovi tome jest i svrha slep procesa. A moderniacija znači kada želis na staroj šašiji izmjeniti dijelove koji su zastarjeli, a pod zastarjelim ne mislim na kompletno mjenjanje već mjenjanje one tehnologije koja više nije konkurentna u skladu sa ovim vremenom, primjerice izrael je ugradio novi radar od 300km , ugradio je podrsku za novi Reccolite izviđački kontenjer, ugradio je elektroniku za ometanje koju stari nije imao. ………… Inaće u vezi gripena puno je lošiji iz razloga jer dobijes goli avion skuplje, naoružanje treba zasebno platiti, osim toga nisu to novi avioni kako se reklamira već su to višak od Švedske koje bi švedska obnovila sa novim dijelovima da budu kao novi. A to je potvrđeno jer su pitali Prezentatora Saaba kako misle proizvoditi nove avione a ne proizvode se više, rekli su da Švedska planira samo obnoviti svoj višak (c/d) verzija. Znaš li što je žalosnije, moderniacija na gripena nije moguća da podržava elektroniku koju ima Barak zato i prave E verziju koja struktruno to dopušta, ima više mjesta za ugradnju. …. Koliko ja čujem Mađarima su se više gripena srušilo zbog nekih tehničkih problema i čini mi se da su Mađari nezadovoljni sa njima kao što je Austrija sa Eurofighterima koje ne može modernizirati jer je preskupo i prekomplicirano. Hrvatskoj je kompanija KAI nudila 16 novih aviona ali to nisu na razini gripena i f16 već su to više trenažni avioni, to odma odbacili jer je po specifikacijama upola lošije. Kai ima sklopljen ugovor sa Lockeed Martinom da nesmije radar biti jači od njihovog, sklpili su dogovor zato jer avion koristi njihove dijelove pa da nebude konkurencija F16 itd. Što se mene tiće Izrael je napravio odličan posao sa Baracima i dugoročno bude to dobar avion za idućih 30-40 godina, iako hrvatska planira koristiti 20 godina ali ima dijelove koji mogu biti duže konkurentni , govorim konkurentni jer su ubacili dijelove slične onim koje ima F16 Viper. F16 za Hrvatsku je i dugoročno isplativo rješenje jer dijelova bude, preko 15 zemalja koristi F16 i vrlo teško je da će nestati, dok to ne možes reći za Gripen (c/d) jer se ne proizvodi i koriste ga samo nekoliko zemalja u svijetu.

Ta

Da je to tako, mislis da bi Bugari ponistili natjecaj gdje je pobijedio Gripen i sada traze ponudu za BAraka. Isto kao i Venezuela, a govorka se i nesto o Austriji (da bi mijenjala neisplative Eurofightere)

Br

Pa naravno. Stari 30, dok stignu i zavrsi se obuka bice stari skoro 35, a sve vreme leteli u ratnim uslovima, ko zna koliki broj casova naleta i sve to sa 30% vecom tezinom od fabricke… Raj za mikro pukotine. Sa navedenom opremom to su svakako jos uvek vrhunski avioni, ali ko zna koliko bi kostalo odrzavanje na duze staze… Ovih 500 bi za deset godina moglo da ode na vise od milijardu i 500.

Me

F16 je nedavno certificiran za 12 000 sati naleta.

om

Banko, čemu filozofiranje ,ako se LM i Izrael dogovore oko SLEPa ameri dobiju neku pinku i zajedno sa izraelskim mehaničarima naprave remont ,jer Izrael može i zna sve a ovi im na kraju daju garancije naravno uz vlastito nadgledanje posla i sve to bude politički blagoslovljeno ja tu ne vidim nikakve probleme niti mikro pukotine.Izrael napravi novi avion ako treba bez amerikanaca iz ničega, uostalom to su pokazali na onom koji je bio skršen.
Dakle ako postoji politička volja i interes obiju strana stvar je itekako izvediva, ali opet kažem sumnjam u tu političku volju.
No strpimo se još malo jer ovdje se ne radi o nikakvim krševima već o zmajevima starim trideset godina koji se mogu dovesti u tip top stanje ako se naravno neke karte poslože.

Iv

@TXMAN, da se ti pitias LM nebi nikada pravio nove Fove nego bi slao ove kante od 30 godina u Izrael i modernizovao ih do beskonacnosti narednih 30`40godina.Vec sada ovo je matora kanturina koja nema sta da trazi na modernom bojistu protiv modernih pvo sistema i drugih lovaca tipa rafala suhoja, girpena i drugih Fova.O pet generacija necu pricati.Svaka Vama cast kada planirate da ove F16 korisite narednih 30 do 40godina sigurno cete biti rekorderi kao sa migovima 21.

om

Ovo je matora kanturina koja nema šta da traži na modernom bojištu protiv modernih pvo sistema i drugih lovaca……Ivan Uzice , jel ti sebe čuješ što ti pričaš. Ova izraelska inačica Baraka 2020 koji je na nivou blok 50 sa izraelskim sustavom za elektronsko ratovanje pomete gotovo sve što si napisao sa neba i napravi pozamašan ršum na zemlji prije nego budeš svjestan šta se događa. Ili da ti bolje objasnim može superiorno izvršiti sve svoje zadatke i nije nikako inferiorna tvojim pulenima. To je softverski nabildana mašina za ratovanje i nije za potcjenjivanje ,treba joj naravno samo SLEP da joj produži život i to ti je to.Ako sam ti malo otvorio oči ovaj post je imao smisla. Takove mašine nema nadaleko na ovim prostorima ili se možda varam…..objasni što vaš Mig može tražiti na modernom bojištu.
Evo još na kraju odgovori mi na pitanje, da svi ovi tvoji puleni krenu u neku hipotetsku akciju a sa njima i Barak 2020 na koga bi tipovao.
Ja sam gotovo siguran da od posla neće biti ništa, ako se ne dogodi neko čudo ali ipak nemoj tako raspitaj se malo i prouči materiju.

Ba

Zapravo ni Tango nije u pravu kao ni Zaba. Naime Izraelski Baraci sa modernizacijom barak 2020 su sposobni nositi svu paletu naoruzanja koju je naveo Zaba. Niti Tango niti Zaba neznaju koji su planovi OSRH ali je cinjenica da su odabrani Baraci iskljucivo zbog njihovih takticko tehnickih sposobnosti sto upravo govori i o smjeru OSRH. Hoce Znamo i da je puk. Ninic prije neki dan u emisiji rekao da ce se mogucnosti zrakoplova dostici za 10 godina a to puno govori. Zakljucak; Barak kojega je Izrael ponudio RH i pobijedio na natjecaju sposoban je nositi svo naoruzanje koje je Zaba u svom textu napisao. Hoce li to uci u arsenal OSRH odmah ili za 10 godina zavisi o dinamici obuke sto je i rekao puk ninic.

Odgovori
om

Ovo jesu vrhunske mašine ,možete vi lupetati koliko hočete.I bilo bi jako dobro kad bi bilo, ali već neko vrijeme sumnjam. Nikad nisam sumnjao u mogućnosti ovih zrakoplova jer oni jesu sam vrh za udaranje po ciljevima na zemlji i u zraku sa moćnom gamom naoružanja, plus zavidan nivo elektronskog, radarskog i proturadarskog djelovanja i ometanja. Kada bi još dobili zagarantirani SLEP…ali..ali.Svaka vojska željela bi tako nešto imati u svom zrakoplovstvu, budite iskireni. Zrakoplovi jesu stari ali mogao bi im se produžiti vijek za dvadesetak godina. Piloti koji bi imali tako nešto na raspolaganju nikada više ne bi težili da pređu sa konja na magarca, nego bi uvijek tražili više.
Po meni za te novce nije se moglo dobiti više,provjeren i u ratu dokazan sustav. Međutim dugo me već brine ,realizacija, lobiji,taktiziranje.stoga ponovo kažem da mislim da od toga neće biti ništa ,jer Hrvatska traži samo Barak 2020 ,kompletan kao što je ponuđen. Bilo šta drugo nije više Barak 2020. Živo me zanima kako će se ovo odigrati,hoće li se Izrael obavezati da Barak više nigdje dalje ne ide, hoće li LM pristati da Izrael uz njihove garancije ,ali uz nadoknadu uradi SLEP,jer od čerupanja i vraćanja na staro nema ništa,hoće li novo ministarstvo nastaviti sa pregovorima oko nadogradnje flote gdje je Liberman stao,jer možda je i tu dio odgovora. Jako je tu puno pitanja i puno nepoznanica. Premijer Izraela sada direktno pregovara sa Trampom. Moram iskreno reći da ne vjerujem baš da će od posla nešto biti.
Ali na kraju kažem da mi je jako žao koliko je i mnogima na ovom sajtu drago ako posao ne uspije ,a to je samo dokaz da je Barak 2020 ubojita i vrlo opasna mašina, djelotvorna,koja može odraditi posao a ne samo tamo neki broj na stajanci ili samo neka
dežurna para.

Odgovori
Zo

Ovo je posao u kojem su svi dobitnici – i Izrael i Hrvatska i USA
Hrvatska za male novce dobiva 12 odličnih zrakoplova sa naoružanjem , obukom za 8 pilota , 40 mehaničara i 5 inženjera , podršku ( mislim 2 godine ) izraelskih mehaničara , izgradnju hangara , simulatore ( 1 ili 2 ) , 2 rezervna motora i još dosta toga. Izrael dobiva novac za nove zrakoplove , Hrvatsku kao novog kupca i korisnika izraelske vojne opreme ( njihovih verzija raketa za Barak i dr ) , USA će vjerovatno u budućnosti prodati dosta opreme Hrvatskoj , pa moguće i nove F-16V koji su trenutno skupi , ali će u dogledno vrijeme ( vjerujem za 5-10 godina ) biti u sastavu HRZ.

Zato vjerujem da će ameri malo zavlačiti a onda pristati na prodaju izraelski Baraka Hrvatskoj

Meni osobno ne bi bilo krivo i da nas Ameri “ucijene“ da kupimo njihove F-16V uz ove izraelske ( samo da prilagode cijenu ) u budućnosti
Ovih 12 Baraka ionako su namijenjeni tome da sačuvamo HRZ od propasti i da prijeđemo na zapadnu tehnologiju a istovremeno su i veliki skok za nas.Teško će izdržati 25-30 godina , realnije 10-15 ali će mnogi piloti odrasti na njima . I to je njihova najveća vrijednost
500 miliona $ za ratno zrakoplovstvo je u biti prava sitnica .
U početku sam mislio da je 500 mil $ puno za 12 F-16 starih 30 godina , ali sam promijenio mišljenje
I još nešto . Vidim toliko komentara za ovih 12 F-16. Zar netko stvarno misli da je 12 F-16 dovoljno za HRZ ? Ovih 12 su početni , za obuku i ne daj bože , potrebe.Hrvatskoj treba barem 3-5x više ovih mašina . U slučaju kakvog sukoba sa nekim tko ima jaku PZO sa s300/s400 i jakim zrakoplovstvom ovih 12 komada f16 bi potrajalo 3 dana
A za air policing su nam dovoljni ovi Mig-21 koje imamo

Odgovori
ma

A najveci dobitnik je definitivno MSAN/King/HDZ/Krstičević korupcijska hobotnica, pogotovo nakon sto je kongres objavio da je riječ o poslu od 135mil$. ZNA SE gdje ide ostalih 365 mil$.

An

Iscitah i tekst i komentare i jedino sto se moze je da se ceka i vidi sta ce biti. Svega sam se nacitao u komentarima, a najsmesniji su mi bili pomeni aim-9 sidewinder-a kao v-v rakete. Kakve god sesnaestice da dodju, ako se oslanjaju na growling sidewinder-e onda je to masina samo za er polising kako ga zovu. Sumnjam da ce to biti varijanta cije god 16ice da stignu susedima, bez amrama ili nekog izraelskog pandana, dati tolike novce bi bila ludost. U krajnjem slucaju verovatno ce biti nekog pritiska od strane Amerikanaca, jer ako jedan Lokhid Martin moze da pritisne najvise institucije SAD, onda moze i male clanice natoa. Nezgodno je imati posla sa Amerima, njihove garancije dokazano nista ne vaze. Moje skromno misljenje je da je Kina pravi izbor, barem za neutralne zemlje, a mozda i za manje clanice natoa koje nisu spremne na ogromne izdatke za vojsku.

Odgovori
Ed

AIM-9 je sigurno dio ponude, ne znam sto je tu smjesno… to je osnovna raketa za V-V kratkog dometa i u F-22 i u F-35.
Nigdje se ne spominje da je planirano da ce se oslanjati samo na nju, ali je nuzno potrebna za ostvarenje IOC.
Kao sto je navedeno ponudeni su avioni s inicijalnim osnovnim paketom V-V USA proizvodnje, a ostalo naoruzanje je planirano zasebnom kupovinom. Inace, u ponudi je i obuka za pilote/instruktore koja pokriva i VV i VZ,izvidanje,….

An

Ed neko je pomenuo aim9 kao jedinu v-v ili kao najbolju v-v raketu (kontekst je nezgodan) koja se dobija u paketu, pa mi je to bilo pomalo smesno za tu sumu novca. A jasno je da je aim9 u ponudi, ili neka varijacija, jer se nece amraam lansirati na kratkim razdaljinama od mete. No treba sacekati pa videti sta ce biti na kraju.

Jo

Za desetak dana ćemo videti stav Kongresa. Iz američkog ugla je problem da zemlja koja je najveći korisnik američke vojne pomoći prodaje američku opremu koja joj više ne treba i tako konkuriše američkim proizvođačima. Pedesetak F-16 je Izrael dobio na poklon, iz američkih viškova. Ostatak je kupovao, ali dobrim delom od američke pomoći koja je iznosila 2-3 milijarde dolara godišnje. Dodatni problem je to što su izraelski avioni do te mere modifikovani da LM ne može da ih održava. Da Izrael ima samo tih 12 aviona koje prodaje Hrvatskoj, brzo bi se našao zajednički jezik. Problem je što Izrael ima deset puta više aviona kojih treba da se oslobodi.

Odgovori
su

Interesantno je da je Mattis blokirao prodaju Baraka Hrvatskoj.

A u februaru odlazi.

https://sputniknews.com/us/201812211070881863-usa-mattis-resignation-trump-criticism/

A Trump se povlaci iz Sirije nakon Sto je Erdogan odobrio kupnju Patriota za 1+ miliarda$ i rekao da ce se S400 koristiti izvan sostema (NATO). Mudro.
Tako ce Turska dobiti vise F35, a moze se rjesiti i Kurda
Turska je ipak bila visestpljetno carstvo.
Otuda problem sa Kosovom. Carstva imaju jako dugo sjecanje.
Kao i Rusija.

Odgovori
su

Ovo postaje interesantno.
Preko interneta (sto god to vazi, a ja na njemu visim od 1996), sam citao da su Trump i Netanyahu kucni prijatelji. A tu je i onaj Ivankin muz expert za tamo.
Sto hocu reci: ako dobijemo Baracke po ugovoru, koji nije potpisan, onda je to nebeski stos koji je samo Tito mogao provuci.
A ako ne onda na celu imamamo idiote i sitne lopove.
Ovo drugo je izglednije za nas, kako se kod vas kaze, Region.

ma

Zanimljivost iz kongresa koji treba odobriti prodaju hr:
„ZRAKOPLOV F-16 C/D uključujući streljivo, rezervne dijelove, opremu, simulator i usluge obuke od Izraela prema Hrvatskoj, s izraženom vrijednosti od 135 milijuna dolara, upućuje se Odboru za vanjske poslove“
https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/H20181218034911_krsticevic.jpg

Odgovori
Tx

ovdje nije uračunano
Izraelska oprema koja je ugrađena poput Reccolite, ona za ometanje PZO, i ostali dodaci.
Logistika, infrastruktura koju treba izgraditi, obuka za pilote, održavanje. Poljska je to platila skoro milijardu uz Nove f16. Naravno to je početna cijena kad se prelazi na F16

Br

To se kaze – Zbogom avijacijo.

ma

Zato sam i dodao originalni dokument na kojem je jasno vidljivo da je uračunato avioni F-16 C/D uključujući streljivo, rezervne dijelove, opremu, simulator i usluge obuke od Izraela prema Hrvatskoj. Sad u obranu svog ministra možeš izmisliti da radar, krila ili elektronska oprema nisu dio aviona, a ako posjeduješ takav dokument svi bi ga rado vidjeli. Koja bi to stavka od 365mil $ mogla opravdati ovu krađu? Hangar napravljen od zlata i optočen safirima i dragim kamenjem? Jedina stavka koju su ameri zaboravili je mito vladajućoj stranci.
A poljska je kupovale NOVE a ne 35 godine stare avione, nema tu nikakve usporedbe – ni u cijeni ni u robi.

ox

@max Hrvatska ne kupuje samo avione od Izraela, nego cijeli sistem. Američki kongres ne uzima cijeli sistem u cijenu, nego samo avione. I nauči jedno pravilo…sve što piše Index je sranje. Dokazano. Gdje nikada ništa ne ispitaju i stave činjenične informacije. Index spada u „tabloide“, „žute novine“.

Be

Cijena izrazena u ovom clanku se odnosi na procijenjenu vrijednost predmetnih zrakoplova kako su i isporuceni Izraelu.

Citaj, od Bureka nema nista.

ma

A sta bi točno bilo u tom fiktivnom „paketu“ vrijedno dodatnih 365mil$ ukoliko 135mil$ cine avioni uključujući streljivo, rezervne dijelove, opremu, simulator i usluge obuke ?????
Zaboravi index, poslao sam sliku originalnog američkog dokumenta…

Ed

U 365 milUSD ulazi SLEP LM-IAI, izraelska oprema, NATO komunikacijska oprema, izraelska obuka kadrova, 3 godisnja logisticko-tehnicka podrska, izgradnja i prilagodba infrastrukture. izraelska oprema pa onda SLEP su najvece stavke, a i obuka 6-8 pilota, 40 tehnicara, i 5 inzenjera nije mala stavka…
Usporedbe radi: Rumunjska nabava 12 kom F16 block 15 MLU je vrijedna 695 milUSD. Od te cijene 120milUSD je bila vrijednost aviona koju je dobio Portugal. USA je za nadogradnju na tape 5.3, obuku, rezervne djelove, komplet naoruzanje (cca 60-ak milUSD) uzela 457milUSD. Ostatak bi bila prilagodba infrastrukture i sl…
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft
Iako je tesko usporedivati uz mnoge nepoznate detalje, ali po ovoj jednostavnoj usporedbi troskova ispada slicno…

ma

Ed neda mi se po treći put ponavljati sta piše u dokumentu ali pola toga sto si naveo su i ameri naveli u 135 mil$. A slep na tim avionima u trenutnom stanju kaže proizvođač da ionako nije moguć. Znaci i opet nemate nikakav službeni dokument koji bi pokazao da su stvari koje navodis uopće ugovorene već je sve naklapanje. Iz svih relevantnih dokumenata ispada da je to posao od 135mil$ + mito.

Ba

Sami pristup i usvajanje takve tehnologije za OSRH stvara neravnotezu u tzv regionu a da ne govorim saveznistvo sa Izraelom koje u potpunosti rusi necije dogme. To je problem sa izraelskim F 16 Barak za hrvatsku. Ni manje ni vise. Ako se Benji ukljucio stvari ce biti rijesene.

Odgovori
ma

Kakvu neravnotezu, pa pogledaj malo sta imaju grcka i turska. Ili jedna madzarska koja je kupila ganc nove avione. Kome tocno moze 35 godina stari izraelski otpad stvarati neravnotezu? Eventualno ce kustosi muzeja sliniti na nase F16…

Ba

Ne govorim o ravnotezi izmedju clanica NATO.

Ba

Tebi je bespredmetno govoriti o mogucnostima F 16 Barak . Gubljenje vremena i gusenje teme ali i govori koliko ti neznas nista.

Ba

Za pocetak pronadji koliko su stari zrakoplovi US airforce.

Tv

Dakako.
Ako ste ga iz miloste tako nazvali onda ste garant saveznici. I sve ce vam biti na pladnju servirano, bas kao sto predstavljate. Nema veze sto brodogradilista gomilaju gubitke, sto je plinski terminal na nedoglednom stapu…lekcije na srbijanaskom portalu imaju vecu tezinu..ne?

ma

Evo pronadji podatak kada su to ameri sebi nabavljali 35 godina stare lovce? Kupovali su nove, zar ne? Osim za muzej :)
Odličan primjer je dao jedan novinar kad je usporedio planirani radni vijek baraka u hr (35+30g prema krsticevicu) da bi to izgledalo kao da su Nijemci još 70tih koristili remontiranog Red Baronovog trokrilca :)

Ba

Max, uporno se trudis pokazati nam kako i neznas previse. Dakle, na koliko starim zrakoplovima lete amerikanci. To ti je domaca zadaca provjeriti. Barak,…udarna spica Izraelske obrane dan danas sto puno govori. Btw; nisam siguran da grcka ima sofisticiraniji zrakoplov od bataka 2020. Oni takodjer idu upgradati svoje ako se ne vram na Viper ili blok 70. Nisam siguran ali sam siguran da je izraelski barak 2020 najnapredniji f 16 u upotrebi. Blok 70 i Viper nisu jos u operativi.

Ba

Max, ameri lete na starim f 16 kao i izrael. Vrlo je jednostavno naci podatke.

AL

Kicmu IAF cini F-15I, zatim F-16I pa tek onda Barak…uz to imaju ogromnu obavestajnu strukturu, izvidjacke avione, signit platforme, jurisne helikoptere, satelite, svoj softver itd. itd. a Baraci su samo jedan deo cele te strukture. To da ce 12 aviona, od kojih ce 5-7 biti operativno stvoriti neku „neravnotezu“ je smesno, ali bukvalno smesno. Srbiji tih 12 aviona nista ne predstavlja. Problem je u remontu, a vi to ocigledno ne zelite da vidite. Neozbiljno se pristupilo problemu, samim tim su neozbiljni i rezultati. Uostalom Srbija ima vec sad operativne lovacke i jurisne avione ciji ce se broj povecavati, a HR ima Migove 21 koje smo mi penzionisali, gde je tu „ravnoteza“? O tenkovima, OMJ, pesadiji da ne govorim. Nemaju nase dve zemlje uopste vise pretenzije jedna na drugu, to je samo prica za jeftine politicke poene i opremaju se u skladu sa svojom teritorijom, finansijskim potencijalom i minimalnim potrebama.

Ed

@ AL-41F1
Trenutno brojno stanje u IAF: 127 x F-16 C/D Barak (Brakeet) 2020, 97 x F-16I Sufla, 58 x F-15 A/B/C/D Baz 2000, 25 x F-15I Ra’am, 14 x F35I (A) Adir
50 x F35I Adir u narudbi, dogovara se eskadrila novih F-15IA.
Ako je po brojevima Barak je osnova…
Price o strateskoj prevlasti su politicki servirane gluposti za naivne.
Problem je u novcu tko ce dobiti koliko izmedu USA i Izraela u prodaji i do kraja zivotnog vjeka, ne u samom remontu.
Inace IAI provodi SLEP pod nadzorom LM-a na Izraelskim avionima i tu nebi trebao biti problem. IAI je odavno proizvodac strukturnih elemenata za LM i ima najvisa ovlastenja za odrzavanje njihovih proizvoda (F-16, F-35, UH-60, CH-53,…)

Ed

@ Barba
Barak 2020 je dosta unaprjeden i vjerojatno medu najboljima po ugradenom EW suite, ali reci da je najnapredniji F-16 u upotrebi.. to sigurno nije. Za pocetak: Sufla, Block 50/52+advanced, Block 60,…

ma

Barba ameri kao i izraelci te F16 mjenjaju novim avionima, kupuju F35 (opet nove). Postoji razlog zašto budućnost pa ni sadasnjost ne temelje na lovcima iz 80tih godina prošlog stoljeća.

ma

Barba evo upravo se pojavila vijest da ce Pentagon naručiti nove F15. Možda da ti i Krstičević odete objasniti amerima kako su blesavi da kupuju nove avione kad se može napraviti SLEP na starima i koristiti ih još (barem) 30godina i još ce imati manje troškove nego na novima.

Pe

Stvarno je neozibljno reci da 12 aviona unosi neku neravnotezu, pitanje prema kome, to nije neka prijeteca snaga za rat, nego prema medjunarodnim obavezama mora postojati neka ‘lovacka avijacija’ , pa i boze moj stvar ponosa i prestiza. Ako mislite da je Stbija zbog 12 baraka u panici vi vjerovatno zivite u nekom pralelnom univerzumu. Jedna je stvar kupiti borbeni aparat a druga je potpuno ga usvojiti u naoruzanje, tehnicki kadrovski svakako. Ako prvi dodje u hrvatsku 2020 puna operativnost, prema izjavama vasih pilota se ocekuje tek oko 2030….naravno pod uslovom da ugovor bude sklopljen. E da pune mogucnosti dolaze do izrazaja ako se posjeduju i odgovarajuca borbena sredstva, pa obuka za njih….znaci dosta municije se treba trositi na obuci itd….to je izazov pravi!!! A neravnoteza pihhh…to tek nema veze!

Ed
Pe

@Ed
Ali nema SLEP za block 30….mada je izraelska block 30 robustnija!

ma

Ed – gdje točno se spominje 30 godina, odnosno 2048. godina? Originalni članak na Janeu je također govorio da je riječ o produženju satnog resursa.

Ed

@ max
Inicijalna narudba 2017.g. SLEP za USAF je bila 300 kom, kasnije prosirena na 841 Block 40-52, Pprvi USAF F-16 koji je prosao slep je „Thunderbirds“ Block 50 u Maju 2018. Razlog SLEP-a u USAF-u je zbog kasnjenja isporuke F-35 i starenja (skupljeg) F-15.
https://news.lockheedmartin.com/2017-04-12-U-S-Air-Force-Authorizes-Extended-Service-Life-for-F-16
https://www.af.mil/News/Article-Display/Article/1516090/f-16-service-life-extension-program-a-great-deal-for-dod-taxpayers/

@ Perica
Izraelski Block 30 Barak su (tvornicki) isporuceni Izraelu s ojacanom konstrukcijom i ojacanim stajnim trapom da bi se povecala nosivost (citaj gorivo) tj dolet. Kasnije su neka od tih rjesenja upotrebljena na ojacanoj konstrukciji Block 40 koja se pojavila samo godinu (krajem 1988) nakon isporuke Barak za Izrael.
SLEP se radi i na mnogim drugim avionima, recimo C-130 ili F_18, i rezultat je testiranja i pracenja stanja kroz zivotni vjek svakog zmaja, a to LM radi jako dobro. Dakle postoji program obnove kriticnih djelova zmaja za sve aktivne verzije, ukljucujuci i Block 30 Barak. Zabuna je u tome sto se USAF odlucio za SLEP samo na Block 40-52 (neki aktivni Block 40 29 godina stari).

Pe

@Ed

Tako je samo sto na tim Baracima je modifikovana dodatno struktura bez odobrenja LM..i sad kako ce LM da garantuje za njih.
Inace SLEP program podrazumjeva produzenje radnog vijeka do 48 godina.
SLEP Program za standardni block 30 se ne provodi kao takav inace. Neke drugi se radovi vrse zavisno od stanja aviona itd..

Ed

@ Perica
Modifikacije strukture na Barak/Brakeet su izvrsene i prije isporuke Izraelu (po njihovom zahtjevu), naknadno odrzavanje I modifikacije su radene od strane IAI pod nadzorom LM. IAI je inace pod-izvodac LM-a s najvisim ovlastima izvan SAD, jedini u svjetu osim LM je u posjedu source code za F-16 (i za F-35). LM prati svaki izraelski F-16 jer je i ugovorno vezan za odrzavanje jos od vremena isporuke. Ako bi izraelci nesto mjenjali bez dozvole onda bi prekrsili prava iz sfere intelektualnog vlasnistva, sto se ne bi usudili (kao sto i nesmiju u prodaji Baraka) buduci da su preovisni o LM-u (citaj USA). Kao dokaz da nisu isli protiv volje LM je to sto upravo ovih dana IAI zapocinje proizvodnju narucenih 700 setova krila za F-35.
SLEP program postoji za sve aktivne F-16, i post Block (40-60) i za pre-Block (15-32). Ali i podjela na pre-block i post-block zmajeve je zbog razlike u konstrukciji, od block 40 pa nadalje je ojacana u odnosu na ranije. Iz razlike u konstrukciji za za post-Block ocekuje se cijena SLEP-a od 2.4 milUSD po zmaju, dok je za pre-Block oko 10 milUSD.
SLEP ne produzuje godine upotrebe nego resurse u vidu efektivnih sati naleta (EFH). Tako LM za Block 50/52 LM SLEP produzuje do 13856 EFH, Block 40/42 na 12000, Block 30/32 na 10800.
USAF se jednostavno odlucio, prvo za 300, a poslje na 841 F-16 poslati na SLEP. U natjecaju su trazili produzenje resursa na min 12000 EFH za blokove 40-52, tj min dodatnih 4000EFH. Iz toga proizilazi da F-16 koji danas ima 5000-7000 EFH ce moci letjeti jos 30 godina po otprilike 200 EFH. Za starije blokove se nisu odlucili jer im jednostavno nece biti potrebni i SLEP za njih je skuplji. Plan im je da F-16 koriste do 2048, odnosno dali su prostora koju godinu iza datuma isporuke zadnjeg planiranog F-35.
Prvi F-16 koji je prosao SLEP je Block 50 iz USAF „Thunderbirds“, prerada dovrsena u Maju 2018, SLEP je izveo „573rd Aircraft Maintenance Squadron“ iz „Hill Air Force Base“ u Utah, naravno pod nadzorom LM-a

Pe

@Ed
Vrlo iscrpan komentar vezan za SLEP, koji i ne sporim tako je, samo sto oni radove na produzenju vijeka Block 30 zovu ‘Tweak’ itd.. ok..
Nego ne slazem se u onom dijelu na kojem tvrdite da su sve naknadne dorade na Baraku bile odobrene od LM, jer koliko sam ja obavjesten nisu. Oko toga LM i nije pravio glavobolje puno jer Baraci su bili samo Izraelski, a sad je nova situacija u pitanju. Ako je tacno to sto vi tvrdite onda su Ameri nezadoboljni cijenom a Izreal se izgleda preracunao, tj daju ‘robu ispod cijene’.
Inace Izrael nije na glasu da brine o intelektualnoj svojini… oni su u svakom smislu ‘poseban slucaj’.
Koliko je bilo objavljeno tokom godine SLEP na Baracima bi radio LM, a posto ocito nece.. vjerovatno ne ‘prepoznaju avion’.

da

Једнога дана који није тако далеко, обзиром на старост авиона предмета расправе, ће Хрвати и Срби једни другима поклонити по 1 Миг29 и Ф16 за музеје и онда ће тако и кустоси музеја бити задовољни :-)

Odgovori
su

Pa prema svemu ovdije, ja mogu samo zakljuciti da se pregovaralo sa amerima sve bi bilo jeftinije za slicna rjesenja.
Krsticevic ima problem koji se zove King computers, ali to je druga prica.

Odgovori
Vu

https://youtu.be/rljb9u6WzWQ

Evo malo poslusajte sto covjek govori o F-16 Baraku. Vojni analiticar koji prati ovu temu od pocetka i bio je i u Izraelu u bazi Ramar David na predstavljanju F-16 Baraka.

Odgovori
Pe

Tacno jeste on bio i ta njegova prica je vise manje zvanicna, ali ne objasni on nista kako ce se npr provesti SLEP program za blok 30, pravi slep se provodi od blok 40 i dalje ili npr..ko pruza logimstiku u tom slucaju Izrael il LM. Ali ako je LM on ne moze odrzavati Izraelski softver npr..dosta tu ima nejasnoca kojih Ivanjek nije ni zagrebao po njima. Blok 30 vijek upotrebe mu je 38 godina to jest do 2025, neki ‘tweaking’ je izvrsen vjerovatno kad je upgrade na Barak 2020… u obavjestenju kongresu stoji da hrvatska kupuje blok30 ni rijeci o paketu ‘barak2020’…!,?..??

Vu

Perica

Ima raznih prica o SLEPu ali zvanicna je ona HRZ-a da ce to odraditi Izraelci uz pomoc ili nadzor LM. Te da ce Izrael pruziti svu logistiku.Ali kruze razne price o tome tko radi SLEP….zato pricekajmo sto ce SAD reci. Ali HRZ je rekao ili Barak 2020 uz izmjenjenu komunikacijski opremu koja je NATO kompatibilna ili nista natjecaj se ponistava.

Ed

LM uglavnom ne radi SLEP nego propisuje sto je potrebno i kako napraviti, vrsi nadzor i izdaje certifikat. Obicno setove za SLEP izraduje jedan, a ugradnju drugi podugovarac. IAI je inace LM podugovarac/izvodac s najvisim ovlastenjima van USA.

lj

Ova dvojica su toliko toga nalupetali u ovoj emisiji,nemam komentar.Ustvari,imao bih mnogo toga da kažem,ali nemam vremena.Već sam ga previše utrošio na ovo.Pozdrav…

Vu

@Ljubo
A znam da nije jednostavno cuti ovakve komentare o svojoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu. Ali mi svi izvan srbije tako vidimo VS, a i Ivanjek je bio iskren,a upuceniji je i zna vise od nas jer mu je ipak to posao. Ti mozes biti nerealan i to neprihvacati i misliti da ste sila ili ne znam sto u “regionu”, da jeste i 10% od toga sto mislis da jeste ne bi se Albanci sa vama izrugivali i bahatili se nego bi kao vi kukali i molili i protestirali.

Lj

Za Vukovarca:tvoj odgovor na moj komentar je potpuni promašaj,u svakom smislu.Rekoh,puno sam vremena utrošio na ovo.Evo,za tebe još jedan pozdrav iz SLO.

Pe

@Vukovarac

Kao sto si vidio u mom prethodnom komentaru da Ivanjek ne objasni nista konkretno, to sto po njemu je sve jednostavno i lako vise govori o tome koliko je nekompetentan za ozbiljne ‘tehnicke i komercijalne ‘ finese, jer vjerovatno to i nije njegova oblast a i ne cita se na wikiju…nekad treba i nekog realnog tehnickog obrazovanja. Mnogo je tig strucnih ‘analiticara’ se pojavilo na nasim prostorima u kratkom vremenu…
Ostatak emisije namjerno nisam komentarisao pogotovo ne voditelja koji zivi u nekom svom paralelnom univerzumu najblaze receno.
Inace da ti kazem..tih 10% jeste dovoljno za Albance ali tebi nije jasno da tu igru ne igraju sami Albanci oni bi bili ‘meso’ tu…nisu oni izborili nista, oni igraju onako kako im ‘tata’ kaze…a tata zastitnik im je znas gdje! Mada nije bas da bi se i tukli odmah za njih.
Mi molimo mi ne ‘kukamo’…mi znamo vrlo dobro sta je alternativa, a kao sto vidis ni ne popustamo, vjerovatno zato sto nismo bas ni tako slabi..sta mislis. Uostalom sad su ispucali sve adute….pa nista….sta cemo sad…ne daj boze da im neke druge ideje padnu na pamet, a znamo na koje mislim!

Mi
Pe

Hmm..svidja mi se ono..kvaziexperti sa ‘wikipedie’ haha…Manje vise tehnicki gledano bez ulaska u druge aspekte korektan tekst. Nego novi aspekt u cijeloj prici moze biti da standardan SLEP za block 30 ne postoji…postoje neka ‘ojacanja’ tweak…ali ne ‘duboki’ radovi kao standardni SLEP.

Vu

Kuljis je politicki komentator nema pojma o vojnim temama. Tema Barak je trenutno aktualna i on je nesto htio napisati o tome. Ne bih ovo uzimao za relevantno.

su

Za barak ne postoji SLEP buduci da je on rekonstrukcija od preko, sto strukturnih, sto hidraulickih, sto mehanickih i elektromehanickih, elektrickih, elektronskih, energetskih i digitalnih elemenata, 1000.
To znaci da samo Izrael to moze odrzavati u upotrebljivom stanju.
Krsticevic je ili nesposoban ili sitni lopov. Mozda oboje.
Pitanje je tko je Lopov.

Odgovori
su

Expanzija onom prije, za neuke:

Digitalno je skracenica za fly by wire, komunikacije svih vrsta i radara.

Odgovori
ma

Evo kongres odobrio kupovinu aviona F-16 C/D uključujući streljivo, rezervne dijelove, opremu, simulator i usluge obuke od Izraela u vrijednosti 135mil$. Sad da vidimo sta sa razlikom do 500mil$

Odgovori
om

max nisi razumio,kongres je odobrio američku varijantu onakovu kakova je prodana Izraelu i od trgovine nema ništa, jedino ako sada ne postoji kvaka da Izrael nadogradi svoje ,što je već učinio i tako nam proda. Nigdje nisam vidio da se zrakoplov mora očerupati. Ipak kako sam već nekoliko puta rekao od toga nema ništa .Ili Barak 2020 ili ništa. A SLEP……to je najveći problem………opet mi se čini još veće ništa,jer to bi LM trebao ratificirati i naplatiti ,a Izrael odraditi.

ma

Razumio sam, i tocno sam citirao sta je odobreno u kongresu. I pitao za razliku do 500mil $. Dva su aspekta priče – jedan je što LM ne pristaje na SLEP baraka. A drugi je financijski i pitanje je sta točno košta 500mil ako je sve ono gore pobrojano procijenjeno od amera na 135mil???? Tko tu koga laže (iako i to znamo).

Pe

@max

Kongres je odobrio verziju block 30 koja je prodana Izraelu originalno, znaci nemodifikovan. To bas stoji u nom papiru poslanom kongresu.
Inace nikad nije radjen SLEP za pre-block varijantu kao sto je block 30, mada je isto stoji da je struktura na Izraelskom baraku 1 block 30 , ojacana, sto je posle primjenjeno i na block 40.
Npr Grcka ce modernizovati svojih 84 f-16 block 50/52 na verziju blok 70/72, ali nije predvidjen SLEP za Grcke block 30 varijante, jer inace se izgleda i ne radi za avione block 30.
LM nece da radi nikakav SLEP na aktuelnim Izraelskim Baracima…preko 1000 stavki modifikacija na istim.
Sve to uzimajuci u obzir cini izbor baraka 2020, sumnjivim, jer to je sve bilo manje vise poznato i prije odabira baraka, da ne navodim na sta ide ostalih 365 milki.

ma

Američki ministar obrane na odlasku James Mattis odbio je zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da smekša uvjete SAD-a za sklapanje posla od 500 milijuna dolara prodaje 12 borbenih aviona F-16 između Izraela i Hrvatske, objavila je izraelska televizija Channel 10. Praktično, F-16 posao s Hrvatskom je mrtav i mi ne smatramo da je moguće postići sporazum koji bi pomirio uvjere SAD-a i hrvatske zahtjeve iz tendera’, izjavio je izraleski dužnosnik.

Odgovori
Zo

Kao sto sam i toliko puta pisao o ovoj temi, nista od posla. Iako su neki iz raznih poriva, kompleksa, frustracija bas na ovom sajtu lupetali o nekom „strateskom trokutu hr-isr-sad“, hrvatskoj dominaciji s baracima od vardara do triglava, srpskim migovima kao glinenim golubovima, neukusnom imenivanju aviona koje ste onda iznad Knina videli i nikad vise, nevidjenom davanju na vaznosti sebi, svasta nesto… i sta sad susjedi?! Cvrc Milojka. Trazili ste kicenog pauna a dobiti mozete samo jednu pazljivo ocerupanu kokoš. Sve sa ugradjenim kazićem 😉 toliko koliko vas zarezuju kao „strateske saveznike“. Za 500 miliona, 500 miliona jbt niste bili u stanju izabrati pa makar i polovno osigurati kakav takav kontinuitet za svoje rv-a. Mi smo za upola manje napravili bar nesto i to na 10 aviona, pa makar i bez modernizacije. A po svemu sudeci bice i nje, u kakvom takvom obimu.
@ vukovarac
Jesmo sila u regionu, a za ove spomenute dosta nam je i tih 10 posto. Nisu stavka, znas to i ti. Stavka su oni koji su ih spasavali 99 da ne zavrse u jonskom moru ili bar debelo unutar matice im drzave. I jedva cekaju gresku Srbije i dan danas. Bez njihove zastite, hmhm, bas bi se bahatili, zna svako iole realan. Ne volim precenjivanje ali pre nego nas pocnes podcenjivati pogledaj siru sliku na ovim prostorima. Tih „ni 10 posto“ je bilo vise nego dovoljno tim sto se izruguju i bahate a i njima slicnima da se po svaku cenu dobro ususkaju pod natov šinjel. Pametnom dosta.

ma

Zoran – ono sto bi mi u hr voljeli je da sad bude novi natječaj na kojem će se birati ponuda koja nudi povratno najvece ulaganje u gospodarstvo a ne najvece mito, te da se uzmu novi avioni a ne stari otpad.
Prvi natjecaj je bio namjesten za F16 pa su iz igre ispali koreanci kao i npr talijani itd (hrvatska si ionako ne moze priustiti air superiority fighter, a glumatanje istog sa 35 godina starim otpadom je pateticno na obje strane koje spominjes).

Ba

Posao propada tek kada sluzbeni Izrael to kaze a ne novinari. Mattisa vise nema. Zato se suzdrzimo sa zakljucima do sluzbenoga stava.

Ne

Barba

Mislim da je posao propao i to je jasno rekla američka strana ( Mattis ) i to je jedino relevantno.

Izrael tu nema što reći osim progutati knedlu jer gube več upisani novac na svoj konto.

Vjerovatno je taj ishod u stvari i najbolji po nas samo toga još nismo svijesni.

Ne

Zoran Vu

Poniznost i skromnost je vrlina i glavni stup mudrosti.
Mi to učimo na najteži moguči način.

Manite se pojma “sila u regionu“.
Nije dobro ni za koga.

Poštujte i nemojte podcijeniti svoje protivnike/neprijatelje ma koliko jadni bili.

Nadam se da shvačaš.

Ne

GOD BLESS AMERICA

I ponovo nas spašavaju.
Ovaj puta od nas samih.

Odgovori
Mi

Nista od Bureka ako ameri insistiraju da se vrati u Blok 30 stanje sto se ojacanja konstrukcije tice. To je ne izvodljivio obaviti na tako starim zmajevima posle svih godina letenja. Bio bi slabiji nego da pre ojacanja.

Cak i da to dozvole da prodje, i da samo elektronika delimico ili skroz mora da se vrati na original Blok 30, i dalje ostaje pitanje ko ce to da plati.

Sa druge strane, mislim da Izrael zeli da pronadje nacin da se otarasi tih aviona i ubudice drugim potencijalnim kupcima tako da ce naci neku isplatljivu soluciju.

Sto se Hrvatskog vazduhoplovstva tice, mislim da je ovo super vest. Bolje da iskuliraju jos malo i kupe NOVO!

Gripen komsije, mante se amera…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vlada na: [PARTNER 2023] Detaljnije o premijerama vojne vazduhoplovne tehnike na najvećem srpskom sajmu naoružanja i vojne opreme do sada

Da li Bofors PA topovi imaju upotrebu u modernom načinu ratovanja zbog brzine paljbe, jačine zrna, itd?

26. Sep 2023.Pogledaj

Vlad na: [PRVE FOTOGRAFIJE] Iznad Beograda preleteo prvi transportni avion C295W za srpsko ratno vazduhoplovstvo

I od mene još jedna potvrda da je Mig 29 jedan od najlepših ikad napravljenih aviona. I da, nema cene pokazana zavist dežurnih mrzitelja VS...

26. Sep 2023.Pogledaj

Vlad na: [PRVE FOTOGRAFIJE] Iznad Beograda preleteo prvi transportni avion C295W za srpsko ratno vazduhoplovstvo

Pera Detlic, Ovaj novi avion ima toliko posla u najavi da mi uopšte nije jasna vaša objava...

26. Sep 2023.Pogledaj

Nikola P. na: [PARTNER 2023] Detaljnije o premijerama vojne vazduhoplovne tehnike na najvećem srpskom sajmu naoružanja i vojne opreme do sada

Sajam je veći nego pre dve godine i lepo je što naša industrija ima nove proizvode u razvoju. Sajam po malo počinje da izgleda kao IDEX ili Eurosatory. Loše je što za poslednje dve godine (kao i prethodnih decenija) faktički ni jedan navodjeni raketni sistem nije ušao u serijsku proizvodnju. Tačnije u Srbiji se od…

26. Sep 2023.Pogledaj