BEG airport status
LYBE 1610:30 Z 110°07KT 070V150 CAVOK 32/19 Q1012 NOSIG=
Crna Gora do 2025. nabavlja osmatrački radar koji će biti postavljen na planini Bjelasici Do 2025. Crna Gora će na Bjelasici postaviti svoj prvi vojni savremeni osmatrački 3D radar / Foto: Lockheed Martin

Crna Gora do 2025. nabavlja osmatrački radar koji će biti postavljen na planini Bjelasici

Kako je prekjuče preneseno na sajtu srpskog izdanja Sputnjika, Ministarstvo odbrane Crne Gore uvrstilo je u svoj Dugoročni plan razvoja odbrane za period od 2019. do 2025. godine, nabavku osmatračkog 3D radara za nadzor vazdušnog prostora, radar bi bio nabavljen do 2025. godine i postavljen na Bjelasici.

U dokumentu se navodi da je za dalji razvoj nacionlnih kapaciteta nadzora vazdušnog prostora planirana nabavka 3D radara, a kao najpovoljnija lokacija za radarski položaj razmatra se lokalitet Zekova glava na planini Bjelasici. Na ovaj način će se dostići puna operativna sposobnost za generisanje prepoznate slike o situaciji u vazdušnom prostoru Crne Gore.

Sputnjik podseća da su u prethodnoj urađenoj analizi o postavljanju vojnog radara u Crnoj Gori postojale dve opcije što se tiče lokacije, brdo Vrsuta kod Bara i planina Bjelasnica.

Prvobitno je Vrsuta bila navedena kao izabrana lokacija, ali je u međuvremenu došlo do sklapanja sporazuma prema kome će Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, odnosno SMATSA, svojim novcem kupiti civilni radar i postaviti ga na brdu Vrsuta, a vazduhoplovnu sliku će predavati operativnom centru na aerodromu Golubovci koji će biti integrisan u NATO sistem protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane.

SMATSA će nabaviti tri civilna radara, dva će biti postavljena u Srbiji, jedan u Crnoj Gori na Vrsuti dok će crnogorsko Ministarstvo odbrane na Bjelasnici postaviti novi vojni radar čija je nabavka predviđena Dugoročnim planom razvoja odbrane Crne Gore.

Osim nabavke 3D radara i njegovog postavljanje na Bjelasici, formiranja Vazduhoplovnog operativnog centra u okviru projekta ASDE – Air Situation Data Exchange, planirana je nabavka vazduhoplvnih taktičkih linkova (TADIL) za komunikaciju ‘’zemlja – vazduh-zemlja’’, ‘’zemlja-zemlja’’, ‘’vazduh-vazduh’’ (HF i UHF radio, satelitska komunikacija)

Komentari

A

Cisto sumnjam….mozda neko od NATO „partnera“ nesto uradi po tom pitanju…sama CG tesko

Odgovori
B

Uopste nije tesko. Evo prosle godine su nabavili izuzetno skupi sistem za nadzor mora. U poredjenju s tim ovak radar je sitnica.

S

Zanimljivo je da ce na neki nacin SMATSA biti u vezi sa NATO. Nadam se da politicke igre nece uticati na ovu agenciju i njen rad, mozda cak i njeno rastakanje.

Odgovori
M

To je dobra stvar da mozemo u suradnji sa njihovim osmatranjem kvalitetno vrsiti AIR POLICING ( dali ce to biti Bureci ili nove zmije to je drugo pitanje)😉

Odgovori
J

Korištenje slike o situaciiji u vazdušnom prostoru iznad teritorije svoje zemlje, a koja je dobijena putem ASDE sa jedne strane i korištenje podataka o situaciji u VaPu dobijene od drugog izvora ili senzora (u ovom slučaju od radara u vlasništvu SMATSA) nikako ne znači inegrisanje SMATSA u NATO mrežu, jer je SMATSA samo davač informacije prema navedenom operativnom centru u Golubovcima, a nikako nije korisnik informacija koje produkuje taj oerativni centar, jer za tako nešto će biti potrebna dozvola od strane NATO-a za uspostavljanje nekog novog linka prema SMATSA. U svakom slučaju je dobra zamisao od strane Vojske Crne Gore da u vazduhoplovnom operativnom centru jednovremeno koristi podatke dobijene iz više izvora, a posebno uzimajući u obzir u budućnosti instalaciju sopstvenog radara (senzora) čime će se obebijediti već trostruko prekrivanje VaP-a Crne Gore i određen stepen autonomije u prikupljanju podataka o situaciji u VaP-u.

Odgovori
N

iako su samostalni, u klubu najmoćnijih i najprosperitetnijih država što reče MĐ, nešto mi govori da niti oni sami ne znaju šta su i gdje idu. Taman će Baraci i ovaj radar biti dobar tandem, rekao bih „stelt“.

Odgovori
B

Da, a Baraci su, po svemu sudeći, najnoviji primjer nevidljivosti 🤔

Z

a gde ce Srbija postaviti nov vojni radar ..

Odgovori
R

Koji neće imati veze sa Nato..

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

nikola na: Burže: Istorijat učešća aviona jugoslovenske proizvodnje na najvećem svetskom sajmu avijacije

Kada se ocekuju zavrsna isitivanja na avionu orao 2 i da li se odustalo od G-4 MD

16. Jun 2019.Pogledaj

Апок na: Započela vežba “Slovensko bratstvo 2019“; Srbija, Rusija i Belorusija zajedno protiv terorizma

@Falcon Шта би ти хтео, да Руси гину за нас? Да им дамо базу негде у Србији? Вежбамо и са Америма па баш нешто не видим и да имамо корист од тога. Зна се ко су њихови пулени.

16. Jun 2019.Pogledaj

milko na: Započela vežba “Slovensko bratstvo 2019“; Srbija, Rusija i Belorusija zajedno protiv terorizma

@Falkon Tacna dijagnoza,iako NATO i uopste njihovu politiku u Evropi i svetu ne mogu da smislim,treba biti realan i hladne glave prihvatiti cinjenicu da smo sa svih strana okruzeni i da smo u gorem polozaju nego ne samo 99. nego i 1914. i 1941. pred te ratove.

16. Jun 2019.Pogledaj
16. Jun 2019.Pogledaj

Send this to a friend