BEG airport status
LYBE 1907:00 Z 030°03KT 360V060 CAVOK 12/06 Q1024 NOSIG=
Crna Gora će za obuku deset pilota za helikopter Bell 412 izdvojiti 110.000 evra Dolazak dva nova helikoptera Bell 412EPI 10. septembra 2018. godine / Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Crna Gora će za obuku deset pilota za helikopter Bell 412 izdvojiti 110.000 evra

Kako je juče prenela Radio-televizija Crne Gore, Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisalo je javni poziv za obuku pilota za helikoptere Bell 412 Vazduhoplovstva VCG. Na portalu javnih nabavki objavljena je tenderska dokumentacija u kojoj se navodi da će MO CG za početnu i periodičnu obuku deset pilota izdvojiti ukupno 110.000 evra.

Početna obuka pilota na helikopteru Bell 412 biće organizovana za šest kandidata i obuhvataće, prema objavljenim dokumentima, minimum 36 časova primenjene teorije po pilotu, minimum šest časova leta na helikopteru po pilotu, kao i najmanje šest časova leta na simulatoru leta, uključujući i test sposobnosti.

Periodična obuka pilota na simulatoru letenja za Bell 412 koju će proći četiri kandidata, uključuje minimum četiri časa leta na simulatoru leta (Full Flight Simulator) po pilotu. Zahtev Ministarstva odbrane je da ponuđač mora biti organizacija koju je odobrila Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost za obuku pilota (EASA approved ATO certificate).

Iz Ministarstva su takođe napomenuli da je ponuđač dužan da u ponudi dostavi sertifikat za simulator leta helikoptera Bell 412 kao i sertifikat za pilota za instruktore letenja koji će obučavati pilote Vojske Crne Gore na simulatoru leta (EASA approved and valid TR/FI licences).

Crna Gora je nabavila tri helikoptera Bell 412, ugovor za njihovu nabavku vredan oko 30 miliona evra potpisan je 30. januara 2018. godine. Prvo je 13. aprila 2018. isporučen polovni Bell 412EP a 10. septembra iste godine stigla su i dva novoproizvedena Bell 412EPI.

Komentari

B

nešto mi je to sve u stilu 666: 6 kandidata, 6 časova leta na helikopteru, 6 časova leta na simulatoru…

S druge strane ne razumijem termin „početna obuka“ sa svega 6 sati leta. To bi trebalo da se odnosi valjda na type rating za taj tip helikoptera? „početna“ mi nekako nespretno zvuči…

Odgovori
k

Momci bi prvo morali da zavrse osnovnu obuku na R22/R44/Bell206.

Za one hrvatske Kiowe. Gubici u Iraku Kiowe su bile sa najvise gubitaka od svih ostalih tipova.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Alen Šćuric Purger na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Hvala na opširdnom odogovoru. Iskreno sam uživao u čitanju. Prvo par detalja: Ljubljana i Brač nisu u koncesiji nego su prodani, Ljubljana je u vlasništvu strane kompanije, Brač domaćeg turističkog poduzeća. Jednako tako u privatnom vlasništvu je i Lošinj. Istinski shvaćam vaše oduševljenje liberalnim kaptializom. Ja sam kapitalista već skoro 30 godina, nemam dana rada…

19. Sep 2019.Pogledaj

Slobodan na: [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Dubrovnik najuspješniji aerodrom regije

Nadao sam se da Vam je moja poenta jasna ali ako nije evo objasnjenja: Problem je u Vasim dvostrukim standardima. Dakle, ukoliko prezentujete grafikon gde se govori o broju sirokotrupnih aviona koji slecu na aerodrome u regiji onda Vam nije problem da jedan kratki let (koji bi se obavljao da je odobren) IST-BEG vodite kao…

19. Sep 2019.Pogledaj

Beduin na: Višenamenski borbeni avion Su-30, univerzalni član familije Flankera

Pavle, ja koji vec 20 godina svoje kruhe zaradjujem sirom svijeta...ja sam jos uvijek porezni obveznik RH. Sad jasnije od kud zarada?

19. Sep 2019.Pogledaj

Beduin na: Višenamenski borbeni avion Su-30, univerzalni član familije Flankera

a jest ti primjer. mislim, primjer je odlican...ali kao primjer kad se uzima sto se sve moze postici kad se mobiliziraju svi resursi u borbi za ostvarenjem cilja protiv daleko superiornija neprijatelja. pravi primjer kako drzave odlaze u ropatarnicu su upravo one koje su se raspale a ne one koje su nestale. vidim kako bacas…

19. Sep 2019.Pogledaj

Beduin na: Višenamenski borbeni avion Su-30, univerzalni član familije Flankera

BL, glavna tema trenutno je kud za nadolazece praznike.....4 dana u komadu. Opcije su raznorazne. Eto koliko su/smo zabrinuti oko toga.

19. Sep 2019.Pogledaj

Send this to a friend