BEG airport status
Crna Gora domaćin EASA foruma: Poverenje u vazduhoplovstvo i održivost ključna pitanja Forum je okupio 100 predstavnika vazduhoplovnih vlasti iz 47 zemalja / Foto: ACV

Crna Gora domaćin EASA foruma: Poverenje u vazduhoplovstvo i održivost ključna pitanja

Crna Gora je zemlja domaćin sedmog Foruma o međunarodnoj saradnji, koji organizuje EASA. Skup koji se održava u Budvi okuplja oko 100 predstavnika vazduhoplovnih vlasti iz 47 zemalja i tokom tri dana baviće se brojnim aktuelnim temama iz vazduhoplovstva, kao što su porast vazdušnog saobraćaja, ispunjavanje ekoloških zahteva, zadržavanje poverenja javnosti u sigurnost vazdušnog saobraćaja i dalja regionalna i tehnička saradnja, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

– To što se Forum prvi put održava u jednoj zemlji na Zapadnom Balkanu, dokaz je važnosti i značaja koji EASA posvećuje ovom regionu.

Nalazimo se na raskršću, jer se trenutno dešava mnogo promena u vazduhoplovstu. Nedavne nesreće sa vazduhoplovom Boing 737 MAX uticale su na poverenje javnosti u vazduhoplovstvo. Naša je dužnost da održimo to poverenje i to je posao za sve nas. Drugo važno pitanje kojim se bavimo je održivost i zaštita životne sredine. U Evropi čak postoje kampanje koje osuđuju letenje avionom, zbog negativnog uticaja na životnu sredinu. – saopštio je na otvaranju Foruma izvršni direktor EASA-e Patrik Ki.

„Na vazduhoplovnim vlastima je da održe poverenje u vazduhoplovstvo“ – Patrik Ki / Foto: ACV

Na otvaranju Foruma, učesnike je pozdravio i ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović, koji se osvrnuo na značaj razvoja vazdušnog saobraćaja u kontekstu Crne Gore kao turističke destinacije:

Znamo da je saobraćaj važna karika u razvoju punih turističkih potencijala, a posebno važan nam je vazdušni saobraćaj, kao najbrže rastući vid transporta. Pri tom, ne mislim samo na avio dostupnost i otvorenost, već takođe i na sigurnost i bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori. Upravo u toj sferi veliku ulogu ima naš domaćin, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, čijim naporima danas imamo respektabilnu vazduhoplovnu vlast. – rekao je Radulović.

Vazdušni saobraćaj ključan za Crnu Goru / Foto: ACV

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore Dragan Đurović podsetio je da je u prethodnom periodu usvojeno više od 130 normativnih akata, kojim su u pravni sistem Crne Gore implementirani propisi Evropske unije u oblasti vazdušnog saobraćaja:

Agencija za civilno vazduhoplovstvo kao sistemska osnova funkcionisanja civilnog vazdušnog saobraćaja, za deceniju postojanja učinila je da Crna Gora postane ravnopravan i uvažen partner u međunarodnim vazduhoplovnim asocijacijama. – zaključio je Đurović.

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

AL-41F1 na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

@Blagoje Krstic Nije potvrdjeno ni da je Gruzija imala Spyder-SR, a kamoli da je koriscen. Imali su Buk-M1 kupljen od Ukrajine i par osmatrackih radara za sistem S-300(pa im nije mnogo pomoglo jelte?). Spyder-MR nije ni postojao tada, a od SR se razlikuje po tome sto ima skroz drugaciji radar i novu generaciju raketa(bustovane) kao…

01. Jun 2020.Pogledaj

Andrija na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

Smisleno je gađati bilo koji noviji borbeni avion, koji nov ne košta ispod 20 miliona dolara. A uglavnom koštaju dosta više. Ista raketa ide i na lovačke avione, zašto se čudite? Skupe su to igračke, sve.

01. Jun 2020.Pogledaj

Andrija na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

Uvek mu ,,udari" kako je kod Amerikanaca PVO samo ,,afterthought" i ako su razvili prvu raketu Z-V koja je ušla u operativnu upotrebu (Nike Ajax). HAWK-a je zamenio Patriot, i onda je došao i (pre njega je bio Redeye) Stinger, i to je u suštini to od namenski razvijenih američkih PVO sistema. Sve ostalo su…

01. Jun 2020.Pogledaj

Blagoje Krstic na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

Spyder pokazao se ocajno 2008 u Gruziji. Pokazao se podlozan protivelekronskog dejstva. Neki izvori tvrde da je oborio Tu-22MR i SU-25, ali oficijalno ta dva aviona oborio je BUK-1M.

01. Jun 2020.Pogledaj

orthodox-4-ever na: [POSLEDNJA VEST] U Nemačkoj primećen srpski H145M na kome se nastavlja integracija naoružanja

Гдје могу да пронађем податке о ракети С-8ЛГР?

01. Jun 2020.Pogledaj

Send this to a friend