BEG airport status
LYBE 1619:30 Z 220°03KT 170V250 6000 NSC 04/M00 Q1031 NOSIG=
Rekordan odaziv: Održan Seminar bezbednosti u padobranstvu u Beogradu Jedan od najvećih skupova padobranaca u poslednjih deset godina / Foto: Slađana Nedeljković, Tango Six

Rekordan odaziv: Održan Seminar bezbednosti u padobranstvu u Beogradu

Seminar bezbednosti u padobranstvu održan je 12. januara u Beogradu (splav „Vilenjak“ na Savi) u organizaciji Udruženja žena letača Srbije, a ekipa Tango Sixa imala je priliku da bude među prisutnima.

Početak seminara bio je posvećen incidentima koji su se dogodili na teritoriji bivše Jugoslavije. Ti događaji učesnicima su pojašnjeni kroz analizu incidenata, kratki teorijski osvrt na ustanovljene procedure da se oni ne bi ponovili, kao i praktičnu vežbu i metodologiju obuke za vanredne situacije.

Učesnicima objašnjeno kako da se ponašaju u rizičnim situacijama prilikom sletanja / Foto: Slađana Nedeljković, Tango Six

Tokom predavanja, instruktor padobranstva Boban Babović pokazao je kroz praktične primere na koji bi način padobranci trebalo da reaguju u različitim situacijama tokom skoka, a posebno kad im je bezbednost ugrožena.

Tim povodom, Babović je za Tango Six istakao da je cilj seminara primena dosadašnjeg znanja o padobranstvu u praksi i podizanje svesti o mogućim rizicima prilikom spuštanja:

– Seminar je osmišljen u cilju upotrebe već postojećeg znanja iz oblasti padobranstva, posebno u praktičnoj primeni prilikom skoka.

Procedure, zakoni i ostali propisi ne mogu da nas učine bezbednim, koliko može promena prirode našeg ponašanja i našeg stava prema bezbednosti. –

Kako se obezbediti prilikom skoka / Foto: Slađana Nedeljković, Tango Six

Na događaju je bilo prisutno više od 60 učesnika među kojima su, pored naših državljana iz Beograda, Niša, Novog Sada i Subotice, bili i gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

U okviru dela posvećenog standardizaciji bezbednosti, predstavljeno je unapređenje obuke u prinudnim postupcima, a padobranci i instruktori imali su priliku da razreše situaciju koju im je zadao predavač.

Kako treba reagovati na različitim visinama za vreme spuštanja padobranom / Foto: Slađana Nedeljković, Tango Six

Jedan od učesnika seminara bio je i bivši instruktor 63. padobranske brigade Mirko Đorđević, koji je objasnio kako se obavlja obuka za prvi skok i koliko je bitna upotreba visinomera:

– Visinomer stalno morate proveravati jer je svesnost o visini veoma neophodna, to je stalan proces. Imajte u vidu da je visinomer samo jedan instrument, a da ste vi glavni za razrešavanje problema. –

On napominje da je potrebno razviti kognitivne veštine i emotivnu stabilnost, a pre svega da treba uspostaviti koordinaciju, zatim promišljeno, automatsko i staloženo reagovanje i razvoj svesti o visini.

Kako je tom prilikom za Tango Six objasnila potpredsednica Udruženja žena letača Ana Vujčić, potrebno je podići bezbednost u srpskom padobranstvu na viši nivo:

– Naš osnovni cilj je da srpsko padobranstvo podignemo na viši nivo i da postane bezbednije. Glavni fokus seminara je kako skakati malo, a bezbedno. –

Učesnici razmenjuju padobranska iskustva / Foto: Slađana Nedeljković, Tango Six

Ipak, vest o organizovanju ovog seminara na našem portalu naišla je kako na pozitivne, tako i na komentare čitalaca koji nisu bili saglasni sa načinom finansiranja Udruženja žena letača. Tim povodom, Vujčićeva je objasnila da njihovo udruženje dobija pomoć kroz određene resurse od Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a da se finansira sopstvenim sredstvima:

– Kotizacija se isključivo odnosi na organizaciju događaja, tako da Ministarstvo odbrane nama jeste dalo resurse, ali nije platilo drugi deo organizacije. Mi smo finansirali hranu, smeštaj, majce i ostali deo propratne opreme koje jedan padobranski kamp treba da ima.

Dakle, vojska nam je dala besplatno helikopter i mogućnost da koristimo njihov aerodrom, ali sve ostalo je od naših sredstava.

Mi kao članice, samostalno skupljamo novac za ono što nam je potrebno tokom održavanja padobranskog kampa. Najčešće su to stvari poput kamera, diploma i majica. Zato pre početka događaja vršimo kotizaciju da bismo znali sa kojim sredstvima raspolažemo. –

Diplome dobile i članice Udruženja žena letača / Foto: Suzana Dimić, Udruženje žena letača

Tokom trajanja seminara, učesnici su imali priliku da u pauzama između predavanja razmene iskustva, a kako saznajemo iz Udruženja žena letača ovo je jedan od najvećih skupova padobranaca u poslednjih deset godina.

Na kraju seminara učesnicima su uručene diplome.

Učesnici Seminara bezbednosti u padobranstvu / Foto: Suzana Dimić, Udruženje žena letača

Komentari

Ž

Postoji li snimka seminara

Odgovori
M

Postoji

K

Bilo je sjajno.

Veoma pozitivna atmosfera, puno stečenog znanja i divnih ljudi!

PS Mogli bi smo češće…

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

AL-41F1 na: [POSLEDNJA VEST] Vučić: Helikopterska jedinica MUP-a Srbije dobija tri Erbasova helikoptera H215 Super Puma

@Direktor Ili ja ne znam da citam ovu listu(moguce) ili Mi-17 od 2017. ima EASA sertifikat? https://www.easa.europa.eu/download/typerating-lists/EASA-T_R_List_Helicopter.pdf a koliko ovde pise https://www.easa.europa.eu/easa-and-you/international-cooperation/easa-by-country?easa_relationship%5B0%5D=field_easa_country_mbmo_target_id mi uopste nismo EASA "member state" i ne podlezemo njihovim pravilima, posto sigurno helikopter policije ne planiramo koristiti na terotiriji EU. Mi-17 u civilne svrhe koristi 15 zemalja, to nije malo.

16. Feb 2019.Pogledaj

Spectator na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbijin A330 dobio novu šemu bojenja – reklamu „Serbia Creates“ Vlade Srbije

Pantelija trebalo je na ruskoj cirilici I ruskom jeziku da orgazmiras bosanche?

16. Feb 2019.Pogledaj

Blagoje Krstic na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbijin A330 dobio novu šemu bojenja – reklamu „Serbia Creates“ Vlade Srbije

Al se skupila negativna energija jedno cudo. Dal je ostalo u Srbiji bar malo pozitivne energije? Dobro je da se radio na nesto, a kritika je uvek dobro doshla, ali ovi komentari to je jedno cudo negativnosti malicioznosti prezira... Pozdrav iz Majedonije

16. Feb 2019.Pogledaj

Send this to a friend