BEG airport status
Započela vežba “Slovensko bratstvo 2019“; Srbija, Rusija i Belorusija zajedno protiv terorizma Jučerašnje postrojavanje u Pančevu. Na vežbi učestvuje preko 750 pripadnika oružanih snaga Srbije, Rusije i Belorusije / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Započela vežba “Slovensko bratstvo 2019“; Srbija, Rusija i Belorusija zajedno protiv terorizma

Postrojavanjem pripadnika oružanih snaga Srbije, Rusije i Belorusije, juče je u kasarni “Rastko Nemanjić“ u Pančevu zvanično počela multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem “Slovensko bratstvo 2019“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. Na vežbi učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Ruske Federacije i Republike Belorusije a tema vežbe je “Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji“.

Učesnike vežbe je u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića pozdravio komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan koji je tom prilikom naglasio da je jučerašnji stroj “svojevrstan i izvanredan – samosvojan kolektiv, jer ga čine pripadnici elitnih jedinica specijalnih i vazdušno-desantnih jedinica koje su iznedrile naše slavne slobodarske armije“.

– Ova vežba izvodi se na prostoru na kojem su pripadnici sovjetske Crvene armije ruku pod ruku sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske naše zemlje vodili odlučnu borbu, u oktobru 1944. godine, za oslobođenje Banata, istočne i čitave Srbije od fašista – rekao je general Talijan i dodao da se vežba “Slovensko bratstvo 2019“ izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga.

Prisutnima se obratio i komandant 234. gardijskog desantnog jurišnog puka Oružanih snaga Ruske Federacije gardijski pukovnik Viktor Babikov koji je istakao da će pripadnici vojski tri države zajedno izvoditi manevre i borbena dejstva uz pomoć najsavremenijih sredstava koje te armije imaju u svom naoružanju.

Zamenik komandanta snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije gardijski pukovnik Aleksandar Baraulja poručio je da je vežba veoma značajna i da predstavlja “simbol prijateljstva tri države i simbol njihovih bratskih odnosa“.

Vežba “Slovensko bratstvo 2019“ trajaće do 27. juna 2019. i biće realizovana na aerodromu Kovin i vojnim kompleksima Orešac i Peskovi.

Postrojavanje, podizanje zastava i defile na otvaranju vežbe:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ah

pretenciozan naziv

na svetu živi oko 360.000.000 Slovena
zive u 13 „svojih“ država

„Slovensko bratsvo „okuplja tri države i oko 140 miliona ljudi

Odgovori
Iv

U glavnom zive u Evropi.
I najbrojniji su narod.
Ali su toliko razjedinjeni da njima efiksno vlada manjinska anglosaksonska elita.
Zvuci poznato?
Zato je svaki pokusaj zajednickog delovanja dobrodosao.

Vi

@ Ivan u ove tri vlada najlosija elita(sa manjim izuzetkom ruske koja bar ima neke vojne uspehe ali na duze staze isto pitanje sta ce biti od njih),tako da je dobro za ostale slovenske narode sto nemaju mnogo kontakta sa ove tri drzave.Treba uciti od uspesnih slovenskih naroda tipa slovenci,slovaci,cesi..

ka

@ Ivan
Rusija, Belorusija, Srbija
kad čovek čuje , pa ko im se ne bi pridružio :)

ox

@kako to gordo zvuči XD

AL

I jedni i drugi imaju veliko iskustvo u borbi protiv terorista. Sto „freedom fighters“ finasiranih od babe Olbrajt ili ti bez laganja klasicna „terrorist insurgency“ ala KiM, Cecenija, sto projekcija sile „na daleko“ protiv terorista tj. Sirija. Tako da ce kvalitet vezbe verujem biti na visokom nivou. E sad sto bas „slovensko bratsvo“, pa budimo iskreni nije da nas nesto vole Nemci i Britanci, ‘ajd Francuzi kako im dune s njima se uvek moze i naci neki zajednicki jezik. I jedna mala ispravka koja nikako da se slege, „Fasisti“ su sami otisli kuci ’43, a ’44 su ostali Nacisti i Ustase tj. „domaci“ Nacisti. Verovatno socijalistckim zemljama nije bilo popularno biti protiv „nacional-socijalizma“, pa su ih onda sve spakovali u zvucnije „fasisti“ okle znam.

Odgovori
Fa

Super da se naša vojksa malo oduševljava ruskom tehnikom i da uvežbava rusku taktiku par dana. Kada „braća“ posle vežbe odu ostaju samo prazne flaše votke i rakije za uspomenu.

Rusija je Rusija, ima dovoljno nuklearnog arsenala da može da se nateže s kim hoće i koliko hoće a Belorusija se graniči sa Rusijom.

Ne daj Bože da se na Balkanu opet zapuca, a mi okruženi NATO državama sa svih strana, imali bi koristi od ovog „simbola bratskih odnosa“ koliko i Zanzibar od istraživanja podzemnih voda na Marsu.

Non stop nešto paradiramo i kao vežbamo sa svima a u stvari smo 20 godina kasnije u lošijem strateškom položaju nego što smo bili 24.marta 1999…

Odgovori
mi

@Falkon Tacna dijagnoza,iako NATO i uopste njihovu politiku u Evropi i svetu ne mogu da smislim,treba biti realan i hladne glave prihvatiti cinjenicu da smo sa svih strana okruzeni i da smo u gorem polozaju nego ne samo 99. nego i 1914. i 1941. pred te ratove.

А

@Falcon Шта би ти хтео, да Руси гину за нас? Да им дамо базу негде у Србији? Вежбамо и са Америма па баш нешто не видим и да имамо корист од тога. Зна се ко су њихови пулени.

Al

Zato sto od 2000. godine kreatori srpske geopolitike ne rade u interesu svoje drzave, nego samo popustaju pred i najmanjim prividom nekog „pritiska“ i zarad „EU“ odricu se onoga sto hoce da nam otmu, da bi bili negde gde nas ne zele. Vojsku smo svoju unistili i najosetljivije pitanje poverili smo birokratama u Briselu umesto da se drzimo UN-a i rezolucija za koje su se ljudi izborili. Zato u 2019. godini, nemas more, okruzen si NATO-om, a vojska….pa iskreno nije dorasla zadatku, dok nas korupcija i kradja jedu i jedu iz dana u dan. Sam pao, sam se ubio.
E sad da li bi Rusi sedeli skrstenih ruku, to ne znamo iskreno, ali ne treba igrati na tu kartu svakako. Mada je bilo izjava zvanicnika nedavno „ako Srbiji zatreba vojna intervecnija, postoji ta opcija“ samo ne znam kako bi je izveli

mi

@al41f1 A do 2000. smo inace imali mudru i pametnu geopolitiku?Mi Srbi nemamo nikakvu nacionalnu politiku jos od 1945. godine,a sto se Rusa tice iako ih volim prstom nece mrdnuti jer smo u americkoj interesnoj zoni,dakle nismo na granici kao u doba SFRJ nego se granica pomerila ka istoku i sada je u Ukrajini,ko to ne vidi slep je kod ociju…

Al

@Milko
Sacuvan je izlaz na more, sacuvani su Srbi u Bosni od genocida, unitarizovana je republika, smanjena je prevelika autonomija pokrajina(koju treba ukinuti, ali otom potom), izborena je rezolucija UN-a koja garantuje celovitost, pri tome svemu smo bili po nenormalnim pristicima od strane pola sveta bez ikvakvog razloga osim sto smo nasledili ulogu i probleme koje nam je bravar nametnuo. Nije moglo ni bolje ni drugacije, gresaka je bilo, ali je cilj bio jasan. Unutrasnja pitanja necu komentarisati, nije to tema. Ali kako stvari stoje trenutno, bez izlaza na more i sa unistenom vojskom…..ne mozemo nista, a to se nije 90ih desilo.

Fa

@ Al-41F1

Nije moglo drugačije? Grešaka je bilo? Pola sveta nas pritiskalo bez ikakvog razloga? Bravar nam ostavio sve probleme? Sačuvan izlaz na more? A sankcijama hermetički bili zatvoreni sa svih strana?

Dočekali kraj 20-og veka bez struje pod svećama kao pećinski ljudi, bedni, siromašni, izolovani i izlupani od strane ostatka sveta, pobijeni, raseljeni i oplajčkani Srbi na sve strane bivše SFRJ, RSK propala, Kosovo izgubljeno, vojska ponižena i rasturena iako smo početkom 90-ih imali 95% borbene tehnike JNA u našim rukama i podršku međunarodne zajednice, strateški partner tadašnje vlasti umesto EU i NATO bio Zemunski klan – i cilj je bio jasan?!

Ufff…

Mi

@Milko. Srbi su uvek imali dilemu u odgovoru na pitanje kolika, ili kakva država. I na njihovu žalost uvek je pobeđivala politička ( pa i svaka druga opcija) koja je odgovarala na pitanje na ovaj način: „Ne nikako mala, ali kvalitetna ( uređena), već velika i samim tim i država sa velikim problemima“. Tako je bilo pod svim režimima pa i pod socijalističkim (ni srpski komunisti, usput najverniji saradnici njihovog vođe, koji bi po vokaciji trebalo da budu anacionalni nisu mogli da odole izazovima nacionalizma što su dogadjanja i pokazala). Ovo je večiti kamen spoticanja izmedju srpske demokratsko liberalne (uvek manjinske) i populističko konzervativne i bazično nacionalne (uvek većinske) političke opcije. I zato smo tu gde smo. Sa masom je veoma lako manipulisati pojmovima vezanim za istoriju, svetinje, mitove, pretke i groblja, zemlje, pleme i bratstvo, veru, svetsku urota, vekovnog kolektivnog neprijatelja itd. itd. Srbi nikada neće shvatiti da je jedina politička opcija sa idejom svi Srbi u jednoj državi bila u jugoslavijama ( i kapitalističkoj i socijalističkoj) i zato su nakon raspada tih državnih organizacija Srbi u svojim stavovima toliko kivni na lidere kao eksponente tih južnoslovenskih opcija. Koliko im je kriv komunista Tito toliko je kriv i kralj Aleksandar ujedinitelj (čuvena floskula o njegovoj krucujalnoj grešci što je pristao na ujedinjenje sa Slovencima i Hrvatima umesto da je napravio veliku Srbiju). I sada mogu Srbi da lementiraju nad svojom kletom prošlošću jer svojim političkim i drugim delovanjem ( pa na kraju i oružjem oko koga se ova pisanija i vrte) nisu na njihovu žalost uspeli da očuvaju ono što im je bio nacionalni koncept. Ali ne postoji vremeplov da nas vrati u prošlost da ispravimo greške. Ono što je veoma loše je da iz tih dogadjanja i dalje nismo mnogo naučili. I nije bitno šta su bili izazovi (u suštini političke opcije naše južno slovenske braće razbraće), jer to su njihovi stavovi i za Srbe konstanta u jednačinama koju je trebalo rešavati, a činjenica je da su na sve te izazove odgovorili kako su odgovorili i da su tu gde su i da su im svi drugi krivi osim njih samih. Zanemarili su konstante i smatrali ih promenljivim. I na kraju opet se tokom više od 200 godina svoje „savremene“ evropske istorije Srbi nalaze na političkoj i istorijskoj prekretnici sa istim pitanjem. Šta mislite koja će opcija pobediti i kakve će biti konsekvence? Što se mene tiče potpuno je jasno, živi bili pa videli. Na našu sveopštu žalost u svetu napred ne idu oni koji misle srcem (što bi sloveni rekli dušom) nego glavom i d…tom. To su naučili čak i naša braća Rusi onako silni i moćni. Ne lože se oni na bratstvo koliko mi ovako sitni, mali i nemoćni okruženi haosom problema pa ih gledamo kao slamku spasa, kao bogove koji će pustiti ognjene munje i spasiti nas kada ustreba, a usput bi da koketiramo i sa EU i NATO. Ali ni oni verovatno ne zaboravljaju period 1918. do 1941. kada baš i nismo bili braća ( Simovićih se setio kada je već gorelo a oni nas mudro oladili) pa perioda 1948. do 1956.( kada su nam Ameri bili „braća“ i vojske spasa da ne crknemo od gladi), a i čitave 90. smo bili na ledu zbog podrške Zjuganovu, a ne Jeljcinu. Nisu ni oni veverice, pamte kod njih oni koji treba da pamte i lupaju recke. I ovde su samo i isključivo iz interesa, a naziv vežbe je simbolika za loženje one većinske serpske opcije.

Ma

>> Zato sto od 2000. godine kreatori srpske geopolitike ne rade u interesu svoje drzave

Tipicna napredna prica, kao da ovde niko nema memoriju i zdrav razum…

Al

@Mayer
@Falcon
Predsednik tadasnje SRJ ili kako cemo je vec zvati je prihvatio i potpisao sve jedan mirovni plan 90ih godina. To vam mozda zvuci kontra mantri, ali to je cinjenica. EU i NATO su podrzali cepanje drzave od starta po „avnojskim“ granicama i bilo je ok da se Hrvatska odvoji od Srbije, evo u redu i ja kazem, ali Srbi od Hrvatske ili od BiH….e to ne moze! Uvodna rec optuznice protiv Milosevica u Hagu se satojala iz toga da Srbija niti Milosevic kao njen predsednik, nije bila u zvanicnom ratu ni sa Bosnom ni sa Hrvatskom, ali su Srbi gle cuda „pomagali Srbe“ i to je bio osnov za sankcije. Pa sta smo trebali da radimo? Evo jedan citat za vas gospodo
1.) Србија ослободи све те незахвалнике около и створи им данашње границе.

2.) 1945. поделиш Србе у 4 федералне јединице и 2 аут. покрајине, културна баштина им је и у петој федералној јединици (Македонији) и тако створиш Србима проблеме за век векова.

3.) Фед. јединице постану, гле чуда, „независне“ државе и у свакој се Срби обесправљују и угњетавају, отима им се имовина и културно наслеђе.

4.) Нападаш Србију јер штити Србе, који су твојом заслугом ван граница заједничке државе и с којима не желиш да будеш у држави али желиш њихове територије.

5.) Потежеш аргумент АВНОЈских граница и то је сад изван Србије па ко је шта пита јер Срби су само у Србији, am I right ladies?

I evo jos jednog:

Objasni prosečnom idiotu da ne postoji Grčka Pravoslavna Crkva.
Da je sedište Vaseljenskog patrijarha u Istanbulu u kom od 12.000.000 stanovnika, ne živi više od 5.000 pravoslavaca.
Da na severu Kipra nemaju nikakvu vlast od 1974. i da tamo od tada ne žive Grci.
Da su PAOK i AEK fašistički klubovi koji u nazivu imaju Konstantinopolj.

Šta ćeš, Grci nemaju drugosrbijance za elitu, da im objasne da će ako se svega toga odreknu, jednog dana postati članica EU.

I na kraju moj licni stav po pitanju EU i NATO, Srbije i 90ih. Mi smo trebali biti deo toga onog momenta kad je potpisan „sporazum balkanskih zemalja“ jer gle cuda bravar se uprpio kad sovjetskom savezu koji ga je doveo na vlast nije odgovarala njegova politika i koketiranje sa zapadom, ali hvala bogu kad se stvar zatajila on je ponovo poceo da flertuje sa ultra zadrtim komunistima sovjetskog saveza. Podrzavao klanja i intervencije crvene Armije po istocnoj Evropi pocevsi sa Budimpestom, gde su nasi ljudi u Ambasadi streljali pripadnike madjarskih vlasti koji su trazili i dobili policitki azil! Uspust citavo vreme se nije gadio americkih dolara. I onda su Srbi krivi? Onda Srbija treba da ispasta za nepoverenje koje je taj isti stvorio, kojeg danas njegovi, bar po nacionalnosti, pljuju radi Blajburga i sl. ali zato im ne smeta drzava koju im je napravio. Tako da gospodo ja bih licno najvise voleo da smo u NATO-u jos od 50ih, da se nista nije desilo, ali bojim se da je sada kasno! Kad OCIGLEDNO ko god bio ovde na vlasti, njima je za cilj da nas geopoliticki hendikepiraju i satru do kraja. Kad zmure na cist terorizam, dok Srbi na isti ne smeju ni da pomisle da odgovore. E tog saveza necu da budem deo nikada! A to da sam deo „naperdne politike“ ne da nisam, nego ne mogu biti dalje! Ni ja ni cela moja porodica.
I nista mi ne znaci imala Srbija F-16, SU-35, M4 ili AKM, bitno mi je samo da mozemo da budemo ono sto jesmo i necu da se menjam i da se odricem necega sto hoce da mi otmu, da bi bio negde gde me ocigledno ne zele! Neka hvala. Ti si Mayer-u koliko se ja secam gradjanin EU, tako da slobodno zadrzi za sebe komentare o Srbiji jer u istoj ne zivis i ne placas porez

Mi

Kako ovi generali olako potežu za Crvenom armijom i partizanima u trenutcima kada im treba. Za razliku od istih tih Rusakojima se obraća sa govornice, a koji se ne stide crvene zastave sa srpom i čekićem srpski naši generali i svi koji ih slede bi da koketiraju sa tim pojmovima po potrebi pa i da relativizuju i svesno zanemaruju istorijske činjenice. U kasarnama VS u spomen sobama u hodnicima zajedničkim prostorijama, na panoima ne postoje nikakva podsećanja na istorijski period 41. do 45. godine. Nema reči, slike, bilo kakvog sećanja makar o srpskim brigadama i divizijama NOV i POJ, ako su one druge nepoželjne zbog nacionalnog ili geografskog prefiksa u nazivu. Ne postoje npr. ništa o beogradskom, kraljevačkom, kragujevačkom ili šumadijskom bataljonu 1. proleterske udarne brigade kao elitne partizanske jedinice. Nema ni jedne slike, odgovorno tvrdim ni jedne slike, ni jednog od 1322 narodna heroja iz redova NOV od čega je čak 77% stradalo u direktonoj borbi sa okupatorom i svim onima koji su saradjivali sa njim. Ako ti ljudi nisu za primer mladim naraštajima kako se brani otadžbina, ili domovina ne znam ko jeste. Samo prvi svetski rat i onda istorijski mrak. Ako je ovo vraćanje komunistima za njihov odnos prema prvom svetskom ratu onda su i više nego uspeli. Ni komunisti nisu bili tako detaljni. Ovako je sigurno i u spomen sobi specijalne brigade. Čak je i vojna istorija koja se izučava na vojnoj akademiji prilagođena dnevno političkim potrebama i podlegla stravičnoj nenaučnoj reviziji. Suvišno je reći da onaj ko se odriče svojih predaka boraca za slobodu bez obzira na političku opciju i vremenski period , ko se odriče istorijskih činjenica, odriče se sebe i svoje budućnosti. A moral je bio i ostao možda odlučujući faktor u oružanom sukobu.Tako barem kaže i govori nam primerom i delom i sam predsednik Putin. Za mene je ovo jadno i žalosno a za Vojsku Srbije bruka i sramota.

Odgovori
Al

O cemu mi pricamo kad komandant te iste prve brigade nije bio pozvan na njenu proslavu zarad tih istih iz tabora „srpa i cekica“? Ne samo da nije pozvan, nego su ga skrajnuli totalno. Kad je isto tako skrajnut covek koji ih je preko neverovatno respresivne i surove obavestajne sluzbe utvrdio na vlasti, ali posle nije odgovarao. Sami pali, sami se ubili. To je period geopolitickog hendikepiranja Srbije po nalogu kominterne, a ti isti Rusi dan danas ispravljaju greske koje su tada napravljane u njihovoj drzavi, ala Krim!
Svo koketiranje se svede na cist populizam, jer i dalje je jako puno ljudi u tom taboru, pa da ne gube glasove na izborima, ali svako s pola mozga zna da je sve to pogresno….no sta ces, jedna mana demokratije je sto se glasa za popularno, a ne za potrebno

Ma

Naziv vezbe je neadekvatan jer su i RF i Srbija zemlje sa velikim udelom gradjana neslovenskog porekla. Kakva se poruka salje tim nazivom? Planiramo da se sukobimo sa neslavenima ili sta? Bas me zanima sta bi bilo da Nemacka organizuje vojnu vezbu sa Austrijom i Holandijom i da joj da ime Germansko bratstvo…

Odgovori
Ni

Колики је удио грађана који нису словенског поријекла. У Русији мање од 15% у Србији мање од 10%. Не знам чега се ти стидиш. Без намјере да улазим у политичке расправе твој став је на линији двије-три НВО које су нанијеле огромну штету и народу и држави, вјероватно ту и радиш.
Њемачка и Аустрија су организовале вјежбу у цијелој Европи, и у Холандији је трајала који дан, још увијек се прича о тој вјежби.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Srbofil na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji nastavljene isporuke lakih višenamenskih helikoptera H145M: „Pegazi“ dobijaju svoj treći Erbas

@altec Nisam primetio da je bilo prigovora na organizaciju i izvođenje hitnog medicinskog transporta unutar HJ MUPa, tako da ne vidim potrebu za zasebnom službom. Što se vojske tiče, lovački/jurišni zadatak predviđa i dežurnu STS ekipu, pretpostavljam da je to primarna namena 3 H145m na Batajnici.

23. Jul 2024.Pogledaj

goran na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Glupost. A Jadar je dupli rudnik, za razliku od Nemačkog I Portugalskog projekta gde je potreban silan i fizički i hemijski rad da se dodje do Litijuma. U Jadru eksploatacijom minerala Bora dobija se kao nusproizvod Litijum. Dakle vadi se Bor, malo komplikovanije od peska, a dobija se i Litijum. Priča sa Francuzima i Nemcima…

23. Jul 2024.Pogledaj

altec na: [POSLEDNJA VEST] Srbiji nastavljene isporuke lakih višenamenskih helikoptera H145M: „Pegazi“ dobijaju svoj treći Erbas

Kupovina ovih helikoptera (osim VIP modela) H145 je daleko najpametnija kupovina u poslednjih nekoliko decenija sto se tice Vojske i Policije. Nadam se da ce se nastaviti opremanje ovim helikopterima i da ce se uzeti jos bar jedna eskadrila za VS i jos par komada za MUP. Takodje se nadam da se ce u Srbiji…

23. Jul 2024.Pogledaj