BEG airport status
[VIDEO] Putin u poseti Kazanju i Ahtubinsku: Do 2028. najavljeno 76 lovaca Su-57 i 100 borbenih helikoptera Mi-28NM Smanjenje cena proizvođača vazduhoplova i naoružanja za 20 procenata za rusku vojsku omogućilo je da se umesto samo 15 do 2028. za VKS naruči 76 Su-57 / Foto: Žarko Skoko, Tango Six

[VIDEO] Putin u poseti Kazanju i Ahtubinsku: Do 2028. najavljeno 76 lovaca Su-57 i 100 borbenih helikoptera Mi-28NM

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je u okviru svojih aktivnosti tokom ove nedelje posetio Kazanjski avijacijski zavod koji nosi ime S. P. Gorbunova kao i 929. državni letno-ispitni centar Ministarstva odbrane u Ahtubinsku. Na sastancima koji su održani nakon obilaska ove dve ustanove, Putin je izneo nekoliko veoma zanimljivih informacija koje se tiču budućnosti ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS).

Na aerodromu u okviru pogona Kazanjskog avijacijskog zavoda (KAZ) koji se trenutno bavi proizvodnjom putničkih aviona Tu-214, proizvodnjom, remontom i modernizacijom strategijskih bombardera Tu-160 kao i remontom i modernizacijom srednjih bombardera Tu-22M3, predsedniku Rusije je 13. maja osim pogona i proizvoda ove fabrike, predstavljen i proizvodni program helikopterskog zavoda KVZ koja se takođe nalazi u Kazanju, Republika Tatarstan.

Prototip modernizovanog srednjeg bombardera Tu-22M3M / Foto: RIA Novosti
Prvi od dva opitna Mi-38T namenjenih za ispitivanje u VKS Rusije / Foto: RIA Novosti

Putinu su prikazani modernizovani srednji bombarder Tu-22M3M koji je svoj prvi let imao 28. decembra 2018., potom strategijski bombarderi Tu-95MS i Tu-160, putnički avion Tu-214 u specijalnoj verziji letećeg komandnog mesta, prvi opitni transportno-desantni helikopter Mi-38T namenjenog VKS Rusije koji je svoj prvi let imao 23. novembra 2018 (jedan od dva primerka koje je naručilo rusko MO), potom srednji transportni višenameski Mi-8MTV-5-1 i laki višenamenski helikopter Ansat.

Postoji mogućnost da se pored 10 naruči još novih bombardera Tu-160 / Foto: Pres služba predsednika Republike Tatarstan

Prilikom susreta sa rukovodstvom i radnicima zavoda KAZ predsednik Rusije rekao je da Ministarstvo odbrane ne isključuje mogućnost da se poveća obim nabavke strategijskih bombardera Tu-160 pošto ovaj avion, kako je objasnio, postaje potpuno nova mašina sa ogromnim mogućnostima koje su potrebne Ministarstvu odbrane. On je podsetio da je prošle godine naručeno 10 novih aviona dok će još 10 Tu-160 biti modernizovano.

Pratnju predsedničkom Il-96 činilo je 6 prototipova borbenog aviona 5. generacije Su-57.

Sutradan 14. maja, Putin je posetio i 929. državni letno-ispitni centar na aerodromu Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti. Veoma interesantno je da je prilikom dolaska njegov avion Il-96 dopratilo čak 6 prototipova borbenog aviona 5. generacije Su-57.

Visokoj delegaciji na zemlji su prikazani mornarički višenamenski borbeni avion MiG-29KR, višenamenski borbeni avion MiG-35, modernizovani lovac-presretač MiG-31BM, nosač hiperzvučne rakete vazduh-more/kopono H-47M2 ‘’Kinžal’’ avion MiG-31K, zatim MiG-31 naoružan sa novom protivsatelitskom raketom, višenamenski borbeni avioni Su-30SM i Su-35S, lovac 5. generacije Su-57, više tipova bespilotnih letelica, raketni sistemi za protivvazduhoplovnu odbranu S-400V4 velikog dometa, S-350 ‘’Vitjaz’’, Buk-M3 srednjeg dometa, Tor-M2 malog dometa, artiljerijsko-raketni sistemi Pancir-S, Pancir-SA i Pancir-SM, radarski sistemi 39H6(B) Kasta-2-2, 48Я6-К1 ‘’Podljot K1’’, aerodromski radiolokacioni kompleks ‘’Valdaj’’, automatizovani komandni sistem ‘’Fundament-M’’.

Od prvog leta prototipa T-50-1 do danas je ispitivano 10 letnih prototipova / Foto: Žarko Skoko, Tango Six

Nakon toga, predsednik Putin je otvarajući zasedanje o pitanjima odbrane, rekao da će do 2028. godine biti nabavljeno 76 borbenih aviona 5. generacije Su-57 i da će se oni naći u sveobuhvatnom ugovoru koji će biti uskoro potpisan. On je podsetio da je sadašnjim planom naoružanja do tog perioda isplanirana kupovina samo 16 Su-57.

Takođe, rekao je da ga je ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio da su proizvođači za 20 procenata smanjili cenu vazduhoplova i naoružanja, zbog čega je postalo moguće kupiti još ovih aviona ovog tipa. Stoga je dogovoreno da se do 2028. kupi 76 Su-57 bez povećanja cene. Šef ruske države rekao je da je neophodno da se ovim najnovijim borbenim avionom potpuno opreme tri avijacijska puka.

Prototip T-50-2 na kome se danas ispituje novi motor Izdelije 30 / Foto: Žarko Skoko, Tango Six

Do sada je što se tiče nabavki aviona Su-57 prošle godine potpisan ugovor za samo dva serijska (faktički predserijska) aviona sa motorima prve faze (Izdelije 117S) od kojih će prvi biti isporučen do novembra ove a drugi sledeće godine. Prema Državnom planu naoružavanja 2018-2027. planirana je nabavka samo 15 aviona a početkom ove godine pojavila se informacija da će za preostalih 13 Su-57 ugovor biti potpisan 2020.

U prethodnom planu naoružavanja za period 2011-2020. optimistično je bila predviđena nabavka 60 aviona od kojih prva dva 2015. Potom je najavljena kupovina samo 12 aviona od kojih bi prva dva bila isporučena 2017. Međutim od prvog leta prototipa 29. janaura 2010. godine, do danas je poletelo 10 prototipova od kojih se na jednom ispituje motor druge faze (Izdelije 30).

Rat u Siriji dala je Rusiji priliku da svoju vazduhoplovnu tehniku isproba u realnim borbenim uslovima.

U daljem toku sastanka Putin je izneo podatak da se u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga trenutno nalazi 65 procenata savremene tehnike i da je u periodu od 2013. do 2018. u naoružanje uvedeno preko 1000 novih ili modernizovanih vazduhoplova.

Njihove borbene mogućnosti pokazane su u Siriji gde je, kako je rekao ruski predsednik, uočen niz nedostataka što se tiče tehničkog stanja aviona i helikoptera kao i korišćenja ubojnih sredstava, a to ne bi bilo moguće utvrditi samo na poligonskim ispitivanjima. On je ukazao da preduzeća vojne industrije trenutno rade na otklanjanju nedostataka koji su se pojavili.

Prototip Mi-28NM tokom svog prvog leta / Foto: TASS

Vazduhoplovnoj industriji ruski predsednik postavio je i jedan zadatak, do 2028. vojsci treba isporučiti 100 modernizovanih borbenih helikoptera Mi-28NM. Pored toga on je naredio da se helikopterska flota Armijske avijacije što je pre moguće opremi modernim odbrambenim kompleksima sa unapređenim karakteristikama kao i novim ubojnim sredstvima povećanog dometa.

Prototip znatno unapređene verzije borbenog helikoptera Mi-28 sa oznakom Mi-28NM (Izdelije 296) proizveden je 2015. godine a svoj prvi let imao je 12. oktobra 2016. Decembra 2017. Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor za proizvodnju početne serije koja podrazumeva da se prva dva helikoptera isporuče do kraja 2018. godine.

Prvi helikopter je međutim, primećen iznad fabričkog aerodroma kompanije Rosvertol u Rostovu na Donu tek 17. aprila ove godine. Prvobitne nesuglasice oko visoke cene Mi-28NM brzo su prevaziđene i početkom marta zvanično je najavljeno da će uskoro biti potpisan ugovor za 6 do 18 helikoptera. Istog meseca prototip Mi-28NM je uočen u borbenim dejstvima u Siriji.

Video materijal posete ruskog predsednika Kazanju i Ahtubinsku:

 

 

 

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

BB

Dakle vodi se računa o cijeni… Neko bi rekao trivijalno za vojsku, ali tu je suština. Ako pustiš proizvođače da se raspojasaju (sa raznim posrednicima i lobistima) eto „F-35“ koji može da uništi privredu a i vojsku (dobije manji broj komada, povuče resurse od drugih rodova, itd..)

Odgovori
Ma

„ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio da su proizvođači za 20 procenata smanjili cenu vazduhoplova i naoružanja“

Smanjili cenu posle kraceg „ubedjivanja“. Haha, kakva propaganda iz najboljih vremena Sovjetskog Saveza. Kao zli proizvodjaci pljackaju drzavu (naduvanim cenama preko potrebno oruzija za odbranu otadzbine) ali tovaris Sergej zna kako da stane na kraj njihovoj lakomosti! Mogu misliti kakav kvalitet ce da isporuce kad su ih zavrtanjem ruke naterali da cenu spuste 20%…

Odgovori
BB

Za loš kvalitet ide zavrtanje testisa 😉, mislim da su im to već objasnili 😎.

sl

Isto kao Trump LM i Boeingu…
Cena F35 je neplanirano porasla u periodu pre 2016. a proizvodjaci su “lovili u mutnom“ i jedna od prvih reakcija Trumpa kao predsednika je bila na cene vojnih vazduhoplova – “stopirao“ je dalje narudzbine dok se cena nije korigovala…
Nakon Trumpove reakcije i zabrana, cena je pala za prosecnih 7% izmedju LRIP 8 i 9, pri cemu je to bio cist “extra profit“ proizvodjaca.

Sto se tice Su-57, vec godinama se zna da je najveca prepreka oko narudzbina cena aviona. Nezvanicno, za 2 potpuno opremljena Su57 mogla su se uzeti 3 Su-35. Vojska je procenila da data cena Su57 nije adekvatna – inace, ta cena je bila bliska ceni koju je vojska uplanirala, ali za avion sa “all-around-stealth“, spojevima bez nitni, vise kompozita, SC motorima… Sadasnji Su-57 to nije.
Kada se pogledaju Ruske vesti i analitike, preovladava misljenje da je vojna industrija pocela debelo da preplacuje svoje proizvode – na primer, cena “novih“ brodskih motora koji se razvijaju umesto ukrajinskih (na bazi tehnologije iz 1950-60!), dolaze do cene od 60-70% cene motora na nuklearni pogon koji se stavljaju u Borei podmornice; Avangard kompleks ce u pocetku koristiti stare UR-100UTTKn rakete koje je Ukrajina vratila Rusiji 1991., ali proizvidjaci vec naplacuju cenu kao da se radi o Sarmatu (RS-28)…

Ma

>> ali za avion sa “all-around-stealth“, spojevima bez nitni, vise kompozita, SC motorima…

Mozda ali tu je svakom „vojnom strucnjaku“ od pocetka trebalo biti jasno da to nije 100% stealth avion nego vise nesto kao kako neko rece „silent Flanker“… On mora biti skup jer troskovi R&D moraju nekako da se pokriju. Cak i ako je RF iz budzeta finansirala R&D to svakako mora da se onda uracuna u cenu aviona ako se zeli realna slika.

А

@slavke Погледај мало Ф35 из близа фотографије па ћеш видети нитне.

Ma

@Апок

Ja sam stajao na nekih 5m od F-35 i mogu ti reci da nisam video nikakve nitne ni limene ploce.

А

@Mayer Ниси ти добро гледао. Ево ти конкретно- поклопац извлачећих степеница испод кабинског поклопца. А можеш да погледаш и леђа и назубљне панеле на истим. Премази су чудо али нитни нормално да има. Имаш још боље слике из прозводње ЛМа пре бојења ту се тек види.

Pe

Mayer – govori se o tome,da Rusi odustaju od kompozitnih materijala i da ce praviti Su-57 od aluminijuma i sa pojednostavljenom elektronikom.
Samo na taj nacin mogu spustiti cenu.A i tako i tako-leti i moze da se snima na paradi.Za drugo i nece biti, ako zaista tako urade.
Realno, neophodno je:
1/Savremena eletronika i AESA radar
2/Kompozitni trap
3/ motor Izdelye 30
Sve ostalo je ispod nivoa 1980-ih.

Og
12

Ispašću da branim proizvođače, ali moram da vam postavim sledeće pitanje svima. Da li je iko od Vas uzeo u obzir i inflaciju? Ako jeste, onda pohvale za komentare, ako ne…

Odgovori
MA

Sto ne bi branio proizvodjace? Suhoj je skroz kul firma, zamisli te inzinjere koji tamo rade a verovatno bi zaradjivali troduplo u energetskom sektoru i blejali u Moskvi umesto u Sibiru. Suhoj je dugo radio na svoju ruku i trosio cak sopstvena sredstva dok se drzava nije konacno smilovala da odresi kesu… Mislim to sto je Sergej rekao je ono bas populizam, kao zle firme plajckaju drzavu??? Kapiram da stanovnistvo zna ko je tamo pljackas a ko jedini proizvodi nesto na svetskom nivou…

Al

@Mayer
Boga pitaj sta se tu stvarno desilo i koji su okviri dogovora. Mozda je pojedinacna cena smanjena, ali ce drzava platiti neki offset, ulagati negde, platiti neke propratne troskove…verovatno je prica za narod posto se dosta ljudi, barem iz prica ovih sto ih ja znam, pocelo buniti na trosenje drzave u ovakvim projektima, dok je standard prosecnog coveka nezadovoljavajuci…..Nesto kosta koliko kosta, platices to na ovaj ili onaj nacin i to valjda svi znamo. Isto vazi i za F-35 i „smanjenje cene“, a razvoj ko ce platiti….e to je vec druga prica.
Dosta su racionalnije pristupili opremanju vojske nego ranije, generalno idu na smanjenje brojki, ali povecanje kvaliteta.
Kad pogledamo sta su u Siriji uradili sa kolicinom tehnike koju su odneli tamo, koji „sortie rate“ su postizali….vidi se da je kvalitet te vojske otisao mnogo u odnosu na Afganistan. Moze se reci da su zadali domaci zadatak svima. Mnogi se ovde prepucavaju koliko SU-57 treba, ne treba, a zaboravljaju koliko su samo novih ICBM napravili, PVO sistema, aviona 4. generacije, brodova, podmornica itd. itd. Ogroman je to obim posla, a da li je trenutno nuzan kao takav SU-57? Rekao bih da nije, mozda nisam u pravu?
E sad za plate i inzenjere, energetski sektor…moram se sloziti bar sto se nas tice, ne znam kolike su plate u Suhoju, pretpostavljam „velike“. To je generalno problem kod nas ex-komunistickih zemalja, narod ocekuju da ce kvalitetan inzenjer, ekonomista, pravnik, lekar da ti radi za istu platu kao vozac autobusa(nemam nista protiv vozaca, otac mi je bio vozac, samo dajem primer)…jedino da izgradimo zid kao u DDR

Ma

@Al-41F1

Iz vise izvora da se naslutiti da Rusi imaju probleme sa kadrovima, recimo svemirska industrija je totalno u raspadu. SpaceX ih je jos na to sve pomeo sa komercijalnog trzista. Kapiram da u Suhoju radis ako si bas entuzijasta i zaljubljenik u avijaciju (i ako mozes naravno) a ne zbog para. Doduse pitanje je kako je u USA, da li mladi inzinjeri radije idu u Rytheon da rade ili ipak za Teslu… Na ruskim paradama imas bar mladu vojsku da vidis, ova kod nas sto je bilo, znaci niko nije bio ispod 40 i niko nije izgledao nesto fit, ja odavno mislimda taj famozni „zid“ zaista treba napraviti…

Vl

@Mayer
Gde si ti video na našoj paradi starije od 40 godina (osim komandnog kadra)?
U jedinicama koje su pokazane (naročito specijalnim) vide se mladi momci i devojke koji su uz to vrhunski opremljeni…
Nije valjda da si veterane gledao, mada, i među njima ima „dečaka“ kojima bi i 30 godina mlađi pozavideli na „formi“ i liniji.
A što se tiče vojnog sektora u Rusiji…
Pa kod njih je većina firmi u vojnom sektoru državna, pa su opet izuzetno inovativni i prave odlične proizvode za sve grane vojske.
Ruske firme imaju drastično drugačiju poslovnu politiku od Američkih. Na kraju, tamo se ne pune se džepovi bogatih privatnih vlasnika, raznih menadžera i članova odbora. Zato su ti proizvodi jeftiniji od zapadnih.
Naravno, ima i kod Rusa fušeraja i promašaja. Daleko od toga da i oni ne mogu da zeznu dizajn ili konstrukciju. Ali njihovi promašaji ne koštaju poreske obveznike toliko koliko Amerikance koštaju promašeni projekti u njihovom dvorištu.
Dakle, i jedna i druga strana imaju svoje prednosti i mane.
Po tvom mišljenju, koliko je Rus spreman istrpeti i žrtvovati se za svoju državu u odnosu na Amerikanca?
Postoji li tu srazmera?
Kada odgovoriš na ta pitanja, shvatićeš zašto Rus radi u Suhoju za mnogo manji novac nego u drugim firmama sa višim platama. Shvatićeš i zašto su i toliko tvrd orah za svakog osvajača (pa i za Amerikanca).
Shvatićeš tada i njihovu životnu filozofiju…

Ma

>> Na kraju, tamo se ne pune se džepovi bogatih privatnih vlasnika, raznih menadžera i članova odbora. Zato su ti proizvodi jeftiniji od zapadnih.

Eh, njihova vojna industrija radi za dobrobit otadzbine? Izvini ali to je prilicno naivno verovanje pogotovo kad se zna da je jos u SSSR postojao mocan vojnoindustrijski kompleks sa sopstvenim interesima, skoro kao u USA…

Al

@Vlad
Nije to bas tako. Dosta novca upliva u preduzeca putem investitora tj, kupovinom akcija, a kad je nesto 100% drzavno, sva sredstva se uzimaju od gradjana hteli-ne hteli.
Naravno da ima tu izuzetaka, korupcije, ali nije taj drzavni aparat tako plemenit kao sto ga komunisti prikazuju tj kako su ga prikazivali. U 99 od 100 slucajeva, bolji je taj kapitalisticki sistem gde ljudi svojevoljno ulazu svoj novac zarad profita u buducnosti(kojeg ne mora nuzno da bude)

Vl

@ Mayer
Bio bi Ti dobar novinar koji piše fantastične tekstove za žutu štampu. Majstorski si isekao jedan deo mog teksta i uokvirio ga prema potrebama svog viđenja problema…
@ Al-41F1
I sam radim za jednu veliku državnu firmu ovde u Srbiji. Stoga, mogu da tvrdim da nije baš sve tako kako ste napisali u vašem postu. Ako gledate vojsku, policiju, zdravstvo i školstvo u pravu ste, oni se finansiraju iz budžeta.
Ali u privredi postoji još jedna grupa državnih preduzeća koja donosi profit i puni budžet. To su proizvodne firme u državnom vlasništvu (kao npr. EPS, Namenska Industrija, Telekom itd). Ako se sa njima gazduje na pravi način (a ne zapošljava partijski i nestručan kadar i održava socijalni mir u državi), te firme su svakako konkurentne i profitabilne. Tu je i prednost ostanka novca u unutrašnjem platnom prometu ( sa plaćanjem radnika i usluga podizvođača plaća i mnoštvo drugih manjih privatnih i državnih firmi).
Ako se neko „kapitalno dobro“ kupi od firme u privatnom vlasništvu (još gora solucija je vlasnik stranac i proizvodni pogoni u inostranstvu) to prelivanje je daleko manje. Izuzetak su proizvodi za čiju proizvodnju ne postoje tehnologije i kapaciteti u matičnoj državi.
Kredite državne firme ne uzimaju od države već se takođe zadužuju kod banaka. Za njih garantuju svojom imovinom ili je garant država.
Nisu mi jasna generalizovana mišljenja da su po defaultu sva državna preduzeće loša, da su leglo korupcije i da su rupe bez dna za novac građana. To jednostavno nije istina. Da je tako, Rusi ne bi mogli da pariraju Amerikancima ni u jednom segmentu, a mi bi imali struju samo 6 sati dnevno. Branili bi se praćkama umesto sa Norom…

le

Unit cost: 50,000,000–100,000,000 USD
Number built: 10 flyable prototypes

Odgovori
BB

Pa jesi li se ti rodio od 30 godina? Mora prvo biti prototip…

П

Као и ф-35.

Al

Verovatno je svima nama najinteresatniji SU-57, ali ima ovde jos mnogo projekata od velikog znacaja. Pojacanje u strategijskoj avijaciji bi mozda trebali povezati sa „aktivnijom“ spoljnom politikom RF u poslednjih nekoliko godina?
Interesantno je „otklanjanje nedostataka primecenih u Siriji“ kod raznih sistema, za SU-35 sam to citao pre vise od godinu dana. 29K sto bi mogli poistovetiti sa 29M je koriscen, samo koliko sam upratio u dosta ogranicenim okvirima, tako da njegova najnaprednija verzija, nama „omiljeni“ Mig-35 ce opet ostati bez unapredjenja sto ce dobiti platforme poput SU-30. Sve manje mi to deluje kao perspektivan avion, pogotovo za nas „vojno neutralne“ no dobro.
Mi-38T bi voleo da vidim kod nas jednog dana, o Mi-28 da ne govorim.
Glavna vest ipak ostaje pobijanje tvrdnji da je otkazana proizvodnja SU-57.

Odgovori
Ek

76 aviona za 9 godina je previše kilavo ako žele održati korak sa Amerikom.
Trenutno su Ameri u velikoj prednosti, a ovim tempom će razlika još više povećati. Proizvodnja f35 prošle godine je bila 91 komad, a za ovu godinu je planirano 130

Odgovori
ma

Nema potrebe za tim su derivati su toliko dobri da završavaju posao ruskoj političkoj moći .Čak i amerikanci u proizvodnju vraćaju f-15 jednostavno ta stelt tehnologija nije dala u potpunosti željene rezultate kako su obe strane zamišljale a posebno amerikanci su razočarani.

Ho

Mislim da Rusi više forsiraju rakete.. budućnosti je brezpilotnih letjelica

St

Kolega ekonomista i sam znas da je to neracionalno trošenje para, rusi projektom su57 čekaju partnera Indiju, Kinu, Tursku…koji bi učestvovali finansijski. SSSR je bas zato propao jer je uporno pratio američki razvoj! U projektu F35 učestvuje skoro 15 država!

BB

Ameri bi bili u prednosti kada bi rusi napadali ameriku avionima, a to se neće desiti. Amerima treba proizvodnja da bi se isplatile dividende vlasnicima fabrika oružja. Ako rusi prihvate tu trku, onda će izgubiti (kao što su već jednom).

Osim toga, ako imaš provjerene projekte, u slučaju dugoročnog sukoba, žestoko se podižu kapaciteti proizvodnje (i toga smo bili svedoci).
Nije ovdje borba samo oružjem nego prije svega ukupnom ekonomijom (i to ne agregatnim veličinama već njenom žilavosti)

Pe

Rusija je odavno izgubila korak za Amerikom,a nikada nisu ni drzali korak.
Nije bilo ni jednog perioda od 2.sv rata naovamo da je SSSR u bilo cemu bio ispred Amerike,a sigurno ne u avionima.
Jedini takav slucaj je bilo pojavljivanje MiG-15, sjajnog aviona, na nebu Koreje.Dok nisu Ameri izbacili revolucionarni Saber, nije bilo premca MiG-15.(razlika je sto kod Sabera sve radi hidraulika,po prvi put,a kod MiG-a – rucno).
Sve kasnije pobede su odneli Ameri – F-14,F-15,F-16 pa F-22,F-35 (do kraja 2019 500 komada ce biti zavrseno)…
SSSR je dostigao Amere sa SU-27 tek osamdesetih, i MiG-29,koji nazalost nije napredovao od tad.Su-27 se razvio u Su30/35, sto je zapravo modifikovani isti airframe SU-27 .
Ali, svet je otisao dalje, F-22 je vec proslost, a Rusija nikada nije stigla dotle…

@Petrović Dušan

Vi nikad niste čuli za Vijetnam? 10000 izgubljenih letelica SAD. Migovi ih isprašili iako su bili malobrojniji. Najveći asovi Vijetnamci. O samovima da ne govorimo.

Mig 31 nema parnjaka na Zapadu.

De

Dok uvedu SU57 u upotrebu, Jenki će leteti na 6G avionima.

12

@Petrovic Dusan

Kod Sejbra sve radi hidraulika? Mnogo grešiš, dete. Mnogo grešiš. Kod Sejbra su komande leta bile klasične mehaničke, jedino su u kasnijim varijantama imali kvazi kombinacije sa hidraulikom (za promenu otklona horizontalnog repa u oblasti krozzvučnog leta).

O ostatku komentara neću ni da raspravljam, davno si pokazao svoje (ne)znanje, ostrašćenost i nezrelost.

Pe

@Boža M
Zaboga, odakle Vama do te mere pogresna informacija?Da li ste imalo upuceni u istorijat takozvanih „dogfight“-vazdushih borbi?
Izvolite internet, ima bezbroj knjiga, podataka, statistika.Nikako nisu u korist MiG-a u Vijetnamskom ratu.
Od prvog do poslednjeg dana je nebo pripadalo US Airforce, jedino je SA-2 pvo bio opasan.
@126LAE-Delta pomesali ste MiG-15 sa F-86 Saber.
F-86 je prvi savremeni lovac, upravo jer koristi hidrauliku,a ne mehaniku.
Tehnologije kojima je raspolagala Amerika 1950-ih si bile znatno iznad SSSR,prvi zvucni zid je srusen u Americi, najveca brzina aviona-Amerika, najvisi let/Amerika…
SSSR nije nikada dostigao USA po pitanju tehnologije u konstrukciji aviona.

Pe

@@Boža M „mig 31 nema parnjaka“
MiG 31 je avion koji je osmisljen za patroliranje ogromnih nenastanjenih prostranstva Rusije, i ima brzinu skoro 3000km/h.
MiG 31 je avion projektovan 1970-ih godina i veoma malo je od tada modernizovan.Osim za ovu svrhu – zastita Ruskih severnih teritorija – je potpuno besmislen.
Iako je Amerika ogromna, veci deo je nastanjen,svuda ima aerodroma,a okeanima je odvojena od ostalog sveta, pa nema sanse da neko „uleti“ neopazeno u njihovo vazdusno prostranstvo.
Zapadu ne treba ta vrsta letelice, jer ne poseduje takvu nenastanjenu vecno-zamrznutu teritoriju kao Rusija.
U vazdusnoj borbi protiv zapadnih lovaca (F-15,F-16,dfa ne pominjem F-22 itd) MiG 31 je bespomocan.Moze samo da bezi, ali rakete lete 5-6 maha, i stici ce ga. uostalom, MiG25 ( a to je isti airframe,samo pre modernizacije) je vise puta bio oboren od strane zapadnih aviona.
Dakle, zaboravite to „cudo“ od MiG 31. Dovoljno je reci da od 1982 – 2019 nema ni jednu jedinu vazdusnu pobedu, veliki broj se srusio, i manji broj je modernizovan na MiG 31 m3m (uvodjenje korejske i kineske elektronike umesto stare Sovjetske)>
A ima ih svega oko 70-80 komada, od cega leti oko 40-50 komada.

12

@Petrovic Dusan

Da ti odgovorim redom:

1. Nisam pomešao MiG-15 sa F-86 Sabre.
2. F-86 pripada prvoj generaciji mlaznih lovaca, odnosno grupi lovaca nastalih posle drugog svetskog rata. U toj generaciji je došlo do prelaza od mehaničkih ka hidrauličnim komandama leta. F-86 i F-86A su imali mehaničke komande, dok su F-86E i F imali hidraulične. Na koji F-86 si ti mislio, samo Bog zna.
3. Ne sporim američka tehnološka ostvarenja 50ih, ali ni SSSR nije sedeo skrštenih ruku. Držao je rekorde u snazi motora od 1953.-1963, uspeo je da šokira zapad sa MiG-15.

Na kraju, pun si predrasuda, uprkos navodnim doktorskim studijama, boravku u Rusiji i tvrdnji da ih poznaješ ko svoj džep. Budi stručnjak, ako jesi stručnjak…

@Dušan Petrović

Pišite vikipediji da isprave ovo:

U.S. officials say they lost 245 aircraft in air-to-air combat during the war.[10] More air-to-air losses were allegedly attributed to surface-to-air missiles, as it was considered „less embarrassing“.[11] Estimates of North Vietnamese losses range from 131, as documented in known Soviet, North Vietnamese, and allied records;[12] to 195, as claimed by U.S. officials.[13]

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Vietnam_War_flying_aces

Pe

@Boža M
Sada i sami priznajete da je Sabre bio avion sa hidraulikom, dok je MiG-15 bio mehanicki.Pa drago mi je da se slazemo.
Recite samo,odakle motor za MiG-15?Ko je napravio,tacnije,licenca je u pitanju.
Imate u istom ovom linku broj americkih vazdusnih pobeda.Vijetnam nije ni mogao da izgubi vise aviona, kad ih nisu imali.A nema govora o nekoj „prevlasti“ u vazduhu, nikada to nije bio slucaj-ni u Koreji,ni Vijetnamu,ni Izraelsko arapskim sukobima gde se posebno lose pokazala sovjetska tehnika, ni u Iraku ni u bivsoj Jugoslaviji…
U svakom sukobu ruski avioni su gubitnicki.Pa nije bas uvek“leteli su pijani arapi“ ili „bilo je 25 na jednog“….
Ne kazem da nisu napravili odlicne avione/posebno seriju SU-27(koju zovu sada SU30/33/35) i za to vreme napredan MiG-31
Ali nikada nisu napravili nesto kao Tomcat, ili F-15,ili SR-71, F-22….Nema sanse.
Jedino sto je bilo zanimljivo- Suhoj T-4 su sami sebi sabotirali i ugasili projekat zbog politickih muvanja biroa Tupoljeva.Video sam ga u Monjinu,i to je moglo nesto da bude.
Cinjenica-nije,a Amerikanci jesu napravili.
Drugo, nigde nisam rekao da sam doktor-to je malo drugacije u Rusiji,po zavrsetku postdiplome se zastiti kandidatska disertacija,sto nema veze sa Doktoratom.

Be

Motor MiG 15?
RR

@ Petrović Dušan

Dakle, priznajete da su i pored američke vazdušne prevlasti (zbog brojnosti) severnovijetnamski piloti sa lošijom obukom oborili više američkih aviona nego što su sami izgubili? Mig je ipak bio bolji.

12

@Petrovic Dusan

Očigledno moram da ti naglašavam pojedine reči, jer ili se praviš da ne čitaš, ili još gore od pojedinih mojih reči sklapaš rečenice koje ti odgovaraju.

I dalje se ne slažemo jer sam jasno napisao da su JEDINI Sejbrovi sa hidraulikom bili E i F. Ostali to NISU bili.

Motor Klimov VK-1 jeste nastao iz Rolls-Royce Nene, ali apsolutno NIJE TAČNO da je bio licenciran. Što je onda 1958. Rolls-Royce tražio 207 miliona funti na ime licence, ako je bio licenciran?

Što se tiče ostatka komentara:
– Američke vazdušne pobede se „naduvavaju“ u svim ratovima, tako da njihovu statistiku treba uzeti sa rezervom
– Kao i mnogi drugi na T6, posmatraš samo jedan faktor, a otvoreno zanemaruješ ostale. „Mnogo aviona sovjetske/ruske proizvodnje uništeno, znači sovjetska/ruska tehnika ne valja“. A gde je obuka korisnika te tehnike? Njihov način upotrebe? To nije važno, je li?
– Ovde ću ti ispraviti komentar zbog Suhoja T4. Grešiš ukoliko misliš da je taj projekat ugašen zbog političkih muvanja Tupoljeva. Pravi razlog je bila potreba za ogromnim istraživanjima da bi se razvile potrebne tehnologije, naročito one neophodne za održiv let pri brzini od 3 Maha.

Na kraju, ja sam možda pogrešio izraz (trebalo je da kažem postdiplomske studije), ali sad slobodno mogu da te nazovem lažovom, jer bi kao akademik znao da je Kandidat nauka u zemljama van Rusije i CIS ekvivalentan zapadnom PhD, samim tim da spada u doktorske akademske studije. Isto tako, svaki akademik bi „защита“ preveo kao „odbrana“, a ne „zaštita“.

Sv

F-35 je djubre…nije to nikakva prednost vec opterecenje za Ameriku.

Toliko su u prednosti da moraju da idiotski prete i histerisu cim neka zemlja odluci da kupi Rusko oruzje

Pe

@126LAE-Delta
Prvo-samo sebi uskacete u usta:
O nostrifikaciji diploma odlucuje pojedino svaki univerzitet, ali apsolutno njje tacno da je zapadni doktorat jednak ruskom nivou.
To si dva sistema obrazovanja: prilikom nostrifikacije se dostavlja spisak polozenih predmeta, broja casova i td.Dakle kandidat nauk daleko nije Phd, iako nije iskljuceno da u pojedinim oblastima neki univerzitet moze prihvatiti, samo posle ovog procesa.
Delom i zato sto na zapadu znaju da se u Rusiji plati ta защита i neko drugi to uradi za pare.Rusija je stahovito korumpirana zemlja i sve moze, za cenu.
Sto se tice motora za MiG-15 istina je da nisu Rusi smislili vec Britanci, zar ne?“modifikovan“ je samo jer je napisan cirilicom.I da, ukrali su licencu i nikad je nisu platili Britancima.
Isto tako je Tu-4 preslikan B-29, a TU-95 ima cuvene motore koje su stvorili najbolji nemacki naucnici, u ratnom zarobljenistvu u SSSR.
Malo Ruskog mozga, vise batina i kradja tudjih ideja…
Danas nemamu od koga da ukradu, i ne mogu da naprave nista.

12

@Petrovic Dusan

Ti i dalje radiš po starom i ne čitaš rečenice od prvog slova do tačke, a i komentari su ti nedosledni, čas kažeš jedno, čas drugo. A ovim komentarom gde ja „sebi skačem u usta“ još više pokazuješ da si lažovčina najgore vrste. Da ne pričam da mi pripisuješ rečenice koje nisam napisao. Krenimo redom.

Prvo, nisi upoznat sa UNESCO ISCED standardom, naročito sa poslednjom revizijom. Po tom standardu, u zapadnim zemljama ruski kandidat nauka je ekvivalentan doktoratu (PhD) u zemljama koje nemaju dvostepene postdiplomske studije. Ruski doktor nauka je ekvivalentat nemačkom Habilitation. Isto ovo je potvrdio i ministar obrazovanja i nauke Ruske Federacije. Dodatno to što si sam sebe zatrpao izjavom o korupciji u Rusiji i da se odbrana može platiti drugome da odradi, znači 100% si to isto uradio.

Drugo, nisam sporio da je motor od MiG-15 britanskog porekla, ali s druge strane nije tačno da je modifikacija nastala zamenom latinice sa ćirilicom. Klement Atli je SSSRu izvezao 55 RR Nene, Rusi su prvo uradili reverzni inženjering (RD-45), pa su kasnije dodali još neke manje modifikacije i upotrebili druge materijale (VK-1). Osim toga, jel bi ti plaćao licencu svom protivniku i izbegavao da kradeš ideje u doba Hladnog rata? Znači, ruski mozak se snašao, batina i nije toliko bilo, a krađe su bile neminovnost… I dalje imaju od koga da kradu, ali zbog poznatih događaja nisu mogli.

Za kraj mogu samo da ti kažem da više neću odgovarati na tvoje nebulozne komentare i da se nadam da će te moderatori na ovom portalu malo oladiti u najboljem slučaju. Ako ne, zna se…

Pe

Putin je doleteo okruzen prototipovima (odnosno, test-primercima,koji su svi razliciti jedan od drugog) od kojih ni jedan nema motor „izdelye 30“ koji ima odlike 5 generacije.
Takodje, za sada nece izbaciti vise od 1-2 SU-57 serijske proizvodnje do kraja 2019, a nijedan nece imati motor „I-30“ vec motor kao i SU-35, koji je 4 generacija.
Postoje sumnje da ce avion ipak biti od metala, umesto kompozita, jer Rusija ima veliki problem sa kompozitnim materijalima od kako imaju sankcije (svoju tehnologiju nemaju)
Takodje, ako je navedena cifra tacna, ispada da ce jedan SU-57 da kosta svega 35 miliona dolara,sto je jeftinije od MiG-29.Najblaze receno-potpuno nemoguce.
Moguce je samo ako se jako pojednostavi i napravi od nekvalitetnih materijala.
I dalje mislim da program SU-57 nema nikakvog smisla osim reklamnog,i da nece biti konkurentan ni sa F-16,a kamoli nekim avionima 5 generacije.Jedini cilj-osigurati radna mesta u ruskoj vojnoj industriji.Koristice ga u sukobima protiv terorista i td gde nece biti sanse da naidje na pvo ili protivnicki avion.

Odgovori
Al

Druze Mig-29 je pun kompozita….Pravili su ih 70ih, a ne da sad nemaju tehnologiju.
Postavlja se pitanje cemu ogromna serijska proizvodnja? Pa ako su ista naucili iz vremena SSSR-a, to je da takve stvari vise ne treba da rade. Gledace da ga izvezu, ako ne, napravice u ogranicenom broju, 3-4 puka i dosta.

Trolujete? Vaše pisanje sve više liči na trolovanje.

Rusi imaju problem sa kompozitnim materijalima i nemaju svoju tehnologiju? Znate li sta je kompozitni materijal? SFRJ je pravila kompozitne materijale. Moma Stanojlovic pravi lopatice od kompozitnih materijala…Ne volite Ruse – ok, ali nemojte preterivati. Ni jedan borbeni avion nije od kompozita veci ima manji ili veci udeo kompozita u strukturi.
Na jednom od prototipova Su-57 se testira novi motor. Ne znam o kakvim generacijama motora pricate?
Inace NATO je poznat po tome sto u poslednjih pola veka nije ratovao protiv iole modernije pvo. Jedini ozbiljan protivnik bi mogli da im budu Kina, Rusija i Indija ali njih ne diraju.

BB

Boža M,
Vi kao da prvi put čujete za Petrovića Dušana… 🤔

Ma

>> Na jednom od prototipova Su-57 se testira novi motor

Ovde treba napomenuti da je taj motor (komada 1) predstavljen u decembru 2017 serijom izvestaja sa videom na ruskim medijima (novi motor se jasno vidi na avionu, za nijansu je kraci) da bi od tada do danas, znaci 18 meseci, vladao totalni muk! Nema ni jedne jedine vesti o nekom napretku. Cisto sumnjam da bi se propustila prilika da se predstavi Su-57 primerak u letu sa oba funkcionalna isdelye-30 motora – da potoji. Zakljucak je da od toga za sada nema nista. SU-57 ce za dostizanje IOC trebati optimisticki onoliko vremena koliko je trebalo F-35 pa jos X 2…

Mi

@Al-41F1
Upravo tako!
Ovo je bila po meni skupa ali izuzetno ključna odluka za opstanak Suhoja 57. Posle 11 prototipova i ogtomnog nvbca i vremena investiranog, ne može se i nema smisla ne nastaviti i ne uvesti u naoružanje. Ali kako sa obzirom na sve negativne okolnosti. Izvoz je spas. Daje budoćnost proizvodnji, a i povratak uložene love.
Ne može se Su-57 prodati nikom ako Rusi ne stanu iza njega i ne naruče 2-3 puka …ne tu nekih 12-24 komada radi reda.
Ovo je odlična odluka i jedini načon da se kupci ohrabre. Ako potpišu ovih 76… sigurno će biti potpisa iz inostranstva.

д

Petrovic Dusan
F-22 у употреби од 1997 године направњено 195 комада по цени од 150,000,000 комад. Значи у борбеној употреби 22 године, наведи где је дејствовао и колико је авиона оборио, чиме је оправдао толика улагања, чему служи уопште тај авион осим да Lockheed Martin заради лепе паре. И Пентагону би било боље да га није уводио у наоружање , Америка се сада понаша кон СССР некада политика је доминатна у војсци уместо струке.

Pe

Rusija ne proizvodi kompozitne materijale domace proizvodnje,ovo sto pisete je netacno.
MiG -29 od kompozitnih materijala?Pa oni se muce da naprave krilo sa mc-21 putnicki avion,od kako su im uveki sankcije.
Sssr je pravio mig-25 od celika,znaci,leteca pegla,kakav kompozit!
Nemaju niti su imali takvu tehnologiju.Mogu da je razviju, ali su to milijarde ulaganja, koje nemaju.
Motor izdelye 30 jos nije zavrsen jer je to revolucioni motor 5 generacije.Kada bi to bilo lako, svi bi proizvodili Raptor F-22.Ali ne mogu.
Odgovor i komentari Dane koji tvrdi da f-22 nije nista.Blago onima, koji nista ne razumeju….

д

Blago onima, koji nista ne razumeju…. У потпуност се слажем са тобом , благо оним који ништа не разумеју, а ти пошто разумеш реци ми ваздушне победе Ф-22 и успешна дејства где и када. Какав је смисао имати борбрни авион од 150М долара који се не користи.У осталом више се и не производи за разлики од Ф-15 који се производи.

Pe

@дане Nije moje da radim Vas posao – potrazite te podatke na internetu, ako Vas zanima.
F-22 je neprikosnoven po svojih tehnickim karakteristikama, i proizvedeno je tacno toliko aviona, koliko je odlucila Americka vlada, i ni jedan dan nisu zakasnili,a dostigli su sve tehnicke karakteristike koje su bile cilj ovog programa, za koji su se takmicile najbolje aero-kompanije u svetu.
Znamo da je F-22 leteo u Siriji, gde je postojala ozbiljna PVO i ruske snage i radari.Nisu mu mogli nista.
Koja je to zemlja, u kojoj Amerika ima vojne baze, i Americke vojne avione, da Rusija sme da je bombarduje, i Amerika cuti?
Zasto je to tako?jer Rusi nisu glupi,i odlicno znaju da bi u sukobu sa F-22 njihove SU-35 bili glineni golubovi, i nemaju nikakve sanse,jer prosto ne vide gde su i kada dolaze F-22, dok ih F-22 vidi jos kad su poleteli.Zato se i zove po imenu predatora – „Raptor“.
F-35 takodje ima sjajne sposobnosti u vazdusnim duelima, za sada je u probnim vezbama uspevao da obori vise puta i F-15, koji je najbolji avion 4 generacije, sa oko 100 vazdusnih pobeda i nijednim porazom.
Dakle, malo se informisite.

Petrovic Dusan
Ajmo ponovo. Znate li sta su kompozitni materijali? Znate li recimo od cega se prave lopatice rotora na Mi-26/28/35…? Znate li da Moma Stanojlovic pravi od kompozita lopatice? Ili cisto pokusavate da ispadnete pametni?

д

Petrovic Dusan
Од када руси имају базе у Сирији и своје авионе, мислим да су Американци тамо мало раније дошли. КАда су тако надмоћни што нису ударили на Сирију 2013 са надмоћним Ф-22. Прва борбена употреба Ф-22 2014 у нападу на исламску државу у Раки учестовало 6 авиона Ф-22, ту су се вероватно суочили са изузетнио јаком ПВО и оправдали своју цену.
Dakle, zaboravite to „cudo“ od MiG 31. Dovoljno je reci da od 1982 – 2019 nema ni jednu jedinu vazdusnu pobedu, veliki broj se srusio, i manji broj je modernizovan na MiG 31 m3m (uvodjenje korejske i kineske elektronike umesto stare Sovjetske)>
A ima ih svega oko 70-80 komada, od cega leti oko 40-50 komada.
Све што си рекао о миг-31 може да се примени и на Ф-22 ни једне ваздушне победе, има их 180 комада , оператативност нешто изнад 60%, цена лета 44 000 долара по сату, 3,22 сата лета са једним одржавањем(модернизована варијанта иначе 0,97 сати са једним одржавањем). И тако све у свему супер авион који може да бомбардује исламску државу врло успешно и без губитака и доказије сјајне способноси у ваздушним дуелима на пробним вежбама и обара Ф-15
Zasto je to tako?jer Rusi nisu glupi,i odlicno znaju da bi u sukobu sa F-22 njihove SU-35 bili glineni golubovi, i nemaju nikakve sanse,jer prosto ne vide gde su i kada dolaze F-22, dok ih F-22 vidi jos kad su poleteli.Zato se i zove po imenu predatora – „Raptor“.
Како ти Руси уопште дођоше у Сирију поред такве Америчке надмоћи, не само да су дошли него завршише посао због ког су дошли све са својом застарелом техником.

Be

Koje lopatice?
Kompresora u motoru?

Druze moj, tamo bi ja samo kermiku stavljao.

Ba

@Petrovic Dusan
Vas jos nisu nahvatali ovi iz Laze?
Od kada Rusi imaju baze i avione u Siriji, Amerika je izgubila rat.

Mi

Dušane, pišeš kao da ti se to iskustvo u Rusiji toliko zgadilo da nisi u stanju da povučeš neke logične zaključke i da razumeš razliku izmedju ruskog i američkog razvoja borbenih aviona. Stvarne mogućnosti i jednih i drugih, i razloga njihovih uspeha i neuspeha.

F-35 je maneken isto kao i recimo osoba Donald Tramp. Odrastao u „kolevci“od milion dolara, i nikad nije ni jedan jedini dan u životu proveo bez debelog zida milijardi dolara sa kojima rešava sve probleme.. i to sporo. Nadam se da ne tteba da ti listam detalje problema i nedostatke sposobnosti koje F-35 jos uvek ima i kroz koje je prosao. Takodje i one koji neće biti rešeni nibu narednih 5 godina po oficijalnom planu.
Pored svih milijardi i godina razvoja i jedan i drugi su debeli krmci koji solo nisu u stanju pravilno ni da rade neke osnovne stvari. Tebi je to super..meni nije.
To uz sve prednosti po tebi, i superiornosti u izvesnim granama sa čim se donekle slažem.
Biće F-35 dobar dogod je u društvu od bar 4 aviona, i dogod se troše milijarde na njega da može da poleti.

F-22 nema nikakav borbeni rekord a cena razvoja, cena po komadu, po satu naleta, održavanje,… praktična upotreba do sada? … Nikakva.
Rezultat u Siriji si spominjao… Bacanje dolara, to je bio rezultat. Za razliku od F-22 u Siriji, Su-34 i 35 su itekako doneli rezultate.

Nikakvog nemaš razloga da uzdižeš F-15, F-35 i F-22 u poredjenju sa specijalizovanim Mig-31 i recimo Su-35 i Su-34. Obe grupe su pravljene iz veoma različitih budzeta i sa različitom filozofijom i namenom. Pljuvati samo jednu od dve grupe jeste glupo.

Što se Su-57 tiče, da je bilo love bilo bi i bržeg razvoja. Znatno je sve usporilo i zbog sankcija koje nisu zanemarljive. Vec bi ušao u serijsku proizvodnju a nije ni 10 godina proslo od prvog leta. To nije loše u odnosu na prebogate američke F-35 i 22
Što se brzine razvoja tiče..
YF-22 je poleteo 1990 a prvi F-22 1997. Ulazi u upotrebu 2005.
F-35A prvi let 2006, ulazi u upotrebu 2016.na silu i ne spreman za upotrebu!
Sve probleme i manjke F-22 a ponaručito F-35 serije Ameri trpe uz astronomske količine ekstra dolara i uz veliku kritiku i svojih i stranih specijalista, tehničara i ekonomista. Sve to i pored najboljih mikro čipova, materijala i tehnoloških procesa koji su toliko ispred Ruskih po tebi. Da ponovim opet, i uz neiscrpne milijarde koje imaju na raspolaganju za te projekte u svakom stupnju razvoja.
Po meni, kao što već rekoh, ovih 76 ako budu potpisani, bići glavni razlog zašto će biti i prodavani drugim zemljama. Jedno bez drugog ne ide. A izvoz je spas.

Al

@Milos77
Dodajmo na to da se F-35 resava zdruzenim trudom mnogo zemalja i tehnologijom ne samo iz SAD-a, ali to izgleda svi zaboravljaju.

@Beduin
Koje lopatice?
Kompresora u motoru?

Revitalizacija lopatica noseceg rotora za Mi-8 i proizvodnja repnog za isti helikopter. Moja greska jer nisam napisao koje lopatice.

Du

@Petrović Dušan
Poštovani imenjače, sigurno ste upoznati sa činjenicom da je toliko hvaljen f35 ustvari nastavak razvoja prvog supersoničnog VTOL aviona JAK 141? Čudi me da su stručnjaci takve sile morali da se obrate SSSR stručnjacima za osnov najmoderjijeg zapadnog aviona, namerno kažem zapadnog jer je u pitanju kongloamerat država, a ne samo jedna kao do sada što su Amerikanci rade, pa opet su morali za pomoć i osnov da se obrate „neznalicama“ iz SSSR?
Iskreno se nadam da nećete pokušati da pobijete ovo jer svi znaju da je to tako, a i internet je prepun članaka o tome.
Dalje do pre par godina čitav svet je morao da plaća Rusima lansiranje u kosmos jer jednostavno niko sem njih nije imao kapaciteta da to uradi.
Moje pitanje je kako je moguće da i dalje tvrdite kako Rusi su neznalice, ošljare bez znanja i kvaliteta, koji nikad nisu umeli da naprave ništa od tehnike pogotovu vazduhoplovne, a Rusi drže primat u Raketnim sistemima, njihovi avioni su u svakoj klasi bolji ili jednaki sa Američkim, podmornice tel, a u PVO sistemima su ispred Amera godinama… i sad kako da shvatim Vaše pisanje sem kao zlonamerno, jer neznanje nije, ili kao trolovanje u modernom vokabularu?
Svako dobro

Pe

@Dusan Pavlovic
Jak 141 nikada nije serijski proizvodjen,i potpuno je smesno tvrditi da je Americi,sa najjacom tehnologijom u avijaciji, potreban neki ruski sistem!?
Kako su to Rusi „jednaki ili bolji od Amera“ kad Rusija ne moze da proizvede telefon, kompjuter, a kamoli nesto savremeno?
Svi avioni koje proizvode SU-27/30/34/35 i MiG-29/35 su konstruisani 1970-ih i veoma malo modifikovani.Muku muce sa AESA radarom i modernim raketama.Kosmicki program je ocajan-svako malo pa im padne raketa.
Nikada Rusi nisu bili bolji u podmornicama od Amerike, ni u vreme SSSR, a posebno ne danas.Americke su necujnije i ima ih nekoliko puta vise.
Dakle-nemate nijedan argument osim zamisljene Rusije koja ne postoji na ovoj planeti.Prava Rusija ima dosta kvaliteta, ali oni nisu sigurno u naucno-tehnoloskom smislu, niti u medicini ili nauci.Tu zapadna Evropa,Amerika i Japan,sad i Kina daleko prevazilaze Ruse, i taj jaz ce se povecavati.

Inace, juce je potpisan ugovor za jos 480 F-35 samo za US Airforce
Kako na ovom forumu ljudi veruju sa je „serijska produkcija“ 2 SU-57 za 24 meseca,
evo jedne slike iz fabrike u Teksasu o tome, sta je to zaista „serijska produkcija“:
https://the-drive-2.imgix.net/https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fthe-drive-cms-content-staging%2Fmessage-editor%252F1560359033332-line.jpg?auto=compress%2Cformat&ixlib=js-1.2.1&s=6d16e782dee1848bcfba76470c365924

Du

@petrovic dusan
Nisam ni rekao da je serijski proizvodjen Yak 141,vec da je idejni projekaat predhodnik avionu F35
https://nationalinterest.org/blog/buzz/russian-dna-how-f-35-was-partly-inspired-old-russian-fighter-54217
evo sta pisu Amerikanci sami o tome
i to obratite paznju,stari ruski avion…
ne sumnjam u prodaju F35,ipak ga proizvodi kongloamerat drzava
ali uto cudnije da su morali da osnov aviona pozajme od Rusa.
Dragi imenjace podmornice koje su tise su upravo Ruske,i bez obzira na Vase pristrasno gledanje na stvari,zna se ko je lider u vojnim tehnologijama.
I to od drzave koja nema intervencionisticku doktrinu, a velesila je

Du

Čak to sam zaboravio da napišem ovo:
Luckily for Yakovlev, America’s favorite plucky multi-billion dollar defense contractor raced in to save the day. As the Iron Curtain receded across Europe, defense giant Lockheed Martin started to pour money into Yak-141 program in order to glean some sweet, sweet former Soviet engineering secrets. The two companies allegedly signed an agreement in 1991 (but not revealed until 1995) that outlined funding for additional Yak-141 prototypes, including a plan to fly the remaining operational prototype the Farnborough Airshow in September 1992.

While Lockheed most likely had zero intention of helping produce the Yak-141 for export; it would make more sense that the entire contract was a cover for procuring testing data on the Yak-141 program, including most importantly any VTOL data obtained through years of testing and development. And Lockheed wasn’t the only American organization looking to learn from the Soviet-era VTOL program. Consider this document from 1993 that NASA published on the Yak VTOL technology:
Military hardware that had once been highly classified and the basis for our own defense planning was now openly marketed at airshows around the world…This environment permitted a visit to the Yakovlev Design Bureau, (YAK) for a vertical/short takeoff and landing (VSTOL) technology assessment. Yakovlev is the FSU’s sole Design Bureau with experience in VSTOL aircraft and has developed two flying examples, the YAK-38 ‘FORGER’ and YAK-141 ‘FREESTYLE’”

It’s that critical data that likely helped shape the development of the engine systems that are the heart and soul of the modern F-35.
evo dakle i NASA se bila umešala,a to je samo jedan od primera gde su Amerikanci MORALI da potraže pomoć od Rusa,jer niu imali rešenja

Mi

@Dušan Petrović

Dušane, već sam te zamolio da bar probaš da procesuješ informacije pre nego što napišeš tonu gluposti i okrivljuješ sve da misle da je Rusija najjača i da smo svi pristrani njoj i mrzimo sve ostalo. Što pre se probudiš, to bolje za tebe.

Ignorišeš tj odbijaš da odgovoriš na bilo koje od desetine primera i činjenica koje ruše tvoje ekstremne stavove? Tvoji odgoviri su jako slabi tj tvoja mišljenja i slabo vezani za činjenice koje ti ljudi listaju kao odgovore na tvije prethidne komentare. Znaš kako se to štobradiš onda zove? Trolovalje u najklasičnijem smislu. Zakuvavaš diskusiju i svadju dok ignorišeš realnost i činjenice koje ti ljudi listaju. Nemaš odgovora niti komentara na niti jednu stavku koju smo ti ja ili AL41, D. Pavlović, Dane napisali. Samo blebećeš svoje mišljenja bez obzira na činjenice koje ti iznosimo. Trolovanje je nepristojno.
Tvoj akonse može nazvati odgivir na Yak-141 i amere tj činjenicu koju ne možeš povrgnuti jer se desilo, je da je to smešno jer misliš da je nemoguće. Kad ti neko navede činjenicu, a ti napišeš da je to smešno i nemoguće, to je glup odgovor. Izvini.

Ajd lepo pročitaj i komentariši šta smo napisali gore za F-35, F-22, Su-57 njihovu dužinu razvoja i dokazanu efikasnost recimo, polako ako si u stanju pa probaj da procesuješ ali bez da misliš kako to neki rusofil piše nego kako je to činjenica, pa ako ne veruješ, proveri sam. Ali bez da ti odgovor bude ponavljanje tvog mišljenja kako su efovi naj naj a suhoji sranje, nego konkretno komentariši iznesene činjenice ako imaš argument. Ako nemaš nemoj ni odgovarati, jer smo se tvog ekstremnog mišljenja načitali već dovoljno.

p.s.
Taj link iznad naprimer sa F-35 je slika proizvodnje multinacionalnog projekta koji je najskuplji u istoriji i kao takav veliki problem za mnoge. Što ne napišeš koliko dodatnih milijardi je taj avion požderao da bude eto tu gde je…tek ulazi u ograničenu upotrebu 12+ godina kasnije pored sve američke suoer tehnologije. Tek će kroz nekoliko godina možda biti ono što je na papiru trebalo odavno da bude. Dakle slika ti je da kao dokaz uspeha veliki fail, odprilike kao Informer kad okači sliku Mig-29 i napiše da smo najjači jer imamo xyz. Bravo.

Z

A sta je sa onim Mig41, koj ise valjda „tajno“ pokrenuo…

Odgovori
De

On je predviđen da uđe u upotrebu do 2128 godine.

Pe

@Dexter023 :)))) bice jedan i po serijski primerak.

St

Da li pocetak porudzbina Su-57 znaci da ce se posle 2020.-21. prestati sa narucivanjem dodatnih Su-30 i 35 za VKS?
Sta ce se dalje desavati sa transportnom avijacijom, aviotankerima i AWACS-ima – sto se tice porudzbina i rokova isporuke.
Dosta sporo tece proizvodnja IL-76MD-90A, plus nema naznaka da li ce Tu-214R zameniti IL-20? Da li ce i tu dodji do promene nosece platforme kao kod AWACS-a i aviotankera sa IL-96 na IL-76

Odgovori
Yo

Putin se zeza…
Ne radi se ovde (samo) o parama – već o planu – da ne lupetam kao laik o strategijama, doktrinama i sl., ali je očigledan šablon u novim nabavkama i modernizaciji – i to baš nije dobra vest jer se NATO po tome percepira kao smrtonosni, egzistecijalni neprijatelj za razliku od nekih nedavnih vremena.
Rusi ne samo da planiraju da za 10 godina naprave manje SU-57 nego što se godišnje proizvede F-35, već ne startuju ni masovnu, serijsku proizvodnju svog drugog čuda „najboljeg na svetu“ – T-14 Armate…
Nasuprot tome – ne štedi se na PVO i Kinžale (i prateće Migove), Avangarde i druge rakete i njihove nosače u vazduhu i (pod)mornarici i sl. Skoro sve se vrti oko svojih i tuđih raketa…
Međutim – svemu (ne)navedenom polako ističe rok trajanja sa uvođenjem lasera u upotrebu – pa je i sam Putin ovom prilikom naglasio da će oni obeležiti opremu vojski u 21. veku i istakao prioritet njihovog razvoja i uvođenja u naoružanje…
Verovatno oni trenutno i gutaju pare koje bi otišle na serijske proizvodnje nekih sredstava već predstavljenih kao najbolji na svetu u svojoj klasi…
Ne ulazeći u to ko pravi bolje ili skuplje – čudo je šta Rusija postiže u vojnoj industriji i vojsci sa prihodima kojima raspolaže i koji su uporedivi sa jednom – mada razvijenijom – od 50-ak država u USA…

Odgovori
su

Nista od su57. Zakasnio. Nitko vise ne treba pilote lovce asove.

F35 je pilotski kilav ali je leteci internet server.

Za ocekivati je da rusija pokusava napraviti slicno. No kasno je.

Odgovori
Vl

A šta je Mig 31?
Još od početka proizvodnje on je bio uvezan u sve sisteme koje su Sovjeti a potom i Rusi imali…

Vl

Leteći server u svim vojskama su Avax-i ili njihovi parnjaci. F35 više dođe kao izuzetno skupa i vrlo nepouzdana klijent mašina…

su

Avaks je glomazna kanta sa aktivnim radarom. Glineni golub.

Koncept f35 je ubijes jedan dobijes tri, ubijes dva ia jos sest, ili tako nekako. Distribuiran nadzor i upravljanje. Kao internet u zraku. Internet na zemlji je nastao iz istih razloga.

su

aparat mi se resetirao pa ponavljam:

Su57 je zakasnio jer buducnost nije u odlicnilm lovcima i pilotima asovima.

F35 je leteca patka u tom olruzenju, medjutim to je leteci internet server sa samoobranom. Laseri. Vjerovatno uskoro nece ni trebati pilota; oni u zraku, gore naouruzani sateliti, sa laserima za samoodbranu i nekim drugim oruzjima za napad.

Odgovori
BB

Hoće li se i F35 resetirati u zraku, kao tvoj aparat?

Ma

Pre neki dan citam o Teslinom novom dediciranom procesoru za autonomnu voznju (FSD). Ima mislim izmedju ostalog 12 cortex jezgara i AI modul i moze u realnom vremenu da procesuira video signale sa do 12 kamera. Cini mi se da je to nesto slicno DAS-u u F-35, verovatno znatno naprednije. E sad, kakav je osecaj kad kupis za 50K dolara automobil i u njemu imas elektroniku 30 godina ispred one ugradjene u avion 5. generacije Su-57 koji kosta 50 miliona? Sta hocu da kazem, tehnoloski zaostatak je epskih razmera i nece biti nadoknadjen u ovom eonu…

Al

@Mayer
Ne moras potrositi ni blizu 50k.
Svi mi u svom racunaru imamo „jaci“ procesor nego sto ima F-35 koji je pride najmoderniji borbeni avion trenutno….
Litografija i arhitektura mikroprocesorskih kola u vazduhoplovnoj tehnici mora biti takva da izdrzi ogromne temperaturne promene, udarce, g opterecenja i tako godinama, a kod se pravi najefikasnije moguce jer ne mora biti ni blizu modularan niti prilagodjen za „multitasking“, zato vazduhoplov ima odvojen mission computer, flight computer itd.(i zbog redudantnosti naravno)
Nije to bas tako kao sto si ti zamislio, BMW 750 iz 90ih(E38) je imao vise „kompjutera“ nego Space Shuttle od vise stotina miliona dolara, ali tehnoloski to ne moze da se poredi…
Pogledaj koje mogucnosti nudi FBW i autopilot sistem SU-57 kao npr. prvi put u istoriji vidjeno okretanje u horizontalnoj ravni bez pomeranja visine ili pravca kretanja, sve to u 3 ose, na masini teskoj nekoliko desetina tona pri varijabilnim uslovima, pa to uporedi sa Teslinim autopilot sistemom koji kontrolise masinu na dve ose pri brzinama manjim nego brzina poletanja tipicnog aviona koji pride svako malo ima fatalnu gresku, pa ces skontati da je to smejurija, ne za jedan SU-57, nego i za L1011 od pre 50 godina. Uzmi samo matematiku stavi na papir pa ce ti sve biti jasno.
99% ljudi ovde nema fundamentalno razumevanje elektronike i telekomunikacija, kamoli masinstva, robotike i sl. a stalno komentarisu neku tehnologiju koju ne mogu ni izbliza razumeti

Ma

@Al-41F1

Ja pisem o komercijalnom uredjaju koji se nalazi na trzistu i u koji je stavljena elektronika koju Rusija ne moze da proizvede niti da kupi jer joj realno nedostaje tehnologija, industrijska baza i pristup trzistu (pod sankcijama je) a ti mi kontriras sa nekim urbanim legendama o SU-57 (under development 13+ godina) koje okolo siri ruski soft power. Na kraju krece diskvalifikacija glede nedostatka fundamentalnog znanja??? Ja sam studirao na ETF u BG sto je nasa najbolja skola za te stvari i uradio master u inostranstvu te radim aktivno u IT vec 20 godina…

Al

@Mayer
Najskrenije svaka cast na diplomi, onda savrseno znate razliku u potrebama na civilnom i vojnom trzistu.
Nigde nisam rekao da iko siri „soft power“, ali bukvalno nigde! Nego da je tehnolosko resenje za FBW ocigleno i vise nego dovoljno napredno kad dozvoljava onako upravljanje avionom i ne moze da se poredi ni sa jednim sistemom iz auto-industrije jer nije isto raditi sa 30 tona u 3 ose pri varijabilnim uslovima i sa 2 tone u 2 ose na zemlji. Autonomna voznja ima druge probleme, jer kod automobila najveci izazov su drugi automobili koji medjusobno ne dele nikakve informacije, nisu kontrolisani od strane profesionalaca najcesce niti rade u nekom homogenom centralno-kontrolisanom okruzenju kao sto je to obicno vazdusni prostor i zato im za autonomnu voznju trebaju tehnologije iz razlicitih disciplina, uostalom znate to i sami….a Tesla taj problem najverovatnije resiti nece jer ce gotovo sigurno ostati bez kesa.
A to da Rusi nemaju industriju mikro-kontrolera za civilne potrebe, pa to jedino nepismeni ljudi ne znaju i ne znam sta ste postigli s time?
SU-57 je inferioran proizvod u odnosu na recimo F-16 jer Rusija nema Teslu ili Intel????? Bukvalno nigde veze.
Kao sto sam vec rekao, BMW 7 je imao tehnicki mocniji kompujter od nasinog najnaprednijeg proizvoda i…sta onda kad za ovaj drugi je uslo vise novca i truda samo u proucavanje materijala nego u celu fabriku BMW-a, da ne idemo dalje i sta bi im recimo najnovija intelova tehnologija bez prethodno utvrdjenog znanja na ostalim poljima pomogla?
Nemacka moze da napravi i bitnije proda I8, S600 Maybach, Vejrona(iako se kao sklapa u Francuskoj) a Ruska Lada je na nivou Renoa sa kraja 90ih, ali zato ta ista Rusija moze da napravi SU-35 samostalno ili TU-160 dok Nemacka nije mogla EuroFightera da napravi bez tehnologije ostalih zemalja, koji je pritom totalno nepuzadan i sta joj je vredelo neverovatno znanje u autoindustriji u poredjenju sa Rusijom?
Drugi prioriteti prosto. To pljuvanje po Rusiji kao da su pecinski ljudi je stvarno smesno kad su onolika riznica znanja sto vi kao inzenjer treba najbolje da znate.
Svaki trud je za postovanje jer da nije, ne bi se tolike zemlje oslanjale na proizvode ruske vazduhoplovne industrije. Inace bi ih davno sravnili sa zemljom i oduzeli nuklearno naoruzanje.
Ja stvarno volim Ameriku, ali vise me impresioniraju dostignuca Amerike sa kraja 19. i pocetka 20. veka nego posle drugog svetskog rata. Jer im je industrija ostala doslovce netaknuta, pokupili su najbolje inzenjere sveta i pored toga Evropa zajedno sa Rusijom i Japan su postigli sta su postigli na svim poljima samostalno(narocito Japan). Pogledajte Japansku zeleznicu u odnosu na Americku koja je ostala u u 80im godinama proslog veka. Dosta kljucnih sistema u F-35 ne bi radilo da nije stranih partnera, prvenstveno Japana, dok Rusi taj isti SU-57 razvijaju tehnoloski potpuno samostalno sa neuporedivo manjim finanijskim sredstvima…. Ali nema veze, imate formirano misljenje i to je sto je. Nisam mislio licno da vas uvredim, sorry.

su

A sta da radi pilot zasljeplen sa 1,5 kw laserom, osim sto instant pocrni.

Ba

@Mayer

Samo da priupitam zbog čega ameri ne naprave bolji PVO sistem dugog ili kratkog dometa? Zbog čega „dopuštaju“ rusima da ih ruše na mnogim tržištima u ovom segmentu zbog toga što nemaju proizvod sličnih karakteristika? Šta je sa protivbrodskim raketama i njihovim sistemima vođenja, gdje je Rusija takođe (po brojnim izjavama gomile ljudi iz USN) daleko ispred. Kako je to moguće kada su pod sankcijama i nemaju „12 korteks jezgara“:), odnosno industriju potrošačke elektronike? BTW, čisto kao tema za razmišljanje: Glavni strateški partner Rusije, najveći uvoznik ruskog naoružanja, te generalno globalni saveznik je Kina, zemlja koja je svjetska meka i medina potrošačke elektronike, složenih elektronsko-kibernetičkih sistema i vještačke inteligencije.

Yo

Rusija prednjači u uvođenju lasera – Peresvet je prvi takav sistem zvanično uključen u naoružanje.
F-35 ima svojih prednosti u detektovanju ciljeva na bojištu i transfer/razmenu podataka u realnom vremenu, ali mu vazdušni boj nije prioritet – to radi F-22 koji Ameri nikome ne daju.
Svi su oni poodavno umrežili svoja oružja, pa čak i automatizovali njihova dejstva veštačkom inteligencijom od nivoa voda pa naviše – poodavno izvode takve vojne vežbe u kojima oficiri praktično biraju opcije koje im program ponudi – što ima svojih prednosti čije i eventualne mane budu umanjene ili eliminisane brzinom koordinisane reakcije.
Americi treba zatezanje odnosa da bi militarizovali budžet i imaju prednost u nekim segmentima, ali nikako toliko da bi se Rusija mogla potcenjivati, ali ako zadrže trend uvećanja vojnih izdvajanja – za 10-ak godina bi mogla biti izrazito superiorna u odnosu na sve druge zajedno…

Ma

@Banja Luka

>>Samo da priupitam zbog čega ameri ne naprave bolji PVO sistem dugog ili kratkog dometa?

Nemam pojma. Ja sam podelio vest vezanu za jednu veoma naprednu komponentu iz domena potrosacke elektronike vezanu za autonomnu voznju jer me zanimalo zasto recimo SU-57 ne poseduje tako nesto (kao DAS na F-35) a ti mi sad dolazis ovde sa S-400???

Ma

@Yoda

>> Rusija prednjači u uvođenju lasera – Peresvet je prvi takav sistem zvanično uključen u naoružanje.

Zasto ga nisu pokazali u akciji? Ah da, vojna tajna, naravno.

Interesantno je da ti ovde spominjes „zvanicno ukljucenje u naporuzanje“ dok RT pre par dana citira Putina koji spominje decembar 2019: „Putin said that the government will study the first practical results of the laser system Peresvet’s performance when used by the military. The cutting-edge weapon formally entered test service in December.“

Pe

Rusija nije ideoloska zemlja, ne pokusavaju da dokazu da nesto umeju , vec je bazirano na novcu.
Zasto da ulazu milijarde u razvoj elektronike kad mogu da kupe za delic tog novca.
Iako Rusija u stvari proizvodi mikroprocesore,Elbrus,za vojne potrebe.Ali ih nema u gradjanskoj verziji, i malo ih je.O nekom paritetu sa zapadom nema govora.

Na kraju krajeva,Rusiji uopste ne treba stealth lovac, jer nemaju potrebu ni nameru da upadaju u vazdusni prostor drugih zemalja.
Za ove susede,kao Ukrajina,Gruzija i td- imaju dovoljno SU-27 koji bi sjajno obavili zadatak.Jedino vojska i vojni lobi vuraju taj SU-57 jer njima trebaju drzavne pare .
Putin ih vesto zavlaci vec godinama i ne da pare na gluposti.Naravno da on bolje od nas ovde zna koje je stanje u Rusiji…
Sa NATO nema govora da ratuju, jer je onda u pitanju rizik nuklearne eskalacije.
Kao sto smo videli-na bombardovanje Sirije Rusi su odgovorili- cutanjem.I pametno,Sirija nije vredna rizika rata sa USA i NATO.

@Petrovic Dusan
„Sa NATO nema govora da ratuju, jer je onda u pitanju rizik nuklearne eskalacije.“

Ako si veš upućen trebao bi da znaš da sa Rusijom nema rizika od nuklearne eskalacije – postoji samo rizik od samoubistva eventualnog napadača. Ako se, nedaj bože desi biće verovatno gotovo i za sve nas.

Pe

@Perimetar Niste uopste u pravu-Rusija neminovno gubi u nuklearnom sukobu, iz prostog razloga sto je 99% populacije rasporedjeno u veoma malom,tzv Evropskom delu Rusije.
Naprotiv, Amerika je ravnomerno rasporedjena, i veci deo stanovnistva bo preziveo.
Zatim, Americka tehnologija je dosla do okidaca za nuklearnu eksploziju na svega par metara od zemlje, dok Ruske eksplodiraku daleko vise, nekoliko stotina metara u vazduhu nad ciljem.
U slucaju napada na zasticene silose sa raketama-ovo i te kako ima vaznost.
Osim toga,SSSR je gradio tri silosa na jednom pogonskom agregatu ,a Amerika -svaki zasebno.
U prevodu- amerika jednom nuklearnom bombom unisti 3 ruske.
Rusija mora da upotrebi dve, ili vise raketa, da unisti jednu Americku.
Ako znate matematiku, videcete kolika je prednost na strani Amerike.
Dalje-Amerika ima daleko vise i daleko savremenijih satelita kojima 24/7 posmatra Rusiju, pa bi prvi shvatili da je rec o pripremi za nuklearni udar, i preventivno unistili Rusiju u pokusaju da lansira udar
Trece-americke podmornice si daleko superiornije tehnoloski od Ruskih – uvek su bile – i lakse ce uloviti i unistiti Ruske posmornice sa nuklearnim raketama, nego obrnuto.
Americka bombarderska eskadrila je daleko nadmocna od zastarelih 5-6 TU160 koji su lak plen za lovce USAF
Ne kazem da Rusi ne bi pogodili Ameriku-imaju dovoljno raketa da ucine ogromnu stetu Americi- ali bi Amerika uspela da znacajno umanju udar,a Rusija bila totalno unistena zauvek i ne bi preziveo niko.
Ovo je i odgovor na naizgled kukavicku Rusku politiku- kao cutanje u Siriji na Americko bombardovanje, kukavicke akcije u Ukrajini i td.Ne smeju rizikovati eskalaciju sa Amerikom, osim u slucaju odbrane invazije na Rusiju.

Ha

Ma kakvi laseri to je vec prevazidjeno F 35 ce obarati pomocu misli i to u prvoj fazi a u drugoj fazi modernizacije samo paljenje aviona na pisti vec izaziva padanje neprijateljskih aviona na bilo kojoj tacki na planeti.

Odgovori
ma

Koliko proroka na ovom portalu prevazisli i baba Vangu. Izgleda da Mayer,Dusan i pojedini imaju telepatske moci pa sve znaju. Koliko ce Rusija imati Su57,hoce li imati motor 5te generacije,ima avion nitne nema nitne,imace AESA radar nece imati AESA radar,imace kompozitne materijale nece imati kompozitne materijale…..? Smehotresna olimpijada. Borbeni avion nije maneken ili modeling za modne piste. Pogledajte bilo koji lovac prilikom sklapanja ima li nitni ili ne? A onda dolaze razni premazi i stealth materijali. Najbitnije je to da Rusija svakim danom sve vise ekonomski i vojno jaca, a na veliku zalost nato lobista. Mayer rece da Rusija nema strucnjaka za visoke tehnologije pa bih mu predlozio da se preporuci kao veliki ekspert da pomogne rusima da ovladaju tim tehnologijama.

Odgovori
Ma

@mateus

>> Mayer rece da Rusija nema strucnjaka za visoke tehnologije

Nonesens, ja to nisam nigde napisao! Naraavno da zemlja od 143 miliona stanovnika i sa tehnickom kulturom nasledjenom jos iz SSSR-a ima razne strucnjake ali nedostaje kadra u aerospace i vojnoj industriji jer su plate u poredjenju sa energetikom male. Da odredjene tehnologije odnosno industrijska baza, proizvodni kapaciteti i knowhow nedostaju to je odavno poznato, bar onima koji objektivno sagledavaju stvari, Sputnik i RT gde se ti informises o velikim uspesima ne pisu nikada o tome. Jednostavno, tesko je imati kvalitetne elektronske komponente za npr. vojnu avijaciju a nemati u celoj drzavi firmu kao sto je recimo Intel ili Samsung, u stvari nemati uopste industriju potrosacke elektronike.

Pe

@mateus kao neko ko je godinama ziveo i radio u Rusiji,imam ne“prorocke moći“vec objetkivno poznavanje stanja u Rusiji, njihovog mentaliteta i sistema u drzavi.
Zbog toga,a i jer savrseno vladam Ruskim jezikom, na kome sam zastitio kandidatsku disertaciju, imam dosta vise uvida u to, sta se zaista dogadja u Rusiji, od vecine ljudi na ovom portalu.
Sami Rusi uopste nisu blesavi i sve im je ovo jasno, o cemu pisem.Stavise, Ruske novine objavljuju iste ove podatke koje sam ja naveo, te kritikuju svoje vlasti za korupciju i razvlacenje drzavnih para na razne sumnjive vojne programe, kao sto je SU-57.
Od 30 godina ulaganja, ne leti ni jedan jedini avion 5 generacije.Samo imaju desetak test primeraka,i nijedan nema motor 5 generacije, ni stealth.
Mislite li da su ljudi idioti u Rusiji, i ne vide da je F-22 i F-35 bolji?Serijski uradjen i odavno u jedinicama?

Ni

Американци су свакако сила број 1 али је очигледно, по њиховој неровози, да их Руси и Кинези сустижу. Какав је Су 57 и колико ће коштати тешко је прогнозирати јер је цијена која је поменута, цијена „голог“ авиона без оружја и опреме, за руску војску. Авион који има, према јавно доступним информацијама 6 милиона линија кода је свакако далеко изнад студирања на ЕТФ у Бг и мастера било гдје. Авион као Су57 је компомис и збир много технологија и свакако је врхунски авион 5те генерације. Расправљати о томе да ли је руски војно-индустријски комплекс способан да направи ово или оно је беспредметно, могу све што им треба, заокружују полако и електронику. Заправо, тек су санкције које је увео запад указале на потребу потпуног ослањања на домаже ресурсе у производњи алатних машина, електронике, нарочито базне, тешких мотора који се нису производили у Русији,гасних турбина, компесора ниског и високог притиска итд.

Odgovori
Ma

Linije koda se doduse spominju po netu-u kao neko poredjenje sa F-35 ali to ne znaci nista, odnosno zavisi ko je kako i sta brojao. Neka business aplikacija razvijena u recimo u Java „okruzenju“ moze da ima 1+ milion linija koda, ako se racunaju i biblioteke koje ulaze u „solution stack“. I airborne kompjuteri, recimo taj u Su-57 IMA-BK, delom koriste open source C/C++ biblioteke.

Kina do Nixon-a, Severna Koreja, Kambodza, Albanija i slicne zemlje izvrsno su se razvile u uslovima (samo)izolacije, nema razloga da RF ne uspe u tome…

st

Ko moze da mi odgovori:
koliko putnickih aviona,automobila proizvode jedni a koliko drugi
cije automobile,avione kupuju Rusi
koliko mogu da ih proizvedu Rusi a koliko Ameri
ko nosi ciju garderobu
voze li nasi RUSOFILI lade ili nesto drugo

Ni

@Mayer
Немам намјеру да браним Русе, имаш проблем да будеш реалан бар мало, очигледно имаш стимулацију за то јер жар коју показујеш у коментарима ријетко кад је бесплатна.
@stavor
Овдје се прича о војној техници, а у њој је Су 35 = Мерцедес, шљем и панцир = Гучи, Армани или Зара ако ти је лакше….да Руси не раде паметно, ови што вриште не би вриштали оволико, поготово наши АНГЛОФИЛИ.

Mi

Deco draga ruski vojinik jurisa na ura a americki na herojin pa zato i drze nase Kosovo to im je magacin za nedaj boze problema u Evropi
sto se tice avijacije i to vojne tu su Rusi u prednosti jer oni nemaju multi nacionalne konpanije koje uzimaju abnormalni profit od proizvodnje naoruzanja i nemojte se sekirati za njih ka i za Kineze vrlo brzo cete zaboraviti da uopste postoji neka americka prednost kad je avijacija vojna u pitanju

Odgovori
Pe

Buduci da sam podvrgnut kritikama na ovom forumu kao“anti Ruski“,navodim svoj izvor,dnevne novine u Rusiji,koji jasno pise,u Rusiji,na Ruskom, da „zbog sankcija Rusija nece izraditi SU-57 od kompozitnih materijala nego od metala“ i da ce zato cena biti 20% manja“
https://m.lenta.ru/news/2019/05/17/su57/

Datum-17.maj 2019 a danas su ponovili ti vest,i navode izjavu konstruktora da ce SU-57 biti 5++ (dva plusa) pokolenja.
Cini se da nikada nece biti ni 5 pokolenje, sa metalnim trupom…

Odgovori
Is

Crni Dušane, pa ti se zaista sve više zatrpavaš. A kritike ostaju, jer ne samo da si rusoskeptik, nego si pravi fanatik Zapada.

Eto, sad ovaj izvor koji nam šalješ, a koji ti je relativno slab argument. Zašto? Pa, zato što je u jednom od članaka urednik portala MilitaryRussia.ru nagađao o uticaju američkih sankcija na konstrukciju Su-57. U drugom je konstruktor govorio o budućnosti Su-57 i napravio paralelu sa Su-27 i Su-35.

Eto, od jednog nagađanja praviš činjenicu. Iskreno se nadam da se neće ostvariti, inače ćeš pući od zadovoljstva…

Pe

@ne vidim sta je sporno,Vas Ruski ocigldedni nije dobar.Veoma jasno pise da sankcije znacajno uticu na kompozitne materijale i sve sto se od njih pravi putnicki MC21 i SU-57.
Zatim, navode da je nacin sa se smanji cena-izrada od punog metala aviona su-57, umesto od kompozita.
A danas je izasao i video prvog serijskog SU-57 (ako se moze nazvati“serijom“ dva aviona za 12 meseci)

https://bmpd.livejournal.com/3659223.html
Lepo se vidi da je avion od punog metala.
Dalje-ovaj ima „prelazni“ motor starog tipa.

1/avion nije kompozitni
2/avion nema motor koji bez forsaza leti nadzvucno
3/avion nema karakteristike stealth (zatvoreni mlaznjaci itd)

Ovo su samo ciste cinjenice, potvrdjene izvorima i video snimkom.
Mozda da malo ucite Ruski jezik pre komentarisanja?

Ni

@Petrović Dušan
Да ли ти мислиш да су се Руси у било којој варијанти ослањали на композите из Америке или генерално са запада као на дугорочно рјешење. Стратешке одлуке се и зову стратешке. Има добар филм о мотању Топола М, композити.
Они то већ раде, недовољно али се диже производња.

Is

@Petrovic Dusan

Jeste da ne znam ruski, ali na tvoju žalost imam prijatelja koji ga savršeno zna, pa ga zamolio za prevod, nakon čega sam uporedio tvoje izjave i prevod članka. Eto, neko te ovde nazvao lažovom, a ja sad to mogu i da potvrdim.

Jedino ti je tačna činjenica za problem „crnog krila“ na MS-21, preciznije da mogu ostati bez istog zbog sankcija SAD. Za Su-57 se govorilo o kompozitnim materijalima kao kritičnim materijalima i šta bi sankcije mogle izazvati, ali je na kraju urednik tog portala rekao da je njegovo mišljenje samo pretpostavka. Dakle, nije 100% siguran šta će se desiti.

Na kraju, uskoro mi se vraća prijatelj avioinženjer, pa ću imati priliku da i sa njim porazgovaram o Su-57. Dotad pretpostavi da će tvoje činjenice biti oborene, jer izvore tumačiš svojevoljno, a video snimak pokazuje samo mali deo početne faze proizvodnje.

Kao što vidiš, iako sam imao hendikep, odgovorio sam ti na komentar. A ti možda znaš ruski, ali ne čitaš ceo tekst.

Pe

@istočnik Ja sam upravo to i rekao-da ne mogu da naprave cak putnicki avion jer nemaju kompozitne materijale, a kamoli su-57.
A ako kazu da odjednom „mogu i jos jeftinije “ pa sta drugo moze biti?
Pretpostavka je da ce na necem ustedeti a nema sta da bude.
Ne mogu da ustede da naprave avion bez jednog krila,pa je zato 20% jeftiniji.
Ili da leti na navijanje?
Ocigledno je usteda na racun materijala od kojih ce biti napravljen.
E sad, ako znamo da imaju problem za kompozitom i za obican civilni avion, a najavili su veliku ustedu u izradi SU-57….
2+2=4
I dodatno objave video gde se lepo vidi kokpit is cistog aluminujuma.
Samo, kad Srbi zele da veruju da je Rusija sjajna u svemu, ne vredi ni da vam licno Putin da planove aviona gde lepo pise“aluminijum“-opet bi tvrdili da je bolji od serijski proizvedenih i davno uvedenih u vojnu sluzbu zapadnih aviona, jer tako zelite da verujete.

Do

@Petrovic Dusan

Svi na zapadu veruju u superiornost Rusije u poslednje vreme, možda bi trebalo malo više kod njih da budeš, da ih razuveriš.

Be

Dobronamjerni,
Ti se jamacno salis

Do

@Beduin

S jedne strane deluje tako, ali s druge strane dosta zavisi od toga šta misliš o izvorima koji pišu tako, recimo The National Interest, Australian Aviation Magazine, …

Pe

@Dobronamerni savetodavac pa i ne postoji nikakva vojna superiornost Rusije, u to niko ne veruje,a ni sami Rusi.
Zato si svaki put mudro“zadremali“ kad god je Amerika ubijala Ruske specijalce po Siriji ili bombardovala Asada…nikada nijednu raketu nisu ispalili.
Sigurno jer su superiorni.
A onda snime film o tome, kako su Rusi spasili aerodrom u Pristini!
A cuvala ga VJ, i nasi vojnici su te bedne Ruse pustili da udju, kao decu.

Sv

@Petrovic Dusan
Odakle Vam taj podatak da je Amerika ubijala ruske specijalce, gde ste to iskopali? U celoj toj frci u Siriji dogodio se jedan incident kada su americki avioni bombardovali grupu placenika sa teritorije bivseg SSSR-a. I to je sve. Zar stvarno mislite da bi Rusi precutali na napad na svoje vojnike? Ako zaista tako mislite onda se u najmanju ruku vasi komentari mogu podvesti pod ‘detinjaste’. Rusi ‘satiru’ raznorazne ‘opozicione frakcije’ koje su amerikanci obucavali i naoruzavali, i zamislite sad da neko kaze: Amerika mudro drema dok joj Rusi tamane specijalce…Ocigligledno komentarisete nesto o cemu pojma nemate, u najmanju ruku!

Be

Zemlja bogata ugljikohidratima ne bi smijela imati problema s kompozitnim materijalima koji su nista drugo nego ugljicna vlakna.

Da li Sam propustio nesto u ovoj prici?

Odgovori
ma

Dusane z
r ti ne rece da ce biti samo dva proizvedena lovca SU57????? Kako covek da ti veruje?????
I na kraju da te obavestim da se ne sekiras previse posto zivis u Rusiji a nisi obavesten a to je da ce SU57 imati sve ono sto je predvidjeno po planu i programu ukljucujuci i tvoje famozne kompozitne materijale.

Odgovori
Pe

@mateus do kraja 2019 ce biti proizveden 1(jedan) serijski avion,a do kraja 2020 jos jedan (1) cime ce do 2020 broj serijski proizvedenih SU-57 biti dva(2)
Ocigledno je da Rusi koriste termin“serijska proizvodnja“ samo u propagandnom cilju, posto dva aviona za 24 meseca nisu serijska proizvodnja.
Ova dva prototipa (jer to su prototipi u sustini) imace metalnu konstrukciju i motor koji je odavno u upotrebi.Znaci-nece biti 5 generacija
Ako pazljivo pogledate-Rusu obecavaju vec 10 godina „16 serijskih do 2016“ pa „12 serijskih do 2019“ a danas imamo svega dva,i do 2020.
Vi sad mislite da ce stvarno napraviti 76?
Posle toga sto su 10 puta otkazali i promenili broj aviona?
U Americi je receno da su smanjili broj F-22 na 187 jer nemaju suparnika posle raspada Sssr a skupi su.Proizveli su od 2004-2008 187 i zatvorili proizvodnju.
Za cetiri godine,sto je oko 45 aviona godisnje, sa najsavremenijom mogucom tehnologijom.
Nijedan avion nije kasnio, rokovi ispostovani, svi avioni su dan danas u sluzbi osim par koji su pretrpeli udese.
Zato sto je Amerika ozbiljna drzava, vojna super-sila i ekonomsko-tehnoloski najjaca zemlja na planeti.
Nemam dokaz, ali kao neko ko zna Ruse i Rusiju-na programu razvoja SU-57 je gomila ruskih cinovnika sagradila sebi vikendice i poslale decu na studije u Britaniju i Ameriku.
To je prava Rusija,a ne ovo sto misle ljudi na forumu.

ma

Dusane da li znas sta su to kompozitni materijali uopste?????

Odgovori
Pe

@mateus
Evo slike iz danasnjeg clanka o tome, kako se proizvode kompozitni materijali u Rusiji:
https://ic.pics.livejournal.com/uacrussia/47969255/255102/255102_800.jpg
iz originalnog clanka respektabilnog bloga bmpd
https://bmpd.livejournal.com/3670725.html
Primetno je da je pod prljav, dok je sam materijal na drvenim daskama.
Znaci, nije da ne proizvode, ali je to nekoliko desetina godina zaostalo za fabrikom gde prave F-35 gde je sam pod fabrike napravljen savremenije od bilo cega u Rusiji (napravljen je tako, da odbija i slucajnu prasinu,ceo prostor je savrseno kontrolisan,sterilan itd)

ma

Dusane nisam ti trazio slike ili clanke i sanitarnu ispekciju, vec odgovor na prosto pitanje. Sta su to kompozitni materijali?????

Odgovori
ma

@Dusan
Kao sto sam i ocekivao Dusan nema odgovor na postavljeno pitanje ali zato je pun Pentagon propagande!

Odgovori
Pe

@mateus to sto Vi nazivate „Pentagon propagandom“ leti i rusi sve avione koje Rusija proizvodi u svim sukobima od 1945.
„Pentagon propaganda“ je u serijskom proizvodnji i pravim ratnim dejstvima.
Naprotiv, Ruski SU-57 tek treba da bude uveden u sluzbu kada naprave prvu“seriju“ id dva (2) primerka, za sta im treba tacno 24 meseca.I poslednji put je ruski avion srusio vojni avion zapadne proizvodnje pre vise od 40 godina…(Izrael-Egipat)

ma

Dusane kompozitni materijali??????????

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

@Boki Zanimljiv podatak u vezi Iljusina 76, ako je tacno, napokon objasnjava ovaj novi momenat saradnje sa Egiptom

20. Jul 2024.Pogledaj

Pravednik na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Normalno. Nije rekao finalizuje ugovore, nego pregovore. Polako bit će tu političkih uvjeta još

20. Jul 2024.Pogledaj

Amater na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Ja mislim da nam treba Update na T6 šta sve naša Vojska ima danas, i da se to uporedi sa 2005 ili 2015. Rast je nestvaran. Nedavno sam se na internetu pokačio sa ljudima jer sam napisao da je Srbija nikad jača. Ljudi se bune, psuju me. Ja ih lepo pitam koje godine je Srbija…

20. Jul 2024.Pogledaj

Amater na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Ok... 3,000,000,000 na 6.000.000 Srba. To je 3000/6 = 500 Za 500 Evra mojih para (*ne ide linearno, realno nije ni 50 mojih), baš mi je merak da imamo lepe avione

20. Jul 2024.Pogledaj