BEG airport status
Rusi ponovo razvijaju antisatelitsko oružije koje će nositi nova verzija lovca-presretača MiG-31 MiG-31 nastao doradom verzije MiG-31DZ sa gabaritno-težinskim modelom protivsatelitske rakete.

Rusi ponovo razvijaju antisatelitsko oružije koje će nositi nova verzija lovca-presretača MiG-31

Ruski lovac-presretač MiG-31 izabran je kao nosač još jednog zanimljivog naoružanja. Nakon hiperzvučne rakete klase vazduh-more (zemlja) sistema ‘’Kinžal’’, nova specijalna varijanta ovog aviona moći će da koristi i tzv. protivsatelitske rakete čija oznaka kao i karakteristike još uvek nisu poznate.

Još 2016. godine na aerodromu Žukovski kod Moskve primećen je posebno dorađeni avion čija se namena nije znala do pre par meseci kada je isti primerak uočen sa modelom do tada neviđene rakete za koju se prvo pretpostavljalo a zatim i utvrdilo da će služiti za uništavanje satelita.

Za avion sa evidencijkim brojem 81 ‘’plavi’’ koji je na fotografijama spotera primećen sa gabaritno-težinskim modelom (GTM) nove protivsatelitske rakete , prvo se mislilo da predstavlja osavremenjenu varijantu lovca-presretača sa oznakom MiG-31BM, zatim da je to MiG-31K koji je dorađen za potrebe isptiivanja raketnog kompleksa ‘’Kinžal’’.

Kada je na njemu uočen GTM rakete koja se razlikuje od do sada svega viđenog počele su špekulacije o nameni kako se ispostavilo, sasvim nove verzije ‘’tridesetjedinice’’.

Prema izjavama vazduhoplovnih stručnjaka iz Rusije, opitni letovi sa modelom ovog oružija započeli su još u februaru ove godine a zanimljivo je da su oko mesec dana pre toga iz američke vojne obaveštajne uprave J-2 saopštili da će Rusija i Kina do 2020. razviti tehnologiju koja će omogućiti uništavanje pojedinačnih satelita.

Takođe u februaru ove godine, direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Den Kouts podneo je izveštaj u kome je posvećena velika pažnja razvoju ovakvog naoružanja u Rusiji i Kini.

Američka televizija CNBC je pre par dana, pozivajući se na tri izvora iz američkih obaveštajnih krugova, prenela informaciju da će nova ruska vazduhoplovna raketa za uništavanje komunikacionih i izviđačkih satelita u nižoj orbiti Zemlje biti uvedena u upotrebu 2022. godine.

CNBC je takođe objavio da su opitni letovi nove varijante MiG-a 31 započeti u septembru ove godine kada je avion leteo sa modelom, što je, kako se navodi urađeno kako bi se proverila kompatibilnost aviona i rakete. Takođe preneto je i da bi prvi letovi sa pravom raketom kao i opitna lansiranja sa aviona trebalo da započnu u 2019. godini.

Ideja i koncept o kinetičkom vazduhoplovnom oružiju za uništavanje satelita nije nov. Tokom 80-tih godina prošlog veka na takvim sistemima su radili SSSR i SAD ali sticajem okolnosti oni nisu uvedeni u operativnu upotrebu.

U SSSR je tada razvijan avijacijski kompleks protivkosmičke odbrane 30P6 ‘’Kontakt’’ koga je činila protiv satelitska raketa 79M6 koju je nosio posebno dorađeni lovac-presretač MiG-31D (varijante Izdelije 07) koji je napravljen u svega dva primerka odnosno prototipa.

Za otkrivanje i obeležavanje ciljeva bilo je planirano da se koristi radarsko-optički kompleks 45Ž6 ‘’Krona’’ za raspoznavanje kosmičkih objekata koji je postavljen na poligonu Sari Šagan. Letna ispitivanja rakete 79M6 sistema 30P6 ‘’Kontakt’’ na avionu MiG-31D izvedena su jula 1991 ali su nakon raspada SSSR-a radovi na ovom komplesku prekinuti.

Sa druge strane SAD su još 1978. započeli sa razvojem svoje rakete. U programu Air-Launched Miniature Vehicle (ALMV) raketu ASM-135 ASAT razvijala je firma LTV Aerospace a za nosač je izabran lovac F-15A. Prvi optini let sa raketom izveden je 1982. a prvo lansiranje protiv pravog cilja odnosno satelita izvedeno je 1985. kada je uništen satelit Solwind P78-1 na visini od 555 km. Proizvedeno je ukupno 15 raketa od kojih je pet lansirano u periodu od 1984. do 1986. a projekat je otkazan 1988. godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mr

Očito će PAK-FA puuuuno kasniti! Zato se oživljavaju stari projekti i poboljsavaju se maximalno ubojita sredstva na starim platformama!

Odgovori
To

Mig 31 je specifican avion u ruskom vazduhoplovstvu. Znacajno je superiorniji od ostalih tipova vazduhoplova, bas zbog brzine, visine i snage radara i motora, i mogucnosti nosenja gabaritnog naoruzanja. Pak fa ili ti Su-57 nikad nemoze preuzeti ulogu od mig31, iz vise razloga izmdju ostalog zrtvovane su odredjene perfomanse radi steltnosti samog aviona. Mig 31 ce ostati u upotrebi i bice moderniziran stalnjo, dok se ne nadje njegova zamena, sto nce uskoro sigurno , a to ce biti najverovatnije Mig-41, na kojem se radi i koji ce biti 5+ ili cak i 6 generacija. imace mozda i najmocniji radar i motore i sostvarivati dosad nevidjene brzine i domete za lovacke avione.

Du

Su-57 ima da pošalje stealt do koša,na Instagramu pojavila se fotografia Raptora uhvaćenog nad Sirijom od strane Su-35.

Ci

sasvim jednostavni razlozi zbog kojih se forsira modernizacija starijeg naoruzanja…. prvo razvijati ovakav sistem na SU-57 je preskupo, a i Su-57 nemoze da se meri u odredjenim karakteristikama sa Mig-31 koji je zbog svojih karakteristika i izabran evo vec drugi put da bude nosac specificnih raketa…
drugo mozda i najbitnije je to da se modernizacijom ne trosi ogromna svota novca, dakle ne ulazi se u trku naoruzanjem…. u toj trci su prosli put rusi izgubili, a po svemu vidjenom naucili su lekciju… Su-57 kasni opet iz jednostavnih razloga…. skup je to projekat koji ce biti zavrsen svakako malo kasnije…. uostalom apsolutno sa svojom rastucom flotom su-30sm, su-35s rusi mogu jos uvek da odgovore na sve izazove koje se pred njih stavljaju…. dakle da sumiram. nije nista cudno u svemu ovome, po meni je pametno kako rusi rade, a nezaboravimo i sankcije koje su im nametnute. netreba njima nova trka vec osiguranje svoje bezbednosti…

Jo

I eto , sve-mir , i zvanično prelazi u sve-rat.

Odgovori
Ig

Vrlo interesantna vest jer donosi nove aspekte starih koncepata. Nameće se pitanje čemu razvoj ASAT u ovom pravcu kada je od 2013 naovamo ispitana serija satelita od kojih je prvi bio KOSMOS-2499. Ovaj satelit, lansiran krajem 2013 je tokom 2014 i 2015 izveo niz kompleksnih orbitalnih manevara pri čemu je prilazio izuzetno blizu raznim objektima (uglavnom ostaci starih satelita) ali je i poslao slike iz blizine jednog aktivnog američkog vojnog satelita. Nakon serije manevara je „uspavan“ da bi tokom 2016 ponovo bio reaktiviran! Kompleksnost i perzistentnost orbitalnih manevara rezultirala je time da oktobra 2014 amerikanci nekoliko puta dnevno proveravaju njegovu poziciju što je prvi put u istoriji ! Iako se ovom satelitu mogu pripisati i funkcije održavanja i popravki drugih satelita više je nego očigledno da ima sav potencijal da bude (a verovatno i jeste) ubica satelita. Nakon KOSMOS-2499 lansirana su još 2 takva satelita od kojih poslednji, KOSMOS-2504, sa navodnim dodatnim unapređenjima. Ostaje da se vidi čemu onda, pored ovih satelita, i razvoj rakete koju bi nosio MIG-31. Da li je u pitanju potreba za sistemom brzog reagovanja ili je pak neka druga opcija u igri. Rusi su poslednjih godina pokazali da im sprega sistema nije strana i da ista može dati dobre rezultate. Tipičan primer za to je sprega S-400 i SU-35 koji zajedno predstavljaju jak asimetričan odgovor na lovce 5 generacije. Ne bi me iznenadilo da upravo ovaj „novi“ MIG-31 sa ovom raketom bude zapravo u sprezi sa S-500 koji je takođe u razvoju. Naravno, presretanje i uništavanje balističkih raketa i hipersoničnih oružja nisu opcija ali presretanje visokoletećih aviona i satelita koji tangiraju krajne domete S-500 jeste. NATO doktrina se bazira na odličnom prikupljanju i prosleđivanju informacija što rezultuje visokom tačnošću i dinamikom ratovanja, Rusi su očigledno rešeni da im taj benefit ukinu.

Odgovori
ID

MiG 31 je čudo od aviona. Toliko specifičnih karakteristika, da je i dalje i te kako za poštovanje i strah.
Sam predstavnik svoje klase.

Odgovori
Mi

Su-57 pak fa nije vise samo koncep vec je avion isproban u ratnim destvima tacnije Siriji, uvedeni su u VKS Rusije samo u malom broju od svega 15-20aviona jer je veca proizvodnja skupa a nije neophodna, ako zatreba brzo bih se napravilo jos aviona a to uz SU-30SM, SU-33MK, SU-34 i SU-35/s pa Mig-29K, Mig-29KUB, Mig29UBT dvosed sa radarom velikih performansi,Mig29SM i naravno Mig29SMT te nadzvucni visenamenski lovac-presretac Mig-31D/MD/MD2 to je veliki opsek visenamenskih LA i LBA aviona 4,4+,4++ i 5 generacije aviona a i SU-35s se moze svrstati cak u 5- generaciju aviona tako da Rusija nema potrebu za nekom velikom proizvodnjom SU-57 a kada bih rekli da on nije zavrsen pored svega do sada prikazanog od supersonicnih nuklearnoraketnih motora za nove rakete tipa Kindzal i Samarat te podvodnih dronova i zapoceti program najsavrsenijeg oruzija za koje se jos ne zna tacno sta ce sve imati ali je zasigurno da vise nece koristiti klasicne motore na vazdusno sagorevanje goriva tj kerozina vec bas novi raketno nuklearni pogon na unutrasne sagorevanje bez trunke spiljnog zracenja sto ce biti MIG-41 ili najsavrsenije oruzije nadzvucnih brzina,lovackih sposopnosti uz primenu novih komponentnih materijala za novi stelth program jednostavno ne unistivi neuhvatljivi avion da 6 generacije koji je planiran za pocetak proizvodnje 2025god a modeernizacija srarijeg naoruzanja se radi svuda pa i u najmocnijim zemljama po novcu kao USA i oni modernizuju svoje F-15 i F-14 koji su isto jos iz 70tih i 80tih godina! Pa rusi su proizveli i uveli u primenu i tenk T-14 armada koji je za sada najmocniji tenk koji nema zracenje i zagrevanje cevi topa,zasticen je oklopom novih komponente h materijala ima radarske sistema i PVO pa i antielektronsko ometanje i jos mnogo toga sto nisu je objavljeno,sa samo 2 clana posade koji prvi put mogu biti i zene vojnici jer je potpuno automatizovan i upravlja se dzojsticima,osmatranje mu je kamerno i termokamerno a ipak ih je proizvedeno svega 100+ kom.nepotrebno je trositi novac za masovnu proizvodnju ako se zna da na prostor Rusije se ne moze uci nikako a u slucaju potrebe lako ce se napravi dodatni potrebni vroj orozija! Zato su mnogi u zabludi da SU-57 nije u primeni i da je jos prototip u fazi ispitivanja a zna se da je jos prosle godine ucestvovao u Siriji kao proba u ratnim uslovima gde se pokazao izvrsno a Amerikanci su svoje F22 i35 povukli iz Sirije uz objasnjenje da je preskupo koriscenje istih ali razlog je drugi od Ruskih sistema u bazama S-400 i vec predatih Siriji S-300,BukM2 i drugih pvo sistema pa samim dolaskom bas SU-57 povuceni su raptori i F-35 jer SU ima mogucnost ne samo ranog radarskog otkrivanja vec i skeniranja celog aviona da bih odabrao najbolji ugao ciljanja sto bih i otkrilo mnogo toga usput a gde je mogucnost pada istih sto bi im srusilo vec narusenu prodaju F-35a koji se nije bas pokazao u nekom reklamiranom svetlu! Rusija je nakon americkog izlaska iz anti nuklearnog dogovora znantno ubrzala razvoj svih aspekata oruzija i oruđa na svim poljima jer imavupereno kao anti stitovsko oruzije svega 8-10min od lansiranja istih koji se mogu za cas iz defanzivnog pretvoriti u ofanzivno oruzije i nebi imala vremena da razmislja zasto,gde i zbog cega je upuceno vec bih morala odmah delovati Rumunija i Poljska su vazdusno jako blizu Moskve te je time pretnja prevelika!!! Pozz

Odgovori
Lu

Bolje da rusi razvijaju nove velike ratne dronove,pilot je problem avion moze mnogo vise da izdrzi od pilota .
6generacija aviona ce verovatno biti avion bez pilota to amerikanci smatraju.
Rusi moraju isto da naprave istu bombu kao amerikanci koja u sebi nosi oko 100 min dronova i jedan dron naredjuje svim drugima sta da rade i onda tako rade u grupi (Swarm)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

mikev na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

@dejanera prvo tvoji podaci su iz 2022. Ja sam tebi odgovorio sa podacima eurostata,2023 godina imas sluzbene podatke a taj bankar je kao i direktno i ostali takvi portali

22. Jul 2024.Pogledaj

lordsirgiga na: Srpska premijera na RIAT-u: „Rode“ u centru najvećeg vojnog aero-mitinga na planeti

E da je bilo srece pa da odu svi I An26 i Casa i Mig29 i Orao i Supergaleb g4 i G2 ala bi to bio sow za poetioce navikle na zapadnu tehniku. Ali sta je tu je dobro je da je ista i otislo, odavno nismo nigde gostovali. Nesto mi mala poseta za onoliku…

22. Jul 2024.Pogledaj

Boki na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Secate li se rezolucije od pre 2 meseca i izjave da su nemci krivi za sve. Juce Solc docekan sa najvisim pocastima, koji idiotizam. Koje ispiranje mozga kontradiktornim izjavama ovih sa vlasti. Vrh je kupovina BTR-ova iz Madjarske, koliko je tu para baceno na ne upotrebljive KRSINE koje sada planiraju da ''modernizuju''? Strasno

22. Jul 2024.Pogledaj

Nenad na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Slovenija je zadužena tačno 69,2% i lako se može proveriti taj podatak https://www.stat.si/statweb/Field/Index/1/86 Ali npr. Japan je zadužen čak 261% ali to njima nije veliki problem je se taj dug lako održava. A naša Srbija sa 55% teze vraća, jer nam ekonomija bas i nije jača strana, na žalost.

22. Jul 2024.Pogledaj