BEG airport status
LYBE 1618:30 Z 160°02KT 8000 NSC 05/M00 Q1031 NOSIG=
Etihadov Boing 787 na ruti Abu Dabi-Amsterdam obavio prvi putnički let u svetu koristeći lokalno proizvedeno biogorivo Biogorivo se direktno meša sa mlaznim gorivom te ne zahteva nikakve modifikacije aviona, motora ili sistema za snabdevanje gorivom na aerodromu / Foto: Etihad Airways

Etihadov Boing 787 na ruti Abu Dabi-Amsterdam obavio prvi putnički let u svetu koristeći lokalno proizvedeno biogorivo

Boing 787 kompanije Etihad ervejz, koji je leteo na ruti Abu Dabi-Amsterdam, obavio je prvi putnički let u svetu koristeći lokalno proizvedeno biogorivo dobijeno preradom biljaka iz slanih voda, saopštio je Konzorcijum za istraživanje održive bioenergije (SBRC).

Kako navode, ovim letom označena je prekretnica u razvoju čistog, alternativnog avionskog goriva namenjenog smanjenju štetne emisije ugljenika:

– Novo održivo gorivo za let potiče od ulja biljaka Salicornia, uzgajanim na farmi SBRC-ovog pilot postrojenja u gradu Masdar (Emirati). Takvo proizvedeno biogorivo se direktno meša sa mlaznim gorivom te ne zahteva nikakve modifikacije aviona, motora ili sistema za snabdevanje gorivom na aerodromu. Ova inicijativa, takođe, podstiče i naftnu i gasnu industriju upotrebom postojeće rafinerijske infrastrukture, sa potencijalom da postane nova važna opcija za održivo vazduhoplovno gorivo u budućnosti.

Oko 160.000 putničkih letova je obavljeno na osnovu mešavine održivog i tradicionalnog mlaznog goriva budući da su prva biogoriva sertifikovana za komercijalnu upotrebu 2011. Održivo vazduhoplovno gorivo predstavlja značajnu priliku da avijacija ostvari svoje ciljeve da ograniči rast emisije ugljenika do 2020. godine. –

Plantaže biljaka Salicornia / Foto: Etihad Airways

Potpredsednik za međunarodnu strategiju i razvoj tržišta kompanije Boing Šon Švin (Sean Schwinn) naglasio je da Etihadov let uz pomoć novog biogoriva predstavlja veliki doprinos vazdušnom transportu, ali i svetu, dok je generalni direktor Etihad aviejšn grupe (Etihad Aviation Group) Toni Daglas (Tony Douglas) ukazao na značaj dekarbonizacije avio-industrije i istakao Etihadovu potpunu posvećenost novom projektu dobijanja biogoriva.

Do 2050. očekuje se smanjenje nivoa ugljenika u vazduhu za polovinu u odnosu na 2005. godinu / Foto: Etihad Airways

Tokom narednih nekoliko godina, predviđeno je da se ovaj sistem proizvodnje goriva proširi u pravcu potpune komercijalne implementacije, ističu iz SBRC-a.

 

  Komentari

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  AL-41F1 na: [POSLEDNJA VEST] Vučić: Helikopterska jedinica MUP-a Srbije dobija tri Erbasova helikoptera H215 Super Puma

  @Direktor Ili ja ne znam da citam ovu listu(moguce) ili Mi-17 od 2017. ima EASA sertifikat? https://www.easa.europa.eu/download/typerating-lists/EASA-T_R_List_Helicopter.pdf a koliko ovde pise https://www.easa.europa.eu/easa-and-you/international-cooperation/easa-by-country?easa_relationship%5B0%5D=field_easa_country_mbmo_target_id mi uopste nismo EASA "member state" i ne podlezemo njihovim pravilima, posto sigurno helikopter policije ne planiramo koristiti na terotiriji EU. Mi-17 u civilne svrhe koristi 15 zemalja, to nije malo.

  16. Feb 2019.Pogledaj

  Spectator na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbijin A330 dobio novu šemu bojenja – reklamu „Serbia Creates“ Vlade Srbije

  Pantelija trebalo je na ruskoj cirilici I ruskom jeziku da orgazmiras bosanche?

  16. Feb 2019.Pogledaj

  Blagoje Krstic na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbijin A330 dobio novu šemu bojenja – reklamu „Serbia Creates“ Vlade Srbije

  Al se skupila negativna energija jedno cudo. Dal je ostalo u Srbiji bar malo pozitivne energije? Dobro je da se radio na nesto, a kritika je uvek dobro doshla, ali ovi komentari to je jedno cudo negativnosti malicioznosti prezira... Pozdrav iz Majedonije

  16. Feb 2019.Pogledaj

  Send this to a friend